• De Standaard - Zware herfststorm breekt Europees record windenergie 30 oktober 2017

  Windenergie dekte zaterdag een kwart van het Europese stroomverbruik. Waarnemers spreken van een record. Een zware herfststorm deed de windenergieproductie pieken. Een zware storm heeft in Duitsland en enkele landen in Centraal-Europa veel schade veroorzaakt. Tegelijk brak hij een record in windenergie 

  http://www.standaard.be/cnt/dmf20171029_03160004  

 • Trouw - Masai-leider in Nederland om te spreken over de klimaatcrisis 30 oktober 2017

  INTERVIEW: Een leider van het Masai-volk was in Nederland om te praten over de strijd tegen de klimaatcrisis.

  "1954, 1964, 1974, 1984, 1994..." Moeiteloos somt Ezekiel Ole Katato de jaren van grote droogte op. "Daarmee hebben wij, Masai, leren omgaan." Maar sinds de eeuwwisseling is er geen peil meer te trekken op het weer. "We zitten midden in een klimaatcrisis", zegt de leider van het nomadenvolk uit Kenia en Tanzania.

  https://www.trouw.nl/groen/masai-leider-in-nederland-om-te-spreken-over-de-klimaatcrisis~a70c25fe/

 • Duurzaam Beleggen - Europa onverminderd aan kop in Morningstar Sustainability Atlas 30 oktober 2017

  De Europese landen blijven de hoogst scorende als het gaat om duurzaamheid en zetten onverminderd de standaard voor duurzaam beleggen. Dat blijkt uit een nieuwe update van Morningstar’s Dan Lefkovitz over de Morningstar Sustainability Atlas, die inzicht geeft in de duurzaamheidsprestaties van 46 landen.

  https://www.duurzaam-beleggen.nl/2017/10/30/europa-onverminderd-aan-kop-morningstar-sustainability-atlas/   

 • Trouw - Planbureau Leefomgeving: 'Groenste regeerakkoord ooit' schiet nog tekort 30 oktober 2017

  De groene plannen van het nieuwe kabinet schieten nog tekort om op koers te blijven voor uitvoering van het klimaatakkoord van Parijs. Rutte III wil dat de CO2-uitstoot in 2030 49 procent minder is dan in 1990. De maatregelen uit het regeerakkoord zorgen voor de helft van deze reductie.

  https://www.trouw.nl/groen/planbureau-leefomgeving-groenste-regeerakkoord-ooit-schiet-nog-tekort~a06aec6d/   

 • Trouw - WNF: bescherm Nederland met extra natuur tegen klimaatverandering 30 oktober 2017

  Natuurherstel kan in één klap twee problemen aanpakken, zegt WNF. Het redt zeedieren én beschermt tegen klimaatverandering.

  Verhoog de dijken niet verder. Geef de Noordzee juist speelruimte, via open verbindingen met inlandse wateren. Blijf geen stenen storten om het land te versterken, maar breidt natuur in de kuststrook uit. Met dit pleidooi komt het Wereld Natuur Fonds (WNF) morgen, bij de publicatie van een omvangrijk rapport over de ontwikkeling van kustnatuur en (zee)diersoorten.

  https://www.trouw.nl/groen/wnf-bescherm-nederland-met-extra-natuur-tegen-klimaatverandering-~a9c3a5cd/   

 • One World - Op reis met KlimaatGesprekken 29 oktober 2017

  Stichting KlimaatGesprekken wil met een workshopreeks een bijdrage leveren aan het verminderen van de co2-uitstoot in Nederland. De workshops zijn in Engeland ontwikkeld (Carbon Conversations) en maken gebruik van inzichten uit de klimaatpsychologie. Ze leren je je klimaatonvriendelijk gedrag te signaleren en veranderen. Nienke Laan bezocht de workshop over reizen.

  https://www.oneworld.nl/duurzaamheid/op-reis-klimaatgesprekken/   

 • Trouw - Hoe een vlinder de weg wijst naar betere zonnepanelen 29 oktober 2017

  COLUMN: De speciale structuur van sommige vlindervleugels blijkt heel geschikt om zonnepanelen veel efficiënter te maken. En dat moet nog op een koopje kunnen ook. 

