• Trouw - Zweden heeft al dertig jaar een CO2-taks. Hoe bevalt dat eigenlijk? 11 maart 2019

  Met succes verzette de Nederlandse industrie zich tegen een CO2-belasting in het Klimaatakkoord. Zo’n ‘Klaver-taks’ zou het begin van het einde zijn. Zweden kent al bijna 30 jaar zo'n belasting. Valt er iets van te leren?

  Bron: Trouw 

 • Duurzaam Bedrijfsleven - Engie onderzoekt haalbaarheid koude-warmteopslag in Drenthe 8 maart 2019

  Tien bedrijven en overheden onderzoeken samen de mogelijkheden voor het duurzaam verwarmen en koelen van kantoren in Assen-Zuid door middel van koude-warmteopslag. Engie voert het haalbaarheidsonderzoek uit. De partijen tekenden op 7 maart een intentieovereenkomst om de handen ineen te slaan voor duurzame verwarming en koeling in Assen-Zuid. Doel van het initiatief is het gebruik van aardgas in het gebied te stoppen door de aanleg van een netwerk voor duurzame warmte en koude.

  Bron: Duurzaam Bedrijfsleven

 • One World - Creatief Nederlands design spoort de energietransitie aan 5 maart 2019

  Een greep uit de Nederlandse ontwerpen voor de Clean Energy Challenge. Woensdag roept internationaal designplatform What Design Can Do de winnaars uit van de Clean Energy Challenge in Pakhuis de Zwijger. We lichten drie projecten uit van Nederlandse bodem: Super Power, Living Light en Amsterdam Drops.

  Bron: One World

 • Trouw - Waarom bestaan er nog recyclerampen als de chipszak? Hergebruik is zo moeilijk niet 3 maart 2019

  Bedrijven buitelen over elkaar heen met mooie plannen om meer plastic te recyclen. Dat het mogelijk is, wil nog niet zeggen dat het ook gebeurt. Recyclerampen noemt Willemijn Peeters, directeur van Searious Business, ze: kunststof verpakkingen die niet bij het plastic afval mogen omdat ze onmogelijk zijn te recyclen. Denk aan het knijpzakje voor fruitpuree of yoghurt, aan de chipszak, of het ketchupzakje bij je friet. Met het restafval gaan ze linea recta de verbrandingsoven in. Dat levert energie op, maar de grondstof verdwijnt in de lucht, als CO2. Dat geldt ook voor een derde van de 150 miljoen kilo verpakkingsplastic die Nederlanders braaf inzamelen en die na sortering niet nogmaals blijkt te gebruiken.

  https://www.trouw.nl/groen/waarom-bestaan-er-nog-recyclerampen-als-de-chipszak-hergebruik-is-zo-moeilijk-niet~a2f76af8/

 • Duurzaam Nieuws - Steeds minder vis door warmer zeewater 3 maart 2019

  De klimaatverandering eist nu al een tol van de wereldwijde visbestanden. Die zijn gemiddeld gedaald met 4,1 procent, en in sommige regio’s zelfs tot 35 procent door het warmere zeewater, blijkt uit een internationale studie in Science. Vis is steeds belangrijker geworden als voedselbron voor de groeiende wereldbevolking, met name in kustgebieden en ontwikkelingslanden, waar ze zelfs goed is voor tot de helft van de dierlijke eiwitconsumptie. Wereldwijd werken ook meer dan 56 miljoen mensen in de sector. 

  https://www.duurzaamnieuws.nl/steeds-minder-vis-door-warmer-zeewater/

 • Duurzaam Nieuws - Den Haag formuleert uitgangspunten voor communicatie energietransitie 2 maart 2019

