• Trouw - ‘Sjiek sharen’ brengt de luxe elektrische deelauto binnen handbereik 17 juli 2020

  De deelmarkt voor elektrische auto’s verandert in rap tempo. Wilt u rijden in een BMW of een Jaguar? ‘Sjiek sharen’ maakt het mogelijk. Voor wie houdt van wedstrijdjes bij het stoplicht, is een elektrische auto optimaal. Bij groen licht is de BMW i3 in vijf seconden op 70 kilometer snelheid. Rug tegen de zitting, als in een opstijgend vliegtuig. Zou de Jaguar I-Pace dit overtreffen? Iedereen kan het tegenwoordig uitproberen bij diverse deelautobedrijven die werken met een simpele app. Jarenlang was de blauwwitte Smart van Car2Go voor twee personen dé kenmerkende elektrische deelauto in Amsterdam. Nu is een fundamentele verandering ingezet. De keuze wordt veel ruimer, met auto’s waar vier personen in kunnen, die verder kunnen én sneller opladen. Zo legt de BMW i3 250 tot 280 kilometer af na twee uur opladen, tegenover de Smart die honderd kilometer rijdt na zeven uur laden.

  Bron: Trouw

 • Duurzaam Actueel - Heineken gaat cafés lichter, stiller en schoner bevoorraden 17 juli 2020

  Heineken primeur voor Utrechtse binnenstad met ‘mini’ tankbierwagen. Cafés in de Utrechtse binnenstad met Heineken, Brand of Amstel op de tap gaan vanaf volgende week bevoorraad worden met een ‘mini’ tankbierwagen. Dit nieuwe, compacte en lichtere transportmiddel voldoet aan alle normen die zijn gesteld om de historische kades en bruggen in de stad te beschermen. Tevens zijn deze kleine trucks schoner en stiller wat de leefbaarheid en veiligheid voor bewoners en bezoekers van het drukke stadshart ten goede komt. 

  Bron: Duurzaam Actueel

 • Rijkswaterstaat - Een tweede leven voor oude bruggen 15 juli 2020

  Hoe mooi zou het zijn als we een tweede kans geven aan bruggen die nog niet het einde van hun fysieke levensduur hebben bereikt, maar al wel plaats moeten maken voor een nieuwe? Heel mooi natuurlijk. Daarom onderzoekt Rijkswaterstaat samen met marktpartijen, zoals ingenieursbureaus en transportbedrijven en andere overheden de mogelijkheid om bruggen te hergebruiken. De Keizersveerbruggen waren een ideaal studieobject. Zo’n 80% van de Nederlandse bruggen en viaducten die op de nominatie staan voor sloop, heeft nog niet het einde van zijn levensduur bereikt. ‘Ze kunnen nog wel even mee, alleen niet op hun huidige plek’, zo vertelt Barbara van Offenbeek, senior adviseur circulaire economie bij Rijkswaterstaat. ‘Bijvoorbeeld omdat de constructie niet geschikt is voor de uitbreiding van rijbanen.’

  Bron: Rijkswaterstaat

 • Trouw - Tegen alle klimaatdoelen in steunt Nederland de fossiele sector met ruim 8 miljard euro per jaar 14 juli 2020

  Ondanks groene beloftes blijft Nederland de fossiele industrie jaar op jaar met miljarden spekken. Op de ingeslagen weg naar een duurzame economie is Nederland een notoire spookrijder. Tegen alle klimaatdoelen in steunt het Rijk de fossiele sector, dé bron van broeikasgas (CO2), met ruim 8 miljard euro per jaar. Dit helpt lucht- en scheepvaart, industrie en vuile energiecentrales. Hiermee frustreert de overheid niet alleen de eigen klimaatambities, ze schendt ook Europese afspraken. Dit concludeert Milieudefensie vandaag in een studie, samen met het klimaatbureau Oil Change International (OCI).

  Bron: Trouw

 • Duurzaam Actueel - Met Regio Deal Foodvalley duurzamer voedsel en gezonde voeding 14 juli 2020

  Hoe stimuleer je nieuwe vormen van landbouw, vergroot je tegelijkertijd bewustwording onder mensen over gezonde voeding én geef je een impuls aan de ontwikkeling van nieuwe kennis? Met de Regio Deal Foodvalley! Het Rijk, regionale overheden, ondernemers, onderwijs- en kennisinstellingen werken samen aan de versnelling van de transitie naar een duurzaam en gezond voedselsysteem.

