• One World - Ook plankton is klimaatslachtoffer 11 september 2019

  En dat is gevaarlijk voor mens en planeet.
  We moeten het over een paar van de kleinsten der aarde hebben. Behalve met de insecten gaat het namelijk ook niet goed met het plankton. En dat is gevaarlijk voor ons allemaal: want net als bomen zet plankton CO₂ om in zuurstof.

  Bron: One World

 • Trouw - Iets minder plastic in vogelmaag, maar nog genoeg om op te ruimen 9 september 2019

  Dertig vrijwilligers gaan tot en met volgend weekend in de Noordzee, ten noorden van de Waddeneilanden, op zoek naar afval. Het expeditieteam van Duik de Noordzee Schoon bestaat onder andere uit biologen, amateurarcheologen, ecologen en duikers. Ze gaan vooral op zoek naar de lading uit de containers die het vrachtschip de MSC Zoe begin dit jaar kwijtraakte. Nog lang niet alles is uit de zee gehaald. Het is aan de twaalf duikers in de groep om zoveel mogelijk afval naar boven te halen.

  Bron: Trouw

 • FD - Negatieve spaarrente voor consumenten lijkt onvermijdelijk 9 september 2019

  Het zal niet meer lang duren voordat ook consumenten rente moeten gaan betalen over hun spaargeld, zo klinkt het steeds vaker onder analisten. Het kasgeld dat Nederlandse banken iedere dag overhouden en verplicht bij de Europese Centrale Bank stallen, kost ze op dit moment, vanwege de negatieve depositorente, ruim een half miljard euro per jaar. Dit bedrag zal verder oplopen als de ECB de rente verder verlaagt.

  Bron: FD

 • Duurzaam Nieuws - Landbouw krijgt klappen door klimaat 8 september 2019

  Landbouw en veeteelt in Europa krijgen steeds meer te lijden onder de gevolgen van de klimaatverandering. In sommige sommige zuidelijk regio’s zullen ze op termijn zelfs onmogelijk worden, stelt het Europese Milieuagentschap EEA. De recente hittegolven veroorzaakten al economische verliezen in de Europese landbouw. Maar er zijn ook positieve effecten aan de klimaatverandering. onder meer door een langer groeiseizoen voor veel gewassen.

  Bron: Duurzaam Nieuws

 • Trouw - Fruit kweken onder een dak van zonnepanelen, lukt dat? 6 september 2019

  Een frambozenkweker in Babberich heeft de primeur: een dak van zonnepanelen beschermt zijn fruitplanten. Dat klinkt ideaal, maar er kunnen ook nadelen aan kleven. De initiatiefnemers zitten er dan ook bovenop.Nederlandstalige hits schallen door de ruimte. Kletsende bezoekers nemen plaats aan met kleedjes gedekte ronde tafels. Er hangt een uitgelaten sfeer in buurtcentrum Reijmer in Babberich. “Vol verwachting klopt ons hart”, zegt Jack van den Heijkant. Samen met zijn vrouw Helma en tientallen collega-telers van de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) is hij naar het Gelderse dorp afgereisd om getuige te zijn van een landelijke primeur. “De fine fleur van fruittelend Nederland is hier bijeen”, zegt Frank Oomen van zonne-energiebedrijf Groenleven met Brabantse tongval. Hij wrijft in zijn handen.

  Bron: Trouw

 • TU/e: ‘Kunstmatig blad’ produceert voor het eerst medicijnen met zonlicht 4 september 2019

  De technologie, die de potentie heeft de farmaceutische industrie sterk te verduurzamen, lijkt klaar voor commerciële opschaling. Medicijnen goedkoop en overal kunnen produceren, met zonlicht als energiebron. Die realiteit is dichterbij dan ooit nu chemici van de TU Eindhoven een ‘mini-reactor’ presenteren die, vergelijkbaar met bladeren in de natuur, zonlicht opvangt en hiermee chemische reacties aandrijft.

