• Duurzaam Bedrijfsleven - Suez introduceert afvalbak van gerecycled karton 10 april 2019

  Karton wordt steeds vaker ingezet als alternatief voor plastic. Dat gebeurt niet alleen bij verpakkingen of folies, maar ook bij toepassingen waar het op het eerste gezicht niet logisch lijkt. Als alternatief voor de plastic rolcontainer komt er nu een afvalbak van gerecycled karton op de markt: de KarBin.

  Bron: Duurzaam Bedrijfsleven

 • Duurzaam Bedrijfsleven - Canadese airline gaat volledig elektrisch vliegen 8 april 2019

  Een Canadese luchtvaartmaatschappij wil de eerste airline worden die volledig elektrisch vliegt. Het kleine Harbour Air heeft daarvoor een partnerschap gesloten met een Amerikaans bedrijf dat elektrische vliegtuigmotoren ontwerpt. Harbour Air heeft een vloot van 34 watervliegtuigen en vervoert jaarlijks ongeveer 500.000 passagiers op twaalf routes in Canada. Tegenover luchtvaartwebsite FlightGlobal stelt CEO Greg McDougall dat de gemiddelde vlucht van zijn airline een half uur duurt en dat de motoren van magniX voldoende vermogen leveren om een uur te vliegen.

  Bron: Duurzaam Bedrijfsleven

 • Groene Courant - Nederlanders bewuster bezig met duurzame warmte in huis 1 april 2019

  Klimaatverandering en duurzame energie staan hoger dan ooit op de agenda van politiek én burgers. Ook met de duurzaamheid van de verwarming in huis zijn Nederlanders steeds meer bezig, blijkt uit nieuw onderzoek van Direct Research. Bijna de helft van de Nederlanders (44,2 procent) is nu bewuster bezig met de verschillende mogelijkheden voor aardgasvrije warmte dan 5 jaar geleden.

  Bron: Groene Courant 

 • Groene Courant - Startschot voor ontwerp Gigawatt Elektrolysefabriek 27 maart 2019

  ECN part of TNO en partners hebben het startschot gegeven voor ontwerp van het project ‘Gigawatt Elektrolysefabriek’. Ze werken samen om elektrolyse naar een industrieel niveau te tillen. Om de Nederlandse industrie van duurzame waterstof te kunnen voorzien moet er nog veel gebeuren. Duurzame waterstof is te maken via elektrolyse van water, met elektriciteit uit wind en zon. Om dit naar een industrieel niveau te tillen is een schaalvergroting nodig met een factor duizend.

  Bron: Groene Courant

 • Duurzaam Nieuws - Grootschalige opslag van stroom wordt snel goedkoper 27 maart 2019

  De gemiddelde kosten voor het bouwen en gebruiken van grootschalige stroomopslag met lithium-ionbatterijen zijn sinds afgelopen juni met 35% gedaald. Dat maakt de toepassing van de technologie veel aantrekkelijker. Dat is een belangrijke uitkomst van nieuw onderzoek door Bloomberg NEF (BNEF), dat beweert dat zowel batterijopslag als offshore wind de afgelopen maanden spectaculair kosteneffectieve zijn geworden.

  Bron: Duurzaam Nieuws

 • Duurzaam Actueel - NS viert eerste 20 watertappunten 26 maart 2019

  Staatssecretaris Stientje van Veldhoven opent watertappunt in Hoofddorp.
  Vanaf maandag hebben reizigers en inwoners op 20 stations in Noord-Holland gratis toegang tot drinkwater. Om dit te vieren ontving staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) uit handen van NS president-directeur Roger van Boxtel een fles drinkwater uit de nieuwe watertap op station Hoofddorp. Dit jaar opent NS in totaal 200 watertappunten bij stations, zodat 90% van alle treinreizigers straks toegang heeft tot gratis drinkwater voor onderweg. NS biedt de watertappunten als service aan reizigers en wil hiermee bijdragen aan het verminderen van plastic afval.

