• Groene Courant - Berenschot: Rijk moet zorgen voor goede randvoorwaarden regionale energietransitie 16 november 2017

  Berenschot stelt in een publicatie dat het Rijk moet zorgen voor goede randvoorwaarden voor de regionale energietransitie. Regio’s zijn ambitieus op het gebied van energie en klimaat maar benodigde maatregelen zijn tot op heden te beperkt.

  http://groenecourant.nl/wetenschap/berenschot-rijk-moet-zorgen-voor-goede-randvoorwaarden-regionale-energietransitie/   

 • Duurzaam Bedrijfsleven - Dit zijn de meest innovatieve en duurzame ideeën van Nederland 16 november 2017

  Een wereld zonder slaapproblemen, apparaten die een papieren kassabon door een digitale vervangen en inzicht in de opbrengst van zonnepanelen. Dat beloven de winnaars van de ASN Wereldprijs.

  Er zijn drie categorieën en per categorie is een winnaar gekozen. Digitale kassabon ontwikkelaar Klippa wint in de categorie Natuur & Milieu, de slaaprobot van Somnox wint in de categorie Mens & Samenleving en SunData wint in de categorie Klimaatbescherming met hun plan om inzicht in de opbrengst van zonnepanelen te geven. 

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/finance/25849/dit-zijn-de-meest-innovatieve-en-duurzame-ideeen-van-nederland    

 • Duurzaam Nieuws - Rechter: Besluit over gaswinning in Groningen moet opnieuw 15 november 2017

  De minister van Economische Zaken en Klimaat moet een nieuw besluit nemen over de gaswinning in Groningen. Zijn eerdere besluit om de komende vijf jaar 21,6 miljard kubieke meter per gasjaar te winnen, heeft hij niet goed onderbouwd. Dat oordeelt de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in een uitspraak van vandaag (15 november 2017). Zo heeft de minister het risico voor de mensen in het aardbevingsgebied niet genoeg betrokken in zijn motivering. Hij heeft ook niet gemotiveerd waarom de leveringszekerheid als ondergrens is genomen voor de hoeveelheid te winnen gas, ondanks de onzekerheid over de gevolgen.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/rechter-besluit-over-gaswinning-in-groningen-moet-opnieuw/   

 • Solar Magazine - Ziekenhuismedewerkers willen zonnepark realiseren 15 november 2017

  Medewerkers van Noordwest Ziekenhuisgroep zijn een initiatief opgestart om op locatie De Dogger in Den Helder een zonnepark te realiseren dat stroom opwekt voor de Noordwest Ziekenhuisgroep. De grond wordt van het ziekenhuis gehuurd en het zonnepark moet per jaar 6,4 gigawattuur zonnestroom gaan produceren. Hiermee wordt het stroomverbruik van het ziekenhuis volledig verduurzaamd.

  https://solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie/i14860/ziekenhuismedewerkers-willen-zonnepark-realiseren 

 • Trouw - In Bonn geven Merkel en Macron het klimaatverdrag een peptalk 15 november 2017

  De uitvoering van het Parijs-akkoord gaat niet van vandaag op morgen, bewijzen stijgende CO2-cijfers. Niet somberen maar doorzetten, zeiden Merkel en Macron woensdag op de klimaattop in Bonn.

  https://www.trouw.nl/groen/in-bonn-geven-merkel-en-macron-het-klimaatverdrag-een-peptalk~a5e5384c/

 • Groene Courant - Eerste hybride mobiele hijskraan ter wereld komt uit Oss 14 november 2017

  De Nederlandse hijskraanfabrikant Spierings heeft ’s werelds eerste hybride mobiele hijskraan gebouwd. De onderwagen van de SK487-AT3 City Boy is volledig elektrisch aangedreven. Daardoor kan hij emissievrij en stil zijn werk doen en de stad in- en uit rijden.

  http://groenecourant.nl/elektrischeauto/eerste-hybride-mobiele-hijskraan-ter-wereld-komt-uit-oss/   

 • AD - Avans Open College: is er genoeg duurzame energie? 14 november 2017

  DEN BOSCH - Klimaatneutraal. Vrijwel elke gemeente heeft het op de agenda staan. Maar hoe houd je inwoners tevreden en wek je tegelijkertijd genoeg duurzame energie op? Avans Hogeschool gaat hierop in tijdens de nieuwe Open College. 

