• CO2-uitstoot reduceren door zelf te investeren in de energietransitie 27 november 2019

  De headlines van het nieuws deze week zijn duidelijk: ‘de uitstoot van CO2 moet direct drastisch omlaag om ‘Parijs’ nog te halen’. De doelen van het klimaatakkoord lijken vooralsnog echter heel ver weg. De energietransitie is van eminent belang om CO2-reductie te realiseren. Maar wat kunt u nu zelf doen om hieraan bij te dragen?

 • Duurzaam Nieuws - De eerste duurzame zelfbouw wooncoöperatie van Nederland mag gaan bouwen 19 november 2019

  Wooncoöperatie De Warren heeft in het afgelopen jaar als collectief van 50 mensen samen met Natrufied Architecture een uniek duurzaam gebouw ontworpen. Uit hout opgetrokken, energieneutraal, met veel gemeenschappelijke faciliteiten en ruimten en een gevel van gebruikt materiaal. Deze week is de omgevingsvergunning verleend en mag er gebouwd gaan worden.

  Bron: Duurzaam Nieuws

 • TU-Delft -Nieuw systeem voorspelt persoonlijkheid van autobestuurders 18 november 2019

  Een team van MIT en TU Delft heeft een nieuw systeem ontwikkeld dat autobestuurders classificeert als egoïstisch of altruïstisch. Dit kan mogelijk helpen om zelfrijdende auto’s beter te laten navigeren.  De wetenschappers publiceren hier deze week over in de Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

  Bron: TU Delft

 • De Tres Hombres varen met succes op de duurzaamheidsgolf 14 november 2019

  WindShareFund is deze maand trotse partner van Sublime Doing Donderdag, een dag waarop we aandacht besteden aan mensen die een positief verschil maken. Deze week aandacht voor Tres Hombres: zeilend varen ze de Atlantische oceaan over om rum, koffie én cacao naar Den Helder te brengen.

 • Snelle vastgoedbelegger zet nu vol in op duurzame energie 7 november 2019

  Deze maand is WindShareFund, initiatiefnemer van BeleggeninWindenergie.nl, partner van Sublime Doing Donderdag. In onze samenleving staan we samen voor kleine en grote uitdagingen. Denk aan klimaatverandering, toenemende ongelijkheid of eenzaamheid. Inspirerende doeners werken aan aansprekende initiatieven en laten daarmee zien dat vooruitgang mogelijk is en dat iedereen daar aan kan beginnen en/of bijdragen. Met de Sublime Doing Donderdag worden deze mensen en hun initiatief aan u voorgesteld. Deze week een interview met Sander van Zijl, Head of Special Projects bij WindShareFund. Hij ruilde de vastgoedwereld in voor de energietransitie.

 • TU/e - Zonneauto TU Eindhoven behaalt goud op World Solar Challenge, vierde keer op rij 28 oktober 2019

  Solar Team Eindhoven, het team van de Technische Universiteit Eindhoven, heeft voor de vierde keer op rij de hoofdprijs gepakt in de Cruiser Class van de Bridgestone World Solar Challenge (WSC). Het team legde de ruim drieduizend kilometer lange rit van Darwin naar Adelaide af met de hoogste efficiëntiescore van alle teams. Ook op de beoordeling van de zonneauto’s door de vakjury, gisteren, scoorde het team ver boven de concurrenten. Solar Team Eindhoven heeft alle edities van de Cruiser Class van de WSC tot nu toe gewonnen.

  Bron: TU Eindhoven

 • Duurzaam Actueel - Universiteit stelt eerste Duurzaamheidsrapport voor 28 oktober 2019

  Het eerste Duurzaamheidsrapport van de KU Leuven is een feit: een uitgebreide stand van zaken in de heel brede zin van het woord. Ingenieur Karel Van Acker doceert circulaire economie en is voorzitter van de Duurzaamheidsraad. Hij voert het woord namens een stuk of zestig collega’s die het rapport maakten: “Met dit in handen is duidelijk wat onze volgende stappen moeten zijn.”

  Bron: Duurzaam Actueel

 • Duurzaam Actueel - Om deze redenen koop je liever duurzame verf 26 oktober 2019

  Duurzaamheid is een veelbesproken onderwerp vandaag de dag. En dat is maar goed ook. Want ook de verfindustrie heeft ondertussen het nodige opgestoken van de discussies rondom duurzaamheid. Zo is het aantal ongevallen door verf misschien nihil. Maar is het algemeen bekend dat men nare klachten kan krijgen wanneer foute verf gebruikt wordt. Denk hierbij aan duizeligheid of hoofdpijn door de nare geur dat verf soms kan hebben. Helaas blijft het niet alleen bij kortdurende klachten. Want langdurig in aanraking komen met verf kan ook op de lange termijn voor gezondheidsklachten zorgen. Maar wat is nu de oplossing daarvoor? Duurzame verf!
   