  Duurzaamheidswethouder Liesbeth van Tongeren heeft 7 uitgangspunten opgeschreven voor de communicatie over de energietransitie waar mensen in Den Haag haar altijd aan mogen houden. Den Haag is de eerste stad in Nederland die deze uitgangspunten heeft geformuleerd. "Ik hoor al jaren de kritiek van mensen dat ze onvoldoende of te laat betrokken zijn bij energieprojecten. En dat mensen geen idee hebben waar ze precies met hun vragen heen moeten. Het is tijd om de stad verder te verduurzamen, maar voordat ik met concrete projecten kom, wil ik eerst tegen iedereen in Den Haag zeggen: dit zijn hierbij de uitgangspunten waar jij mij altijd aan mag houden."

  https://www.duurzaamnieuws.nl/den-haag-formuleert-uitgangspunten-communicatie-energietransitie/

 • Duurzaam Bedrijfsleven - SnappCar wil 1.500 private lease-auto's delen in 2019 1 maart 2019

  Autodeelplatform SnappCar breidt het delen van private lease-auto’s uit. Na een succesvolle pilot krijgen mensen bij vier leasemaatschappijen korting als ze hun leaseauto via Snappcar delen. Het bedrijf wil binnen een jaar 1500 private leaseauto’s delen. Autobezitters kunnen via SnappCar hun auto aanbieden als deelauto. Om meer auto’s te kunnen aanbieden, gaat SnappCar samenwerken met vier leasemaatschappijen. Wie via private lease een auto leaset bij één van die maatschappijen en ‘m vervolgens verhuurt via SnappCar, krijgt korting op het maandelijkse leasebedrag. Met Privatelease.com werd eerder al een pilot uitgevoerd; omdat die succesvol was, worden ook Justlease, Directlease en ALD Automotive aangehaakt.

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/mobiliteit/31127/snappcar-private-leaseauto

 • Duurzaam Bedrijfsleven - Amerikaans bedrijf maakt fles uit oceaanplastic 1 maart 2019

  De Amerikaanse schoonmaakmiddelenfabrikant SC Johnson verduurzaamt de verpakking van schoonmaakmiddelen. Flessen van het merk Windex worden vanaf de lente volledig uit oceaanplastic gemaakt. Het bedrijf claimt hiermee een wereldwijde primeur te hebben. “Met meer dan vijf biljoen stukken plastic in de oceaan, wordt de situatie alleen maar erger”, stelt Fisk Johnson, CEO van SC Johnson. “De Windex-fles is één van de manieren waarop we niet alleen een oplossing aandragen, maar ook actie ondernemen om die oplossing werkelijkheid te maken.” De flessen waarin het reinigingsmiddel verkocht wordt, bestaan sinds 2015 al volledig uit gerecycled plastic.

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/recycling/31129/schoonmaakfles-oceaanplastic

 • Duurzaam Bedrijfsleven - Chemiebedrijf wil plastic gebruiken als circulaire grondstof 28 februari 2019

  Het Braziliaanse chemiebedrijf Braskem gaat onderzoeken of het mogelijk is om een circulaire keten voor plastic verpakkingen zoals groentezakjes en folie voor snacks en koekjes te maken. Na gebruik moeten de verpakkingen dan weer worden omgezet in chemische producten. Bij chemische recycling wordt plastic afval als grondstof voor de raffinage- en petrochemische industrie ingezet om eindproducten zoals brandstoffen, chemicaliën en nieuwe kunststoffen van te maken. Daarmee kan de chemische recycling een aanvulling zijn op traditionele mechanische recycling en daarmee nieuwe afzetmogelijkheden voor plastic afval creëren. Braskem is één van de grootste chemiebedrijven van Latijns-Amerika en produceert onder andere plastic op basis van suikerriet.

