• duurzaamnieuws.nl - Windmolen Kralingseveer bereikt de top 25 augustus 2016

  36 heipalen van 30 meter lang, 75 ton wapeningsstaal en een diameter van 18 meter, 14 betonnen ringen, 45 meter staal, 3 wieken en een gondel van in totaal 15 meter lang. De opbouw van windmolen Kralingseveer is een spectaculair gezicht. Aan de voet van de Van Brienenoordbrug verrijst komende week windmolen Kralingseveer op het awzi terrein van hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard.

  http://www.duurzaamnieuws.nl/windmolen-kralingseveer-bereikt-top/

 • AD - Ruim baan voor zonneparken in polders bij N11 25 augustus 2016

  Alphen wil inzetten op zonneparken in de polders. Er moet binnen de gemeentegrenzen van Alphen op korte termijn ruimte komen voor zonnepanelen op de grond.

  http://www.ad.nl/alphen/ruim-baan-voor-zonneparken-in-polders-bij-n11~a741d1dd/

 • DFT - Duurzaam in opkomende markten 18 augustus 2016

  Sinds medio juli van dit jaar kan men ook duurzaam beleggen in opkomende markten. Fondsaanbieder iShares heeft een tracker gelanceerd op een door MSCI samengestelde index van ondernemingen uit deze regio die op het gebied van maatschappelijk en milieubeleid, alsmede ondernemingsbestuur (ESG) voldoende scoren. In deze rating worden bedrijven beoordeeld op 37 belangrijke ESG-factoren, zoals de CO2-uitstoot en ethisch zakendoen. Ook zijn aandelen in deze benchmark geselecteerd, die zo min mogelijk betrokken zijn bij bijvoorbeeld alcohol, tabak, gokken, oorlogstuig of kernenergie.

  http://www.telegraaf.nl/dft/goeroes/michaelmooijer/26417980/__Duurzaam_in_opkomende_markten__.html

 • Het Parool - 'Onze burgemeester ziet gelukkig wel de risico's van fossiele brandstoffen' 11 augustus 2016

  OpiniePensioenfondsen blijven investeren in fossiele brandstoffen. Zo is een financiële ramp in de maak die de internetbubbel en bankencrisis kan overtreffen, waarschuwt Mark van Baal in een opiniestuk.

  http://www.parool.nl/opinie/-onze-burgemeester-ziet-gelukkig-wel-de-risico-s-van-fossiele-brandstoffen~a4355902/

 • Algemeen Dagblad - Schuytgraaf in Arnhem krijgt mogelijk ecowijk 6 augustus 2016

  ARNHEM - In het noordelijke gedeelte van de Arnhemse wijk Schuytgraaf verrijst mogelijk een nieuwe ecowijk, genaamd De Kiem. Het is de bedoeling dat eind 2017 wordt begonnen met de bouw van 50 ecologische koopwoningen. De grond bestaat nu nog uit een weiland naast een populierenbos.

  http://www.ad.nl/arnhem/schuytgraaf-in-arnhem-krijgt-mogelijk-ecowijk~a3b87b5f/

 • Trouw - Giftige stoffen uit verleden duiken op door klimaatverandering 5 augustus 2016

  De dikke lagen sneeuw en ijs op de uitgestrekte vlaktes van Groenland zijn niet alleen prachtig om te zien, ze hebben ook een beschermende functie. De bevroren massa houdt achtergelaten afval uit het verleden op een veilige afstand diep in de grond. Door de opwarming van de aarde smelt de witte laag echter langzaam weg, waardoor giftige stoffen steeds dichter naar de oppervlakte komen.

  http://www.trouw.nl/tr/nl/13110/Klimaatverandering/article/detail/4352424/2016/08/05/Giftige-stoffen-uit-verleden-duiken-op-door-klimaatverandering.dhtml

 • Algemeen Dagblad - Nieuwe studie UU over duurzaamheid 2 augustus 2016

  De Universiteit Utrecht begint in september met een nieuwe studie: Global Sustainability Science.

  http://www.ad.nl/utrecht/nieuwe-studie-uu-over-duurzaamheid~ab955070/

 • FD - Goedkope windparken kunnen Staat tot € 2 mrd aan subsidie schelen 1 augustus 2016

  Een miljardenmeevaller lonkt voor de Staat. De kostprijs van offshore windmolenparken is de laatste jaren fors gedaald. Mogelijk hoeft er €2 mrd minder subsidie naar wind op zee dan nu nog is begroot.

  http://fd.nl/economie-politiek/1162055/goedkope-windparken-kunnen-staat-tot-2-mrd-aan-subsidie-schelen

