• Duurzaam Nieuws - Geen rol voor aardgas na 2035 in de Europese Unie 7 november 2017

  Als we in de Europese Unie doorgaan met het verstoken van kolen, olie en gas in het huidige tempo, is de limiet voor de hoeveelheid CO2 die we nog mogen uitstoten al over negen jaar bereikt. Dat blijkt uit onderzoek van Milieudefensie en Friends of the Earth dat is uitgevoerd door Professor Kevin Anderson en dr. John Broderick van het Tyndall klimaatcentrum. Zij hebben uitgerekend wat het Klimaatakkoord van Parijs betekent voor het gebruik van fossiele brandstoffen in de Europese Unie.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/geen-rol-voor-aardgas-na-2035-in-de-europese-unie/   

 • Duurzaam Nieuws - Gemeente Amersfoort zoekt startende circulaire ideeën voor gratis ontwikkeltraject 7 november 2017

  De gemeente Amersfoort lanceert samen met het Kennislab voor Urbanisme de Duurzame Uitdaging Amersfoort 2018. Startups, (startende) ondernemers en organisaties met een innovatief idee om circulaire stedenbouw te versnellen worden uitgenodigd om zich uiterlijk 15 december 2017 aan te melden voor een gratis ontwikkeltraject. Deelnemers maken ook kans op een financiële bijdrage.   

  https://www.duurzaamnieuws.nl/gemeente-amersfoort-zoekt-startende-circulaire-ideeen-voor-gratis-ontwikkeltraject/  

 • AD - Enthousiasme over klimaatneutrale B&B in haven Wijk bij Duurstede 6 november 2017

  De stadshaven van Wijk bij Duurstede zou met een klimaatneutrale bed and breakfast (B&B) en kleinschalige stadscamping hét visitekaartje van Wijk bij Duurstede moeten worden. Initiatiefnemer Gerrit van Beek is enthousiast over de steun die hij hiervoor krijgt van de werkgroep Duurzaamheid.

  https://www.ad.nl/utrecht/enthousiasme-over-klimaatneutrale-benb-in-haven-wijk-bij-duurstede~a11e0121/   

 • Solar Magazine - September zorgt in Nederland voor productierecord duurzame energiesystemen 6 november 2017

  De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) meldt dat de ‘stormachtige’ maanden september en oktober in Nederland voor productierecords van de duurzame energiesystemen hebben gezorgd.

  https://solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie/i14791/september-zorgt-in-nederland-voor-productierecord-duurzame-energiesystemen   

 • DUIC - Milieudefensie doet oproep voor ‘Luchtwachters’ 6 november 2017

  Vereniging Milieudefensie wil ‘Luchtwachters’ gaan inzetten om op lokaal niveau de luchtkwaliteit te bewaken:  inwoners van de stad die controleren of gemeenten zorgen dat de luchtkwaliteit aan de Europese normen voldoet.

  https://www.duic.nl/algemeen/vereniging-milieudefensie-doet-oproep-voor-luchtwachters/   

 • Het Parool - Plastic Whale maakt meubilair van grachtenafval 6 november 2017

  Vergaderen aan een vergadertafel en onder een bureaulamp van plastic dat uit de Amsterdamse grachten is gevist: wat betreft Plastic Whale beginnen bedrijven daar begin volgend jaar al mee. Dan moeten de eerste stukken wanddecoratie, stoelen, tafels en lampen die het bedrijf wil gaan maken van de band rollen. Net als de bekende walvisboten van Plastic Whale volledig gefabriceerd van plastic dat uit de grachten van Amsterdam is gevist. 

  https://www.parool.nl/amsterdam/plastic-whale-maakt-meubilair-van-grachtenafval~a4532515/    

   

 • Duurzaam Actueel - Onderzoek energie-kringloop Museumplein: van koelvak tot kunstschat 6 november 2017

  Energie-kringloop: het Van Gogh Museum, het Stedelijk Museum, het Concertgebouw, Albert Heijn, Q-Park en Alliander Duurzame Gebiedsontwikkeling (DGO) onderzoeken hoe ze onderling energie in de vorm van warmte en koude kunnen uitwisselen. De gebouwen op het zuidelijke deel van het Museumplein vormen een logisch cluster van vraag en aanbod van duurzame energie. Eerder tekenden de partijen een intentieovereenkomst om het Museumplein te verduurzamen met lokale warmte en koude. De Gemeente Amsterdam subsidieert het onderzoek dat de financiële, technische en juridische uitdagingen duidelijk moet maken.

