• Duurzaam Nieuws - Nederlanders willen wel duurzamer leven maar dat lukt ze niet 12 februari 2019

  Milieu Centraal start met ‘Een Dagje Groen’ een landelijke campagne die Nederlanders helpt duurzame stappen te zetten. Miljoenen mensen willen duurzame keuzes maken, zoals minder vlees eten of korter douchen, maar vinden zelf dat ze daarin onvoldoende slagen. Dat blijkt uit een onderzoek door Motivaction. Op de website Eendagjegroen.nl kunnen consumenten experimenten aangaan en zien daar direct hoeveel zij het milieu daarmee een handje helpen. Bovendien wordt op de website opgeteld wat alle deelnemers samen voor het milieu betekenen.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/nederlanders-willen-wel-duurzamer-leven-maar-dat-lukt-niet/

 • Duurzaam Bedrijfsleven - Kleefse Waard: van industrieterrein naar proeftuin 9 februari 2019

  Een oud industrieterrein verduurzamen is geen gemakkelijke opgave. Maar Industriepark de Kleefse Waard in Arnhem wil in 2025 het meest duurzame bedrijventerrein van Nederland zijn.

  Het Gelderse industriepark dateert uit 1941 en is een voormalig complex van AkzoNobel. Ontwikkelaar Schipper Bosch veranderde het in 2003 aangekochte terrein in een cleantech campus, waar multinationals zoals Veolia en Accsyss Group maar ook start-ups als Hymove gevestigd zijn.

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/energietransitie-business/30807/industrieterrein-eco-industrial-park

 • One World - De nieuwe samenwoners, duurzame én sociale woonvormen 8 februari 2019

  Op steeds meer plekken verschijnen woonvormen waarin bewoners zeggenschap hebben over de bouw, voorzieningen delen, voor elkaar zorgen en zo duurzaam mogelijk leven. Deze collectieven hebben genoeg van het isolement en het individualisme van de stad. Er zit hier van alles. Van compromisloze idealisten tot rasopportunisten.” Kunstenaar Frode Bolhuis, Oosterwold-bewoner van het eerste uur, typeert zijn medepioniers van de inmiddels befaamde zelfbouw-utopie in de polder. De gemeente Almere stelt hier geen eisen aan de architectuur en laat ook verder alles aan de zelfbouwers over – tot aanleg en onderhoud van de ontsluitende wegen aan toe. En dat is te zien aan de bonte verscheidenheid bouwsels die hier ontstaat.

  https://www.oneworld.nl/duurzaamheid/de-nieuwe-samenwoners/

 • Duurzaam Bedrijfsleven - ‘Verlichting as a service’ kan rekening Brabant verlagen 8 februari 2019

  Normaal gesproken is de verlichting langs een provinciale weg eigendom van de provincie, van wie ook de weg is. In Noord-Brabant wordt dat principe een jaar lang losgelaten. Het eigendom van honderden lichtmasten langs één van de provinciale wegen gaat naar een bouwbedrijf, dat wil onderzoeken of de energierekening van de masten omlaag kan.

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/infra/30997/verlichting-brabant

 • Duurzaam Bedrijfsleven - Arnhems bedrijf maakt zelfvoorzienend huis van afvalplastic 8 februari 2019

  Muren van oud afvalplastic, een plastic dak met zonnepanelen en water dat opgevangen en hergebruikt wordt. Dit zijn de ingrediënten van een zelfvoorzienende en verplaatsbare woning van het Arnhemse bedrijf Save Plastics. De woning, Save Home genoemd, wordt vrijdag gepresenteerd en combineert volgens Save Plastics vier elementen van ‘goed groen wonen’: lokaal circulair geproduceerd, comfort en veiligheid, mobiliteit en zelfvoorzienendheid. Het bedrijf wil aan die vier elementen tegemoet komen met de verplaatsbare woning. “Het huis krijgt de allernieuwste snufjes, zodat het ook echt heel fijn wonen is”, stelt initiatiefnemer Bram Peters. Hij omschrijft het huis als ‘de Tesla onder de huizen.’

