• FD - EU sluit akkoord over ratificatie klimaatverdrag 30 september 2016

  De EU-ministers van milieu hebben vrijdag onverwacht een doorbraak bereikt over gemeenschappelijke ratificatie van het vorig jaar in Parijs gesloten klimaatverdrag. Dat betekent dat er nu voldoende ondertekenaars zijn om het verdrag dit jaar nog in werking te laten treden.

 • FD - Shell biedt op aanleg van tweede windpark bij Borssele 29 september 2016

  Shell doet mee in de tender om de aanleg van het tweede windpark bij Borssele. Dat zegt een woordvoerder van de oliemaatschappij, pal nadat de inschrijvingstermijn is verlopen. Shell deed eerder dit jaar ook al mee aan de tender voor het eerste windpark bij Zeeland, maar won die aanbesteding toen niet.

  https://fd.nl/ondernemen/1169464/bij-sluiting-van-borssele-tender-zijn-alle-ogen-gericht-op-dong

 • FD - Luchtvaart wacht op 'uniek' akkoord over CO2-uitstoot 29 september 2016

  Volgende week staat iets unieks te gebeuren. Voor het eerst krijgt de gehele internationale luchtvaart te maken met maatregelen die de sector milieuvriendelijker moeten maken.

  https://fd.nl/economie-politiek/1169506/luchtvaart-wacht-op-uniek-akkoord-over-co-sub-2-sub-uitstoot

 • NOS - 6 procent van onze stroom kwam vorig jaar uit wind 28 september 2016

  Van alle stroom die wij vorig jaar in Nederland hebben verbruikt, was 6 procent door windmolens opgewekt. Dat is bijna een derde meer dan in het jaar ervoor. De stroom uit windmolens is volgens het CBS voldoende om 2,5 miljoen huishoudens een jaar lang van stroom te voorzien. Het zijn vooral windmolens op land die deze elektriciteit opwekken. 

  http://nos.nl/artikel/2134785-6-procent-van-onze-stroom-kwam-vorig-jaar-uit-wind.html

 • DFT - Verbetering in duurzaamheid helpt rendement 27 september 2016

  Bedrijven die op het gebied van duurzaamheid verbetering laten zien, zijn relatief aantrekkelijke beleggingen. Dit blijkt uit onderzoek van NN Investment Partners en de Universiteit van Maastricht.

  http://m.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/article/26691465/verbetering-in-duurzaamheid-helpt-rendement?utm_source=mail&utm_medium=email&utm_campaign=email

 • Scientias.nl - Er is teveel luchtvervuiling in Nederland en Belgie 27 september 2016

  Ruim negen van de tien mensen op aarde ademt vervuilde lucht in, beweert de Wereldgezondheidsorganisatie. Ieder jaar sterven drie miljoen mensen aan ziekten die ontstaan of verergerd worden door luchtvervuiling.

  www.scientias.nl/er-is-luchtvervuiling-nederland-en-belgie/

 • Scientias.nl - Het is nu warmer dan de afgelopen 120.000 jaar op aarde 27 september 2016

  Wetenschapper Carolyn Snyder van de Stanford universiteit heeft onderzoek gedaan naar de historische temperatuur van de aarde. Ze ging tot twee miljoen jaar terug in de tijd. Momenteel is onze planeet warmer dan ooit in de afgelopen 120.000 jaar, maar de aarde heeft zwaardere tijden gekend.

  https://www.scientias.nl/is-nu-warmer-dan-afgelopen-120-000-jaar-op-aarde/

 • Scientias.nl - Bodem slaat minder koolstof op dan gedacht 23 september 2016

  De korst van de aarde is in staat om koolstof op te slaan, maar veel minder dan gedacht. Dit blijkt uit nieuw onderzoek.

  https://www.scientias.nl/bodem-slaat-minder-koolstof-op-dan-gedacht/

 • Telegraaf - VNO-NCW: 200 miljard voor duurzame energie 18 september 2016

  VNO-NCW voorzitter Hans de Boer wil dat Nederland fors meer gaat inzetten op duurzame energie. In de overgang naar een groene energievoorziening moet de komende dertig tot veertig jaar 200 miljard euro worden geïnvesteerd, zei de werkgeversvoorman zondagochtend in WNL op Zondag.