  Bron: TU Eindhoven

 • One World - Een bakkie zuivere koffie graag 4 september 2019

  rijwel elk verhaal over het ontstaan van koffie begint met de legende van de Ethiopische geitenhoeder Kaldi, die op een ochtend zijn geitjes uit het oog verloor en ze dansend terugvond. Wat bleek? Ze hadden van onbekende rode bessen gegeten. Kaldi proefde ervan, vond ze zo vies dat hij ze in het vuur uitspuwde, waar toen een heerlijke geur uit opsteeg. Hij maakte een brouwsel, dronk het op en voelde zich geweldig.

  Bron: One World

 • Duurzaam Actueel - Tweede leven voor elektrische funcar Carver 3 september 2019

  De Carver was er al eens in een benzineversie. Die heeft het niet gered. Nu wordt de driewieler opnieuw op de markt gebracht in een elektrische versie. Die kan een niche in de steden invullen. De eerste exemplaren rijden inmiddels rond. Na jaren van grondige voorbereiding is het zover: de nieuwe Carver gaat de weg op. Een 100 % Nederlandse innovatie die het comfort en de veiligheid van een auto verenigt met het gemak en de wendbaarheid van een scooter. De ultrasmalle, besloten driewieler maakt elektrisch rijden voor iedereen bereikbaar  en biedt een slimme oplossing voor het vermijden van dagelijkse files en parkeerproblemen.
   

  Bron: Duurzaam Actueel

 • Duurzaam Actueel - De Afval Obers ingezet bij Jazz in het Dorp 2 september 2019

  De gemeente Amstelveen en het organisatieteam van Jazz in het Dorp presenteerden deze zondag De Afval Obers. De Afval Obers serveren geen drankjes, maar komen juist lege bekers en ander afval ophalen. Doel is meer bewustwording voor gescheiden afvalinzameling en minder zwerfvuil. Ook tijdens evenementen.

  Bron: Duurzaam Actueel

 • Duurzaam Nieuws - Het gaat goed met de kringloopwinkel 1 september 2019

  2018 was opnieuw een goed jaar voor kringloopwinkels. De ruim 200 bij Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland (BKN) aangesloten kringloopwinkels, zagen het aantal betalende klanten en de winkelomzet stijgen, net als in voorgaande jaren. Maar ook de kosten stegen en er dreigt een tekort aan medewerkers, zo blijkt uit het jaarlijkse onderzoek onder de leden van BKN.

  Bron: Duurzaam Nieuws​​​​​​​

 • Duurzaam Actueel - Feestelijke opening duurzame studentencampus (Y)ours Leidse Schans 30 augustus 2019

  Maandag opende Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Kajsa Ollongren het tweede deel van de grote duurzame studentencampus in Leiden. 467 betaalbare studentenwoningen in Leiden. De minister was vol lof over het bereikte resultaat “Een goede en betaalbare woning in de buurt van je opleiding is heel belangrijk. De Leidse Schans laat zien dat als verschillende partijen hun krachten bundelen mooie dingen ontstaan. Daarmee wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan het huisvesten van studenten. En nog duurzaam ook.” De uiterst duurzame studentenwoningen zijn gerealiseerd door Ballast Nedam Development, VORM, en Syntrus Achmea en inmiddels allemaal verhuurd door studentenhuisvester DUWO.

  Bron: Duurzaam Actueel

 • Duurzaam Actueel - Groen als oplossing voor wateroverlast 30 augustus 2019

  Straten en huizen die blank staan omdat het veel te lang hard plenst en bomen die midden in de zomer hun blad laten vallen omdat het veel te lang kurkdroog is. Als steden groener zouden zijn, dan zouden deze extremen minder schade en overlast geven. Meer groen in verstedelijkt gebied; Het is de uitdaging waar planologen, ontwerpers, overheden, aannemers en investeerders samen voor staan.

