• Brabants Dagblad - Haaren plaatst zonnepanelen op openbare gebouwen 18 oktober 2017

  Nog vóór het eind van dit jaar worden op verschillende openbare gebouwen in de gemeente Haaren zonnepanelen geplaatst. 

  https://www.bd.nl/boxtel-e-o/haaren-plaatst-zonnepanelen-op-openbare-gebouwen~abe4fcb2/  

 • One World - Waarom er geen zonneauto’s over straat rijden 18 oktober 2017

  Rijden we in de toekomst in auto’s die volledig rijden op zonne-energie, waar geen druppel benzine aan te pas komt? Vorige week bewezen studenten van de Universiteit Twente, TU Delft en TU Eindhoven in de World Solar Challenge dat het technisch mogelijk is. Waarom zien we dan nog nergens zonneauto’s in het Nederlandse straatbeeld?

  https://www.oneworld.nl/duurzaamheid/waarom-er-geen-zonneautos-straat-rijden/   

 • Duurzaam Actueel - Dordrecht Inland Seaport wil bunkerstation LNG en andere schonere brandstoffen 18 oktober 2017

  Havenbedrijf Rotterdam wil een nieuw multifuel bunkerstation voor het tanken van LNG en andere schonere brandstoffen. Als locatie van het bunkerstation is Krabbegors/Duivelseiland in Dordrecht Inland Seaport voorzien. Havenbedrijf Rotterdam en PitPoint.LNG ondertekenden daarom een intentieverklaring om samen de realisatie van een dergelijk multifuel bunkerstation nader te onderzoeken.

  https://duurzaam-actueel.nl/dordrecht-inland-seaport-wil-bunkerstation-lng-en-schonere-brandstoffen/   

 • Duurzaam Actueel - Hoe zit het met verzekeren bij een deelauto? 18 oktober 2017

  SnappCar, Greenwheels, MyWheels, ConnectCar, BlaBlaCar, car2go. Deelplatformen en -initiatieven schieten als paddenstoelen uit de grond. Even klikken en je hebt een auto te pakken. Het lijkt erop dat steeds meer mensen autodelen als alternatief voor hun eigen auto zien. Wil je ook autodelen? Hier lees je hoe het zit met verzekeren bij autodelen.

  https://duurzaam-actueel.nl/hoe-zit-verzekeren-deelauto/   

 • Duurzaam Financieel - Ruggensteun voor ondernemers in groene transportinitiatieven 18 oktober 2017

  De vergroening van de transportsector krijgt een extra steun in de rug. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu maakt 30 miljoen euro vrij voor bedrijven die innovaties ontwikkelen, zoals een vuilniswagen op waterstof, het opzetten van pakjesbezorging met elektrische busjes en het maken van biobrandstoffen met algen. 

  https://www.duurzaam-beleggen.nl/2017/10/18/ruggensteun-ondernemers-groene-transportinitiatieven/   

 • FD -Toyota ontwikkelt waterstofauto met bereik van duizend kilometer 18 oktober 2017

  Toyota presenteert volgende week op de internationale autotentoonstelling in Tokio een elektrische waterstofauto die na een tankstop duizend kilometer kan rijden. Dit bereik is aanzienlijk groter dan de ongeveer 650 kilometer die de huidige generatie van dit type auto's, waaronder de Toyota Mirai, aan één stuk door kan rijden.

  https://fd.nl/ondernemen/1223249/toyota-ontwikkelt-waterstofauto-met-bereik-van-1000-kilometer   

 • Solar Magazine - PBL en ECN: windenergie belangrijkst in 2050, maximaal 85 gigawattpiek zonnepanelen 17 oktober 2017

  Uit de studie ‘Verkenning van klimaatdoelen’ van het Planbureau voor de Leefomgeving en Energieonderzoekcentrum Nederland blijkt dat windenergie de belangrijkste bijdrage aan de elektriciteitsproductie in 2050.

  https://solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie/i14672/pbl-en-ecn-windenergie-belangrijkst-in-2050-maximaal-85-gigawattpiek-zonnepanelen   

 • Solar Magazine - IKEA en Solarcentury starten ook in woonwarenhuizen België met verkoop zonnepanelen 17 oktober 2017

  IKEA is ook in België gestart om via zijn woonwarenhuizen zonnepanelen te verkopen. Net als in het Verenigd Koninkrijk en Nederland werkt het bedrijf hiertoe in België samen met Solarcentury. 

   
  https://solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie/i14673/ikea-en-solarcentury-starten-ook-in-woonwarenhuizen-belgie-met-verkoop-zonnepanelen 

 • One World - Waarom al die aandacht voor CO2 in het regeerakkoord? 17 oktober 2017

  In het regeerakkoord wordt veel aandacht besteed aan klimaatverandering en het oplossen van ons CO2-uitstoot probleem. Even terug naar de basis: waarom is het zo belangrijk? 

