• Duurzaam Nieuws - FrieslandCampina steunt boeren voor meer duurzaamheid 12 januari 2020

  Om duurzame ontwikkeling op het boerenerf extra te stimuleren, maakt FrieslandCampina jaarlijks een bedrag van 24 miljoen euro beschikbaar. Hoe hoger leden-melkveehouders binnen het kwaliteits- en duurzaamheidsprogramma Foqus planet scoren, hoe hoger de vergoeding. Deze extra investering is in lijn met de strategie om te leiden met duurzaamheid en de beste voedingsstoffen te bieden met minimale milieu-impact.

  Bron: Duurzaam Nieuws

 • Trouw - Van rompertje tot badcape: in dit atelier wordt alles gekleurd met natuurlijke verf 10 januari 2020

  Textielverf kan zoveel duurzamer, vinden ze bij Boro Mini, een bedrijf voor baby-artikelen. In een voormalig hts-gebouw in Amsterdam-West kleuren ze de stoffen met plantenextracten.Tijd en temperatuur luisteren nauw bij plantaardig verven, het is haast graden- en secondenwerk. Roua Alhalabi, ‘hoofd verven’ in het Boro atelier, beweegt een lap gelige stof door een houten vat met indigo. Hoe langer de stof erin blijft, hoe donkerder hij wordt. Voor een spijkerbroek is dat geen probleem, voor een groene babydoek wel.

  Bron: Trouw

 • Duurzaam Bedrijfsleven - Je auto opladen duurt nog maar vijf minuten met deze nieuwe batterij 9 januari 2020

  Het Israelische bedrijf StoreDot werkt aan een batterij die een elektrische auto in vijf tot tien minuten op kan laden. Deze week kreeg het bedrijf een patent toegewezen voor hun nieuwe technologie, maar experts hebben twijfels bij de grootschalige haalbaarheid van de nieuwe batterij. StoreDot werkt al een paar jaar aan de nieuwe batterij. Aanvankelijk wilden ze hem voor telefoons toepassen: opladen van mobieltjes duurt te lang, waardoor het lastig is als je batterij het niet lang genoeg volhoudt. Maar de batterij die ze ontwikkelden, bleek ook op andere gebieden toe te passen. De belangrijkste: de elektrische auto.

  Bron: Duurzaam Bedrijfsleven

 • Duurzaam Actueel - Plasticvrij: vanaf 01.01 op de vliegvelden en vluchten in Dubai 15 december 2019

  De twee luchthavens van Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten worden vanaf 1 januari plasticvrij. Afgelopen juni kondigden Dubai International Airport (DXB) en Dubai World Central Airport (DWC), samen goed voor 90 miljoen passagiers per jaar, al aan al het eenmalig plastic uit te bannen. Nu wordt daad bij woord gevoegd, en luchtvaartmaatschappijen volgen. 

  Bron: Duurzaam Actueel

 • Duurzaam Nieuws - Madrid zoveelste fiasco: politiek kan weer geen klimaatakkoord bereiken 14 december 2019

  De klimaatgesprekken in Madrid liepen uit tot zondag om toch maar iets van een ​​resultaat te redden. Regeringen bleven ruzie maken over de details van een heikele kwestie: koolstofmarkten, een bepaling van de overeenkomst van Parijs uit 2015 die bekend staat als artikel 6. De slotverklaring houdt niet meer in dan een slappe belofte om volgend jaar 'tot overeenstemming te komen.'

  Bron: Duurzaam Nieuws

 • Duurzaam Actueel -Met 30 nieuwe mobiele energieopslagsystemen van Alfen schaalt Greener op om ‘s werelds grootste emissievrije mobiele stroomleverancier te worden 13 december 2019

  Greener, leverancier van duurzame energie voor grid-edge en off-grid toepassingen, bestelt 30 nieuwe mobiele batterij-energieopslagsystemen van Alfen, specialist in energieoplossingen voor de toekomst. De mobiele opslagsystemen zullen worden ingezet om een duurzaam emissievrij alternatief te bieden voor tijdelijke en vervuilende dieselgeneratoren in heel Europa.