  https://duurzaam-actueel.nl/onderzoek-energie-kringloop-museumplein-koelvak-tot-kunstschat/   

 • Trouw - Auto's verbruiken op de weg veel meer brandstof dan reclamefolder meldt 6 november 2017

  Nieuwe auto’s verbruiken op de weg gemiddeld 42 procent meer brandstof dan de fabrikant belooft. Wie een nieuwe auto koopt en zich laat leiden door brandstofverbruik, doet er goed aan 42 procent op te tellen bij de waarde in de reclamefolder. Zie het als een realiteitstoeslag. Want zo groot is bij nieuwe Europese auto’s het gemiddelde verschil tussen het beloofde en het daadwerkelijke brandstofverbruik. In 2001 bedroeg dat percentage nog maar 9 procent.

  https://www.trouw.nl/home/auto-s-verbruiken-op-de-weg-veel-meer-brandstof-dan-reclamefolder-meldt~a3c69257/      

 • Trouw - De circulaire economie bloeit nog niet 6 november 2017

  De circulaire economie zit nog niet echt in de hoofden van consumenten en bedrijven, blijkt uit onderzoek. Er is enthousiasme, maar de ontwikkeling gaat traag. "Onze toeleveranciers zijn erg conservatief. Als je het hebt over de circulaire economie dan kijken ze je aan met een vraagteken in hun ogen." Dit citaat van een ondernemer is karakteristiek voor hoe er tegen de circulaire economie wordt aangekeken. Nog vol verbazing en terughoudendheid. De uitspraak komt uit een onderzoek onder Europese bedrijven, ambtenaren en deskundigen over de circulaire economie, het grootste in zijn soort tot nu toe. Het onderzoek is gebaseerd op gesprekken met ruim 153 bedrijven, 55 beleidsmakers bij overheden en 47 deskundigen in verschillende Europese landen, waaronder Nederland.

  https://www.trouw.nl/groen/de-circulaire-economie-bloeit-nog-niet~ade48c04/  

 • Trouw - Klimaattop Bonn moet Parijsambities opvoeren 6 november 2017

  Op de klimaattop in Bonn bespreken vanaf vandaag bijna tweehonderd landen hoe zij de gestelde klimaatdoelstellingen gaan halen. De vraag is of 'Parijs' nog voldoet. 

  Wie doen er mee?

  Officieel is Fiji voorzitter van de jaarlijkse klimaattop van de Verenigde Naties, die vandaag begint en twaalf dagen duurt. Omdat de logistieke uitdaging voor de eilandenstaat in de Stille Oceaan (met minder dan een miljoen inwoners) te groot was, vindt de 23ste top plaats in Bonn, waar het hoofdkwartier van het klimaatorgaan van de VN staat. Ongeveer 25.000 deelnemers uit een kleine tweehonderd landen zijn van de partij - van politici tot milieuorganisaties en bedrijven. Uit Nederland is de Kamercommissie infrastructuur en milieu aanwezig.

  https://www.trouw.nl/groen/klimaattop-bonn-moet-parijsambities-opvoeren~a05d6aa7/

 • Duurzaam Actueel - Duurzaam tentje Tucky bij festivals. Geen rommel of overlast 5 november 2017

  Tentjes zorgen bij festivals voor een boel rommel en overlast. Daarom bedachten twee Nederlanders een andere oplossing: de Tucky. Festivalbezoekers slapen meestal in goedkope wegwerptentjes en lucht­bedden. Na afloop van een evenement zijn de grasvelden dan ook bezaaid met half afgebroken polyester koepeltentjes, grondzeiltjes, kunststof paaltjes, leeg­gelopen bedden en ander campinggerei. Niet goed voor het milieu en een zware last voor de festivalorganisatoren, die de rommel mogen opruimen.

  https://duurzaam-actueel.nl/duurzaam-tentje-tucky-festivals-geen-rommel-overlast/   

 • Duurzaam Nieuws - HvA maakt designproducten van textielresten Starbucks, Ahrend en Sympany 5 november 2017

  HvA-studenten en –onderzoekers hebben textielafval van de bedrijven Starbucks, Ahrend en Sympany een nieuwe bestemming gegeven: zij ontwierpen uit de restjes stof onder meer koffietafels, armleuningen, lampen en iPad-hoezen.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/hva-maakt-designproducten-van-textielresten-starbucks-ahrend-en-sympany/   

