• NRC - Klimaatverandering laat zien wie de baas is 10 oktober 2017

  Op de eerste Climate Comedy Night in de Utrechtse schouwburg ontving minister Henk Kamp een erepenning voor zijn klimaatbeleid. En er viel nog meer te lachen.

  https://www.nrc.nl/nieuws/2017/10/10/klimaatverandering-laat-zien-wie-de-baas-is-a1576650   

 • NU.nl - KPN maakt afspraken met leveranciers over recycling apparatuur 10 oktober 2017

  KPN heeft nieuwe afspraken gemaakt met zeven van zijn grote leveranciers om te zorgen dat nieuwe apparatuur straks langer meegaat en wordt geproduceerd met minder nieuwe grondstoffen.

  https://www.nu.nl/duurzaam/4957238/kpn-maakt-afspraken-met-leveranciers-recycling-apparatuur.html   

 • Duurzaam Actueel - Energie wordt integraal onderdeel van het omgevingsbeleid 10 oktober 2017

  Gemeenten hebben een cruciale rol in de energietransitie.

  Nieuwe energievoorzieningen gaan de fysieke leefomgeving significant veranderen. Door de overstap naar duurzame energiebronnen wordt energie meer lokaal opgewekt, geleverd en opgeslagen. Dit betekent dat zonnepanelen, windmolens en isolatiemaatregelen lokaal moeten worden ingepast. De ruimtelijke impact van maatregelen gaat daarbij vaak verder dan de ingreep op zichzelf. Bij een laagtemperatuur- warmtenet bijvoorbeeld, wordt er niet alleen nieuwe infrastructuur in de grond gelegd, maar moeten woningen ook worden geïsoleerd voordat ze kunnen worden aangesloten. 

  https://duurzaam-actueel.nl/energie-wordt-integraal-onderdeel-omgevingsbeleid/  

 • Dutchcowboys - Studenten bouwen een compleet duurzaam tiny house 10 oktober 2017

  Een tiny house, leven met steeds minder spullen, duurzaam leven: allemaal onderwerpen die je steeds vaker voorbij ziet komen en die veel mensen interesseren. We zijn ons de laatste jaren steeds bewuster van de impact van ons huidige leven op het milieu en zouden best wat minder materialistisch mogen zijn. Maar je kunt ze ook alledrie combineren en dat bewijzen deze studenten van een universiteit uit Californië. Zij bouwden een tiny house waar je compleet duurzaam en met minimale bezittingen kunt leven.

  http://www.dutchcowboys.nl/technology/studenten-bouwen-een-compleet-duurzaam-tiny-house   

 • Nieuws van de vooruitgang - Cluster voor plantaardige eiwitten 10 oktober 2017

  Gelderland en Overijssel gaan gezamenlijk de ontwikkeling van plantaardige eiwitten stimuleren.

  http://hetnieuwsvandevooruitgang.nl/2017/10/cluster-voor-plantaardige-eiwitten/   

 • Solarmagazine - Heijmans gaat voor Rijkswaterstaat zonnegeluidscherm aanleggen langs A50 10 oktober 2017

  De realisatie van het zonnegeluidscherm Solar Highways komt weer een stap dichterbij. De opdracht hiertoe is door Rijkswaterstaat definitief gegund aan Heijmans. Het wordt geplaatst langs de A50.

  https://solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie/i14636/heijmans-gaat-voor-rijkswaterstaat-zonnegeluidscherm-aanleggen-langs-a50   

 • Duurzaam Nieuws - Dertien Duurzame Dwalingen op de Dag van de Duurzaamheid 10 oktober 2017

  Op dinsdag 10 oktober is het de Dag van de Duurzaamheid en proberen we allemaal nog duurzamer te leven. Iedereen kan een stap zetten naar een betere wereld. De juiste zetten is belangrijk, want er doen veel onzinverhalen de ronde. Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal zet de Dertien Duurzame Dwalingen recht.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/dertien-duurzame-dwalingen-op-de-dag-van-de-duurzaamheid/     

 • One World - Hooggerechtshof in India verbiedt vuurwerk 10 oktober 2017

  Het Indiase Hooggerechtshof heeft de verkoop van vuurwerk verboden in aanloop naar het Divali-festival in Delhi, in de hoop een piek in de luchtvervuiling te vermijden.