  Bron: Duurzaam Actueel

 • Duurzaam Nieuws - Recordhoeveelheid biodiesel uit palmolie verergert klimaatcrisis 5 juli 2020

  In 10 jaar tijd is de hoeveelheid palmolie die in Europa in biodiesel en biobrandstof verdwijnt meer dan verdrievoudigd. Dit blijkt uit een vandaag gepubliceerd onderzoek van Transport & Environment. Nederland speelt een cruciale rol als tweede grootste producent van biodiesel uit palmolie in Europa. Biobrandstof uit voedselgewassen is een groot probleem. Zo is biodiesel uit palmolie 3 keer schadelijker voor het klimaat dan gewone diesel. Milieudefensie roept het kabinet op te stoppen met biobrandstof uit voedselgewassen.

  Bron: Duurzaam Nieuws

 • Duurzaam Nieuws - Gezondheidsexperts: plastic verpakking niet nodig voor hygiëne 23 juni 2020

  In de strijd tegen covid-19 dringt de plasticsector aan op het gebruik van meer plastic voor eenmalig gebruik uit hygiënische overwegingen. Meer dan honderd gezondheidsexperts laten nu weten dat herbruikbare materialen even veilig zijn. De coronacrisis heeft het gebruik van plastics voor voedsel, drank en andere producten weer doen stijgen. Zo schakelden sommige cafés en koffiehuizen bijvoorbeeld over op wegwerpbekers om hun personeel te beschermen tegen het virus. Gezondheidsexperts van over de hele wereld zijn het er echter over eens dat herbruikbare materialen even veilig kunnen worden gebruikt tijdens de covid-19-pandemie.

  Bron: Duurzaam Nieuws

 • Duurzaam Nieuws - Vaker vliegen, meer betalen 16 juni 2020

  Zeven op de tien Nederlanders (69%) is voor de invoering van een progressieve vliegtaks: hoe vaker je vliegt, hoe meer je per ticket betaalt. Dat blijkt uit een recente opiniepeiling van onderzoeksbureau I&O Research, dat is uitgevoerd in opdracht van Milieudefensie. Bij alle politieke partijen behalve Forum voor Democratie is een meerderheid van de achterban voor de invoering van een veelvliegerstaks. De achterban van Forum voor Democratie heeft geen meerderheid ervoor, en ook geen meerderheid ertegen. Het onderzoek waaraan 1700 Nederlanders deelnamen is representatief voor de Nederlandse bevolking.

  Bron: Duurzaam Nieuws

 • Duurzaam Nieuws - Noord-Holland geeft subsidie voor kleinschalige circulaire activiteiten 16 juni 2020

  Stichtingen en verenigingen kunnen subsidie aanvragen bij de provincie Noord-Holland voor activiteiten die de bekendheid over het onderwerp circulaire economie onder de inwoners van Noord-Holland vergroten. De subsidie is bedoeld voor kleinschalige activiteiten die laten zien wat de noodzaak en de kansen zijn van een circulaire economie. Een circulaire economie is een economie waarin de afname van het gebruik van nieuwe grondstoffen en een stijging van hergebruik van grondstoffen centraal staat. In 2020 stelt de provincie € 25.000,- beschikbaar. De subsidie bedraagt maximaal 80% van de kosten, met een maximum van € 5.000,- per project.

  Bron: Duurzaam Nieuws

 • Duurzaam Actueel - Krachtenbundeling in aanpak Plastic Soep in Zuid-Holland 9 juni 2020

  Plastic Soep: op World Oceans Day 2020 maken Rijkswaterstaat West-Nederland Zuid en RDM Centre of Expertise (RDM CoE) van Hogeschool Rotterdam bekend dat zij, samen met ruim twintig andere organisaties, gaan samenwerken aan de aanpak van plastics in onze rivieren – om te voorkomen dat deze onze oceanen ooit bereiken. Rijkswaterstaat heeft het initiatief genomen om partijen bij elkaar te brengen in de aanpak van plastic in water. Samen met RDM CoE heeft zij de ‘Community of Practice Plastic’ (CoPP) opgericht, waarin ervaringen en kennis worden gedeeld en gewerkt wordt aan gezamenlijke kennisontwikkeling. Ruim twintig organisaties die actief zijn in Zuid-Holland ondertekenden onlangs een intentieverklaring om gezamenlijk plastics in water aan te pakken.

