• Duurzaam Bedrijfsleven - Costa Rica draait 300 dagen achter elkaar op duurzame stroom 22 november 2017

   

  Costa Rica is weer een duurzame mijlpaal rijker. Het Midden-Amerikaanse land draaide maar liefst driehonderd dagen achter elkaar op duurzame stroom. Dat blijkt uit cijfers van het Costa Rican Institute of Electricity (ICE), meldt EcoWatch.

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/energie/25965/costa-rica-draait-300-dagen-achter-elkaar-op-duurzame-stroom    

 • AD - Duurzaam dancefestival DGTL wint DAM Prijs 22 november 2017

  Dancefestival DGTL heeft de woensdagavond de DAM Prijs in de wacht gesleept. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de duurzaamste mkb'er van Amsterdam.
  DGTL kreeg voor de winst een geldbedrag van 4.000 euro, bovenop de eerder ontvangen 1.500 euro voor het bereiken van de finale. Het festival vertegenwoordigde voor de competitie stadsdeel Oost en stond in de finale tegenover vijf andere deelnemers, Vandebron, Plastic Whale, Door, Lens-energie en De Ceuvel.    

  https://www.ad.nl/amsterdam/duurzaam-dancefestival-dgtl-wint-dam-prijs~aff217e4/  

 • Duurzaam Actueel - Klimaatgevolgen van duurzame biobrandstof wereldwijd in kaart gebracht 22 november 2017

  Slimme productie biobrandstof maakt forse CO2-reductie mogelijk. Biobrandstof is beter voor het milieu dan fossiele brandstof. Maar aanleg van akkers en kappen van bos om biobrandstof te kunnen produceren, kan ook voor extra broeikasgas zorgen. Wetenschappers hebben nu voor het eerst de mondiale potentie van biobrandstof in kaart gebracht. Ze komen uit op 30 exajoule per jaar met een relatief lage CO2-emmissie. Dat is een derde van het mondiale energieverbruik voor transport. De resultaten worden vandaag gepubliceerd in Nature Climate Change. De CO2-gevolgen blijken sterk afhankelijk van geografische verschillen. Met name het gebruik van natuurlijke graslanden en voormalige landbouwgrond kan wereldwijd veel geschikte biobrandstof opleveren.

  https://duurzaam-actueel.nl/klimaatgevolgen-duurzame-biobrandstof-wereldwijd-kaart-gebracht/   

 • Duurzaam Bedrijfsleven - Zelflerende app coacht melkboeren en bevordert duurzaamheid 21 november 2017

  De zelflerende app van Cow to Wow koppelt alle automatische systemen op een boerderij, zodat de boer er relevante informatie kan uithalen. Dat moet de melkveehouderij verduurzamen. 

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/futurefood/25949/zelflerende-app-coacht-melkboeren-en-bevordert-duurzaamheid 

 • Duurzaam Bedrijfsleven - Havens zetten Seabin in tegen plastic afval 21 november 2017

   

  Marina Muiderzand is de eerste Nederlandse jachthaven met een drijvende prullenbak. De zogenoemde Seabin moet voorkomen dat de plastic soep in de zeeën en oceanen toeneemt en het bewustzijn onder watersporters verhogen.

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/recycling/25933/havens-zetten-seabin-in-tegen-plastic-afval   

 • Duurzaam Bedrijfsleven - DSM en Auping ontwerpen volledig recyclebare matrassen 21 november 2017

  Joint venture DSM-Niaga en matrassenfabrikant Auping gaan samen volledig recyclebare matrassen ontwikkelen. De circulaire matrassen worden binnen drie jaar op de markt verwacht.

