• Trouw - Ondanks de droogte hebben deze Brabantse boeren frisse percelen. Het geheim? Bavaria 22 mei 2020

  Ondank de droogte lagen de percelen van boeren rondom de Bavariabrouwerij in het Brabantse Lieshout er de afgelopen zomers fris bij. Het geheim? Gezuiverd restwater van de brouwerij. Ook op andere plekken wordt geëxperimenteerd met restwater afkomstig van waterzuiveringsinstallaties en de industrie als aanvulling op het grondwater. Hoewel de zomers van 2018 en 2019 recorddroog waren en er zelfs een sproeiverbod gold, stonden de maïs en de bieten op het land van boer Lex Huijbers uit Olen er groen en monter bij. “Het is hier helemaal geen beste grond, maar toch heb ik al een paar jaar topopbrengsten”, vertelt Huijbers. Het geheim zit ‘m in Bavaria.

  Bron: Trouw

 • Duurzaam Actueel - UT-studenten maken spectaculaire Elektrische Superbike 21 mei 2020

  De Apex-RS is de derde elektrische superbike gemaakt door het studententeam Electric Superbike Twente. “Hij is wendbaarder, mooier en vooral sneller dan ooit tevoren”, zegt het team. De volledig elektrisch aangedreven race-motor zal het gaan opnemen tegen concurrerende studententeams van diverse universiteiten in binnen-en buitenland. Binnen acht maanden tijd is de motorfiets ontworpen en gemaakt. Tijdens de coronacrisis heeft het team de productie ondanks de maatregelen kunnen voortzetten en de superbike toch weten af te maken. Zodra het weer kan, zal de Apex-RS in actie te zien zijn in meerdere races.

  Bron: Duurzaam Actueel

 • Trouw - Zo weet je of een elektrische auto stroom slurpt 19 mei 2020

  Een uitlaatauto moet zuinig zijn, maar bij batterijauto’s lijkt zuinigheid geen thema. Wat als je toch een elektrische auto wilt met een bescheiden stroomverbruik? Een echte Amerikaanse slee rijdt op zijn gunstigst 1 op 4. Een kleine diesel haalt misschien wel 20 kilometer op één liter brandstof. Het zijn vertrouwde begrippen om het verbruik van auto’s met een verbrandingsmotor te vergelijken en zo te bepalen welke auto zuinig is en welke onzuinig.

  Bron: Trouw

 • Trouw - DSM en Lightyear gaan samen commercialisering van geïntegreerde zonnedaken elektrische voertuigen opschalen 15 mei 2020

  Innovator in schone mobiliteit Lightyear en Koninklijke DSM N.V., een wereldwijd wetenschappelijk bedrijf in voeding, gezondheid en duurzaam leven, hebben een overeenkomst gesloten om samen de commercialisering van het unieke zonnedak van Lightyear op te schalen voor de markt voor elektrische voertuigen. Met deze oplossing willen de twee bedrijven de wereld sneller laten overstappen op een breed scala aan elektrische voertuigen (EV’s).

  Bron: Trouw

 • Duurzaam Nieuws - CO2-concentratie stijgt verder ondanks lockdown 12 mei 2020

  Ondanks de gevolgen van coranacrisis is de CO2-concentratie in de atmosfeer in april gestegen tot 416,21 deeltjes per miljoen. Dat is een nieuw record, blijkt uit cijfers van de Amerikaanse meteorologische dienst NOAA. 

  Volgens de NOAA-metingen op het afgelegen Mauna Loa Observatory in Hawaï is de concentratie het hoogste sinds het begin van de metingen in 1958. Het is zo’n 800.000 jaar geleden dat de atmosfeer gelijkaardige concentraties kende, blijkt uit onderzoek van ijsstalen. De moderne mens is amper 200.000 jaar oud en heeft dus nooit dergelijke concentraties gekend.
   

