• Duurzaam Bedrijfsleven - Kolencentrale Engie wordt onderzoeksplaats voor biomassa 31 oktober 2018

  Energieleverancier Engie onderzoekt  of het mogelijk is om een kolencentrale om te bouwen naar een centrale die op biomassa gestookt wordt. Het onderzoek richt zich op een kolencentrale in Rotterdam. In de centrale worden vanaf november hoogwaardige pellets ofwel samengeperste staafjes van biomassa gebruikt. Deze pellets worden gemaakt door organische reststromen met stoom te behandelen. Het resultaat zijn biomassapellets die vergelijkbaar zijn met kolen, maar een hogere energiedichtheid hebben. Qua verbrandingseigenschappen zijn ze bijna gelijk aan die van kolen.

  ​​​​​​​https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/energie/30341/biomassa-engie​​​​​​​

 • Duurzaam Bedrijfsleven - Vliegtuig wekt windenergie op boven zee 30 oktober 2018

  Offshore windturbines hebben nu een hoogte van ongeveer 200 meter. Daarboven waait het harder, waardoor er meer energie op te wekken is. Om dat te gaan doen, ontwikkelen twee Nederlandse bedrijven een vliegtuig. Het Nationaal Lucht en Ruimtevaartcentrum (NLR) en Ampyx Power hebben een subsidie ontvangen om een vliegtuig te ontwerpen waarmee op grote hoogte energie moet worden opgewekt. Door de subsidie kan het Airborne Wind Energy Systeem (AWES) opgeschaald worden naar een systeem waarmee een megawatt aan energie kan worden opgewekt.

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/energie/30333/vliegtuig-windenergie

 • Duurzaam Bedrijfsleven - Elektrische auto wordt rijdende batterij met V2X 25 oktober 2018

  ’s Avonds een huis voorzien van stroom die overdag is opgewekt door zonnepanelen op kantoor kilometers verderop: als het aan drie bedrijven uit Nederland en België ligt, wordt dat mogelijk. Een elektrische auto wordt dan gebruikt om de stroom te transporteren, via Vehicle-to-Everything (V2X).  

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/energie/30307/elektrische-auto-v2x

 • Omroep Gelderland - PostNL bezorgt in Arnhem pakketjes met elektrische bakfiets 25 oktober 2018

  ARNHEM - In de binnenstad van Arnhem gaat PostNL zakelijke post en pakketjes bezorgen met een elektrische bakfiets. Er wordt niet meer met busjes gereden om de uitstoot van CO2 te verminderen.Wethouder Roeland van der Zee, die in Arnhem onder meer verantwoordelijk is voor duurzame mobiliteit, kreeg donderdagmiddag het eerste elektrisch bezorgde pakketje overhandigd.

  https://www.omroepgelderland.nl/nieuws/2344137/PostNL-bezorgt-in-Arnhem-pakketjes-met-elektrische-bakfiets

 • Duurzaam Bedrijfsleven - Eerste elektrische vliegtuig mag jaar gratis landen in Londen 19 oktober 2018

  De luchtvaartmaatschappij die als eerste een elektrisch vliegtuig inzet op vluchten naar Londen Heathrow, mag het vliegtuig een jaar lang gratis aan de grond zetten. Met de maatregel wil de luchthaven bereiken dat er sneller elektrisch gevlogen wordt.

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/mobiliteit/30249/elektrisch-vliegtuig-londen

 • Duurzaam Actueel - Eerste Biomakerij van Nederland op Abdij Koningshoeven geopend 17 oktober 2018

  Op trappistenabdij Koningshoeven in Berkel-Enschot is op 15 oktober 2018 de eerste Biomakerij van Nederland ingezegend door Abt Dom Bernardus. Deze ecologische waterzuivering zuivert het afvalwater van de trappistenabdij en de brouwerij door de wisselwerking tussen micro-organismen in het afvalwater en micro-organismen op de wortels van natuurlijke planten en door natuur geïnspireerde wortelstructuren, die onderdeel zijn van de zuiveringsinstallatie. Het gezuiverde water wordt weer in het productieproces van de abdij gebruikt. De Biomakerij is een veelbelovend voorbeeld van een nieuwe generatie waterzuivering voor de circulaire economie en is de eerste in zijn soort in Nederland.

