• De Gelderlander - Europarlement dwingt schonere energie af 17 januari 2018

  Europa moet tegen 2030 zorgen voor méér energiebesparing (35 in plaats van 30 procent) en méér hernieuwbare energie (35 in plaats van 27 procent). Met die Europees bindende doelstellingen jaagt het Europese Parlement zowel Brussel als de lidstaten op.

 • Trouw - Nog nooit stond de zeespiegel zo hoog als in 2017 12 januari 2018

  De zeespiegelstand langs de Nederlandse kust was vorig jaar hoger dan ooit gemeten. De stijging is een trend, die het gevolg is van het smelten van ijs en opwarming van de oceanen.

 • Duurzaamnieuws.nl - Van huishoudelijk afval naar butanol en waterstof 4 januari 2018

  Het toepassen van hogedruk en stoom is een bewezen methode voor de mobilisatie van waardevolle componenten uit biomassa. De methode wordt in het EU BESTF2-project, getiteld "Production of butanol and hydrogen by fermentation techniques using steam treated municipal solid waste (MSWBH)", ingezet voor de conversie van huishoudelijk afval (MSW) naar een geschikte grondstof voor de productie van butanol en waterstof op pilot-schaal.

 • De Volkskrant - Een nieuwe zaaimethode, ontwikkeld aan de UvA, kan beschadigd koraal herstellen 3 januari 2018

  Kweken we voortaan koraal in een speciale couveuse? De koraalriffen verdwijnen in rap tempo. Om het tij te keren hebben onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam een nieuwe zaaimethode ontwikkeld, zodat beschadigd koraal kan herstellen.

 • Duurzaam Actueel - INNOZOWA: een oplossing voor energie- en waterbeheerdoelen 21 december 2017

  Onlangs ondertekenden Waterschap Rivierenland, Blue 21 BV, Hakkers BV en de TU Delft een overeenkomst voor de gezamenlijke realisatie van een revolutionaire manier van het winnen van zonne-energie op water.

  https://duurzaam-actueel.nl/innozowa-oplossing-energie-en-waterbeheerdoelen/

 • Duurzaam Bedrijfsleven - Dit drijvende apparaat op zonne-energie maakt waterstof uit zeewater 21 december 2017

  Onderzoekers aan de Colombia University hebben een drijvend apparaat ontwikkeld, aangedreven door zonne-energie, dat waterstof extraheert uit zeewater.

  Dat meldt de universiteit in een persbericht.

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/energie/26487/dit-drijvende-apparaat-op-zonne-energie-maakt-waterstof-uit-zeewater

 • Duurzaam Bedrijfsleven - Rijksmuseum heeft primeur met duurzaamheidscertificaat 19 december 2017

  Het Rijksmuseum heeft een Breeam-NL In-Use-duurzaamheidscertificaat ontvangen met een Excellent-beoordeling. Dit is de op een na hoogste score van Breeam. Volgens het Rijksmuseum is het museum daarmee het eerste ter wereld dat vier sterren voor duurzaamheid ontvangt.

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/infra/26401/rijksmuseum-heeft-primeur-met-duurzaamheidscertificaat

 • Duurzaam Bedrijfsleven - Utrecht wil warmtevoorziening verduurzamen met geothermie 19 december 2017

  De provincie en gemeente Utrecht willen gebruik maken van aardwarmte om de warmtevoorziening in de stad te verduurzamen. Daarom dient de regio binnenkort een subsidieaanvraag in bij de Rijkdienst voor ondernemend Nederland. Utrecht wil daarmee een onderzoek starten naar de winning van aardwarmte, met een maximum van 3.000 meter diep.

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/energie/26431/utrecht-wil-warmtevoorziening-verduurzamen-met-geothermie

 • Duurzaam Bedrijfsleven - Australië neemt trein op zonne-energie in gebruik 19 december 2017

  De Byron Bay Railroad Company in Australië nam voor het eerst in dertien jaar de spoorwegen van de regio Byron weer in gebruik en deed dat op een bijzondere manier. ’s Werelds eerste trein die volledig op zonne-energie draait, rijdt nu over die spoorwegen.