 • Nu.nl - Duurzaam wonen: 'Dit huis hebben we voor de volgende generatie gebouwd' 4 november 2017

  Meer dan vijfhonderd particulieren openen tijdens de Duurzame Huizenroute op 4 en 11 november 2017 hun duurzame deuren. Zonnepanelen, gasvrije woningen, vloerverwarming en isolatie, het komt allemaal voorbij. Op deze manier willen de iniatiefnemers de drempel naar duurzaam wonen en bouwen verlagen.

  https://www.nu.nl/wonen/4991378/duurzaam-wonen-dit-huis-hebben-we-volgende-generatie-gebouwd.html   

 • Duurzaam Actueel - Binnen twee dagen €300.000,- crowdfunding voor schonere wereld: Seepje 4 november 2017

  Seepje maakte donderdag via het platform van Oneplanetcrowd hun crowdfunding campagne voor een schonere wereld bekend. Binnen twee dagen zamelden ze 300.000,- euro in voor de ontwikkeling en productie van twee revolutionaire afwasmiddelen.

  https://www.duurzaam-beleggen.nl/2017/11/04/binnen-twee-dagen-e300-000-crowdfunding-schonere-wereld/   

 • Trouw - Het gat in ozonlaag is nog maar 500 keer Nederland 4 november 2017

  Het ligt deels aan mild weer, maar toch is het goed nieuws: het gat in de ozonlaag boven Antarctica wordt kleiner.

  Het is een flink gat dat de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa in september mat: een kleine 20 miljoen vierkante kilometer, ongeveer 500 keer Nederland. Het is daarmee kleiner dan het in voorgaande jaren was. Maar nog altijd vele malen groter dan in de tijd voor de mens zijn koelkast opentrok.


  https://www.trouw.nl/groen/het-gat-in-ozonlaag-is-nog-maar-500-keer-nederland~acf8a429/

 • Groene Courant - Delfts Bluerise maakt duurzame energie uit Tropisch zeewater 3 november 2017

  Het Delftse Bluerise heeft een nieuwe technologie ontwikkeld om in de tropen energie op te wekken uit de oceaan. Hiermee kunnen grote gebieden van duurzame energie worden voorzien.

  http://groenecourant.nl/wetenschap/delfts-bluerise-maakt-duurzame-energie-uit-tropisch-zeewater/   

 • Groene Courant - Truck platooning-techniek klaar voor de openbare weg 3 november 2017

  Het EcoTwin consortium van TNO, DAF, NXP en Ricardo heeft technisch bewezen dat truck platooning op de openbare weg is toe te passen. De techniek maakt het mogelijk om veilig met pelotons van ten minste 3 vrachtwagens geautomatiseerd, en door datacommunicatie onderling met elkaar verbonden, op 0,3 seconden afstand van elkaar te rijden.

  http://groenecourant.nl/wetenschap/truck-platooning-techniek-klaar-voor-de-openbare-weg/   

 • Duurzaam Actueel - High tech verticale boerderij gaat helft van hoofdstad voeden 3 november 2017

  GrowX, de eerste hightech verticale boerderij in Amsterdam is woensdag geopend. Hiermee is de gemeente koploper in vertical farming. De verticale boerderij doet aan duurzame teelt in metershoog gestapelde kassen.

  https://duurzaam-actueel.nl/high-tech-verticale-boerderij-gaat-helft-hoofdstad-voeden/ 

 • Trouw - Sint-Eustatius haalt nu al de helft van de stroombehoefte uit zon 3 november 2017

  Sint-Eustatius haalt vanaf deze maand overdag alle elektriciteit voor het eiland uit de zon. 

  Tenminste, als de zon schijnt, maar dat is vaak het geval in de Cariben. Dieselaggregaten in een loods in Oranjestad die nu overdag nog vaak moeten bijdraaien om aan de vraag te voldoen, kunnen op zonnige dagen worden stilgezet. Dat levert een fikse besparing aan diesel op.

  https://www.trouw.nl/groen/sint-eustatius-haalt-nu-al-de-helft-van-de-stroombehoefte-uit-zon~a440121e/   

 • Trouw - Ook sociale woningbouw kan duurzaam 3 november 2017

  Ecologisch bouwen voor de sociale woningbouw is nieuw voor corporaties én huurders. Een goede voorbereiding helpt, zo leert een project in Nijmegen.

