• Duurzaam Nieuws - Nederlandse jongeren voeren druk uit op klimaatbeleid 23 oktober 2017

  Als het aan jongeren ligt, wonen we in 2050 kleiner, eten we veelal plantaardig en gebruiken we voornamelijk openbaar vervoer. Zo maar een paar voorbeelden uit de Jonge Klimaatagenda, opgesteld door meer dan 30 diverse jongerenorganisaties en vandaag gepresenteerd op de Jonge Klimaattop in Rotterdam. “Jongeren uit alle hoeken van de samenleving komen bij elkaar om oplossingen te vinden voor het klimaatprobleem dat de oudere generatie niet aanpakt. Wij eisen dan ook een stem in klimaatbeleid”, zegt Wilmine van den Bosch, Voorzitter van de Jonge Klimaatbeweging.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/nederlandse-jongeren-voeren-druk-uit-op-klimaatbeleid/   

 • One World - Kleine palmolieboeren geen baat bij duurzaamheidscertificaat 23 oktober 2017

  Wat levert duurzame palmolie de Indonesische boer eigenlijk op? Volgens de Indonesische Nia Kurniawati Hidayat, die begin deze maand promoveerde aan de Universiteit Maastricht (UM), biedt duurzaamheidscertificering nauwelijks financiële verbetering voor de kleine telers. “Besef dat wat je extra betaalt als consument niet direct iets verandert aan de leefomstandigheden van de boer.”

  https://www.oneworld.nl/duurzaamheid/kleine-palmolieboeren-geen-baat-duurzaamheidscertificaat/   

 • Groene Courant - Gelderland gaat 150 sportverenigingen verduurzamen 23 oktober 2017

  Gelderland gaat sportverenigingen helpen bij het besparen van energie en gebruik van duurzame energie. In 3 jaar worden  150 sportverenigingen geholpen in de provincie. De provincie Gelderland draagt 100.000 euro bij aan deze aanpak, de sportbonden financieren 300.000 euro. Voor de betaling van de maatregelen maken de verenigingen onder meer gebruik van de landelijke subsidieregeling voor energiebesparing. Maar ook van bijvoorbeeld gemeentelijke duurzaamheidsleningen en crowdfunding.

  http://groenecourant.nl/algemeen/gelderland-gaat-150-sportverenigingen-verduurzamen/   

 • Duurzaam Actueel - De eerste prefab rotonde van Nederland uitgevoerd door ketenpartners KWS, Leicon en RvB Groep 23 oktober 2017

  Het gebruik van modulaire elementen draagt bij aan de transitie naar een circulaire economie.

  In Ermelo is de eerste volledig prefab rotonde van Nederland geopend. Deze rotonde, gelegen op de N302 in Ermelo, is aangelegd door KWS, Leicon en de RvB Groep, in opdracht van de provincie Gelderland. Dit is niet eerder in zo’n korte tijd gelukt.

  https://duurzaam-actueel.nl/eerste-prefab-rotonde-nederland-uitgevoerd-ketenpartners-kws-leicon-en-rvb-groep/   

 • Brabants Dagblad - Wereldprimeur in Terneuzen: proef met hergebruik piepschuim 21 oktober 2017

  Het Zeeuwse Terneuzen heeft de primeur. Voor het eerst zal isolatiepiepschuim, officieel expended polystyreen (eps), op industriële schaal volledig worden gerecycled. Dat gaat gebeuren in een volgend jaar te bouwen proeffabriek naast chemiebedrijf ICL-IP (voorheen Broomchemie).

  https://www.bd.nl/economie/wereldprimeur-in-terneuzen-proef-met-hergebruik-piepschuim~ac3f097a/   

 • One World - Zo gaan we de wegwerpcultuur tegen 21 oktober 2017

  Vandaag (21 oktober) vindt de eerste International Repair Day plaats. De initiatiefnemers willen het repareren van oude spullen opnieuw op de kaart zetten en zo de strijd aanbinden met de wegwerpcultuur en de overconsumptie.

  https://www.oneworld.nl/duurzaamheid/wereldwijde-reparatiedag-wegwerpcultuur/   

 • Duurzaam Nieuws - Nederland krijgt waterstofmolen voor duurzame brandstof 21 oktober 2017

  De eerste waterstofmolen ter wereld komt in de Wieringermeer. Dat is de inzet van een samenwerkingsovereenkomst tussen initiatiefnemer en duurzame waterstof leverancier HYGRO, windturbinefabrikant Lagerwey en onderzoeksinstituut ECN. De windturbine zal waterstof gaan produceren voor het project Duwaal: het initiatief van een breed consortium in de regio Noord-Holland onder leiding van HYGRO. Doel van het consortium is om de keten van duurzame waterstofproductie, de distributie naar minstens 5 waterstoftankstations en 100 waterstofvrachtwagens gelijktijdig te realiseren.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/nederland-krijgt-waterstofmolen-voor-duurzame-brandstof/   