 • FD - Energieakkoord blijft leidend voor klimaatbeleid 16 september 2016

  Het halen van 16% duurzaam opgewekte energie in 2023 blijft leidend in het Nederlandse klimaatbeleid. Ondanks het pleidooi van McKinsey in een rapport vandaag om meer te sturen op CO2-reductie in plaats van op elektriciteit die als hernieuwbaar te boek staat, blijft het kabinet de doelen van het Energieakkoord najagen.

 • FD - Enorm project voor zonne- en windenergie in Mojavewoestijn 15 september 2016

  De Amerikaanse regering heeft zijn fiat gegeven aan een gigantisch project voor schone energie in de Mojavewoestijn in Californië. Er wordt meer dan 4000 vierkante kilometer vrijgemaakt voor zonne- en windenergie. Het project moet 20.000 megawatt energie opleveren. Dat moet genoeg zijn voor 20 miljoen Amerikaanse huishoudens.

  https://fd.nl/economie-politiek/1167436/giga-project-voor-zonne-en-windenergie-in-mojave-woestijn

 • Portaal Duurzaam Financieel - Windenergie aantrekkelijk voor beleggers 13 september 2016

  De windenergiesector is de kinderschoenen ontgroeid. Er zijn nauwelijks nog subsidies nodig, het rendement op geïnvesteerd vermogen is flink verbeterd en er wordt veel meer vrije cashflow gegenereerd. De sector is eindelijk aantrekkelijk voor beleggers.

  http://www.duurzaam-beleggen.nl/2016/09/13/windenergie-aantrekkelijk-beleggers/

 • DFT - RWE-tak Innogy naar de beurs 12 september 2016

  De Duitse energiereus RWE zet de beursgang van zijn hernieuwbare energiedivisie Innogy definitief door. De tak, waartoe ook het Nederlandse Essent hoort, krijgt een notering in Frankfurt en Luxemburg.

  http://m.telegraaf.nl/dft/article/26585798/rwe-tak-naar-beurs-in-frankfurt-en-luxemburg-rwe-tak-naar-beurs-in-frankfurt-en-luxemburg?utm_source=mail&utm_medium=email&utm_campaign=email

 • NOS - Shell en Exxon zeggen sorry voor overlast in Groningen 8 september 2016

  Shell en Exxon bieden excuses aan voor de overlast die de Groningers ondervinden van de gaswinning. Topfunctionarissen van de oliemaatschappijen deden dat tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer.

  http://nos.nl/artikel/2130642-shell-en-exxon-zeggen-sorry-voor-overlast-in-groningen.html

 • FD - China en VS ratificeren klimaatakkoord Parijs 3 september 2016

  China en de Verenigde Staten hebben beiden zaterdag het klimaatverdrag van Parijs ondertekend. Daarmee is een belangrijke stap gezet om het verdrag nog voor het einde van dit jaar in werking te laten treden. De twee grootmachten zijn samen verantwoordelijk voor ongeveer 38% van de mondiale CO2-uitstoot.

 • duurzaamnieuws.nl - Windmolen Kralingseveer bereikt de top 25 augustus 2016

  36 heipalen van 30 meter lang, 75 ton wapeningsstaal en een diameter van 18 meter, 14 betonnen ringen, 45 meter staal, 3 wieken en een gondel van in totaal 15 meter lang. De opbouw van windmolen Kralingseveer is een spectaculair gezicht. Aan de voet van de Van Brienenoordbrug verrijst komende week windmolen Kralingseveer op het awzi terrein van hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard.

  http://www.duurzaamnieuws.nl/windmolen-kralingseveer-bereikt-top/

 • AD - Ruim baan voor zonneparken in polders bij N11 25 augustus 2016

  Alphen wil inzetten op zonneparken in de polders. Er moet binnen de gemeentegrenzen van Alphen op korte termijn ruimte komen voor zonnepanelen op de grond.

  http://www.ad.nl/alphen/ruim-baan-voor-zonneparken-in-polders-bij-n11~a741d1dd/

 • DFT - Duurzaam in opkomende markten 18 augustus 2016

  Sinds medio juli van dit jaar kan men ook duurzaam beleggen in opkomende markten. Fondsaanbieder iShares heeft een tracker gelanceerd op een door MSCI samengestelde index van ondernemingen uit deze regio die op het gebied van maatschappelijk en milieubeleid, alsmede ondernemingsbestuur (ESG) voldoende scoren. In deze rating worden bedrijven beoordeeld op 37 belangrijke ESG-factoren, zoals de CO2-uitstoot en ethisch zakendoen. Ook zijn aandelen in deze benchmark geselecteerd, die zo min mogelijk betrokken zijn bij bijvoorbeeld alcohol, tabak, gokken, oorlogstuig of kernenergie.