  Bron: Duurzaam Nieuws

 • Duurzaam Nieuws - Het wordt onleefbaar heet voor een derde van de wereldbevolking 6 mei 2020

  Een derde van de wereldbevolking leeft in gebieden die binnen 50 jaar even warm zullen zijn als de heetste delen van de Sahara. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek onder leiding van de Nederlandse Wageningen Universiteit. De mensheid als soort floreert al zesduizend jaar binnen een “klimaatniche”, blijkt uit het internationale onderzoek waar verschillende wetenschappelijke disciplines uit China, de Verenigde Staten en Europa aan meewerkten. De meeste mensen leven in delen van de wereld waar de jaarlijkse gemiddelde temperatuur tussen de 11 en 15 graden Celsius ligt. Een kleiner deel overleeft in gebieden met een gemiddelde temperatuur tussen de 20 en 25 graden.

  Bron: Duurzaam Nieuws

 • Trouw - De elektrische vrachtwagen is niet meer te stoppen 27 april 2020

  Aangejaagd door steden en bedrijven die eisen stellen aan schoon vervoer, komen alle grote vrachtwagenmerken met elektrische trucks. “Vanaf 2023 worden ze concurrerend met fossiel.” De elektrische vrachtwagen was een paar jaar geleden nog een voertuig om over te gniffelen. Zonder vlam in de pijp, dat werkt toch niet? Inmiddels komen er steeds meer nul-emissietrucks op straat: als verhuiswagen, vuilniswagen en ­distributietruck. Anno nu telt Nederland 213 ­e-trucks, blijkt uit CBS-cijfers, een stijging van 78 vergeleken met 2019. De grote truckbouwers Volvo en Renault zijn recent gestart met de serieproductie; andere volgen binnenkort.

  Bron: Trouw

 • Duurzaam Nieuws - Hyperloop heeft grote economische impact op Metropoolregio Amsterdam 14 april 2020

  Een innovatieve oplossing als de hyperloop biedt volop voordelen doordat het snelle en duurzame (inter)nationale verbindingen over land mogelijk maakt. Boven verkort het reistijden van uren tot soms slechts minuten. De komst van een hyperloop versterkt de positie van Metropoolregio Amsterdam (MRA) door de verbinding met economische gebieden zoals het Duitse Ruhrgebied. Dit blijkt uit een studie verricht door Hardt Hyperloop in samenwerking met de provincie Noord-Holland.

  Bron: Duurzaam Nieuws 

 • Duurzaam Actueel - Nieuw onderzoeksprogramma maakt plastic verpakkingen geschikt voor circulaire economie 3 april 2020

  Plastic retail verpakkingen moeten beter worden gerecycled en opnieuw ingezet kunnen worden in de verpakkingsindustrie. Dit leidt tot aanzienlijk minder CO2-uitstoot en draagt bij aan de circulaire economie. Dit idee staat centraal in het nieuwe onderzoeksprogramma van Brightlands Materials Center dat de ontwikkeling van nieuwe oplossingen voor circulaire verpakkingen wil versnellen. Om dit te bereiken richt het programma zich op het ontwerpen van nieuwe materiaalsamenstellingen om verpakkingen, zoals soepzakken of kaasverpakkingen, echt recyclebaar te maken.

  Bron: Duurzaam Actueel 

 • Duurzaam Nieuws - Kabinet moet klimaatbeleid niet uitstellen 2 april 2020

  “Het kabinet moet klimaatbeleid niet uitstellen. Kies in plaats daarvan voor een duurzaam herstel van de samenleving. Economische steun moet ten goede komen aan mens èn milieu.” Dat zegt Donald Pols, directeur van Milieudefensie. Pols: “De internationale klimaattop uitstellen die in november gepland stond in het Schotse Glasgow, is gezien de pandemie nodig om levens te redden. Maar klimaatbeleid uitstellen zoals sommigen nu opperen, is een slecht idee. Want dat komt neer op een verslechtering van ons welzijn.”

