• Duurzaam Actueel - Fietsen naar het werk in Twente loont

  Binnenkort kunnen medewerkers die in Twente werken worden beloond voor iedere dag dat zij naar hun werk fietsen. Met de actie Fietsmaatjes stimuleren collega’s elkaar om naar het werk te fietsen. Daarbij krijgen deelnemers voor elke gefietste dag een financiële beloning. De actie moet het fietsgebruik in het woon-werkverkeer verder stimuleren en het autogebruik verminderen.


  https://duurzaam-actueel.nl/fietsen-naar-werk-twente-loont/  

 • Solar Magazine - Team Synergy wint publieksprijs ontwerp agrarisch zonnesysteem

  Team Synergy heeft met een ruime meerderheid van stemmen de publieksprijs ‘Ontwerp een agrarisch zonnesysteem’ gewonnen. Doel van de prijsvraag was meer en betere zonne-energieoplossingen voor agrarische gebieden.

  https://solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie/i14886/team-synergy-wint-publieksprijs-ontwerp-agrarisch-zonnesysteem   

 • NOS: Geld verdienen aan CO2 kan en is ook nog goed voor het milieu

  Broeikasgas CO2 gebruiken als grondstof in plaats van het laten vrijkomen als nutteloos afval. Het is mogelijk. We kunnen er mee bouwen, er brandstof van maken of zelfs asbest mee afbreken. Bedrijven en onderzoekers zijn al druk bezig met het ontdekken en ontwikkelen van commerciële toepassingen.

  https://nos.nl/artikel/2203653-geld-verdienen-aan-co2-kan-en-is-ook-nog-goed-voor-het-milieu.html   

 • AD - Nieuw festival op komst

  BuytenDelft is met de eerste voorbereidingen begonnen van het nieuwe BuytenBeleef Festival. Het festijn is bedoeld om kinderen te laten beleven hoe leuk het is om in de natuur te zijn. Het festival belooft veel aandacht te besteden aan duurzaamheid, water en techniek.

  https://www.ad.nl/delft/nieuw-festival-op-komst~ab941eec/   

 • Duurzaam Actueel: WUR onderzoekt samen met industrie voordelen dieet insectenlarven voor big, kuiken en milieu

  In de komende vier jaar onderzoeken wetenschappers van Wageningen University & Researchsamen met de industrie of insectenlarven een duurzame voedingsbron zijn voor biggen en kuikens. Hierbij wordt voor het eerst de volledige milieu impact in kaart gebracht, om vast te stellen of het voeren van insecten kan leiden tot een lagere milieubelasting van dierlijke productie. Tegelijkertijd worden in dit onderzoek de potentiele voordelen voor het welzijn van kippen en varkens onderzocht.

  https://duurzaam-actueel.nl/wur-onderzoekt-samen-industrie-voordelen-dieet-insectenlarven-big-kuiken-en-milieu/   

 • Trouw - Elk jaar 7 miljard milieuschade door industrie

  De Nederlandse fiscale wetgeving kent meerdere hiaten bij het beprijzen van de milieuschade die bij de productie van goederen in Nederland ontstaat. Ongeveer 55 procent van het gebruik van fossiele energie, de grootste bron van milieuschade, wordt nu niet belast. Ook wordt het beprijzen van milieuschade te laat ingezet; de nadruk ligt nu op de consument, aan het einde van de keten, terwijl het veel effectiever zou zijn om in een eerder stadium van het productieproces groene belastingen te heffen. 

  https://www.duurzaamnieuws.nl/elk-jaar-7-miljard-milieuschade-door-industrie/  

 • Duurzaam Bedrijfsleven - Twintig landen beloven uitfasering van kolen voor 2030

  Alliantie

  De zogeheten Powering Past Coal Alliance werd gepresenteerd tijdens de Klimaattop in Bonn, waar deze week het Klimaatakkoord van Parijs verder werd uitgewerkt. De alliantie wat betreft kolen is, net als het Klimaatakkoord van Parijs, niet bindend. 

