• Duurzaam Nieuws - De nieuwe Chinese revolutie: hernieuwbare energie 27 augustus 2017

  China gaat tot 2020 360 miljard dollar in hernieuwbare energie investeren en het schrapt plannen voor de bouw van 85 kolencentrales. In maart rapporteerden de Chinese autoriteiten dat het land voorloopt op de officiële doelstellingen voor energie-efficiency, koolstofintensiteit en het aandeel schone energiebronnen. En afgelopen maand presenteerde de Chinese Energie Administratie nieuwe maatregelen om de afhankelijkheid van kolen te reduceren.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/de-nieuwe-chinese-revolutie-hernieuwbare-energie/

 • Trouw - Gasunie heeft plan voor import Brits aardgas 26 augustus 2017

  Gasunie wil een pijp in zee openen voor import van Brits aardgas, nu winning in Nederland terugloopt. Bouw het gasgebruik liever snel af, zeggen groene organisaties.

  https://www.trouw.nl/groen/gasunie-heeft-plan-voor-import-brits-aardgas~a0510718/

 • Duurzaam Nieuws - Tegen de wind in racen voor nieuw record 22 augustus 2017

  Het is een vast jaarlijks evenement in Den Helder: racen tegen de wind in met windaangedreven racekarren. De grote uitdaging is om sneller te gaan dan de wind waait. En dat kan echt. 

  https://www.duurzaamnieuws.nl/tegen-de-wind-in-racen-voor-nieuw-record/    

 • NRC - Amerika gaat voor de wetenschap 22 augustus 2017

  De Amerikaanse regering heeft niet langer behoefte aan advies over beleid dat nodig is voor aanpassing aan de gevolgen van klimaatverandering.

  https://www.nrc.nl/nieuws/2017/08/22/amerika-gaat-voor-de-wetenschap-a1570724

 • Trouw - Duitse autobouwers moeten de e-markt op 21 augustus 2017

  China wil een quotum voor de e-auto invoeren. Autobouwers uit Duitsland dreigen de boot te missen. 

  https://www.trouw.nl/home/duitse-autobouwers-moeten-de-e-markt-op~a6155d31/    

 • Duurzaam Nieuws - Geweld door klimaatverandering, wat doen we daar aan? 20 augustus 2017

  India maakt zijn ergste droogte in 140 jaar door. Indiase boeren zijn de straat op gegaan om kwijtschelding van schulden en betere prijzen voor hun gewassen te eisen. Bij een protest in Madhya Pradesh deze zomer opende de politie het vuur op hen, er vielen vijf doden. En bij een betoging in New Delhi droegen boeren menselijke schedels mee die volgens hun van boeren waren die zelfmoord hebben gepleegd na de vernietigende misoogsten de afgelopen   zes maanden.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/geweld-door-klimaatverandering-wat-doen-we-daar-aan/    

 • Duurzaam Nieuws - Nederland gaat doel voor CO2 reductie niet halen 19 augustus 2017

  Nederland moet in 2020 de CO2-emissie met 25%  hebben teruggedrongen ten opzichte van 1990. Dat heeft de rechter bepaald in een rechtszaak die door Urgenda in 2013 was aangespannen. De totale uitstoot van broeikasgassen is tot nu toe gedaald ten opzichte van 1990, maar vooral door de maatregelen bij de overige broeikasgassen. De CO2-emissie, die vooral verbonden is aan het energiegebruik zit in 2015 zelfs boven het niveau van 1990.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/nederland-gaat-doel-voor-co2-reductie-niet-halen/ 

    

 • Trouw - Arnhem zoekt verkoeling bij het oude riool 17 augustus 2017

  De Sint Jansbeek van Arnhem komt uit het riool. Decennialang stroomde de beek ondergronds onder het winkelhart door, richting Rijn. Vanaf eind dit jaar kabbelt de beek open en bloot door een stukje binnenstad. 

  https://www.trouw.nl/groen/arnhem-zoekt-verkoeling-bij-het-oude-riool~a570cb86/ 

 • Duurzaam Nieuws - Investeringsfonds voorziet gevaarlijke en kostbare temperatuurstijging 15 augustus 2017