  Bron: Duurzaam Nieuws

 • Duurzaam Actueel - Is kunstgras duurzaam? 24 maart 2020

  Kunstgras kopen biedt veel voordelen. Maar hoe zit nu eigenlijk ten opzichte van het milieu. Het is immers niet natuurlijk. Het zal dus ook niets toevoegen aan de natuurlijke waarde aan de tuin, geen voedsel bieden aan de diertjes in de tuin en het is gemaakt van niet natuurlijk materialen… Toch zitten er ook juist voordelen voor het milieu aan ten opzichte van een gewone grasmat. Deze voordelen bespreken we hier.

  Bron: Duurzaam Actueel

 • Duurzaam Nieuws - Bosbranden laten CO2-concentratie flink stijgen 28 januari 2020

  De enorme bosbranden in Australië zullen de concentratie van CO2 in de atmosfeer naar alle waarschijnlijkheid met een recordsprong doen stijgen. Dat stelt het Britse Met Office in zijn jaarlijkse prognose. De Britse meteorologische dienst verwacht dat de CO2-concentratie dit jaar boven 417 deeltjes per miljoen zal stijgen en verwacht een jaargemiddelde van rond de 414 deeltjes per miljoen. Dat betekent een stijging met zo’n 2,74 deeltjes per miljoen tegenover het gemiddelde van 2019. 

  Bron: Duurzaam Nieuws

 • Trouw - Ouderwets genieten in Oisterwijk, een wandelklassieker 26 januari 2020

  Al ruim een eeuw weten wandelaars de Oisterwijkse vennen te vinden. De charme van het gebied neemt eigenlijk alleen maar toe. ‘Ge wordt geïnviteerd naar Oisterwijk te komen.’ Gelukkig heeft de meute vandaag massaal besloten de uitnodiging die de natuurvorser Jac. P. Thijsse in 1917 richtte aan de lezers van ANWB-blad de Kampioen (sinds 1885!), botweg te negeren. Het is in elk geval doodstil als ik bij de Oisterwijkse bossen en vennen aankom. Slechts één vrouw duikt met – ja heus – Fikkie het bos in maar voor het overige heb ik het natuurgebied voor mezelf alleen.

  Bron: Trouw

 • Duurzaam Nieuws - Reisorganisaties gaan CO2 uitstoot van reizen drastisch verminderen 21 januari 2020

  Vijftien internationale reisorganisaties lanceren de Tourism Declares a Climate Emergency campagne. Onder de ondertekenaars is een aantal grote, internationale reisorganisaties, zoals Responsible Travel, Intrepid en Exodus. Better Places is de eerste Nederlandse reisorganisatie die zich aansluit bij dit initiatief. De bedrijven beloven actie te ondernemen om de CO2-uitstoot van de reizen die ze aanbieden drastisch te verminderen.
   

  Bron: Duurzaam Nieuws

 • Duurzaam Actueel - Basisscholen zamelen apparaten in voor recycling en Stichting Jarige Job 20 januari 2020

  Ruim 200 basisscholen in Nederland hebben meegedaan aan de Wecycle inzamelactie. Zo hebben schoolkinderen bijna 23 duizend kleine elektrische apparaten gered, die toch nog vaak in de kliko belanden. Dat is 10% meer dan het jaar ervoor. Deelnemende scholen ontvangen een Wecycle Recycle certificaat en een beloning. Voor iedere school die meedoet aan de actie doneert Wecycle bovendien een verjaardagsbox aan Stichting Jarige Job. Wecycle is verantwoordelijk voor de inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen.

  Bron: Duurzaam Actueel

 • Duurzaam Nieuws - FrieslandCampina steunt boeren voor meer duurzaamheid 12 januari 2020

  Om duurzame ontwikkeling op het boerenerf extra te stimuleren, maakt FrieslandCampina jaarlijks een bedrag van 24 miljoen euro beschikbaar. Hoe hoger leden-melkveehouders binnen het kwaliteits- en duurzaamheidsprogramma Foqus planet scoren, hoe hoger de vergoeding. Deze extra investering is in lijn met de strategie om te leiden met duurzaamheid en de beste voedingsstoffen te bieden met minimale milieu-impact.