  Bron: Duurzaam Actueel

 • Duurzaam Nieuws - Duurzame uitvaarttechniek (resomeren) binnenkort mogelijk? 29 mei 2020

  De kans is groot dat er, naast cremeren en begraven, straks een nieuwe uitvaartechniek bijkomt. Het gaat om resomeren, ofwel alkalische hydrolyse. Dit is een methode waarbij het lichaam in een soort chemisch bad wordt ontbonden. Het grote voordeel is dat resomeren veel duurzamer is dan de bestaande uitvaarttechnieken.
   

  Bron: Duurzaam Nieuws

 • Duurzaam Nieuws - Stikstof telen werkt: een nieuwe stap naar kringlooplandbouw 26 mei 2020

  Akkerbouwers die hun eigen stikstof telen en als bemesting toedienen, met behoud van opbrengsten én minimale stikstofverliezen naar bodem en grondwater. Dat is voor veel agrariërs en beleidsmakers nog een droom. Uit een preview van langjarig onderzoekvan Stichting Proefboerderijen Noordelijke Akkerbouw (SPNA) en het Louis Bolk Instituut op Proefboerderij Kollumerwaard blijkt dat deze droom realistischer is dan gedacht. ‘Uit de resultaten blijkt dat je door het gebruik van vlinderbloemigen als organische meststof uiterst efficiënt met je stikstof kan omgaan. Dit systeem kan kringlooplandbouw enorm vooruithelpen’ stelt onderzoeker Geert-Jan van der Burgt van SPNA.

  Bron: Duurzaam Nieuws

 • Trouw - Ondanks de droogte hebben deze Brabantse boeren frisse percelen. Het geheim? Bavaria 22 mei 2020

  Ondank de droogte lagen de percelen van boeren rondom de Bavariabrouwerij in het Brabantse Lieshout er de afgelopen zomers fris bij. Het geheim? Gezuiverd restwater van de brouwerij. Ook op andere plekken wordt geëxperimenteerd met restwater afkomstig van waterzuiveringsinstallaties en de industrie als aanvulling op het grondwater. Hoewel de zomers van 2018 en 2019 recorddroog waren en er zelfs een sproeiverbod gold, stonden de maïs en de bieten op het land van boer Lex Huijbers uit Olen er groen en monter bij. “Het is hier helemaal geen beste grond, maar toch heb ik al een paar jaar topopbrengsten”, vertelt Huijbers. Het geheim zit ‘m in Bavaria.

  Bron: Trouw

 • Duurzaam Actueel - UT-studenten maken spectaculaire Elektrische Superbike 21 mei 2020

  De Apex-RS is de derde elektrische superbike gemaakt door het studententeam Electric Superbike Twente. “Hij is wendbaarder, mooier en vooral sneller dan ooit tevoren”, zegt het team. De volledig elektrisch aangedreven race-motor zal het gaan opnemen tegen concurrerende studententeams van diverse universiteiten in binnen-en buitenland. Binnen acht maanden tijd is de motorfiets ontworpen en gemaakt. Tijdens de coronacrisis heeft het team de productie ondanks de maatregelen kunnen voortzetten en de superbike toch weten af te maken. Zodra het weer kan, zal de Apex-RS in actie te zien zijn in meerdere races.

  Bron: Duurzaam Actueel

 • Trouw - Zo weet je of een elektrische auto stroom slurpt 19 mei 2020

  Een uitlaatauto moet zuinig zijn, maar bij batterijauto’s lijkt zuinigheid geen thema. Wat als je toch een elektrische auto wilt met een bescheiden stroomverbruik? Een echte Amerikaanse slee rijdt op zijn gunstigst 1 op 4. Een kleine diesel haalt misschien wel 20 kilometer op één liter brandstof. Het zijn vertrouwde begrippen om het verbruik van auto’s met een verbrandingsmotor te vergelijken en zo te bepalen welke auto zuinig is en welke onzuinig.

  Bron: Trouw

 • Trouw - DSM en Lightyear gaan samen commercialisering van geïntegreerde zonnedaken elektrische voertuigen opschalen 15 mei 2020

  Innovator in schone mobiliteit Lightyear en Koninklijke DSM N.V., een wereldwijd wetenschappelijk bedrijf in voeding, gezondheid en duurzaam leven, hebben een overeenkomst gesloten om samen de commercialisering van het unieke zonnedak van Lightyear op te schalen voor de markt voor elektrische voertuigen. Met deze oplossing willen de twee bedrijven de wereld sneller laten overstappen op een breed scala aan elektrische voertuigen (EV’s).