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/circulaire-economie/31001/zelfvoorzienend-huis-plastic

 • Duurzaam Bedrijfsleven - Nederlandse primeur met plantage voor Europese bamboe 5 februari 2019

  Bamboe hoeft binnenkort niet meer uit Azië of Zuid-Amerika gehaald te worden: in Portugal komt de eerste bamboeplantage van Europa. Het Nederlandse bedrijf BambooLogic gaat het aanleggen. De grassoort wordt steeds vaker gebruikt. De plantage van BambooLogic krijgt een oppervlakte van 150 hectare. Binnen twee jaar moet de plantage worden uitgebreid naar 2.000 hectare. Door een groeiende vraag naar bamboe wil het bedrijf de komende tijd ook plantages in Italië, Spanje en Griekenland openen. Met die locaties moet het totale oppervlak aan plantages op 8.000 hectare uitkomen.
   

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/recycling/30973/europese-bamboe​​​​​​​​​​​​​​

 • Duurzaam Bedrijfsleven - FrieslandCampina start met productie van duurzame kaas 5 februari 2019

   

  Zuivelproducent FrieslandCampina gaat ‘PlanetProof’-kaas maken. Onder de vlag van kaasmerk Milner is vanaf april duurzame kaas verkrijgbaar. In december introduceerde het bedrijf bij zuivelmerk Campina het keurmerk.Het PlanetProof-keurmerk is ingesteld door Stichting Mileukeur en stelt eisen op het gebied van dierenwelzijn, natuur en klimaat. Deze eisen gaan verder dan de wettelijke eisen. Het keurmerk beoordeelt boeren bijvoorbeeld op de stalbezetting en hoe ze met de natuur omgaan.

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/agri-food/30975/frieslandcampina-duurzame-kaas

 • Duurzaam Nieuws - Zelf je leverancier kiezen aan de laadpaal 2 februari 2019

  Zelf een energieleverancier kiezen voor de laadsessies van je elektrische auto. Dat kan nu al voor e-rijders in Arnhem die privé een elektrische auto rijden. Allego start in samenwerking met EXE, EnergyZero, Vandebron, NieuweStroom en Mijndomein Energie een pilot met het nieuwe laadconcept; de open laadinfrastructuur.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/zelf-je-leverancier-kiezen-aan-de-laadpaal/

 • Duurzaam Actueel - Aanpassen collegetijden haalt studenten uit de spits 1 februari 2019

  Het aanpassen van de collegetijden van de Radboud Universiteit, Hogeschool Arnhem Nijmegen en ROC Nijmegen haalt studenten uit de spits. Het aantal reizigers in de trein om 08.15 uur daalde met gemiddeld 22%. In de bus daalde het aantal met 10% en op de fiets met 5%. De snelheid met de auto op de drukste toegangsweg naar de Nijmeegse campus met 5 km per uur toe en de wachttijd voor de verkeerslichten nam met 8,5% af. Veelbelovende resultaten van een gezamenlijke aanpak.

  https://duurzaam-actueel.nl/aanpassen-collegetijden-haalt-studenten-uit-de-spits/

 • Duurzaam Nieuws - Eu wil gebruik microplastics terugdringen 1 februari 2019

  De Europese Commissie heeft een wetsvoorstel om het moedwillig gebruik van microplastics met 90 procent terug te dringen. Het verbod moet jaarlijks 36.000 ton plasticvervuiling vermijden. Elk jaar loost Europa een hoeveelheid microplastics in het milieu die vergelijkbaar is met 10 miljard plastic flessen. Dat is vier keer het volume van de plasticsoep in de Noordelijke Grote Oceaan.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/eu-wil-gebruik-microplastics-terugdringen/

 • Duurzaam bedrijfsleven - Rapport: bouwsector geeft zichzelf 5,5 voor duurzame productie 1 februari 2019

  Producenten voor de bouwsector scoren een krappe voldoende op het gebied van duurzaamheid. Dit stelt het  Nederlands Instituut voor de Bouwbiologie en Ecologie (Nibe) in een benchmarkrapport. Vooral het lanceren van een duurzame productlijn is lastig. Het Nibe voerde de ‘Nationale Benchmark Duurzaam Produceren voor de Bouw’ uit onder 109 bedrijven die actief zijn in de bouwsector. Onder andere bedrijven in de metaalindustrie,  productie van ramen en deuren, grond-, weg- en waterbouw en bedrijven die isolatiemateriaal maken, deden mee aan het onderzoek.