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/industrie/31123/plastic-circulaire-grondstof

 • Duurzaam Actueel - Regenwater is schaarser dan ooit. UT luidt noodklok 27 februari 2019

  Universiteit Twente en regenwater: het tekort aan blauw water is bekend bij de meeste mensen. Denk aan de tekorten van grond- en oppervlaktewater. Het tekort aan groen water is echter nog vrij onbekend. Groen water is de regenval boven land die direct gebruikt wordt door planten en verdampt naar de atmosfeer. UT-onderzoekers Joep Schyns, Arjen Hoekstra en collega’s brachten in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift PNAS de tekorten van groen water in kaart. Groen water is de belangrijkste bron van water om voedsel, veevoer, vezels, hout en bio-energie te produceren. Dit is de eerste studie, die op basis van de beperkte jaarlijkse regenval in de wereld, de limieten aan de beschikbaarheid van groen water kwantificeert.

  https://duurzaam-actueel.nl/regenwater-is-schaarser-dan-ooit-ut-luidt-noodklok/

 • Duurzaam Actueel - Green Key en green care PROFESSIONAL gaan samenwerken om duurzaam wassen en schoonmaken te promoten 26 februari 2019

  Om de ecologische voetafdruk in de hotelsector verder te verminderen, en om hun leden duurzame innovaties te kunnen brengen, is Green Key een samenwerking aangegaan met green care PROFESSIONAL op het gebied van duurzaam schoonmaken en wassen. Het ‘ecomerk met de kikker’ en Green Key willen de leden van Green Key bewust maken van de duurzaamheid van de producten die ze gebruiken om keukens, wasruimtes en kamers mee schoon te maken.

  https://duurzaam-actueel.nl/green-key-en-green-care-professional-gaan-samenwerken-om-duurzaam-wassen-en-schoonmaken-te-promoten/

 • Duurzaam Nieuws - Duurzame landbouw kan heel Europa voeden 26 februari 2019

  Ook een ecologisch duurzame landbouw produceert voldoende voedsel om aan de Europese vraag te voldoen, blijkt uit nieuw onderzoek. Voorwaarde is wel dat we ons dieet aanpassen en minder vlees eten. Biologische teelt en andere duurzame landbouwmethoden krijgen vaak kritiek omdat ze per hectare minder produceren. Ze zouden dan ook nooit in staat zijn om de intensieve landbouw helemaal te vervangen en zijn veroordeeld tot een nichemarkt, luidt de kritiek.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/groene-landbouw-kan-heel-europa-voeden/

 • Duurzaam Bedrijfsleven - Batterij Siemens gaat concurrentie met Tesla en Shell aan 26 februari 2019

  Met een opslagbatterij speciaal voor huishoudens meldt Siemens zich op de markt voor thuisbatterijen. De opslagbatterij Junelight is modulair en heeft volgens de fabrikant een vermogen van 3,3 kilowattuur. Voor Tesla en Shell is Siemens een concurrent. De Junelight smart battery houdt volgens Siemens bij het op- en ontladen rekening met het weer en de weersvoorspelling. Hierdoor wordt de batterij alleen volledig opgeladen als er veel zonne-energie beschikbaar is.

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/energie/31103/batterij-siemens

 • Solar Magazine - Saba draait voor 100 procent op zonne-energie 26 februari 2019

  Het eiland Saba heeft een mijlpaal bereikt. Op woensdag 20 februari draaide het gehele eiland gedurende 2 uur op zonne-energie. Tussen 3 en 5 uur ’s middags werden de dieselgeneratoren daarom uitgeschakeld. 

  https://solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie/i17853/saba-draait-voor-100-procent-op-zonne-energie

 • Duurzaam Nieuws - Duurzaam ondernemen nog geen businesscase voor MKB 24 februari 2019

  Meer dan 80% van de mkb ondernemers ervaart belemmeringen bij duurzaam ondernemen. Een reden is dat veel ondernemers hun businesscase niet rond krijgen. Duurzaam ondernemen levert de meeste ondernemers voor nu met name persoonlijke voldoening op. Dat blijkt uit onderzoek van de Kamer van Koophandel.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/duurzaam-ondernemen-nog-geen-businesscase-voor-mkb/

 • Duurzaam Nieuws - Nieuwe BENG norm maakt nieuwbouwwoningen minder duurzaam 21 februari 2019