  Bron: Duurzaam Actueel

 • Duurzaam Nieuws - Eerste zelfbouw wooncorporatie crowdfundt zichzelf 25 maart 2019

  Huren betaalbaar houden in Amsterdam en tegelijkertijd investeren in hoge duurzaamheidsdoelstellingen? Om dit voor elkaar te krijgen is een groep van 50 ontwerpers, ondernemers en kunstenaars de eerste zelfbouw-wooncoöperatie van Nederland gestart. Verenigd in Wooncoöperatie De Warren ontwikkelen, ontwerpen en bouwen de toekomstige huurders nu samen aan de 36 duurzame, sociale- en middeldure huurwoningen op het Centrumeiland van IJburg.

  Bron: Duurzaam Nieuws

 • Duurzaam Bedrijfsleven - Albert Heijn test groenten en fruit zonder plastic 25 maart 2019

  Supermarktketens zetten steeds meer in op het verminderen van de hoeveelheid plastic. Naast minder plastic zakjes bij de groente- en fruitafdeling gaat Albert Heijn bij één winkel nu een stap verder. Vanaf vandaag worden een aantal groente- en fruitsoorten onverpakt in de schappen gelegd.

  Bron: Duurzaam Bedrijfsleven

 • Rijkswaterstaat - Nijmegen krijgt langste betonnen 3D-geprinte voetgangersbrug ter wereld 22 maart 2019

  Rijkswaterstaat innoveert en wil ervaring opdoen met de mogelijkheden die 3D-printen biedt voor duurzame en circulaire projecten. Samen met ontwerper Michiel van der Kley is een voetgangersbrug ontwikkeld, die in de zomer van 2019 wordt geplaatst in Nijmegen. Rijkswaterstaat draagt zorg voor de bouw van de brug. Het onderzoek naar de constructieve veiligheid van de 3D-geprinte brug gebeurt op de TU Eindhoven. De uitvoering van de brug zal maandag 25 maart 2019 starten.

  Bron: Rijkswaterstaat

 • Duurzaam Actueel - Perrontegels uit gerecycled beton: primeur voor station Susteren 21 maart 2019

  Deze week start de vernieuwing van station Susteren. Als eerste station in Nederland wordt het volledig betegeld met de nieuwe, innovatieve perrontegels. Deze is gemaakt uit gerecycled beton en weegt veel minder dan een normale tegel. Naast nieuw straatwerk gaat aannemer Knipscheer ook de banken, prullenbakken, wachthokjes en de informatieborden vernieuwen. Net als de omroepinstallatie, de stationsklokken en de verlichting op het perron. Het station krijgt ledverlichting waardoor het energieverbruik flink naar beneden gaat.

  Bron: Duurzaam Actueel

 • Duurzaam Bedrijfsleven - Nespresso recyclet aluminium capsules via eigen systeem 20 maart 2019

  Hoe kan een koffiecapsule voor eenmalig gebruik toch een duurzame keuze zijn? Volgens Nespresso zijn de aluminium capsules essentieel om de hoge kwaliteit van de koffie te beschermen én verantwoord met grondstoffen om te gaan. Aluminium is op dit moment het enige materiaal dat de aroma’s en smaken van de koffie optimaal kan behouden, zegt Astrid Haas, technical & quality manager Benelux. De capsule is hermetisch afgesloten en beschermt de koffie tegen lucht, licht en vocht. “We willen de consument de hoogste kwaliteit koffie bieden en tegelijkertijd verantwoord omgaan met grondstoffen in de hele keten. Aluminium leent zich uitstekend voor een circulaire oplossing en is daarmee een duurzame keuze.”

  Bron: Duurzaam Bedrijfsleven

 • Duurzaam Bedrijfsleven - Plannen voor fabriek met capaciteit van 1GW groene waterstof 20 maart 2019

  Aan waterstof worden veel kansen toegedicht als duurzame energiedrager. Maar om de techniek rendabel te maken, is opschaling nodig. Met het project ‘Gigawatt elektrolysefabriek’ wil een aantal grote spelers in de Nederlandse industrie groene waterstof een flinke duw in de goede richting geven.

  Bron: Duurzaam Bedrijfsleven

 • Duurzaam Actueel - Audi geeft gebruikte lithium-ion batterijen tweede leven 18 maart 2019

  In Audi’s fabriek in het Duitse Ingolstadt krijgen batterijen uit elektrische auto’s een tweede leven. Audi test daar nu elektrische fabrieksvoertuigen, zoals heftrucks, die zijn voorzien van gebruikte lithium-ion batterijen uit onder meer de Audi e-tron en hybridemodellen als de Audi A3 en Q7 e-tron. 