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/infra/30957/bouwsector-duurzame-productie

 • Duurzaam Bedrijfsleven - App moet hergebruik bouwmaterialen stimuleren 29 januari 2019

  De gebouwde omgeving moet in 2050 circulair zijn. Materialen uit gesloopte gebouwen moeten dan hergebruikt worden. Maar om dat te bereiken, is nog een lange weg te gaan. Met een app wil een Nederlands ingenieursbureau het hergebruik van materialen stimuleren. Met de app Cirdax wil het Limburgse ingenieursbureau Re Use Materials in kaart brengen uit welke materialen een gebouw bestaat. Deze informatie wordt opgeslagen in een digitaal systeem. Met de beschikbare informatie kunnen vervolgens materiaalpaspoorten gegenereerd worden, waardoor er al voor de sloop nagedacht kan worden over het hergebruik van materialen.

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/infra/30937/app-hergebruik-bouwmaterialen

 • Duurzaam Actueel - Tuinbouw zoekt alternatieven voor plastic verpakkingen 28 januari 2019

  Tuinbouw: de agrarische sector gebruikt nog veel plastic, onder meer voor verpakkingen. Een groot deel daarvan kan vervangen worden door verpakkingen van andere materialen. Maar soms zorgt plastic wél voor de minste milieubelasting. Dat bleek tijdens de bijeenkomst ‘Minder Plastic, meer business in de Greenport-keten’ in het World Horti Center in Naaldwijk.

  https://duurzaam-actueel.nl/tuinbouw-zoekt-alternatieven-voor-plastic-verpakkingen/

 • Duurzaam Nieuws - Vooral huurwoningen commerciële sector slecht geïsoleerd 25 januari 2019

  Huurders in een huurwoning van een commerciële aanbieder wonen vaak in de slechts geïsoleerde woningen, blijkt uit een onderzoek van de Woonbond. De commerciële huursector telt bijna een miljoen woningen. Hiervan heeft 22% nog een label F of G. In de corporatiesector is dit 7%. Uit meldingen die de Woonbond ontving op hun ‘Meldpunt Energiealarm’ blijkt dan ook dat huurders in de commerciële sector vaker ontevreden zijn over de isolatie van hun woning. Zo geeft 74% van de commerciële huurders aan nog enkel glas te hebben en geeft maar liefst 90% aan dat hun woning slecht is geïsoleerd.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/vooral-huurwoningen-commerciele-sector-slecht-geisoleerd/

 • Duurzaam Bedrijfsleven - Vandaag nog aan de slag! 7 oplossingsrichtingen voor de nieuwe economie 24 januari 2019

  De Nieuwe Businessagenda 2019, een initiatief van MVO Nederland, is op 24 januari tijdens het duurzaamheidsfestival ‘de Groene Bubbel voorbij’ aan ruim duizend aanwezige ondernemers overhandigd. De agenda geeft zeven oplossingsrichtingen voor een nieuwe economie. De Nieuwe Businessagenda bestaat allereerst uit onderzoek naar de stand van het land op vijf relevante onderwerpen: uitstoot broeikasgassen, primaire grondstoffen, verspilling, biodiversiteit en ecosystemen, en inclusief werkgeverschap. Vervolgens is gekeken op welke terreinen doorbraken nodig zijn om klimaatneutraal, circulair en inclusief te ondernemen.