  https://www.ad.nl/den-bosch/avans-open-college-is-er-genoeg-duurzame-energie~a43574f0/   

 • AD - Arnhem stopt 1 miljoen in 'duurzame inhaalslag' 14 november 2017

  ARNHEM - Wil Arnhem in 2050 écht energieneutraal zijn, dan zal er ook iets moeten gebeuren. Om het verduurzamen van de Gelderse hoofdstad te versnellen, steekt de gemeente op initiatief van GroenLinks 1 miljoen euro in onder meer een concreet stappenplan.

  https://www.ad.nl/arnhem/arnhem-stopt-1-miljoen-in-duurzame-inhaalslag~aeaa0634/   

 • AD - Netbeheerder Stedin: 'Aanleggen van gasloze wijken gaat veel te langzaam' 14 november 2017

  Leuk hoor, een woonwijk waar gasleidingen worden gesloopt, maar vanzelf gaat het niet. De woningmarkt is nog huiverig en de kosten zijn hoog.

  Het duurt nog zeker een jaar voordat in de splinternieuwe wijk Westergouwe in Gouda een gasloos huis gekocht kan worden. In de tweede fase van deze wijk wordt voor een deel gas in de ban gedaan maar er komen toch ook woningen waar gewoon op gas gekookt kan worden. 

  https://www.ad.nl/groene-hart/netbeheerder-stedin-aanleggen-van-gasloze-wijken-gaat-veel-te-langzaam~a894b7a6/    

 • AD - Elektrisch tanken langs de A27 bij Nieuwegein kan straks nog sneller 14 november 2017

  Langs de A27 bij Nieuwegein komt in 2018 een ultrasnelle tanklocatie voor elektrische auto’s. Die is geschikt voor de nieuwe generatie elektrische auto’s, die verder kunnen rijden op de accu maar anders anderhalf uur zouden doen over een laadbeurt.

  https://www.ad.nl/utrecht/elektrisch-tanken-langs-de-a27-bij-nieuwegein-kan-straks-nog-sneller~a16ea423/   

 • Rijkswaterstaat - Dode bomen zijn kraamkamers onder water 14 november 2017

  Rijkswaterstaat gaat de grote leegte onder water opvullen. Met rivierhout. Het zijn de kraamkamers langs de grote rivieren. Dat blijkt uit de evaluatie van de pilot rivierhout dat vandaag is verschenen.

  https://www.rijkswaterstaat.nl/over-ons/nieuws/nieuwsarchief/p2017/11/dode-bomen-zijn-kraamkamers-onder-water.aspx   

 • AD - Kind met beste idee van Lopik wordt beloond 14 november 2017

  Welke basisschoolleerlingen hebben de beste ideeën op het gebied van zonne-energie? Om dit in kaart te brengen houdt de gemeente Lopik de wedstrijd 'Het beste idee van Lopik'. De drie beste ideeën mogen de leerlingen op vrijdagmorgen 8 december zelf presenteren aan de jury en overige belangstellenden in het gemeentehuis.

  https://www.ad.nl/utrecht/kind-met-beste-idee-van-lopik-wordt-beloond~adb7d08f/   

 • Duurzaam bedrijfsleven - Londenaren kunnen hun elektrische auto binnenkort opladen aan lantaarnpalen 14 november 2017

   

  Lantaarnpalen in Londen krijgen er binnenkort een extra functie bij: het opladen van elektrische auto’s. De innovatieve technologie wordt geleverd door het Duitse Ubitricity en het Britse OVO Energy. Dat meldt OVO Energy in een persbericht. De wijken Kensington en Chelsea worden in eerste instantie uitgerust met vijftig zogeheten SimpleSockets: de technologie van Ubitricity die lantaarnpalen omtovert tot laadpunten.

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/mobiliteit/25817/londenaren-kunnen-hun-elektrische-auto-binnenkort-opladen-aan-lantaarnpalen    

 • AD - Europees geld voor slimme fruitteelt 14 november 2017

  COLIJNSPLAAT - Om de fruitteelt in de grensregio slim en duurzaam te laten groeien, komt 2,2 miljoen euro aan Europees geld beschikbaar.