  Bron: Duurzaam Actueel

 • TU/e - Unieke innovatiechallenge technische universiteiten 18 oktober 2019

  Op 7 november vindt in Den Haag de finale plaats van een unieke innovatiecompetitie tussen de vier Nederlandse TU’s. Dit voorjaar organiseerden de vier technische universiteiten (Eindhoven, Delft, Twente, Wageningen) al hun eigen voorrondes. Liefst 800 studenten, 80 teams per TU, presenteerden baanbrekende innovaties die bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke problemen. Er zijn nu nog 16 finalisten over.

  Bron: TU Eindhoven

 • Duurzaam Actueel - Volledige duurzame energie in 2033 haalbaar voor Curaçao 14 oktober 2019

  In tegenstelling tot verreweg de meeste landen ter wereld, wekt Curaçao ongeveer 34 procent van de huidige elektriciteitsproductie op door de inzet van wind- en zonne-energie. In Nederland is dat slechts 6 procent. Ingenieur Richenel Bulbaai verdedigt op 11 oktober 2019 zijn proefschrift over dit onderwerp aan de Universiteit Twente. Zijn bevindingen zorgen ervoor dat dit eiland in 2033 volledig kan leven van duurzame energie. Bovendien kan de jaarlijkse CO2-uitstoot met ongeveer 92 procent omlaag.

  Bron: Duurzaam Actueel

 • Trouw - Het wonder van de wormen en gft-afval in de stad 10 oktober 2019

  Het nieuwste hotel van Amsterdam is bestemd voor wormen, oogt als een bijenkorf maar is geïnspireerd op een duiventil. Design, zegt Arie van Ziel over wormenhotel Adam 3.0. ‘We wilden echt een mooie kast op straat zetten’, voegt Peter Jan Brouwer eraan toe. ‘Mensen moeten er trots op kunnen zijn.’ Nummer 3 in de Duurzame 100.

  Bron: Trouw

 • Duurzaam Actueel - Huurders, corporaties en gemeente Den Haag willen meer betere en duurzame betaalbare woningen 27 september 2019

  Woningcorporaties, huurdersverenigingen en wethouders Boudewijn Revis (Wonen & Stadsontwikkeling) en Liesbeth van Tongeren (Duurzaamheid & Energietransitie) tekenden vandaag de eerste gezamenlijke raamovereenkomst. In deze overeenkomst worden de ambities van corporaties, huurders en gemeente tot 2024 vastgelegd. Het doel van deze ambities is om de Haagse woningmarkt betaalbaarder, toegankelijker en duurzamer te maken.

  Bron: Duurzaam Actueel

 • Rijkswaterstaat - Autodelen wordt steeds normaler 26 september 2019

  Het aantal deelauto’s is afgelopen jaar met circa 10.000 auto’s toegenomen. Het totaal aantal deelauto’s in Nederland komt hiermee op 51.149 in 2019. De absolute groei ten opzichte van vorig jaar is stabiel gebleven, wat doet vermoeden dat er een nieuwe fase is aangebroken in de ontwikkeling van de markt voor deelmobiliteit. In de Green Deal Autodelen II wordt gestreefd naar 100.000 deelauto’s in 2021 en 700.000 gebruikers van autodelen.

  Bron: Rijkswaterstaat

 • Duurzaam Actueel - LED + Elektro 2019 26 september 2019

  Met ledverlichting kunnen bedrijven tot wel 80% besparen op hun energieverbruik. Door de sterk gedaalde prijzen is de aanschaf van ledverlichting vaak zeer snel terug verdiend. Maar led biedt méér dan alleen besparing. Eigenaren en gebruikers van gebouwen vragen om de verbeterde lichtbeleving van zelf-dimmende lampen of willen hun verlichting integreren met hun beveiligingssysteem. 