  Bron: Duurzaam Actueel

 • FD - Voor realisatie van de energietransitie hebben we ook een duurzaam arbeidsmarktbeleid nodig 29 augustus 2019

  De vraag naar arbeid en naar specifieke competenties en vaardigheden van arbeidskrachten verandert als consumenten en inkopers andere producten en diensten willen afnemen. Ook aanpassing van overheidsbeleid kan leiden tot een andere of grotere vraag op de arbeidsmarkt. Dat is in Nederland het geval sinds in juni de klimaat- en energiedoelen van het Klimaatakkoord verder zijn aangescherpt en ingrijpen vanuit de overheid wordt uitgebreid. Het complete pakket van toekomstige maatregelen zal een voelbare impact hebben op de economie en dus ook op onze arbeidsmarkt.

  Bron: FD

 • One World - Als de schaapherder verdwijnt, raken we de heide kwijt 27 augustus 2019

  De schaapherder heeft het zwaar in Nederland. Begrazing kost veel geld en schapen worden vervangen door maaimachines. Maar die creëren afstand tussen mens en natuur en brengen de biodiversiteit in gevaar. ls we de media moesten geloven de afgelopen jaren, kampen schaapherders met grote financiële tekorten en sterft het beroep zelfs uit. Er werden Kamervragen gesteld en het Wageningse onderzoeksinstituut Alterra onderzocht de penibele financiële situatie van Nederlandse schaapherders. Sinds 2016 staat het beroep zelfs op de lijst van Immaterieel Erfgoed Nederland. Nostalgische pogingen om vast te houden aan een romantisch verleden? Of moeten we serieus kijken naar de mogelijkheden van deze duurzame vorm van begrazing in Nederland?

  Bron: One World

 • One World- Zo zet je verkrampte vleeseters eindelijk eens aan het denken 16 augustus 2019

  Handige weerwoorden om te gebruiken in een discussie met verstokte, heetgebakerde vleesverslinders.Volgens nieuw onderzoek kiezen we steeds vaker voor vleesvervangers. En dat gegeven laat sommige verstokte vleeseters schuimbekken. Een discussie met gehakststaafaficionado’s kan lastig zijn. Daarom heeft Carmen Felix weerwoorden voor al hun driftige argumenten.

  Bron: One World

 • Duurzaam Actueel - Vijf nieuwe voedselbossen in de provincie Noord-Brabant 11 augustus 2019

  Brabant is straks vijf voedselbossen rijker. Vanaf komend jaar wordt er 7,3 hectare voedselbos aangelegd. Elk bos met een eigen karakter. Dat is afgesproken in het Koepelplan voedselbossen Noord-Brabant. De eerste bomen en struiken worden komende winter aangeplant. De voedselbossen worden verspreid aangelegd over de provincie Noord-Brabant.

  Bron: Duurzaam Actueel​​​​​​​

 • Duurzaam Nieuws - Op vakantie, dat kan ook duurzaam 10 augustus 2019

  Voor steeds meer mensen wordt het maken van duurzame keuzes vanzelfsprekend.  Maar hoe zit dat met de vakantie? Vaak speelt duurzaamheid tijdens de vakantie nog een ondergeschikte rol, of zelfs helemaal geen. Dat is een gemiste kans. Want door duurzaam vakantie te vieren kun je een grote positieve impact maken. De “footprint” van je vakantie is namelijk aanzienlijk. En het is eenvoudiger dan je denkt om je vakantie duurzamer te maken.

  Bron: Duurzaam Nieuws

 • Duurzaam Nieuws - Kappen met boskap van levensbelang voor klimaat 8 augustus 2019

  Bescherming en herstel van bossen en een drastische verandering van ons voedselsysteem is noodzakelijk om de klimaatcrisis het hoofd te bieden en voedselzekerheid te kunnen garanderen. Dat stelt het wetenschappelijke klimaatpanel van de Verenigde Naties, IPCC, in hun nieuwste rapport.