 • Trouw - Jongeren willen duurzaamheid inventiever maken 21 oktober 2017

  In Rotterdam komen vandaag 300 jongeren van dertig organisaties bijeen op de eerste Jonge Klimaattop. 'Wij willen meepraten. Het is toch raar, als 40-plussers samen beslissen over ónze toekomst?' Hun advies aan het nieuwe kabinet: Klamp je niet vast aan wat vandaag geldt als luxe.

  https://www.trouw.nl/groen/jongeren-willen-duurzaamheid-inventiever-maken~abfa5e9c/

 • AD - Hippe tiny houses, maar nog geen gelijkgestemde bewoners en geschikte plekken 20 oktober 2017

  BERGEN OP ZOOM - De wethouder doet wat hij kan, hij handelt zelfs 'met urgentie', maar het valt nog niet mee om tiny houses (letterlijk: kleine huisjes) van de grond te krijgen. 'Tiny houses zijn hip, maar de praktijk is weerbarstig', meldt het Bergse college van B en W aan de Bergse gemeenteraad.

  https://www.ad.nl/bergen-op-zoom/hippe-tiny-houses-maar-nog-geen-gelijkgestemde-bewoners-en-geschikte-plekken~ae30bd10/   

 • AD - Bedrijf heeft wereldprimeur met zonnepanelen uit de ruimtevaart 20 oktober 2017

  Mondial Movers uit Alblasserdam wil altijd voorop lopen. Er hangen zonnepanelen uit de ruimtevaart aan de gevel. ,,Het begon eigenlijk in 2005. Toen gingen we over op halogeenlampen. In 2009 volgde een kleine windturbine op het dak en sinds 2011 rijden we in elektrische verhuiswagens. We willen bij de eerste energieneutrale bedrijven van de wereld horen", vertelt directeur Tom Stuij van het Alblasserdamse verhuisbedrijf Mondial Movers. Dat bedrijf heeft een wereldprimeur met zonnepanelen uit de ruimtevaart. Ze zijn doorschijnend: laten daglicht door, maar houden warmte, dus energie, vast.

  https://www.ad.nl/dordrecht/bedrijf-heeft-wereldprimeur-met-zonnepanelen-uit-de-ruimtevaart~a938b68b/   

    

 • Solar Magazine - Nationale Energieverkenning 2017: ‘6 gigawattpiek zonnepanelen in 2020’ 20 oktober 2017

  De Nationale Energieverkenning 2017 (NEV) laat zien dat het doel uit het Energieakkoord van 16 procent hernieuwbare energie in 2023 binnen bereik is. Hierbij rekent men op 6 gigawattpiek zonnepanelen in 2020.

  https://solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie/i14699/nationale-energieverkenning-2017-6-gigawattpiek-zonnepanelen-in-2020   

 • Trouw - ‘Vervuiling doodt jaarlijks meer mensen dan oorlog’ 20 oktober 2017

  Milieuvervuiling kost jaarlijks aan 9 miljoen mensen het leven. Dat zijn meer slachtoffers dan door oorlog en geweld. Ook is vervuiling dodelijker dan aids, tbc en malaria bij elkaar, aldus een studie in The Lancet. Het grootste deel van de slachtoffers woont in arme landen.

  https://www.trouw.nl/groen/-vervuiling-doodt-jaarlijks-meer-mensen-dan-oorlog-~a4cff09d/   

 • Brabants Dagblad - Steeds meer boerderijdieren met Beter Leven-keurmerk 19 oktober 2017

  Het aantal boeren dat meedoet aan het Beter Leven-keurmerk is de afgelopen vijf jaar verdubbeld. Volgens de Dierenbescherming, die het keurmerk in 2007 introduceerde, doen 1651 veehouders mee. In 2012 waren dat er nog maar iets meer dan achthonderd. Samen houden ze 31 miljoen dieren, vooral vleeskippen (26,7 miljoen) en verder vooral varkens, legkippen en runderen.

  https://www.bd.nl/binnenland/steeds-meer-boerderijdieren-met-beter-leven-keurmerk~affa95af/   

 • RTV Rijnmond - Rotterdam wil smerige brommers en scooters op de schroothoop 19 oktober 2017