  http://www.telegraaf.nl/dft/goeroes/michaelmooijer/26417980/__Duurzaam_in_opkomende_markten__.html

 • Het Parool - 'Onze burgemeester ziet gelukkig wel de risico's van fossiele brandstoffen' 11 augustus 2016

  OpiniePensioenfondsen blijven investeren in fossiele brandstoffen. Zo is een financiële ramp in de maak die de internetbubbel en bankencrisis kan overtreffen, waarschuwt Mark van Baal in een opiniestuk.

  http://www.parool.nl/opinie/-onze-burgemeester-ziet-gelukkig-wel-de-risico-s-van-fossiele-brandstoffen~a4355902/

 • Algemeen Dagblad - Schuytgraaf in Arnhem krijgt mogelijk ecowijk 6 augustus 2016

  ARNHEM - In het noordelijke gedeelte van de Arnhemse wijk Schuytgraaf verrijst mogelijk een nieuwe ecowijk, genaamd De Kiem. Het is de bedoeling dat eind 2017 wordt begonnen met de bouw van 50 ecologische koopwoningen. De grond bestaat nu nog uit een weiland naast een populierenbos.

  http://www.ad.nl/arnhem/schuytgraaf-in-arnhem-krijgt-mogelijk-ecowijk~a3b87b5f/

 • Trouw - Giftige stoffen uit verleden duiken op door klimaatverandering 5 augustus 2016

  De dikke lagen sneeuw en ijs op de uitgestrekte vlaktes van Groenland zijn niet alleen prachtig om te zien, ze hebben ook een beschermende functie. De bevroren massa houdt achtergelaten afval uit het verleden op een veilige afstand diep in de grond. Door de opwarming van de aarde smelt de witte laag echter langzaam weg, waardoor giftige stoffen steeds dichter naar de oppervlakte komen.

  http://www.trouw.nl/tr/nl/13110/Klimaatverandering/article/detail/4352424/2016/08/05/Giftige-stoffen-uit-verleden-duiken-op-door-klimaatverandering.dhtml

 • Algemeen Dagblad - Nieuwe studie UU over duurzaamheid 2 augustus 2016

  De Universiteit Utrecht begint in september met een nieuwe studie: Global Sustainability Science.

  http://www.ad.nl/utrecht/nieuwe-studie-uu-over-duurzaamheid~ab955070/

 • FD - Goedkope windparken kunnen Staat tot € 2 mrd aan subsidie schelen 1 augustus 2016

  Een miljardenmeevaller lonkt voor de Staat. De kostprijs van offshore windmolenparken is de laatste jaren fors gedaald. Mogelijk hoeft er €2 mrd minder subsidie naar wind op zee dan nu nog is begroot.

  http://fd.nl/economie-politiek/1162055/goedkope-windparken-kunnen-staat-tot-2-mrd-aan-subsidie-schelen

 • FD - Nieuw kabinet krijgt subsidies voor duurzame energie misschien niet eens op 1 augustus 2016

  Een nieuw kabinet zou wel eens een leuke meevaller van vrijgevallen duurzaamheidssubsidies tegemoet kunnen zien. Dat volgt onder meer uit de aanmerkelijk lagere kosten voor de aanleg van windmolenparken op de Noordzee. Hoeveel geld wordt uitgespaard en wie daarvan profiteert is nog niet te zeggen, maar het gaat waarschijnlijk om miljarden.

  http://fd.nl/economie-politiek/1160293/nieuw-kabinet-krijgt-subsidies-voor-duurzame-energie-misschien-niet-eens-op

 • Trouw - Greenpeace wil verbod op kolenstroom 26 juli 2016

  Er moet een wettelijk verbod komen op energie van kolencentrales op het elektriciteitsnet. Daarvoor pleit scheidend directeur Sylvia Borren van Greenpeace Nederland in een interview met Trouw. Zo kan de uitstoot van broeikasgas echt omlaag.

