• Trouw - Sint-Eustatius haalt nu al de helft van de stroombehoefte uit zon 3 november 2017

  Sint-Eustatius haalt vanaf deze maand overdag alle elektriciteit voor het eiland uit de zon. 

  Tenminste, als de zon schijnt, maar dat is vaak het geval in de Cariben. Dieselaggregaten in een loods in Oranjestad die nu overdag nog vaak moeten bijdraaien om aan de vraag te voldoen, kunnen op zonnige dagen worden stilgezet. Dat levert een fikse besparing aan diesel op.

  https://www.trouw.nl/groen/sint-eustatius-haalt-nu-al-de-helft-van-de-stroombehoefte-uit-zon~a440121e/   

 • Trouw - Ook sociale woningbouw kan duurzaam 3 november 2017

  Ecologisch bouwen voor de sociale woningbouw is nieuw voor corporaties én huurders. Een goede voorbereiding helpt, zo leert een project in Nijmegen.

  Ecologisch wonen, dat kan ook voor de smalle beurs, zo bewijst Strowijk Iewan, een uit hout, stro en leem ­opgetrokken wooncomplex langs de Waal, in een nieuwe woonwijk van Nijmegen-Lent. Dit eerste ecologische woonproject voor de sociale huursector, nu tweëenhalf jaar oud, inspireert huurgroepen, bouwers en woningcorporaties. 

  https://www.trouw.nl/groen/ook-sociale-woningbouw-kan-duurzaam~ad23a550/     

 • Trouw - Ambitieuze plannen voor oplaadpunten 3 november 2017

  De grote automerken willen in Duitsland, Oostenrijk en Noorwegen honderden snellaadstations bouwen.

  Vier grote autofabrikanten gaan een netwerk van laadstations bouwen in Europa waar elektrische auto’s snel kunnen worden opgeladen. Al dit jaar nog moeten er twintig van zulke snellaadstations zijn. In 2018 moeten er ruim honderd zijn gebouwd en in 2020 vierhonderd. De stations zullen verrijzen langs grote wegen in Duitsland, Oostenrijk en Noorwegen.

  https://www.trouw.nl/groen/ambitieuze-plannen-voor-oplaadpunten~aac608298/   

 • Duurzaam Bedrijfsleven - Huurdakrevolutie: landelijke woningcorporaties gaan voor zonnepanelen 2 november 2017

   

  In 2020 is 10 procent van alle huurdaken in Nederland voorzien van zonnepanelen. Dat is de doelstelling van een aantal landelijke woningcorporaties. Daartoe ondertekenden zij de 'zonne-belofte'.

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/infra/25615/huurdakrevolutie-landelijke-woningcorporaties-gaan-voor-zonnepanelen   

 • Duurzaam Bedrijfsleven - Outdoormerk Kathmandu gebruikt duurzame textielverf van Archroma 2 november 2017

  Kathmandu gebruikt de plantaardige EarthColors-verf van Archroma voor het kleuren van een nieuwe collectie van capuchontruien. De verf is gemaakt van 100 procent hernieuwbare grondstoffen, zoals afvalproducten uit de landbouw- en kruidenindustrie. Daarmee biedt het bedrijf een duurzaam alternatief voor verf op basis van petroleum.

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/recycling/25603/outdoormerk-kathmandu-gebruikt-duurzame-textielverf-van-archroma   

 • Duurzaam Beleggen - Pensioenfondsen investeren in strijd met klimaatdoelen Parijs 2 november 2017

  Zelfs de meest duurzame pensioenfondsen van Nederland investeren in strijd met klimaatdoelen Parijs. Dit is de conclusie van het vandaag verschenen Pensioenklimaatlabel. Met klimaatlabel C scoort BPL Pensioen, het pensioenfonds voor de landbouw, het beste van alle Nederlandse pensioenfondsen.

  https://www.duurzaam-beleggen.nl/2017/11/02/pensioenfondsen-investeren-strijd-klimaatdoelen-parijs/   

 • Duurzaam Actueel - Duurzame totaaloplossingen in nieuwe Inspiratiecentrum Duurzaamheid 2 november 2017

  Woensdag opende Technische Unie de deuren van het Inspiratiecentrum Duurzaamheid in Zwolle. Het kennis- en belevingscentrum biedt een overzicht van oplossingen op het gebied van het verduurzamen van gebouwen – zowel voor bestaande bouw als nieuwbouw – en helpt installateurs bij het ontwikkelen van duurzame maatwerkoplossingen voor hun opdrachtgevers.

