Veelgestelde vragen

Hieronder vindt u een selectie van vragen die ons regelmatig gesteld worden over WindShareFund en ClimateBonds. Heeft u nog verdere vragen? Neem dan contact met ons op.

 • Waarom investeert WindShareFund in Duitsland?

  Duitsland heeft een sterke economie, consistente wetgeving en loopt voorop in windenergie. Duitsland heeft een stabiel investeringsklimaat in het algemeen en in duurzame energie in het bijzonder. De EEG (Erneuerbare-Energien-Gesetz) garandeert vaste afnameprijzen van duurzame energie. Deze wetgeving geldt minimaal voor 20 jaar en vormt een basis van stabiliteit en zekerheid.

 • Wat houdt de EEG meer specifiek in?

  De EEG is een stimuleringsregeling voor de productie van duurzame energie. Het bestaat uit zwaar verankerde wetgeving die regelt dat energie, opgewekt uit duurzame bronnen, 'voorrang' krijgt op energie uit fossiele bronnen. Ook wordt er een vaste vergoeding vastgesteld voor geleverde duurzame energie. De regeling voorziet in een verplichte afname van duurzaam opgewekte energie voor een vastgestelde prijs. Deze vaststelling wordt afgegeven voor een periode van 20 jaar per windturbine. Middels deze wetgeving garandeert de Duitse overheid dus indirect dat de opgewekte energie moet worden afgenomen voor een vastgestelde prijs.

 • Wordt de 5% rente per jaar gegarandeerd?

  Beleggen brengt altijd enig risico met zich mee. ClimateBonds worden echter gekenmerkt door een vaste rente uitkering die vrijwel altijd kan worden uitgekeerd. Er zijn slechts zeer uitzonderlijke situaties waarin dit zou kunnen wijzigen. Strikt genomen is 5% rente daarmee niet volledig gegarandeerd. ClimateBonds vormen echter een zeer stabiel beleggingsproduct aangezien de risico’s waar mogelijk volledig zijn afgedekt. Daarnaast wordt uitsluitend samengewerkt met betrouwbare, gerenommeerde partijen. U loopt daarmee als deelnemer niet meer risico dan nodig is. Op onze website kunt u meer informatie vinden over risico’s en zekerheden.

 • Wat is de minimale inleg?

  De minimale inleg is € 500,-. Met een investering van € 500,- koopt u 1 ClimateBond aan. Uiteraard is het ook mogelijk om hiervan een veelvoud aan te schaffen. Door te kiezen voor een vrij laag instapbedrag maakt WindShareFund beleggen bereikbaar voor meer mensen. Tevens kunt u doorlopend ClimateBonds blijven aankopen zolang deze in onze fondsen beschikbaar zijn. ClimateBonds vormen daarmee tevens een mooi alternatief voor sparen.

 • Welke kosten worden in rekening gebracht bij mijn inschrijving?

  WindShareFund is erin geslaagd de deelnamekosten zo laag mogelijk te houden. Als deelnemer betaalt u over de deelnamesom éénmalig, 2% emissiekosten. Gedurende de looptijd worden geen verdere kosten meer aan u in rekening gebracht. In tegenstelling tot andere aanbieders, ontvangt u bij WindShareFund geen facturen voor beheerskosten of andere overige kosten. U rentevergoeding loopt door gedurende de looptijd, zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over onverwachte kosten.

 • Wat zijn emissiekosten?

  Emissiekosten zijn de kosten die WindShareFund maakt om de emissie te kunnen aanbieden. Deze kosten worden gemaakt voor kapitaalwerving in het fonds. Het is een door de belegger te betalen vergoeding die verband houdt met de plaatsing en marketing van het fonds. Eenvoudig gezegd, wordt het aanbieden van de ClimateBonds mede mogelijk gemaakt door de in rekening gebrachte emissiekosten.

 • Waarom maak ik mijn huishouden CO2-neutraal bij een investering van € 7.000,-?

  Energie die wordt opgewekt door middel van duurzame energie, compenseert voor energie die wordt opgewekt door CO2-uitstoot. Windenergie wordt namelijk opgewekt zonder CO2-uitstoot. WindShareFund II bespaart per windmolen jaarlijks 3.000 ton CO2-uitstoot. Een huishouden van twee personen stoot jaarlijks 8 ton CO2 uit door energie in huis en vervoer. WindShareFund II compenseert daarmee de CO2-uitstoot van 375 huishoudens. Investering in één WindShareFund ClimateBond betekent een directe CO2-reductie van 0,6 ton per jaar. Investering in veertien WindShareFund ClimateBonds realiseert een volledige CO2-compensatie voor een huishouden van twee personen.

 • Waarom investeert WindShareFund in windturbines op land?

  Een windturbine op land is goed bereikbaar in alle facetten. Daarnaast staat een windturbine op land bijvoorbeeld minder bloot aan de effecten van het weer dan windturbines op zee (bijvoorbeeld de langdurige uitwerking van zout water). Zowel de frequentie als de kosten van het onderhoud zijn lager. De bouw van windturbines op zee brengt eveneens meer kosten met zich mee. Op zee moeten materialen worden verplaatst naar de locatie op water. De fundering van een windturbine op zee is tevens complexer en kostbaarder. Kortom, de kosten van een windturbine op land zijn lager waardoor een meer aantrekkelijk rendement kan worden geboden.