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/future-leadership/30905/nieuwe-economie-mvo

 • Duurzaam Bedrijfsleven - Unilever ontwikkelt navulbare circulaire verpakkingen 24 januari 2019

  Een duurzame verpakking die opnieuw gevuld wordt als hij leeg is, waardoor de verpakking niet weggegooid hoeft te worden. Dat is het idee achter Loop, het eerste ‘afvalvrije webwinkelplatform’ ter wereld. Negen merken van Unilever gaan hun verpakkingen aanpassen en leveren via het platform. Loop is een platform waar hoogwaardige duurzame verpakkingen geleverd worden. De filosofie is dat klanten de lege verpakkingen weer terugsturen naar de fabrikant om ze te laten navullen. Pakketvervoerder UPS verzorgt het transport.

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/recycling/30911/unilever-navulbare-verpakkingen

 • Duurzaam Bedrijfsleven - Amsterdams bureau ontwikkelt circulaire keuken 23 januari 2019

  Een keuken die niet vervangen wordt, maar voorzien wordt van nieuwe elementen en dan weer jaren mee kan. Dat is het idee achter het prototype van een circulaire keuken die het Amsterdam Institute voor Advanced Metropolitan Solutions en wetenschapers van faculteit bouwkunde aan de TU Delft ontwikkelden.

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/infra/30899/circulaire-keuken

 • Trouw - Frank Elderson, de man die de wereld van de haute finance wijst op klimaatrisico’s 21 januari 2019

  Centrale bankier Frank Elderson belandde in één keer op nummer 4 van de Trouw Duurzame 100. De manier waarop hij de financiële wereld wijst op klimaatrisico’s maakt indruk, ook binnen zijn eigen sector. Wij zijn hier bijeen om voor onze kinderen en kindskin­deren te behouden de parnassia, de gevlekte orchis, de moeras­wespenorchis, de welriekende nachtorchis, het rondbladig wintergroen, de blauwe zeedistel, de zeewinde, de zonnedauw en de prachtig blauwe klokjesgentiaan. Wij zijn hier bijeen om te waarborgen dat ook onze kindskinderen tijdens hun levenswandel over nog onuitgestippelde paden zullen worden vergezeld door zilvermeeuwen, scholeksters, ganzen, kievieten, wulpen, grutto’s, kluten, eidereenden en lepelaars.”

  https://www.trouw.nl/groen/frank-elderson-de-man-die-de-wereld-van-de-haute-finance-wijst-op-klimaatrisico-s~a1e99865/

 • Duurzaam Actueel - KIDV presenteert resultaten onderzoeksprogramma Sustainable Packaging 21 januari 2019

  “Complexe vraagstukken kennen geen eenvoudige antwoorden. Dit geldt zeker ook over verduurzaming van verpakkingen. In alle fasen van de verpakkingsketen hebben beslissingen op de ene plek in de keten invloed op beslissingen en mogelijkheden op andere plaatsen in de keten. Dit levert vaak dilemma’s op. Het oplossen daarvan vraagt zowel in onderzoek als in de praktijk om een interdisciplinaire benadering. We moeten ervoor zorgen dat blijvende synergie wordt gerealiseerd tussen de maatschappelijke vragen en de wetenschappelijk inspanningen.”

  https://duurzaam-actueel.nl/kidv-presenteert-resultaten-onderzoeksprogramma-sustainable-packaging/

 • Duurzaam Actueel - Terra en Splash geven nieuwe Marmoleum Marbled kleur 15 januari 2019

  Superduurzame en fraaie collectie met dertig nieuwe kleuren en twee ‘verse’ dessins. Forbo Flooring introduceert deze maand haar nieuwe Marmoleum Marbled-collectie die mooi is voor binnen, maar ook goed voor buiten. Planet friendly en design hand in hand. Zo biedt Marmoleum Marbled maar liefst dertig nieuwe fraaie kleuren en twee ‘verse’ dessins, genaamd Terra en Splash. Marmoleum draagt daarnaast bij aan een gezond binnenklimaat want het materiaal is 100% natuurlijk en bevat bijvoorbeeld geen weekmakers. Bovendien wordt de nieuwe collectie CO2-neutraal geproduceerd waardoor zij goed is voor het milieu, niet bijdraagt aan klimaatverandering en dus onze aarde beschermt voor komende generaties.

  https://duurzaam-actueel.nl/terra-en-splash-geven-nieuwe-marmoleum-marbled-kleur/