  https://duurzaam-actueel.nl/duurzame-totaaloplossingen-nieuwe-inspiratiecentrum-duurzaamheid/   

 • Trouw - Ook de Hollandse haven kent waterrisico’s 2 november 2017

  De zeespiegel stijgt, het weer wordt extremer. Grote delen van de wereld kampen al met de gevolgen van klimaatverandering en Nederland is niet immuun. Het Amsterdamse havengebied, Westpoort, moet waterbestendig worden.

  https://www.trouw.nl/groen/ook-de-hollandse-haven-kent-waterrisico-s~a16a650df/

 • Duurzaam Bedrijfsleven - KLM en Costa Rica werken samen aan verduurzaming van luchtvaart 1 november 2017

   

  KLM en Costa Rica onderzoeken de komende maanden de mogelijkheden om vanaf San José, de hoofdstad van Costa Rica, te vliegen met duurzame biobrandstof. Duurzame vliegtuigbrandstof is volgens deze partijen momenteel de meest effectieve manier om CO2-uitstoot terug te dringen.

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/mobiliteit/25601/klm-en-costa-rica-werken-samen-aan-verduurzaming-van-luchtvaart   

 • de Volkskrant - Amsterdam krijgt op een na hoogste houten gebouw van Europa 1 november 2017

  En sluit daarmee aan bij een wereldwijde trend

  ARTIKEL: Hoge gebouwen van hout zijn wereldwijd een trend. Ze zijn duurzaam en daar is een markt voor. In Amsterdam zal Haut verschijnen, een houten woontoren met 21 verdiepingen.

  https://www.volkskrant.nl/economie/amsterdam-krijgt-op-een-na-hoogste-houten-gebouw-van-europa~a4528291/   

 • Duurzaam Actueel - Grootste uitvraag variabele laadpalen e-auto’s 1 november 2017

  De provincies Overijssel en Gelderland starten de grootste Europese aanbesteding voor laadpalen. Vanaf 30 oktober 2017 kunnen bedrijven die 2250 laadpalen met 4500 slimme laadpunten willen aanleggen en exploiteren, zich melden bij de provincie. Voldoende laadpunten in de openbare ruimte stimuleren elektrisch rijden.

  https://duurzaam-actueel.nl/grootste-uitvraag-variabele-laadpalen-e-autos/   

 • Trouw - Klimaatverandering bedreigt ons kopje cappuccino, espresso en latte machiatto 1 november 2017

  Op steeds minder plekken kan koffie worden verbouwd. Dat treft ons en miljoenen koffieboeren, waarschuwt meteoroloog en klimaatexpert Reinier van den Berg. Klimaatverandering bedreigt 25 miljoen koffieboeren wereldwijd en daarmee onze cappuccino, espresso en latte machiatto. Gelukkig kunnen we als Nederlanders een heleboel doen om de koffieboer te helpen en de koffieplant te beschermen.

  https://www.trouw.nl/opinie/klimaatverandering-bedreigt-ons-kopje-cappuccino-espresso-en-latte-machiatto~a4da5958/    

 • Duurzaam Bedrijfsleven - Vliegtuigen in Europa vliegen vanaf volgend jaar op plantaardige olie en dierlijk vet 31 oktober 2017

   

  Vliegtuigen die vertrekken van vliegveld Genève worden vanaf volgend jaar gevuld met een mix van traditionele kerosine, plantaardige olie en dierlijk vet, die als restproducten uit andere industrieën worden gehaald.

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/mobiliteit/25551/vliegtuigen-in-europa-vliegen-vanaf-volgend-jaar-op-plantaardige-olie-en-dierlijk-vet   

 • Duurzaam Bedrijfsleven - 5 innovatieve ontwikkelingen op het gebied van proces-, drink- en afvalwatertechnologie 31 oktober 2017

  Vandaag presenteren verschillende bedrijven en organisaties hun innovatieve ideeën op het gebied van water in RAI tijdens de Aquatech. Wat gebeurt er allemaal op dit gebied?