  Het bedrijfsleven ziet zich geconfronteerd met wisselende en vaak tegenstrijdige signalen over klimaatverandering. Wat de politiek zegt te willen strookt meestal niet met de maatregelen die regeringsleiders bereid zijn te nemen. Dat levert aanzienlijke financiële risico's op voor bedrijven. De klimaatverandering zoals deze zich nu al voordoet dwingt bedrijven om de economische risico's in kaart te brengen. Schroders Investment Management maakte een dashboard dat de klimaateffecten van een aantal maatregelen doorrekent en met elkaar vergelijkt. De conclusie: de temperatuurstijging beperken tot 2 graden is een illusie. 

  https://www.duurzaamnieuws.nl/investeringsfonds-voorziet-gevaarlijke-en-kostbare-temperatuurstijging/  

 • Duurzaam Nieuws - Steeds meer Nederlanders steunen stoppen met aardgas 11 augustus 2017

  Opnieuw vinden meer consumenten dat huishoudens moeten gaan stoppen met het gebruik van aardgas. Hun aantal groeide het afgelopen jaar van 47 naar 58 procent. Elektrische oplossingen, zoals warmtepompen, lijken op het eerste gezicht het meest populaire alternatief. Dat blijkt uit onderzoek van Stichting HIER klimaatbureau onder 1.761 respondenten.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/steeds-meer-nederlanders-steunen-stoppen-met-aardgas/

 • Duurzaam Nieuws - Materialenpaspoort wordt de standaard voor duurzaam en circulair bouwen 11 augustus 2017

  Een materialenpaspoort van een bouwwerk maakt inzichtelijk welke materialen bij de bouw zijn gebruikt en hoe ze zijn verwerkt. Dat maakt het hergebruiken en terugwinnen van materialen bij de sloop of demontage veel eenvoudiger en geeft bouwwerken meer waarde. De methodiek van de onafhankelijke Madaster Foundationom zo’n paspoort op te stellen wordt tot nationale standaard ontwikkeld. Bouwconcern VolkerWessels is hierbij al vanaf de start één van de ‘founding fathers’ betrokken.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/materialenpaspoort-wordt-de-standaard-voor-duurzaam-en-circulair-bouwen/     

 • Duurzaam Nieuws - Zo werkt een windmolen 28 juli 2017

  Wind en windmolens worden al eeuwen gebruikt om energie op te wekken. De oude Egyptenaren maakten al gebruik van zeilboten en in Perzië maalden ze meel met windmolens. Tegenwoordig gebruiken we windmolens voor het opwekken van groene stroom. Maar hoe ziet zo’n windmolen er vanbinnen eigenlijk uit?

  https://www.duurzaamnieuws.nl/zo-werkt-een-windmolen/

 • Hetnieuwsvandevooruitgang - 'Groene muur’ tegen verwoestijning in Afrika 27 juli 2017

  De groene muur die de verwoestijning van Noord-Afrika moet tegengaan begint vorm te krijgen. Dat meldt World’s Best News. 

  http://hetnieuwsvandevooruitgang.nl/2017/07/groene-muur-tegen-verwoestijning-in-afrika/

 • Trouw - Het eerste drijvende windmolenpark ter wereld verrijst voor de kust van Schotland 24 juli 2017

  Nog even, en Schotland heeft officieel het allereerste drijvende windmolenpark voor zijn kust liggen. Sinds vandaag dobbert één van de vijf turbines al voor de kust, de anderen volgen de komende weken. Een drijvende windmolen kan op veel diepere wateren ingezet worden dan een molen op een vaste paal. 

  https://www.trouw.nl/groen/het-eerste-drijvende-windmolenpark-ter-wereld-verrijst-voor-de-kust-van-schotland~a1a53586/

 • Trouw - Lage inkomens dreigen op te draaien voor klimaatkosten 19 juli 2017

  Milieudefensie voorziet een ‘sociale kloof’ als de kosten van het klimaatbeleid niet rechtvaardiger worden verdeeld.

  https://www.trouw.nl/groen/lage-inkomens-dreigen-op-te-draaien-voor-klimaatkosten~a57181611/

 • Duurzaam Nieuws - Universiteit Groningen onderzoekt energiegedrag huishoudens 16 juli 2017