  Bron: Trouw

 • Trouw - Duurzamer uit de coronacrisis komen? Er zijn kansen genoeg 14 mei 2020

  Kan de economie duurzamer uit de coronacrisis komen? Een stortvloed aan projecten laat zien dat er kansen zijn. Maar verval niet in wensdenken, stelt een hoogleraar. ‘De crisis maakt verregaande verandering voorstelbaarder.’ Denk nou niet dat een crisis de ideale aanleiding is om alles helemaal anders te doen, om nu dan die volledig duurzame economie te realiseren waar al voorzichtige stapjes naar gezet werden. “Nu zeggen: we moeten allemaal duurzaam, is naïef. Gezien andere historische crises en grote veranderingen weten we: menselijk gedrag is hardnekkig en de gevestigde belangen zijn sterk.”

  Bron: Trouw

 • Duurzaam Nieuws - CO2-concentratie stijgt verder ondanks lockdown 12 mei 2020

  Ondanks de gevolgen van coranacrisis is de CO2-concentratie in de atmosfeer in april gestegen tot 416,21 deeltjes per miljoen. Dat is een nieuw record, blijkt uit cijfers van de Amerikaanse meteorologische dienst NOAA. 

  Volgens de NOAA-metingen op het afgelegen Mauna Loa Observatory in Hawaï is de concentratie het hoogste sinds het begin van de metingen in 1958. Het is zo’n 800.000 jaar geleden dat de atmosfeer gelijkaardige concentraties kende, blijkt uit onderzoek van ijsstalen. De moderne mens is amper 200.000 jaar oud en heeft dus nooit dergelijke concentraties gekend.
   

  Bron: Duurzaam Nieuws

 • Duurzaam Nieuws - Het wordt onleefbaar heet voor een derde van de wereldbevolking 6 mei 2020

  Een derde van de wereldbevolking leeft in gebieden die binnen 50 jaar even warm zullen zijn als de heetste delen van de Sahara. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek onder leiding van de Nederlandse Wageningen Universiteit. De mensheid als soort floreert al zesduizend jaar binnen een “klimaatniche”, blijkt uit het internationale onderzoek waar verschillende wetenschappelijke disciplines uit China, de Verenigde Staten en Europa aan meewerkten. De meeste mensen leven in delen van de wereld waar de jaarlijkse gemiddelde temperatuur tussen de 11 en 15 graden Celsius ligt. Een kleiner deel overleeft in gebieden met een gemiddelde temperatuur tussen de 20 en 25 graden.

  Bron: Duurzaam Nieuws

 • Trouw - De elektrische vrachtwagen is niet meer te stoppen 27 april 2020

  Aangejaagd door steden en bedrijven die eisen stellen aan schoon vervoer, komen alle grote vrachtwagenmerken met elektrische trucks. “Vanaf 2023 worden ze concurrerend met fossiel.” De elektrische vrachtwagen was een paar jaar geleden nog een voertuig om over te gniffelen. Zonder vlam in de pijp, dat werkt toch niet? Inmiddels komen er steeds meer nul-emissietrucks op straat: als verhuiswagen, vuilniswagen en ­distributietruck. Anno nu telt Nederland 213 ­e-trucks, blijkt uit CBS-cijfers, een stijging van 78 vergeleken met 2019. De grote truckbouwers Volvo en Renault zijn recent gestart met de serieproductie; andere volgen binnenkort.

  Bron: Trouw

 • Duurzaam Nieuws - Hyperloop heeft grote economische impact op Metropoolregio Amsterdam 14 april 2020

  Een innovatieve oplossing als de hyperloop biedt volop voordelen doordat het snelle en duurzame (inter)nationale verbindingen over land mogelijk maakt. Boven verkort het reistijden van uren tot soms slechts minuten. De komst van een hyperloop versterkt de positie van Metropoolregio Amsterdam (MRA) door de verbinding met economische gebieden zoals het Duitse Ruhrgebied. Dit blijkt uit een studie verricht door Hardt Hyperloop in samenwerking met de provincie Noord-Holland.