  Bron: Duurzaam Actueel

 • Duurzaam Nieuws - Rusland treedt formeel toe tot Klimaatakkoord van Parijs 25 september 2019

  Rusland, de vierde grootste uitstoter van broeikasgassen ter wereld, is na vier jaar formeel toegetreden tot het klimaatakkoord van Parijs. Daarmee komt een eind aan maandenlange spanningen in de Russische politiek. “De Russische Federatie accepteert het Klimaatakkoord van Parijs en wordt een volwaardige deelnemer aan dit internationale instrument”, zei een vertegenwoordiger van de Russische president Vladimir Poetin gisteren (maandag) op de VN-klimaattop in New York.

  Bron: Duurzaam Nieuws

 • One World - Hoe hou je als klimaatwetenschapper de moed erin? 18 september 2019

  Hoe hou je hoop in de toekomst als het je werk is om de rampzalige gevolgen van klimaatverandering in beeld te brengen? Irene van den Berg vroeg het Pier Vellinga, emeritus hoogleraar aan de Vrije Universiteit Amsterdam, die al meer dan dertig jaar waarschuwt voor de opwarming van de aarde. Klimaatwetenschapper Pier Vellinga (69) hamert al decennialang op de risico’s van de opwarming van de aarde. Dag in, dag uit legt de internationaal bekende wetenschapper uit dat de aarde snel opwarmt en hoe dramatisch dat is voor alles en iedereen die erop woont. Niet alleen in de luwte van de universiteit en in wetenschappelijke tijdschriften; hij brengt zijn onheilsbericht ook op de BBC, bij CNN en via TEDx. Dat zijn boodschap vaak aan dovemansoren is gericht, maakt zijn werklust er niet minder op. Nu hij tegen de zeventig is, staat hij nog altijd vol energie voor zaaltjes te vertellen dat minder vlees eten en elektrisch rijden wel degelijk zin hebben.

  Bron: One World

 • Trouw - Hoe vervuilend is online shoppen (en wat kun je ertegen doen)? 17 september 2019

  Shopschaamte? Met grote verpakkingen, vervuilende bezorgbusjes en stapels retourzendingen is dat niet ongegrond. Maar als je drukbezet bent en toch dat verjaardagscadeau nodig hebt, kun je er soms niet onderuit. Wat te doen? We bestellen wat af in Nederland. In 2008 kocht de helft van de Nederlanders iets via internet. Tien jaar later ging het volgens Eurostat al om 80 procent. Met een bescheiden Europees ­gemiddelde van 60 procent staat Nederland in de topvijf van koopgrage landen, althans wat online winkelen betreft.
   

  Bron: Trouw

 • Duurzaam Actueel - Kabelbacteriën: levende stroomkabels met ongekende geleidbaarheid 15 september 2019

  Wetenschappers van UAntwerpen, UHasselt en TU Delft ontdekken elektrische geleiding in kabelbacteriën. Bacteriën die leven op elektriciteit en in staat zijn om stroom over lange afstanden door sterk geleidende kabels te sturen, net zoals hoe wij onze tv en koelkast van stroom voorzien… Het lijkt misschien moeilijk te geloven, maar dat is precies wat een team wetenschappers van de Universiteit Antwerpen (BE), de Technische Universiteit Delft (NL) en de Universiteit Hasselt (BE) recent heeft ontdekt.

  Bron: TU Delft

 • One World - Ook plankton is klimaatslachtoffer 11 september 2019

  En dat is gevaarlijk voor mens en planeet.
  We moeten het over een paar van de kleinsten der aarde hebben. Behalve met de insecten gaat het namelijk ook niet goed met het plankton. En dat is gevaarlijk voor ons allemaal: want net als bomen zet plankton CO₂ om in zuurstof.

  Bron: One World

 • Trouw - Iets minder plastic in vogelmaag, maar nog genoeg om op te ruimen 9 september 2019

  Dertig vrijwilligers gaan tot en met volgend weekend in de Noordzee, ten noorden van de Waddeneilanden, op zoek naar afval. Het expeditieteam van Duik de Noordzee Schoon bestaat onder andere uit biologen, amateurarcheologen, ecologen en duikers. Ze gaan vooral op zoek naar de lading uit de containers die het vrachtschip de MSC Zoe begin dit jaar kwijtraakte. Nog lang niet alles is uit de zee gehaald. Het is aan de twaalf duikers in de groep om zoveel mogelijk afval naar boven te halen.

  Bron: Trouw

 • FD - Negatieve spaarrente voor consumenten lijkt onvermijdelijk 9 september 2019

  Het zal niet meer lang duren voordat ook consumenten rente moeten gaan betalen over hun spaargeld, zo klinkt het steeds vaker onder analisten. Het kasgeld dat Nederlandse banken iedere dag overhouden en verplicht bij de Europese Centrale Bank stallen, kost ze op dit moment, vanwege de negatieve depositorente, ruim een half miljard euro per jaar. Dit bedrag zal verder oplopen als de ECB de rente verder verlaagt.