  De gemeente Rotterdam voert een sloopregeling in voor vieze brommers en scooters. Rotterdammers die hun tweetakt brom- of snorfiets laten slopen, krijgen een tegoed van 300 euro voor de aanschaf van een (elektrische) fiets. Het geld mag ook besteed worden aan het openbaar vervoer.

  http://www.rijnmond.nl/nieuws/160419/Rotterdam-wil-smerige-brommers-en-scooters-op-de-schroothoop   

 • Duurzaam Nieuws - Overheden zoeken naar de juiste vorm om bewoners te stimuleren tot renovatie 19 oktober 2017

  Bewustzijn en beschikbaarheid van technologie leidt nog niet tot toepassing. Zoveel is inmiddels duidelijk binnen de renovatiesector. Maar wat dan wel? Ook overheden bijten hun tanden stuk op deze vraag.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/overheden-zoeken-naar-de-juiste-vorm-om-bewoners-te-stimuleren-tot-renovatie/

 • FD - China’s kolenhoofdstad is liever groen dan zwart 19 oktober 2017

  De communistische partij van China geeft deze week het startschot van een nieuwe ronde hervormingen bij staatsbedrijven. Het moet ‘sterker, beter en groter’, zegt president Xi Jinping. In steenkoolstad Taiyuan weten ze wat dat betekent.

  https://fd.nl/economie-politiek/1223402/chinas-kolenhoofdstad-is-liever-groen-dan-zwart   

 • Het nieuws van de vooruitgang - Jongerenbeweging wil stem in klimaatagenda 18 oktober 2017

  Jongeren een stem geven in het klimaatakkoord – dat is het idee achter de Jonge Klimaatbeweging.

  http://hetnieuwsvandevooruitgang.nl/2017/10/jongerenbeweging-wil-stem-in-klimaatagenda/   

 • NRC - Neem eens een deelscooter naar kantoor 18 oktober 2017

  Woon-werkverkeer

  Nederlanders zaten vorig jaar meer in de auto dan ooit. Vooral zakelijke rijders maakten meer kilometers. Wat zijn de alternatieven? 

  https://www.nrc.nl/nieuws/2017/10/18/neem-eens-een-deelscooter-naar-kantoor-13562384-a1577762  

 • Brabants Dagblad - Haaren plaatst zonnepanelen op openbare gebouwen 18 oktober 2017

  Nog vóór het eind van dit jaar worden op verschillende openbare gebouwen in de gemeente Haaren zonnepanelen geplaatst. 

  https://www.bd.nl/boxtel-e-o/haaren-plaatst-zonnepanelen-op-openbare-gebouwen~abe4fcb2/  

 • One World - Waarom er geen zonneauto’s over straat rijden 18 oktober 2017

  Rijden we in de toekomst in auto’s die volledig rijden op zonne-energie, waar geen druppel benzine aan te pas komt? Vorige week bewezen studenten van de Universiteit Twente, TU Delft en TU Eindhoven in de World Solar Challenge dat het technisch mogelijk is. Waarom zien we dan nog nergens zonneauto’s in het Nederlandse straatbeeld?

  https://www.oneworld.nl/duurzaamheid/waarom-er-geen-zonneautos-straat-rijden/   

 • Duurzaam Actueel - Dordrecht Inland Seaport wil bunkerstation LNG en andere schonere brandstoffen 18 oktober 2017

  Havenbedrijf Rotterdam wil een nieuw multifuel bunkerstation voor het tanken van LNG en andere schonere brandstoffen. Als locatie van het bunkerstation is Krabbegors/Duivelseiland in Dordrecht Inland Seaport voorzien. Havenbedrijf Rotterdam en PitPoint.LNG ondertekenden daarom een intentieverklaring om samen de realisatie van een dergelijk multifuel bunkerstation nader te onderzoeken.

  https://duurzaam-actueel.nl/dordrecht-inland-seaport-wil-bunkerstation-lng-en-schonere-brandstoffen/   

 • Duurzaam Actueel - Hoe zit het met verzekeren bij een deelauto? 18 oktober 2017

  SnappCar, Greenwheels, MyWheels, ConnectCar, BlaBlaCar, car2go. Deelplatformen en -initiatieven schieten als paddenstoelen uit de grond. Even klikken en je hebt een auto te pakken. Het lijkt erop dat steeds meer mensen autodelen als alternatief voor hun eigen auto zien. Wil je ook autodelen? Hier lees je hoe het zit met verzekeren bij autodelen.

  https://duurzaam-actueel.nl/hoe-zit-verzekeren-deelauto/   

 • Duurzaam Financieel - Ruggensteun voor ondernemers in groene transportinitiatieven 18 oktober 2017