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/mobiliteit/26443/australie-neemt-trein-op-zonne-energie-in-gebruik

 • Trouw - Bestuursvoorzitter DSM: China gaat uitstoot van CO2 belasten 17 december 2017

  China voert binnenkort een heffing in op de uitstoot van het broeikasgas CO2. Ook Canada en een aantal Midden- en Zuid-Amerikaanse landen zijn dat van plan, evenals de Amerikaanse staten Californië en Washington. Zo komt een wereldwijd systeem van heffingen op de uitstoot van CO2 in zicht.

  https://www.trouw.nl/groen/bestuursvoorzitter-dsm-china-gaat-uitstoot-van-co2-belasten~a93b423e/

 • Duurzaam Bedrijfsleven - 7 opvallende ontwikkelingen op de Klimaattop 16 december 2017

  Het draaide vooral om geld tijdens de Klimaattop die president Emmanuel Macron afgelopen dinsdag organiseerde in Parijs. Verschillende organisaties maakten van de gelegenheid gebruik om concrete, duurzaam-financiële beleidsmaatregelen te lanceren. Een overzicht.  

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/finance/26393/7-opvallende-ontwikkelingen-op-de-klimaattop

 • Trouw - De nieuwe economie ziet eruit als een donut 16 december 2017

  Nieuw is het niet wat de Britse econoom Kate Raworth zegt. Toch slaat haar pleidooi voor een duurzame en sociale economie aan. Het is een zoet, gefrituurd broodje met een gat in het midden, de donut. Geen voor de hand liggend voedsel om een pleidooi voor een nieuwe, duurzame economie aan op te hangen. 

  https://www.trouw.nl/cultuur/de-nieuwe-economie-ziet-eruit-als-een-donut~ad78787b/

 • Duurzaam Bedrijfsleven - Trump ondertekent wet die gevaar van klimaatverandering erkent 15 december 2017

  De Amerikaanse president Donald Trump staat bekend als een ontkenner van klimaatverandering. Niet voor niets trok hij zich dit jaar terug uit het Klimaatakkoord van Parijs. Gek genoeg heeft hij nu een wet ondertekend die klimaatverandering erkent als een ‘directe bedreiging voor de nationale veiligheid’.

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/energie/26383/trump-ondertekent-wet-die-gevaar-van-klimaatverandering-erkent

 • Duurzaam Bedrijfsleven - Provincie Noord-Holland helpt woningeigenaren bij verduurzaming 15 december 2017

  De provincie Noord-Holland investeert ruim € 10 mln in het energiezuinig maken van bestaande woningen. De provincie wil minimaal 25.000 woningeigenaren helpen bij het uitvoeren van energiebesparende maatregelen.

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/infra/26369/provincie-noord-holland-helpt-woningeigenaren-bij-verduurzaming

 • Trouw - Inwoners van Tholen kunnen flink verdienen aan herbruikbare luiers 15 december 2017

  Vuile luiers verdwijnen volgend jaar in Tholen niet in de vuilcontainer, maar in de wasmand. Tenminste, dat wil de Zeeuwse gemeente. Want de wasbare luier is groen en goed voor de portemonnee. De gemeente zoekt nu gezinnen die de wasbare luier willen beproeven.

  https://www.trouw.nl/groen/inwoners-van-tholen-kunnen-flink-verdienen-aan-herbruikbare-luiers~a5506930/

 • Duurzaam Bedrijfsleven - Europese Commissie trekt € 9 mrd uit voor klimaatactie 14 december 2017

  De Europese Commissie stelt € 9 mrd beschikbaar voor actie tegen klimaatverandering in Afrika en de omringende regio’s van Europa. Het fonds legt de focus op duurzame steden, groene energie en duurzame landbouw.

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/energie/26355/europese-commissie-trekt-9-mrd-uit-voor-klimaatactie

 • Trouw - Hoe de polder het klimaat moet gaan redden 13 december 2017

  Haalt Rutte-III de in Parijs gestelde doelen? Minister Wiebes wil er afspraken voor maken met bedrijven en milieu-clubs. Vandaag en morgen debatteert Wiebes met de Tweede Kamer over dit nieuwe polderoverleg.

  https://www.trouw.nl/groen/hoe-de-polder-het-klimaat-moet-gaan-redden~a4c1e85a/

 • Duurzaam Nieuws - Nederlander kan veel meer doen tegen klimaatverandering 12 december 2017

  Precies twee jaar geleden werd in Parijs het wereldwijde klimaatakkoord ondertekend. Als we op deze voet door blijven gaan is over 4 jaar onze aarde al 1,5 graad opgewarmd en over 19 jaar 2 graden. Nederland draagt daar flink aan bij: met onze 10 ton CO2 per persoon zitten we drie keer hoger dan de gemiddelde wereldburger. Milieu Centraal laat zien waar de grootste Klimaatklappers te maken zijn. Iedereen kan meedoen aan het tegengaan van klimaatverandering.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/nederlander-kan-veel-meer-doen-tegen-klimaatverandering/