  Het kabinet dat zichzelf het groenste kabinet ooit noemde, komt nu met een nieuwe norm voor nieuwbouwwoningen, waardoor deze juist minder energiezuinig worden. Dat jaagt bewoners op extra kosten en is slecht voor het klimaat. In het concept ‘wijziging Bouwbesluit 2012 BENG 2020’ dat gepubliceerd is, heeft de Rijksoverheid een nieuwe rekenmethodiek opgenomen. De daarvan afgeleide eisen zijn nog lager dan die van 2015. Een groot deel van de nieuwbouwwoningen die aardgasvrij zijn, leveren nu al een betere energieprestatie dan de eis uit 2015. Waarom zou het zelfbenoemde ‘groenste kabinet ooit’ deze norm dan versoepelen? Een brede coalitie van stakeholders, bestaande uit Stroomversnelling en partners, ziet te veel nadelen in deze rekenmethodiek en stelt voor deze aan te scherpen.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/nieuwe-norm-maakt-nieuwbouwwoningen-minder-duurzaam/

 • Duurzaam Nieuws - Salderingsregeling zonne-energie verlengd tot tenminste 2021 19 februari 2019

  Ontwikkeling terugleversubsidie vraagt meer tijd

  Verdienen zonnepanelen zichzelf terug? Jazeker en zelfs sneller dan ooit. Minister Wiebes heeft de huidige salderingsregeling voor zonne-energie verlengd tot tenminste 1 januari 2021. De regeling is financieel gunstig: zonnepaneleneigenaren mogen het winters stroomgebruik verminderen met de in de zomermaanden zelf opgewekte stroom. Elke opgewekte kWh stroom is dan net zo veel waard als de gebruikte: € 0,20 per kWh. In een brief aan de Tweede Kamer maakte de minister eerder bekend dat de salderingsregeling in 2020 zou worden afgeschaft en vervangen door een terugleversubsidie. Deze regeling is financieel iets minder profijtelijk. Het ontwikkelen van de terugleversubsidie kost echter meer tijd dan gepland.

  https://duurzaam-actueel.nl/salderingsregeling-zonne-energie-verlengd-tot-tenminste-2021/

 • Duurzaam Nieuws - Gemeenschappelijk Landbouwbeleid EU moet veel groener 18 februari 2019

  Het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) van Europa moet vele malen groener. Publiek geld moet naar publieke taken gaan. Het beleid hoort in het teken komen te staan van biodiversiteit, dierenwelzijn en het bestrijden van klimaatverandering. Dat vindt GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout. Eickhout onderhandelt momenteel over de regels die vanaf 2021 zullen bepalen onder welke voorwaarden boeren EU-geld kunnen ontvangen. "Er staat veel op het spel, het gaat om 40% van het EU-budget, 365 miljard euro verdeeld over zeven jaar.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/gemeenschappelijk-landbouwbeleid-eu-moet-veel-groener/

 • Duurzaam Nieuws - Weer meer CO2 uitstoot in vierde kwartaal 2018 15 februari 2019

  De CO2 uitstoot in Nederland was in het vierde kwartaal 0,5 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal van 2017. Volgens de eerste berekening groeide in dezelfde periode het bruto binnenlands product (bbp) met 2,0 procent. Huishoudens en de transportsector hebben meer CO2uitgestoten, energiebedrijven daarentegen minder. Dit meldt het CBS op basis van de nieuwste kwartaalcijfers over de CO2-uitstoot.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/weer-meer-co2-uitstoot-in-vierde-kwartaal-2018/

 • Duurzaam Bedrijfsleven - Hema stopt met verkoop plastic wegwerpproducten 14 februari 2019

  Hema stopt met de verkoop van plastic wegwerpproducten. Plastic roerstaafjes, rietjes, wattenstaafjes en confetti worden gedurende het jaar vervangen door alternatieven van een duurzamer materiaal. De winkelketen verkoopt vanaf het najaar alleen nog papieren en metalen rietjes. De wattenstaafjes worden van karton en zijn in sommige winkels nu al verkrijgbaar. Naast de vermindering van het plastic probeert Hema klanten ook te stimuleren om een eigen beker mee te nemen voor warme dranken. Wie dat doet, krijgt korting op een drank.