  Bron: Duurzaam Actueel

 • Duurzaam Actueel - Overheid moet sterker sturen op transitie naar duurzame economie 11 december 2019

  Klimaatverandering, grondstoffenschaarste en afnemende biodiversiteit maken de transitie naar een duurzame economie onvermijdelijk. Om deze transitie goed te laten verlopen moet de overheid hierop sterker sturen, en wel vanuit een richtinggevende visie waarin het streven naar brede welvaart centraal staat. Dit concludeert de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in zijn advies ‘Naar een duurzame economie: overheidssturing op transities’ dat in ontvangst is genomen door de minister van Economische Zaken en Klimaat, en tevens is aangeboden aan de ministers voor Wonen en Milieu en van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

  Bron: Duurzaam Actueel

 • Trouw - Een duurzaam glas wijn drinken? Dat is niet zo makkelijk 10 december 2019

  Welke wijn past bij een verantwoord kerstdiner? Of kan de duurzame consument beter bier drinken? Nu de Sint het land weer uit is, gaan in menig huishouden de gedachten meteen door naar Kerst. Wat zullen we eten? En wat drinken we daarbij? Bij een feestmaal past goede wijn. Wie zich afvraagt welke wijn bij welk ­gerecht past, heeft dat in een paar muisklikken gevonden: Chablis bij het voorgerecht of bij vis, een fruitige Merlot of Sangiovese bij het hoofdgerecht met vlees en na het dessert nog een glaasje port om mee af te sluiten. Kortom, culinaire keuzehulp is er genoeg. Maar is er ook een richtsnoer voor de duurzame consument die vooral graag een verantwoorde wijn wil?

  Bron: Trouw

 • Duurzaam Actueel - In 2020 doorbraak van elektrische auto bij particulier 9 december 2019

  Uit de Elektrisch Rijden Monitor, die de ANWB vandaag voor het derde jaar presenteert, blijkt dat een meerderheid (56%) van de Nederlanders in de toekomst een elektrische auto overweegt. Het aanbod van betaalbare elektrische auto’s groeit ondertussen gestaag en ook de actieradius neemt steeds verder toe. Ieder jaar neemt het aantal Nederlanders dat binnen twee jaar een elektrische auto wil kopen toe en ook dit jaar zien we weer een stijging naar 5 procent. Toch gaat lang niet iedereen uit deze groep ook daadwerkelijk tot aanschaf over, daarvoor is met name de hoge aanschafprijs van elektrische auto’s verantwoordelijk.

  Bron: Duurzaam Actueel

 • Trouw - Duurzaam trouwen doe je zo 7 december 2019

  Bij menig bruiloft worden kosten noch moeite gespaard. Hoe zorg je dat de mooiste dag van je leven niet ook de vervuilendste wordt? Hebben we een yes?! We hebben een yes!” Jantiene Berg van hotel Stroom in Rotterdam snelt naar de paskamers en omhelst de toekomstige bruid. Onder luid applaus draait die een rondje in haar witte aanwinst.

  Bron: Trouw

 • Duurzaam Bedrijfsleven - Stijgende bijtelling voor elektrische auto's in 2020; dit zijn de gevolgen 5 december 2019

  Wie twijfelt over de aankoop van een elektrische auto kan beter niet te lang wachten. Vanaf 2020 stijgt namelijk het bijtellingspercentage van elektrische auto’s. Wat gaat er precies gebeuren en wat is het effect op de verkoop van elektrische auto's? DuurzaamBedrijfsleven sprak met verschillende experts.

  Bron: Duurzaam Bedrijfsleven

 • Duurzaam Actueel - Eerste waterstoftankstation in Amsterdamse haven 4 december 2019

  Holthausen Energy Points (HEP) gaat het eerste waterstoftankstation in de Amsterdamse haven bouwen. Bij dit station kunnen medio volgend jaar vrachtwagens en personenauto’s 24 uur per dag, zeven dagen per week waterstof tanken. De bouw van het tankstation aan de Australiëhavenweg start in het voorjaar van 2020 en zal na de zomer gereed zijn.

  Bron: Duurzaam Actueel

 • CO2-uitstoot reduceren door zelf te investeren in de energietransitie 27 november 2019

  De headlines van het nieuws deze week zijn duidelijk: ‘de uitstoot van CO2 moet direct drastisch omlaag om ‘Parijs’ nog te halen’. De doelen van het klimaatakkoord lijken vooralsnog echter heel ver weg. De energietransitie is van eminent belang om CO2-reductie te realiseren. Maar wat kunt u nu zelf doen om hieraan bij te dragen?