  Bron: Duurzaam Nieuws

 • Trouw - Van rompertje tot badcape: in dit atelier wordt alles gekleurd met natuurlijke verf 10 januari 2020

  Textielverf kan zoveel duurzamer, vinden ze bij Boro Mini, een bedrijf voor baby-artikelen. In een voormalig hts-gebouw in Amsterdam-West kleuren ze de stoffen met plantenextracten.Tijd en temperatuur luisteren nauw bij plantaardig verven, het is haast graden- en secondenwerk. Roua Alhalabi, ‘hoofd verven’ in het Boro atelier, beweegt een lap gelige stof door een houten vat met indigo. Hoe langer de stof erin blijft, hoe donkerder hij wordt. Voor een spijkerbroek is dat geen probleem, voor een groene babydoek wel.

  Bron: Trouw

 • Duurzaam Bedrijfsleven - Je auto opladen duurt nog maar vijf minuten met deze nieuwe batterij 9 januari 2020

  Het Israelische bedrijf StoreDot werkt aan een batterij die een elektrische auto in vijf tot tien minuten op kan laden. Deze week kreeg het bedrijf een patent toegewezen voor hun nieuwe technologie, maar experts hebben twijfels bij de grootschalige haalbaarheid van de nieuwe batterij. StoreDot werkt al een paar jaar aan de nieuwe batterij. Aanvankelijk wilden ze hem voor telefoons toepassen: opladen van mobieltjes duurt te lang, waardoor het lastig is als je batterij het niet lang genoeg volhoudt. Maar de batterij die ze ontwikkelden, bleek ook op andere gebieden toe te passen. De belangrijkste: de elektrische auto.

  Bron: Duurzaam Bedrijfsleven

 • Duurzaam Actueel - Plasticvrij: vanaf 01.01 op de vliegvelden en vluchten in Dubai 15 december 2019

  De twee luchthavens van Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten worden vanaf 1 januari plasticvrij. Afgelopen juni kondigden Dubai International Airport (DXB) en Dubai World Central Airport (DWC), samen goed voor 90 miljoen passagiers per jaar, al aan al het eenmalig plastic uit te bannen. Nu wordt daad bij woord gevoegd, en luchtvaartmaatschappijen volgen. 

  Bron: Duurzaam Actueel

 • Duurzaam Nieuws - Madrid zoveelste fiasco: politiek kan weer geen klimaatakkoord bereiken 14 december 2019

  De klimaatgesprekken in Madrid liepen uit tot zondag om toch maar iets van een ​​resultaat te redden. Regeringen bleven ruzie maken over de details van een heikele kwestie: koolstofmarkten, een bepaling van de overeenkomst van Parijs uit 2015 die bekend staat als artikel 6. De slotverklaring houdt niet meer in dan een slappe belofte om volgend jaar 'tot overeenstemming te komen.'

  Bron: Duurzaam Nieuws

 • Duurzaam Actueel -Met 30 nieuwe mobiele energieopslagsystemen van Alfen schaalt Greener op om ‘s werelds grootste emissievrije mobiele stroomleverancier te worden 13 december 2019

  Greener, leverancier van duurzame energie voor grid-edge en off-grid toepassingen, bestelt 30 nieuwe mobiele batterij-energieopslagsystemen van Alfen, specialist in energieoplossingen voor de toekomst. De mobiele opslagsystemen zullen worden ingezet om een duurzaam emissievrij alternatief te bieden voor tijdelijke en vervuilende dieselgeneratoren in heel Europa.