 • Duurzaam Nieuws - Startup bouwt Zweeds ecodorp voor radeloze huizenzoekers 12 december 2017

  Terwijl de huizenprijzen in de stad tot recordhoogtes stijgen, kun je op nog geen half uur rijden van Amsterdam en Utrecht voor een redelijke prijs wonen in Tiny Village Bolderburen. Het ecodorp wordt momenteel ontwikkeld door startup Kvist. Een plek in de Randstad, dichtbij de stad, midden in het groen, waar je toch veel ruimte hebt om samen te wonen, te spelen en zelf je eten te verbouwen.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/startup-bouwt-zweeds-ecodorp-voor-radeloze-huizenzoekers/

 • Trouw - De thuisbatterij staat voor de deur 10 december 2017

  COLUMN

  Het gaat hard met de ontwikkeling van grote batterijen, en niet alleen voor elektrische auto's. In diverse landen kun je er thuis al geld mee verdienen. En in Nederland is het al slim in onder meer flatgebouwen.

  https://www.trouw.nl/groen/de-thuisbatterij-staat-voor-de-deur~a5b18047/

 • Duurzaam Nieuws - Klimaatadaptatie is nog geen prioriteit voor gemeenten 9 december 2017

  Klimaatadaptatie leeft, maar leidt nog niet. Dat is de belangrijkste conclusie die getrokken kan worden uit de klimaatscan uitgevoerd door AT Osborne. De klimaatscan test gemeenten op een zestal aspecten die gezamenlijk de integratie van klimaatadaptatie binnen gemeenten beoordelen. De scan is in 2015 voor het eerst uitgevoerd en herhaald in 2017. Op alle vlakken is vooruitgang te zien.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/klimaatadaptatie-is-nog-geen-prioriteit-voor-gemeenten/

 • Duurzaam Bedrijfsleven - Obama opent allereerste Klimaattop voor Noord-Amerikaanse steden 8 december 2017

  Barack Obama, ex-president van de Verenigde Staten, opende deze week de allereerste North American Climate Summit. Deze klimaattop brengt burgemeesters van grote steden uit Canada, Mexico en de Verenigde Staten samen, om invulling te geven aan de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs.

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/energie/26257/obama-opent-allereerste-klimaattop-voor-noord-amerikaanse-steden

 • Groene Courant - Rijksbrede contracten voor circulaire kantoorinrichting ondertekend 4 december 2017

  Rijkswaterstaat, Gispen en Rohde & Grahl hebben kortgeleden de contracten ondertekend voor de levering van circulaire kantoorinrichting voor ongeveer 100.000 werkplekken binnen het Rijk.

  https://groenecourant.nl/algemeen/rijksbrede-contracten-voor-circulaire-kantoorinrichting-ondertekend/

 • Solar Magazine - SSH& plaatst zonnecollectoren met ijsbuffervat als opslagsysteem 4 december 2017

  SSH&, de studentenhuisvester van Nijmegen en Arnhem, plaatst een innovatieve verwarmingsinstallatie die het pand verwarmt door zonnewarmte te combineren met een ijsbuffervat.

  https://solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie/i14970/ssh-plaatst-zonnecollectoren-met-ijsbuffervat-als-opslagsysteem

 • Trouw - Milieusatelliet Tropomi geeft ongekende blik op vuile lucht 2 december 2017

  Vrolijk stemmen de beelden van Tropomi niet, maar ze zijn een topprestatie.
  Met ongekende nauwkeurigheid zijn hieronder de pluimen te zien die op 7 november vanuit het Ruhrgebied, Brussel, Antwerpen en Rotterdam naar het noorden trokken. De rode pluimen staan voor hoge concentraties stikstofdioxide, en zijn vanaf meer dan achthonderd kilometer hoogte gemeten door Tropomi, een geavanceerd instrument van Nederlandse makelij.

  https://www.trouw.nl/groen/milieusatelliet-tropomi-geeft-ongekende-blik-op-vuile-lucht~ab454f16/

 • Trouw - Olie uit planten in je tank, is dat wel oké? 2 december 2017

  Gewassen telen om er ‘groene’ brandstof van te maken voor voertuigen is omstreden. Het kan natuur verwoesten, door ontbossing en uitdroging. Europa blijft tóch geloven dat het verantwoord kan. Hoe dan?