  Slimme technische en tegelijk groene oplossingen moeten ervoor zorgen dat de fruitteelt in Zeeland en Vlaanderen kan blijven concurreren. Voor twee grensoverschrijdende projecten, waaronder één voor de glastuinbouw, komt er 2,2 miljoen euro geld op tafel vanuit het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). 

  https://www.ad.nl/zeeland/europees-geld-voor-slimme-fruitteelt~ab9633ce/  

 • AD - Elf tiny houses langs het spoor in Bergen op Zoom, inclusief gezamenlijke moestuin 14 november 2017

  BERGEN OP ZOOM - De naam hadden ze al: Krabbenhofje . De locatie is nu ook bekend: een lap grond tussen het spoor en de Sportlaan in de wijk Markiezaten. Op die plek wil initiatiefneemster Hanneke Joosen elf tiny houses laten bouwen. Kleine woningen met een grootte tussen de 25 en 50 vierkante meter. 

  https://www.ad.nl/bergen-op-zoom/elf-tiny-houses-langs-het-spoor-in-bergen-op-zoom-inclusief-gezamenlijke-moestuin~a877d67e/   

 • Trouw - Nieuw zonneraam zorgt voor stroom, verkoeling én verwarming 14 november 2017

  COLUMN: Gebouwen energieneutraal maken is de grote uitdaging van de nabije toekomst. Het Delftse Wellsun hoopt daar met zijn Lumiductpanelen een forse bijdrage aan te leveren. Glazen kantoorgevels zijn populair. Ze zien er modern uit, laten licht naar binnen en helpen op koude dagen bij de verwarming. Maar in de zomer maken ze het binnen al snel veel te warm en moet er gekoeld worden. Bovendien kan men binnen best met wat minder licht toe. 

  https://www.trouw.nl/groen/nieuw-zonneraam-zorgt-voor-stroom-verkoeling-en-verwarming~aaf74e91/    

 • Trouw - Klimaatverandering is er al, aanpassen moet 14 november 2017

  De wereld wordt volledig duurzaam, luidt de consensus in Bonn. Maar op de klimaattop blijkt: CO2-uitstoot daalt nog niet, terwijl er klimaatschade is. Een horde politici, afkomstig uit alle windstreken, treedt binnen. En vol is de zaal. Het is dinsdagmiddag, tijd voor het zoveelste milieuoverleg in Bonn, het toneel van de 23ste VN-klimaattop, tot en met vrijdag. Hier komt de wereld samen, om te zorgen dat de klimaatdoelen van Parijs (2015) in zicht blijven. Deelnemers dragen buttons: ‘We are in!’. Ze gaan er hélemaal voor.

  https://www.trouw.nl/groen/klimaatverandering-is-er-al-aanpassen-moet~a76890fb/      

 • Trouw - Bonn móet lukken nu de CO2-uitstoot is gestegen 13 november 2017

  De mondiale uitstoot van het broeikasgas CO2 stijgt weer, voor het eerst in drie jaar. 

  Dat bericht viel niet lekker tijdens de 23ste VN-klimaattop in de Duitse stad Bonn, waar leiders vastberaden plannen uitwerken tegen klimaatverandering. De CO2-uitstoot moet snel dalen, wil de wereld de klimaatbeloften uit het Parijs-akkoord van 2015 waarmaken.

  https://www.trouw.nl/groen/bonn-moet-lukken-nu-de-co2-uitstoot-is-gestegen~aec75c41/

 • Trouw - Het verticale woonbos in Utrecht: 360 bomen, 9640 stuiken en heesters 12 november 2017

  In navolging van Milaan krijgt Utrecht binnenkort een groene flat. Architect Stefano Boeri pakt zijn woontorens in met bomen en struiken. Dat lokt insecten en vogels. De eerste gierzwaluw is al gezien.

  https://www.trouw.nl/groen/het-verticale-woonbos-in-utrecht-360-bomen-9640-stuiken-en-heesters~ac1c7be5/   

 • AD - Miljoenen voor duurzame landbouw 11 november 2017

  DEN BOSCH - De provincie heeft definitief 75 miljoen euro beschikbaar gesteld voor verduurzaming van de veehouderij. Een ruime meerderheid in Provinciale Staten stemde vrijdagavond in met het maatregelenpakket. Voorstellen van CDA en PVV om de plannen uit te stellen of af te blazen, haalden het niet.

