• Trouw - Bedenk een stad waar fossiele energie geen rol meer speelt 17 maart 2017

  INTERVIEW

  Een stad waar geen fossiele energie meer te vinden is. Hoe ziet die eruit? Hoogleraar Maarten Hajer vroeg het aan kunstenaars in de wedstrijd ‘Post fossil city’. Tien winnende inzendingen op een rij. 

   https://www.trouw.nl/groen/bedenk-een-stad-waar-fossiele-energie-geen-rol-meer-speelt~ad922778/ 

 • Trouw - Windenergie blijft hard nodig 16 maart 2017

  OPINIE

  Hans Timmers is de voorzitter van de Nederlandse WindEnergie Associatie (NWEA). Volgens hem moet Nederland alles op alles zetten om de klimaatdoelstellingen te halen. Daar is windenergie hard bij nodig, en de hinder van windmolens valt best mee. 

   https://www.trouw.nl/opinie/windenergie-blijft-hard-nodig~ae94e2be/ 

 • Trouw - Haven Amsterdam moet in 2030 steenkoolvrij zijn 16 maart 2017

  In de haven van Amsterdam wordt in 2030 geen steenkool meer overgeslagen. Dat staat in het strategisch plan 2017-2021 dat Havenbedrijf Amsterdam gisteren heeft gepresenteerd. 

  https://www.trouw.nl/groen/haven-amsterdam-moet-in-2030-steenkoolvrij-zijn~a8c8cf92/  

 • Trouw - Het Great Barrier Reef wordt waarschijnlijk nooit meer de oude, zeggen wetenschappers 16 maart 2017

  De kans is klein dat het Australische Great Barrier Reef er ooit weer helemaal bovenop komt. Dat schrijven Australische onderzoekers vandaag in het wetenschappelijke tijdschrift Nature. Volgens hen is er nog maar één manier om het rif niet verder te laten verbleken: nu actie ondernemen tegen klimaatverandering. 

   https://www.trouw.nl/groen/het-great-barrier-reef-wordt-waarschijnlijk-nooit-meer-de-oude-zeggen-wetenschappers~a90a636d/ 

 • Trouw - Voorkom een caviarace in het klimaatbeleid, houd één koers aan 15 maart 2017

  OPINIE

  Ed Nijpels was terecht verontrust dat tijdens de verkiezingscampagne niet gesproken is over klimaat, vindt Colette Alma, directeur van de Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie. Maar ze roept politici op om wel te focussen. 

  https://www.trouw.nl/opinie/voorkom-een-caviarace-in-het-klimaatbeleid-houd-een-koers-aan~a4fabaaa/  

 • Trouw - Energieregels uit het stenen tijdperk remmen de duurzame omslag 30 januari 2017

  TRANSITIE De overheid wil schone energie in 2050. Maar de regels zitten in de weg, concludeert PwC.

    http://www.trouw.nl/tr/nl/4332/Groen/article/detail/4455423/2017/01/30/Energieregels-uit-het-stenen-tijdperk-remmen-de-duurzame-omslag.dhtml 

 • NOS - VPRO Tegenlicht, Tijdperk van de mens 29 januari 2017

  Documentaire Tijdperk van de mens

  zondag 29 januari, 21.05 uur op NPO2    

  http://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2016-2017/tijdperk-van-de-mens.html 

 • Duurzaamnieuws.nl - Eerst schoon opwekken, daarna pas besparen maakt energietransitie effectiever 15 januari 2017

  Vergeet de Trias Energetica, want die vertraagt de energietransitie alleen maar. Dat zegt Frans Rooijers, directeur van onderzoeksbureau CE, op Energiepodium. De reden: door de tijd die energiebesparing kost wordt het opwekken van schone energie steeds langer uitgesteld.