  Vlinders halen hun energie voor een belangrijk deel uit zonlicht dat op hun vleugels valt. Vleugels spreiden en zonnebaden is voor vlinders daarom een geliefd tijdverdrijf om  de 'accu' weer op te laden. Wie dat het beste doet, kan als eerste weer weg en een heel eind vliegen, op zoek naar eten of een partner.

  https://www.trouw.nl/groen/hoe-een-vlinder-de-weg-wijst-naar-betere-zonnepanelen~abc17c76/    

 • Duurzaam Bedrijfsleven - Dutch Design Week: houten motor rijdt op algenolie 29 oktober 2017

  Olie wordt in de aankomende honderd jaar nog voor talloze toepassingen gebruikt. Als dat toch zo is, kunnen we er maar beter voor zorgen dat we plantaardige oliën gebruiken, stelt Ritsert Mans, ontwerper van de Houten Motorfiets, die op algenolie rijdt.

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/mobiliteit/25539/dutch-design-week-houten-motor-rijdt-op-algenolie   

 • Brabants Dagblad - De baksteen lijkt zijn beste tijd te hebben gehad 28 oktober 2017

  BREDA - Duurzaam bouwen heeft de toekomst, maar of de aloude en vertrouwde baksteen een toekomst heeft… Dat is de vraag, zo bleek donderdag tijdens het jaarlijkse Bouwberaad van de Regio West-Brabant (RWB).

  https://www.bd.nl/brabant/de-baksteen-lijkt-zijn-beste-tijd-te-hebben-gehad~a7840718/   

 • One World - Elektrische auto schoner dan diesel, zelfs met vuile stroom 28 oktober 2017

  Mythe of feit: je kan beter een diesel rijden dan een elektrische auto op grijze stroom. Niet waar, blijkt uit nieuw Belgisch onderzoek. Zelfs in Europese landen met vervuilende energieproductie is elektrisch rijden beter dan diesel.

  https://www.oneworld.nl/duurzaamheid/elektrische-auto-schoner-dan-diesel-zelfs-vuile-stroom/   

 • Groene Courant - RAI Vereniging lanceert publiekssite over nieuwe emissietest voor personenauto’s 27 oktober 2017

  RAI Vereniging lanceert een publiekssite met informatie over de nieuwe ‘WLTP’-emissietest voor personenauto’s. De site wltp-info.nl is nu online. De site heeft als doel een breed publiek op een eenvoudige manier inzicht te geven in de manier waarop nieuwe auto’s op uitstoot van schadelijke stoffen, op CO2-uitstoot en brandstofverbruik worden getest.

  http://groenecourant.nl/wetenschap/rai-vereniging-lanceert-publiekssite-over-nieuwe-emissietest-voor-personenautos/

 • Groene Courant - Friesland Campina bijna circulair door biovergister 27 oktober 2017

  Friesland Campina wordt grotendeels circulair – dankzij een nieuwe biovergister. Afgelopen zomer ging de biovergistingsinstallatie van Groot Zevert Vergisting in bedrijf. De installatie kan jaarlijks 11 miljoen kubieke meter biogas opwekken.

  http://groenecourant.nl/algemeen/friesland-campina-bijna-circulair-door-biovergister/   

 • Duurzaam Nieuws - Duurzaamheid belangrijk maar score laag in beursgenoteerde jaarverslagen 27 oktober 2017

  De meeste beursgenoteerde Nederlandse ondernemingen blijven gesloten over hun beleidskeuzes, enkele voorbeeldige uitzonderingen daargelaten. Dit blijkt wederom uit de 23e editie van het jaarverslagenonderzoek, uitgevoerd door het Lectoraat Public Relations van Hogeschool Leiden. Weinig ondernemingen slagen er in buiten clichéteksten te blijven en betekenisvol te communiceren over uitdagingen waar elke organisatie voor staat inzake: strategie, duurzaamheid, innovatie, diversiteit, klanten, HRM, benchmarking en leiderschap.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/duurzaamheid-belangrijk-maar-score-laag-in-beursgenoteerde-jaarverslagen/   

 • Duurzaam Nieuws - Elektriciteit opslaan in chemische verbindingen noodzakelijk voor energietransitie 27 oktober 2017

  Efficiënte energieopslag is noodzakelijk voor een zinnige transitie naar duurzame energiebronnen. Dat betekent wel dat we duurzaam opgewekte elektriciteit (gedeeltelijk) zullen moeten omzetten en opslaan in chemische verbindingen. Dat stelt Wiebren de Jong in zijn intreerede als hoogleraar aan de TU Delft.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/elektriciteit-opslaan-in-chemische-verbindingen-noodzakelijk-voor-energietransitie/

 • Trouw - Beter begrip mossel geeft ons steviger plastic 27 oktober 2017

  Dankzij mosselen kunnen nieuwe plastics worden gemaakt die uit te rekken zijn, zonder dat ze heel broos worden.