  https://www.ad.nl/eindhoven/miljoenen-voor-duurzame-landbouw~a16753af/   

 • AD - Kleurrijk Nijmegen denkt nu ook volop mee over groene, duurzame stad 11 november 2017

  NIJMEGEN - Energie-ambassadeurs uit migrantengroepen die hun eigen achterban opzoeken om hen te overtuigen mee te doen aan de noodzakelijke 'energie-omslag'. Samen stilstaan bij de meterkast en 'de bewoners laten zien hoe je kan besparen op elektriciteit en gas'. Het zijn enkele ideeën die zaterdagochtend naar boven kwamen bij een 'denksessie' van tientallen Nijmeegse allochtonen, mannen en vrouwen met diverse culturele achtergronden.

  https://www.ad.nl/nijmegen/kleurrijk-nijmegen-denkt-nu-ook-volop-mee-over-groene-duurzame-stad~a42243c7/   

 • Trouw - EU blijft het vervuilende bedrijven makkelijk maken 10 november 2017

  Europa blijft aanmodderen met de prijs van de uitstoot van kooldioxide. Een hoger prijskaartje is nodig.

  Vervuilende bedrijven hoeven van Brussel voorlopig geen gepeperde rekening te verwachten voor hun CO2-uitstoot. Negen lidstaten, waaronder Italië en Polen, verkozen gisteren eigen industriebelangen boven harde internationale klimaatactie. Het EU-akkoord over extra beprijzing van kooldioxide, het gas dat de aarde opwarmt, pakte karig uit.

  https://www.trouw.nl/groen/eu-blijft-het-vervuilende-bedrijven-makkelijk-maken-~a4c7fa52/   

 • Brabants Dagblad: Miljardair Bloomberg strijdt ook in Europa tegen kolencentrales 10 november 2017

  Michael Bloomberg (75) gaat zich ook in Europa inzetten voor sluiting van vervuilende kolencentrales. De miljardair stelt 43 miljoen beschikbaar aan Europese en naar verwachting ook Nederlandse milieuorganisaties. De Amerikaanse oud-klimaatambassadeur van de Verenigde Naties, oud-burgemeester van New York én uitgesproken tegenstander van Donald Trumps steun aan de kolenindustrie ('een van de slechtste ideeën die Washington ooit heeft gehad') is neergestreken in Bonn. Daar spreekt hij op het internationale klimaatoverleg.

  https://www.bd.nl/economie/miljardair-bloomberg-strijdt-ook-in-europa-tegen-kolencentrales~aa4847c3/    

 • One World - Anderson: ‘Verban fossiele brandstoffen voor 2035’ 9 november 2017

  Hoe blijven we ruim onder de twee graden uit het Parijse klimaatakkoord?

  Nieuw onderzoek concludeert dat het verbruik van fossiele brandstoffen – inclusief aardgas – uiterlijk in 2035 volledig moet zijn stopgezet. Dat is noodzakelijk om ruim onder de twee graden uit het Parijse klimaatakkoord te blijven. OneWorld sprak met een van de onderzoekers, klimaatwetenschapper Kevin Anderson. 

  https://www.oneworld.nl/duurzaamheid/fosiele-brandstoffen-verbannen/  

 • One World - Zeven megatrends waarmee we klimaatverandering kunnen ontlopen 9 november 2017

  Er moet nog genoeg gebeuren tegen klimaatverandering. Maar de positieve trends zijn zeker ook het benoemen waard. Aandacht voor de positieve ontwikkelingen op klimaatgebied is daarom ook belangrijk. The Guardian stelde een lijst samen van duurzame megatrends die onze negatieve impact op het klimaat kunnen terugdraaien.   

  https://www.oneworld.nl/duurzaamheid/zeven-megatrends-waarmee-we-klimaatverandering-kunnen-ontlopen/    

 • Volkskrant - Volgens deze kweker is verticaal boeren dé oplossing voor het voedseltekort 9 november 2017

  Stadskwekerij verkort productieketen en is duurzamer

  Het hele jaar vers, lokaal en onbespoten voedsel. Duurzame stadskwekerijen als GROWx zijn volgens directeur John Apesos de oplossing voor het wereldwijde voedseltekort. 