  Hoe ziet het energiegedrag van Nederlanders eruit? Wanneer, hoe en waarom gebruiken we stroom, gas of andere energiebronnen in ons dagelijks leven? Dit zijn belangrijke vraagstukken in de energietransitie, de overgang naar duurzame energie. Bij Energysense, een onderzoek door de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) bouwen onderzoekers aan een enorme databank over energiegebruik en gedrag van Nederlanders in en om het huis.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/universiteit-groningen-onderzoekt-energiegedrag-huishoudens/

 • Trouw - Gigantische ijsberg Antartica nu echt afgebroken 12 juli 2017

  Een gigantische ijsberg is woensdag van het ijsplateau in Antartica afgebroken. De ijsmassa, die twee keer zo groot is als de oppervlakte van Luxemburg, stond al een tijdje op afbreken en drijft nu naar het noorden meldt het Duitse Alfred Wegener Instituut voor Pool-en Zee Onderzoek. 

  https://www.trouw.nl/groen/gigantische-ijsberg-antartica-nu-echt-afgebroken~a0b51db2/

 • Trouw - IJsplaat zo groot als Gelderland staat op het punt van afbreken 10 juli 2017

  Voor de derde keer dreigt een groot stuk ijs op West-Antartica af te kalven. De scheuren breiden zich snel uit.

  https://www.trouw.nl/groen/ijsplaat-zo-groot-als-gelderland-staat-op-het-punt-van-afbreken~aabe0bb6/

 • One World - Lokale overheden schreeuwen om meer steun bij verduurzaming 5 juli 2017

  In de Tweede Kamer dienden de gemeenten, waterschappen en provincies gisteren een petitie in. De boodschap: de Rijksoverheid moet zo snel mogelijk een stevige impuls geven aan de verduurzaming van Nederland. De lokale overheden claimen dat ze al volop bezig zijn met initiatieven voor duurzame energie, maar ze lopen in de uitvoering daarvan onnodig tegen belemmeringen op. En dat terwijl zij nu actie willen ondernemen. 

  https://www.oneworld.nl/groen/klimaat/lokale-overheden-schreeuwen-om-meer-steun-bij-verduurzaming    

 • FD - Klimaatactivisten bezetten Amsterdams overslagbedrijf 24 juni 2017

  Klimaatactivisten blokkeren zaterdag de kolenoverslag OBA Bulk Terminal in de Amsterdamse haven. De actiegroep Code Rood protesteert daarmee tegen het gebruik van fossiele brandstoffen.

  De actiegroep bestaat naar eigen zeggen uit ongeveer 300 mensen. Zij blokkeerden een spoorlijn op het terrein en klommen op kranen waarmee de kolen in het Westelijk Havengebied worden overgeladen. Daarmee kwamen de werkzaamheden bij de kolenoverslag stil te liggen, zegt de groep.‎

  https://fd.nl/ondernemen/1207799/klimaatactivisten-bezetten-amsterdams-overslagbedrijf?utm_source=nieuwsbrief&utm_campaign=fd-ochtendnieuwsbrief&utm_medium=email&utm_content=20170624&s_cid=671

 • Trouw - Emeritus hoogleraar gelooft nog steeds in olivijn, een steen die CO2 slurpt 23 juni 2017

  Het mineraal olivijn zou wereldwijd alle CO2 gaan opslurpen, voorzag professor Olaf Schuiling. Het gebeurde niet. Nu is hij gematigder, praktischer. Maar Schuiling blijft zijn ‘wondermiddel’ tegen klimaatverandering bewieroken, in een nieuw boek. 

  https://www.trouw.nl/groen/emeritus-hoogleraar-gelooft-nog-steeds-in-olivijn-een-steen-die-co2-slurpt~a04b2ade/   

 • One World - Zweden wil vijf jaar eerder voldoen aan klimaatdoelen 20 juni 2017

  Met een grote meerderheid heeft het parlement van Zweden ingestemd om in 2045 volledig CO2-neutraal te zijn. De opstellers van de wet noemen het ‘de belangrijkste klimaatdoelstelling van de Zweedse geschiedenis.'

  https://www.oneworld.nl/zweden-wil-vijf-jaar-eerder-voldoen-aan-klimaatdoelen 

 • Trouw - Russen kopen Nederlandse windmolens 19 juni 2017

  Russische energie: dat is gas, olie en kernenergie. Het Nederlandse bedrijf Lagerwey gaat dat nu voorzichtig veranderen. 