 • FD - Nieuw kabinet krijgt subsidies voor duurzame energie misschien niet eens op 1 augustus 2016

  Een nieuw kabinet zou wel eens een leuke meevaller van vrijgevallen duurzaamheidssubsidies tegemoet kunnen zien. Dat volgt onder meer uit de aanmerkelijk lagere kosten voor de aanleg van windmolenparken op de Noordzee. Hoeveel geld wordt uitgespaard en wie daarvan profiteert is nog niet te zeggen, maar het gaat waarschijnlijk om miljarden.

  http://fd.nl/economie-politiek/1160293/nieuw-kabinet-krijgt-subsidies-voor-duurzame-energie-misschien-niet-eens-op

 • Trouw - Greenpeace wil verbod op kolenstroom 26 juli 2016

  Er moet een wettelijk verbod komen op energie van kolencentrales op het elektriciteitsnet. Daarvoor pleit scheidend directeur Sylvia Borren van Greenpeace Nederland in een interview met Trouw. Zo kan de uitstoot van broeikasgas echt omlaag.

  http://www.trouw.nl/tr/nl/4332/Groen/article/detail/4346211/2016/07/26/Greenpeace-wil-verbod-op-kolenstroom.dhtml

 • De Telegraaf - Windmolenopdracht Vattenfall naar Boskalis 22 juli 2016

  Boskalis heeft een definitieve opdracht gekregen van ruim 100 miljoen euro voor de aanleg van het offshore-windmolenpark Aberdeen Offshore Windfarm van het Zweedse energieconcern Vattenfall. Dat maakte Boskalis vrijdag bekend.

  http://m.telegraaf.nl/dft/bedrijven/boskalis_west/article/26267607/windmolenopdracht-vattenfall-naar-boskalis?utm_source=mail&utm_medium=email&utm_campaign=email

 • FD - Buffett en Fink bepleiten governance met 'gezond verstand' 22 juli 2016

  Een groep van dertien bestuurders van grote bedrijven uit de financiële sector roepen beursgenoteerde bedrijven op hun governance met 'gezond verstand' in te richten en zich minder op de korte termijn te richten. In een brief aan bedrijven schrijven ze onder meer dat bedrijven 'te geobsedeerd' zijn door kwartaalresultaten.

  http://fd.nl/beurs/1160928/buffett-fink-bepleiten-governance-met-gezond-verstand

 • FD - Banken bereiden zakelijke klanten voor: straks betalen voor spaargeld 21 juli 2016

  Het Nederlandse bedrijfsleven moet er ernstig rekening mee houden dat het moet gaan betalen op bij de bank gestalde deposito’s. Zowel ABN Amro als ING heeft de algemene voorwaarden aangepast zodat de bank de negatieve marktrente kan doorberekenen aan klanten.

  http://fd.nl/ondernemen/1160976/abn-amro-bereidt-zakelijke-klanten-voor-straks-betalen-voor-spaargeld

 • Het Parool - Van der Laan tegen ABP: stop met investeren in fossiele brandstof 13 juli 2016

  Burgemeester Eberhard van der Laan heeft ambtenarenpensioenfonds ABP opgeroepen investeringen terug te trekken uit bedrijven die handelen in fossiele brandstoffen. Luistert ABP niet, dan komen de pensioenen 'ernstig in gevaar'.

  http://www.parool.nl/amsterdam/van-der-laan-tegen-abp-stop-met-investeren-in-fossiele-brandstof~a4339024/

 • De Volkskrant - 'Sluiting kolencentrales in 2020 kost de staat 7 miljard euro' 13 juli 2016

  Sluit Nederland al zijn kolencentrales in 2020, dan kost dat de staat 7 miljard euro. Dit is de conclusie van een rapport dat is opgesteld in opdracht van minister van Economische Zaken Henk Kamp. De NOS heeft het document ingezien. Met een sluiting van de kolencentrales hopen voorstanders de CO2-uitstoot fors te reduceren.

  http://www.volkskrant.nl/economie/-sluiting-kolencentrales-in-2020-kost-de-staat-7-miljard-euro~a4338907/

 • FD - Boekhouden met 'natuurlijk kapitaal' is voorlopig nog vrijblijvend 12 juli 2016

  Onder druk van de overheid en beleggers sluipt het langzaam de jaarverslagen van bedrijven binnen: de natuur als bron van kapitaal, én als kostenpost. Het vandaag gelanceerde Natural Capital Protocol moet de wereldwijde standaard worden voor het in kaart brengen van de impact op het milieu en bedrijven aansporen tot milieuvriendelijker gedrag.