  De vergroening van de transportsector krijgt een extra steun in de rug. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu maakt 30 miljoen euro vrij voor bedrijven die innovaties ontwikkelen, zoals een vuilniswagen op waterstof, het opzetten van pakjesbezorging met elektrische busjes en het maken van biobrandstoffen met algen. 

  https://www.duurzaam-beleggen.nl/2017/10/18/ruggensteun-ondernemers-groene-transportinitiatieven/   

 • FD -Toyota ontwikkelt waterstofauto met bereik van duizend kilometer 18 oktober 2017

  Toyota presenteert volgende week op de internationale autotentoonstelling in Tokio een elektrische waterstofauto die na een tankstop duizend kilometer kan rijden. Dit bereik is aanzienlijk groter dan de ongeveer 650 kilometer die de huidige generatie van dit type auto's, waaronder de Toyota Mirai, aan één stuk door kan rijden.

  https://fd.nl/ondernemen/1223249/toyota-ontwikkelt-waterstofauto-met-bereik-van-1000-kilometer   

 • Solar Magazine - PBL en ECN: windenergie belangrijkst in 2050, maximaal 85 gigawattpiek zonnepanelen 17 oktober 2017

  Uit de studie ‘Verkenning van klimaatdoelen’ van het Planbureau voor de Leefomgeving en Energieonderzoekcentrum Nederland blijkt dat windenergie de belangrijkste bijdrage aan de elektriciteitsproductie in 2050.

  https://solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie/i14672/pbl-en-ecn-windenergie-belangrijkst-in-2050-maximaal-85-gigawattpiek-zonnepanelen   

 • Solar Magazine - IKEA en Solarcentury starten ook in woonwarenhuizen België met verkoop zonnepanelen 17 oktober 2017

  IKEA is ook in België gestart om via zijn woonwarenhuizen zonnepanelen te verkopen. Net als in het Verenigd Koninkrijk en Nederland werkt het bedrijf hiertoe in België samen met Solarcentury. 

   
  https://solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie/i14673/ikea-en-solarcentury-starten-ook-in-woonwarenhuizen-belgie-met-verkoop-zonnepanelen 

 • One World - Waarom al die aandacht voor CO2 in het regeerakkoord? 17 oktober 2017

  In het regeerakkoord wordt veel aandacht besteed aan klimaatverandering en het oplossen van ons CO2-uitstoot probleem. Even terug naar de basis: waarom is het zo belangrijk? 

 • Duurzaam Actueel - De 11 Topkeurmerken bepleiten afschaffing BTW op duurzame voeding 17 oktober 2017

  De elf topkeurmerken * roepen de politiek op om de BTW-verhoging van 6% naar 9% aan te grijpen om de BTW op duurzame voedingsproducten af te schaffen. Deze maatregel past in het rijtje aan klimaatmaatregels van het nieuwe kabinet onder het motto ’de vervuiler betaalt’. En doet recht aan de ‘echte prijs’ van produkten.

  https://duurzaam-actueel.nl/11-topkeurmerken-bepleiten-afschaffing-btw-op-duurzame-voeding/   

 • Duurzaam Nieuws - Duurzaam winkelpand blijkt meer waard 17 oktober 2017

  Verduurzaamde gebouwen in de Nederlandse retail sector zijn 10,3% meer waard dan panden die minder energiezuinig zijn. Dat blijkt uit een vandaag gepubliceerd onderzoek van Universiteit Maastricht in samenwerking met ING Real Estate Finance. Uit het onderzoek blijkt ook dat winkelpanden die energiezuinig zijn een hogere huurwaarde opleveren.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/duurzaam-winkelpand-blijkt-meer-waard/   

 • Duurzaam Nieuws - Oude mobieltjes worden schaatsmedailles 17 oktober 2017

  Edelmetalen uit oude mobiele telefoons recyclen tot gouden, zilveren en bronzen medailles voor schaatswedstrijden van de KNSB. Dat is het doel van een nieuw initiatief van KPN, de KNSB en Coolrec.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/oude-mobieltjes-worden-schaatsmedailles/   

 • Duurzaam Nieuws - Wedstrijdje tegen voedselverspilling 17 oktober 2017

  Spelen met eten mag niet, maar een wedstrijdje tegen voedselverspilling wel. We gooien jaarlijks per persoon 40 kilo goed eten weg. Dat is makkelijk te verminderen als je jezelf en je vrienden een beetje uitdaagt. Daarom schotelt voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal vanaf nu de Foodbattle voor. Een strijd rondom slim kopen, koken en bewaren. Op Wereldvoedseldag starten 5 teams in de Gemeente Ede met de battle om geen eten meer weg te gooien.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/wedstrijdje-tegen-voedselverspilling/   