   
  https://www.trouw.nl/groen/russen-kopen-nederlandse-windmolens~a2f6338f/ 

 • Trouw - Energie uit zon en wind groeit veel sneller dan verwacht 16 juni 2017

  Veel sneller dan gedacht zullen groene energiebronnen als zon en wind goedkoper zijn dan fossiele brandstoffen. Zonne-energie is in een aantal landen al even goedkoop als kolen.  

  https://www.trouw.nl/groen/energie-uit-zon-en-wind-groeit-veel-sneller-dan-verwacht~af895b38/    

 • Verenigde Naties - World Environment Day 5 juni 2017

  World Environment Day is the United Nations flagship day for encouraging awareness and action for the environment. Over the years, it has grown to be one of the largest global platforms for public outreach, celebrated by millions of people in well over 100 countries. 

  https://sustainabledevelopment.un.org/index.php?page=view&type=13&nr=2411&menu=1634

 • Trouw - Zwitsers kiezen voor meer duurzame energie 21 mei 2017

  De bevolking van Zwitserland staat achter de plannen van de overheid om miljarden te steken in duurzame energie en een verbod op de bouw van nieuwe kerncentrales.

  https://www.trouw.nl/home/zwitsers-kiezen-voor-meer-duurzame-energie-~abc408dc/

 • Trouw - Industrie kan een sleutelrol spelen in de energietransitie 17 mei 2017

  Een wereld met eindige hulpbronnen en klimaatverandering raakt ons allemaal. Het is de vraag hoe wij de immense opgave op weg naar een CO2-arme economie in 2050 gaan realiseren, stelt Marcel Galjee, directeur Energie van AkzoNobel. 

  https://www.trouw.nl/opinie/industrie-kan-een-sleutelrol-spelen-in-de-energietransitie~ad20e272/ 

   

     

 • Duurzaamnieuws.nl - Stop met het verzekeren van klimaatverandering 15 mei 2017

  Afgelopen maand kon het Verenigd Koninkrijk voor het eerst een hele dag zonder energie uit kolen, sinds het begin van de Industriële Revolutie. Dit is opmerkelijk nieuws en het biedt een glimp van de toekomst die ons te wachten staat nu het land waar de steenkooleconomie ooit begon een volgende stap maakt. 

  http://www.duurzaamnieuws.nl/stop-met-het-verzekeren-van-klimaatverandering/ 

 • Trouw - De windreus van Nederland ligt boven de Wadden 8 mei 2017

  Vanmiddag wordt het grootste windmolenpark van Nederland geopend. De 150 turbines van 'Gemini' staan in zee, 85 kilometer boven Ameland en Schiermonnikoog. Vier bijzonderheden van deze windreus.

  https://www.trouw.nl/groen/de-windreus-van-nederland-ligt-boven-de-wadden~ab6264c2/   

 • Trouw - Een weldenkend mens respecteert de grenzen die de aarde wel degelijk stelt 5 mei 2017

  OPINIE

  Doorgaan met CO2 uitstoten in de hoop dat er wel een technische oplossing komt is ernstig af te raden, meent Bert Vink, ontwikkelaar van een lesmethode duurzaamheid voor het basisonderwijs.

  https://www.trouw.nl/groen/een-weldenkend-mens-respecteert-de-grenzen-die-de-aarde-wel-degelijk-stelt~aea0e77d/

 • Trouw - Hoogleraren: zet alles op alles voor een groene economie 24 april 2017

  Een grote groep hoogleraren roept de Tweede Kamer op tot een radicale ommezwaai naar een groene economie. Nederland moet van hekkensluiter Europees koploper worden, vinden 90 professoren van zestien universiteiten. 

  https://www.trouw.nl/groen/hoogleraren-zet-alles-op-alles-voor-een-groene-economie~a1250c6c/ 

 • Trouw - Deze 90 hoogleraren roepen het kabinet op Nederland groener te maken 24 april 2017

  In een open brief roepen negentig hoogleraren de Tweede Kamer op Nederland groener te maken. Bekijk hier de lijst van hoogleraren die meedoen met de actie, onder aanvoering van Jan Rotmans.

  https://www.trouw.nl/groen/deze-90-hoogleraren-roepen-het-kabinet-op-nederland-groener-te-maken~a72a56f8/