  Ecologisch wonen, dat kan ook voor de smalle beurs, zo bewijst Strowijk Iewan, een uit hout, stro en leem ­opgetrokken wooncomplex langs de Waal, in een nieuwe woonwijk van Nijmegen-Lent. Dit eerste ecologische woonproject voor de sociale huursector, nu tweëenhalf jaar oud, inspireert huurgroepen, bouwers en woningcorporaties. 

  https://www.trouw.nl/groen/ook-sociale-woningbouw-kan-duurzaam~ad23a550/     

 • Trouw - Ambitieuze plannen voor oplaadpunten 3 november 2017

  De grote automerken willen in Duitsland, Oostenrijk en Noorwegen honderden snellaadstations bouwen.

  Vier grote autofabrikanten gaan een netwerk van laadstations bouwen in Europa waar elektrische auto’s snel kunnen worden opgeladen. Al dit jaar nog moeten er twintig van zulke snellaadstations zijn. In 2018 moeten er ruim honderd zijn gebouwd en in 2020 vierhonderd. De stations zullen verrijzen langs grote wegen in Duitsland, Oostenrijk en Noorwegen.

  https://www.trouw.nl/groen/ambitieuze-plannen-voor-oplaadpunten~aac608298/   

 • Duurzaam Bedrijfsleven - Huurdakrevolutie: landelijke woningcorporaties gaan voor zonnepanelen 2 november 2017

   

  In 2020 is 10 procent van alle huurdaken in Nederland voorzien van zonnepanelen. Dat is de doelstelling van een aantal landelijke woningcorporaties. Daartoe ondertekenden zij de 'zonne-belofte'.

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/infra/25615/huurdakrevolutie-landelijke-woningcorporaties-gaan-voor-zonnepanelen   

 • Duurzaam Bedrijfsleven - Outdoormerk Kathmandu gebruikt duurzame textielverf van Archroma 2 november 2017

  Kathmandu gebruikt de plantaardige EarthColors-verf van Archroma voor het kleuren van een nieuwe collectie van capuchontruien. De verf is gemaakt van 100 procent hernieuwbare grondstoffen, zoals afvalproducten uit de landbouw- en kruidenindustrie. Daarmee biedt het bedrijf een duurzaam alternatief voor verf op basis van petroleum.

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/recycling/25603/outdoormerk-kathmandu-gebruikt-duurzame-textielverf-van-archroma   

 • Duurzaam Beleggen - Pensioenfondsen investeren in strijd met klimaatdoelen Parijs 2 november 2017

  Zelfs de meest duurzame pensioenfondsen van Nederland investeren in strijd met klimaatdoelen Parijs. Dit is de conclusie van het vandaag verschenen Pensioenklimaatlabel. Met klimaatlabel C scoort BPL Pensioen, het pensioenfonds voor de landbouw, het beste van alle Nederlandse pensioenfondsen.

  https://www.duurzaam-beleggen.nl/2017/11/02/pensioenfondsen-investeren-strijd-klimaatdoelen-parijs/   

 • Duurzaam Actueel - Duurzame totaaloplossingen in nieuwe Inspiratiecentrum Duurzaamheid 2 november 2017

  Woensdag opende Technische Unie de deuren van het Inspiratiecentrum Duurzaamheid in Zwolle. Het kennis- en belevingscentrum biedt een overzicht van oplossingen op het gebied van het verduurzamen van gebouwen – zowel voor bestaande bouw als nieuwbouw – en helpt installateurs bij het ontwikkelen van duurzame maatwerkoplossingen voor hun opdrachtgevers.

  https://duurzaam-actueel.nl/duurzame-totaaloplossingen-nieuwe-inspiratiecentrum-duurzaamheid/   

 • Trouw - Ook de Hollandse haven kent waterrisico’s 2 november 2017

  De zeespiegel stijgt, het weer wordt extremer. Grote delen van de wereld kampen al met de gevolgen van klimaatverandering en Nederland is niet immuun. Het Amsterdamse havengebied, Westpoort, moet waterbestendig worden.

  https://www.trouw.nl/groen/ook-de-hollandse-haven-kent-waterrisico-s~a16a650df/

 • Duurzaam Bedrijfsleven - KLM en Costa Rica werken samen aan verduurzaming van luchtvaart 1 november 2017

   

  KLM en Costa Rica onderzoeken de komende maanden de mogelijkheden om vanaf San José, de hoofdstad van Costa Rica, te vliegen met duurzame biobrandstof. Duurzame vliegtuigbrandstof is volgens deze partijen momenteel de meest effectieve manier om CO2-uitstoot terug te dringen.