  De Aquatech Amsterdam is een internationaal platform voor proces-, drink- en afvalwatertechnologie. De internationale watervakbeurs bestaat al sinds 1964. Wat gebeurt er allemaal al op het gebied van waterinnovatie? Een opsomming van een aantal opvallende ontwikkelingen.

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/infra/25579/5-innovatieve-ontwikkelingen-op-het-gebied-van-proces-drink-en-afvalwatertechnologie  

 • One World - Twaalf wereldsteden schakelen over op schone bussen 31 oktober 2017

  Burgemeesters van twaalf wereldsteden beloven hun openbaar vervoer helemaal vrij te maken van fossiele brandstoffen. Onder meer Londen, Parijs en Los Angeles zullen vanaf 2025 geen bussen meer aankopen die op gas, benzine of diesel rijden.

  https://www.oneworld.nl/duurzaamheid/twaalf-wereldsteden-schakelen-op-schone-bussen/   

 • Trouw - Een schat van een overhemd 31 oktober 2017

  De enige manier om de kledingindustrie te veranderen is van binnenuit, vindt Ruben van Veen, oprichter van Skot. Met zijn overhemden geeft hij het goede voorbeeld.

  Ooit, het lijkt inmiddels lang geleden, werkte Ruben van Veen voor Schiphol. Hij woonde een tijd in New York, maar kreeg genoeg van de oppervlakkigheid en het kortetermijndenken om hem heen. Terug in Nederland begon hij als duurzaam organisatieadviseur, waarna hij een jaar voor The Ocean Cleanup werkte, het initiatief van Boyan Slat om de oceanen plasticvrij te maken.

  https://www.trouw.nl/groen/een-schat-van-een-overhemd~a94b145d/   

 • Trouw - VN: hulp particulieren is nodig bij het klimaatprobleem 31 oktober 2017

  Nu de overheden het laten liggen, is het voor burgers en bedrijven tijd om in actie te komen, zegt de milieuraad van de VN. Het doel van Parijs raakt uit zicht. De wereld doet hooguit een derde van wat nodig is om de opwarming van de aarde beperkt te houden, zelfs als alle landen hun beloftes op dit terrein waarmaken. De Milieuraad van de Verenigde Naties roept de lidstaten op tot snelle actie. Maar ook de private sector kan wat doen: bestaande technologieën kunnen het gat ruimschoots en voor een aanvaardbare prijs vullen.

  https://www.trouw.nl/groen/vn-hulp-particulieren-is-nodig-bij-het-klimaatprobleem~a4432feb/    

 • De Standaard - Zware herfststorm breekt Europees record windenergie 30 oktober 2017

  Windenergie dekte zaterdag een kwart van het Europese stroomverbruik. Waarnemers spreken van een record. Een zware herfststorm deed de windenergieproductie pieken. Een zware storm heeft in Duitsland en enkele landen in Centraal-Europa veel schade veroorzaakt. Tegelijk brak hij een record in windenergie 

  http://www.standaard.be/cnt/dmf20171029_03160004  

 • Trouw - Masai-leider in Nederland om te spreken over de klimaatcrisis 30 oktober 2017

  INTERVIEW: Een leider van het Masai-volk was in Nederland om te praten over de strijd tegen de klimaatcrisis.

  "1954, 1964, 1974, 1984, 1994..." Moeiteloos somt Ezekiel Ole Katato de jaren van grote droogte op. "Daarmee hebben wij, Masai, leren omgaan." Maar sinds de eeuwwisseling is er geen peil meer te trekken op het weer. "We zitten midden in een klimaatcrisis", zegt de leider van het nomadenvolk uit Kenia en Tanzania.

  https://www.trouw.nl/groen/masai-leider-in-nederland-om-te-spreken-over-de-klimaatcrisis~a70c25fe/

 • Duurzaam Beleggen - Europa onverminderd aan kop in Morningstar Sustainability Atlas 30 oktober 2017

  De Europese landen blijven de hoogst scorende als het gaat om duurzaamheid en zetten onverminderd de standaard voor duurzaam beleggen. Dat blijkt uit een nieuwe update van Morningstar’s Dan Lefkovitz over de Morningstar Sustainability Atlas, die inzicht geeft in de duurzaamheidsprestaties van 46 landen.

  https://www.duurzaam-beleggen.nl/2017/10/30/europa-onverminderd-aan-kop-morningstar-sustainability-atlas/   