  https://www.oneworld.nl/duurzaamheid/hooggerechtshof-india-verbiedt-vuurwerk/   

 • Trouw - Duurzame 100: Een beter milieu begint bij een karrevracht aan cijfers 10 oktober 2017

  DUURZAME 100

  Iedereen kan helpen om milieuproblemen op te lossen, door alledaagse keuzes. Wat is effectief? Babette Porcelijn, nummer 73 in de Trouw Duurzame 100, zocht het uit. Vandaag verschijnt haar boek ‘De verborgen impact’. Feiten en prioriteiten, daar begint het mee.

  https://www.trouw.nl/groen/duurzame-100-een-beter-milieu-begint-bij-een-karrevracht-aan-cijfers~ab5ef6e2/   

 • Trouw - Volkert Engelsman, #1 in de Duurzame 100, is een groenteboer met een radicale visie 10 oktober 2017

  INTERVIEW

  ‘Fatsoenlijk rekenen’. Dat is wat Volkert Engelsman, de nieuwe nummer 1 in de Duurzame 100, doet. Er moet een prijs hangen aan vervuiling en uitbuiting zodat de consument weet wat een peer of appel ‘echt’ kost. Een complexe puzzel, waarmee Engelsmans bedrijf Eosta wereldwijd vooroploopt. 

  https://www.trouw.nl/groen/volkert-engelsman-1-in-de-duurzame-100-is-een-groenteboer-met-een-radicale-visie~aee54873/    

 • Duurzaam Actueel - Wageningen Food & Biobased Research opent unieke onderzoeksfaciliteit voor kwaliteitsbeheersing van versproducten 8 oktober 2017

  Wageningen Food & Biobased Research opende vrijdag haar vernieuwde onderzoeksfaciliteit voor kwaliteitsbeheersing in de groente-, fruit- en bloemensector. In de faciliteit zijn kennis en expertise over naoogsttechnologie en agro food robotica samengebracht. Wereldwijd groeit de behoefte naar het behoud van kwaliteit. Bedrijven kunnen met de inzichten die zij in Wageningen opdoen hun producten langer vers houden en voedselverspilling terugdringen.

  https://duurzaam-actueel.nl/wageningen-food-biobased-research-opent-unieke-onderzoeksfaciliteit-kwaliteitsbeheersing-versproducten/   

 • Duurzaam NIeuws - Nuon Solar Team op vierde startplek bij WK zonneracen 7 oktober 2017

  Het Nuon Solar Team gaat morgen als vierde van start in de Bridgestone World Solar Challenge, het officieuze wereldkampioenschap zonneracen in Australië. Afgelopen nacht bleek Nuna9 met afstand de snelste Nederlandse zonneauto op het circuit van Hidden Valley in Darwin. Het Nuon Solar Team was slechts tien seconden langzamer dan de winnaar van de kwalificatie – het Belgische team. Een flinke meevaller die de studenten van de TU Delft nieuwe moed geeft, nadat problemen met de accu de afgelopen weken zorgden voor flinke vertraging bij de voorbereidingen. 

  https://www.duurzaamnieuws.nl/nuon-solar-team-op-vierde-startplek-bij-wk-zonneracen/  

 • Trouw - Lisanne Addink: De vrouw die van afval hippe dingen maakt 7 oktober 2017

  Lisanne Addink-Dölle geeft ‘iconisch afval’ een tweede leven. 'Want het is idioot om nog nieuwe grondstoffen naar boven te halen', zegt de directeur/eigenaar van VerdraaidGoed. Zelfs nijlpaardpoep kun je ‘upcyclen’, bewijst deze nummer 63 uit de Duurzame 100. 

  https://www.trouw.nl/groen/lisanne-addink-de-vrouw-die-van-afval-hippe-dingen-maakt-~a463f624/

 • One World - Nederlander besteedt meer aan duurzaam voedsel: een goede zaak? 6 oktober 2017

  De Monitor Duurzaam Voedsel 2016, opgesteld door Wageningen University (WUR), concludeert dat Nederlandse consumenten in 2016 meer geld uitgaven aan duurzame voedselproducten. We zijn goed bezig, zou je zeggen. Vera Dalm, directeur van voorlichtingsorganisatie MilieuCentraal, plaatst toch een aantal kanttekeningen.