 • Groene Courant - Haagse bedrijven en gemeente kiezen voor elektrisch taxivervoer 11 januari 2019

  AFAS Circustheater, Apollo Crown Plaza, COMM. De Bijenkorf, De Uithof, de gemeente Den Haag, Het Nationale Theater, Madurodam, Nederlands Danstheater, The New World Campus, Total, Shell, Siemens en Zootz hebben hun handtekening gezet onder de verklaring Schoon Taxivervoer.

  https://groenecourant.nl/elektrischeauto/haagse-bedrijven-en-gemeente-kiezen-voor-elektrisch-taxivervoer/

 • Groene Courant - 5 miljoen voor beste plan aardgasvrije wijk van Gelderland 8 januari 2019

  De Gelderse gemeente die het beste plan heeft om een bestaande woonwijk vrij van aardgas te maken, kan daarvoor 5 miljoen euro krijgen van de provincie Gelderland. Dat heeft Gedeputeerde Staten van Gelderland besloten. Met de subsidie kan 1 gemeente in 2019 1 wijk aardgasvrij maken. Met de subsidie Gelderse Proeftuin wil de provincie Gelderland samen met de gemeente ervaring opdoen met een bestaande wijk aardgasvrij maken.

  https://groenecourant.nl/algemeen/5-miljoen-voor-beste-plan-aardgasvrije-wijk-van-gelderland/

 • Duurzaam Nieuws - Utrechtse woningcorporaties zoeken betaalbare gevelisolatie 8 januari 2019

  De Utrechtse woningcorporaties Portaal, Bo-Ex en Mitros dagen met De Isolatie Uitdaging de markt uit om de beste oplossing voor gevelisolatie te ontwikkelen. Met betere gevelisolatie blijft de energierekening voor meer huurders betaalbaar en worden tienduizenden sociale huurwoningen duurzamer en comfortabeler. Iedereen kan tot en met 3 april een idee indienen via www.isolatieuitdaging.nl. Winnaars krijgen in totaal € 70.000 aan innovatiegeld om hun oplossing verder te ontwikkelen in proefwoningen van de woningcorporaties. 

  https://www.duurzaamnieuws.nl/utrechtse-woningcorporaties-zoeken-innovatieve-oplossingen-voor-betaalbare-gevelisolatie/

 • Duurzaam Actueel - Elektriciteit in plaats van diesel voor vliegtuigen op luchthavens Royal Schiphol Group 4 januari 2019

  Royal Schiphol Group investeert in nieuw elektrisch grondmaterieel voor de afhandeling van vliegtuigen. Op Schiphol en andere Schiphol Group luchthavens komen meerdere zogeheten elektrische ‘ground power units’ (E-GPU). Deze E-GPU’s voorzien vliegtuigenop de grond van energie en vervangen de dieselvariant. De aanschaf van de E-GPU’s is in lijn met het actieplan ‘Slim & Duurzaam’ en het klimaatakkoord. De aanschaf leidt tot vermindering van de CO2-uitstoot van de Nederlandse luchthavens.

  https://duurzaam-actueel.nl/elektriciteit-in-plaats-van-diesel-voor-vliegtuigen-op-luchthavens-royal-schiphol-group/

 • Duurzaam Bedrijfsleven - 'Restaurant heeft grote invloed op duurzaam eetgedrag van gasten' 4 januari 2019

  Restaurantbezoekers eten aanzienlijk meer groenten en minder vlees of vis als dit door de horecaondernemer slim, aantrekkelijk en kwalitatief goed wordt aangeboden. Dat is aangetoond in vier wetenschappelijke onderzoeken bij negen horecabedrijven door Wageningen Economic Research, het Louis Bolk Instituut en adviesbureau Greendish.

