• FD - Shell erkent klimaatverandering 24 mei 2016

  Aandeelhouders van Shell steunen massaal de strategie vanhet energieconcern om de komende jaren miljarden euro's te blijven investeren in de ontwikkeling van olie en gas.Slechts 2,5% van alle aandeelhouders steunde dinsdag tijdens de aandeelhoudersvergadering in het Circustheater in Scheveningen de resolutie van activistische aandeelhouder Follow This. Die resolutie roept Shell op een duurzaam bedrijf te worden door niet langer te investerenin het zoeken naar olie en gas, en de vrijkomende middelen te investeren in duurzame energie.

  http://fd.nl/ondernemen/1152906/massale-steun-voor-fossiele-strategie-shell

   

 • DFT - Run op Zeeuwse wind 20 mei 2016

  Voor de veiling van de twee kavels voor windparken 22 kilometer buiten de kust van Borssele, zijn maar liefst 38 biedingen binnengekomen. Dat meldt het ministerie van Economische Zaken.

  De inlevertermijn voor de biedingen voor het windpark van 700 megawatt sloot vorige week. Welke partij de molens mag gaan bouwen en hoeveel subsidie ze daarbij krijgen, wordt uiterlijk 11 augustus bekend gemaakt. Zij mogen voor maximaal 12,4 cent per kilowattuur stroom gaan opwekken voor 800.000 huishoudens.

  http://m.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/article/25833081/38-biedingen-wind-op-zee?utm_source=mail&utm_medium=email&utm_campaign=email

 • Shell bevestigt bod op windmolenkavel op zee 13 mei 2016

  Olie- en gasbedrijf Shell biedt samen met Eneco en Van Oord op twee kavels voor de Zeeuwse kust waarin de komende jaren windmolens zullen verrijzen.

  http://m.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/article/25782422/voor-internet-shell-in-windpark

 • NOS - ECB stopt eind 2018 met 500-eurobiljet, maar het blijft geldig 4 mei 2016

  De ECB heeft aangekondigd eind 2018 te stoppen met de productie en uitgifte van biljetten van 500 euro. Het biljet wordt veel gebruikt door criminelen.

  http://nos.nl/artikel/2103141-ecb-stopt-eind-2018-met-500-eurobiljet-maar-het-blijft-geldig.html

 • Olie-industrie wist al vijftig jaar dat ze klimaatverandering veroorzaakt 29 april 2016

  Al in de jaren zestig kreeg de olie-industrie te horen dat de uitstoot van CO2 uit fossiele brandstoffen zou leiden tot "wereldwijde milieuproblemen", inclusief smeltende ijskappen en klimaatverandering. Dat blijkt uit een oud wetenschappelijk rapport, dat nu aan het licht is gekomen.

  http://www.duurzaamnieuws.nl/olie-industrie-wist-al-vijftig-jaar-geleden-dat-ze-klimaatverandering-veroorzaakt

 • Ontmanteling van kolencentrales levert maatschappij 4,7 miljard op - Consultancy.nl 25 april 2016

  Het sluiten van alle tien kolencentrales in Nederland zou de maatschappij €4,7 miljard aan extra welvaart opleveren. Dat blijkt uit een analyse van economisch onderzoeksbureau SEO in opdracht van milieuorganisatie Natuur & Milieu. Voor de energiebedrijven zou de maatregel een inkomstenverlies van in totaal €1,9 miljard betekenen en ook consumenten zouden voor zo’n €3,1 miljard aan hogere kosten komen te staan. Daartegenover staat echter een grotere winst voor de volksgezondheid en het klimaat, te danken aan een fors lagere CO2 uitstoot.

  http://www.consultancy.nl/nieuws/12265/ontmanteling-van-kolencentrales-levert-maatschappij-47-miljard-op

 • NRC Live - Klimaatbeheersing en energietransitie hebben diepe impact 12 april 2016