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/recycling/25959/dsm-en-auping-ontwerpen-volledig-recyclebare-matrassen   

 • Groene Courant - Intentieverklaring energieneutrale scholen Groningen 21 november 2017

  Bijna 200 schoolgebouwen toekomstbestendig verduurzamen en energieneutraal in 2035. Dit is de uitkomst van de intentieverklaring die 17 schoolbesturen en de gemeente Groningen hebben getekend op de Klimaattop Noord NL 2017. Deze intentieverklaring is tot stand gekomen door  een verregaande samenwerking tussen gemeentelijke afdelingen en de werkgroep Onderwijshuisvesting, waarin de gemeente en de schoolbesturen samenwerken.

  https://groenecourant.nl/wetenschap/intentieverklaring-energieneutrale-scholen-groningen/   

 • Duurzaam Actueel - Klippa – De moderne duurzame kassabon 21 november 2017

  De papieren kassabon: 30mln kilo afval, 13mln liter olie & 55mln liter water per jaar in NL. Tijd voor de digitale versie van Klippa.

  Alleen al in Nederland zorgt de papieren kassabon jaarlijks voor 30 miljoen kilo afval. Daarnaast wordt door de productie ook nog eens 13 miljoen liter olie en 55 miljoen liter water verspild. Dat dit nog kan in 2017, een tijd waarin iedereen vrijwel alles digitaal doet. Klippabrengt hier verandering in! Onze ambities liggen bovendien ver buiten Nederland omdat dit een wereldwijd probleem is. 

 • Trouw - Natuurorganisaties gaan met boeren plan maken voor herstel biodiversiteit 21 november 2017

  Er komt een breed gedragen deltaplan voor biodiversiteitsherstel. Dat is vanmiddag besloten tijdens een overleg tussen organisaties voor natuurbescherming, wetenschappers, landbouwers en de agro-industrie.

  https://www.trouw.nl/groen/natuurorganisaties-gaan-met-boeren-plan-maken-voor-herstel-biodiversiteit~acc514c2/   

 • Duurzaam Actueel - Fietsen naar het werk in Twente loont 20 november 2017

  Binnenkort kunnen medewerkers die in Twente werken worden beloond voor iedere dag dat zij naar hun werk fietsen. Met de actie Fietsmaatjes stimuleren collega’s elkaar om naar het werk te fietsen. Daarbij krijgen deelnemers voor elke gefietste dag een financiële beloning. De actie moet het fietsgebruik in het woon-werkverkeer verder stimuleren en het autogebruik verminderen.


  https://duurzaam-actueel.nl/fietsen-naar-werk-twente-loont/  

 • Solar Magazine - Team Synergy wint publieksprijs ontwerp agrarisch zonnesysteem 20 november 2017

  Team Synergy heeft met een ruime meerderheid van stemmen de publieksprijs ‘Ontwerp een agrarisch zonnesysteem’ gewonnen. Doel van de prijsvraag was meer en betere zonne-energieoplossingen voor agrarische gebieden.

  https://solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie/i14886/team-synergy-wint-publieksprijs-ontwerp-agrarisch-zonnesysteem   

 • Duurzaam Bedrijfsleven - Verenigd Koninkrijk overweegt nieuwe heffingen op plastic voor eenmalig gebruik 20 november 2017

  Het Verenigd Koninkrijk wil de vervuiling van de oceaan tegengaan door nieuwe heffingen op plastic voor eenmalig gebruik, zoals afhaalverpakkingen en wegwerpbekers, in te voeren.

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/recycling/25925/verenigd-koninkrijk-overweegt-nieuwe-heffingen-op-plastic-voor-eenmalig-gebruik  

 • Duurzaam Bedrijfsleven - Groene sector creëert kansen voor economie 20 november 2017

  De werkgelegenheid in de milieusector is toegenomen. Cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) laten zien dat de werkgelegenheid tussen 2001 en 2015 met bijna 14 procent is gestegen in de sector.