  Bron: Duurzaam Actueel

 • Duurzaam Bedrijfsleven - Groter én groener: hoe TUI golven maakt met duurzamere cruisevakanties 17 maart 2019

  Cruisevakanties en duurzaamheid, je noemt ze misschien niet zo snel in één adem. TUI Cruises doet dat echter wel en heeft daar een belangrijke reden voor. Cruiseschepen brengen namelijk enorme kansen op het gebied van duurzaamheid met zich mee en het is belangrijk om die ook te benutten, want de markt groeit razendsnel. 

  Bron: Duurzaam Bedrijfsleven 

 • RTL Z- Producenten palmolie woest vanwege verbod in biodiesel, kans voor Nederland 15 maart 2019

  Biodiesel gemaakt van palmolie is niet duurzaam. Dat heeft de Europese Commissie besloten. Het wil daarom een verbod op het gebruik ervan voor brandstoffen. Grote producerende landen als Indonesië en Maleisië spreken van ‘discriminatie’.  Voor Nederlandse makers van biodiesel pakt het verbod juist goed uit. Goed nieuws voor de orang-oetan en andere regenwoudbewoners. Palmolie is volgens de Europese Commissie niet duurzaam en mag daarom niet meer worden gebruikt als grondstof voor biodiesel. Meer dan de helft van de totale hoeveelheid palmolie die nu in Europa wordt ingevoerd, vier van de bijna acht miljoen ton, gaat de biobrandstoffen in.

  Bron: RTL Z

 • Duurzaam Bedrijfsleven - Provinciale Statenverkiezingen: De invloed van provincies op duurzaamheid 15 maart 2019

  De plaatsing van windmolens, subsidies voor verduurzaming en de inzet van CO2-neutrale bussen. Tijdens de Provinciale Statenverkiezingen vormt duurzaamheid één van de belangrijkste thema’s. Een overzicht van de duurzame invloed van provincies. Duurzaamheid is één van de belangrijkste thema’s bij de Provinciale Statenverkiezingen op woensdag 20 maart. Dat blijkt uit een analyse van de verkiezingsprogramma’s die Citisens uitvoerde in opdracht van Binnenlands Bestuur. Daarnaast is er met name aandacht voor de thema’s woningbouw, verkeer en vervoer.

  Bron: Duurzaam Bedrijfsleven

 • Duurzaam Actueel - Rotterdamse Rozenburg klaar voor verwarming met 100% waterstof 14 maart 2019

  In het Rotterdamse Rozenburg is een bestaande aardgasleiding getest en goed bevonden voor 100% waterstof. Het is voor het eerst dat een bestaande gasleiding in de gebouwde omgeving over is gegaan naar pure waterstof. Stedin werkt in Rozenburg samen met Bekaert Heating, Remeha, DNV GL, gemeente Rotterdam, woningstichting Ressort Wonen aan een demonstratieproject om voor het eerst in Nederland woningen met waterstof te verwarmen.

  Bron: Duurzaam Actueel

 • Duurzaam Bedrijfsleven - Zuivelproducent Arla wil melk zonder CO2-uitstoot in 2050 11 maart 2019

  De Scandinavische zuivelproducent Arla wil de CO2-uitstoot per liter melk de komende tien jaar met 30 procent verminderen. In 2050 moet melk zonder uitstoot van broeikasgassen geproduceerd kunnen worden. Om dat te bereiken, heeft de zuivelgigant afspraken gemaakt met de aangesloten boeren.

  Bron: Duurzaam Bedrijfsleven

 • Trouw - Zweden heeft al dertig jaar een CO2-taks. Hoe bevalt dat eigenlijk? 11 maart 2019

  Met succes verzette de Nederlandse industrie zich tegen een CO2-belasting in het Klimaatakkoord. Zo’n ‘Klaver-taks’ zou het begin van het einde zijn. Zweden kent al bijna 30 jaar zo'n belasting. Valt er iets van te leren?