  ​​​​​​​https://duurzaam-actueel.nl/eerste-biomakerij-van-nederland-op-abdij-koningshoeven-geopend/​​​​​​​

 • Duurzaam Actueel - Honderd Rotterdammers laten auto staan 16 oktober 2018

  Honderd Rotterdammers maken vier maanden lang gebruik van onder andere het openbaar vervoer en allerlei deelauto-, deelscooter- en deelfietssystemen in de stad. Dit experiment geeft inzicht in reisgedrag en –behoeften. Ook draagt het bij aan een gezonde en bereikbare stad voor iedereen. Maandag 8 oktober is het eerste Mobility as a Service (MaaS) experiment ‘Rotterdam MaaS beleving’ in Rotterdam gestart. Bij MaaS staat niet het vervoermiddel, maar de behoefte van de reiziger van-deur-tot-deur centraal. In de toekomst moet hiervoor een platform komen waarmee reizigers alle vervoermiddelen kunnen kiezen, boeken en betalen. Hierbij wordt een reisadvies opgenomen op basis van persoonlijke voorkeuren, zoals kosten, comfort en reisduur.

  https://duurzaam-actueel.nl/honderd-rotterdammers-laten-auto-staan/

 • Duurzaam Nieuws - Hoe we tien miljard mensen gezond en duurzaam kunnen voeden 14 oktober 2018

  We moeten anders omgaan met de manier waarop we eten, drinken en denken over voedsel. Alleen zo kunnen we verdere milieuschade en zelfs een epidemie aan gezondheidsproblemen voorkomen, stellen experts. “Ondanks alle vooruitgang in de wetenschap en technologie bestaat er nog steeds een grote kloof tussen mensen die te veel eten en zij die te weinig eten hebben”, zei Luca Di Leo van het Barilla Centre for Food and Nutrition. Academici, vertegenwoordigers van ngo’s en VN-instellingen kwamen tot die conclusie tijdens een bijeenkomst over voedselzekerheid en ondervoeding bij de Verenigde Naties.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/hoe-we-tien-miljard-mensen-gezond-en-duurzaam-kunnen-voeden/

 • One World - Internationale wetenschappers: bos is beste technologie om klimaat te beheersen 11 oktober 2018

  Bomen als natuurlijke remedie tegen de opwarming van de aarde. Niet alleen duurzame energie helpt de opwarming van de aarde tegen te gaan. Er bestaat namelijk al een efficiënte technologie om CO2 in de atmosfeer drastisch te beperken, betogen veertig internationale topwetenschappers: het bos.

  https://www.oneworld.nl/powerswitch/internationale-wetenschappers-bos-is-beste-technologie-om-klimaat-te-beheersen/

 • WindShareFund Foundation gaat samenwerking aan met stichting Bears in Mind 10 oktober 2018

  WindShareFund Foundation gaat Stichting Bears in Mind ondersteunen in haar doelstelling om beren en hun leefgebied te beschermen.

  Lees verder: windsharefund.org.

 • Duurzaam Actueel - Urgenda wint weer in Klimaatzaak. Kabinet moet méér maatregelen nemen 10 oktober 2018

  Gerechtshof verwerpt het hoger beroep van de Nederlandse Staat. gisteren oordeelde het hof dat klimaatverandering een grote bedreiging vormt en dat de Staat een zorgplicht heeft om zo snel mogelijk de Nederlandse emissies te verlagen. Een reductie van minder dan 25% in 2020 is in strijd met het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens.

  https://duurzaam-actueel.nl/urgenda-wint-weer-in-klimaatzaak-kabinet-moet-meer-maatregelen-nemen/

 • Duurzaam Nieuws - Steeds meer Nederlanders nemen doggybag mee uit restaurant 9 oktober 2018