  Bron: FD

 • Duurzaam Nieuws - Landbouw krijgt klappen door klimaat 8 september 2019

  Landbouw en veeteelt in Europa krijgen steeds meer te lijden onder de gevolgen van de klimaatverandering. In sommige sommige zuidelijk regio’s zullen ze op termijn zelfs onmogelijk worden, stelt het Europese Milieuagentschap EEA. De recente hittegolven veroorzaakten al economische verliezen in de Europese landbouw. Maar er zijn ook positieve effecten aan de klimaatverandering. onder meer door een langer groeiseizoen voor veel gewassen.

  Bron: Duurzaam Nieuws

 • Trouw - Fruit kweken onder een dak van zonnepanelen, lukt dat? 6 september 2019

  Een frambozenkweker in Babberich heeft de primeur: een dak van zonnepanelen beschermt zijn fruitplanten. Dat klinkt ideaal, maar er kunnen ook nadelen aan kleven. De initiatiefnemers zitten er dan ook bovenop.Nederlandstalige hits schallen door de ruimte. Kletsende bezoekers nemen plaats aan met kleedjes gedekte ronde tafels. Er hangt een uitgelaten sfeer in buurtcentrum Reijmer in Babberich. “Vol verwachting klopt ons hart”, zegt Jack van den Heijkant. Samen met zijn vrouw Helma en tientallen collega-telers van de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) is hij naar het Gelderse dorp afgereisd om getuige te zijn van een landelijke primeur. “De fine fleur van fruittelend Nederland is hier bijeen”, zegt Frank Oomen van zonne-energiebedrijf Groenleven met Brabantse tongval. Hij wrijft in zijn handen.

  Bron: Trouw

 • TU/e: ‘Kunstmatig blad’ produceert voor het eerst medicijnen met zonlicht 4 september 2019

  De technologie, die de potentie heeft de farmaceutische industrie sterk te verduurzamen, lijkt klaar voor commerciële opschaling. Medicijnen goedkoop en overal kunnen produceren, met zonlicht als energiebron. Die realiteit is dichterbij dan ooit nu chemici van de TU Eindhoven een ‘mini-reactor’ presenteren die, vergelijkbaar met bladeren in de natuur, zonlicht opvangt en hiermee chemische reacties aandrijft.

  Bron: TU Eindhoven

 • One World - Een bakkie zuivere koffie graag 4 september 2019

  rijwel elk verhaal over het ontstaan van koffie begint met de legende van de Ethiopische geitenhoeder Kaldi, die op een ochtend zijn geitjes uit het oog verloor en ze dansend terugvond. Wat bleek? Ze hadden van onbekende rode bessen gegeten. Kaldi proefde ervan, vond ze zo vies dat hij ze in het vuur uitspuwde, waar toen een heerlijke geur uit opsteeg. Hij maakte een brouwsel, dronk het op en voelde zich geweldig.

  Bron: One World

 • Duurzaam Actueel - Tweede leven voor elektrische funcar Carver 3 september 2019

  De Carver was er al eens in een benzineversie. Die heeft het niet gered. Nu wordt de driewieler opnieuw op de markt gebracht in een elektrische versie. Die kan een niche in de steden invullen. De eerste exemplaren rijden inmiddels rond. Na jaren van grondige voorbereiding is het zover: de nieuwe Carver gaat de weg op. Een 100 % Nederlandse innovatie die het comfort en de veiligheid van een auto verenigt met het gemak en de wendbaarheid van een scooter. De ultrasmalle, besloten driewieler maakt elektrisch rijden voor iedereen bereikbaar  en biedt een slimme oplossing voor het vermijden van dagelijkse files en parkeerproblemen.
   

  Bron: Duurzaam Actueel

 • Duurzaam Actueel - De Afval Obers ingezet bij Jazz in het Dorp 2 september 2019

  De gemeente Amstelveen en het organisatieteam van Jazz in het Dorp presenteerden deze zondag De Afval Obers. De Afval Obers serveren geen drankjes, maar komen juist lege bekers en ander afval ophalen. Doel is meer bewustwording voor gescheiden afvalinzameling en minder zwerfvuil. Ook tijdens evenementen.