  Bron: Trouw 

 • Duurzaam Bedrijfsleven - Engie onderzoekt haalbaarheid koude-warmteopslag in Drenthe 8 maart 2019

  Tien bedrijven en overheden onderzoeken samen de mogelijkheden voor het duurzaam verwarmen en koelen van kantoren in Assen-Zuid door middel van koude-warmteopslag. Engie voert het haalbaarheidsonderzoek uit. De partijen tekenden op 7 maart een intentieovereenkomst om de handen ineen te slaan voor duurzame verwarming en koeling in Assen-Zuid. Doel van het initiatief is het gebruik van aardgas in het gebied te stoppen door de aanleg van een netwerk voor duurzame warmte en koude.

  Bron: Duurzaam Bedrijfsleven

 • One World - Creatief Nederlands design spoort de energietransitie aan 5 maart 2019

  Een greep uit de Nederlandse ontwerpen voor de Clean Energy Challenge. Woensdag roept internationaal designplatform What Design Can Do de winnaars uit van de Clean Energy Challenge in Pakhuis de Zwijger. We lichten drie projecten uit van Nederlandse bodem: Super Power, Living Light en Amsterdam Drops.

  Bron: One World

 • Trouw - Waarom bestaan er nog recyclerampen als de chipszak? Hergebruik is zo moeilijk niet 3 maart 2019

  Bedrijven buitelen over elkaar heen met mooie plannen om meer plastic te recyclen. Dat het mogelijk is, wil nog niet zeggen dat het ook gebeurt. Recyclerampen noemt Willemijn Peeters, directeur van Searious Business, ze: kunststof verpakkingen die niet bij het plastic afval mogen omdat ze onmogelijk zijn te recyclen. Denk aan het knijpzakje voor fruitpuree of yoghurt, aan de chipszak, of het ketchupzakje bij je friet. Met het restafval gaan ze linea recta de verbrandingsoven in. Dat levert energie op, maar de grondstof verdwijnt in de lucht, als CO2. Dat geldt ook voor een derde van de 150 miljoen kilo verpakkingsplastic die Nederlanders braaf inzamelen en die na sortering niet nogmaals blijkt te gebruiken.

  https://www.trouw.nl/groen/waarom-bestaan-er-nog-recyclerampen-als-de-chipszak-hergebruik-is-zo-moeilijk-niet~a2f76af8/

 • Duurzaam Nieuws - Steeds minder vis door warmer zeewater 3 maart 2019

  De klimaatverandering eist nu al een tol van de wereldwijde visbestanden. Die zijn gemiddeld gedaald met 4,1 procent, en in sommige regio’s zelfs tot 35 procent door het warmere zeewater, blijkt uit een internationale studie in Science. Vis is steeds belangrijker geworden als voedselbron voor de groeiende wereldbevolking, met name in kustgebieden en ontwikkelingslanden, waar ze zelfs goed is voor tot de helft van de dierlijke eiwitconsumptie. Wereldwijd werken ook meer dan 56 miljoen mensen in de sector. 

  https://www.duurzaamnieuws.nl/steeds-minder-vis-door-warmer-zeewater/

 • Duurzaam Nieuws - Den Haag formuleert uitgangspunten voor communicatie energietransitie 2 maart 2019

  Duurzaamheidswethouder Liesbeth van Tongeren heeft 7 uitgangspunten opgeschreven voor de communicatie over de energietransitie waar mensen in Den Haag haar altijd aan mogen houden. Den Haag is de eerste stad in Nederland die deze uitgangspunten heeft geformuleerd. "Ik hoor al jaren de kritiek van mensen dat ze onvoldoende of te laat betrokken zijn bij energieprojecten. En dat mensen geen idee hebben waar ze precies met hun vragen heen moeten. Het is tijd om de stad verder te verduurzamen, maar voordat ik met concrete projecten kom, wil ik eerst tegen iedereen in Den Haag zeggen: dit zijn hierbij de uitgangspunten waar jij mij altijd aan mag houden."

  https://www.duurzaamnieuws.nl/den-haag-formuleert-uitgangspunten-communicatie-energietransitie/

 • Duurzaam Bedrijfsleven - SnappCar wil 1.500 private lease-auto's delen in 2019 1 maart 2019