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/energie/25903/twintig-landen-beloven-uitfasering-van-kolen-voor-2030  

 • Rijkswaterstaat - Ambitie Rijkswaterstaat: Afsluitdijk energieneutraal

  De ambitie van Rijkswaterstaat is om de Afsluitdijk energieneutraal te maken. De energie die nodig is willen we dan ook lokaal, op eigen grond en duurzaam opwekken.

  https://www.rijkswaterstaat.nl/over-ons/nieuws/nieuwsarchief/p2017/11/ambitie-rijkswaterstaat-afsluitdijk-energieneutraal.aspx   

 • AD - Alphen: voorkom onrust om winning aardwarmte

  In de omgeving van Alphen en Waddinxveen zoeken naar aardwarmte? Prima. Maar voorkom dat mensen bij het woord 'boringen' in de stress schieten.

  Daarvoor waarschuwen B&W van Alphen in een brief aan de provincie Zuid-Holland. Dit in reactie op een aanvraag van het bedrijf Wayland Energy uit Bergschenhoek om onder het Bentwoud tot bij Hazerswoude-Dorp en Benthuizen naar winningsmogelijkheden te zoeken. 

  https://www.ad.nl/alphen/alphen-voorkom-onrust-om-winning-aardwarmte~aaa6d1cd/  

 • AD - 'Volkswagen pompt miljarden in elektrisch rijden'

  Automaker Volkswagen zet de komende vijf jaar vol in op elektrisch rijden. Het Duitse bedrijf zou naar verluidt 72 miljard euro hebben gereserveerd voor onder meer de ontwikkeling van duurzame initiatieven, zo meldden bronnen.

  https://www.ad.nl/economie/volkswagen-pompt-miljarden-in-elektrisch-rijden~af583961/   

 • One World - “We voelen in Nederland helemaal geen urgentie”

  Interview op de klimaattop met VN Jongerenvertegenwoordigers Emma en Martijn

  Klimaatminister Wiebes is niet de enige newby in Bonn. De klimaattop is ook de vuurdoop voor Emma Clemens, sinds drie weken de nieuwe Nederlandse VN Jongerenvertegenwoordiger. OneWorld spreekt haar en collega Martijn Visser, die de titel nu een jaar draagt, op de top in Bonn. 

  https://www.oneworld.nl/duurzaamheid/we-voelen-nederland-geen-urgentie/  

 • One World - Grootste fonds ter wereld wil af van olie en gas

  Milieuorganisaties spreken van “mijlpaal” voor divestment-campagne

  Het Noorse pensioenfonds, het grootste fonds ter wereld, wil af van investeringen in fossiele brandstoffen. Het fonds wil zich zo “beschermen tegen een permanente daling van de olie- en gasprijzen”. 

  https://www.oneworld.nl/duurzaamheid/grootste-fonds-wereld-wil-af-olie-en-gas/  

 • One World - Kunnen de bomen het klimaat redden?

  Onderbelicht bos vraagt aandacht op Klimaattop

  Verliezen we in onze zoektocht om het klimaat te redden de bossen uit het oog? Op de voorlaatste dag van de Klimaattop in Bonn eisten de bomen hun plekje onder de zon op.

  https://www.oneworld.nl/duurzaamheid/kunnen-bomen-klimaat-redden/   

 • Duurzaam Actueel: Elektrische vrachtvaart op batterijen en waterstof

  Ook de zware vrachtvaart gaat over op elektrisch. De Technische Universität Berlin ontwikkelt een elektrische duwboot, met batterijen en brandstofcellen als energiebronnen. De bouw van het prototype duurt nog wel even: die begint in 2019. RiverCell/ELEKTRA heet het project dat onder leiding staat van ingenieur Gerd Holbach, hoogleraar aan deze technische universiteit in Berlijn. Het gebruikt een hybride aandrijfsysteem, een combinatie van oplaadbare batterijen en brandstofcellen. De ontwikkeling van de duwboot gebeurt in nauwe samenwerking met de gebruikers en sponsoren, de logistieke dienstverleners BeHaLaen Imperial.