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/recycling/25935/groene-sector-creeert-kansen-voor-economie  

 • NOS: Geld verdienen aan CO2 kan en is ook nog goed voor het milieu 19 november 2017

  Broeikasgas CO2 gebruiken als grondstof in plaats van het laten vrijkomen als nutteloos afval. Het is mogelijk. We kunnen er mee bouwen, er brandstof van maken of zelfs asbest mee afbreken. Bedrijven en onderzoekers zijn al druk bezig met het ontdekken en ontwikkelen van commerciële toepassingen.

  https://nos.nl/artikel/2203653-geld-verdienen-aan-co2-kan-en-is-ook-nog-goed-voor-het-milieu.html   

 • AD - Nieuw festival op komst 18 november 2017

  BuytenDelft is met de eerste voorbereidingen begonnen van het nieuwe BuytenBeleef Festival. Het festijn is bedoeld om kinderen te laten beleven hoe leuk het is om in de natuur te zijn. Het festival belooft veel aandacht te besteden aan duurzaamheid, water en techniek.

  https://www.ad.nl/delft/nieuw-festival-op-komst~ab941eec/   

 • Duurzaam Actueel: WUR onderzoekt samen met industrie voordelen dieet insectenlarven voor big, kuiken en milieu 18 november 2017

  In de komende vier jaar onderzoeken wetenschappers van Wageningen University & Researchsamen met de industrie of insectenlarven een duurzame voedingsbron zijn voor biggen en kuikens. Hierbij wordt voor het eerst de volledige milieu impact in kaart gebracht, om vast te stellen of het voeren van insecten kan leiden tot een lagere milieubelasting van dierlijke productie. Tegelijkertijd worden in dit onderzoek de potentiele voordelen voor het welzijn van kippen en varkens onderzocht.

  https://duurzaam-actueel.nl/wur-onderzoekt-samen-industrie-voordelen-dieet-insectenlarven-big-kuiken-en-milieu/   

 • Trouw - Elk jaar 7 miljard milieuschade door industrie 18 november 2017

  De Nederlandse fiscale wetgeving kent meerdere hiaten bij het beprijzen van de milieuschade die bij de productie van goederen in Nederland ontstaat. Ongeveer 55 procent van het gebruik van fossiele energie, de grootste bron van milieuschade, wordt nu niet belast. Ook wordt het beprijzen van milieuschade te laat ingezet; de nadruk ligt nu op de consument, aan het einde van de keten, terwijl het veel effectiever zou zijn om in een eerder stadium van het productieproces groene belastingen te heffen. 

  https://www.duurzaamnieuws.nl/elk-jaar-7-miljard-milieuschade-door-industrie/  

 • Duurzaam Bedrijfsleven - Twintig landen beloven uitfasering van kolen voor 2030 17 november 2017

  Alliantie

  De zogeheten Powering Past Coal Alliance werd gepresenteerd tijdens de Klimaattop in Bonn, waar deze week het Klimaatakkoord van Parijs verder werd uitgewerkt. De alliantie wat betreft kolen is, net als het Klimaatakkoord van Parijs, niet bindend. 

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/energie/25903/twintig-landen-beloven-uitfasering-van-kolen-voor-2030  

 • Rijkswaterstaat - Ambitie Rijkswaterstaat: Afsluitdijk energieneutraal 17 november 2017

  De ambitie van Rijkswaterstaat is om de Afsluitdijk energieneutraal te maken. De energie die nodig is willen we dan ook lokaal, op eigen grond en duurzaam opwekken.

  https://www.rijkswaterstaat.nl/over-ons/nieuws/nieuwsarchief/p2017/11/ambitie-rijkswaterstaat-afsluitdijk-energieneutraal.aspx   

 • AD - Alphen: voorkom onrust om winning aardwarmte 17 november 2017

  In de omgeving van Alphen en Waddinxveen zoeken naar aardwarmte? Prima. Maar voorkom dat mensen bij het woord 'boringen' in de stress schieten.