  Bron: Duurzaam Actueel

 • Duurzaam Actueel - Overheid moet sterker sturen op transitie naar duurzame economie 11 december 2019

  Klimaatverandering, grondstoffenschaarste en afnemende biodiversiteit maken de transitie naar een duurzame economie onvermijdelijk. Om deze transitie goed te laten verlopen moet de overheid hierop sterker sturen, en wel vanuit een richtinggevende visie waarin het streven naar brede welvaart centraal staat. Dit concludeert de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in zijn advies ‘Naar een duurzame economie: overheidssturing op transities’ dat in ontvangst is genomen door de minister van Economische Zaken en Klimaat, en tevens is aangeboden aan de ministers voor Wonen en Milieu en van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

  Bron: Duurzaam Actueel

 • Trouw - Een duurzaam glas wijn drinken? Dat is niet zo makkelijk 10 december 2019

  Welke wijn past bij een verantwoord kerstdiner? Of kan de duurzame consument beter bier drinken? Nu de Sint het land weer uit is, gaan in menig huishouden de gedachten meteen door naar Kerst. Wat zullen we eten? En wat drinken we daarbij? Bij een feestmaal past goede wijn. Wie zich afvraagt welke wijn bij welk ­gerecht past, heeft dat in een paar muisklikken gevonden: Chablis bij het voorgerecht of bij vis, een fruitige Merlot of Sangiovese bij het hoofdgerecht met vlees en na het dessert nog een glaasje port om mee af te sluiten. Kortom, culinaire keuzehulp is er genoeg. Maar is er ook een richtsnoer voor de duurzame consument die vooral graag een verantwoorde wijn wil?

  Bron: Trouw

 • Duurzaam Actueel - In 2020 doorbraak van elektrische auto bij particulier 9 december 2019

  Uit de Elektrisch Rijden Monitor, die de ANWB vandaag voor het derde jaar presenteert, blijkt dat een meerderheid (56%) van de Nederlanders in de toekomst een elektrische auto overweegt. Het aanbod van betaalbare elektrische auto’s groeit ondertussen gestaag en ook de actieradius neemt steeds verder toe. Ieder jaar neemt het aantal Nederlanders dat binnen twee jaar een elektrische auto wil kopen toe en ook dit jaar zien we weer een stijging naar 5 procent. Toch gaat lang niet iedereen uit deze groep ook daadwerkelijk tot aanschaf over, daarvoor is met name de hoge aanschafprijs van elektrische auto’s verantwoordelijk.

  Bron: Duurzaam Actueel

 • Trouw - Duurzaam trouwen doe je zo 7 december 2019

  Bij menig bruiloft worden kosten noch moeite gespaard. Hoe zorg je dat de mooiste dag van je leven niet ook de vervuilendste wordt? Hebben we een yes?! We hebben een yes!” Jantiene Berg van hotel Stroom in Rotterdam snelt naar de paskamers en omhelst de toekomstige bruid. Onder luid applaus draait die een rondje in haar witte aanwinst.

  Bron: Trouw

 • Duurzaam Bedrijfsleven - Stijgende bijtelling voor elektrische auto's in 2020; dit zijn de gevolgen 5 december 2019

  Wie twijfelt over de aankoop van een elektrische auto kan beter niet te lang wachten. Vanaf 2020 stijgt namelijk het bijtellingspercentage van elektrische auto’s. Wat gaat er precies gebeuren en wat is het effect op de verkoop van elektrische auto's? DuurzaamBedrijfsleven sprak met verschillende experts.

  Bron: Duurzaam Bedrijfsleven

 • Duurzaam Actueel - Eerste waterstoftankstation in Amsterdamse haven 4 december 2019

  Holthausen Energy Points (HEP) gaat het eerste waterstoftankstation in de Amsterdamse haven bouwen. Bij dit station kunnen medio volgend jaar vrachtwagens en personenauto’s 24 uur per dag, zeven dagen per week waterstof tanken. De bouw van het tankstation aan de Australiëhavenweg start in het voorjaar van 2020 en zal na de zomer gereed zijn.

  Bron: Duurzaam Actueel

 • CO2-uitstoot reduceren door zelf te investeren in de energietransitie 27 november 2019

  De headlines van het nieuws deze week zijn duidelijk: ‘de uitstoot van CO2 moet direct drastisch omlaag om ‘Parijs’ nog te halen’. De doelen van het klimaatakkoord lijken vooralsnog echter heel ver weg. De energietransitie is van eminent belang om CO2-reductie te realiseren. Maar wat kunt u nu zelf doen om hieraan bij te dragen?