  Buigen of barsten, dat is de vraag. Een ballon laat zich gemakkelijk opblazen, maar knapt bij te veel druk. Dat zal bij een autoband niet snel gebeuren, maar die is weer lang niet zo flexibel en breekt eerder. Een chemicus moest dus kiezen, want maakte hij een soepele kunststof stijver, dan werd deze ook brozer. 

   https://www.trouw.nl/groen/beter-begrip-mossel-geeft-ons-steviger-plastic-~a912f789/ 

 • Trouw - Kiloknaller verliest ook in de folder terrein op keurmerkvlees 27 oktober 2017

  De vleesconsumptie wordt duurzamer, blijkt nu ook uit de aanbiedingen van de supermarkten.

  Supermarktketen Plus had het afgelopen kwartaal als eerste supermarkt ooit in Nederland meer aanbiedingen van vlees met een keurmerk dan van merkloze kiloknallers. Dat heeft dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier vastgesteld, die ‘een belangrijke trendbreuk’ ziet: de rol van duurzaam vlees wordt groter. 

  https://www.trouw.nl/groen/kiloknaller-verliest-ook-in-de-folder-terrein-op-keurmerkvlees~a40859e2/  

 • Solar Magazine - Onderzoek HilverZon: bedrijventerreinen kunnen 73 procent CO2 minder uitstoten 26 oktober 2017

  Onderzoek door Hilverzon heeft uitgewezen dat 13 bedrijven op bedrijventerreinen Kerkelanden en het Havenkwartier in Hilversum hun CO2-uitstoot tot 73 procent kunnen verkleinen.

  https://solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie/i14734/onderzoek-hilverzon-bedrijventerreinen-kunnen-73-procent-co2-minder-uitstoten   

 • Solar Magazine - Eerste van 1.900 zonnepanelen overkapping station Eindhoven geplaatst 26 oktober 2017

  Projectmanager Sonja Sanders van ProRail en directeur Niek Bink van BINK Solar hebben samen het eerste van 1.900 zonnepanelen geplaatst op de monumentale perronoverkapping van station Eindhoven.

  https://solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie/i14735/eerste-van-1-900-zonnepanelen-overkapping-station-eindhoven-geplaatst   

 • AD - Engelengeduld wordt uiteindelijk beloond 26 oktober 2017

  De Vlindertuin aan de Veursestraatweg in Leidschendam mag na 12 jaar wachten uitbreiden. De jungle-achtige tuin wordt eens zo groot.

  Het zijn de laatste dagen van het seizoen van de Vlindertuin in Leidschendam en het is veel drukker dan verwacht. Eigenaar Jan Kienjet en zijn vrouw Janneke zijn flink in de weer om alle bezoekers te ontvangen en tekst en uitleg te geven over het leven van de 1500 vlinders in de tuin. Het is er vochtig warm, als in een echt oerwoud in Midden of Zuid-Amerika. ,,Zo'n 24 graden. Dat is de temperatuur waarin de vlinders leven'', zegt Kienjet. Papegaai Lotje heeft na lang zeuren toch een plekje gekregen op de schouder van Jan. ,,Maar wel stil zijn'', waarschuwt hij haar. 

  https://www.ad.nl/den-haag/engelengeduld-wordt-uiteindelijk-beloond~a5876a31/  

 • Solar Magazine - Nederlandse onderzoekers presenteren zonnecellen van de toekomst 25 oktober 2017

  Vooraanstaande professoren van Nederlandse universiteiten presenteren op 8 november tijdens de Sunday de zonnecellen van de toekomst. Het congres staat in het teken van het versnellen van innovaties.

  https://solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie/i14729/nederlandse-onderzoekers-presenteren-zonnecellen-van-de-toekomst   

 • AD - 24 uur lang werken aan klimaatprobleem 25 oktober 2017

  Studenten, onderzoekers en ondernemers komen vrijdag bijeen in The Green Village op de campus van de TU Delft. Het doel van deze 'Climathon' is 24 uur lang oplossingen zoeken voor klimaatproblemen.