  https://duurzaam-actueel.nl/elektrische-vrachtvaart-op-batterijen-en-waterstof/   

 • Trouw - PBL: Groene belastingen nodig tegen milieuschade

  Groene heffingen op vervuilende grondstoffen kunnen bedrijven prikkelen om schonere alternatieven te zoeken, denkt het PBL.

  Vervuilers in Nederland betalen te weinig belasting. Ongeveer 55 procent van het gebruik van fossiele energie is nu niet belast. Daardoor is het toebrengen van schade aan het milieu te goedkoop. 

  https://www.trouw.nl/groen/pbl-groene-belastingen-nodig-tegen-milieuschade~aa57c36e/  

 • AD - Enschedeër bedenkt slim energiesysteem

  ENSCHEDE - De Smart Energy Monitor van Dennis van Heijningen zegt wanneer je lang genoeg gedoucht hebt en zet de vaatwasser pas aan als de stroom goedkoop is. Hij won er de tweede prijs van de GRUNDERstein Award mee.

  https://www.ad.nl/enschede/enschedeer-bedenkt-slim-energiesysteem~acdfc864/   

 • AD - Natuurclubs zien waarde proef pulskor

  VLISSINGEN - Natuurorganisaties achten het mogelijk dat vissen met de elektrische pulskor een waardevolle rol zal spelen in de overgang naar een duurzame visserij op de Noordzee.  Wel is er gedegen onderzoek nodig voordat het licht voor deze vorm van visserij definitief op groen wordt gezet, schrijven Stichting De Noordzee,  Greenpeace Nederland, de Nederlandse Elasmobranchen Vereniging (die zich inzet voor haaien en roggen) en de Good Fish Foundation.

  https://www.ad.nl/zeeland/natuurclubs-zien-waarde-proef-pulskor~a27cebc3/   

 • AD - Zeist is een slimme bandenpomp rijker

  Zeist is sinds vanmiddag een slimme bandenpomp rijker. De noviteit staat op het parkeerterrein naast Slot Zeist. Wethouder Roy Luca nam de pomp in gebruik door de banden van de elektrische gemeenteauto te controleren.

  https://www.ad.nl/utrecht/zeist-is-een-slimme-bandenpomp-rijker~aaa190d8/   

 • AD - Bill Gates gaat werken aan een 'slimme stad'

  Alsof hij het computerspelletje SimCity speelt gaat Bill Gates zijn eigen stad bouwen. Belmont wordt een ‘slimme stad’ in Arizona voor bijna 200.000 mensen die een hightechleven willen leiden.

  https://www.ad.nl/buitenland/bill-gates-gaat-werken-aan-een-slimme-stad~aff837fa/   

 • AD - Plan Landgoed Luxool gaat door

  Er komt een groot duurzaamheidsproject op het terrein van de middelbare school Aeres Nijkerk. De meerderheid van de Nijkerkse politiek is voor het plan.

  https://www.ad.nl/amersfoort/plan-landgoed-luxool-gaat-door~aa14ec75/  

 • One World - Don’t nuke the climate

  Klimaattop in Bonn: Amerikaans optimisme, tegen de stroom in

  Geloven we er nog in, ondanks stijgende CO2-uitstoot, een uitstappende wereldleider, en ontoereikende Parijse beloftes? Dat is de vraag op de Klimaattop in Bonn. OneWorld sprak met ‘COP-veteraan’ Peer de Rijk. 