  Hoewel de term anders doet vermoeden, is ‘klimaatrisico’ niet perse alleen een milieuvraagstuk. Maatregelen om klimaatveranderingen in de grip te houden, hebben diepe systematische financiële, economische, sociale en technische implicaties. Voor de energietransitie van fossiele naar duurzame bronnen geldt dat evenzeer. Klimaatbeheersing is – kortom – geen bijzaak, luxe of speeltje, maar één van de belangrijkste kwesties van onze tijd en een harde noodzaak. En succes op de lange termijn vraagt meer transparantie en samenwerking rondom klimaatrisico’s en transitierisico’s van door bedrijven, financiële sectoren en overheden.

  http://nrclive.nl/opinie_kieft/

 • Duurzaam Nieuws - Oliebedrijven stappen in hernieuwbare energie 31 maart 2016

  Suncor, het grootste Canadese teerzandoliebedrijf, is van plan wind- en zonneparken te ontwikkelen in het zuiden van de provincie Alberta. Het bedrijf zegt in de Canadese media hernieuwbare energie te zien als "belangrijk onderdeel van een duurzame energietoekomst."

  http://www.duurzaamnieuws.nl/oliebedrijven-stappen-in-hernieuwbare-energie/

 • Elektrotechniek365 - ​‘s Werelds grootste windmolen in de maak 22 maart 2016

  479 meter hoog, wieken van 200 meter lang en een diameter van 400 meter: Wetenschappers aan de universiteit van Virginia ontwikkelen momenteel een windmolen die deze ontzagwekkende afmetingen heeft, meldt de LA Times.

  https://www.elektrotechniek365.nl/nieuws/s-werelds-grootste-windmolen-in-de-maak?platform=hootsuite

 • Groene Courant - Groei van hernieuwbare energie doet CO2-emissies energiesector wereldwijd stagneren 16 maart 2016

  UTRECHT –De groei van hernieuwbare energie heeft er voor het tweede achtereenvolgende jaar voor gezorgd dat de CO2-emissies van de energiesector wereldwijd ongeveer gelijk bleven.

  Dit schrijft het Internationaal Energieagentschap (IEA) woensdag in een nieuw rapport, waarin voorlopige cijfers staan over de energie-gerelateerde CO2-uitstoot, de grootste bron van broeikasgassen.

  http://groenecourant.nl/algemeen/groei-hernieuwbare-energie-doet-co2-emissies-wereldwijd-stagneren/

 • NOS - Wereldwijd was de winter zeer warm 15 maart 2016

  De temperatuur aan de oppervlakte van de aarde was in februari wereldwijd gezien 1,35 graden Celsius warmer dan het gemiddelde voor die maand. Daarmee werd het record van de maand januari al weer gebroken, toen de temperatuur 1,15 graden Celsius boven het gemiddelde lag. Dat blijkt uit gegevens van de NASA.

 • VPRO Tegenlicht - Doorbraak van duurzaam 14 maart 2016

  Interessante video over de doorbraak van duurzaam.

 • Kunstwerk ‘Windlicht’: een ode aan duurzaamheid: Daan Roosegaarde 11 maart 2016

  Donderdagavond onthulde Daan Roosegaarde zijn nieuwe kunstwerk ‘Windlicht’: groen licht dat de grens tussen mens en ruimte aftast. Het kunstwerk geeft ‘de schoonheid van groene energie’ weer en staat in Sint-Annaland in de provincie Zeeland. 

  ''Het is radicale landschapskunst die je nergens anders vindt. Dit is mijn cadeau voor Zeeland'', zegt Roosegaarde zelf. Vrijdagavond 11 maart 2016 vertelde hij hierover in de uitzending van De Wereld Draait Door.