  https://www.ad.nl/delft/24-uur-lang-werken-aan-klimaatprobleem~a90fbd06/   

 • Volkskrant - Dit is de meest mens-, milieu- en diervriendelijke kippenstal ter wereld 25 oktober 2017

  ARTIKEL: De hennen bij Kipster zullen het zelf niet beseffen, maar ze zijn geluksvogels. Ze zijn de eerste lichting kippen in de meest mens-, milieu- en diervriendelijke kippenstal ter wereld. 'Gaaf toch!' 

  https://www.volkskrant.nl/binnenland/dit-is-de-meest-mens-milieu-en-diervriendelijke-kippenstal-ter-wereld~a4523479/  

 • Duurzaam Actueel - Carrier Transicold prototype trailerunit: eerste koelmachine met natuurlijk koudemiddel CO2 25 oktober 2017

  Simon Loos gaat als eerste gebruikmaken van de Carrier Transicold prototype trailerunit met natuurlijk koudemiddel. Dit koelsysteem debuteerde voor Nederland op de vorige week gehouden MobiliteitsRAI. Simon Loos neemt hiermee een zeer prominente plaats in en laat met dit nieuwe prototype koelmachine, in een testperiode van drie jaar, zien wat de mogelijkheden als logistiek dienstverlener zijn, op het gebied van duurzaam transport. Hiermee volgt Nederland de UK en Duitsland op, waar in 2016 vergelijkbare fieldtests met twee prototype koelmachines met natuurlijk koudemiddel werden uitgevoerd bij Sainsbury’s en Netto Marken Discount.

  https://duurzaam-actueel.nl/simon-loos-eerste-koelmachine-natuurlijk-koudemiddel-co2/   

 • Solar Magazine - Interessepeiling factfinding-missie India duurzame energie 24 oktober 2017

  Met de factfinding-missie India wil de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) bedrijven in de energiesector helpen om in India voet aan de grond te krijgen. Met name voor zonne-energie liggen er kansen.

  https://solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie/i14714/interessepeiling-factfinding-missie-india-duurzame-energie   

 • Duurzaam gebouwd - Impact van stralingswarmte op historische gebouwen 24 oktober 2017

  De conditie van monumentale panden blijft beter op peil als ze op basis van oude principes worden verwarmd. Moderne oplossingen, zoals isolatie in combinatie met radiatoren, kunnen zelfs schade veroorzaken, zegt specialist Paul David van Da Maestro. “Stralingswarmte is wat betreft energieverbruik en comfort de beste methode om oude gebouwen te verwarmen.” 

  https://www.duurzaamgebouwd.nl/renovatie/20171023-impact-van-spaarwarmte-op-historische-gebouwen 

 • Trouw - Economische klimaatschade VS loopt op 24 oktober 2017

  De Amerikaanse overheid moet de risico’s van klimaatverandering snel gaan beperken.

  Het veranderende klimaat kost Amerikaanse belastingbetalers miljarden dollars per jaar en de schade zal stijgen naarmate het aantal stormen, branden en droogtes toeneemt. Maar de overheid doet nog niets om de economische risico’s van klimaatverandering te beperken, stelt het onafhankelijke Government Accountability Office (GOA) in een vandaag verschenen rapport.

  https://www.trouw.nl/groen/economische-klimaatschade-vs-loopt-op~a5d8a601/

 • AD - Studenten al fietsend in actie voor het klimaat 23 oktober 2017

  Studenten van de Erasmus Universiteit Rotterdam komen vrijdag op de fiets naar Den Haag toe. In hun strijd om het klimaat te beschermen willen zij het parlement aanzetten tot actie. Om dit te bereiken bieden de studenten vrijdag een 'to-do'-lijst aan. 

  https://www.ad.nl/den-haag/studenten-al-fietsend-in-actie-voor-het-klimaat~ac1a4cf8/   

 • Duurzaam Nieuws - Nederlandse jongeren voeren druk uit op klimaatbeleid 23 oktober 2017