  https://www.oneworld.nl/duurzaamheid/dont-nuke-the-climate/  

 • One World - Klimaattop: ook voor mensen zónder energie

  Van de Global North naar de South

  Met hernieuwbare energie kun je tegelijkertijd het klimaat ontzien en mensen zonder toegang tot het elektriciteitsnet vooruithelpen. Tijdens de COP23 in Bonn wordt een extra zwengel gegeven aan wat in ieder geval op papier een win-win-situatie is. 

  https://www.oneworld.nl/powerswitch/klimaattop-ook-mensen-zonder-energie/  

 • Duurzaam Nieuws - Nederland bungelt onderaan de klimaatlijstjes

  Ieder jaar tijdens de klimaattop publiceren milieuorganisaties de Climate Change Performance Index. Volgens de index van dit jaar blijkt wederom dat landen nog niet voldoende doen om klimaatverandering aan te pakken. En wederom bungelt Nederland in Europa onderaan het lijstje. Tegelijk zijn de koplopers ook juist Europese landen en blijft de EU als geheel in de middenmoot te hangen. 

  https://www.duurzaamnieuws.nl/nederland-bungelt-onderaan-de-klimaatlijstjes/   

 • Duurzaam Nieuws - Stoppen kredietverzekering sterk instrument om fossiele investeringen in te perken

  Terwijl de klimaatonderhandelingen op COP23 nog volop in gang waren, pleitte een groep maatschappelijke organisaties in Parijs bij de OESO voor het geheel afbouwen van overheidssteun voor export kredietverzekeringen voor fossiele brandstoffen. Ze stellen dat de door overheden verstrekte verzekeringen ter waarde van tientallen miljarden euro’s per jaar voor fossiele projecten, niet in lijn zijn met het Parijsakkoord.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/kredietverzekering-sterk-instrument-om-fossiele-investeringen-in-te-perken/   

 • Trouw - Circulaire economie kan rem op werkelijke duurzaamheid zijn

  OPINIE: Bedrijven moeten hun producten kwijt. Er is een groeidwang ontstaan waar de biosfeer steeds meer onder lijdt, schrijft Willem Hoogendijk van de Stichting Aarde. "Om onze biosfeer te herstellen moeten we de hele economische context veranderen en ons bevrijden van de groeidwang." 

  https://www.trouw.nl/opinie/circulaire-economie-kan-rem-op-werkelijke-duurzaamheid-zijn~abf69830/  

 • Groene Courant - Berenschot: Rijk moet zorgen voor goede randvoorwaarden regionale energietransitie

  Berenschot stelt in een publicatie dat het Rijk moet zorgen voor goede randvoorwaarden voor de regionale energietransitie. Regio’s zijn ambitieus op het gebied van energie en klimaat maar benodigde maatregelen zijn tot op heden te beperkt.

  http://groenecourant.nl/wetenschap/berenschot-rijk-moet-zorgen-voor-goede-randvoorwaarden-regionale-energietransitie/   

 • Duurzaam Bedrijfsleven - Dit zijn de meest innovatieve en duurzame ideeën van Nederland

  Een wereld zonder slaapproblemen, apparaten die een papieren kassabon door een digitale vervangen en inzicht in de opbrengst van zonnepanelen. Dat beloven de winnaars van de ASN Wereldprijs.

  Er zijn drie categorieën en per categorie is een winnaar gekozen. Digitale kassabon ontwikkelaar Klippa wint in de categorie Natuur & Milieu, de slaaprobot van Somnox wint in de categorie Mens & Samenleving en SunData wint in de categorie Klimaatbescherming met hun plan om inzicht in de opbrengst van zonnepanelen te geven. 