 • FD - De Nederlandsche Bank bepleit 'radicale transitie' van energiesysteem 4 maart 2016

  Directeur Job Swank van de Nederlandsche Bank had tien jaar geleden ook niet vermoed dat de centrale bank zich zou bezighouden met het klimaat. Maar vrijdag kwam DNB, voor het eerst, met een rapport over de energie, het klimaat en de gevolgen van het eind vorig jaar gesloten klimaatakkoord van Parijs. 'Economie en energie zijn met elkaar verbonden. Daarom zit dit zeker op ons werkterrein.'

 • FD - Knab verlaagt spaarrente 18 februari 2016

  Met ingang van donderdag verlaagt Knab Bank haar variabele spaarrente met 0,15%-punt naar 1,10%. Knab Bank, onderdeel van Aegon, was sinds mei vorig jaar de bank die de hoogste rente bood.

 • Blog - Klimaatconferentie Parijs 16 februari 2016

  De eenentwintigste jaarlijkse klimaatconferentie, COP21, van de Verenigde Naties vond vanaf 30 november 2015 plaats in Parijs. Directeur Charles Ratelband was namens WindShareFund meerdere dagen aanwezig om de nieuwe ontwikkelingen op de voet te volgen.

 • FD - Financiële waakhond EU waarschuwt voor financieel risico klimaatverandering 15 februari 2016

  De financiële waakhond van de Europese Unie waarschuwt voor de economische effecten van een te trage overgang naar een duurzame economie. Als de transitie niet op tijd wordt
  doorgevoerd ontstaat het risico op een late en abrupte overgang naar een koolstofarme economie. Dat kan grote risico's met zich meebrengen en kostbaar zijn.

 • FD - Obama verdubbelt bedrag voor schone energie 7 februari 2016

  De Amerikaanse president Barack Obama gaat de Amerikaanse investeringen in schone energie verdubbelen naar $12,8 mrd in 2021. Dit bedrag, dat wordt besteed aan onderzoek en ontwikkeling, past in een bredere toezegging om de negatieve effecten die klimaatveranderingen teweeg brengen aan te pakken. Dat schrijft persbureau Bloomberg.

 • Nieuwsartikel - Kijk, 14 januari 2016, ‘IJstijd laat op zich wachten door CO2-uitstoot’ 18 januari 2016

  De klimaatverandering heeft tot gevolg dat de eerstvolgende ijstijd is uitgesteld met minimaal 50.000 jaar, zo claimen Duitse onderzoekers. 

 • Het Financieele Dagblad - Nieuw VN klimaatakkoord goedgekeurd 12 december 2015

  Bijna 200 landen hebben zaterdag een nieuw bindend VN-klimaatakkoord gesloten om de schadelijke gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan.

 • Het Financieele Dagblad 1 december 2015

  Parijs: bijna 150 wereldleiders beloofden zonder uitzondering zich in te spannen om klimaatverandering tegen te gaan.

 • Nieuwsartikel - Het Financieele Dagblad 18 november 2015

  Greenpeace en Nuon willen meer zonne- en windenergie

 • Investeren in groene energie: een duurzaam initiatief voor sparen 9 november 2015

  De spaarrente is ondertussen op een historisch dieptepunt beland. Spaarders over de hele wereld ergeren zich groen en geel aan de minieme opbrengsten van hun veilig opgeborgen centjes. Wat is het alternatief?

 • Nieuwsartikel - Het Financieele Dagblad 9 november 2015

  BlackRock wil dat bedrijven meer openheid gaan geven over klimaatrisico’s. Zelfs als je niet gelooft in klimaatverandering is het nog steeds een risico om rekening mee te houden.

 • Nieuwsartikel 23 oktober 2015

  Het Financieele Dagblad. Pensioenbelegger PGGM eist halvering CO2-uitstoot.

 • Nieuwsartikel 22 oktober 2015

  Het Financieele Dagblad. Apple investeert in duurzame energie. Technologieconcern wil CO2-uitstoot compenseren met schone energie.

 • Nieuwsartikel 22 oktober 2015

  Het Financieele Dagblad. Google stapt in Windturbinepark.