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/circulaire-economie/31037/hema-plastic-producten

 • Duurzaam Bedrijfsleven - Alliander maakt veiligheidskleding circulair 13 februari 2019

  Het personeel van netwerkbeheerder Alliander krijgt circulaire veiligheidskleding. Voor het einde van het jaar moeten alle 2.600 technici nieuwe kleding hebben. Met de circulaire veiligheidskleding wil Alliander een stap zetten naar een circulaire bedrijfsvoering. Een consortium van drie bedrijven mag het pakket van nieuwe kleding leveren. In het pakket zit veiligheidskleding, bedrijfskleding en persoonlijke beschermingsmiddelen. Via een app kunnen medewerkers nieuwe kleding bestellen; die wordt binnen 24 uur geleverd.

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/circulaire-economie/31033/alliander-veiligheidskleding-circulair

 • Duurzaam Bedrijfsleven - Smurfit Kappa maakt duurzame papieren gewasbescherming 13 februari 2019

  Bij het verbouwen en telen van groenten gebruiken boeren en tuinders plastic om hun planten te beschermen tegen onkruid en temperatuurschommelingen. Papierfabrikant Smurfit Kappa biedt nu een papieren alternatief dat biologisch afbreekbaar is. Door de grond te bedekken met zogeheten mulches wordt de grond rondom de planten verbeterd, blijft de temperatuur van het land behouden en krijgt onkruid geen kans.  Door het plastic te vervangen door papier, wordt de teelt milieuvriendelijker.

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/agri-food/31029/papieren-gewasbescherming

 • Duurzaam Nieuws - Nederlanders willen wel duurzamer leven maar dat lukt ze niet 12 februari 2019

  Milieu Centraal start met ‘Een Dagje Groen’ een landelijke campagne die Nederlanders helpt duurzame stappen te zetten. Miljoenen mensen willen duurzame keuzes maken, zoals minder vlees eten of korter douchen, maar vinden zelf dat ze daarin onvoldoende slagen. Dat blijkt uit een onderzoek door Motivaction. Op de website Eendagjegroen.nl kunnen consumenten experimenten aangaan en zien daar direct hoeveel zij het milieu daarmee een handje helpen. Bovendien wordt op de website opgeteld wat alle deelnemers samen voor het milieu betekenen.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/nederlanders-willen-wel-duurzamer-leven-maar-dat-lukt-niet/

 • Duurzaam Bedrijfsleven - Kleefse Waard: van industrieterrein naar proeftuin 9 februari 2019

  Een oud industrieterrein verduurzamen is geen gemakkelijke opgave. Maar Industriepark de Kleefse Waard in Arnhem wil in 2025 het meest duurzame bedrijventerrein van Nederland zijn.

  Het Gelderse industriepark dateert uit 1941 en is een voormalig complex van AkzoNobel. Ontwikkelaar Schipper Bosch veranderde het in 2003 aangekochte terrein in een cleantech campus, waar multinationals zoals Veolia en Accsyss Group maar ook start-ups als Hymove gevestigd zijn.

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/energietransitie-business/30807/industrieterrein-eco-industrial-park

 • One World - De nieuwe samenwoners, duurzame én sociale woonvormen 8 februari 2019

  Op steeds meer plekken verschijnen woonvormen waarin bewoners zeggenschap hebben over de bouw, voorzieningen delen, voor elkaar zorgen en zo duurzaam mogelijk leven. Deze collectieven hebben genoeg van het isolement en het individualisme van de stad. Er zit hier van alles. Van compromisloze idealisten tot rasopportunisten.” Kunstenaar Frode Bolhuis, Oosterwold-bewoner van het eerste uur, typeert zijn medepioniers van de inmiddels befaamde zelfbouw-utopie in de polder. De gemeente Almere stelt hier geen eisen aan de architectuur en laat ook verder alles aan de zelfbouwers over – tot aanleg en onderhoud van de ontsluitende wegen aan toe. En dat is te zien aan de bonte verscheidenheid bouwsels die hier ontstaat.