  De doggybag raakt langzaam ingeburgerd in Nederland. 41% van de Nederlanders, krijgt wel eens een doggybag aangeboden in een restaurant. In 2015 was dit nog maar 31%. Ook het aantal mensen dat zelf om een doggybag vraagt, ligt 10% hoger dan 3 jaar geleden. Aan de andere kant vindt nog steeds 44% het gênant om een doggybag te vragen in een restaurant. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Natuur & Milieu, uitgevoerd door Panelwizard.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/steeds-meer-nederlanders-nemen-doggybag-mee-uit-restaurant/

 • Duurzaam Bedrijfsleven - Thermische energie uit oppervlaktewater kan 40 procent van gebouwen verwarmen 9 oktober 2018

  Het verwarmen van woningen en gebouwen kan duurzaam gebeuren door thermische energie uit oppervlaktewater. De warmteopbrengst van deze techniek blijkt groter dan eerder voorspeld. In een  onderzoeksrapport concluderen CE Delft en Deltares dat thermische energie uit oppervlaktewater voor veertig procent van de totale warmtevraag kan zorgen. Aan die warmtevraag wordt nu vooral voldaan door aardgas te gebruiken.

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/energie/30117/thermische-energie-verwarmen

 • Groene Courant - Autodeeldienst car2go start januari 2019 in Parijs 4 oktober 2018

  car2go biedt zijn autodeeldiensten vanaf 2019 ook in de Franse hoofdstad aan. Dat maakte chief executive officer Olivier Reppert op de aftrap van de Mondial de l’Auto 2018 in Parijs bekend.

  Vanaf januari 2019 staan voor de Parijzenaars 400 elektrische smart fortwo’s van de nieuwste generatie klaar om flexibel te worden gehuurd. In de loop van 2019 komen daar nog enkele honderden andere voertuigen bij. Reppert licht toe: ‘Parijs is de ideale stad voor ons principe van flexibel rondrijdende auto’s. Ik ben ervan overtuigd dat Parijs een zeer succesvolle car2go-stad wordt. Ik verheug me er dan ook erg op dat we daar met een vloot volledig elektrische smart fortwo’s van start gaan.’

  https://groenecourant.nl/elektrischeauto/autodeeldienst-car2go-start-januari-2019-in-parijs/

 • Duurzaam Bedrijfsleven - Virgin Atlantic vliegt met Boeing 747 op biokerosine 3 oktober 2018

  De Britse luchtvaartmaatschappij Virgin Atlantic heeft voor het eerst een passagiersvlucht uitgevoerd op biokerosine. In Orlando tankte de airline een Boeing 747 af met een combinatie van kerosine en een mix van biokerosine. Het Amerikaanse LanzaTech produceert de biobrandstof door koolstofarme ethanol om te zetten tot vliegtuigbrandstof.

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/circulaire-economie/30065/virgin-atlantic-biokerosine

 • Duurzaam Nieuws - Europarlement scherpt klimaatnorm voor auto’s aan 3 oktober 2018

  Het Europees Parlement wil dat de CO2-uitstoot van nieuwe personenwagens en lichte bedrijfsvoertuigen met 40 procent daalt in 2030. Daarmee scherpt het Europarlement de eerdere voorstellen van de Europese Commissie aan, ondanks een massale lobby van auto-industrie en Europese Commissie zelf. “Het is een goed teken om te zien dat het Europarlement de noodzaak van ambitieuze nieuwe regelgeving erkent”, stelt GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout. “Maar het is moeilijk te accepteren dat er veel conservatieve groepen zijn die onze pogingen om de planeet te redden, proberen te dwarsbomen.”

  https://www.duurzaamnieuws.nl/europarlement-scherpt-klimaatnorm-voor-autos-aan/

 • Duurzaam Nieuws - ACM maakt import van windenergie uit Denemarken mogelijk 2 oktober 2018

  De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft de spelregels voor internationale elektriciteitshandel uitgebreid. Daarmee maakt zij de import van windenergie uit Denemarken mogelijk. De duurzame energie kan vanaf eind 2019 over de COBRA-kabel worden getransporteerd. TenneT en Energinet.dk leggen deze onderzeese verbinding tussen Nederland en Denemarken aan. De COBRA-kabel kan ongeveer 700 MW transporteren. Dat is evenveel capaciteit als een middelgrote elektriciteitscentrale levert.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/acm-maakt-import-van-windenergie-uit-denemarken-mogelijk/