  Bron: Duurzaam Nieuws

 • Duurzaam Actueel - Zo tackelt Rijkswaterstaat de verspreiding van zwerfafval 8 augustus 2019

  Rijkswaterstaat en zwerfafval: onze Rijkswaterstaatreporter Bart was half juli 2019 op het festival Zwarte Cross. Daar zag hij dat zwerfafval en plastic inmiddels ook bij organisatoren van festivals een hot topic zijn. De festivals waarbij de grond bezaaid is met een deken van lege plastic bekertjes is al lang niet meer van deze tijd.
  Met de recyclebare plastic beker en betere afvalinzameling zet de Zwarte Cross de eerste stappen richting een afvalvrij festival. Rijkswaterstaat werkt als kennispartner en uitvoeringsorgaan van het ministerie met verschillende festivals in Nederland samen in de Green Deal Afvalvrije festivals. Zo verminderen we de hoeveelheid afval per bezoeker en blijven festivalterreinen veel schoner. Ook langs wegen en rivieren doet Rijkswaterstaat van alles tegen zwerfafval. Maar #Hoedan?!

  Bron: Duurzaam Actueel

 • Duurzaam Actueel - Uitklapbare energietoren voor festivals klaar voor de praktijk 7 augustus 2019

  Als duurzaam alternatief ontwikkelden TU/e-onderzoekers samen met 10 bedrijven een 21 meter hoge, uitklapbare energietoren met zonnecollectoren en een windturbine. Vrijwel alle festivals in Europa draaien op vervuilende dieselgeneratoren voor hun stroomtoevoer. Als duurzaam alternatief ontwikkelden TU/e-onderzoekers samen met 9 bedrijven een 21 meter hoge, uitklapbare energietoren met zonnecollectoren en een windturbine. Vandaag werd de ‘GEM-tower’ voor het eerst volledig opgebouwd op de TU/e-campus, voordat volgende week tijdens Pukkelpop de eerste praktijktest plaatsvindt.

  Bron: Duurzaam Actueel

 • Duurzaam Acueel - Insecten: chemische bestrijding gaat zijn doel voorbij 7 augustus 2019

  Insecten bestrijding: Het afgelopen jaar hadden we in Nederland meer dan ooit last van de eikenprocessierups, en als we de experts mogen geloven zullen er door de klimaatverandering in de komende jaren nog veel meer vervelende insecten bijkomen die we zullen moeten bestrijden. De vraag is hoe we dat het beste kunnen doen.

  Bron: Duurzaam Actueel

 • One World - Welk biertje is het beste voor de aarde? 5 augustus 2019

  Op elke hoek van de straat zit tegenwoordig wel een bierbrouwerij. Microbrouwerijen zijn kleinschalig, ambachtelijk, lokaal, creatief en uniek. Maar zijn hun biertjes ook duurzamer dan het gele goud van de grote brouwers? Koen, mag ik vanuit mijn tuin een touw spannen naar jouw balkon?” Het klinkt als een vreemde vraag, maar wanneer je onderbuurman bierfanaat en ex-bierbrouwer is, kijk je nergens meer van op

  Bron: One World

 • Duurzaam Nieuws - Het klimaat begint te bijten 2 augustus 2019

  De zomer van 2019 zou wel eens de geschiedenisboeken in kunnen gaan als het keerpunt in klimaatverandering. Want de gevolgen worden plots behoorlijk merkbaar. Voor het eerst in de geschiedenis van de meteorologie en haar voorlopers werd in Nederland de grens van 40 graden Celsius overschreden. Niet zomaar een piekje, maar op ruime schaal. Klimaatwetenschappers voorspelden al een tijd dat zo'n moment eraan zat te komen.

  Bron: Duurzaam Nieuws

 • Duurzaam Actueel - Rekentool Bewust Bezorgd berekent nu ook levering met de fiets 2 augustus 2019

  Bewust Bezorgd: grootste besparingspotentieel zit in de binnenstad

  Steeds meer pakketjes worden op een duurzame wijze bij de consument afgeleverd. Vaak op de fiets of met een zero-emissievoertuig. Dat zal in de toekomst steeds vaker gebeuren. De Topsector Logistiek en Thuiswinkel.org hebben met hulp van Fietskoeriers.nl en TNO de CO2-besparing door het gebruik van een fiets of zero-CO2-emissievoertuig in de binnenstad laten bepalen. Nu kunnen webwinkels deze manier van bezorgen, die al snel gemiddeld 60 % uitstootreductie oplevert, ook meenemen in de CO2-berekeningen van pakketleveringen.