  Bron: Duurzaam Nieuws 

 • Duurzaam Actueel - Nieuw onderzoeksprogramma maakt plastic verpakkingen geschikt voor circulaire economie 3 april 2020

  Plastic retail verpakkingen moeten beter worden gerecycled en opnieuw ingezet kunnen worden in de verpakkingsindustrie. Dit leidt tot aanzienlijk minder CO2-uitstoot en draagt bij aan de circulaire economie. Dit idee staat centraal in het nieuwe onderzoeksprogramma van Brightlands Materials Center dat de ontwikkeling van nieuwe oplossingen voor circulaire verpakkingen wil versnellen. Om dit te bereiken richt het programma zich op het ontwerpen van nieuwe materiaalsamenstellingen om verpakkingen, zoals soepzakken of kaasverpakkingen, echt recyclebaar te maken.

  Bron: Duurzaam Actueel 

 • Duurzaam Nieuws - Kabinet moet klimaatbeleid niet uitstellen 2 april 2020

  “Het kabinet moet klimaatbeleid niet uitstellen. Kies in plaats daarvan voor een duurzaam herstel van de samenleving. Economische steun moet ten goede komen aan mens èn milieu.” Dat zegt Donald Pols, directeur van Milieudefensie. Pols: “De internationale klimaattop uitstellen die in november gepland stond in het Schotse Glasgow, is gezien de pandemie nodig om levens te redden. Maar klimaatbeleid uitstellen zoals sommigen nu opperen, is een slecht idee. Want dat komt neer op een verslechtering van ons welzijn.”

  Bron: Duurzaam Nieuws

 • Duurzaam Actueel - Is kunstgras duurzaam? 24 maart 2020

  Kunstgras kopen biedt veel voordelen. Maar hoe zit nu eigenlijk ten opzichte van het milieu. Het is immers niet natuurlijk. Het zal dus ook niets toevoegen aan de natuurlijke waarde aan de tuin, geen voedsel bieden aan de diertjes in de tuin en het is gemaakt van niet natuurlijk materialen… Toch zitten er ook juist voordelen voor het milieu aan ten opzichte van een gewone grasmat. Deze voordelen bespreken we hier.

  Bron: Duurzaam Actueel

 • Duurzaam Nieuws - Bosbranden laten CO2-concentratie flink stijgen 28 januari 2020

  De enorme bosbranden in Australië zullen de concentratie van CO2 in de atmosfeer naar alle waarschijnlijkheid met een recordsprong doen stijgen. Dat stelt het Britse Met Office in zijn jaarlijkse prognose. De Britse meteorologische dienst verwacht dat de CO2-concentratie dit jaar boven 417 deeltjes per miljoen zal stijgen en verwacht een jaargemiddelde van rond de 414 deeltjes per miljoen. Dat betekent een stijging met zo’n 2,74 deeltjes per miljoen tegenover het gemiddelde van 2019. 

  Bron: Duurzaam Nieuws

 • Trouw - Ouderwets genieten in Oisterwijk, een wandelklassieker 26 januari 2020

  Al ruim een eeuw weten wandelaars de Oisterwijkse vennen te vinden. De charme van het gebied neemt eigenlijk alleen maar toe. ‘Ge wordt geïnviteerd naar Oisterwijk te komen.’ Gelukkig heeft de meute vandaag massaal besloten de uitnodiging die de natuurvorser Jac. P. Thijsse in 1917 richtte aan de lezers van ANWB-blad de Kampioen (sinds 1885!), botweg te negeren. Het is in elk geval doodstil als ik bij de Oisterwijkse bossen en vennen aankom. Slechts één vrouw duikt met – ja heus – Fikkie het bos in maar voor het overige heb ik het natuurgebied voor mezelf alleen.

  Bron: Trouw

 • Duurzaam Nieuws - Reisorganisaties gaan CO2 uitstoot van reizen drastisch verminderen 21 januari 2020

  Vijftien internationale reisorganisaties lanceren de Tourism Declares a Climate Emergency campagne. Onder de ondertekenaars is een aantal grote, internationale reisorganisaties, zoals Responsible Travel, Intrepid en Exodus. Better Places is de eerste Nederlandse reisorganisatie die zich aansluit bij dit initiatief. De bedrijven beloven actie te ondernemen om de CO2-uitstoot van de reizen die ze aanbieden drastisch te verminderen.
   