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/finance/25849/dit-zijn-de-meest-innovatieve-en-duurzame-ideeen-van-nederland    

 • Duurzaam Nieuws - Rechter: Besluit over gaswinning in Groningen moet opnieuw

  De minister van Economische Zaken en Klimaat moet een nieuw besluit nemen over de gaswinning in Groningen. Zijn eerdere besluit om de komende vijf jaar 21,6 miljard kubieke meter per gasjaar te winnen, heeft hij niet goed onderbouwd. Dat oordeelt de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in een uitspraak van vandaag (15 november 2017). Zo heeft de minister het risico voor de mensen in het aardbevingsgebied niet genoeg betrokken in zijn motivering. Hij heeft ook niet gemotiveerd waarom de leveringszekerheid als ondergrens is genomen voor de hoeveelheid te winnen gas, ondanks de onzekerheid over de gevolgen.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/rechter-besluit-over-gaswinning-in-groningen-moet-opnieuw/   

 • Solar Magazine - Ziekenhuismedewerkers willen zonnepark realiseren

  Medewerkers van Noordwest Ziekenhuisgroep zijn een initiatief opgestart om op locatie De Dogger in Den Helder een zonnepark te realiseren dat stroom opwekt voor de Noordwest Ziekenhuisgroep. De grond wordt van het ziekenhuis gehuurd en het zonnepark moet per jaar 6,4 gigawattuur zonnestroom gaan produceren. Hiermee wordt het stroomverbruik van het ziekenhuis volledig verduurzaamd.

  https://solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie/i14860/ziekenhuismedewerkers-willen-zonnepark-realiseren 

 • Trouw - In Bonn geven Merkel en Macron het klimaatverdrag een peptalk

  De uitvoering van het Parijs-akkoord gaat niet van vandaag op morgen, bewijzen stijgende CO2-cijfers. Niet somberen maar doorzetten, zeiden Merkel en Macron woensdag op de klimaattop in Bonn.

  https://www.trouw.nl/groen/in-bonn-geven-merkel-en-macron-het-klimaatverdrag-een-peptalk~a5e5384c/

 • Groene Courant - Eerste hybride mobiele hijskraan ter wereld komt uit Oss

  De Nederlandse hijskraanfabrikant Spierings heeft ’s werelds eerste hybride mobiele hijskraan gebouwd. De onderwagen van de SK487-AT3 City Boy is volledig elektrisch aangedreven. Daardoor kan hij emissievrij en stil zijn werk doen en de stad in- en uit rijden.

  http://groenecourant.nl/elektrischeauto/eerste-hybride-mobiele-hijskraan-ter-wereld-komt-uit-oss/   

 • AD - Avans Open College: is er genoeg duurzame energie?

  DEN BOSCH - Klimaatneutraal. Vrijwel elke gemeente heeft het op de agenda staan. Maar hoe houd je inwoners tevreden en wek je tegelijkertijd genoeg duurzame energie op? Avans Hogeschool gaat hierop in tijdens de nieuwe Open College. 

  https://www.ad.nl/den-bosch/avans-open-college-is-er-genoeg-duurzame-energie~a43574f0/   

 • AD - Arnhem stopt 1 miljoen in 'duurzame inhaalslag'

  ARNHEM - Wil Arnhem in 2050 écht energieneutraal zijn, dan zal er ook iets moeten gebeuren. Om het verduurzamen van de Gelderse hoofdstad te versnellen, steekt de gemeente op initiatief van GroenLinks 1 miljoen euro in onder meer een concreet stappenplan.

  https://www.ad.nl/arnhem/arnhem-stopt-1-miljoen-in-duurzame-inhaalslag~aeaa0634/   

 • AD - Netbeheerder Stedin: 'Aanleggen van gasloze wijken gaat veel te langzaam'

  Leuk hoor, een woonwijk waar gasleidingen worden gesloopt, maar vanzelf gaat het niet. De woningmarkt is nog huiverig en de kosten zijn hoog.