 • Duurzaam Nieuws - De eerste duurzame zelfbouw wooncoöperatie van Nederland mag gaan bouwen 19 november 2019

  Wooncoöperatie De Warren heeft in het afgelopen jaar als collectief van 50 mensen samen met Natrufied Architecture een uniek duurzaam gebouw ontworpen. Uit hout opgetrokken, energieneutraal, met veel gemeenschappelijke faciliteiten en ruimten en een gevel van gebruikt materiaal. Deze week is de omgevingsvergunning verleend en mag er gebouwd gaan worden.

  Bron: Duurzaam Nieuws

 • TU-Delft -Nieuw systeem voorspelt persoonlijkheid van autobestuurders 18 november 2019

  Een team van MIT en TU Delft heeft een nieuw systeem ontwikkeld dat autobestuurders classificeert als egoïstisch of altruïstisch. Dit kan mogelijk helpen om zelfrijdende auto’s beter te laten navigeren.  De wetenschappers publiceren hier deze week over in de Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

  Bron: TU Delft

 • De Tres Hombres varen met succes op de duurzaamheidsgolf 14 november 2019

  WindShareFund is deze maand trotse partner van Sublime Doing Donderdag, een dag waarop we aandacht besteden aan mensen die een positief verschil maken. Deze week aandacht voor Tres Hombres: zeilend varen ze de Atlantische oceaan over om rum, koffie én cacao naar Den Helder te brengen.

 • Snelle vastgoedbelegger zet nu vol in op duurzame energie 7 november 2019

  Deze maand is WindShareFund, initiatiefnemer van BeleggeninWindenergie.nl, partner van Sublime Doing Donderdag. In onze samenleving staan we samen voor kleine en grote uitdagingen. Denk aan klimaatverandering, toenemende ongelijkheid of eenzaamheid. Inspirerende doeners werken aan aansprekende initiatieven en laten daarmee zien dat vooruitgang mogelijk is en dat iedereen daar aan kan beginnen en/of bijdragen. Met de Sublime Doing Donderdag worden deze mensen en hun initiatief aan u voorgesteld. Deze week een interview met Sander van Zijl, Head of Special Projects bij WindShareFund. Hij ruilde de vastgoedwereld in voor de energietransitie.

 • TU/e - Zonneauto TU Eindhoven behaalt goud op World Solar Challenge, vierde keer op rij 28 oktober 2019

  Solar Team Eindhoven, het team van de Technische Universiteit Eindhoven, heeft voor de vierde keer op rij de hoofdprijs gepakt in de Cruiser Class van de Bridgestone World Solar Challenge (WSC). Het team legde de ruim drieduizend kilometer lange rit van Darwin naar Adelaide af met de hoogste efficiëntiescore van alle teams. Ook op de beoordeling van de zonneauto’s door de vakjury, gisteren, scoorde het team ver boven de concurrenten. Solar Team Eindhoven heeft alle edities van de Cruiser Class van de WSC tot nu toe gewonnen.

  Bron: TU Eindhoven

 • Duurzaam Actueel - Universiteit stelt eerste Duurzaamheidsrapport voor 28 oktober 2019

  Het eerste Duurzaamheidsrapport van de KU Leuven is een feit: een uitgebreide stand van zaken in de heel brede zin van het woord. Ingenieur Karel Van Acker doceert circulaire economie en is voorzitter van de Duurzaamheidsraad. Hij voert het woord namens een stuk of zestig collega’s die het rapport maakten: “Met dit in handen is duidelijk wat onze volgende stappen moeten zijn.”

  Bron: Duurzaam Actueel

 • Duurzaam Actueel - Om deze redenen koop je liever duurzame verf 26 oktober 2019

  Duurzaamheid is een veelbesproken onderwerp vandaag de dag. En dat is maar goed ook. Want ook de verfindustrie heeft ondertussen het nodige opgestoken van de discussies rondom duurzaamheid. Zo is het aantal ongevallen door verf misschien nihil. Maar is het algemeen bekend dat men nare klachten kan krijgen wanneer foute verf gebruikt wordt. Denk hierbij aan duizeligheid of hoofdpijn door de nare geur dat verf soms kan hebben. Helaas blijft het niet alleen bij kortdurende klachten. Want langdurig in aanraking komen met verf kan ook op de lange termijn voor gezondheidsklachten zorgen. Maar wat is nu de oplossing daarvoor? Duurzame verf!
   