  https://www.volkskrant.nl/economie/volgens-deze-kweker-is-verticaal-boeren-de-oplossing-voor-het-voedseltekort~a4536291/  

 • Trouw - Op de eerste klimaattop ging het niet over opwarming, maar over grillig weer 9 november 2017

  DÉJÀ VU: Het was schitterend weer tijdens de opening van de eerste wereldklimaatconferentie ooit, in februari 1979 in Genève. Veel te heet voor de tijd van het jaar. Toch ging het er – anders dan op de klimaatconferentie deze week in Bonn – niet over stelselmatige opwarming van de aarde.

  https://www.trouw.nl/groen/op-de-eerste-klimaattop-ging-het-niet-over-opwarming-maar-over-grillig-weer~a30934a8/

 • Trouw - Noorden heeft grote, groene ambities 9 november 2017

  Niet praten, maar doen. Dat was het devies op de allereerste Klimaat-top Noord-Nederland. CO2-neutraal, recycling, biomassa, geothermie. De Energy Academy in Groningen, een van Nederlands duurzaamste onderwijsgebouwen, puilde gisteren uit van groene ambities. Er werd over niets anders gesproken dan over mogelijkheden en initiatieven die kunnen bijdragen aan de vermindering van CO2-uitstoot en de overgang naar duurzame energie.

  https://www.trouw.nl/groen/noorden-heeft-grote-groene-ambities~a4e70e83/   

    

 • AD - 'Vlaggetjesdag' als nieuw Arnhems etiket 9 november 2017

  ARNHEM - Een stad vol vlaggen, gemaakt uit gerecyclede stof die uit oude vlaggen is geknipt: Bureau VollaersZwart heeft het bij de gemeente Arnhem aangedragen als nieuw concept voor de Arnhemse citymarketing, die op de schop gaat.

  https://www.ad.nl/arnhem/vlaggetjesdag-als-nieuw-arnhems-etiket~a56c69bd/ 

    

 • AD - Maxima reikt Koning Willem 1 prijs uit in Nijmegen 9 november 2017

  NIJMEGEN - Koningin Máxima reikt in mei volgend jaar in Nijmegen de Koning Willem 1 prijs uit, dé nationale prijs voor duurzaam ondernemen.  De prijs wordt tweejaarlijks toegekend. Burgemeester Hubert Bruls is blij dat Maxima voor de uitreiking naar de Waalstad komt.  Hij ziet het als een mogelijkheid om het Nijmegen als Green Capital Europa nog meer en beter in beeld te brengen.

  https://www.ad.nl/nijmegen/maxima-reikt-koning-willem-1-prijs-uit-in-nijmegen~ab43651b/ 

 • One World - Syrië tekent als laatste land klimaatverdrag 8 november 2017

  Syrië treedt als laatste land ter wereld toe tot het klimaatverdrag van Parijs. Als de VS zich zoals aangekondigd terugtrekken uit het verdrag, zijn ze het enige overblijvende land dat zich niet achter het verdrag schaart.

  https://www.oneworld.nl/duurzaamheid/syrie-tekent-als-laatste-land-klimaatverdrag/   

 • AD - Hardt Hyperloop wil in Flevoland schitteren 8 november 2017

  Het Delftse bedrijf Hardt Hyperloop wil binnen vier jaar in Flevoland een testfaciliteit realiseren voor de ontwikkeling van het razendsnelle vervoersysteem van de toekomst. ,,Delft gaat weer geschiedenis schrijven.’’ 

  https://www.ad.nl/delft/hardt-hyperloop-wil-in-flevoland-schitteren~a9a3cdc9/     

 • Duurzaam Actueel - Groene daken zorgen voor meer leefbare steden 8 november 2017

  Er wonen inmiddels meer mensen in grote steden dan op het platteland. Iedere week verhuizen op de wereld 1,5 miljoen mensen naar de stad. In deze groeiende steden met toenemende verharding is de klimaatverandering sterker merkbaar dan elders. De ruimte voor groen is schaars. Groene daken bieden kansen voor klimaatadaptatie en natuur op onbenutte plekjes in de stad.