  https://www.oneworld.nl/duurzaamheid/de-nieuwe-samenwoners/

 • Duurzaam Bedrijfsleven - ‘Verlichting as a service’ kan rekening Brabant verlagen 8 februari 2019

  Normaal gesproken is de verlichting langs een provinciale weg eigendom van de provincie, van wie ook de weg is. In Noord-Brabant wordt dat principe een jaar lang losgelaten. Het eigendom van honderden lichtmasten langs één van de provinciale wegen gaat naar een bouwbedrijf, dat wil onderzoeken of de energierekening van de masten omlaag kan.

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/infra/30997/verlichting-brabant

 • Duurzaam Bedrijfsleven - Arnhems bedrijf maakt zelfvoorzienend huis van afvalplastic 8 februari 2019

  Muren van oud afvalplastic, een plastic dak met zonnepanelen en water dat opgevangen en hergebruikt wordt. Dit zijn de ingrediënten van een zelfvoorzienende en verplaatsbare woning van het Arnhemse bedrijf Save Plastics. De woning, Save Home genoemd, wordt vrijdag gepresenteerd en combineert volgens Save Plastics vier elementen van ‘goed groen wonen’: lokaal circulair geproduceerd, comfort en veiligheid, mobiliteit en zelfvoorzienendheid. Het bedrijf wil aan die vier elementen tegemoet komen met de verplaatsbare woning. “Het huis krijgt de allernieuwste snufjes, zodat het ook echt heel fijn wonen is”, stelt initiatiefnemer Bram Peters. Hij omschrijft het huis als ‘de Tesla onder de huizen.’

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/circulaire-economie/31001/zelfvoorzienend-huis-plastic

 • Duurzaam Bedrijfsleven - Nederlandse primeur met plantage voor Europese bamboe 5 februari 2019

  Bamboe hoeft binnenkort niet meer uit Azië of Zuid-Amerika gehaald te worden: in Portugal komt de eerste bamboeplantage van Europa. Het Nederlandse bedrijf BambooLogic gaat het aanleggen. De grassoort wordt steeds vaker gebruikt. De plantage van BambooLogic krijgt een oppervlakte van 150 hectare. Binnen twee jaar moet de plantage worden uitgebreid naar 2.000 hectare. Door een groeiende vraag naar bamboe wil het bedrijf de komende tijd ook plantages in Italië, Spanje en Griekenland openen. Met die locaties moet het totale oppervlak aan plantages op 8.000 hectare uitkomen.
   

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/recycling/30973/europese-bamboe​​​​​​​​​​​​​​

 • Duurzaam Bedrijfsleven - FrieslandCampina start met productie van duurzame kaas 5 februari 2019

   

  Zuivelproducent FrieslandCampina gaat ‘PlanetProof’-kaas maken. Onder de vlag van kaasmerk Milner is vanaf april duurzame kaas verkrijgbaar. In december introduceerde het bedrijf bij zuivelmerk Campina het keurmerk.Het PlanetProof-keurmerk is ingesteld door Stichting Mileukeur en stelt eisen op het gebied van dierenwelzijn, natuur en klimaat. Deze eisen gaan verder dan de wettelijke eisen. Het keurmerk beoordeelt boeren bijvoorbeeld op de stalbezetting en hoe ze met de natuur omgaan.

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/agri-food/30975/frieslandcampina-duurzame-kaas

 • Duurzaam Nieuws - Zelf je leverancier kiezen aan de laadpaal 2 februari 2019

  Zelf een energieleverancier kiezen voor de laadsessies van je elektrische auto. Dat kan nu al voor e-rijders in Arnhem die privé een elektrische auto rijden. Allego start in samenwerking met EXE, EnergyZero, Vandebron, NieuweStroom en Mijndomein Energie een pilot met het nieuwe laadconcept; de open laadinfrastructuur.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/zelf-je-leverancier-kiezen-aan-de-laadpaal/