  Autodeelplatform SnappCar breidt het delen van private lease-auto’s uit. Na een succesvolle pilot krijgen mensen bij vier leasemaatschappijen korting als ze hun leaseauto via Snappcar delen. Het bedrijf wil binnen een jaar 1500 private leaseauto’s delen. Autobezitters kunnen via SnappCar hun auto aanbieden als deelauto. Om meer auto’s te kunnen aanbieden, gaat SnappCar samenwerken met vier leasemaatschappijen. Wie via private lease een auto leaset bij één van die maatschappijen en ‘m vervolgens verhuurt via SnappCar, krijgt korting op het maandelijkse leasebedrag. Met Privatelease.com werd eerder al een pilot uitgevoerd; omdat die succesvol was, worden ook Justlease, Directlease en ALD Automotive aangehaakt.

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/mobiliteit/31127/snappcar-private-leaseauto

 • Duurzaam Bedrijfsleven - Amerikaans bedrijf maakt fles uit oceaanplastic 1 maart 2019

  De Amerikaanse schoonmaakmiddelenfabrikant SC Johnson verduurzaamt de verpakking van schoonmaakmiddelen. Flessen van het merk Windex worden vanaf de lente volledig uit oceaanplastic gemaakt. Het bedrijf claimt hiermee een wereldwijde primeur te hebben. “Met meer dan vijf biljoen stukken plastic in de oceaan, wordt de situatie alleen maar erger”, stelt Fisk Johnson, CEO van SC Johnson. “De Windex-fles is één van de manieren waarop we niet alleen een oplossing aandragen, maar ook actie ondernemen om die oplossing werkelijkheid te maken.” De flessen waarin het reinigingsmiddel verkocht wordt, bestaan sinds 2015 al volledig uit gerecycled plastic.

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/recycling/31129/schoonmaakfles-oceaanplastic

 • Duurzaam Bedrijfsleven - Chemiebedrijf wil plastic gebruiken als circulaire grondstof 28 februari 2019

  Het Braziliaanse chemiebedrijf Braskem gaat onderzoeken of het mogelijk is om een circulaire keten voor plastic verpakkingen zoals groentezakjes en folie voor snacks en koekjes te maken. Na gebruik moeten de verpakkingen dan weer worden omgezet in chemische producten. Bij chemische recycling wordt plastic afval als grondstof voor de raffinage- en petrochemische industrie ingezet om eindproducten zoals brandstoffen, chemicaliën en nieuwe kunststoffen van te maken. Daarmee kan de chemische recycling een aanvulling zijn op traditionele mechanische recycling en daarmee nieuwe afzetmogelijkheden voor plastic afval creëren. Braskem is één van de grootste chemiebedrijven van Latijns-Amerika en produceert onder andere plastic op basis van suikerriet.

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/industrie/31123/plastic-circulaire-grondstof

 • Duurzaam Actueel - Regenwater is schaarser dan ooit. UT luidt noodklok 27 februari 2019

  Universiteit Twente en regenwater: het tekort aan blauw water is bekend bij de meeste mensen. Denk aan de tekorten van grond- en oppervlaktewater. Het tekort aan groen water is echter nog vrij onbekend. Groen water is de regenval boven land die direct gebruikt wordt door planten en verdampt naar de atmosfeer. UT-onderzoekers Joep Schyns, Arjen Hoekstra en collega’s brachten in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift PNAS de tekorten van groen water in kaart. Groen water is de belangrijkste bron van water om voedsel, veevoer, vezels, hout en bio-energie te produceren. Dit is de eerste studie, die op basis van de beperkte jaarlijkse regenval in de wereld, de limieten aan de beschikbaarheid van groen water kwantificeert.

  https://duurzaam-actueel.nl/regenwater-is-schaarser-dan-ooit-ut-luidt-noodklok/

 • Duurzaam Actueel - Green Key en green care PROFESSIONAL gaan samenwerken om duurzaam wassen en schoonmaken te promoten 26 februari 2019

  Om de ecologische voetafdruk in de hotelsector verder te verminderen, en om hun leden duurzame innovaties te kunnen brengen, is Green Key een samenwerking aangegaan met green care PROFESSIONAL op het gebied van duurzaam schoonmaken en wassen. Het ‘ecomerk met de kikker’ en Green Key willen de leden van Green Key bewust maken van de duurzaamheid van de producten die ze gebruiken om keukens, wasruimtes en kamers mee schoon te maken.