  Een maag kan er even op teren, de tank van een voertuig net zo goed. Koolzaad, suikerriet, graan, mais, palmolie, soja. Allemaal natuurlijke stoffen met een dosis energie erin. Pers die oliën eruit en ziedaar: de basis voor een brandstof. Ook op oud frituurvet of afval kunnen auto’s, schepen of vliegtuigen kilometers maken. Verzamelnaam: biobrandstoffen.

  https://www.trouw.nl/groen/olie-uit-planten-in-je-tank-is-dat-wel-oke-~a5193af2/

 • Duurzaam Bedrijfsleven - Utrechtse zonnepanelen waarschuwen elkaar voor naderende wolken 29 november 2017

  Wetenschappers aan de Universiteit Utrecht hebben een netwerk van zonnepanelen ontwikkeld, die elkaar op de hoogte houden van naderende wolken. Dit moet leiden tot efficiënter gebruik van zonne-energie in Nederland.

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/energie/26073/utrechtse-zonnepanelen-waarschuwen-elkaar-voor-naderende-wolken   

 • Volkskrant - Is het Groot Barrièrerif nog te redden? 28 november 2017

  Ja, kleine delen gezond koraal kunnen zorgen dat grote riffen herstellen
  Is het Groot Barrièrerif bij Australië, dat de laatste tijd omvangrijke schade heeft opgelopen, nog te redden? Ja, zeggen Australische wetenschappers. Herstel is mogelijk, maar alleen als de oorzaken van de aantasting worden weggenomen. 

  https://www.volkskrant.nl/wetenschap/is-het-groot-barriererif-nog-te-redden-ja-kleine-delen-gezond-koraal-kunnen-zorgen-dat-grote-riffen-herstellen~a4542060/  

 • One World - Zonne-energie breekt alle records in groeilanden 28 november 2017

  China is absolute koploper met 27 gigawatt
  In groeilanden worden in een nooit gezien tempo nieuwe zonnepanelen geïnstalleerd. China is de absolute koploper, met 27 gigawatt aan nieuwe capaciteit in 2016 alleen al.

  https://www.oneworld.nl/powerswitch/zonne-energie-breekt-records-groeilanden/

 • Duurzaam Nieuws - Klimaatverandering als inspiratie voor kunst 27 november 2017

  Nog tot 14 januari 2018 vindt in Museum Boijmans Van Beuningen de designtentoonstelling 'Change the system' plaats. Jólan van der Wiel is met zijn Tropic City Lab onderdeel van deze grote expositie die gaat over hoe veranderkracht en creativiteit nodig zijn om de maatschappelijke thema's schaarste, conflict en meerstemmigheid het hoofd te bieden. In zijn Tropic City Lab onderzoekt Van der Wiel hoe we ons in een veranderend klimaat kunnen laten inspireren door omstandigheden als extreme weersomstandigheden en het tropische ecosysteem. Van der Wiel creëert vormen, technieken en materialen om de stad van de tropen vorm te geven.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/klimaatverandering-als-inspiratie-voor-kunst/

 • Duurzaam Bedrijfsleven - Kunststofketen bevestigt steun voor circulaire economie 27 november 2017

   

  Europese kunststofbrancheverenigingen hebben hun steun aan de circulaire economie opnieuw bevestigd. De organisaties willen dat tegen 2025 geen plastic meer op de stortplaats belandt. 

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/recycling/26017/kunststofketen-bevestigt-steun-voor-circulaire-economie   

 • Duurzaam beleggen - BNP Paribas stopt met financieren tabaksindustrie 27 november 2017

  De Franse bank BNP Paribas stopt met investeren en het adviseren van bedrijven die actief zijn in de tabaksindustrie. De bank neemt vanwege de gezondheidsrisico’s die kleven aan roken afstand van die sector.

  https://www.duurzaam-beleggen.nl/2017/11/27/bnp-paribas-stopt-financieren-tabaksindustrie/   

 • Duurzaam bedrijfsleven - Ook Utrecht overweegt ja-ja-stickers tegen ongewenste reclamefolders 26 november 2017

   

  Na Amsterdam denkt ook de gemeente Utrecht na over de invoering van ja-ja-stickers op brievenbussen. Dat moet de bezorging van ongewenste reclamefolders bij inwoners tegengaan en daarmee het gebruik van papier verminderen. 