  Bron: Duurzaam Actueel

 • Duurzaam Nieuws - Nederland krijgt duurzame woonbeurs 1 augustus 2019

  Onder het motto re-design + re-use = reduce wordt 5-6 oktober de eerste Duurzame Woonbeurs van Nederland gehouden. Je vindt er alles wat met wonen te maken heeft en voor elke portemonnee. Alleen is nu het uitgangspunt circulair, duurzaam, ecologisch. Initiator is ontwerper Machteld Rijnten, die mensen wil stimuleren om bewustere keuzes te maken voor de inrichting van hun huis.

  Bron: Duurzaam Nieuws

 • Duurzaam Actueel - Volgens KPMG beschikt Nederland over solide basis voor duurzame economische groei 29 juli 2019

  Nederland behoort met Zwitserland, Singapore, Denemarken en Luxemburg tot de top 5 landen die over de beste basis beschikken voor het realiseren van duurzame economische groei. Deze landen zijn macro-economisch het meest stabiel, kennen een open economie en trekken voldoende investeringen aan. Bovendien beschikken zij over een gedegen infrastructuur, hebben zij een solide en transparante overheid en worden zij gekenmerkt door een hoog opleidingsniveau van de inwoners. En de landen zijn meer dan gemiddeld aangesloten bij de wereldhandel. Deze aspecten zorgen voor een solide basis die garant staat voor duurzame toekomstige economische groei en productiviteit en daarmee voor welvaart.

  Bron: Duurzaam Actueel

 • One World - Je vegaburger is niet altijd duurzamer dan kipfilet 25 juli 2019

  De markt voor vleesvervangers ontwikkelt zich in rap tempo: naar verwachting is de groei dit jaar zo’n tien procent. We gaan ervan uit dat vleesvervangers duurzamer zijn dan vlees, maar klopt dat wel? Vlees inwisselen voor een vegetarisch product; wil je duurzamer eten, dan lijkt het een logische keuze. Vleesvervangers worden dan ook steeds meer verkocht in Nederland: waar ze in 2017 80 miljoen euro aan omzet genereerden, was dit in 2018 ruim 97 miljoen euro.

  Bron: One World

 • Duurzaam Nieuws - Les je dorst klimaatvriendelijk tijdens een hitterecord 25 juli 2019

  Wat we drinken draagt voor bijna een kwart bij aan de totale klimaatbelasting van voeding. Tijdens deze tropische dagen maakt het voor het klimaat verschil met welk drankje je je dorst lest. Kraanwater krijgt de beste score, terwijl een koffie verkeerd de biefstuk onder de drankjes is door de grote hoeveelheid melk die erin zit.

  Dit blijkt uit onderzoek van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. Klimaatwinst boek je ook door niks te verspillen, te kiezen voor de juiste verpakking en je zuivel te beperken tot de richtlijn van de Schijf van Vijf. Het onderzoek van Milieu Centraal richt zich op de klimaatbelasting van wat we thuis drinken.

  Bron: Duurzaam Nieuws

 • Trouw - Slim waterbeheer moet droge natuurgebieden redden 24 juli 2019

  Natuurgebieden in het oosten van het land dreigen te verdrogen. Ingrijpen in de natuur is onvermijdelijk, met andere bomen en slim waterbeheer. “Normaal gesproken moet ik mijn laarzen aan om hier te lopen”, zegt ecoloog Mark Zekhuis. Nu heeft de 51-jarige natuurbeheerder van Landschap Overijssel zijn schoenen aan. Hij staat in de Usseler Ven, een paar kilometer onder Enschede. De droogte van de afgelopen jaren heeft ook hier haar invloed gehad. Hij had net zo goed op zijn sandalen door de vennen kunnen lopen.