  http://www.trouw.nl/tr/nl/4332/Groen/article/detail/4346211/2016/07/26/Greenpeace-wil-verbod-op-kolenstroom.dhtml

 • De Telegraaf - Windmolenopdracht Vattenfall naar Boskalis 22 juli 2016

  Boskalis heeft een definitieve opdracht gekregen van ruim 100 miljoen euro voor de aanleg van het offshore-windmolenpark Aberdeen Offshore Windfarm van het Zweedse energieconcern Vattenfall. Dat maakte Boskalis vrijdag bekend.

  http://m.telegraaf.nl/dft/bedrijven/boskalis_west/article/26267607/windmolenopdracht-vattenfall-naar-boskalis?utm_source=mail&utm_medium=email&utm_campaign=email

 • FD - Buffett en Fink bepleiten governance met 'gezond verstand' 22 juli 2016

  Een groep van dertien bestuurders van grote bedrijven uit de financiële sector roepen beursgenoteerde bedrijven op hun governance met 'gezond verstand' in te richten en zich minder op de korte termijn te richten. In een brief aan bedrijven schrijven ze onder meer dat bedrijven 'te geobsedeerd' zijn door kwartaalresultaten.

  http://fd.nl/beurs/1160928/buffett-fink-bepleiten-governance-met-gezond-verstand

 • FD - Banken bereiden zakelijke klanten voor: straks betalen voor spaargeld 21 juli 2016

  Het Nederlandse bedrijfsleven moet er ernstig rekening mee houden dat het moet gaan betalen op bij de bank gestalde deposito’s. Zowel ABN Amro als ING heeft de algemene voorwaarden aangepast zodat de bank de negatieve marktrente kan doorberekenen aan klanten.

  http://fd.nl/ondernemen/1160976/abn-amro-bereidt-zakelijke-klanten-voor-straks-betalen-voor-spaargeld

 • Het Parool - Van der Laan tegen ABP: stop met investeren in fossiele brandstof 13 juli 2016

  Burgemeester Eberhard van der Laan heeft ambtenarenpensioenfonds ABP opgeroepen investeringen terug te trekken uit bedrijven die handelen in fossiele brandstoffen. Luistert ABP niet, dan komen de pensioenen 'ernstig in gevaar'.

  http://www.parool.nl/amsterdam/van-der-laan-tegen-abp-stop-met-investeren-in-fossiele-brandstof~a4339024/

 • De Volkskrant - 'Sluiting kolencentrales in 2020 kost de staat 7 miljard euro' 13 juli 2016

  Sluit Nederland al zijn kolencentrales in 2020, dan kost dat de staat 7 miljard euro. Dit is de conclusie van een rapport dat is opgesteld in opdracht van minister van Economische Zaken Henk Kamp. De NOS heeft het document ingezien. Met een sluiting van de kolencentrales hopen voorstanders de CO2-uitstoot fors te reduceren.

  http://www.volkskrant.nl/economie/-sluiting-kolencentrales-in-2020-kost-de-staat-7-miljard-euro~a4338907/

 • FD - Boekhouden met 'natuurlijk kapitaal' is voorlopig nog vrijblijvend 12 juli 2016

  Onder druk van de overheid en beleggers sluipt het langzaam de jaarverslagen van bedrijven binnen: de natuur als bron van kapitaal, én als kostenpost. Het vandaag gelanceerde Natural Capital Protocol moet de wereldwijde standaard worden voor het in kaart brengen van de impact op het milieu en bedrijven aansporen tot milieuvriendelijker gedrag.

  http://fd.nl/ondernemen/1159842/boekhouden-met-natuurlijk-kapitaal-is-voorlopig-nog-vrijblijvend

 • FD - Dunea leent €100 mln voor modernisering waternet 12 juli 2016

  Drinkwaterleverancier Dunea leent €100 mln euro van de Europese Investeringsbank (EIB). Het geld wordt gebruikt voor het voor het moderniseren van de drinkwatervoorziening en het leidingnetwerk, zo meldt de EIB.

  http://fd.nl/economie-politiek/1159721/dunea-leent-100-mln-voor-modernisering-waternet

 • FD - 'Bundel al het duurzame-energieonderzoek in één nationaal kenniscentrum' 6 juli 2016