 • Nieuwsartikel 14 oktober 2015

  NOS: Pensioenfonds ABP wil pensioenen duurzamer beleggen

  > Klik hier om het artikel te bekijken

 • Nieuwsartikel 10 oktober 2015

  Het Financieele Dagblad. Econoom Mathijs Bouman: Ambitieus klimaatbeleid en economische groei kunnen wel degelijk prima samen gaan. Duitsland is daarvan een goed voorbeeld.

 • Nieuwsartikel 7 oktober 2015

  Knot van De Nederlandsche Bank waarschuwt voor economische risico's klimaat

  > Klik hier om het artikel te bekijken

 • Nieuwsartikel 26 september 2015

  Rutte op VN-top: betrek bedrijven bij duurzame doelen

  > Klik hier om het artikel te bekijken

 • Duurzaam beleggen is de norm 16 september 2015

  De wereld waarin wij leven verandert en is naarstig op zoek naar vernieuwing.

 • Nieuwsartikel 25 augustus 2015

  TNS-NIPO: Meeste Nederlanders willen snel meer actie voor het klimaat.

  > Klik hier om het artikel te bekijken.

 • Nieuwsartikel 3 augustus 2015

  Trouw beschrijft de nieuw ingeslagen weg van de Verenigde Staten inzake klimaatverandering. Ook president Obama erkent dat er geen grotere bedreiging is voor onze toekomst is dan klimaatverandering. Niets doen is geen optie meer!

  > Klik hier om het artikel te bekijken.

 • Nieuwsartikel 17 juli 2015

  Klimaatverandering blijft een groeiend probleem. In 2014 sneuvelden zeven records.

  > Klik hier om het artikel te bekijken.

 • TV uitzending 5 juli 2015

  Charles Ratelband te gast bij Harry Mens in Businessclass.

 • Nieuwsartikel 24 juni 2015

  Het is wereldnieuws: de uitspraak van de rechter die heeft bepaald dat de Nederlandse overheid ervoor moet zorgen dat de uitstoot van het broeikasgas CO2 in 2020 met zeker 25 procent is teruggedrongen ten opzichte van het jaar 1990. De rechter in Den Haag besloot dat in de klimaatzaak tegen de Staat van duurzaamheidsorganisatie Urgenda en bijna negenhonderd mede-eisers. Duurzame energie is geen alternatieve oplossing, maar een noodzakelijke oplossing!

  > Klik hier voor het artikel te bekijken bij NOS Nieuwsuur.

 • Nieuwsartikel 24 juni 2015

  Het Financieele Dagblad van 24 juni 2015. TU Delft: Stijging zeespiegel in Noord- Europa kan veel hoger uitvallen. Zij berekenen de meest waarschijnlijke zeespiegelstijging aan het einde van deze eeuw op ongeveer 80 centimeter, in overeenstemming met de voorspellingen van het mondiale klimaatpanel IPCC en de Nederlandse Delta Commissie. Ze zijn bij de studie uitgegaan van het business-as-usualscenario, de situatie waarbij er mondiaal geen beperkende maatregelen worden opgelegd om de CO2-uitstoot structureel te beperken. Beperking van CO2-uitstoot zal de stijging van de zeespiegel beperken.

  > Klik hier om het artikel te downloaden.

 • Nieuwsartikel 9 juni 2015

  Het Financieele Dagblad van 9 juni 2015. Lof van Milieuorganisaties voor klimaatbeloften G7. Leiders beloven fossiele brandstoffen uit te bannen. De aanwezige deelnemende landen van de G7 ondersteunen een volledige transitie naar duurzame energie.

  > Klik hier om het artikel te downloaden.

 • Interview 4 mei 2015

  Charles Ratelband van WindShareFund is te gast bij BNR nieuwsradio in een interview over beleggen in windenergie.

  > Klik hier om de uitzending te beluisteren.