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/mobiliteit/25601/klm-en-costa-rica-werken-samen-aan-verduurzaming-van-luchtvaart   

 • de Volkskrant - Amsterdam krijgt op een na hoogste houten gebouw van Europa 1 november 2017

  En sluit daarmee aan bij een wereldwijde trend

  ARTIKEL: Hoge gebouwen van hout zijn wereldwijd een trend. Ze zijn duurzaam en daar is een markt voor. In Amsterdam zal Haut verschijnen, een houten woontoren met 21 verdiepingen.

  https://www.volkskrant.nl/economie/amsterdam-krijgt-op-een-na-hoogste-houten-gebouw-van-europa~a4528291/   

 • Duurzaam Actueel - Grootste uitvraag variabele laadpalen e-auto’s 1 november 2017

  De provincies Overijssel en Gelderland starten de grootste Europese aanbesteding voor laadpalen. Vanaf 30 oktober 2017 kunnen bedrijven die 2250 laadpalen met 4500 slimme laadpunten willen aanleggen en exploiteren, zich melden bij de provincie. Voldoende laadpunten in de openbare ruimte stimuleren elektrisch rijden.

  https://duurzaam-actueel.nl/grootste-uitvraag-variabele-laadpalen-e-autos/   

 • Trouw - Klimaatverandering bedreigt ons kopje cappuccino, espresso en latte machiatto 1 november 2017

  Op steeds minder plekken kan koffie worden verbouwd. Dat treft ons en miljoenen koffieboeren, waarschuwt meteoroloog en klimaatexpert Reinier van den Berg. Klimaatverandering bedreigt 25 miljoen koffieboeren wereldwijd en daarmee onze cappuccino, espresso en latte machiatto. Gelukkig kunnen we als Nederlanders een heleboel doen om de koffieboer te helpen en de koffieplant te beschermen.

  https://www.trouw.nl/opinie/klimaatverandering-bedreigt-ons-kopje-cappuccino-espresso-en-latte-machiatto~a4da5958/    

 • Duurzaam Bedrijfsleven - Vliegtuigen in Europa vliegen vanaf volgend jaar op plantaardige olie en dierlijk vet 31 oktober 2017

   

  Vliegtuigen die vertrekken van vliegveld Genève worden vanaf volgend jaar gevuld met een mix van traditionele kerosine, plantaardige olie en dierlijk vet, die als restproducten uit andere industrieën worden gehaald.

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/mobiliteit/25551/vliegtuigen-in-europa-vliegen-vanaf-volgend-jaar-op-plantaardige-olie-en-dierlijk-vet   

 • Duurzaam Bedrijfsleven - 5 innovatieve ontwikkelingen op het gebied van proces-, drink- en afvalwatertechnologie 31 oktober 2017

  Vandaag presenteren verschillende bedrijven en organisaties hun innovatieve ideeën op het gebied van water in RAI tijdens de Aquatech. Wat gebeurt er allemaal op dit gebied?

  De Aquatech Amsterdam is een internationaal platform voor proces-, drink- en afvalwatertechnologie. De internationale watervakbeurs bestaat al sinds 1964. Wat gebeurt er allemaal al op het gebied van waterinnovatie? Een opsomming van een aantal opvallende ontwikkelingen.

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/infra/25579/5-innovatieve-ontwikkelingen-op-het-gebied-van-proces-drink-en-afvalwatertechnologie  

 • One World - Twaalf wereldsteden schakelen over op schone bussen 31 oktober 2017

  Burgemeesters van twaalf wereldsteden beloven hun openbaar vervoer helemaal vrij te maken van fossiele brandstoffen. Onder meer Londen, Parijs en Los Angeles zullen vanaf 2025 geen bussen meer aankopen die op gas, benzine of diesel rijden.

  https://www.oneworld.nl/duurzaamheid/twaalf-wereldsteden-schakelen-op-schone-bussen/   

 • Trouw - Een schat van een overhemd 31 oktober 2017

  De enige manier om de kledingindustrie te veranderen is van binnenuit, vindt Ruben van Veen, oprichter van Skot. Met zijn overhemden geeft hij het goede voorbeeld.