 • Trouw - 'Honderd miljoen nodig voor nationale parken' 12 april 2017

  Organisaties zoals de ANWB willen parken aantrekkelijker maken. Ze zoeken daarbij steun van een nieuw kabinet. 

   https://www.trouw.nl/groen/-honderd-miljoen-nodig-voor-nationale-parken-~a0e3189e/ 

 • Duurzaamnieuws.nl - Eneco en Mitsubishi bouwen grootste batterij van Europa 9 april 2017

  Eneco en Mitsubishi Corporation (MC) starten in Duitsland binnenkort met de bouw van Europa’s grootste batterij, onder de naam EnspireME. Met de batterij kunnen zij straks reservecapaciteit aan het Europese elektriciteitsnet leveren. Daarnaast onderzoeken beide partijen de mogelijkheid om de overproductie van lokale windstroom op te slaan. 

  http://www.duurzaamnieuws.nl/eneco-en-mitsubishi-bouwen-grootste-batterij-van-europa/ 

 • Trouw - Zonnepanelen straks ook ‘made in Groningen’ 8 april 2017

  In Noord-Groningen verrijst binnenkort een fabriek voor de productie van zonnepanelen. Initiatiefnemer Powerfield uit Dokkum maakte dat gisteren bekend. In de fabriek moeten jaarlijks 1,2 miljoen panelen van de band gaan rollen. Bouwkosten: 15 tot 20 miljoen euro. 

  https://www.trouw.nl/groen/zonnepanelen-straks-ook-made-in-groningen-~a97af281/

 • FD - Triodos Bank verlaagt spaarrente naar nul procent 21 maart 2017

  'Geld blijft voor ons van waarde', zegt Triodos Bank bij de aankondiging dat de spaarrente per 3 april verlaagd wordt naar nul procent. De duurzame bank uit Zeist is de eerste bank in Nederland die geen vergoeding meer geeft. Reden van de renteverlaging zijn de historisch lage rentes in Europa, zegt de bank.

  https://fd.nl/beurs/1193343/triodos-bank-verlaagt-spaarrente-naar-nul-procent?utm_source=nieuwsbrief&utm_campaign=fd-ochtendnieuwsbrief&utm_medium=email&utm_content=20170321&s_cid=671

 • Trouw - In één generatie weg met kolen, olie, gas? 20 maart 2017

  COLUMN

  In het jaar 2006 nam Laurens Jan Brinkhorst, D66-minister in het kabinet-Balkenende-II, het besluit om drie nieuwe kolencentrales te bouwen. Ze begonnen hun ovens te stoken in 2015 en ze kostten miljarden.  

   https://www.trouw.nl/opinie/in-een-generatie-weg-met-kolen-olie-gas-~aefc930f/ 

 • Trouw - VVD-coryfee: het volgende kabinet moet groenrechts beleid voeren 19 maart 2017

  VVD-coryfee Frank de Grave heeft zijn partij opgeroepen om klimaatbeleid in het volgende kabinet prioriteit te geven. Door met een eigen invulling van milieumaatregelen te komen, wil de oud-minister van defensie links de wind uit de zeilen nemen.

   https://www.trouw.nl/democratie/vvd-coryfee-het-volgende-kabinet-moet-groenrechts-beleid-voeren~a805972e/ 

   

   

 • Trouw - Klimaatprobleem? Liever stilzitten dan fors ingrijpen 18 maart 2017

  INTERVIEW

  We zijn onze oriëntatie kwijt, betoogt de nieuwe Denker des Vaderlands René ten Bos. Dat is bij de opwarming van de aarde een groot manco.

   https://www.trouw.nl/groen/klimaatprobleem-liever-stilzitten-dan-fors-ingrijpen~a3c5fb16/  

 • De Volkskrant - Is immens nationaal park de redding voor bedreigde Siberische tijger? 17 maart 2017

  China gaat een nationaal park bouwen om de ernstig bedreigde Siberische tijger en amoerpanter te beschermen. De Chinese overheid heeft dat plan officieel goedgekeurd. Het park, dat 60 procent groter zal zijn dan het Amerikaanse Yellowstone National Park, dient als laatste toevluchtsoord voor de dieren. 

  http://www.volkskrant.nl/buitenland/is-immens-nationaal-park-de-redding-voor-bedreigde-siberische-tijger~a4475753/