  http://fd.nl/ondernemen/1159842/boekhouden-met-natuurlijk-kapitaal-is-voorlopig-nog-vrijblijvend

 • FD - Dunea leent €100 mln voor modernisering waternet 12 juli 2016

  Drinkwaterleverancier Dunea leent €100 mln euro van de Europese Investeringsbank (EIB). Het geld wordt gebruikt voor het voor het moderniseren van de drinkwatervoorziening en het leidingnetwerk, zo meldt de EIB.

  http://fd.nl/economie-politiek/1159721/dunea-leent-100-mln-voor-modernisering-waternet

 • FD - 'Bundel al het duurzame-energieonderzoek in één nationaal kenniscentrum' 6 juli 2016

  Om duurzame energie sneller te ontwikkelen en beter betaalbaar te maken, moeten kenniscentra waar toegepast onderzoek op dat vlak plaatsvindt samen worden gevoegd tot een Nationaal Instituut voor Klimaat en Energie. Die oproep doet Jeroen van der Veer, oud-bestuursvoorzitter van Shell en president-commissaris van Philips en ING Groep in een gesprek met het FD. Van der Veer is ook vicevoorzitter van de Global Agenda Council on the Future of Oil and Gas van het World Economic Forum.

  http://fd.nl/ondernemen/1159160/bundel-al-het-duurzame-energieonderzoek-in-een-nationaal-kenniscentrum

 • NU.nl - Miljardenbesparing aanleg windmolenpark lijkt nabij 5 juli 2016

  De besparing van enkele miljarden euro’s waar minister Henk Kamp (Economische Zaken) op rekent zodra Tennet netbeheerder op zee wordt, lijkt nabij.

  http://www.nu.nl/economie/4288388/miljardenbesparing-aanleg-windmolenpark-lijkt-nabij-.html

 • FD - Nieuwe gebieden voor windmolenparken op zee 1 juli 2016

  Op 18,5 kilometer en 22 kilometer uit de Noordzeekust wil het kabinet twee locaties voor windmolenparken toestaan. Dat heeft het kabinet vrijdag besloten. Na een inspraakronde volgt naar verwachting eind 2016 een definitief besluit.

  http://fd.nl/economie-politiek/1158530/nieuwe-gebieden-voor-windmolenparken-op-zee

 • FD - Europees akkoord over lagere uitstoot vervuilende stoffen 30 juni 2016

  De Europese Unie gaat de uitstoot van vervuilende stoffen fors verminderen om het aantal dodelijke slachtoffers als gevolg van astma en hartziekten terug te dringen.

  http://fd.nl/economie-politiek/1158383/europees-akkoord-over-lagere-uitstoot-vervuilende-stoffen

 • Duurzaam nieuws - Bedrijven investeren bijna € 5 miljard in energie en milieu in 2015 28 juni 2016

  Nederlandse bedrijven investeerden in 2015 samen voor bijna € 1,4 miljard in energiezuinige maatregelen en € 3,3 miljard in milieuvriendelijke technieken. Dit blijkt uit de zojuist gepubliceerde jaarverslagen van de Energie-investeringsaftrek (EIA) en de Milieu-investeringsaftrek\Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (MIA\Vamil). De investeringen uit deze twee regelingen vallen samen meer dan een miljard hoger uit dan vorig jaar. Het Nederlandse bedrijfsleven kreeg hiervoor € 239 miljoen aan fiscaal voordeel.

  http://www.duurzaamnieuws.nl/bedrijven-investeren-bijna-e-5-miljard-energie-en-milieu-2015/

 • De Telegraaf - Windmolens worden mega-hoog 16 juni 2016

  In de toekomst kan veel meer rendement uit windmolens worden gehaald, omdat ze een stuk groter zullen worden. Dat staat in de toekomstvisie tot 2030 van de branchevereniging Nederlandse WindEnergie Associatie (NWEA).

  http://m.telegraaf.nl/binnenland/article/26016686/-windmolens-worden-mega-hoog

 • DFT - Vattenfall steekt miljard in windpark 2 juni 2016

  Het Zweedse energiebedrijf Vattenfall investeert ruim 1 miljard euro in een groot windmolenpark voor de Deense kust. De turbines moeten in 2018 gaan draaien en zijn goed voor een productie waarmee 400.000 huishoudens van stroom kunnen worden voorzien.

  http://m.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/article/25915933/vattenfall-steekt-miljard-in-deens-windpark-vattenfall-steekt-miljard-in-deens-windpark?utm_source=mail&utm_medium=email&utm_campaign=email