 • Trouw - Planbureau Leefomgeving: 'Groenste regeerakkoord ooit' schiet nog tekort 30 oktober 2017

  De groene plannen van het nieuwe kabinet schieten nog tekort om op koers te blijven voor uitvoering van het klimaatakkoord van Parijs. Rutte III wil dat de CO2-uitstoot in 2030 49 procent minder is dan in 1990. De maatregelen uit het regeerakkoord zorgen voor de helft van deze reductie.

  https://www.trouw.nl/groen/planbureau-leefomgeving-groenste-regeerakkoord-ooit-schiet-nog-tekort~a06aec6d/   

 • Trouw - WNF: bescherm Nederland met extra natuur tegen klimaatverandering 30 oktober 2017

  Natuurherstel kan in één klap twee problemen aanpakken, zegt WNF. Het redt zeedieren én beschermt tegen klimaatverandering.

  Verhoog de dijken niet verder. Geef de Noordzee juist speelruimte, via open verbindingen met inlandse wateren. Blijf geen stenen storten om het land te versterken, maar breidt natuur in de kuststrook uit. Met dit pleidooi komt het Wereld Natuur Fonds (WNF) morgen, bij de publicatie van een omvangrijk rapport over de ontwikkeling van kustnatuur en (zee)diersoorten.

  https://www.trouw.nl/groen/wnf-bescherm-nederland-met-extra-natuur-tegen-klimaatverandering-~a9c3a5cd/   

 • One World - Op reis met KlimaatGesprekken 29 oktober 2017

  Stichting KlimaatGesprekken wil met een workshopreeks een bijdrage leveren aan het verminderen van de co2-uitstoot in Nederland. De workshops zijn in Engeland ontwikkeld (Carbon Conversations) en maken gebruik van inzichten uit de klimaatpsychologie. Ze leren je je klimaatonvriendelijk gedrag te signaleren en veranderen. Nienke Laan bezocht de workshop over reizen.

  https://www.oneworld.nl/duurzaamheid/op-reis-klimaatgesprekken/   

 • Trouw - Hoe een vlinder de weg wijst naar betere zonnepanelen 29 oktober 2017

  COLUMN: De speciale structuur van sommige vlindervleugels blijkt heel geschikt om zonnepanelen veel efficiënter te maken. En dat moet nog op een koopje kunnen ook. 

  Vlinders halen hun energie voor een belangrijk deel uit zonlicht dat op hun vleugels valt. Vleugels spreiden en zonnebaden is voor vlinders daarom een geliefd tijdverdrijf om  de 'accu' weer op te laden. Wie dat het beste doet, kan als eerste weer weg en een heel eind vliegen, op zoek naar eten of een partner.

  https://www.trouw.nl/groen/hoe-een-vlinder-de-weg-wijst-naar-betere-zonnepanelen~abc17c76/    

 • Duurzaam Bedrijfsleven - Dutch Design Week: houten motor rijdt op algenolie 29 oktober 2017

  Olie wordt in de aankomende honderd jaar nog voor talloze toepassingen gebruikt. Als dat toch zo is, kunnen we er maar beter voor zorgen dat we plantaardige oliën gebruiken, stelt Ritsert Mans, ontwerper van de Houten Motorfiets, die op algenolie rijdt.

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/mobiliteit/25539/dutch-design-week-houten-motor-rijdt-op-algenolie   

 • Brabants Dagblad - De baksteen lijkt zijn beste tijd te hebben gehad 28 oktober 2017

  BREDA - Duurzaam bouwen heeft de toekomst, maar of de aloude en vertrouwde baksteen een toekomst heeft… Dat is de vraag, zo bleek donderdag tijdens het jaarlijkse Bouwberaad van de Regio West-Brabant (RWB).

  https://www.bd.nl/brabant/de-baksteen-lijkt-zijn-beste-tijd-te-hebben-gehad~a7840718/   

 • One World - Elektrische auto schoner dan diesel, zelfs met vuile stroom 28 oktober 2017

  Mythe of feit: je kan beter een diesel rijden dan een elektrische auto op grijze stroom. Niet waar, blijkt uit nieuw Belgisch onderzoek. Zelfs in Europese landen met vervuilende energieproductie is elektrisch rijden beter dan diesel.

  https://www.oneworld.nl/duurzaamheid/elektrische-auto-schoner-dan-diesel-zelfs-vuile-stroom/   