  Om duurzame energie sneller te ontwikkelen en beter betaalbaar te maken, moeten kenniscentra waar toegepast onderzoek op dat vlak plaatsvindt samen worden gevoegd tot een Nationaal Instituut voor Klimaat en Energie. Die oproep doet Jeroen van der Veer, oud-bestuursvoorzitter van Shell en president-commissaris van Philips en ING Groep in een gesprek met het FD. Van der Veer is ook vicevoorzitter van de Global Agenda Council on the Future of Oil and Gas van het World Economic Forum.

  http://fd.nl/ondernemen/1159160/bundel-al-het-duurzame-energieonderzoek-in-een-nationaal-kenniscentrum

 • NU.nl - Miljardenbesparing aanleg windmolenpark lijkt nabij 5 juli 2016

  De besparing van enkele miljarden euro’s waar minister Henk Kamp (Economische Zaken) op rekent zodra Tennet netbeheerder op zee wordt, lijkt nabij.

  http://www.nu.nl/economie/4288388/miljardenbesparing-aanleg-windmolenpark-lijkt-nabij-.html

 • FD - Nieuwe gebieden voor windmolenparken op zee 1 juli 2016

  Op 18,5 kilometer en 22 kilometer uit de Noordzeekust wil het kabinet twee locaties voor windmolenparken toestaan. Dat heeft het kabinet vrijdag besloten. Na een inspraakronde volgt naar verwachting eind 2016 een definitief besluit.

  http://fd.nl/economie-politiek/1158530/nieuwe-gebieden-voor-windmolenparken-op-zee

 • FD - Europees akkoord over lagere uitstoot vervuilende stoffen 30 juni 2016

  De Europese Unie gaat de uitstoot van vervuilende stoffen fors verminderen om het aantal dodelijke slachtoffers als gevolg van astma en hartziekten terug te dringen.

  http://fd.nl/economie-politiek/1158383/europees-akkoord-over-lagere-uitstoot-vervuilende-stoffen

 • Duurzaam nieuws - Bedrijven investeren bijna € 5 miljard in energie en milieu in 2015 28 juni 2016

  Nederlandse bedrijven investeerden in 2015 samen voor bijna € 1,4 miljard in energiezuinige maatregelen en € 3,3 miljard in milieuvriendelijke technieken. Dit blijkt uit de zojuist gepubliceerde jaarverslagen van de Energie-investeringsaftrek (EIA) en de Milieu-investeringsaftrek\Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (MIA\Vamil). De investeringen uit deze twee regelingen vallen samen meer dan een miljard hoger uit dan vorig jaar. Het Nederlandse bedrijfsleven kreeg hiervoor € 239 miljoen aan fiscaal voordeel.

  http://www.duurzaamnieuws.nl/bedrijven-investeren-bijna-e-5-miljard-energie-en-milieu-2015/

 • De Telegraaf - Windmolens worden mega-hoog 16 juni 2016

  In de toekomst kan veel meer rendement uit windmolens worden gehaald, omdat ze een stuk groter zullen worden. Dat staat in de toekomstvisie tot 2030 van de branchevereniging Nederlandse WindEnergie Associatie (NWEA).

  http://m.telegraaf.nl/binnenland/article/26016686/-windmolens-worden-mega-hoog

 • DFT - Vattenfall steekt miljard in windpark 2 juni 2016

  Het Zweedse energiebedrijf Vattenfall investeert ruim 1 miljard euro in een groot windmolenpark voor de Deense kust. De turbines moeten in 2018 gaan draaien en zijn goed voor een productie waarmee 400.000 huishoudens van stroom kunnen worden voorzien.

  http://m.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/article/25915933/vattenfall-steekt-miljard-in-deens-windpark-vattenfall-steekt-miljard-in-deens-windpark?utm_source=mail&utm_medium=email&utm_campaign=email

 • FD - Energieproducenten pleiten voor nieuw energieakkoord met harde limieten 26 mei 2016

  De Nederlandse energieproducenten willen nog voor het aflopen van het huidige energieakkoord nieuwe duurzaamheidsafspraken maken. Hoofddoel moet zijn om de uitstoot van het broeikasgas in 2030 met 50% te reduceren ten opzichte van het niveau in 1990. Dat maakt de branchevereniging Energie-Nederland donderdag bekend.

  http://fd.nl/economie-politiek/1153045/energieproducenten-pleiten-voor-nieuw-energieakkoord-met-harde-limieten