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/retail/30783/restaurant-heeft-grote-invloed-op-duurzame-menukeuze-van-gasten

 • Duurzaam Bedrijfsleven - Aantal elektrische auto's in 2018 verdubbeld 4 januari 2019

  Net als voor zonnepanelen was 2018 ook een goed jaar voor elektrische auto’s. Het aantal nieuwe elektrische auto’s op de weg is verdubbeld ten opzichte van 2017. Er rijden nu bijna 50.000 personenauto’s op batterijen of waterstof. Het aantal volledig elektrische auto’s in Nederland lag eind 2018 op 48.767. Dat betekent een ruime verdubbeling ten opzichte van eind 2017; toen reden er 23.613 elektrische auto’s rond. De 24.024 nieuwe elektrische auto’s is een verdriedubbeling ten opzichte van 2017. In dat jaar werden 7.964 nieuwe auto’s geregistreerd.

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/mobiliteit/30787/elektrische-autos-2018

 • Duurzaam Actueel - Steeds meer inleverpunten voor verlichting 2 januari 2019

  Oude keukenspot, bureaulamp of tl-buis kapot? Dan hoef je gelukkig niet ver meer om je oude lamp of verlichtingsarmatuur in te leveren voor recycling. Het aantal inleverpuntenvoor oude verlichting is de afgelopen jaren flink toegenomen, naar maar liefst 5200. Zo kun je je oude lamp makkelijk inleveren tijdens het boodschappen doen. Sinds de zomer van 2018 moeten niet alleen lampen, maar ook consumentenarmaturen (zoals een bureaulamp, bedlamp, staande lamp of tuinlamp) worden ingeleverd voor recycling. Gelukkig is een inleverpunt nooit ver weg.

  https://duurzaam-actueel.nl/steeds-meer-inleverpunten-voor-verlichting/

 • Trouw - Wiedende robot solliciteert naar een baan bij de bioboer 2 januari 2019

  Mechanisch onkruid wieden moet voordeliger worden met de wiedbot. Eerst voor bioboeren, maar de makers willen dat hun robot op termijn een efficiënt alternatief wordt voor bespuiten. Vraag een biologische boer naar zijn meest arbeidsintensieve klus en het antwoord zal luiden: onkruid wieden. Maar er is nu hoop uit eigen land; de robot schiet te hulp.

  https://www.trouw.nl/groen/wiedende-robot-solliciteert-naar-een-baan-bij-de-bioboer~a028260e/

 • Duurzaam Nieuws - Belastingvoordeel 2019 voor investeringen in circulair ondernemen 28 december 2018

  De Milieulijst 2019 zet in op ondernemers die investeren in het sluiten van grondstofkringlopen. Met de nieuwe Milieulijst, die op 27 december is gepubliceerd in de Staatscourant, wil het kabinet de financiële overheidsinstrumenten MIA en Vamil meer inzetten voor het aanjagen van een circulaire economie. Het belastingvoordeel geldt voor investeringen in onder andere het verwerken van voedseloverschotten, het verlengen van de levensduur van producten en het weren van microplastics en giftige stoffen uit herbruikbare grondstoffen.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/belastingvoordeel-2019-voor-investeringen-in-circulair-ondernemen/

 • Duurzaam Bedrijfsleven - Wageningen University & Research opnieuw duurzaamste universiteit ter wereld 27 december 2018

  Wageningen University & Research (WUR) is de meest groene en duurzaamste universiteit ter wereld. Dat blijkt uit de nieuwste GreenMetricranking van de Universitas Indonesia (UI), waar Wageningen voor het tweede jaar op rij de eerste plek inneemt.

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/infra/30745/wageningen-university-research-opnieuw-duurzaamste-universiteit-ter-wereld

 • Duurzaam Actueel - Reiziger loopt warm voor korting: 60.000 warme dranken in eigen bekers 23 december 2018

  In minder dan drie maanden zijn er 60.000 warme dranken in eigen bekers van reizigers geserveerd. Jaarlijks drinken reizigers meer dan 30 miljoen warme dranken op de stations. Het merendeel wordt geschonken in kartonnen wegwerpbekers. Al die wegwerpbekers bij elkaar vormen een afvalslinger van Utrecht tot voorbij Moskou. Dat kan anders. Als reizigers een eigen beker meenemen, krijgen zij sinds 10 oktober 2018 bij meer dan 200 winkels op de stations een korting van 25 eurocent of meer.