  Bron: Duurzaam Nieuws

 • Duurzaam Actueel - Basisscholen zamelen apparaten in voor recycling en Stichting Jarige Job 20 januari 2020

  Ruim 200 basisscholen in Nederland hebben meegedaan aan de Wecycle inzamelactie. Zo hebben schoolkinderen bijna 23 duizend kleine elektrische apparaten gered, die toch nog vaak in de kliko belanden. Dat is 10% meer dan het jaar ervoor. Deelnemende scholen ontvangen een Wecycle Recycle certificaat en een beloning. Voor iedere school die meedoet aan de actie doneert Wecycle bovendien een verjaardagsbox aan Stichting Jarige Job. Wecycle is verantwoordelijk voor de inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen.

  Bron: Duurzaam Actueel

 • Duurzaam Nieuws - FrieslandCampina steunt boeren voor meer duurzaamheid 12 januari 2020

  Om duurzame ontwikkeling op het boerenerf extra te stimuleren, maakt FrieslandCampina jaarlijks een bedrag van 24 miljoen euro beschikbaar. Hoe hoger leden-melkveehouders binnen het kwaliteits- en duurzaamheidsprogramma Foqus planet scoren, hoe hoger de vergoeding. Deze extra investering is in lijn met de strategie om te leiden met duurzaamheid en de beste voedingsstoffen te bieden met minimale milieu-impact.

  Bron: Duurzaam Nieuws

 • Trouw - Van rompertje tot badcape: in dit atelier wordt alles gekleurd met natuurlijke verf 10 januari 2020

  Textielverf kan zoveel duurzamer, vinden ze bij Boro Mini, een bedrijf voor baby-artikelen. In een voormalig hts-gebouw in Amsterdam-West kleuren ze de stoffen met plantenextracten.Tijd en temperatuur luisteren nauw bij plantaardig verven, het is haast graden- en secondenwerk. Roua Alhalabi, ‘hoofd verven’ in het Boro atelier, beweegt een lap gelige stof door een houten vat met indigo. Hoe langer de stof erin blijft, hoe donkerder hij wordt. Voor een spijkerbroek is dat geen probleem, voor een groene babydoek wel.

  Bron: Trouw

 • Duurzaam Bedrijfsleven - Je auto opladen duurt nog maar vijf minuten met deze nieuwe batterij 9 januari 2020

  Het Israelische bedrijf StoreDot werkt aan een batterij die een elektrische auto in vijf tot tien minuten op kan laden. Deze week kreeg het bedrijf een patent toegewezen voor hun nieuwe technologie, maar experts hebben twijfels bij de grootschalige haalbaarheid van de nieuwe batterij. StoreDot werkt al een paar jaar aan de nieuwe batterij. Aanvankelijk wilden ze hem voor telefoons toepassen: opladen van mobieltjes duurt te lang, waardoor het lastig is als je batterij het niet lang genoeg volhoudt. Maar de batterij die ze ontwikkelden, bleek ook op andere gebieden toe te passen. De belangrijkste: de elektrische auto.

  Bron: Duurzaam Bedrijfsleven

 • Duurzaam Actueel - Plasticvrij: vanaf 01.01 op de vliegvelden en vluchten in Dubai 15 december 2019

  De twee luchthavens van Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten worden vanaf 1 januari plasticvrij. Afgelopen juni kondigden Dubai International Airport (DXB) en Dubai World Central Airport (DWC), samen goed voor 90 miljoen passagiers per jaar, al aan al het eenmalig plastic uit te bannen. Nu wordt daad bij woord gevoegd, en luchtvaartmaatschappijen volgen. 

  Bron: Duurzaam Actueel

 • Duurzaam Nieuws - Madrid zoveelste fiasco: politiek kan weer geen klimaatakkoord bereiken 14 december 2019

  De klimaatgesprekken in Madrid liepen uit tot zondag om toch maar iets van een ​​resultaat te redden. Regeringen bleven ruzie maken over de details van een heikele kwestie: koolstofmarkten, een bepaling van de overeenkomst van Parijs uit 2015 die bekend staat als artikel 6. De slotverklaring houdt niet meer in dan een slappe belofte om volgend jaar 'tot overeenstemming te komen.'

  Bron: Duurzaam Nieuws

 • Duurzaam Actueel -Met 30 nieuwe mobiele energieopslagsystemen van Alfen schaalt Greener op om ‘s werelds grootste emissievrije mobiele stroomleverancier te worden 13 december 2019

  Greener, leverancier van duurzame energie voor grid-edge en off-grid toepassingen, bestelt 30 nieuwe mobiele batterij-energieopslagsystemen van Alfen, specialist in energieoplossingen voor de toekomst. De mobiele opslagsystemen zullen worden ingezet om een duurzaam emissievrij alternatief te bieden voor tijdelijke en vervuilende dieselgeneratoren in heel Europa.