 • Groene Courant - RAI Vereniging lanceert publiekssite over nieuwe emissietest voor personenauto’s 27 oktober 2017

  RAI Vereniging lanceert een publiekssite met informatie over de nieuwe ‘WLTP’-emissietest voor personenauto’s. De site wltp-info.nl is nu online. De site heeft als doel een breed publiek op een eenvoudige manier inzicht te geven in de manier waarop nieuwe auto’s op uitstoot van schadelijke stoffen, op CO2-uitstoot en brandstofverbruik worden getest.

  http://groenecourant.nl/wetenschap/rai-vereniging-lanceert-publiekssite-over-nieuwe-emissietest-voor-personenautos/

 • Groene Courant - Friesland Campina bijna circulair door biovergister 27 oktober 2017

  Friesland Campina wordt grotendeels circulair – dankzij een nieuwe biovergister. Afgelopen zomer ging de biovergistingsinstallatie van Groot Zevert Vergisting in bedrijf. De installatie kan jaarlijks 11 miljoen kubieke meter biogas opwekken.

  http://groenecourant.nl/algemeen/friesland-campina-bijna-circulair-door-biovergister/   

 • Duurzaam Nieuws - Duurzaamheid belangrijk maar score laag in beursgenoteerde jaarverslagen 27 oktober 2017

  De meeste beursgenoteerde Nederlandse ondernemingen blijven gesloten over hun beleidskeuzes, enkele voorbeeldige uitzonderingen daargelaten. Dit blijkt wederom uit de 23e editie van het jaarverslagenonderzoek, uitgevoerd door het Lectoraat Public Relations van Hogeschool Leiden. Weinig ondernemingen slagen er in buiten clichéteksten te blijven en betekenisvol te communiceren over uitdagingen waar elke organisatie voor staat inzake: strategie, duurzaamheid, innovatie, diversiteit, klanten, HRM, benchmarking en leiderschap.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/duurzaamheid-belangrijk-maar-score-laag-in-beursgenoteerde-jaarverslagen/   

 • Duurzaam Nieuws - Elektriciteit opslaan in chemische verbindingen noodzakelijk voor energietransitie 27 oktober 2017

  Efficiënte energieopslag is noodzakelijk voor een zinnige transitie naar duurzame energiebronnen. Dat betekent wel dat we duurzaam opgewekte elektriciteit (gedeeltelijk) zullen moeten omzetten en opslaan in chemische verbindingen. Dat stelt Wiebren de Jong in zijn intreerede als hoogleraar aan de TU Delft.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/elektriciteit-opslaan-in-chemische-verbindingen-noodzakelijk-voor-energietransitie/

 • Trouw - Beter begrip mossel geeft ons steviger plastic 27 oktober 2017

  Dankzij mosselen kunnen nieuwe plastics worden gemaakt die uit te rekken zijn, zonder dat ze heel broos worden.

  Buigen of barsten, dat is de vraag. Een ballon laat zich gemakkelijk opblazen, maar knapt bij te veel druk. Dat zal bij een autoband niet snel gebeuren, maar die is weer lang niet zo flexibel en breekt eerder. Een chemicus moest dus kiezen, want maakte hij een soepele kunststof stijver, dan werd deze ook brozer. 

   https://www.trouw.nl/groen/beter-begrip-mossel-geeft-ons-steviger-plastic-~a912f789/ 

 • Trouw - Kiloknaller verliest ook in de folder terrein op keurmerkvlees 27 oktober 2017

  De vleesconsumptie wordt duurzamer, blijkt nu ook uit de aanbiedingen van de supermarkten.

  Supermarktketen Plus had het afgelopen kwartaal als eerste supermarkt ooit in Nederland meer aanbiedingen van vlees met een keurmerk dan van merkloze kiloknallers. Dat heeft dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier vastgesteld, die ‘een belangrijke trendbreuk’ ziet: de rol van duurzaam vlees wordt groter. 

  https://www.trouw.nl/groen/kiloknaller-verliest-ook-in-de-folder-terrein-op-keurmerkvlees~a40859e2/  

 • Solar Magazine - Onderzoek HilverZon: bedrijventerreinen kunnen 73 procent CO2 minder uitstoten 26 oktober 2017