 • FD - Energieproducenten pleiten voor nieuw energieakkoord met harde limieten 26 mei 2016

  De Nederlandse energieproducenten willen nog voor het aflopen van het huidige energieakkoord nieuwe duurzaamheidsafspraken maken. Hoofddoel moet zijn om de uitstoot van het broeikasgas in 2030 met 50% te reduceren ten opzichte van het niveau in 1990. Dat maakt de branchevereniging Energie-Nederland donderdag bekend.

  http://fd.nl/economie-politiek/1153045/energieproducenten-pleiten-voor-nieuw-energieakkoord-met-harde-limieten

 • FD - Shell erkent klimaatverandering 24 mei 2016

  Aandeelhouders van Shell steunen massaal de strategie vanhet energieconcern om de komende jaren miljarden euro's te blijven investeren in de ontwikkeling van olie en gas.Slechts 2,5% van alle aandeelhouders steunde dinsdag tijdens de aandeelhoudersvergadering in het Circustheater in Scheveningen de resolutie van activistische aandeelhouder Follow This. Die resolutie roept Shell op een duurzaam bedrijf te worden door niet langer te investerenin het zoeken naar olie en gas, en de vrijkomende middelen te investeren in duurzame energie.

  http://fd.nl/ondernemen/1152906/massale-steun-voor-fossiele-strategie-shell

   

 • DFT - Run op Zeeuwse wind 20 mei 2016

  Voor de veiling van de twee kavels voor windparken 22 kilometer buiten de kust van Borssele, zijn maar liefst 38 biedingen binnengekomen. Dat meldt het ministerie van Economische Zaken.

  De inlevertermijn voor de biedingen voor het windpark van 700 megawatt sloot vorige week. Welke partij de molens mag gaan bouwen en hoeveel subsidie ze daarbij krijgen, wordt uiterlijk 11 augustus bekend gemaakt. Zij mogen voor maximaal 12,4 cent per kilowattuur stroom gaan opwekken voor 800.000 huishoudens.

  http://m.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/article/25833081/38-biedingen-wind-op-zee?utm_source=mail&utm_medium=email&utm_campaign=email

 • Shell bevestigt bod op windmolenkavel op zee 13 mei 2016

  Olie- en gasbedrijf Shell biedt samen met Eneco en Van Oord op twee kavels voor de Zeeuwse kust waarin de komende jaren windmolens zullen verrijzen.

  http://m.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/article/25782422/voor-internet-shell-in-windpark

 • NOS - ECB stopt eind 2018 met 500-eurobiljet, maar het blijft geldig 4 mei 2016

  De ECB heeft aangekondigd eind 2018 te stoppen met de productie en uitgifte van biljetten van 500 euro. Het biljet wordt veel gebruikt door criminelen.

  http://nos.nl/artikel/2103141-ecb-stopt-eind-2018-met-500-eurobiljet-maar-het-blijft-geldig.html

 • Olie-industrie wist al vijftig jaar dat ze klimaatverandering veroorzaakt 29 april 2016

  Al in de jaren zestig kreeg de olie-industrie te horen dat de uitstoot van CO2 uit fossiele brandstoffen zou leiden tot "wereldwijde milieuproblemen", inclusief smeltende ijskappen en klimaatverandering. Dat blijkt uit een oud wetenschappelijk rapport, dat nu aan het licht is gekomen.

  http://www.duurzaamnieuws.nl/olie-industrie-wist-al-vijftig-jaar-geleden-dat-ze-klimaatverandering-veroorzaakt

 • Ontmanteling van kolencentrales levert maatschappij 4,7 miljard op - Consultancy.nl 25 april 2016

  Het sluiten van alle tien kolencentrales in Nederland zou de maatschappij €4,7 miljard aan extra welvaart opleveren. Dat blijkt uit een analyse van economisch onderzoeksbureau SEO in opdracht van milieuorganisatie Natuur & Milieu. Voor de energiebedrijven zou de maatregel een inkomstenverlies van in totaal €1,9 miljard betekenen en ook consumenten zouden voor zo’n €3,1 miljard aan hogere kosten komen te staan. Daartegenover staat echter een grotere winst voor de volksgezondheid en het klimaat, te danken aan een fors lagere CO2 uitstoot.

  http://www.consultancy.nl/nieuws/12265/ontmanteling-van-kolencentrales-levert-maatschappij-47-miljard-op

 • NRC Live - Klimaatbeheersing en energietransitie hebben diepe impact 12 april 2016