  Daarvoor waarschuwen B&W van Alphen in een brief aan de provincie Zuid-Holland. Dit in reactie op een aanvraag van het bedrijf Wayland Energy uit Bergschenhoek om onder het Bentwoud tot bij Hazerswoude-Dorp en Benthuizen naar winningsmogelijkheden te zoeken. 

  https://www.ad.nl/alphen/alphen-voorkom-onrust-om-winning-aardwarmte~aaa6d1cd/  

 • AD - 'Volkswagen pompt miljarden in elektrisch rijden' 17 november 2017

  Automaker Volkswagen zet de komende vijf jaar vol in op elektrisch rijden. Het Duitse bedrijf zou naar verluidt 72 miljard euro hebben gereserveerd voor onder meer de ontwikkeling van duurzame initiatieven, zo meldden bronnen.

  https://www.ad.nl/economie/volkswagen-pompt-miljarden-in-elektrisch-rijden~af583961/   

 • One World - “We voelen in Nederland helemaal geen urgentie” 17 november 2017

  Interview op de klimaattop met VN Jongerenvertegenwoordigers Emma en Martijn

  Klimaatminister Wiebes is niet de enige newby in Bonn. De klimaattop is ook de vuurdoop voor Emma Clemens, sinds drie weken de nieuwe Nederlandse VN Jongerenvertegenwoordiger. OneWorld spreekt haar en collega Martijn Visser, die de titel nu een jaar draagt, op de top in Bonn. 

  https://www.oneworld.nl/duurzaamheid/we-voelen-nederland-geen-urgentie/  

 • One World - Grootste fonds ter wereld wil af van olie en gas 17 november 2017

  Milieuorganisaties spreken van “mijlpaal” voor divestment-campagne

  Het Noorse pensioenfonds, het grootste fonds ter wereld, wil af van investeringen in fossiele brandstoffen. Het fonds wil zich zo “beschermen tegen een permanente daling van de olie- en gasprijzen”. 

  https://www.oneworld.nl/duurzaamheid/grootste-fonds-wereld-wil-af-olie-en-gas/  

 • One World - Kunnen de bomen het klimaat redden? 17 november 2017

  Onderbelicht bos vraagt aandacht op Klimaattop

  Verliezen we in onze zoektocht om het klimaat te redden de bossen uit het oog? Op de voorlaatste dag van de Klimaattop in Bonn eisten de bomen hun plekje onder de zon op.

  https://www.oneworld.nl/duurzaamheid/kunnen-bomen-klimaat-redden/   

 • Duurzaam Actueel: Elektrische vrachtvaart op batterijen en waterstof 17 november 2017

  Ook de zware vrachtvaart gaat over op elektrisch. De Technische Universität Berlin ontwikkelt een elektrische duwboot, met batterijen en brandstofcellen als energiebronnen. De bouw van het prototype duurt nog wel even: die begint in 2019. RiverCell/ELEKTRA heet het project dat onder leiding staat van ingenieur Gerd Holbach, hoogleraar aan deze technische universiteit in Berlijn. Het gebruikt een hybride aandrijfsysteem, een combinatie van oplaadbare batterijen en brandstofcellen. De ontwikkeling van de duwboot gebeurt in nauwe samenwerking met de gebruikers en sponsoren, de logistieke dienstverleners BeHaLaen Imperial.

  https://duurzaam-actueel.nl/elektrische-vrachtvaart-op-batterijen-en-waterstof/   

 • Trouw - PBL: Groene belastingen nodig tegen milieuschade 17 november 2017

  Groene heffingen op vervuilende grondstoffen kunnen bedrijven prikkelen om schonere alternatieven te zoeken, denkt het PBL.

  Vervuilers in Nederland betalen te weinig belasting. Ongeveer 55 procent van het gebruik van fossiele energie is nu niet belast. Daardoor is het toebrengen van schade aan het milieu te goedkoop. 

  https://www.trouw.nl/groen/pbl-groene-belastingen-nodig-tegen-milieuschade~aa57c36e/  

 • AD - Enschedeër bedenkt slim energiesysteem 16 november 2017

  ENSCHEDE - De Smart Energy Monitor van Dennis van Heijningen zegt wanneer je lang genoeg gedoucht hebt en zet de vaatwasser pas aan als de stroom goedkoop is. Hij won er de tweede prijs van de GRUNDERstein Award mee.