 • Duurzaam Actueel - De 11 Topkeurmerken bepleiten afschaffing BTW op duurzame voeding 17 oktober 2017

  De elf topkeurmerken * roepen de politiek op om de BTW-verhoging van 6% naar 9% aan te grijpen om de BTW op duurzame voedingsproducten af te schaffen. Deze maatregel past in het rijtje aan klimaatmaatregels van het nieuwe kabinet onder het motto ’de vervuiler betaalt’. En doet recht aan de ‘echte prijs’ van produkten.

  https://duurzaam-actueel.nl/11-topkeurmerken-bepleiten-afschaffing-btw-op-duurzame-voeding/   

 • Duurzaam Nieuws - Duurzaam winkelpand blijkt meer waard 17 oktober 2017

  Verduurzaamde gebouwen in de Nederlandse retail sector zijn 10,3% meer waard dan panden die minder energiezuinig zijn. Dat blijkt uit een vandaag gepubliceerd onderzoek van Universiteit Maastricht in samenwerking met ING Real Estate Finance. Uit het onderzoek blijkt ook dat winkelpanden die energiezuinig zijn een hogere huurwaarde opleveren.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/duurzaam-winkelpand-blijkt-meer-waard/   

 • Duurzaam Nieuws - Oude mobieltjes worden schaatsmedailles 17 oktober 2017

  Edelmetalen uit oude mobiele telefoons recyclen tot gouden, zilveren en bronzen medailles voor schaatswedstrijden van de KNSB. Dat is het doel van een nieuw initiatief van KPN, de KNSB en Coolrec.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/oude-mobieltjes-worden-schaatsmedailles/   

 • Duurzaam Nieuws - Wedstrijdje tegen voedselverspilling 17 oktober 2017

  Spelen met eten mag niet, maar een wedstrijdje tegen voedselverspilling wel. We gooien jaarlijks per persoon 40 kilo goed eten weg. Dat is makkelijk te verminderen als je jezelf en je vrienden een beetje uitdaagt. Daarom schotelt voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal vanaf nu de Foodbattle voor. Een strijd rondom slim kopen, koken en bewaren. Op Wereldvoedseldag starten 5 teams in de Gemeente Ede met de battle om geen eten meer weg te gooien.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/wedstrijdje-tegen-voedselverspilling/   

 • Duurzaam Nieuws - Eric Wiebes wordt klimaatminister 17 oktober 2017

  Eric Wiebes wordt in het nieuwe kabinet minister op het Ministerie van Economische Zaken. Daaronder valt ook de nieuwe portefeuille klimaat en dat maakt de keuze voor Wiebes verrassend.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/eric-wiebes-wordt-klimaatminister/   

 • Groene Courant - Overvecht-Noord als eerste bestaande Utrechtse wijk aardgasvrij 16 oktober 2017

  Overvecht-Noord is de eerste bestaande Utrechtse wijk die uiterlijk 2030 aardgasvrij wordt. De gemeente onderzoekt samen met Stedin, woningbouwcorporaties, Eneco, bewonerscollectief EnergieU en bewoners wat dit betekent voor de woningeigenaren en de energie-infrastructuur.

  http://groenecourant.nl/algemeen/overvecht-noord-als-eerste-bestaande-utrechtse-wijk-aardgasvrij/   

 • One World - Hoe kan goed ecosysteembeheer bijdragen aan voedselzekerheid? 16 oktober 2017

  De toekomst van ons eten op Wereldvoedseldag

  Voedselzekerheid raakt de komende decennia steeds meer in het geding, met de stijging van de wereldbevolking naar negen miljard in 2050. Goed ecosysteembeheer kan bijdragen aan voedselzekerheid, aldus Rob Glastra, Senior Expert Ecosystems and Food bij IUCN NL.