 • Groene Courant - Vlaanderen voert premie in voor warmtepomp 1 oktober 2018

  Wie een warmtepompboiler voor sanitair warm water installeert (red. een speciaal type warmtepomp), kan daar in Vlaanderen vanaf 1 januari 2019 een premie voor krijgen van 400 euro. Dat heeft de Vlaamse regering beslist op voorstel van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein. Een warmtepompboiler haalt warmte uit de lucht en geeft die af aan sanitair water.

  https://groenecourant.nl/algemeen/vlaanderen-voert-premie-in-voor-warmtepomp/

 • Duurzaam Nieuws - Meeste Chinezen steunen klimaataanpak 1 oktober 2018

  China heeft opnieuw een bewogen zomer achter de rug met record hittegolven, dodelijke overstromingen en typhoons. Het extreme weer lijkt effect te hebben: 94 procent van de Chinezen is het ermee eens dat China achter het klimaatakkoord van Parijs moet staan. Maar tegelijk blijken velen niet goed te weten wat dat precies inhoudt.

  De impact van de klimaatverandering wordt zowel op het platteland als in de stad gevoeld en lijkt de interesse van de bevolking in de klimaatverandering te vergroten. Maar zal dat een blijvend effect hebben en maken de Chinezen zich erg zorgen over het klimaat?

  https://www.duurzaamnieuws.nl/meeste-chinezen-steunen-klimaataanpak/

 • Duurzaam Nieuws - Helft van alle orka ’s zal sterven door vervuiling 29 september 2018

  Vervuiling met PCB’s eist een dramatische tol van orka ’s. Wetenschappers voorspellen dat nog deze eeuw de helft van de populaties wereldwijd zal verdwijnen door de vervuiling.

   PCB’s werden in de vorige eeuw op grote schaal gebruikt, vooral in plastic en elektronica. Maar de schadelijke en blijvende effecten werden steeds duidelijker en in 2004 sloten meer dan negentig landen een verdrag om de stoffen uit te faseren. Toch blijft de erfenis van de vervuiling vernietigend voor veel orkapopulaties, blijkt uit internationaal onderzoek in Science.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/helft-van-alle-orkas-zal-sterven-door-vervuiling/

 • Nijmegen.nl - Nijmegen uitgeroepen tot duurzame toeristische bestemming 28 september 2018

  De gemeente Nijmegen heeft vandaag van de internationale organisatie Green Destinations een ‘gold award’ ontvangen tijdens het wereldcongres over Duurzaam Toerisme in Nijmegen. Daarmee krijgt Nijmegen internationaal erkenning en bekendheid  als een duurzame kwaliteitsbestemming. Wethouder Monique Esselbrugge van Economie en Toerisme  nam de prijs in ontvangst.

  Volgens de jury van Green Destinations scoorde Nijmegen onder andere erg goed op natuur, hotels met ecolabel, klantbeoordelingen, samenwerking van de gemeente met toeristische ondernemers en het betrekken van inwoners bij duurzaamheid.

  https://www.nijmegen.nl/nieuws/duurzaam-toerisme/

 • Duurzaam Actueel - Zuid-Holland kiest voor waterstof 27 september 2018

  De provincie Zuid-Holland neemt een fundamentele stap in het vergroenen van het busvervoer. Voor het eind van dit jaar zullen op Hoekse Waard en Goeree-Overflakkee de eerste vier bussen gaan rijden die waterstof als brandstof gebruiken. Een marktverkenning voor de aanschaf van nog eens 20 waterstofbussen is afgerond en de onderhandelingen met mobiliteitsbedrijf Connexxion zijn gaande. Het gebruik van waterstof past in de provinciale ambitie om fossiele brandstoffen in de economie te vervangen door duurzame alternatieven.

  https://duurzaam-actueel.nl/zuid-holland-kiest-voor-waterstof/

 • Duurzaam Actueel - Wat is duurzame kleding? 27 september 2018

  Duurzame kleding wordt steeds meer populairder bij het winkelend publiek. Je kunt haast geen kledingwinkel meer binnenlopen of je ziet de groene labels al hangen. Wat is nou precies duurzame kleding? En wat is het verschil met de normale kleding?