  https://duurzaam-actueel.nl/green-key-en-green-care-professional-gaan-samenwerken-om-duurzaam-wassen-en-schoonmaken-te-promoten/

 • Duurzaam Nieuws - Duurzame landbouw kan heel Europa voeden 26 februari 2019

  Ook een ecologisch duurzame landbouw produceert voldoende voedsel om aan de Europese vraag te voldoen, blijkt uit nieuw onderzoek. Voorwaarde is wel dat we ons dieet aanpassen en minder vlees eten. Biologische teelt en andere duurzame landbouwmethoden krijgen vaak kritiek omdat ze per hectare minder produceren. Ze zouden dan ook nooit in staat zijn om de intensieve landbouw helemaal te vervangen en zijn veroordeeld tot een nichemarkt, luidt de kritiek.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/groene-landbouw-kan-heel-europa-voeden/

 • Duurzaam Bedrijfsleven - Batterij Siemens gaat concurrentie met Tesla en Shell aan 26 februari 2019

  Met een opslagbatterij speciaal voor huishoudens meldt Siemens zich op de markt voor thuisbatterijen. De opslagbatterij Junelight is modulair en heeft volgens de fabrikant een vermogen van 3,3 kilowattuur. Voor Tesla en Shell is Siemens een concurrent. De Junelight smart battery houdt volgens Siemens bij het op- en ontladen rekening met het weer en de weersvoorspelling. Hierdoor wordt de batterij alleen volledig opgeladen als er veel zonne-energie beschikbaar is.

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/energie/31103/batterij-siemens

 • Solar Magazine - Saba draait voor 100 procent op zonne-energie 26 februari 2019

  Het eiland Saba heeft een mijlpaal bereikt. Op woensdag 20 februari draaide het gehele eiland gedurende 2 uur op zonne-energie. Tussen 3 en 5 uur ’s middags werden de dieselgeneratoren daarom uitgeschakeld. 

  https://solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie/i17853/saba-draait-voor-100-procent-op-zonne-energie

 • Duurzaam Nieuws - Duurzaam ondernemen nog geen businesscase voor MKB 24 februari 2019

  Meer dan 80% van de mkb ondernemers ervaart belemmeringen bij duurzaam ondernemen. Een reden is dat veel ondernemers hun businesscase niet rond krijgen. Duurzaam ondernemen levert de meeste ondernemers voor nu met name persoonlijke voldoening op. Dat blijkt uit onderzoek van de Kamer van Koophandel.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/duurzaam-ondernemen-nog-geen-businesscase-voor-mkb/

 • Duurzaam Nieuws - Nieuwe BENG norm maakt nieuwbouwwoningen minder duurzaam 21 februari 2019

  Het kabinet dat zichzelf het groenste kabinet ooit noemde, komt nu met een nieuwe norm voor nieuwbouwwoningen, waardoor deze juist minder energiezuinig worden. Dat jaagt bewoners op extra kosten en is slecht voor het klimaat. In het concept ‘wijziging Bouwbesluit 2012 BENG 2020’ dat gepubliceerd is, heeft de Rijksoverheid een nieuwe rekenmethodiek opgenomen. De daarvan afgeleide eisen zijn nog lager dan die van 2015. Een groot deel van de nieuwbouwwoningen die aardgasvrij zijn, leveren nu al een betere energieprestatie dan de eis uit 2015. Waarom zou het zelfbenoemde ‘groenste kabinet ooit’ deze norm dan versoepelen? Een brede coalitie van stakeholders, bestaande uit Stroomversnelling en partners, ziet te veel nadelen in deze rekenmethodiek en stelt voor deze aan te scherpen.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/nieuwe-norm-maakt-nieuwbouwwoningen-minder-duurzaam/

 • Duurzaam Nieuws - Salderingsregeling zonne-energie verlengd tot tenminste 2021 19 februari 2019