  Onderzoek door Hilverzon heeft uitgewezen dat 13 bedrijven op bedrijventerreinen Kerkelanden en het Havenkwartier in Hilversum hun CO2-uitstoot tot 73 procent kunnen verkleinen.

  https://solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie/i14734/onderzoek-hilverzon-bedrijventerreinen-kunnen-73-procent-co2-minder-uitstoten   

 • Solar Magazine - Eerste van 1.900 zonnepanelen overkapping station Eindhoven geplaatst 26 oktober 2017

  Projectmanager Sonja Sanders van ProRail en directeur Niek Bink van BINK Solar hebben samen het eerste van 1.900 zonnepanelen geplaatst op de monumentale perronoverkapping van station Eindhoven.

  https://solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie/i14735/eerste-van-1-900-zonnepanelen-overkapping-station-eindhoven-geplaatst   

 • AD - Engelengeduld wordt uiteindelijk beloond 26 oktober 2017

  De Vlindertuin aan de Veursestraatweg in Leidschendam mag na 12 jaar wachten uitbreiden. De jungle-achtige tuin wordt eens zo groot.

  Het zijn de laatste dagen van het seizoen van de Vlindertuin in Leidschendam en het is veel drukker dan verwacht. Eigenaar Jan Kienjet en zijn vrouw Janneke zijn flink in de weer om alle bezoekers te ontvangen en tekst en uitleg te geven over het leven van de 1500 vlinders in de tuin. Het is er vochtig warm, als in een echt oerwoud in Midden of Zuid-Amerika. ,,Zo'n 24 graden. Dat is de temperatuur waarin de vlinders leven'', zegt Kienjet. Papegaai Lotje heeft na lang zeuren toch een plekje gekregen op de schouder van Jan. ,,Maar wel stil zijn'', waarschuwt hij haar. 

  https://www.ad.nl/den-haag/engelengeduld-wordt-uiteindelijk-beloond~a5876a31/  

 • Solar Magazine - Nederlandse onderzoekers presenteren zonnecellen van de toekomst 25 oktober 2017

  Vooraanstaande professoren van Nederlandse universiteiten presenteren op 8 november tijdens de Sunday de zonnecellen van de toekomst. Het congres staat in het teken van het versnellen van innovaties.

  https://solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie/i14729/nederlandse-onderzoekers-presenteren-zonnecellen-van-de-toekomst   

 • AD - 24 uur lang werken aan klimaatprobleem 25 oktober 2017

  Studenten, onderzoekers en ondernemers komen vrijdag bijeen in The Green Village op de campus van de TU Delft. Het doel van deze 'Climathon' is 24 uur lang oplossingen zoeken voor klimaatproblemen.

  https://www.ad.nl/delft/24-uur-lang-werken-aan-klimaatprobleem~a90fbd06/   

 • Volkskrant - Dit is de meest mens-, milieu- en diervriendelijke kippenstal ter wereld 25 oktober 2017

  ARTIKEL: De hennen bij Kipster zullen het zelf niet beseffen, maar ze zijn geluksvogels. Ze zijn de eerste lichting kippen in de meest mens-, milieu- en diervriendelijke kippenstal ter wereld. 'Gaaf toch!' 

  https://www.volkskrant.nl/binnenland/dit-is-de-meest-mens-milieu-en-diervriendelijke-kippenstal-ter-wereld~a4523479/  

 • Duurzaam Actueel - Carrier Transicold prototype trailerunit: eerste koelmachine met natuurlijk koudemiddel CO2 25 oktober 2017

  Simon Loos gaat als eerste gebruikmaken van de Carrier Transicold prototype trailerunit met natuurlijk koudemiddel. Dit koelsysteem debuteerde voor Nederland op de vorige week gehouden MobiliteitsRAI. Simon Loos neemt hiermee een zeer prominente plaats in en laat met dit nieuwe prototype koelmachine, in een testperiode van drie jaar, zien wat de mogelijkheden als logistiek dienstverlener zijn, op het gebied van duurzaam transport. Hiermee volgt Nederland de UK en Duitsland op, waar in 2016 vergelijkbare fieldtests met twee prototype koelmachines met natuurlijk koudemiddel werden uitgevoerd bij Sainsbury’s en Netto Marken Discount.

  https://duurzaam-actueel.nl/simon-loos-eerste-koelmachine-natuurlijk-koudemiddel-co2/