  Hoewel de term anders doet vermoeden, is ‘klimaatrisico’ niet perse alleen een milieuvraagstuk. Maatregelen om klimaatveranderingen in de grip te houden, hebben diepe systematische financiële, economische, sociale en technische implicaties. Voor de energietransitie van fossiele naar duurzame bronnen geldt dat evenzeer. Klimaatbeheersing is – kortom – geen bijzaak, luxe of speeltje, maar één van de belangrijkste kwesties van onze tijd en een harde noodzaak. En succes op de lange termijn vraagt meer transparantie en samenwerking rondom klimaatrisico’s en transitierisico’s van door bedrijven, financiële sectoren en overheden.

  http://nrclive.nl/opinie_kieft/

 • Duurzaam Nieuws - Oliebedrijven stappen in hernieuwbare energie 31 maart 2016

  Suncor, het grootste Canadese teerzandoliebedrijf, is van plan wind- en zonneparken te ontwikkelen in het zuiden van de provincie Alberta. Het bedrijf zegt in de Canadese media hernieuwbare energie te zien als "belangrijk onderdeel van een duurzame energietoekomst."

  http://www.duurzaamnieuws.nl/oliebedrijven-stappen-in-hernieuwbare-energie/

 • Elektrotechniek365 - ​‘s Werelds grootste windmolen in de maak 22 maart 2016

  479 meter hoog, wieken van 200 meter lang en een diameter van 400 meter: Wetenschappers aan de universiteit van Virginia ontwikkelen momenteel een windmolen die deze ontzagwekkende afmetingen heeft, meldt de LA Times.

  https://www.elektrotechniek365.nl/nieuws/s-werelds-grootste-windmolen-in-de-maak?platform=hootsuite

 • Groene Courant - Groei van hernieuwbare energie doet CO2-emissies energiesector wereldwijd stagneren 16 maart 2016

  UTRECHT –De groei van hernieuwbare energie heeft er voor het tweede achtereenvolgende jaar voor gezorgd dat de CO2-emissies van de energiesector wereldwijd ongeveer gelijk bleven.

  Dit schrijft het Internationaal Energieagentschap (IEA) woensdag in een nieuw rapport, waarin voorlopige cijfers staan over de energie-gerelateerde CO2-uitstoot, de grootste bron van broeikasgassen.

  http://groenecourant.nl/algemeen/groei-hernieuwbare-energie-doet-co2-emissies-wereldwijd-stagneren/

 • NOS - Wereldwijd was de winter zeer warm 15 maart 2016

  De temperatuur aan de oppervlakte van de aarde was in februari wereldwijd gezien 1,35 graden Celsius warmer dan het gemiddelde voor die maand. Daarmee werd het record van de maand januari al weer gebroken, toen de temperatuur 1,15 graden Celsius boven het gemiddelde lag. Dat blijkt uit gegevens van de NASA.

 • VPRO Tegenlicht - Doorbraak van duurzaam 14 maart 2016

  Interessante video over de doorbraak van duurzaam.

 • Kunstwerk ‘Windlicht’: een ode aan duurzaamheid: Daan Roosegaarde 11 maart 2016

  Donderdagavond onthulde Daan Roosegaarde zijn nieuwe kunstwerk ‘Windlicht’: groen licht dat de grens tussen mens en ruimte aftast. Het kunstwerk geeft ‘de schoonheid van groene energie’ weer en staat in Sint-Annaland in de provincie Zeeland. 

  ''Het is radicale landschapskunst die je nergens anders vindt. Dit is mijn cadeau voor Zeeland'', zegt Roosegaarde zelf. Vrijdagavond 11 maart 2016 vertelde hij hierover in de uitzending van De Wereld Draait Door.

 • FD - De Nederlandsche Bank bepleit 'radicale transitie' van energiesysteem 4 maart 2016

  Directeur Job Swank van de Nederlandsche Bank had tien jaar geleden ook niet vermoed dat de centrale bank zich zou bezighouden met het klimaat. Maar vrijdag kwam DNB, voor het eerst, met een rapport over de energie, het klimaat en de gevolgen van het eind vorig jaar gesloten klimaatakkoord van Parijs. 'Economie en energie zijn met elkaar verbonden. Daarom zit dit zeker op ons werkterrein.'

 • FD - Knab verlaagt spaarrente 18 februari 2016

  Met ingang van donderdag verlaagt Knab Bank haar variabele spaarrente met 0,15%-punt naar 1,10%. Knab Bank, onderdeel van Aegon, was sinds mei vorig jaar de bank die de hoogste rente bood.