  Het duurt nog zeker een jaar voordat in de splinternieuwe wijk Westergouwe in Gouda een gasloos huis gekocht kan worden. In de tweede fase van deze wijk wordt voor een deel gas in de ban gedaan maar er komen toch ook woningen waar gewoon op gas gekookt kan worden. 

  https://www.ad.nl/groene-hart/netbeheerder-stedin-aanleggen-van-gasloze-wijken-gaat-veel-te-langzaam~a894b7a6/    

 • AD - Elektrisch tanken langs de A27 bij Nieuwegein kan straks nog sneller

  Langs de A27 bij Nieuwegein komt in 2018 een ultrasnelle tanklocatie voor elektrische auto’s. Die is geschikt voor de nieuwe generatie elektrische auto’s, die verder kunnen rijden op de accu maar anders anderhalf uur zouden doen over een laadbeurt.

  https://www.ad.nl/utrecht/elektrisch-tanken-langs-de-a27-bij-nieuwegein-kan-straks-nog-sneller~a16ea423/   

 • Rijkswaterstaat - Dode bomen zijn kraamkamers onder water

  Rijkswaterstaat gaat de grote leegte onder water opvullen. Met rivierhout. Het zijn de kraamkamers langs de grote rivieren. Dat blijkt uit de evaluatie van de pilot rivierhout dat vandaag is verschenen.

  https://www.rijkswaterstaat.nl/over-ons/nieuws/nieuwsarchief/p2017/11/dode-bomen-zijn-kraamkamers-onder-water.aspx   

 • AD - Kind met beste idee van Lopik wordt beloond

  Welke basisschoolleerlingen hebben de beste ideeën op het gebied van zonne-energie? Om dit in kaart te brengen houdt de gemeente Lopik de wedstrijd 'Het beste idee van Lopik'. De drie beste ideeën mogen de leerlingen op vrijdagmorgen 8 december zelf presenteren aan de jury en overige belangstellenden in het gemeentehuis.

  https://www.ad.nl/utrecht/kind-met-beste-idee-van-lopik-wordt-beloond~adb7d08f/   

 • Duurzaam bedrijfsleven - Londenaren kunnen hun elektrische auto binnenkort opladen aan lantaarnpalen

   

  Lantaarnpalen in Londen krijgen er binnenkort een extra functie bij: het opladen van elektrische auto’s. De innovatieve technologie wordt geleverd door het Duitse Ubitricity en het Britse OVO Energy. Dat meldt OVO Energy in een persbericht. De wijken Kensington en Chelsea worden in eerste instantie uitgerust met vijftig zogeheten SimpleSockets: de technologie van Ubitricity die lantaarnpalen omtovert tot laadpunten.

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/mobiliteit/25817/londenaren-kunnen-hun-elektrische-auto-binnenkort-opladen-aan-lantaarnpalen    

 • AD - Europees geld voor slimme fruitteelt

  COLIJNSPLAAT - Om de fruitteelt in de grensregio slim en duurzaam te laten groeien, komt 2,2 miljoen euro aan Europees geld beschikbaar.

  Slimme technische en tegelijk groene oplossingen moeten ervoor zorgen dat de fruitteelt in Zeeland en Vlaanderen kan blijven concurreren. Voor twee grensoverschrijdende projecten, waaronder één voor de glastuinbouw, komt er 2,2 miljoen euro geld op tafel vanuit het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). 

  https://www.ad.nl/zeeland/europees-geld-voor-slimme-fruitteelt~ab9633ce/  

 • AD - Elf tiny houses langs het spoor in Bergen op Zoom, inclusief gezamenlijke moestuin

  BERGEN OP ZOOM - De naam hadden ze al: Krabbenhofje . De locatie is nu ook bekend: een lap grond tussen het spoor en de Sportlaan in de wijk Markiezaten. Op die plek wil initiatiefneemster Hanneke Joosen elf tiny houses laten bouwen. Kleine woningen met een grootte tussen de 25 en 50 vierkante meter. 

  https://www.ad.nl/bergen-op-zoom/elf-tiny-houses-langs-het-spoor-in-bergen-op-zoom-inclusief-gezamenlijke-moestuin~a877d67e/