 • Duurzaam Nieuws - De eerste duurzame zelfbouw wooncoöperatie van Nederland mag gaan bouwen 19 november 2019

  Wooncoöperatie De Warren heeft in het afgelopen jaar als collectief van 50 mensen samen met Natrufied Architecture een uniek duurzaam gebouw ontworpen. Uit hout opgetrokken, energieneutraal, met veel gemeenschappelijke faciliteiten en ruimten en een gevel van gebruikt materiaal. Deze week is de omgevingsvergunning verleend en mag er gebouwd gaan worden.

  Bron: Duurzaam Nieuws

 • TU-Delft -Nieuw systeem voorspelt persoonlijkheid van autobestuurders 18 november 2019

  Een team van MIT en TU Delft heeft een nieuw systeem ontwikkeld dat autobestuurders classificeert als egoïstisch of altruïstisch. Dit kan mogelijk helpen om zelfrijdende auto’s beter te laten navigeren.  De wetenschappers publiceren hier deze week over in de Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

  Bron: TU Delft

 • De Tres Hombres varen met succes op de duurzaamheidsgolf 14 november 2019

  WindShareFund is deze maand trotse partner van Sublime Doing Donderdag, een dag waarop we aandacht besteden aan mensen die een positief verschil maken. Deze week aandacht voor Tres Hombres: zeilend varen ze de Atlantische oceaan over om rum, koffie én cacao naar Den Helder te brengen.

 • Snelle vastgoedbelegger zet nu vol in op duurzame energie 7 november 2019

  Deze maand is WindShareFund, initiatiefnemer van BeleggeninWindenergie.nl, partner van Sublime Doing Donderdag. In onze samenleving staan we samen voor kleine en grote uitdagingen. Denk aan klimaatverandering, toenemende ongelijkheid of eenzaamheid. Inspirerende doeners werken aan aansprekende initiatieven en laten daarmee zien dat vooruitgang mogelijk is en dat iedereen daar aan kan beginnen en/of bijdragen. Met de Sublime Doing Donderdag worden deze mensen en hun initiatief aan u voorgesteld. Deze week een interview met Sander van Zijl, Head of Special Projects bij WindShareFund. Hij ruilde de vastgoedwereld in voor de energietransitie.

 • TU/e - Zonneauto TU Eindhoven behaalt goud op World Solar Challenge, vierde keer op rij 28 oktober 2019

  Solar Team Eindhoven, het team van de Technische Universiteit Eindhoven, heeft voor de vierde keer op rij de hoofdprijs gepakt in de Cruiser Class van de Bridgestone World Solar Challenge (WSC). Het team legde de ruim drieduizend kilometer lange rit van Darwin naar Adelaide af met de hoogste efficiëntiescore van alle teams. Ook op de beoordeling van de zonneauto’s door de vakjury, gisteren, scoorde het team ver boven de concurrenten. Solar Team Eindhoven heeft alle edities van de Cruiser Class van de WSC tot nu toe gewonnen.

  Bron: TU Eindhoven

 • Duurzaam Actueel - Universiteit stelt eerste Duurzaamheidsrapport voor 28 oktober 2019

  Het eerste Duurzaamheidsrapport van de KU Leuven is een feit: een uitgebreide stand van zaken in de heel brede zin van het woord. Ingenieur Karel Van Acker doceert circulaire economie en is voorzitter van de Duurzaamheidsraad. Hij voert het woord namens een stuk of zestig collega’s die het rapport maakten: “Met dit in handen is duidelijk wat onze volgende stappen moeten zijn.”