  Als het aan jongeren ligt, wonen we in 2050 kleiner, eten we veelal plantaardig en gebruiken we voornamelijk openbaar vervoer. Zo maar een paar voorbeelden uit de Jonge Klimaatagenda, opgesteld door meer dan 30 diverse jongerenorganisaties en vandaag gepresenteerd op de Jonge Klimaattop in Rotterdam. “Jongeren uit alle hoeken van de samenleving komen bij elkaar om oplossingen te vinden voor het klimaatprobleem dat de oudere generatie niet aanpakt. Wij eisen dan ook een stem in klimaatbeleid”, zegt Wilmine van den Bosch, Voorzitter van de Jonge Klimaatbeweging.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/nederlandse-jongeren-voeren-druk-uit-op-klimaatbeleid/   

 • One World - Kleine palmolieboeren geen baat bij duurzaamheidscertificaat 23 oktober 2017

  Wat levert duurzame palmolie de Indonesische boer eigenlijk op? Volgens de Indonesische Nia Kurniawati Hidayat, die begin deze maand promoveerde aan de Universiteit Maastricht (UM), biedt duurzaamheidscertificering nauwelijks financiële verbetering voor de kleine telers. “Besef dat wat je extra betaalt als consument niet direct iets verandert aan de leefomstandigheden van de boer.”

  https://www.oneworld.nl/duurzaamheid/kleine-palmolieboeren-geen-baat-duurzaamheidscertificaat/   

 • Groene Courant - Gelderland gaat 150 sportverenigingen verduurzamen 23 oktober 2017

  Gelderland gaat sportverenigingen helpen bij het besparen van energie en gebruik van duurzame energie. In 3 jaar worden  150 sportverenigingen geholpen in de provincie. De provincie Gelderland draagt 100.000 euro bij aan deze aanpak, de sportbonden financieren 300.000 euro. Voor de betaling van de maatregelen maken de verenigingen onder meer gebruik van de landelijke subsidieregeling voor energiebesparing. Maar ook van bijvoorbeeld gemeentelijke duurzaamheidsleningen en crowdfunding.

  http://groenecourant.nl/algemeen/gelderland-gaat-150-sportverenigingen-verduurzamen/   

 • Duurzaam Actueel - De eerste prefab rotonde van Nederland uitgevoerd door ketenpartners KWS, Leicon en RvB Groep 23 oktober 2017

  Het gebruik van modulaire elementen draagt bij aan de transitie naar een circulaire economie.

  In Ermelo is de eerste volledig prefab rotonde van Nederland geopend. Deze rotonde, gelegen op de N302 in Ermelo, is aangelegd door KWS, Leicon en de RvB Groep, in opdracht van de provincie Gelderland. Dit is niet eerder in zo’n korte tijd gelukt.

  https://duurzaam-actueel.nl/eerste-prefab-rotonde-nederland-uitgevoerd-ketenpartners-kws-leicon-en-rvb-groep/   

 • Brabants Dagblad - Wereldprimeur in Terneuzen: proef met hergebruik piepschuim 21 oktober 2017

  Het Zeeuwse Terneuzen heeft de primeur. Voor het eerst zal isolatiepiepschuim, officieel expended polystyreen (eps), op industriële schaal volledig worden gerecycled. Dat gaat gebeuren in een volgend jaar te bouwen proeffabriek naast chemiebedrijf ICL-IP (voorheen Broomchemie).

  https://www.bd.nl/economie/wereldprimeur-in-terneuzen-proef-met-hergebruik-piepschuim~ac3f097a/   

 • One World - Zo gaan we de wegwerpcultuur tegen 21 oktober 2017

  Vandaag (21 oktober) vindt de eerste International Repair Day plaats. De initiatiefnemers willen het repareren van oude spullen opnieuw op de kaart zetten en zo de strijd aanbinden met de wegwerpcultuur en de overconsumptie.

  https://www.oneworld.nl/duurzaamheid/wereldwijde-reparatiedag-wegwerpcultuur/   

 • Duurzaam Nieuws - Nederland krijgt waterstofmolen voor duurzame brandstof 21 oktober 2017

  De eerste waterstofmolen ter wereld komt in de Wieringermeer. Dat is de inzet van een samenwerkingsovereenkomst tussen initiatiefnemer en duurzame waterstof leverancier HYGRO, windturbinefabrikant Lagerwey en onderzoeksinstituut ECN. De windturbine zal waterstof gaan produceren voor het project Duwaal: het initiatief van een breed consortium in de regio Noord-Holland onder leiding van HYGRO. Doel van het consortium is om de keten van duurzame waterstofproductie, de distributie naar minstens 5 waterstoftankstations en 100 waterstofvrachtwagens gelijktijdig te realiseren.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/nederland-krijgt-waterstofmolen-voor-duurzame-brandstof/   