  Bron: Duurzaam Actueel

 • TU/e - Unieke innovatiechallenge technische universiteiten 18 oktober 2019

  Op 7 november vindt in Den Haag de finale plaats van een unieke innovatiecompetitie tussen de vier Nederlandse TU’s. Dit voorjaar organiseerden de vier technische universiteiten (Eindhoven, Delft, Twente, Wageningen) al hun eigen voorrondes. Liefst 800 studenten, 80 teams per TU, presenteerden baanbrekende innovaties die bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke problemen. Er zijn nu nog 16 finalisten over.

  Bron: TU Eindhoven

 • Duurzaam Actueel - Volledige duurzame energie in 2033 haalbaar voor Curaçao 14 oktober 2019

  In tegenstelling tot verreweg de meeste landen ter wereld, wekt Curaçao ongeveer 34 procent van de huidige elektriciteitsproductie op door de inzet van wind- en zonne-energie. In Nederland is dat slechts 6 procent. Ingenieur Richenel Bulbaai verdedigt op 11 oktober 2019 zijn proefschrift over dit onderwerp aan de Universiteit Twente. Zijn bevindingen zorgen ervoor dat dit eiland in 2033 volledig kan leven van duurzame energie. Bovendien kan de jaarlijkse CO2-uitstoot met ongeveer 92 procent omlaag.

  Bron: Duurzaam Actueel

 • Trouw - Het wonder van de wormen en gft-afval in de stad 10 oktober 2019

  Het nieuwste hotel van Amsterdam is bestemd voor wormen, oogt als een bijenkorf maar is geïnspireerd op een duiventil. Design, zegt Arie van Ziel over wormenhotel Adam 3.0. ‘We wilden echt een mooie kast op straat zetten’, voegt Peter Jan Brouwer eraan toe. ‘Mensen moeten er trots op kunnen zijn.’ Nummer 3 in de Duurzame 100.

  Bron: Trouw

 • Duurzaam Actueel - Huurders, corporaties en gemeente Den Haag willen meer betere en duurzame betaalbare woningen 27 september 2019

  Woningcorporaties, huurdersverenigingen en wethouders Boudewijn Revis (Wonen & Stadsontwikkeling) en Liesbeth van Tongeren (Duurzaamheid & Energietransitie) tekenden vandaag de eerste gezamenlijke raamovereenkomst. In deze overeenkomst worden de ambities van corporaties, huurders en gemeente tot 2024 vastgelegd. Het doel van deze ambities is om de Haagse woningmarkt betaalbaarder, toegankelijker en duurzamer te maken.

  Bron: Duurzaam Actueel

 • Rijkswaterstaat - Autodelen wordt steeds normaler 26 september 2019

  Het aantal deelauto’s is afgelopen jaar met circa 10.000 auto’s toegenomen. Het totaal aantal deelauto’s in Nederland komt hiermee op 51.149 in 2019. De absolute groei ten opzichte van vorig jaar is stabiel gebleven, wat doet vermoeden dat er een nieuwe fase is aangebroken in de ontwikkeling van de markt voor deelmobiliteit. In de Green Deal Autodelen II wordt gestreefd naar 100.000 deelauto’s in 2021 en 700.000 gebruikers van autodelen.

  Bron: Rijkswaterstaat

 • Duurzaam Actueel - LED + Elektro 2019 26 september 2019

  Met ledverlichting kunnen bedrijven tot wel 80% besparen op hun energieverbruik. Door de sterk gedaalde prijzen is de aanschaf van ledverlichting vaak zeer snel terug verdiend. Maar led biedt méér dan alleen besparing. Eigenaren en gebruikers van gebouwen vragen om de verbeterde lichtbeleving van zelf-dimmende lampen of willen hun verlichting integreren met hun beveiligingssysteem. 

  Bron: Duurzaam Actueel

 • Duurzaam Nieuws - Rusland treedt formeel toe tot Klimaatakkoord van Parijs 25 september 2019

  Rusland, de vierde grootste uitstoter van broeikasgassen ter wereld, is na vier jaar formeel toegetreden tot het klimaatakkoord van Parijs. Daarmee komt een eind aan maandenlange spanningen in de Russische politiek. “De Russische Federatie accepteert het Klimaatakkoord van Parijs en wordt een volwaardige deelnemer aan dit internationale instrument”, zei een vertegenwoordiger van de Russische president Vladimir Poetin gisteren (maandag) op de VN-klimaattop in New York.