  https://www.oneworld.nl/duurzaamheid/hoe-goed-ecosysteembeheer-bijdragen-aan-voedselzekerheid/ 

 • Trouw - Nooit meer lege bestelbusjes op de weg 16 oktober 2017

  De wereld vergroenen kan met een website en vanaf een zoldertje. Dat bewijzen Derk van der Have (26) en Wisse Koedam (26), de bedenkers van Brenger. Daarmee besparen ze dit jaar 270.000 kilo CO2-uitstoot, hebben ze berekend.

  https://www.trouw.nl/groen/nooit-meer-lege-bestelbusjes-op-de-weg~a9a8e155/

 • One World- 3D-printen met afval 15 oktober 2017

  Met duurzaam 3D-printen hebben we de kans om bijna alles wat we maken te verduurzamen, denkt Jasper Middendorp. Wereldverbeteraar Rachel spreekt de jonge ondernemer in A-Lab in Amsterdam.

  https://www.oneworld.nl/duurzaamheid/3d-printen-afval/   

 • Duurzaam Actueel - De Groene Club: op weg naar een duurzame accommodatie 15 oktober 2017

  de KNVB gaat samen met de provincies Gelderland, Overijssel en Zuid-Holland sportverenigingen helpen bij de verduurzaming van hun accommodatie. Naast de winst voor het milieu moet de actie leiden tot een lagere energierekening voor deze amateurverenigingen, één van de grootste kostenposten. In eerste instantie worden dertig amateurclubs geselecteerd voor het programma. Uiteindelijk willen de samenwerkende partijen in drie jaar per provincie 150 sportverenigingen verduurzamen. 

  https://duurzaam-actueel.nl/groene-club-op-weg-naar-duurzame-accommodatie/  

 • Trouw - Rowin Snijder maakt wormenhotels en verkoopt wormenpoep 15 oktober 2017

  Rowin Snijder (41) geeft les in composteren en maakt wormenhotels. Het zijn kasten waarmee buurtbewoners, restaurants en hotels op de Amsterdamse Zuidas compost kunnen maken van gft-afval. 

  https://www.trouw.nl/groen/rowin-snijder-maakt-wormenhotels-en-verkoopt-wormenpoep~af80d034/  

 • Trouw - IJsland claimt succes bij omtoveren broeikasgas in steen 14 oktober 2017

  Rutte III wil dat fabrieken massaal CO2 uit hun schoorsteen gaan opvangen en in de grond pompen. Het IJslandse project CarbFix pompt kooldioxide in diepe basaltlagen van de bodem, waarna de CO2 wordt omgezet in steen.

  https://www.trouw.nl/groen/ijsland-claimt-succes-bij-omtoveren-broeikasgas-in-steen~a2ff368b/   

 • FD - De luchthaven van de toekomst 13 oktober 2017

  Vergeet het gesjouw met koffers, de wachtrijen bij de paspoortcontrole, stress bij de incheckbalie: als we de deskundigen mogen geloven, wordt vliegen een ontspannen ervaring.

  https://fd.nl/fd-persoonlijk/1221817/de-luchthaven-van-de-toekomst   

 • Trouw - Zo maakt Nederland zich klaar voor het einde van de benzine-auto 13 oktober 2017

  Vanaf 2030 mogen er in Nederland geen nieuwe auto’s meer worden verkocht die broeikasgas uitstoten.

  https://www.trouw.nl/groen/zo-maakt-nederland-zich-klaar-voor-het-einde-van-de-benzine-auto-~a89835e6/   

 • Duurzaam Actueel - PLUS start met pilot duurzaam vervoer voor bezorgservice 12 oktober 2017

  Met de bakfiets Urban Arrow en een Stint Cargo test PLUS nieuwe manieren om op duurzame wijze boodschappen te bezorgen. De pilot is een uitbreiding op de huidige vloot van duurzame transportmiddelen. De vervoersmiddelen worden ingezet voor de reguliere e-commerce service en voor PLUS Express, een service waarbij bestellingen van klanten nog dezelfde dag worden bezorgd. Deze stap zet PLUS als Meest Verantwoorde Supermarkt van Nederland om de bedrijfsvoering nog verder te verduurzamen. 

  https://duurzaam-actueel.nl/plus-start-pilot-duurzaam-vervoer-bezorgservice/  

 • Solarmagazine.nl - Nederlandse bedrijven maken ‘onzichtbare’ zonnecollector 12 oktober 2017