  https://www.oneworld.nl/klimaat/eet-nederlander-werkelijk-meer-duurzaam-voedsel/     

 • Trouw - Rutte III legt klimaatdoel in wet vast 6 oktober 2017

  Met een klimaatwet en een nieuw energieakkoord geeft het nieuwe kabinet zijn duurzame ambities vorm. Er komt een klimaatwet, met juridisch afrekenbare milieudoelen, zoals­­ het terugbrengen van de CO2-uitstoot. Dit bevestigen bronnen rond de formatie. Daarmee maakt het nieuwe kabinet serieus werk van het internationale klimaatakkoord van Parijs. 

  https://www.trouw.nl/democratie/rutte-iii-legt-klimaatdoel-in-wet-vast~afd051da/  

 • Trouw - Zorgt China straks voor de houdbaarheid van onze groenten? 5 oktober 2017

  Klimaatverandering en plantenziekten maken het noodzakelijk om groente en gewassen telkens te verfijnen. China heeft grote ambities en gaat hiervoor samenwerken met Wageningen.

  https://www.trouw.nl/groen/zorgt-china-straks-voor-de-houdbaarheid-van-onze-groenten-~a8d9629a/   

 • Trouw - Afval verbranden heeft geen toekomst 5 oktober 2017

  Huisvuil verbranden in ovens is in Nederland een aflopende zaak. Het is een kwestie van jaren, hooguit decennia tot het stopt. 

  https://www.trouw.nl/groen/afval-verbranden-heeft-geen-toekomst~ab1c7378/     

 • Trouw - Een jonge boer met een missie 5 oktober 2017

  Van de lijst groene doeners en denkers zijn de onderste 25 namen bekend. Een jonge ‘boer met een missie’ is een van de nieuwkomers.

  https://www.trouw.nl/groen/een-jonge-boer-met-een-missie~a77ad07f/   

 • Duurzaam Actueel: Klimaatneutraal schip vaart op methanol 5 oktober 2017

  Energiebedrijf Innogy uit Duitsland heeft een passagierschip omgebouwd tot een elektrisch schip met brandstofcellen die draaien op methanol. Dat methanol wordt klimaatneutraal aan de wal geproduceerd. Zo vaart het schip compleet CO2-neutraal.

  https://duurzaam-actueel.nl/klimaatneutraal-schip-vaart-op-methanol/   

 • NU.nl - Noorwegen wil groenere economie met minder olie 5 oktober 2017

  Noorwegen werkt aan maatregelen om zijn economie groener te maken en minder afhankelijk van de winning van olie en gas. Binnenkort wordt volgens milieuminister Vidar Helgesen een commissie aangesteld die de mogelijkheden daarvoor in kaart moet gaan brengen.

  https://www.nu.nl/economie/4951574/noorwegen-wil-groenere-economie-met-minder-olie.html   

 • Trouw - CO2 voorgoed naar de zeebodem 5 oktober 2017

  Shell wil CO2 opvangen en opslaan in het Noorse deel van de Noordzee, ruim duizend meter onder de zeebodem. Shell doet mee met een broeikasgas-opslagproject in Noorwegen. Samen met zijn Noorse branchegenoot Statoil en het Franse Total, en met financiële steun van de Noorse regering, werkt het Nederland-Britse gas- en olieconcern plannen uit om de CO2-uitstoot van drie Noorse fabrieken op te vangen en op te slaan in de Noordzeebodem.

  https://www.trouw.nl/groen/co2-voorgoed-naar-de-zeebodem~a09f41ca/      

 • Trouw - Duurzaam aanbod in supermarkten zet biologische winkels onder druk 4 oktober 2017

  Supermarkten nemen het grootste deel van de gestegen vraag naar duurzame producten voor hun rekening, vooral door meer vlees te verkopen.

  https://www.trouw.nl/groen/duurzaam-aanbod-in-supermarkten-zet-biologische-winkels-onder-druk~a548e71f/     

 • NOS- Zonnepanelen grootste groeier elektriciteitsproductie 4 oktober 2017

  Zonnepanelen waren vorig jaar voor het eerst de snelst groeiende bron in de totale elektriciteitsopwekking wereldwijd. Ook onder meer windenergie groeide hard, blijkt uit cijfers van het Internationaal Energieagentschap (IEA)

  https://nos.nl/artikel/2196242-zonnepanelen-grootste-groeier-elektriciteitsproductie.html