  Bron: Duurzaam Nieuws

 • One World - Hoe hou je als klimaatwetenschapper de moed erin? 18 september 2019

  Hoe hou je hoop in de toekomst als het je werk is om de rampzalige gevolgen van klimaatverandering in beeld te brengen? Irene van den Berg vroeg het Pier Vellinga, emeritus hoogleraar aan de Vrije Universiteit Amsterdam, die al meer dan dertig jaar waarschuwt voor de opwarming van de aarde. Klimaatwetenschapper Pier Vellinga (69) hamert al decennialang op de risico’s van de opwarming van de aarde. Dag in, dag uit legt de internationaal bekende wetenschapper uit dat de aarde snel opwarmt en hoe dramatisch dat is voor alles en iedereen die erop woont. Niet alleen in de luwte van de universiteit en in wetenschappelijke tijdschriften; hij brengt zijn onheilsbericht ook op de BBC, bij CNN en via TEDx. Dat zijn boodschap vaak aan dovemansoren is gericht, maakt zijn werklust er niet minder op. Nu hij tegen de zeventig is, staat hij nog altijd vol energie voor zaaltjes te vertellen dat minder vlees eten en elektrisch rijden wel degelijk zin hebben.

  Bron: One World

 • Trouw - Hoe vervuilend is online shoppen (en wat kun je ertegen doen)? 17 september 2019

  Shopschaamte? Met grote verpakkingen, vervuilende bezorgbusjes en stapels retourzendingen is dat niet ongegrond. Maar als je drukbezet bent en toch dat verjaardagscadeau nodig hebt, kun je er soms niet onderuit. Wat te doen? We bestellen wat af in Nederland. In 2008 kocht de helft van de Nederlanders iets via internet. Tien jaar later ging het volgens Eurostat al om 80 procent. Met een bescheiden Europees ­gemiddelde van 60 procent staat Nederland in de topvijf van koopgrage landen, althans wat online winkelen betreft.
   

  Bron: Trouw

 • Duurzaam Actueel - Kabelbacteriën: levende stroomkabels met ongekende geleidbaarheid 15 september 2019

  Wetenschappers van UAntwerpen, UHasselt en TU Delft ontdekken elektrische geleiding in kabelbacteriën. Bacteriën die leven op elektriciteit en in staat zijn om stroom over lange afstanden door sterk geleidende kabels te sturen, net zoals hoe wij onze tv en koelkast van stroom voorzien… Het lijkt misschien moeilijk te geloven, maar dat is precies wat een team wetenschappers van de Universiteit Antwerpen (BE), de Technische Universiteit Delft (NL) en de Universiteit Hasselt (BE) recent heeft ontdekt.

  Bron: TU Delft

 • One World - Ook plankton is klimaatslachtoffer 11 september 2019

  En dat is gevaarlijk voor mens en planeet.
  We moeten het over een paar van de kleinsten der aarde hebben. Behalve met de insecten gaat het namelijk ook niet goed met het plankton. En dat is gevaarlijk voor ons allemaal: want net als bomen zet plankton CO₂ om in zuurstof.

  Bron: One World

 • Trouw - Iets minder plastic in vogelmaag, maar nog genoeg om op te ruimen 9 september 2019

  Dertig vrijwilligers gaan tot en met volgend weekend in de Noordzee, ten noorden van de Waddeneilanden, op zoek naar afval. Het expeditieteam van Duik de Noordzee Schoon bestaat onder andere uit biologen, amateurarcheologen, ecologen en duikers. Ze gaan vooral op zoek naar de lading uit de containers die het vrachtschip de MSC Zoe begin dit jaar kwijtraakte. Nog lang niet alles is uit de zee gehaald. Het is aan de twaalf duikers in de groep om zoveel mogelijk afval naar boven te halen.

  Bron: Trouw

 • FD - Negatieve spaarrente voor consumenten lijkt onvermijdelijk 9 september 2019

  Het zal niet meer lang duren voordat ook consumenten rente moeten gaan betalen over hun spaargeld, zo klinkt het steeds vaker onder analisten. Het kasgeld dat Nederlandse banken iedere dag overhouden en verplicht bij de Europese Centrale Bank stallen, kost ze op dit moment, vanwege de negatieve depositorente, ruim een half miljard euro per jaar. Dit bedrag zal verder oplopen als de ECB de rente verder verlaagt.

  Bron: FD

 • Duurzaam Nieuws - Landbouw krijgt klappen door klimaat 8 september 2019

  Landbouw en veeteelt in Europa krijgen steeds meer te lijden onder de gevolgen van de klimaatverandering. In sommige sommige zuidelijk regio’s zullen ze op termijn zelfs onmogelijk worden, stelt het Europese Milieuagentschap EEA. De recente hittegolven veroorzaakten al economische verliezen in de Europese landbouw. Maar er zijn ook positieve effecten aan de klimaatverandering. onder meer door een langer groeiseizoen voor veel gewassen.