 • Duurzaam Nieuws - Eric Wiebes wordt klimaatminister 17 oktober 2017

  Eric Wiebes wordt in het nieuwe kabinet minister op het Ministerie van Economische Zaken. Daaronder valt ook de nieuwe portefeuille klimaat en dat maakt de keuze voor Wiebes verrassend.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/eric-wiebes-wordt-klimaatminister/   

 • Groene Courant - Overvecht-Noord als eerste bestaande Utrechtse wijk aardgasvrij 16 oktober 2017

  Overvecht-Noord is de eerste bestaande Utrechtse wijk die uiterlijk 2030 aardgasvrij wordt. De gemeente onderzoekt samen met Stedin, woningbouwcorporaties, Eneco, bewonerscollectief EnergieU en bewoners wat dit betekent voor de woningeigenaren en de energie-infrastructuur.

  http://groenecourant.nl/algemeen/overvecht-noord-als-eerste-bestaande-utrechtse-wijk-aardgasvrij/   

 • One World - Hoe kan goed ecosysteembeheer bijdragen aan voedselzekerheid? 16 oktober 2017

  De toekomst van ons eten op Wereldvoedseldag

  Voedselzekerheid raakt de komende decennia steeds meer in het geding, met de stijging van de wereldbevolking naar negen miljard in 2050. Goed ecosysteembeheer kan bijdragen aan voedselzekerheid, aldus Rob Glastra, Senior Expert Ecosystems and Food bij IUCN NL.

  https://www.oneworld.nl/duurzaamheid/hoe-goed-ecosysteembeheer-bijdragen-aan-voedselzekerheid/ 

 • Trouw - Nooit meer lege bestelbusjes op de weg 16 oktober 2017

  De wereld vergroenen kan met een website en vanaf een zoldertje. Dat bewijzen Derk van der Have (26) en Wisse Koedam (26), de bedenkers van Brenger. Daarmee besparen ze dit jaar 270.000 kilo CO2-uitstoot, hebben ze berekend.

  https://www.trouw.nl/groen/nooit-meer-lege-bestelbusjes-op-de-weg~a9a8e155/

 • One World- 3D-printen met afval 15 oktober 2017

  Met duurzaam 3D-printen hebben we de kans om bijna alles wat we maken te verduurzamen, denkt Jasper Middendorp. Wereldverbeteraar Rachel spreekt de jonge ondernemer in A-Lab in Amsterdam.

  https://www.oneworld.nl/duurzaamheid/3d-printen-afval/   

 • Duurzaam Actueel - De Groene Club: op weg naar een duurzame accommodatie 15 oktober 2017

  de KNVB gaat samen met de provincies Gelderland, Overijssel en Zuid-Holland sportverenigingen helpen bij de verduurzaming van hun accommodatie. Naast de winst voor het milieu moet de actie leiden tot een lagere energierekening voor deze amateurverenigingen, één van de grootste kostenposten. In eerste instantie worden dertig amateurclubs geselecteerd voor het programma. Uiteindelijk willen de samenwerkende partijen in drie jaar per provincie 150 sportverenigingen verduurzamen. 

  https://duurzaam-actueel.nl/groene-club-op-weg-naar-duurzame-accommodatie/  

 • Trouw - Rowin Snijder maakt wormenhotels en verkoopt wormenpoep 15 oktober 2017

  Rowin Snijder (41) geeft les in composteren en maakt wormenhotels. Het zijn kasten waarmee buurtbewoners, restaurants en hotels op de Amsterdamse Zuidas compost kunnen maken van gft-afval. 

  https://www.trouw.nl/groen/rowin-snijder-maakt-wormenhotels-en-verkoopt-wormenpoep~af80d034/  

 • Trouw - IJsland claimt succes bij omtoveren broeikasgas in steen 14 oktober 2017

  Rutte III wil dat fabrieken massaal CO2 uit hun schoorsteen gaan opvangen en in de grond pompen. Het IJslandse project CarbFix pompt kooldioxide in diepe basaltlagen van de bodem, waarna de CO2 wordt omgezet in steen.

  https://www.trouw.nl/groen/ijsland-claimt-succes-bij-omtoveren-broeikasgas-in-steen~a2ff368b/   

 • FD - De luchthaven van de toekomst 13 oktober 2017

  Vergeet het gesjouw met koffers, de wachtrijen bij de paspoortcontrole, stress bij de incheckbalie: als we de deskundigen mogen geloven, wordt vliegen een ontspannen ervaring.

  https://fd.nl/fd-persoonlijk/1221817/de-luchthaven-van-de-toekomst