  Bron: Duurzaam Actueel

 • Duurzaam Actueel - Om deze redenen koop je liever duurzame verf 26 oktober 2019

  Duurzaamheid is een veelbesproken onderwerp vandaag de dag. En dat is maar goed ook. Want ook de verfindustrie heeft ondertussen het nodige opgestoken van de discussies rondom duurzaamheid. Zo is het aantal ongevallen door verf misschien nihil. Maar is het algemeen bekend dat men nare klachten kan krijgen wanneer foute verf gebruikt wordt. Denk hierbij aan duizeligheid of hoofdpijn door de nare geur dat verf soms kan hebben. Helaas blijft het niet alleen bij kortdurende klachten. Want langdurig in aanraking komen met verf kan ook op de lange termijn voor gezondheidsklachten zorgen. Maar wat is nu de oplossing daarvoor? Duurzame verf!
   

  Bron: Duurzaam Actueel

 • TU/e - Unieke innovatiechallenge technische universiteiten 18 oktober 2019

  Op 7 november vindt in Den Haag de finale plaats van een unieke innovatiecompetitie tussen de vier Nederlandse TU’s. Dit voorjaar organiseerden de vier technische universiteiten (Eindhoven, Delft, Twente, Wageningen) al hun eigen voorrondes. Liefst 800 studenten, 80 teams per TU, presenteerden baanbrekende innovaties die bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke problemen. Er zijn nu nog 16 finalisten over.

  Bron: TU Eindhoven

 • Duurzaam Actueel - Volledige duurzame energie in 2033 haalbaar voor Curaçao 14 oktober 2019

  In tegenstelling tot verreweg de meeste landen ter wereld, wekt Curaçao ongeveer 34 procent van de huidige elektriciteitsproductie op door de inzet van wind- en zonne-energie. In Nederland is dat slechts 6 procent. Ingenieur Richenel Bulbaai verdedigt op 11 oktober 2019 zijn proefschrift over dit onderwerp aan de Universiteit Twente. Zijn bevindingen zorgen ervoor dat dit eiland in 2033 volledig kan leven van duurzame energie. Bovendien kan de jaarlijkse CO2-uitstoot met ongeveer 92 procent omlaag.

  Bron: Duurzaam Actueel

 • Trouw - Het wonder van de wormen en gft-afval in de stad 10 oktober 2019

  Het nieuwste hotel van Amsterdam is bestemd voor wormen, oogt als een bijenkorf maar is geïnspireerd op een duiventil. Design, zegt Arie van Ziel over wormenhotel Adam 3.0. ‘We wilden echt een mooie kast op straat zetten’, voegt Peter Jan Brouwer eraan toe. ‘Mensen moeten er trots op kunnen zijn.’ Nummer 3 in de Duurzame 100.

  Bron: Trouw

 • Duurzaam Actueel - Huurders, corporaties en gemeente Den Haag willen meer betere en duurzame betaalbare woningen 27 september 2019

  Woningcorporaties, huurdersverenigingen en wethouders Boudewijn Revis (Wonen & Stadsontwikkeling) en Liesbeth van Tongeren (Duurzaamheid & Energietransitie) tekenden vandaag de eerste gezamenlijke raamovereenkomst. In deze overeenkomst worden de ambities van corporaties, huurders en gemeente tot 2024 vastgelegd. Het doel van deze ambities is om de Haagse woningmarkt betaalbaarder, toegankelijker en duurzamer te maken.

  Bron: Duurzaam Actueel

 • Rijkswaterstaat - Autodelen wordt steeds normaler 26 september 2019

  Het aantal deelauto’s is afgelopen jaar met circa 10.000 auto’s toegenomen. Het totaal aantal deelauto’s in Nederland komt hiermee op 51.149 in 2019. De absolute groei ten opzichte van vorig jaar is stabiel gebleven, wat doet vermoeden dat er een nieuwe fase is aangebroken in de ontwikkeling van de markt voor deelmobiliteit. In de Green Deal Autodelen II wordt gestreefd naar 100.000 deelauto’s in 2021 en 700.000 gebruikers van autodelen.

  Bron: Rijkswaterstaat