  Bron: Duurzaam Nieuws

 • Trouw - Fruit kweken onder een dak van zonnepanelen, lukt dat? 6 september 2019

  Een frambozenkweker in Babberich heeft de primeur: een dak van zonnepanelen beschermt zijn fruitplanten. Dat klinkt ideaal, maar er kunnen ook nadelen aan kleven. De initiatiefnemers zitten er dan ook bovenop.Nederlandstalige hits schallen door de ruimte. Kletsende bezoekers nemen plaats aan met kleedjes gedekte ronde tafels. Er hangt een uitgelaten sfeer in buurtcentrum Reijmer in Babberich. “Vol verwachting klopt ons hart”, zegt Jack van den Heijkant. Samen met zijn vrouw Helma en tientallen collega-telers van de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) is hij naar het Gelderse dorp afgereisd om getuige te zijn van een landelijke primeur. “De fine fleur van fruittelend Nederland is hier bijeen”, zegt Frank Oomen van zonne-energiebedrijf Groenleven met Brabantse tongval. Hij wrijft in zijn handen.

  Bron: Trouw

 • TU/e: ‘Kunstmatig blad’ produceert voor het eerst medicijnen met zonlicht 4 september 2019

  De technologie, die de potentie heeft de farmaceutische industrie sterk te verduurzamen, lijkt klaar voor commerciële opschaling. Medicijnen goedkoop en overal kunnen produceren, met zonlicht als energiebron. Die realiteit is dichterbij dan ooit nu chemici van de TU Eindhoven een ‘mini-reactor’ presenteren die, vergelijkbaar met bladeren in de natuur, zonlicht opvangt en hiermee chemische reacties aandrijft.

  Bron: TU Eindhoven

 • One World - Een bakkie zuivere koffie graag 4 september 2019

  rijwel elk verhaal over het ontstaan van koffie begint met de legende van de Ethiopische geitenhoeder Kaldi, die op een ochtend zijn geitjes uit het oog verloor en ze dansend terugvond. Wat bleek? Ze hadden van onbekende rode bessen gegeten. Kaldi proefde ervan, vond ze zo vies dat hij ze in het vuur uitspuwde, waar toen een heerlijke geur uit opsteeg. Hij maakte een brouwsel, dronk het op en voelde zich geweldig.

  Bron: One World

 • Duurzaam Actueel - Tweede leven voor elektrische funcar Carver 3 september 2019

  De Carver was er al eens in een benzineversie. Die heeft het niet gered. Nu wordt de driewieler opnieuw op de markt gebracht in een elektrische versie. Die kan een niche in de steden invullen. De eerste exemplaren rijden inmiddels rond. Na jaren van grondige voorbereiding is het zover: de nieuwe Carver gaat de weg op. Een 100 % Nederlandse innovatie die het comfort en de veiligheid van een auto verenigt met het gemak en de wendbaarheid van een scooter. De ultrasmalle, besloten driewieler maakt elektrisch rijden voor iedereen bereikbaar  en biedt een slimme oplossing voor het vermijden van dagelijkse files en parkeerproblemen.
   

  Bron: Duurzaam Actueel

 • Duurzaam Actueel - De Afval Obers ingezet bij Jazz in het Dorp 2 september 2019

  De gemeente Amstelveen en het organisatieteam van Jazz in het Dorp presenteerden deze zondag De Afval Obers. De Afval Obers serveren geen drankjes, maar komen juist lege bekers en ander afval ophalen. Doel is meer bewustwording voor gescheiden afvalinzameling en minder zwerfvuil. Ook tijdens evenementen.

  Bron: Duurzaam Actueel

 • Duurzaam Nieuws - Het gaat goed met de kringloopwinkel 1 september 2019

  2018 was opnieuw een goed jaar voor kringloopwinkels. De ruim 200 bij Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland (BKN) aangesloten kringloopwinkels, zagen het aantal betalende klanten en de winkelomzet stijgen, net als in voorgaande jaren. Maar ook de kosten stegen en er dreigt een tekort aan medewerkers, zo blijkt uit het jaarlijkse onderzoek onder de leden van BKN.

  Bron: Duurzaam Nieuws​​​​​​​