  Bron: Duurzaam Actueel

 • Duurzaam Actueel - Overheid moet sterker sturen op transitie naar duurzame economie 11 december 2019

  Klimaatverandering, grondstoffenschaarste en afnemende biodiversiteit maken de transitie naar een duurzame economie onvermijdelijk. Om deze transitie goed te laten verlopen moet de overheid hierop sterker sturen, en wel vanuit een richtinggevende visie waarin het streven naar brede welvaart centraal staat. Dit concludeert de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in zijn advies ‘Naar een duurzame economie: overheidssturing op transities’ dat in ontvangst is genomen door de minister van Economische Zaken en Klimaat, en tevens is aangeboden aan de ministers voor Wonen en Milieu en van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

  Bron: Duurzaam Actueel

 • Trouw - Een duurzaam glas wijn drinken? Dat is niet zo makkelijk 10 december 2019

  Welke wijn past bij een verantwoord kerstdiner? Of kan de duurzame consument beter bier drinken? Nu de Sint het land weer uit is, gaan in menig huishouden de gedachten meteen door naar Kerst. Wat zullen we eten? En wat drinken we daarbij? Bij een feestmaal past goede wijn. Wie zich afvraagt welke wijn bij welk ­gerecht past, heeft dat in een paar muisklikken gevonden: Chablis bij het voorgerecht of bij vis, een fruitige Merlot of Sangiovese bij het hoofdgerecht met vlees en na het dessert nog een glaasje port om mee af te sluiten. Kortom, culinaire keuzehulp is er genoeg. Maar is er ook een richtsnoer voor de duurzame consument die vooral graag een verantwoorde wijn wil?

  Bron: Trouw

 • Duurzaam Actueel - In 2020 doorbraak van elektrische auto bij particulier 9 december 2019

  Uit de Elektrisch Rijden Monitor, die de ANWB vandaag voor het derde jaar presenteert, blijkt dat een meerderheid (56%) van de Nederlanders in de toekomst een elektrische auto overweegt. Het aanbod van betaalbare elektrische auto’s groeit ondertussen gestaag en ook de actieradius neemt steeds verder toe. Ieder jaar neemt het aantal Nederlanders dat binnen twee jaar een elektrische auto wil kopen toe en ook dit jaar zien we weer een stijging naar 5 procent. Toch gaat lang niet iedereen uit deze groep ook daadwerkelijk tot aanschaf over, daarvoor is met name de hoge aanschafprijs van elektrische auto’s verantwoordelijk.

  Bron: Duurzaam Actueel

 • Trouw - Duurzaam trouwen doe je zo 7 december 2019

  Bij menig bruiloft worden kosten noch moeite gespaard. Hoe zorg je dat de mooiste dag van je leven niet ook de vervuilendste wordt? Hebben we een yes?! We hebben een yes!” Jantiene Berg van hotel Stroom in Rotterdam snelt naar de paskamers en omhelst de toekomstige bruid. Onder luid applaus draait die een rondje in haar witte aanwinst.

  Bron: Trouw

 • Duurzaam Bedrijfsleven - Stijgende bijtelling voor elektrische auto's in 2020; dit zijn de gevolgen 5 december 2019

  Wie twijfelt over de aankoop van een elektrische auto kan beter niet te lang wachten. Vanaf 2020 stijgt namelijk het bijtellingspercentage van elektrische auto’s. Wat gaat er precies gebeuren en wat is het effect op de verkoop van elektrische auto's? DuurzaamBedrijfsleven sprak met verschillende experts.

  Bron: Duurzaam Bedrijfsleven

 • Duurzaam Actueel - Eerste waterstoftankstation in Amsterdamse haven 4 december 2019

  Holthausen Energy Points (HEP) gaat het eerste waterstoftankstation in de Amsterdamse haven bouwen. Bij dit station kunnen medio volgend jaar vrachtwagens en personenauto’s 24 uur per dag, zeven dagen per week waterstof tanken. De bouw van het tankstation aan de Australiëhavenweg start in het voorjaar van 2020 en zal na de zomer gereed zijn.

  Bron: Duurzaam Actueel