 • Duurzaamnieuws.nl - NWEA leden, verkoop die windpark plannen aan consumenten! 9 januari 2017

  NWEA is de lobbyclub voor windpark bouwers, zegt Henk Daalder. Ze hebben goed gelobbyd in Den Haag. Daarom krijgen de leden een subsidie garantie van 8 cent per kWh uit hun windparken. Terwijl de kostprijs van stroom uit een windpark maar 2 cent is. Maar die 8 cent krijgen ze alleen als de leden van NWEA burgers afwijzen als direct betrokkene. Daardoor krijgen windparkontwikkelaars altijd de tegenstanders van windparken over zich heen. Daarom is NWEA de grootste rem op de energie transitie. Zij doen het als bedrijf voor het geld. Niet voor de energietransitie, of om onze samenleving te redden van het klimaat probleem. Volgens Daalder hebben hebben NWEA leden daarom geen toekomst, tenzij ze de burgers erbij betrekken. 

 • Trouw - Meetsysteem kan hoeveelheid smog in Peking bijna niet meer aan 2 januari 2017

  Dichte smog markeerde de overgang naar het nieuwe jaar in de Chinese hoofdstad Peking en de noordelijke provincies van het land. Op nieuwjaarsdag dreigde het maximum op de schaal waarop smog wordt gemeten te worden overschreden.

 • Duurzaamnieuws.nl - In 2017 wordt de duurzame transitie belangrijker dan ooit 31 december 2016

  Vooruitschrijven naar een nieuw jaar leverde doorgaans een wenshopende projectie van een betere wereld op. Het beeld van die wereld is opgebouwd uit begrippen als eerlijk, samen, bouwen en groen. Wat er zienderogen ontstaat is een wereld waarin het steeds meer gaat om ik, wij (tegenover de rest), destructie, bruin en zwart. Dat laat geen groene ziel onberoerd. 

 • Duurzaamnieuws.nl - 2016 produceerde extra groene windstroom voor 450.000 inwoners 28 december 2016

  Het afgelopen jaar zijn er in Nederland 229 nieuwe windmolens geplaatst met een totaal vermogen van 822 megawatt. Dat heeft de Nederlandse WindEnergie Associatie (NWEA) bekendgemaakt op basis van cijfers van WindStats. De nieuwe windmolens leveren jaarlijks genoeg schone elektriciteit om een stad van 450.000 inwoners van stroom te voorzien. 

 • FD - 'Pensioenfondsen moeten meer ruimte krijgen om duurzaam te beleggen' 7 december 2016

  Pensioenfondsen en andere grote institutionele beleggers moeten meer ruimte krijgen om hun geld in duurzame beleggingen te steken. Dat zegt pensioenbelegger PGGM in een toelichting op een rapport over duurzaam beleggen, dat woensdag wordt aangeboden minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. 'Een euro belegd in een kolencentrale telt nu even zwaar voor de toezichthouder als een euro de we in een windmolenpark steken,' zegt een woordvoerder van PGGM, dat voor Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) de pensioenen belegt. 'Daar willen we met DNB over in gesprek.'

 • FD - 'Het moet niet imago zijn dat ons stuurt in bedrijfskeuzes' 26 november 2016

  Ben van Beurden moet Nederlands grootste bedrijf door de complexe energietransitie zien te loodsen. Een exclusief gesprek met de Shell-topman, over de gepolariseerde discussie rond zijn bedrijf, dividendbetalingen, nieuwe verdienmodellen, Arctische olie en de ‘carbon bubble’.

 • Trouw - Windmolens dobberen straks midden op de Noordzee 22 november 2016

  Terwijl we in Nederland elkaar een beetje voor rotte vis uitmaken als het gaat om megawindmolens op 18 kilometer uit de kust, ontwikkelt de industrie drijvende turbines voor heel ver in zee. Schotland krijgt de primeur.

  http://www.trouw.nl/tr/nl/5151/Vincent-wil-zon/article/detail/4418669/2016/11/22/Windmolens-dobberen-straks-midden-op-de-Noordzee.dhtml

 • FD - Storm betekent goede dag windturbines 20 november 2016

  De eerste najaarsstorm was goed voor windturbines. Zondagmiddag was er voor 3.886 megawatt windenergie vermogen op het Nederlandse net, zo meldde windstats.nl. Op dit moment heeft Nederland een opgesteld vermogen van wind op zee en op land, van 3957 megawatt. Anders gezegd: door de harde wind was er een benutting van iets meer dan 98%.