  Bron: Duurzaam Actueel

 • Duurzaam Nieuws - Het gaat goed met de kringloopwinkel 1 september 2019

  2018 was opnieuw een goed jaar voor kringloopwinkels. De ruim 200 bij Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland (BKN) aangesloten kringloopwinkels, zagen het aantal betalende klanten en de winkelomzet stijgen, net als in voorgaande jaren. Maar ook de kosten stegen en er dreigt een tekort aan medewerkers, zo blijkt uit het jaarlijkse onderzoek onder de leden van BKN.

  Bron: Duurzaam Nieuws​​​​​​​

 • Duurzaam Actueel - Feestelijke opening duurzame studentencampus (Y)ours Leidse Schans 30 augustus 2019

  Maandag opende Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Kajsa Ollongren het tweede deel van de grote duurzame studentencampus in Leiden. 467 betaalbare studentenwoningen in Leiden. De minister was vol lof over het bereikte resultaat “Een goede en betaalbare woning in de buurt van je opleiding is heel belangrijk. De Leidse Schans laat zien dat als verschillende partijen hun krachten bundelen mooie dingen ontstaan. Daarmee wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan het huisvesten van studenten. En nog duurzaam ook.” De uiterst duurzame studentenwoningen zijn gerealiseerd door Ballast Nedam Development, VORM, en Syntrus Achmea en inmiddels allemaal verhuurd door studentenhuisvester DUWO.

  Bron: Duurzaam Actueel

 • Duurzaam Actueel - Groen als oplossing voor wateroverlast 30 augustus 2019

  Straten en huizen die blank staan omdat het veel te lang hard plenst en bomen die midden in de zomer hun blad laten vallen omdat het veel te lang kurkdroog is. Als steden groener zouden zijn, dan zouden deze extremen minder schade en overlast geven. Meer groen in verstedelijkt gebied; Het is de uitdaging waar planologen, ontwerpers, overheden, aannemers en investeerders samen voor staan.

  Bron: Duurzaam Actueel

 • FD - Voor realisatie van de energietransitie hebben we ook een duurzaam arbeidsmarktbeleid nodig 29 augustus 2019

  De vraag naar arbeid en naar specifieke competenties en vaardigheden van arbeidskrachten verandert als consumenten en inkopers andere producten en diensten willen afnemen. Ook aanpassing van overheidsbeleid kan leiden tot een andere of grotere vraag op de arbeidsmarkt. Dat is in Nederland het geval sinds in juni de klimaat- en energiedoelen van het Klimaatakkoord verder zijn aangescherpt en ingrijpen vanuit de overheid wordt uitgebreid. Het complete pakket van toekomstige maatregelen zal een voelbare impact hebben op de economie en dus ook op onze arbeidsmarkt.

  Bron: FD

 • One World - Als de schaapherder verdwijnt, raken we de heide kwijt 27 augustus 2019

  De schaapherder heeft het zwaar in Nederland. Begrazing kost veel geld en schapen worden vervangen door maaimachines. Maar die creëren afstand tussen mens en natuur en brengen de biodiversiteit in gevaar. ls we de media moesten geloven de afgelopen jaren, kampen schaapherders met grote financiële tekorten en sterft het beroep zelfs uit. Er werden Kamervragen gesteld en het Wageningse onderzoeksinstituut Alterra onderzocht de penibele financiële situatie van Nederlandse schaapherders. Sinds 2016 staat het beroep zelfs op de lijst van Immaterieel Erfgoed Nederland. Nostalgische pogingen om vast te houden aan een romantisch verleden? Of moeten we serieus kijken naar de mogelijkheden van deze duurzame vorm van begrazing in Nederland?

  Bron: One World

 • One World- Zo zet je verkrampte vleeseters eindelijk eens aan het denken 16 augustus 2019

  Handige weerwoorden om te gebruiken in een discussie met verstokte, heetgebakerde vleesverslinders.Volgens nieuw onderzoek kiezen we steeds vaker voor vleesvervangers. En dat gegeven laat sommige verstokte vleeseters schuimbekken. Een discussie met gehakststaafaficionado’s kan lastig zijn. Daarom heeft Carmen Felix weerwoorden voor al hun driftige argumenten.

  Bron: One World

 • Duurzaam Actueel - Vijf nieuwe voedselbossen in de provincie Noord-Brabant 11 augustus 2019

  Brabant is straks vijf voedselbossen rijker. Vanaf komend jaar wordt er 7,3 hectare voedselbos aangelegd. Elk bos met een eigen karakter. Dat is afgesproken in het Koepelplan voedselbossen Noord-Brabant. De eerste bomen en struiken worden komende winter aangeplant. De voedselbossen worden verspreid aangelegd over de provincie Noord-Brabant.