 • Duurzaam Actueel - Aanpassen collegetijden haalt studenten uit de spits 1 februari 2019

  Het aanpassen van de collegetijden van de Radboud Universiteit, Hogeschool Arnhem Nijmegen en ROC Nijmegen haalt studenten uit de spits. Het aantal reizigers in de trein om 08.15 uur daalde met gemiddeld 22%. In de bus daalde het aantal met 10% en op de fiets met 5%. De snelheid met de auto op de drukste toegangsweg naar de Nijmeegse campus met 5 km per uur toe en de wachttijd voor de verkeerslichten nam met 8,5% af. Veelbelovende resultaten van een gezamenlijke aanpak.

  https://duurzaam-actueel.nl/aanpassen-collegetijden-haalt-studenten-uit-de-spits/

 • Duurzaam Nieuws - Eu wil gebruik microplastics terugdringen 1 februari 2019

  De Europese Commissie heeft een wetsvoorstel om het moedwillig gebruik van microplastics met 90 procent terug te dringen. Het verbod moet jaarlijks 36.000 ton plasticvervuiling vermijden. Elk jaar loost Europa een hoeveelheid microplastics in het milieu die vergelijkbaar is met 10 miljard plastic flessen. Dat is vier keer het volume van de plasticsoep in de Noordelijke Grote Oceaan.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/eu-wil-gebruik-microplastics-terugdringen/

 • Duurzaam bedrijfsleven - Rapport: bouwsector geeft zichzelf 5,5 voor duurzame productie 1 februari 2019

  Producenten voor de bouwsector scoren een krappe voldoende op het gebied van duurzaamheid. Dit stelt het  Nederlands Instituut voor de Bouwbiologie en Ecologie (Nibe) in een benchmarkrapport. Vooral het lanceren van een duurzame productlijn is lastig. Het Nibe voerde de ‘Nationale Benchmark Duurzaam Produceren voor de Bouw’ uit onder 109 bedrijven die actief zijn in de bouwsector. Onder andere bedrijven in de metaalindustrie,  productie van ramen en deuren, grond-, weg- en waterbouw en bedrijven die isolatiemateriaal maken, deden mee aan het onderzoek.

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/infra/30957/bouwsector-duurzame-productie

 • Duurzaam Bedrijfsleven - App moet hergebruik bouwmaterialen stimuleren 29 januari 2019

  De gebouwde omgeving moet in 2050 circulair zijn. Materialen uit gesloopte gebouwen moeten dan hergebruikt worden. Maar om dat te bereiken, is nog een lange weg te gaan. Met een app wil een Nederlands ingenieursbureau het hergebruik van materialen stimuleren. Met de app Cirdax wil het Limburgse ingenieursbureau Re Use Materials in kaart brengen uit welke materialen een gebouw bestaat. Deze informatie wordt opgeslagen in een digitaal systeem. Met de beschikbare informatie kunnen vervolgens materiaalpaspoorten gegenereerd worden, waardoor er al voor de sloop nagedacht kan worden over het hergebruik van materialen.

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/infra/30937/app-hergebruik-bouwmaterialen

 • Duurzaam Actueel - Tuinbouw zoekt alternatieven voor plastic verpakkingen 28 januari 2019

  Tuinbouw: de agrarische sector gebruikt nog veel plastic, onder meer voor verpakkingen. Een groot deel daarvan kan vervangen worden door verpakkingen van andere materialen. Maar soms zorgt plastic wél voor de minste milieubelasting. Dat bleek tijdens de bijeenkomst ‘Minder Plastic, meer business in de Greenport-keten’ in het World Horti Center in Naaldwijk.

  https://duurzaam-actueel.nl/tuinbouw-zoekt-alternatieven-voor-plastic-verpakkingen/

 • Duurzaam Nieuws - Vooral huurwoningen commerciële sector slecht geïsoleerd 25 januari 2019