  https://www.ad.nl/enschede/enschedeer-bedenkt-slim-energiesysteem~acdfc864/   

 • AD - Natuurclubs zien waarde proef pulskor 16 november 2017

  VLISSINGEN - Natuurorganisaties achten het mogelijk dat vissen met de elektrische pulskor een waardevolle rol zal spelen in de overgang naar een duurzame visserij op de Noordzee.  Wel is er gedegen onderzoek nodig voordat het licht voor deze vorm van visserij definitief op groen wordt gezet, schrijven Stichting De Noordzee,  Greenpeace Nederland, de Nederlandse Elasmobranchen Vereniging (die zich inzet voor haaien en roggen) en de Good Fish Foundation.

  https://www.ad.nl/zeeland/natuurclubs-zien-waarde-proef-pulskor~a27cebc3/   

 • AD - Zeist is een slimme bandenpomp rijker 16 november 2017

  Zeist is sinds vanmiddag een slimme bandenpomp rijker. De noviteit staat op het parkeerterrein naast Slot Zeist. Wethouder Roy Luca nam de pomp in gebruik door de banden van de elektrische gemeenteauto te controleren.

  https://www.ad.nl/utrecht/zeist-is-een-slimme-bandenpomp-rijker~aaa190d8/   

 • AD - Bill Gates gaat werken aan een 'slimme stad' 16 november 2017

  Alsof hij het computerspelletje SimCity speelt gaat Bill Gates zijn eigen stad bouwen. Belmont wordt een ‘slimme stad’ in Arizona voor bijna 200.000 mensen die een hightechleven willen leiden.

  https://www.ad.nl/buitenland/bill-gates-gaat-werken-aan-een-slimme-stad~aff837fa/   

 • AD - Plan Landgoed Luxool gaat door 16 november 2017

  Er komt een groot duurzaamheidsproject op het terrein van de middelbare school Aeres Nijkerk. De meerderheid van de Nijkerkse politiek is voor het plan.

  https://www.ad.nl/amersfoort/plan-landgoed-luxool-gaat-door~aa14ec75/  

 • One World - Don’t nuke the climate 16 november 2017

  Klimaattop in Bonn: Amerikaans optimisme, tegen de stroom in

  Geloven we er nog in, ondanks stijgende CO2-uitstoot, een uitstappende wereldleider, en ontoereikende Parijse beloftes? Dat is de vraag op de Klimaattop in Bonn. OneWorld sprak met ‘COP-veteraan’ Peer de Rijk. 

  https://www.oneworld.nl/duurzaamheid/dont-nuke-the-climate/  

 • One World - Klimaattop: ook voor mensen zónder energie 16 november 2017

  Van de Global North naar de South

  Met hernieuwbare energie kun je tegelijkertijd het klimaat ontzien en mensen zonder toegang tot het elektriciteitsnet vooruithelpen. Tijdens de COP23 in Bonn wordt een extra zwengel gegeven aan wat in ieder geval op papier een win-win-situatie is. 

  https://www.oneworld.nl/powerswitch/klimaattop-ook-mensen-zonder-energie/  

 • Duurzaam Nieuws - Nederland bungelt onderaan de klimaatlijstjes 16 november 2017

  Ieder jaar tijdens de klimaattop publiceren milieuorganisaties de Climate Change Performance Index. Volgens de index van dit jaar blijkt wederom dat landen nog niet voldoende doen om klimaatverandering aan te pakken. En wederom bungelt Nederland in Europa onderaan het lijstje. Tegelijk zijn de koplopers ook juist Europese landen en blijft de EU als geheel in de middenmoot te hangen. 

  https://www.duurzaamnieuws.nl/nederland-bungelt-onderaan-de-klimaatlijstjes/   

 • Duurzaam Nieuws - Stoppen kredietverzekering sterk instrument om fossiele investeringen in te perken 16 november 2017