  ​​​​​​​https://duurzaam-actueel.nl/wat-is-duurzame-kleding/​​​​​​​

 • Groene Courant - Nationaal Warmtepomp Trendrapport: in 2024 net zoveel warmtepompen als cv-ketels verkocht 27 september 2018

  De eerste editie van het Nationaal Warmtepomp Trendrapport is verschenen. Uit het rapport blijkt dat de markt verwacht dat al in 2024 net zoveel warmtepompen worden verkocht als cv-ketels. In 2017 werden 20.000 warmtepompen verkocht tegenover 400.000 cv-ketels.  Nieuwe wet- en regelgeving, hogere gasprijzen, het Klimaatakkoord en stimuleringsmaatregelen kunnen de markt een forse impuls geven. Warmtepompexperts spreken elkaar wel nog te vaak tegen, met onduidelijkheid voor de klant tot gevolg. Dat kan als rem op de groei werken is een van de andere belangrijke conclusies van het trendrapport dat gepresenteerd is tijdens de Warmtepomp Business Day.

  https://groenecourant.nl/algemeen/nationaal-warmtepomp-trendrapport-in-2024-net-zoveel-warmtepompen-als-cv-ketels-verkocht/

 • Duurzaam Bedrijfsleven - Is Nederland klaar voor smart grids? 27 september 2018

   

  De Nederlandse energietransitie is in volle gang. Aan zowel de vraag- als de aanbodkant worden ambitieuze stappen gezet en ambitieuzere plannen gemaakt. De transitie van de verbindende schakel, die van energietransport en -distributie, wordt echter nogal eens vergeten. Maar ook daar is werk aan de winkel. Hoe ver zijn we?

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/digital-revolution/29793/digitalisering-in-de-energietransitie-ii-is-nederland-klaar-voor-smart-grids

 • Groene Courant - Restwarmte Shell voor 16.000 huishoudens 27 september 2018

  Met het Pernis Restwarmte Initiatief leveren Shell, Havenbedrijf Rotterdam en Warmtebedrijf Rotterdam samen een bijdrage aan de versnelling van de Nederlandse energietransitie door 16.000 Rotterdamse huishoudens te verwarmen met restwarmte afkomstig van de raffinaderij in Pernis. In de Rotterdamse wijk Katendrecht is het officiële startschot gegeven voor het initiatief. Deze overgang van aardgas naar restwarmte levert jaarlijks een CO2-reductie op van 35.000 ton.

  https://groenecourant.nl/algemeen/restwarmte-shell-voor-16-000-huishoudens/

 • One World - Nieuwe schooltas nodig? Kies voor hip én verantwoord 25 september 2018

  Tips voor een duurzame en eerlijke rugzak

  De zomervakantie is voorbij. Voor veel kinderen en tieners betekent dit het begin van een nieuw schooljaar. Een goede rugtas mag dan natuurlijk niet ontbreken. Waar koop je die zonder schuldgevoel?

  https://www.oneworld.nl/fashion/nieuwe-schooltas-nodig-kies-voor-hip-en-verantwoord/

 • Groene Courant - Picnic gaat retourzendingen van alle webwinkels ophalen 25 september 2018

  Onlinesupermarkt Picnic neemt voortaan kosteloos de retourzendingen van alle webwinkels mee voor zijn klanten. Elektrische bezorgwagentjes nemen de pakketjes mee als zij de boodschappen bezorgen bij klanten en leveren deze af bij lokale distributiepunten, de Picnic-hubs. Sandd haalt de pakketjes daar dagelijks op en zorgt dat ze teruggebracht worden naar de verschillende webwinkels. Picnic komt bij de meeste klanten 1 of 2 keer per week  aan de deur.

  https://groenecourant.nl/elektrischeauto/picnic-gaat-retourzendingen-alle-webwinkels-ophalen/

 • Duurzaam Bedrijfsleven - 6 elektrische auto's die in 2019 in de showroom staan 24 september 2018

  Grote automerken hebben even de tijd nodig gehad om de switch naar elektrische auto’s te maken. In 2019 is het echter zover: langverwachte elektrische auto’s van de bekendste automerken ter wereld rollen dan eindelijk van de band. DuurzaamBedrijfsleven zet 5 elektrische auto’s op een rij die een grote impact kunnen maken.