  Bron: Duurzaam Actueel​​​​​​​

 • Duurzaam Nieuws - Op vakantie, dat kan ook duurzaam 10 augustus 2019

  Voor steeds meer mensen wordt het maken van duurzame keuzes vanzelfsprekend.  Maar hoe zit dat met de vakantie? Vaak speelt duurzaamheid tijdens de vakantie nog een ondergeschikte rol, of zelfs helemaal geen. Dat is een gemiste kans. Want door duurzaam vakantie te vieren kun je een grote positieve impact maken. De “footprint” van je vakantie is namelijk aanzienlijk. En het is eenvoudiger dan je denkt om je vakantie duurzamer te maken.

  Bron: Duurzaam Nieuws

 • Duurzaam Nieuws - Kappen met boskap van levensbelang voor klimaat 8 augustus 2019

  Bescherming en herstel van bossen en een drastische verandering van ons voedselsysteem is noodzakelijk om de klimaatcrisis het hoofd te bieden en voedselzekerheid te kunnen garanderen. Dat stelt het wetenschappelijke klimaatpanel van de Verenigde Naties, IPCC, in hun nieuwste rapport.

  Bron: Duurzaam Nieuws

 • Duurzaam Actueel - Zo tackelt Rijkswaterstaat de verspreiding van zwerfafval 8 augustus 2019

  Rijkswaterstaat en zwerfafval: onze Rijkswaterstaatreporter Bart was half juli 2019 op het festival Zwarte Cross. Daar zag hij dat zwerfafval en plastic inmiddels ook bij organisatoren van festivals een hot topic zijn. De festivals waarbij de grond bezaaid is met een deken van lege plastic bekertjes is al lang niet meer van deze tijd.
  Met de recyclebare plastic beker en betere afvalinzameling zet de Zwarte Cross de eerste stappen richting een afvalvrij festival. Rijkswaterstaat werkt als kennispartner en uitvoeringsorgaan van het ministerie met verschillende festivals in Nederland samen in de Green Deal Afvalvrije festivals. Zo verminderen we de hoeveelheid afval per bezoeker en blijven festivalterreinen veel schoner. Ook langs wegen en rivieren doet Rijkswaterstaat van alles tegen zwerfafval. Maar #Hoedan?!

  Bron: Duurzaam Actueel

 • Duurzaam Actueel - Uitklapbare energietoren voor festivals klaar voor de praktijk 7 augustus 2019

  Als duurzaam alternatief ontwikkelden TU/e-onderzoekers samen met 10 bedrijven een 21 meter hoge, uitklapbare energietoren met zonnecollectoren en een windturbine. Vrijwel alle festivals in Europa draaien op vervuilende dieselgeneratoren voor hun stroomtoevoer. Als duurzaam alternatief ontwikkelden TU/e-onderzoekers samen met 9 bedrijven een 21 meter hoge, uitklapbare energietoren met zonnecollectoren en een windturbine. Vandaag werd de ‘GEM-tower’ voor het eerst volledig opgebouwd op de TU/e-campus, voordat volgende week tijdens Pukkelpop de eerste praktijktest plaatsvindt.

  Bron: Duurzaam Actueel

 • Duurzaam Acueel - Insecten: chemische bestrijding gaat zijn doel voorbij 7 augustus 2019

  Insecten bestrijding: Het afgelopen jaar hadden we in Nederland meer dan ooit last van de eikenprocessierups, en als we de experts mogen geloven zullen er door de klimaatverandering in de komende jaren nog veel meer vervelende insecten bijkomen die we zullen moeten bestrijden. De vraag is hoe we dat het beste kunnen doen.

  Bron: Duurzaam Actueel

 • One World - Welk biertje is het beste voor de aarde? 5 augustus 2019

  Op elke hoek van de straat zit tegenwoordig wel een bierbrouwerij. Microbrouwerijen zijn kleinschalig, ambachtelijk, lokaal, creatief en uniek. Maar zijn hun biertjes ook duurzamer dan het gele goud van de grote brouwers? Koen, mag ik vanuit mijn tuin een touw spannen naar jouw balkon?” Het klinkt als een vreemde vraag, maar wanneer je onderbuurman bierfanaat en ex-bierbrouwer is, kijk je nergens meer van op

  Bron: One World