  Bron: Trouw

 • Duurzaam Actueel - Fietsers meten fijnstof in experiment Snuffelfiets 22 juli 2019

  Hoe is de luchtkwaliteit op jouw dagelijkse fietsroute? Vijftig fietsers in Amersfoort zijn gestart met het experiment Snuffelfiets. Aan de vijftig fietsen van vrijwilligers zijn meetkastjes gehangen. Een jaar lang meten de kastjes de fijnstof in de lucht op de fietsroutes van de deelnemers. De resultaten zijn online (geanonimiseerd en opgeteld) voor iedereen te volgen.


  Bron: Duurzaam Actueel 

 • Duurzaam Actueel - Regio Foodvalley toegekend door kabinet 21 juli 2019

  Regio Foodvalley: ruim 70 miljoen euro voor het Nederlands epicentrum van voedselinnovatie en kennis.

  Vrijdag maakte minister Schouten van Landbouw, Natuur & Voedselkwaliteit, mede namens minister Ollongren van Binnenlandse Zaken bekend de regio Foodvalley te steunen met een impuls van 20 miljoen euro. De provincies Gelderland en Utrecht en de regiogemeenten uit de Foodvalley gaan met vele partners aan de slag met de versnelling van de transitie naar een gezond en duurzaam voedselsysteem. Zij doen dit in nauwe samenwerking met vele partners, waaronder de Universiteit Utrecht (UU), Wageningen University & Research (WUR), en belangenorganisaties VNO-NCW Midden alsmede Waterschap Vallei en Veluwe en LTO Noord. In totaal investeren het Rijk en de regiopartners in de Regio Deal Foodvalley ruim 70 miljoen euro in de regio.

  Bron: Duurzaam Actueel

 • One World - Hoe komen we van de eikenprocessierups af? 18 juli 2019

  Niet tegen, maar mét de natuur werken

  Eikenprocessierupsen, tijgermuggen en ‘reuzenteken’: vervelende plagen beginnen een jaarlijks terugkerend fenomeen te worden. Niet alleen irritant, maar soms ook gevaarlijk voor de gezondheid. En we hebben het aan onszelf te wijten.

  Overal in het land werd de afgelopen weken flink gekrabd tegen de jeukende haren van de eikenprocessierups, die dit jaar in populatie wist te verdrievoudigen. Deze week riepen Nederlandse gemeenten de regering daarom op om de strijd tegen deze rups beter te coördineren. En de processierups staat niet op zich. In het Drentse Odoorn werd afgelopen weekend een ‘reuzenteek’ gevonden.

  Bron: One World

   

 • Trouw - Steeds minder mensen willen hun woning van het gas afhalen 16 juli 2019

  Negatief gestemde bewoners vrezen hoge kosten. Nederlanders die wél graag hun cv-ketel de deur uit doen denken nu vooral aan Groningen, dan aan het klimaat. De steun voor aardgasvrij wonen kalft af. Minder dan de helft van de Nederlanders is het eens met het politieke doel om elk huis te vertimmeren tot duurzaam, zonder cv-ketel. Een jaar geleden waren zes op de tien mensen nog positief. Bovendien groeide het aantal uitgesproken tegenstanders, van 29 procent een jaar terug tot 43 procent nu. Dit blijkt uit een landelijke peiling onder 2350 Nederlanders, uitgevoerd door expertisecentrum HIER klimaatbureau.

  Bron: Trouw 

 • Duurzaam Actueel - Drie grootschalige projecten in Waddengebied kunnen van start 1 juli 2019

  Het Waddenfonds investeert € 10,5 miljoen in twee projecten die de leefomstandigheden voor vogels- en vissen in het Waddengebied moeten verbeteren. Ook draagt het fonds ruim € 2,3 miljoen bij aan de verdere ontwikkeling van de TidalKite. Deze onderwatervlieger wekt door de stroming van water duurzame energie op. De drie grootschalige projecten zijn onderdeel van het Investeringskader Waddengebied (IKW) van de drie waddenprovincies. De totale investering is € 25 miljoen. Het Waddenfonds neemt daarvan nu € 13 miljoen voor zijn rekening.