 • NRC - Australische zomers worden ondraaglijk warm 4 oktober 2017

  Over een paar decennia kan de temperatuur in de zomer in Australië boven de 50 graden uitkomen. Het land is er nauwelijks op voorbereid.  

  https://www.nrc.nl/nieuws/2017/10/04/australische-zomers-worden-ondraaglijk-warm-a1575933

 • Duurzaam Nieuws - Katholieke kerk trekt fossiele investeringen terug 4 oktober 2017

  Meer dan 40 instellingen uit de katholieke kerk trekken hun investeringen in fossiele brandstoffen terug. Dat kondigde het Vaticaan aan op de verjaardag van de dood van St. Franciscus van Assisi.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/katholieke-kerk-trekt-fossiele-investeringen-terug/    

 • Trouw - Wereldwijde wedloop van batterijfabrieken 3 oktober 2017

  Na Azië en de VS komt nu ook Europa tot het inzicht dat er snel gereageerd moet worden op de vraag naar accu’s.

  https://www.trouw.nl/home/wereldwijde-wedloop-van-batterijfabrieken~a5e96b3b/ 

 • Groene Courant: Deltaplan van Dutch Green Building Council: ‘Verduurzaam 1.000 gebouwen per dag’ 3 oktober 2017

  De bouwsector moet meters maken om de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs te halen. De Dutch Green Building Council (DGBC) komt hiervoor met een Deltaplan: tot 2050 moeten 1.000 gebouwen per dag verduurzaamd worden.

  http://groenecourant.nl/algemeen/deltaplan-van-dutch-green-building-council-verduurzaam-1-000-gebouwen-per-dag/   

 • NU.nl - Europese Commissie vraagt lidstaten opdracht te gunnen aan groene bedrijven 3 oktober 2017

  De Europese Commissie roept EU-landen op bij overheidsopdrachten niet alleen naar de beste prijs te kijken. Dergelijke opdrachten zouden door overheden aan groene, innovatieve en sociale bedrijven gegund moeten worden.

  https://www.nu.nl/duurzaam/4948565/europese-commissie-vraagt-lidstaten-opdracht-gunnen-groene-bedrijven.html   

 • Duurzaam Nieuws - 3D printen gaat voor minder handel zorgen 3 oktober 2017

  Over 40 jaar wordt de helft van alle producten door 3D printers gemaakt, als het huidige groeitempo van 3D printen aanhoudt. Daardoor daalt het volume van de wereldhandel in 2060 met een kwart omdat productie door 3D printing vaker binnenlands plaatsvindt. Dat concludeert ING uit recent onderzoek.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/3d-printen-gaat-voor-minder-handel-zorgen/

 • Duurzaam Nieuws - Brenger deelt bezorgers en bespaart CO2 2 oktober 2017

  De Amsterdamse startup Brenger helpt mensen spullen te versturen, door die te laten vervoeren door iemand die toch al een bepaalde route rijdt. De bezorger ontvangt daarvoor een vergoeding. Via het platform lopen inmiddels 150 vervoersopdrachten per week. Door het beter benutten van bestelbussen en auto’s via Brenger, is er jaarlijks 270.000 kg minder CO2-uitstoot.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/brenger-deelt-bezorgers-en-bespaart-co2/     

 • Duurzaam Nieuws- Gedrag veranderen voor het klimaat: ruim 21.000 kinderen gaan voorop 2 oktober 2017

  Op maandag 2 oktober gaan 21.215 kinderen in Nederland fietsend, lopend en steppend naar school in plaats van met de auto. In deze Groene Voetstappenweek houden 106 basisscholen een week lang bij hoe de kinderen naar school komen en belonen hen als ze met de fiets, lopend of met het skateboard komen.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/gedrag-veranderen-voor-het-klimaat-ruim-21-000-kinderen-gaan-voorop/     

 • Trouw - De agrarische sector is deel van de oplossing van het klimaatprobleem 2 oktober 2017

  OPINIE: 
  Ook de agrarische sector levert een bijdrage aan het ambitieuze klimaatbeleid, zegt Marc Calon, voorzitter van LTO Nederland. 

  https://www.trouw.nl/opinie/de-agrarische-sector-is-deel-van-de-oplossing-van-het-klimaatprobleem~a8cfd01d/

 • One World - De invloed van de mens op het zuurstofgehalte in de atmosfeer en de oceanen 2 oktober 2017