  https://duurzaam-actueel.nl/groene-daken-zorgen-meer-leefbare-steden/   

 • One World - ‘Zuurstofafbreekbaar plastic moet verboden worden’ 7 november 2017

  Meer dan 150 bedrijven, organisaties, ngo’s, wetenschappers en politici roepen op te stoppen met het gebruik van zuurstofafbreekbare plasticsoorten of oxo degradables. Van dit materiaal worden onder meer plastic draagtassen gemaakt.

  https://www.oneworld.nl/duurzaamheid/zuurstofafbreekbaar-plastic-moet-verboden-worden/   

 • Duurzaam Nieuws - Geen rol voor aardgas na 2035 in de Europese Unie 7 november 2017

  Als we in de Europese Unie doorgaan met het verstoken van kolen, olie en gas in het huidige tempo, is de limiet voor de hoeveelheid CO2 die we nog mogen uitstoten al over negen jaar bereikt. Dat blijkt uit onderzoek van Milieudefensie en Friends of the Earth dat is uitgevoerd door Professor Kevin Anderson en dr. John Broderick van het Tyndall klimaatcentrum. Zij hebben uitgerekend wat het Klimaatakkoord van Parijs betekent voor het gebruik van fossiele brandstoffen in de Europese Unie.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/geen-rol-voor-aardgas-na-2035-in-de-europese-unie/   

 • Duurzaam Nieuws - Gemeente Amersfoort zoekt startende circulaire ideeën voor gratis ontwikkeltraject 7 november 2017

  De gemeente Amersfoort lanceert samen met het Kennislab voor Urbanisme de Duurzame Uitdaging Amersfoort 2018. Startups, (startende) ondernemers en organisaties met een innovatief idee om circulaire stedenbouw te versnellen worden uitgenodigd om zich uiterlijk 15 december 2017 aan te melden voor een gratis ontwikkeltraject. Deelnemers maken ook kans op een financiële bijdrage.   

  https://www.duurzaamnieuws.nl/gemeente-amersfoort-zoekt-startende-circulaire-ideeen-voor-gratis-ontwikkeltraject/  

 • AD - Enthousiasme over klimaatneutrale B&B in haven Wijk bij Duurstede 6 november 2017

  De stadshaven van Wijk bij Duurstede zou met een klimaatneutrale bed and breakfast (B&B) en kleinschalige stadscamping hét visitekaartje van Wijk bij Duurstede moeten worden. Initiatiefnemer Gerrit van Beek is enthousiast over de steun die hij hiervoor krijgt van de werkgroep Duurzaamheid.

  https://www.ad.nl/utrecht/enthousiasme-over-klimaatneutrale-benb-in-haven-wijk-bij-duurstede~a11e0121/   

 • Solar Magazine - September zorgt in Nederland voor productierecord duurzame energiesystemen 6 november 2017

  De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) meldt dat de ‘stormachtige’ maanden september en oktober in Nederland voor productierecords van de duurzame energiesystemen hebben gezorgd.

  https://solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie/i14791/september-zorgt-in-nederland-voor-productierecord-duurzame-energiesystemen   

 • DUIC - Milieudefensie doet oproep voor ‘Luchtwachters’ 6 november 2017

  Vereniging Milieudefensie wil ‘Luchtwachters’ gaan inzetten om op lokaal niveau de luchtkwaliteit te bewaken:  inwoners van de stad die controleren of gemeenten zorgen dat de luchtkwaliteit aan de Europese normen voldoet.

  https://www.duic.nl/algemeen/vereniging-milieudefensie-doet-oproep-voor-luchtwachters/   

 • Het Parool - Plastic Whale maakt meubilair van grachtenafval 6 november 2017

  Vergaderen aan een vergadertafel en onder een bureaulamp van plastic dat uit de Amsterdamse grachten is gevist: wat betreft Plastic Whale beginnen bedrijven daar begin volgend jaar al mee. Dan moeten de eerste stukken wanddecoratie, stoelen, tafels en lampen die het bedrijf wil gaan maken van de band rollen. Net als de bekende walvisboten van Plastic Whale volledig gefabriceerd van plastic dat uit de grachten van Amsterdam is gevist. 

  https://www.parool.nl/amsterdam/plastic-whale-maakt-meubilair-van-grachtenafval~a4532515/