  Bron: Duurzaam Actueel

 • Duurzaam Actueel - Insecten, zeewier-wraps en vegan ijs van fruit en groente in de schappen bij Lidl 28 juni 2019

  Insecten, granola met meelwormpoeder, zeewier-wraps, vegan ijs en ‘rescue food’. Supermarktketen Lidl organiseert vanaf 27 juni, in samenwerking met incubator StartLife, de themaweek ‘FutureGoods’. Een week lang liggen er bijzondere, duurzame en innovatieve producten in de schappen van alle ruim 400 Lidl-filialen in Nederland, afkomstig van jonge lokale start-ups en leveranciers.

  Bron: Duurzaam Actueel

 • Duurzaam Actueel - Wasa bereikt als ‘s werelds eerste knäckebröd-merk 100% CO2-compensatie 28 juni 2019

  Wasa vermindert haar CO2-uitstoot en compenseert de resterende CO2-uitstoot door het ondersteunen van projecten gericht op zonne-energie en het behoud van regenwoud. Wasa heeft als ‘s werelds eerste knäckebröd-merk 100% CO2-compensatie bereikt. De voedingsmiddelenindustrie heeft een behoorlijke impact op de planeet. Productie van levensmiddelen is een primaire bron van broeikasgassen die bijdragen aan klimaatverandering. 

  Bron: Duurzaam Actueel

 • One World - Zo kom je duurzaam de zomer door 21 juni 2019

  Eindelijk zomer! Het is verleidelijk om even alle remmen los te gooien. Acht tips om de zomer door te komen zónder je duurzame levensstijl te verloochenen. Eindelijk, het is zomer! Het hele jaar leef je zo duurzaam mogelijk, maar al op de eerste vakantiedag met tropische temperaturen merk je dat in de verleiding komt om in je nieuwe jurkje met de auto – airco aan – naar het strand te rijden, je van top tot teen in te smeren met milieuvervuilende zonnebrandcrème en ’s avonds worsten en hamburgers op je barbecue te gooien. Herkenbaar? Met deze acht tips kom je de zomer door zónder je duurzame levensstijl te verloochenen.

  Bron: One World

 • Trouw - Ondanks de wolkbreuken is Nederland alleen maar droger 16 juni 2019

  Het voelt weliswaar of er iemand een emmer water over Nederland heeft heen gekieperd, maar geholpen heeft al die nattigheid niet. Sterker nog: grote delen van Nederland zijn zelfs droger dan in dezelfde periode vorig jaar. Volgens Rob van Dongen, de hydroloog van Staatsbosbeheer, is met name op de hoge zandgronden de grondwaterstand nog enkele decimeters onder niveau. 

  Bron: Trouw 

 • Duurzaam Actueel - Kritisch kleding kiezen in gratis Fashion for Good Museum 13 juni 2019

  Wist u dat een T-shirt gemiddeld 14.000 kilometer aflegt voor het bij u in de kast ligt? Dat is niet bepaald duurzaam. In het gratis Fashion for Good Museum (Rokin) leert u hoe u bewust kleding kunt kopen. Ook in de mode-industrie begint het besef door te dringen dat er iets moet veranderen. Het maken en vervoeren van kleding kost ongelofelijk veel grondstoffen en energie. Voor de teelt van niet-biologisch katoen zijn duizenden liters water en een enorme hoeveelheid schadelijke kunstmest en pesticiden nodig. 20 procent van de watervervuiling wereldwijd wordt veroorzaakt door het verven, wassen en bewerken van textiel.

  Bron: Duurzaam Actueel

 • Duurzaam Nieuws - Meeste Nederlanders weten niet wat je met waterstof kunt doen 11 juni 2019

  Driekwart van de Nederlanders heeft geen idee welke rol waterstof kan gaan spelen in de energietransitie. Dat blijkt uit een onderzoek van de Groen Gas Coalitie, waaraan 1000 mensen hebben meegedaan. Wat verder nog opvalt: maar liefst 70 procent van de ondervraagden gelooft niet dat Nederland de klimaatdoelstellingen gaat halen die het kabinet heeft gesteld.

  Bron: Duurzaam Nieuws