 • FD - ‘Het klimaat heeft moedige rechters nodig’ 15 november 2016

  Jaap Spier noemt de verkiezing van Donald Trump slecht nieuws voor het klimaat. De hoogleraar Law and Global Challenges vindt sowieso dat politici te weinig doen tegen klimaatverandering. Hij heeft zijn hoop gevestigd op het wetboek.

 • Trouw - Uitstoot CO2 wereldwijd voor derde jaar op rij stabiel 14 november 2016

  De mondiale uitstoot van CO2 zal dit jaar voor de derde keer op rij stabiel blijven. Dat is het goede nieuws. Het slechte nieuws is dat dat niet genoeg is; de uitstoot van dat broeikasgas zou moeten dálen om klimaatverandering binnen de afgesproken perken te houden.

  http://www.trouw.nl/tr/nl/4332/Groen/article/detail/4414824/2016/11/14/Uitstoot-CO2-wereldwijd-voor-derde-jaar-op-rij-stabiel.dhtml

 • FD - Klimaatcoalitie maakt vaart met terugbrengen CO2-uitstoot 11 november 2016

  Ruim 200 bedrijven, overheden en ngo’s in Nederland brengen versneld hun CO2-uitstoot terug. De organisaties, verenigd in de Nederlandse Klimaatcoalitie, hebben afgesproken hun uitstoot per 2020 te halveren en te mikken op een volledig klimaatneutrale bedrijfsvoering in 2050. Dat heeft milieuorganisatie Natuur & Milieu vrijdag bekendgemaakt.

 • FD - Verzekeraar Aviva investeert £ 10 mrd in infrastructuur 7 november 2016

  De Britse verzekeraar Aviva wil £ 10 mrd (€ 11,2 mrd) gaan investeren in infrastructuur wereldwijd. Dat zegt ceo Mark Wilson in eeninterview met de Britse zakenkrant Financial Times. Langetermijninvesteringen in infrastructuur zijn voor de verzekeraar een interessant alternatief nu de rentes op een historisch laag niveau staan.

 • Duurzaam bedrijfsleven - Verbouwde AH-winkel is ‘duurzaamste super van Europa’ 2 november 2016

  De verbouwde Albert Heijn XL in Purmerend is volgens Albert Heijn de duurzaamste supermarkt van Europa. Dat is te danken aan verschillende energiebesparende maatregelen.

  http://www.duurzaambedrijfsleven.nl/retail/18809/verbouwde-ah-winkel-is-duurzaamste-super-van-europa

 • Duurzaam nieuws - Van het gas af 11: Alleen als er lokaal een wil en weg wordt gevonden 1 november 2016

  Na 20 jaar wereldwijd confereren is vrijwel iedereen is er inmiddels wel van overtuigd dat het geen goed idee meer is steeds sneller het aardgas en de rest van het koolstof houdende binnenste van onze aarde op te branden.

  http://www.duurzaamnieuws.nl/van-het-gas-af-11/

 • Duurzaam bedrijfsleven - ‘Big data verhoogt output van windmolens met 20 procent’ 31 oktober 2016

  Het gebruik van big data kan de output van windmolens op zee met 20 procent verhogen. Met andere woorden: In plaats van 20 procent meer windturbines te installeren, kunnen energiebedrijven big data gebruiken om de energieopwekking van bestaande installaties met 20 procent te verhogen. Steeds meer bedrijven binnen de duurzame energiesector richten hun pijlen op data-analyse. Dat stelt DW.com.

  http://www.duurzaambedrijfsleven.nl/ict/18733/big-data-verhoogt-output-van-windmolens-met-20-procent

 • Trouw - Duurzame energie wordt de nieuwe basis 29 oktober 2016

  WEBLOG Zonne- en windenergie kunnen ondanks hun fluctuaties de nieuwe basis voor ons energiesysteem worden. Kern- en kolencentrales zullen hun rol daarin gaandeweg verliezen.

  http://www.trouw.nl/tr/nl/4332/Groen/article/detail/4404192/2016/10/29/Duurzame-energie-wordt-de-nieuwe-basis.dhtml

 • De Volkskrant - NS laat treinen al jaar eerder op groene stroom rijden 26 oktober 2016

