• Charles (C.E.) Ratelband BBA
  Charles (C.E.) Ratelband BBA

  Charles Ratelband is de oprichter en Managing Director van WindShareFund. Nadat hij jaren ervaring opdeed in de beleggingswereld, besloot hij in 2011 zijn passie voor de natuur en het ondernemerschap te laten samenwerken.

  Na zijn studie Bedrijfskunde werkte Charles Ratelband voor een aantal verschillende beleggingsmaatschappijen. Toen hij vervolgens zijn eigen bedrijf runde waarmee hij onder andere particulieren, pensioenfondsen en institutionele partijen adviseerde in verschillende soorten transacties, besefte hij dat hij nieuwe uitdagingen aan wilde gaan. “Ik wilde nog meer voldoening halen uit mijn werk en daarom wilde ik graag iets gaan ondernemen waarmee ik ook op maatschappelijk vlak wat zou kunnen betekenen.” Charles Ratelband liet zich inspireren door de films 'The King's Speech' en 'Into the wild', en het boek 'Ethica Nicomachea' van Aristoteles. Hierdoor ontstond in 2011 de gedachte om zijn passie voor natuur te combineren met het ondernemerschap. “Ik dacht ook: als men écht impact wil hebben, dan heb je dat met duurzame, rendabele financiële producten die een breed publiek aanspreken.” Zo ontstond het idee om beleggingsfondsen in windenergie te initiëren en daarmee invloed uit te oefenen op CO2-reductie en de natuur te beschermen door deze ontlasten van het verbranden van fossiele brandstoffen. In samenwerking met zijn relatienetwerk, bestaande uit gerenommeerde, professionele partijen, heeft Charles grondig de mogelijkheden onderzocht op het gebied van Europese, rendabele, groene windbeleggingen in het algemeen, meer specifiek op de Nederlandse en Duitse markt.

  Binnen WindShareFund houdt Charles Ratelband zich voornamelijk bezig met de strategie en verdere opbouw en uitbreiding van het bedrijf. Een belangrijk onderdeel om WindShareFund groter, sterker en duurzamer te maken, is de kwaliteit aan de investeringskant. Charles houdt zich dan ook veel bezig met investeringsmogelijkheden. Hiervoor is hij veel op reis, om bijvoorbeeld kwalitatief hoogwaardige windmolenparken nader te onderzoeken en contacten te onderhouden met de eigenaars en ontwikkelaars van windmolenparken, maar ook om de onderneming in het algemeen verder uit te bouwen en te verbeteren. “Om onze missie – een zo groot mogelijke impact hebben op de CO2-reductie door middel van groeiende investeringen in duurzame energie – te versnellen, is het van groot belang dat we steeds blijven investeren in al onze stakeholders. Dit betekent dat we ons bedrijf op alle facetten beter en sterker willen maken zodat we met een solide basis kunnen blijven groeien.”

  Charles Ratelband wil met WindShareFund daadwerkelijk een verschil maken op het gebied van CO2-reductie. “We hebben op dit moment ongeveer 25 miljoen euro belegd vermogen onder beheer, maar over vijf jaar willen we dit minstens vertienvoudigen naar 250 miljoen euro. Na het succes van onze eerste fondsen in Nederland die veel particulieren de mogelijkheid gaven te participeren in windenergie, willen we de organisatie uitbreiden en verder internationaliseren. Naast CO2-reductie, is mijn doel om hiermee ook bewustwording creëren. Hoe meer mensen zich bezig houden met CO2-reductie, de energietransitie, het tegengaan van klimaatverandering, en het creëren van een betere wereld in het algemeen, hoe beter het is. Onze generatie is de generatie die nu echt het verschil kan én moet maken.”

  Over Charles Ratelband:
  LinkedIn
  www.charlesratelband.com
  www.menseninhetnieuws.nl
  www.ondernemerslijst.nl