  Zuuurstof is het tweede meest voorkomende element op aarde. Circa 21% van de atmosfeer bestaat uit zuurstofgas; het wordt door ons ingeademd en verbruikt bij de interne verbrandingsprocessen van planten en dieren. Als onderdeel van het watermolecuul vormt zuurstof het hoofdbestanddeel van de oceanen, maar gelukkig voor de vissen is zuurstofgas ook in opgeloste vorm in water aanwezig.

  https://www.oneworld.nl/klimaat/invloed-mens-op-zuurstofgehalte-atmosfeer-en-oceanen/   

 • Duurzaam Nieuws - Gemeentes zien duurzaamheid te smal 29 september 2017

  Gemeenten vertalen duurzaamheid in het aanpakken van de energietransitie en de circulaire economie, maar de Nationale monitor duurzame gemeenten van Telos, Tilburg University, laat zien dat sociale thema’s net zo belangrijk zijn. Arme huishoudens en afstand tot basisscholen zijn bijvoorbeeld de afgelopen vier jaar verslechterd, in Groningen en Limburg en ook in grote steden. Een bredere kijk op duurzaamheid helpt na de verkiezingen van 2018 de juiste prioriteiten per gemeente te stellen. Er is in de monitor speciale aandacht besteed aan de betekenis van de VN Sustainable Development Goals voor gemeenten.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/gemeentes-zien-duurzaamheid-te-smal/   

 • Brabants Dagblad: Vught duurzaamste gemeente van Brabant 28 september 2017

  VUGHT – Vught is de meest duurzame gemeente van Brabant en staat landelijk op plek 3. Dit blijkt uit de ‘Nationale Monitor Duurzame Gemeenten 2017’ van Telos (Universiteit van Tilburg), die op 29 september wordt gepresenteerd bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

  https://www.bd.nl/vught/vught-duurzaamste-gemeente-van-brabant~a1d729f6/   

 • Groene Courant: Overijssel ondersteunt waterschappen bij ontwikkeling energiefabrieken 28 september 2017

  Provincie Overijssel, waterschap Vechtstromen en waterschap Drents Overijsselse Delta hebben een overeenkomst ondertekend om samen te investeren in projecten voor het opwekken van duurzame energie, zoals in de ontwikkeling van energiefabrieken op rioolwaterzuiveringen.

  http://groenecourant.nl/algemeen/overijssel-ondersteunt-waterschappen-bij-ontwikkeling-energiefabrieken/   

 • Trouw - CO2 is niet de enige vijand 28 september 2017

  De wereldwijde CO2-uitstoot nam niet toe in 2016. Toch raakte het klimaat verder in de problemen, door extra ándere broeikasgassen.

  https://www.trouw.nl/groen/co2-is-niet-de-enige-vijand~a30b8225/

 • Technische Unie: ‘Omzetwaarde warmtepompen overstijgt die van CV-ketels in 2018’ 27 september 2017

  Bij nieuwbouwprojecten worden steeds vaker duurzame energiebronnen geïntegreerd en de gasaansluiting wordt steeds vaker achterwege gelaten. Ook in bestaande woningbouw vindt steeds meer verduurzaming plaats.

  https://www.technischeunie.nl/nieuws/omzetwaarde_warmtepompen_overstijgt_die_van_cv-ketels_in_2018/loc51200099 

 • VRT NWS - Tommelein wil zonne- en windenergie beter ondersteunen 27 september 2017

  Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) verfijnt een aantal ondersteuningsmaatregelen voor zonne- en windenergie, waardoor de productie van die groene energie interessanter wordt. De maatregelen zijn gericht op particulieren en op grote projecten waarin minstens 200 burgers participeren.  

  https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2017/09/27/tommelein-wil-zonne--en-windenergie-beter-ondersteunen/

 • Duurzaam Nieuws - Zee-ijs Noordpool bereikte zomerminimum 26 september 2017

  Op 13 september bereikte het Arctisch zee-ijs zijn minimum met een oppervlakte van 4,64 miljoen vierkante kilometer. In het voorjaar van 2017 was het zee-ijsmaximum nog op een record laag niveau, maar de koele Arctische zomer heeft ervoor gezorgd dat het minimum voor 2017 pas op de 8e plaats kwam.   

  https://www.duurzaamnieuws.nl/zee-ijs-noordpool-bereikte-zomerminimum/