  Ontwikkeling terugleversubsidie vraagt meer tijd

  Verdienen zonnepanelen zichzelf terug? Jazeker en zelfs sneller dan ooit. Minister Wiebes heeft de huidige salderingsregeling voor zonne-energie verlengd tot tenminste 1 januari 2021. De regeling is financieel gunstig: zonnepaneleneigenaren mogen het winters stroomgebruik verminderen met de in de zomermaanden zelf opgewekte stroom. Elke opgewekte kWh stroom is dan net zo veel waard als de gebruikte: € 0,20 per kWh. In een brief aan de Tweede Kamer maakte de minister eerder bekend dat de salderingsregeling in 2020 zou worden afgeschaft en vervangen door een terugleversubsidie. Deze regeling is financieel iets minder profijtelijk. Het ontwikkelen van de terugleversubsidie kost echter meer tijd dan gepland.

  https://duurzaam-actueel.nl/salderingsregeling-zonne-energie-verlengd-tot-tenminste-2021/

 • Duurzaam Nieuws - Gemeenschappelijk Landbouwbeleid EU moet veel groener 18 februari 2019

  Het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) van Europa moet vele malen groener. Publiek geld moet naar publieke taken gaan. Het beleid hoort in het teken komen te staan van biodiversiteit, dierenwelzijn en het bestrijden van klimaatverandering. Dat vindt GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout. Eickhout onderhandelt momenteel over de regels die vanaf 2021 zullen bepalen onder welke voorwaarden boeren EU-geld kunnen ontvangen. "Er staat veel op het spel, het gaat om 40% van het EU-budget, 365 miljard euro verdeeld over zeven jaar.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/gemeenschappelijk-landbouwbeleid-eu-moet-veel-groener/

 • Duurzaam Nieuws - Weer meer CO2 uitstoot in vierde kwartaal 2018 15 februari 2019

  De CO2 uitstoot in Nederland was in het vierde kwartaal 0,5 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal van 2017. Volgens de eerste berekening groeide in dezelfde periode het bruto binnenlands product (bbp) met 2,0 procent. Huishoudens en de transportsector hebben meer CO2uitgestoten, energiebedrijven daarentegen minder. Dit meldt het CBS op basis van de nieuwste kwartaalcijfers over de CO2-uitstoot.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/weer-meer-co2-uitstoot-in-vierde-kwartaal-2018/

 • Duurzaam Bedrijfsleven - Hema stopt met verkoop plastic wegwerpproducten 14 februari 2019

  Hema stopt met de verkoop van plastic wegwerpproducten. Plastic roerstaafjes, rietjes, wattenstaafjes en confetti worden gedurende het jaar vervangen door alternatieven van een duurzamer materiaal. De winkelketen verkoopt vanaf het najaar alleen nog papieren en metalen rietjes. De wattenstaafjes worden van karton en zijn in sommige winkels nu al verkrijgbaar. Naast de vermindering van het plastic probeert Hema klanten ook te stimuleren om een eigen beker mee te nemen voor warme dranken. Wie dat doet, krijgt korting op een drank.

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/circulaire-economie/31037/hema-plastic-producten

 • Duurzaam Bedrijfsleven - Alliander maakt veiligheidskleding circulair 13 februari 2019

  Het personeel van netwerkbeheerder Alliander krijgt circulaire veiligheidskleding. Voor het einde van het jaar moeten alle 2.600 technici nieuwe kleding hebben. Met de circulaire veiligheidskleding wil Alliander een stap zetten naar een circulaire bedrijfsvoering. Een consortium van drie bedrijven mag het pakket van nieuwe kleding leveren. In het pakket zit veiligheidskleding, bedrijfskleding en persoonlijke beschermingsmiddelen. Via een app kunnen medewerkers nieuwe kleding bestellen; die wordt binnen 24 uur geleverd.

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/circulaire-economie/31033/alliander-veiligheidskleding-circulair

 • Duurzaam Bedrijfsleven - Smurfit Kappa maakt duurzame papieren gewasbescherming 13 februari 2019

  Bij het verbouwen en telen van groenten gebruiken boeren en tuinders plastic om hun planten te beschermen tegen onkruid en temperatuurschommelingen. Papierfabrikant Smurfit Kappa biedt nu een papieren alternatief dat biologisch afbreekbaar is. Door de grond te bedekken met zogeheten mulches wordt de grond rondom de planten verbeterd, blijft de temperatuur van het land behouden en krijgt onkruid geen kans.  Door het plastic te vervangen door papier, wordt de teelt milieuvriendelijker.

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/agri-food/31029/papieren-gewasbescherming