  Huurders in een huurwoning van een commerciële aanbieder wonen vaak in de slechts geïsoleerde woningen, blijkt uit een onderzoek van de Woonbond. De commerciële huursector telt bijna een miljoen woningen. Hiervan heeft 22% nog een label F of G. In de corporatiesector is dit 7%. Uit meldingen die de Woonbond ontving op hun ‘Meldpunt Energiealarm’ blijkt dan ook dat huurders in de commerciële sector vaker ontevreden zijn over de isolatie van hun woning. Zo geeft 74% van de commerciële huurders aan nog enkel glas te hebben en geeft maar liefst 90% aan dat hun woning slecht is geïsoleerd.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/vooral-huurwoningen-commerciele-sector-slecht-geisoleerd/

 • Duurzaam Bedrijfsleven - Vandaag nog aan de slag! 7 oplossingsrichtingen voor de nieuwe economie 24 januari 2019

  De Nieuwe Businessagenda 2019, een initiatief van MVO Nederland, is op 24 januari tijdens het duurzaamheidsfestival ‘de Groene Bubbel voorbij’ aan ruim duizend aanwezige ondernemers overhandigd. De agenda geeft zeven oplossingsrichtingen voor een nieuwe economie. De Nieuwe Businessagenda bestaat allereerst uit onderzoek naar de stand van het land op vijf relevante onderwerpen: uitstoot broeikasgassen, primaire grondstoffen, verspilling, biodiversiteit en ecosystemen, en inclusief werkgeverschap. Vervolgens is gekeken op welke terreinen doorbraken nodig zijn om klimaatneutraal, circulair en inclusief te ondernemen.

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/future-leadership/30905/nieuwe-economie-mvo

 • Duurzaam Bedrijfsleven - Unilever ontwikkelt navulbare circulaire verpakkingen 24 januari 2019

  Een duurzame verpakking die opnieuw gevuld wordt als hij leeg is, waardoor de verpakking niet weggegooid hoeft te worden. Dat is het idee achter Loop, het eerste ‘afvalvrije webwinkelplatform’ ter wereld. Negen merken van Unilever gaan hun verpakkingen aanpassen en leveren via het platform. Loop is een platform waar hoogwaardige duurzame verpakkingen geleverd worden. De filosofie is dat klanten de lege verpakkingen weer terugsturen naar de fabrikant om ze te laten navullen. Pakketvervoerder UPS verzorgt het transport.

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/recycling/30911/unilever-navulbare-verpakkingen

 • Duurzaam Bedrijfsleven - Amsterdams bureau ontwikkelt circulaire keuken 23 januari 2019

  Een keuken die niet vervangen wordt, maar voorzien wordt van nieuwe elementen en dan weer jaren mee kan. Dat is het idee achter het prototype van een circulaire keuken die het Amsterdam Institute voor Advanced Metropolitan Solutions en wetenschapers van faculteit bouwkunde aan de TU Delft ontwikkelden.

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/infra/30899/circulaire-keuken

 • Trouw - Frank Elderson, de man die de wereld van de haute finance wijst op klimaatrisico’s 21 januari 2019

  Centrale bankier Frank Elderson belandde in één keer op nummer 4 van de Trouw Duurzame 100. De manier waarop hij de financiële wereld wijst op klimaatrisico’s maakt indruk, ook binnen zijn eigen sector. Wij zijn hier bijeen om voor onze kinderen en kindskin­deren te behouden de parnassia, de gevlekte orchis, de moeras­wespenorchis, de welriekende nachtorchis, het rondbladig wintergroen, de blauwe zeedistel, de zeewinde, de zonnedauw en de prachtig blauwe klokjesgentiaan. Wij zijn hier bijeen om te waarborgen dat ook onze kindskinderen tijdens hun levenswandel over nog onuitgestippelde paden zullen worden vergezeld door zilvermeeuwen, scholeksters, ganzen, kievieten, wulpen, grutto’s, kluten, eidereenden en lepelaars.”

  https://www.trouw.nl/groen/frank-elderson-de-man-die-de-wereld-van-de-haute-finance-wijst-op-klimaatrisico-s~a1e99865/