  Alle elektrische treinen van de Nederlandse Spoorwegen rijden vanaf 1 januari op groene stroom, die is opgewekt met windenergie. Dat is een jaar eerder dan gepland. 'Hiermee zijn we het eerste land ter wereld. Onze 9 miljoen klanten in Nederland kunnen dan elke dag reizen zonder schadelijke CO2-uitstoot', aldus interim president-directeur van de NS Roger van Boxtel.

  http://www.volkskrant.nl/economie/ns-laat-treinen-al-jaar-eerder-op-groene-stroom-rijden~a4402452/

 • FD - Groningse aardbevingsschade kost NAM €1,1 miljard 23 oktober 2016

  De NAM is veel meer kwijt aan aardbevingsuitgaven dan eerder gedacht. Dit jaar heeft de exploitant van de aardgasvelden in Groningen al €1,09 mrd uitgegeven aan onder meer preventieve versterkingen, schadeafhandeling en het opkopen van huizen in het door aardbevingen getroffen gebied. Dat blijkt uit het vrijdag verschenen kwartaalrapport van de Nationaal Coördinator Groningen (NCG).

 • Duurzaam bedrijfsleven - Hoe slimme software windparken goedkoper maakt 21 oktober 2016

  Prijsrecords in de markt voor windstroom volgen elkaar in rap tempo op. Niet alleen door economische omstandigheden dalen de kosten, maar ook door innovatie. Windturbines zijn de afgelopen decennia efficiënter en robuuster geworden. En de bodem is nog niet in zicht.

  http://www.duurzaambedrijfsleven.nl/energie/18493/hoe-slimme-software-windparken-goedkoper-maakt

 • DFT - Nederland al in 2017 afhankelijk van stroomimport 13 oktober 2016

  Nederland wordt volgend jaar al in bepaalde situaties afhankelijk van stroomimport. Dat schrijft hoogspanningsnetbeheerder TenneT in een donderdag gepubliceerd rapport. Eerst was de verwachting dat dit pas in 2019 zou gebeuren.

  http://m.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/article/26804055/nederland-al-in-2017-afhankelijk-van-stroomimport?utm_source=mail&utm_medium=email&utm_campaign=email

 • DFT - General Electric lijft grote wiekenbouwer in 11 oktober 2016

  LM Wind Power, de grootste onafhankelijke wiekenbouwer ter wereld, wordt voor 1,5 miljard euro overgenomen door General Electric (GE). Dat maakten beide bedrijven dinsdag bekend.

  http://m.telegraaf.nl/dft/bedrijven/sif_group/article/26790045/general-electric-lijft-grote-wiekenbouwer-in?utm_source=mail&utm_medium=email&utm_campaign=email

 • NOS - Essent gaat 'schone' gascentrale Moerdijk in 2018 sluiten 10 oktober 2016

  Energieproducent Essent sluit per 1 februari 2018 de gasgestookte warmtekrachtcentrale Moerdijk. Het moederbedrijf van Essent, RWE, meldt dat daarnaast de vier kleine gasgestookte warmtekrachtcentrales in Erica, Klazienaveen, Den Bosch en Bergen op Zoom vanaf 1 december van het energienet worden gehaald. De vier centrales waren al in 2012 stilgelegd.

  http://nos.nl/artikel/2136914-essent-gaat-schone-gascentrale-moerdijk-in-2018-sluiten.html

 • FD - Column Mathijs Bouman - DNB kan zijn goud beter op Marktplaats zetten 6 oktober 2016

  Toen in 1936 werd begonnen met de bouw van de goudkluis op de Amerikaanse legerbasis Fort Knox, schreef een lokale krant: 'een cynicus wil weten wat voor nut het heeft om goud op te graven uit de grond, alleen maar zodat Uncle Sam het opnieuw kan begraven in Kentucky'.