  Nederlandse bedrijven maken ‘onzichtbare’ zonnecollector

  Binnen het topsectorenproject FITS4E wordt door EmergoHout, AkzoNobel en TNO gewerkt aan de ontwikkeling en het marktrijp krijgen van een onzichtbare thermische zonnecollector die verwerkt is in gevelelementen.

  https://solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie/i14639/nederlandse-bedrijven-maken-onzichtbare-zonnecollector   

 • de Volkskrant - Eerste Nederlandse trein op waterstof in aantocht; Friesland en Groningen houden proefrit in 2018 12 oktober 2017

  De provincies Friesland en Groningen en spoorbeheerder ProRail willen volgend jaar een proef houden met een trein die op waterstof rijdt. De noordelijke provincies hopen dat de waterstoftrein een goedkoop en duurzaam alternatief is voor de dieseltreinen die nu tussen Leeuwarden en Groningen rijden. Als de proef doorgaat, rijdt er in 2018 voor het eerst een waterstoftrein in Nederland.

  https://www.volkskrant.nl/economie/eerste-nederlandse-trein-op-waterstof-in-aantocht-friesland-en-groningen-houden-proefrit-in-2018~a4521310/   

 • Trouw - Team van TU Delft wordt opnieuw wereldkampioen zonneracen 12 oktober 2017

  Het Nederlandse Nuon Solar Team heeft voor de zevende keer de World Solar Challenge gewonnen, het wereldkampioenschap voor zonneauto's in Australië.  

  https://www.trouw.nl/groen/team-van-tu-delft-wordt-opnieuw-wereldkampioen-zonneracen~acc46997/  

 • Trouw - De tennisclub is verslaafd aan duurzaam doen 11 oktober 2017

  Verenigingen krijgen vanaf nu hulp bij het vergroenen. De pioniers van tennisclub Beekhuizen in Velp ontdekten al hoe leuk duurzaam denken is. De lijst met plannen werd steeds langer.

  https://www.trouw.nl/groen/de-tennisclub-is-verslaafd-aan-duurzaam-doen~af31e0ff/     

 • Trouw - Harriët Tiemens, #5 in de Duurzame 100: wethouder die samenwerkt met de inwoners 11 oktober 2017

  INTERVIEW

  Volgend jaar is Nijmegen de Groene Hoofdstad van Europa. Zo’n prijs heeft een geweldige uitstraling merkt wethouder Harriët Tiemens (50), de hoogste nieuwkomer in de lijst. Zeven tips van deze GroenLinks-bestuurder voor een duurzame stad.

  https://www.trouw.nl/groen/harriet-tiemens-5-in-de-duurzame-100-wethouder-die-samenwerkt-met-de-inwoners~ae07f07c/   

 • Trouw - Zo kan de verstokte automobilist schoner rijden 11 oktober 2017

  Groen autorijden, kan dat? Automobilisten die niet uit hun wagen te branden zijn, kunnen in ieder geval zuiniger rijden. Tips voor het kiezen van een schoon model.

  https://www.trouw.nl/groen/zo-kan-de-verstokte-automobilist-schoner-rijden~a6662965c/

 • Brabants Dagblad: Raadsleden lezen 'duurzaam' voor op basisscholen 10 oktober 2017

  VUGHT - Verschillende Vughtse raadsleden zijn dinsdag aanwezig op basisscholen en lezen kinderen verhalen voor over voedsel. Dat doen ze in verband met de Dag van de Duurzaamheid.

  https://www.bd.nl/vught/raadsleden-lezen-duurzaam-voor-op-basisscholen~a9d54d21/   

 • Rijkswaterstaat: Dag van de duurzaamheid: samen het verschil maken 10 oktober 2017

  10 oktober 2017 is het alweer de 9e editie de nationale Dag van de duurzaamheid. Door heel Nederland vinden activiteiten plaats, georganiseerd door overheden, bedrijven en particulieren. Ook Rijkswaterstaat doet volop mee. Duurzaamheid is namelijk niet meer weg te denken uit het werk van Rijkswaterstaat. Op deze dag laten particulieren, organisaties en overheden zien dat duurzaamheid noodzakelijk, inspirerend en winstgevend is.