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/mobiliteit/29447/6-redenen-waarom-2019-het-jaar-van-de-elektrische-auto-wordt

 • One World - Er worden verticale woonbossen gebouwd in Nederland 24 september 2018

  Maar hoe ‘groen’ zijn deze groene flats?

  Wonen in hartje binnenstad, omringd door bomen en struiken. Die niet alleen vogels en vlinders aantrekken, maar ook zorgen voor isolatie en opslag van CO₂ en fijnstof. Maar waar halen deze ‘verticale woonbossen’ hun energie vandaan?

  https://www.oneworld.nl/powerswitch/hoe-groen-zijn-groene-gevels/

 • One World - Welkom in het eco-paradijs 21 september 2018

  Reportage Pingdi, de groenste stad van China

  Kortgeleden was het er bruin en grijs. Pingdi, een voorstadje van de Zuid-Chinese metropool Shengzhen, heeft een transformatie ondergaan. Het is nu een voorbeeld van duurzaamheid. Maar waarom zijn er zo weinig mensen?

  https://www.oneworld.nl/duurzaamheid/welkom-in-het-eco-paradijs/

 • De Ingenieur - ENERGIEOPSLAG MET WATER KAN IN NEDERLAND 21 september 2018

  Nederland zou werk moeten maken van het bouwen van een ondergrondse waterkrachtcentrale. Technisch is het goed mogelijk. Dat zegt de 86-jarige Jan Huynen, die gisteren promoveerde op dit onderwerp.

  Nederland loopt qua duurzame energie nog achter op andere landen, maar we zijn onze achterstand aan het inhalen. Er komen steeds meer zonnepanelen op huizen, de eerste zonneparken zijn aangelegd en ook windparken op zee worden steeds groter.

  Daardoor zal de CO2-uitstoot van ons land dalen. Maar de onbetrouwbaarheid van zon en wind brengt een risico met zich mee: we kunnen ineens zonder stroom zitten in Nederland.

  https://www.deingenieur.nl/artikel/energieopslag-met-water-kan-in-nederland

 • One World - Zo ziet het kantoor van de toekomst eruit 21 september 2018

  Een glansrol voor algen en schimmels

  Niet alleen hightech snufjes gaan de toekomst van kantoorgebouwen bepalen; om de panden energieneutraal te maken, gaat de natuur een cruciale rol spelen, zegt futuroloog Maurits Kreijveld.

  https://www.oneworld.nl/powerswitch/bedrijf/het-kantoor-van-de-toekomst/

 • Groene Courant - Greenwheels en NS introduceren elektrische deelauto 20 september 2018

  NS en Greenwheels hebben de eerste 2 Volkswagen e-Golfs gelanceerd. De elektrische deelauto’s zijn vanaf nu te vinden bij de energieneutrale parkeergarage naast station Driebergen-Zeist en bij station Rotterdam Centraal. President-directeur van NS Roger van Boxtel: ‘De reis van deur tot deur wordt steeds duurzamer. Dat moet ook.

  https://groenecourant.nl/wetenschap/greenwheels-en-ns-introduceren-elektrische-deelauto/

 • Duurzaam Nieuws - D66 en GroenLinks willen algeheel verbod op plastic tasjes in Den Haag 20 september 2018

  D66 en GroenLinks pleiten voor een verbod op plastic tasjes in Den Haag. Ondernemers mogen een plastic tas op dit moment nog tegen betaling verstrekken aan hun klanten. Als het aan de twee grootste progressieve partijen van Den Haag ligt, komt er snel een algeheel verbod. “De plasticsoep in zee is een groot probleem voor mens en dier. Door plastic in de ban te doen kunnen we het probleem aanpakken. Daarom vragen wij het stadsbestuur om het verstrekken van plastic tasjes in de hele stad te verbieden”, aldus raadslid Daniel Scheper (D66).