 • Trouw - Jongeren willen duurzaamheid inventiever maken 21 oktober 2017

  In Rotterdam komen vandaag 300 jongeren van dertig organisaties bijeen op de eerste Jonge Klimaattop. 'Wij willen meepraten. Het is toch raar, als 40-plussers samen beslissen over ónze toekomst?' Hun advies aan het nieuwe kabinet: Klamp je niet vast aan wat vandaag geldt als luxe.

  https://www.trouw.nl/groen/jongeren-willen-duurzaamheid-inventiever-maken~abfa5e9c/

 • AD - Hippe tiny houses, maar nog geen gelijkgestemde bewoners en geschikte plekken 20 oktober 2017

  BERGEN OP ZOOM - De wethouder doet wat hij kan, hij handelt zelfs 'met urgentie', maar het valt nog niet mee om tiny houses (letterlijk: kleine huisjes) van de grond te krijgen. 'Tiny houses zijn hip, maar de praktijk is weerbarstig', meldt het Bergse college van B en W aan de Bergse gemeenteraad.

  https://www.ad.nl/bergen-op-zoom/hippe-tiny-houses-maar-nog-geen-gelijkgestemde-bewoners-en-geschikte-plekken~ae30bd10/   

 • AD - Bedrijf heeft wereldprimeur met zonnepanelen uit de ruimtevaart 20 oktober 2017

  Mondial Movers uit Alblasserdam wil altijd voorop lopen. Er hangen zonnepanelen uit de ruimtevaart aan de gevel. ,,Het begon eigenlijk in 2005. Toen gingen we over op halogeenlampen. In 2009 volgde een kleine windturbine op het dak en sinds 2011 rijden we in elektrische verhuiswagens. We willen bij de eerste energieneutrale bedrijven van de wereld horen", vertelt directeur Tom Stuij van het Alblasserdamse verhuisbedrijf Mondial Movers. Dat bedrijf heeft een wereldprimeur met zonnepanelen uit de ruimtevaart. Ze zijn doorschijnend: laten daglicht door, maar houden warmte, dus energie, vast.

  https://www.ad.nl/dordrecht/bedrijf-heeft-wereldprimeur-met-zonnepanelen-uit-de-ruimtevaart~a938b68b/   

    

 • Solar Magazine - Nationale Energieverkenning 2017: ‘6 gigawattpiek zonnepanelen in 2020’ 20 oktober 2017

  De Nationale Energieverkenning 2017 (NEV) laat zien dat het doel uit het Energieakkoord van 16 procent hernieuwbare energie in 2023 binnen bereik is. Hierbij rekent men op 6 gigawattpiek zonnepanelen in 2020.

  https://solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie/i14699/nationale-energieverkenning-2017-6-gigawattpiek-zonnepanelen-in-2020   

 • Trouw - ‘Vervuiling doodt jaarlijks meer mensen dan oorlog’ 20 oktober 2017

  Milieuvervuiling kost jaarlijks aan 9 miljoen mensen het leven. Dat zijn meer slachtoffers dan door oorlog en geweld. Ook is vervuiling dodelijker dan aids, tbc en malaria bij elkaar, aldus een studie in The Lancet. Het grootste deel van de slachtoffers woont in arme landen.

  https://www.trouw.nl/groen/-vervuiling-doodt-jaarlijks-meer-mensen-dan-oorlog-~a4cff09d/   

 • Brabants Dagblad - Steeds meer boerderijdieren met Beter Leven-keurmerk 19 oktober 2017

  Het aantal boeren dat meedoet aan het Beter Leven-keurmerk is de afgelopen vijf jaar verdubbeld. Volgens de Dierenbescherming, die het keurmerk in 2007 introduceerde, doen 1651 veehouders mee. In 2012 waren dat er nog maar iets meer dan achthonderd. Samen houden ze 31 miljoen dieren, vooral vleeskippen (26,7 miljoen) en verder vooral varkens, legkippen en runderen.

  https://www.bd.nl/binnenland/steeds-meer-boerderijdieren-met-beter-leven-keurmerk~affa95af/