  Terwijl de klimaatonderhandelingen op COP23 nog volop in gang waren, pleitte een groep maatschappelijke organisaties in Parijs bij de OESO voor het geheel afbouwen van overheidssteun voor export kredietverzekeringen voor fossiele brandstoffen. Ze stellen dat de door overheden verstrekte verzekeringen ter waarde van tientallen miljarden euro’s per jaar voor fossiele projecten, niet in lijn zijn met het Parijsakkoord.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/kredietverzekering-sterk-instrument-om-fossiele-investeringen-in-te-perken/   

 • Trouw - Circulaire economie kan rem op werkelijke duurzaamheid zijn 16 november 2017

  OPINIE: Bedrijven moeten hun producten kwijt. Er is een groeidwang ontstaan waar de biosfeer steeds meer onder lijdt, schrijft Willem Hoogendijk van de Stichting Aarde. "Om onze biosfeer te herstellen moeten we de hele economische context veranderen en ons bevrijden van de groeidwang." 

  https://www.trouw.nl/opinie/circulaire-economie-kan-rem-op-werkelijke-duurzaamheid-zijn~abf69830/  

 • Groene Courant - Berenschot: Rijk moet zorgen voor goede randvoorwaarden regionale energietransitie 16 november 2017

  Berenschot stelt in een publicatie dat het Rijk moet zorgen voor goede randvoorwaarden voor de regionale energietransitie. Regio’s zijn ambitieus op het gebied van energie en klimaat maar benodigde maatregelen zijn tot op heden te beperkt.

  http://groenecourant.nl/wetenschap/berenschot-rijk-moet-zorgen-voor-goede-randvoorwaarden-regionale-energietransitie/   

 • Duurzaam Bedrijfsleven - Dit zijn de meest innovatieve en duurzame ideeën van Nederland 16 november 2017

  Een wereld zonder slaapproblemen, apparaten die een papieren kassabon door een digitale vervangen en inzicht in de opbrengst van zonnepanelen. Dat beloven de winnaars van de ASN Wereldprijs.

  Er zijn drie categorieën en per categorie is een winnaar gekozen. Digitale kassabon ontwikkelaar Klippa wint in de categorie Natuur & Milieu, de slaaprobot van Somnox wint in de categorie Mens & Samenleving en SunData wint in de categorie Klimaatbescherming met hun plan om inzicht in de opbrengst van zonnepanelen te geven. 

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/finance/25849/dit-zijn-de-meest-innovatieve-en-duurzame-ideeen-van-nederland    

 • Duurzaam Nieuws - Rechter: Besluit over gaswinning in Groningen moet opnieuw 15 november 2017

  De minister van Economische Zaken en Klimaat moet een nieuw besluit nemen over de gaswinning in Groningen. Zijn eerdere besluit om de komende vijf jaar 21,6 miljard kubieke meter per gasjaar te winnen, heeft hij niet goed onderbouwd. Dat oordeelt de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in een uitspraak van vandaag (15 november 2017). Zo heeft de minister het risico voor de mensen in het aardbevingsgebied niet genoeg betrokken in zijn motivering. Hij heeft ook niet gemotiveerd waarom de leveringszekerheid als ondergrens is genomen voor de hoeveelheid te winnen gas, ondanks de onzekerheid over de gevolgen.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/rechter-besluit-over-gaswinning-in-groningen-moet-opnieuw/   

 • Solar Magazine - Ziekenhuismedewerkers willen zonnepark realiseren 15 november 2017

  Medewerkers van Noordwest Ziekenhuisgroep zijn een initiatief opgestart om op locatie De Dogger in Den Helder een zonnepark te realiseren dat stroom opwekt voor de Noordwest Ziekenhuisgroep. De grond wordt van het ziekenhuis gehuurd en het zonnepark moet per jaar 6,4 gigawattuur zonnestroom gaan produceren. Hiermee wordt het stroomverbruik van het ziekenhuis volledig verduurzaamd.

  https://solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie/i14860/ziekenhuismedewerkers-willen-zonnepark-realiseren