  https://www.duurzaamnieuws.nl/d66-en-groenlinks-willen-algeheel-verbod-op-plastic-tasjes-in-den-haag/

 • One World - Amandelmelk in de cappuccino? Nee, dankje 17 september 2018

  Welke plantaardige drank is het duurzaamst?
  Koemelk laten staan? Prima! Maar wat is dan het beste alternatief? Soja-, rijst-, cashew-, hazelnoot-, kokos- of haverdrank: het is een lijst om gek van te worden. Zijn ze allemaal even duurzaam?

  https://www.oneworld.nl/achtergrond/amandelmelk-in-de-cappuccino-nee-dankje/

 • Duurzaam Actueel - Studenten winnen wereldkampioenschap met hightech ligfiets 17 september 2018

  Wielrenster Lieke de Cock heeft het wereldkampioenschap snelfietsen gewonnen door met 120 km/u door de Nevadawoestijn in Amerika te fietsen. Dit deed ze in de VeloX 8 van het Human Power Team, een aerodynamische hightech ligfiets ontworpen en gebouwd door studenten van de TU Delft en Vrije Universiteit Amsterdam. Het studententeam deed mee aan de World Human Powered Speed Challenge, een internationale competitie waarin topsporters op aerodynamische fietsen strijden om de hoogste snelheid. Atletes Lieke de Cock en Jennifer Breet raceten voor het Human Power Team in de categorie vrouwen en wonnen het wereldkampioenschap door zowel eerste als tweede te worden.

  https://duurzaam-actueel.nl/studenten-winnen-wereldkampioenschap-met-hightech-ligfiets/

 • Duurzaam Nieuws - Groei biologisch in Nederland blijft achter bij buitenland 16 september 2018

  De totale omzet van biologische producten in Nederland is met 5 procent gestegen in 2017 tot ruim 1,5 miljard euro. Maar het marktaandeel blijft nog sterk achter bij landen als Denemarken, Zweden, Duitsland en de VS. De stijging in Nederland komt door meer biologische omzet in de supermarkten en horeca. Daarnaast groeit het aantal gecertificeerde boeren en het aantal bio-hectares in Nederland, waardoor de aanwas van biologische producten in Nederland in lijn is met de mondiale biologische omzetgroei naar bijna 100 miljard. Dit blijkt uit het  jaarlijkse Bionext Trendrapport 2017 met daarin de meest complete Nederlandse en mondiale ontwikkelingen van biologische landbouw en voeding.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/groei-biologisch-in-nederland-blijft-achter-bij-buitenland/

 • Duurzaam Actueel - Nederlandse start-up wint half miljoen euro voor luchtbellengordijn tegen plasticsoep 15 september 2018

  De Amsterdamse start-up The Great Bubble Barrier is de winnaar van de Postcode Lottery Green Challenge 2018. Tijdens de finale wist de 29-jarige Anne Marieke Eveleens de internationale jury te overtuigen met haar ‘Bubble Barrier’, een revolutionair luchtbellengordijn om de plasticsoep in onze oceanen te bestrijden. Als winnaar krijgt zij een cheque van 500.000 euro om haar groene innovatie verder te ontwikkelen.

  https://duurzaam-actueel.nl/nederlandse-start-up-wint-half-miljoen-euro-voor-luchtbellengordijn-tegen-plasticsoep/

 • One World - Klimaatverzet onder Trump 14 september 2018

  Hoe burgers, bedrijven, staten en steden het heft in eigen handen nemen. 
  De Amerikaanse president Trump kiest voor kolen. Maar bedrijven als Google en Walmart hebben hoge ambities om de CO₂-uitstoot te reduceren. Ook Amerikaanse burgers, steden en staten zitten niet stil. Slagen ze erin om de Klimaatdoelen van Parijs te behalen?

  https://www.oneworld.nl/powerswitch/klimaatverzet-onder-trump/