  https://www.rijkswaterstaat.nl/over-ons/nieuws/nieuwsarchief/p2017/10/dag-van-de-duurzaamheid-samen-het-verschil-maken.aspx   

 • 10-10 dag van de duurzaamheid 10 oktober 2017

  De Dag van de Duurzaamheid vindt plaats op dinsdag 10 oktober 2017.

  http://www.dagvandeduurzaamheid.nl/

 • NRC - Klimaatverandering laat zien wie de baas is 10 oktober 2017

  Op de eerste Climate Comedy Night in de Utrechtse schouwburg ontving minister Henk Kamp een erepenning voor zijn klimaatbeleid. En er viel nog meer te lachen.

  https://www.nrc.nl/nieuws/2017/10/10/klimaatverandering-laat-zien-wie-de-baas-is-a1576650   

 • NU.nl - KPN maakt afspraken met leveranciers over recycling apparatuur 10 oktober 2017

  KPN heeft nieuwe afspraken gemaakt met zeven van zijn grote leveranciers om te zorgen dat nieuwe apparatuur straks langer meegaat en wordt geproduceerd met minder nieuwe grondstoffen.

  https://www.nu.nl/duurzaam/4957238/kpn-maakt-afspraken-met-leveranciers-recycling-apparatuur.html   

 • Duurzaam Actueel - Energie wordt integraal onderdeel van het omgevingsbeleid 10 oktober 2017

  Gemeenten hebben een cruciale rol in de energietransitie.

  Nieuwe energievoorzieningen gaan de fysieke leefomgeving significant veranderen. Door de overstap naar duurzame energiebronnen wordt energie meer lokaal opgewekt, geleverd en opgeslagen. Dit betekent dat zonnepanelen, windmolens en isolatiemaatregelen lokaal moeten worden ingepast. De ruimtelijke impact van maatregelen gaat daarbij vaak verder dan de ingreep op zichzelf. Bij een laagtemperatuur- warmtenet bijvoorbeeld, wordt er niet alleen nieuwe infrastructuur in de grond gelegd, maar moeten woningen ook worden geïsoleerd voordat ze kunnen worden aangesloten. 

  https://duurzaam-actueel.nl/energie-wordt-integraal-onderdeel-omgevingsbeleid/  

 • Dutchcowboys - Studenten bouwen een compleet duurzaam tiny house 10 oktober 2017

  Een tiny house, leven met steeds minder spullen, duurzaam leven: allemaal onderwerpen die je steeds vaker voorbij ziet komen en die veel mensen interesseren. We zijn ons de laatste jaren steeds bewuster van de impact van ons huidige leven op het milieu en zouden best wat minder materialistisch mogen zijn. Maar je kunt ze ook alledrie combineren en dat bewijzen deze studenten van een universiteit uit Californië. Zij bouwden een tiny house waar je compleet duurzaam en met minimale bezittingen kunt leven.

  http://www.dutchcowboys.nl/technology/studenten-bouwen-een-compleet-duurzaam-tiny-house   

 • Nieuws van de vooruitgang - Cluster voor plantaardige eiwitten 10 oktober 2017

  Gelderland en Overijssel gaan gezamenlijk de ontwikkeling van plantaardige eiwitten stimuleren.

  http://hetnieuwsvandevooruitgang.nl/2017/10/cluster-voor-plantaardige-eiwitten/   

 • Solarmagazine - Heijmans gaat voor Rijkswaterstaat zonnegeluidscherm aanleggen langs A50 10 oktober 2017

  De realisatie van het zonnegeluidscherm Solar Highways komt weer een stap dichterbij. De opdracht hiertoe is door Rijkswaterstaat definitief gegund aan Heijmans. Het wordt geplaatst langs de A50.

  https://solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie/i14636/heijmans-gaat-voor-rijkswaterstaat-zonnegeluidscherm-aanleggen-langs-a50   

 • Duurzaam Nieuws - Dertien Duurzame Dwalingen op de Dag van de Duurzaamheid 10 oktober 2017

  Op dinsdag 10 oktober is het de Dag van de Duurzaamheid en proberen we allemaal nog duurzamer te leven. Iedereen kan een stap zetten naar een betere wereld. De juiste zetten is belangrijk, want er doen veel onzinverhalen de ronde. Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal zet de Dertien Duurzame Dwalingen recht.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/dertien-duurzame-dwalingen-op-de-dag-van-de-duurzaamheid/