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/recycling/25999/ook-utrecht-overweegt-ja-ja-stickers-tegen-ongewenste-reclamefolders   

 • Duurzaam Nieuws - VOER laat zien hoe we vaart maken met de voedseltransitie 26 november 2017

  Bio in de bonus, twee-sterren vlees of ijs met een duurzaamheidslabel. Dergelijke acties gaan het verschil niet maken. Juist initiatieven die de huidige manier van voedsel produceren en consumeren op meerdere vlakken doorbreken brengen een gezond, eerlijk en duurzaam voedselsysteem in Nederland dichterbij. Dus niet alleen biologisch geproduceerd, maar ook rechtstreekse levering. Niet alleen minder stoken in de kas, maar ook samenwerken aan hightech innovaties. Dat is een van de conclusies van VOER- vaart maken met de voedseltransitie, het boek waarin Youetta Visser en Sandra van Kampen handvatten bieden aan iedereen die wil bijdragen aan een beter voedselsysteem in Nederland. Stap één: laat het idee los dat Nederland de wereld gaat voeden. Exporteer kennis in plaats van bulkvoedsel.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/voer-laat-zien-hoe-we-vaart-maken-met-de-voedseltransitie/

 • Duurzaam bedrijfsleven - Finse producent maakt duurzaam brood met krekelmeel uit Nederland 25 november 2017

   

  Het Finse bakkersbedrijf Fazer Bakery verkoopt vanaf volgende week brood gemaakt met uit Nederland afkomstige krekels. Het brood is gemaakt van meel van gedroogde krekels in combinatie met tarwemeel en zaden. Elk brood bevat circa zeventig krekels. Door de toevoeging van de insecten zou het brood meer eiwitten bevatten dan tarwebrood.

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/futurefood/26005/finse-producent-maakt-duurzaam-brood-met-krekelmeel-uit-nederland    

 • Duurzaam Nieuws - Voorstel voor norm over duurzaamheidskeurmerken 25 november 2017

  Duurzaamheidskeurmerken hebben een grote vlucht genomen. Hierdoor is bij consumenten verwarring ontstaan over de betekenis en waarde van duurzaamheidskeurmerken. Binnen ISO is een voorstel aangenomen voor de ontwikkeling van een norm voor duurzaamheidskeurmerken. NEN organiseert op 13 december een bijeenkomst in Delft om Nederlandse belanghebbenden te informeren over deelname aan de ontwikkeling van deze norm.

  https://duurzaam-actueel.nl/voorstel-norm-duurzaamheidskeurmerken/   

 • Duurzaam bedrijfsleven - Haarlemmermeer verwelkomt eerste buurtbatterij voor bewoners 24 november 2017

   

  Rijsenhout, in de gemeente Haarlemmermeer, is het eerste dorp van Nederland dat een buurtbatterij mag verwelkomen waar ook bewoners gebruik van mogen maken. Bewoners van Rijsenhout kunnen hun opgewekte zonne-energie tijdelijk opslaan in de batterij, om er op een later moment gebruik van te maken. De buurtbatterij wordt de aankomende tijd door 35 huishoudens getest.

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/energie/26027/haarlemmermeer-verwelkomt-eerste-buurtbatterij-van-nederland   

 • Duurzaam Bedrijfsleven - Afvalfonds Verpakkingen: ’73 procent van verpakkingen gerecycled’ 23 november 2017

  Een jaarlijkse rapportage van het Afvalfonds Verpakkingen laat zien dat in 2016 73 procent van alle verpakkingen gerecycled is. Dit is een kleine groei ten opzichte van het jaar ervoor, waarmee de hoeveelheid boven de Nederlandse doelstelling van 70 procent komt.

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/recycling/25979/afvalfonds-verpakkingen-73-procent-van-verpakkingen-gerecycled   

 • Het nieuws van de vooruitgang - Swarovski gebruikt synthetische stenen 23 november 2017

  De nieuwe collectie van juwelier Swarovski bestaat deels uit kristallen en diamanten die in een laboratorium zijn ontwikkeld. Dat schrijft The New York Times.

  http://hetnieuwsvandevooruitgang.nl/2017/11/swarovski-gebruikt-synthetische-stenen/   

 • Trouw - In zijn tweede film blijft Al Gore ondanks alles optimistisch 23 november 2017

  Ruim tien jaar na ‘An Inconvenient Truth’ komt Al Gore met een vervolg. Weer luidt hij de noodklok, over verwoestingen door klimaatverandering. Dat de wereld niet ingrijpt, frustreert hem. Maar hij blijft optimistisch.

  https://www.trouw.nl/groen/in-zijn-tweede-film-blijft-al-gore-ondanks-alles-optimistisch~a20ab430/