  Ooit, het lijkt inmiddels lang geleden, werkte Ruben van Veen voor Schiphol. Hij woonde een tijd in New York, maar kreeg genoeg van de oppervlakkigheid en het kortetermijndenken om hem heen. Terug in Nederland begon hij als duurzaam organisatieadviseur, waarna hij een jaar voor The Ocean Cleanup werkte, het initiatief van Boyan Slat om de oceanen plasticvrij te maken.

  https://www.trouw.nl/groen/een-schat-van-een-overhemd~a94b145d/   

 • Trouw - VN: hulp particulieren is nodig bij het klimaatprobleem 31 oktober 2017

  Nu de overheden het laten liggen, is het voor burgers en bedrijven tijd om in actie te komen, zegt de milieuraad van de VN. Het doel van Parijs raakt uit zicht. De wereld doet hooguit een derde van wat nodig is om de opwarming van de aarde beperkt te houden, zelfs als alle landen hun beloftes op dit terrein waarmaken. De Milieuraad van de Verenigde Naties roept de lidstaten op tot snelle actie. Maar ook de private sector kan wat doen: bestaande technologieën kunnen het gat ruimschoots en voor een aanvaardbare prijs vullen.

  https://www.trouw.nl/groen/vn-hulp-particulieren-is-nodig-bij-het-klimaatprobleem~a4432feb/    

 • De Standaard - Zware herfststorm breekt Europees record windenergie 30 oktober 2017

  Windenergie dekte zaterdag een kwart van het Europese stroomverbruik. Waarnemers spreken van een record. Een zware herfststorm deed de windenergieproductie pieken. Een zware storm heeft in Duitsland en enkele landen in Centraal-Europa veel schade veroorzaakt. Tegelijk brak hij een record in windenergie 

  http://www.standaard.be/cnt/dmf20171029_03160004  

 • Trouw - Masai-leider in Nederland om te spreken over de klimaatcrisis 30 oktober 2017

  INTERVIEW: Een leider van het Masai-volk was in Nederland om te praten over de strijd tegen de klimaatcrisis.

  "1954, 1964, 1974, 1984, 1994..." Moeiteloos somt Ezekiel Ole Katato de jaren van grote droogte op. "Daarmee hebben wij, Masai, leren omgaan." Maar sinds de eeuwwisseling is er geen peil meer te trekken op het weer. "We zitten midden in een klimaatcrisis", zegt de leider van het nomadenvolk uit Kenia en Tanzania.

  https://www.trouw.nl/groen/masai-leider-in-nederland-om-te-spreken-over-de-klimaatcrisis~a70c25fe/

 • Duurzaam Beleggen - Europa onverminderd aan kop in Morningstar Sustainability Atlas 30 oktober 2017

  De Europese landen blijven de hoogst scorende als het gaat om duurzaamheid en zetten onverminderd de standaard voor duurzaam beleggen. Dat blijkt uit een nieuwe update van Morningstar’s Dan Lefkovitz over de Morningstar Sustainability Atlas, die inzicht geeft in de duurzaamheidsprestaties van 46 landen.

  https://www.duurzaam-beleggen.nl/2017/10/30/europa-onverminderd-aan-kop-morningstar-sustainability-atlas/   

 • Trouw - Planbureau Leefomgeving: 'Groenste regeerakkoord ooit' schiet nog tekort 30 oktober 2017

  De groene plannen van het nieuwe kabinet schieten nog tekort om op koers te blijven voor uitvoering van het klimaatakkoord van Parijs. Rutte III wil dat de CO2-uitstoot in 2030 49 procent minder is dan in 1990. De maatregelen uit het regeerakkoord zorgen voor de helft van deze reductie.

  https://www.trouw.nl/groen/planbureau-leefomgeving-groenste-regeerakkoord-ooit-schiet-nog-tekort~a06aec6d/   

 • Trouw - WNF: bescherm Nederland met extra natuur tegen klimaatverandering 30 oktober 2017

  Natuurherstel kan in één klap twee problemen aanpakken, zegt WNF. Het redt zeedieren én beschermt tegen klimaatverandering.

  Verhoog de dijken niet verder. Geef de Noordzee juist speelruimte, via open verbindingen met inlandse wateren. Blijf geen stenen storten om het land te versterken, maar breidt natuur in de kuststrook uit. Met dit pleidooi komt het Wereld Natuur Fonds (WNF) morgen, bij de publicatie van een omvangrijk rapport over de ontwikkeling van kustnatuur en (zee)diersoorten.

  https://www.trouw.nl/groen/wnf-bescherm-nederland-met-extra-natuur-tegen-klimaatverandering-~a9c3a5cd/