 • Duurzaam bedrijfsleven - Rotorbladen van schuim maken windturbines circulair 5 oktober 2016

  Onderzoekers van het Duitse Frauenhofer-Gesellschaft hebben rotorbladen ontwikkeld uit thermoplastisch schuim. Hierdoor worden windturbines lichter en kan het materiaal aan het eind van de levensduur volledig worden gerecycled.

  http://www.duurzaambedrijfsleven.nl/energie/18067/rotorbladen-van-schuim-maken-windturbines-circulair

 • FD - Tweede tender windpark Borssele trekt 26 biedingen aan 30 september 2016

  Voor de vergunning van twee nieuwe kavels in het windenergiegebied Borssele heeft het ministerie van Economische Zaken 26 biedingen ontvangen. De inschrijving sloot donderdag om 17.00 uur. Dat heeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), dat de biedingsronde uitvoert in opdracht van het ministerie van Economische Zaken vrijdag bekendgemaakt.

 • FD - ECN en TNO voegen energieonderzoek samen 30 september 2016

  Energieonderzoekscentrum ECN, TNO en Wageningen Research gaan een aantal activiteiten samenvoegen tot twee nieuwe onderzoekscentra: één voor energie-innovatie en één voor voedselinnovatie. De nucleaire tak van ECN, die wordt afgesplitst krijgt een financiële injectie van de overheid van €40 mln voor het verwerken en afvoeren van het historisch radioactief afval. Dit heeft minister Kamp van Economische Zaken (EZ) vrijdag bekendgemaakt.

 • FD - EU sluit akkoord over ratificatie klimaatverdrag 30 september 2016

  De EU-ministers van milieu hebben vrijdag onverwacht een doorbraak bereikt over gemeenschappelijke ratificatie van het vorig jaar in Parijs gesloten klimaatverdrag. Dat betekent dat er nu voldoende ondertekenaars zijn om het verdrag dit jaar nog in werking te laten treden.

 • FD - Shell biedt op aanleg van tweede windpark bij Borssele 29 september 2016

  Shell doet mee in de tender om de aanleg van het tweede windpark bij Borssele. Dat zegt een woordvoerder van de oliemaatschappij, pal nadat de inschrijvingstermijn is verlopen. Shell deed eerder dit jaar ook al mee aan de tender voor het eerste windpark bij Zeeland, maar won die aanbesteding toen niet.

  https://fd.nl/ondernemen/1169464/bij-sluiting-van-borssele-tender-zijn-alle-ogen-gericht-op-dong

 • FD - Luchtvaart wacht op 'uniek' akkoord over CO2-uitstoot 29 september 2016

  Volgende week staat iets unieks te gebeuren. Voor het eerst krijgt de gehele internationale luchtvaart te maken met maatregelen die de sector milieuvriendelijker moeten maken.

  https://fd.nl/economie-politiek/1169506/luchtvaart-wacht-op-uniek-akkoord-over-co-sub-2-sub-uitstoot

 • NOS - 6 procent van onze stroom kwam vorig jaar uit wind 28 september 2016

  Van alle stroom die wij vorig jaar in Nederland hebben verbruikt, was 6 procent door windmolens opgewekt. Dat is bijna een derde meer dan in het jaar ervoor. De stroom uit windmolens is volgens het CBS voldoende om 2,5 miljoen huishoudens een jaar lang van stroom te voorzien. Het zijn vooral windmolens op land die deze elektriciteit opwekken. 

  http://nos.nl/artikel/2134785-6-procent-van-onze-stroom-kwam-vorig-jaar-uit-wind.html

 • DFT - Verbetering in duurzaamheid helpt rendement 27 september 2016

  Bedrijven die op het gebied van duurzaamheid verbetering laten zien, zijn relatief aantrekkelijke beleggingen. Dit blijkt uit onderzoek van NN Investment Partners en de Universiteit van Maastricht.

  http://m.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/article/26691465/verbetering-in-duurzaamheid-helpt-rendement?utm_source=mail&utm_medium=email&utm_campaign=email

 • Scientias.nl - Er is teveel luchtvervuiling in Nederland en Belgie 27 september 2016

  Ruim negen van de tien mensen op aarde ademt vervuilde lucht in, beweert de Wereldgezondheidsorganisatie. Ieder jaar sterven drie miljoen mensen aan ziekten die ontstaan of verergerd worden door luchtvervuiling.

  www.scientias.nl/er-is-luchtvervuiling-nederland-en-belgie/