  https://duurzaam-actueel.nl/reiziger-loopt-warm-voor-korting-60-000-warme-dranken-in-eigen-bekers/

 • Duurzaam Bedrijfsleven - Europa verbiedt wegwerpplastic 19 december 2018

  Wegwerpplastic mag in de Europese Unie niet meer verkocht worden. Vanaf 2021 geldt er een verbod op onder andere plastic rietjes, bekers en bestek die maar één keer gebruikt kunnen worden. Het Europees Parlement en afgevaardigden van de Europese lidstaten zijn het woensdag eens geworden over een verbod op wegwerpplastic. Hierdoor wordt onder andere de verkoop van plastic wegwerpservies als borden, rietjes, bestek en wegwerpbekers met een losse deksel verboden. Het wegwerpplastic is goed voor meer dan 70 procent van het zwerfvuil op zee.

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/circulaire-economie/30703/europa-wegwerpplastic

 • Trouw - Hoe verf duurzaam kan drogen door bindmiddel van sloophout 18 december 2018

  Verf moet vloeibaar zijn in de pot, maar opdrogen na het verven. Dat doet een bindmiddel. Levert sloophout een duurzaam bindmiddel op? 
  Fairf-oprichter Laurens van Dort ziet het als zijn missie om ‘de verfmarkt te veranderen in een duurzame kleurervaring voor de consument’. De zelfbenoemde kleurbaas stond in de Jonge Duurzame 100 van dit jaar en ontving de ASN Bank Wereldprijs 2018 in de categorie ­Natuur en Milieu. Van Dort laat zijn product maken in een fabriek die stroom opwekt met zonnepanelen. Ook draagt zijn bedrijf bij aan het project Favela Painting, dat bewoners van sloppenwijken in Rio de Janeiro een opleiding tot schilder aanbiedt. 

  https://www.trouw.nl/groen/hoe-verf-duurzaam-kan-drogen-door-bindmiddel-van-sloophout~a2103b7a/

 • Duurzaam Bedrijfsleven - Bijtelling omhoog: einde van de Tesla-hype? 14 december 2018

  Een nieuw jaar betekent vanuit de overheid vaak nieuwe regels. 2019 Begint gelijk met een ingrijpende maatregel voor de automobilisten: op 1 januari verandert de bijtelling voor privégebruik van zakelijke auto’s. Voor een nieuwe Tesla Model S, de meest verkochte elektrische auto in Nederland, stijgt de bijtelling met vele duizenden euro’s.

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/mobiliteit/30681/bijtelling-tesla

 • Duurzaam Nieuws - Zonneauto Lightyear al bij introductie te leasen 14 december 2018

  Lightyear is het eerste bedrijf ter wereld dat een elektrische zonneauto ontwikkelt voor consumenten. Naar verwachting rijdt de Pioneer Edition van de Lightyear One in 2020 op de Nederlandse wegen. LeasePlan Nederland gaat samenwerken met de Nederlandse scale-up.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/zonneauto-lightyear-al-bij-introductie-te-leasen/

 • Duurzaam Bedrijfsleven - Greenchoice stapt met Bundles in circulair witgoed 14 december 2018

  Energieleverancier Greenchoice en circulaire leverancier Bundles bundelen hun krachten met een initiatief om studentenhuizen duurzamer te maken. Via het programma GreenGood bieden ze studenten een lease-wasmachine, -droger of -vaatwasser. In Nederland zijn ongeveer 60.000 studentenhuizen. Jaarlijks worden daar zo’n 19.000 koelkasten, drogers en wasmachines vervangen. Volgens Greenchoice en Bundles wordt bij het vervangen vaak gekozen voor apparaten van lage kwaliteit, die hoge verbruikskosten met zich meebrengen.

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/circulaire-economie/30683/greenchoice-bundles-witgoed

 • Omroep Gelderland - Nu al strooien? Jazeker, maar niet met 'gewoon' zout 12 december 2018

  GELDERMALSEN - In de Betuwe wordt de bestrijding van gladde wegen uitgebreid met een nieuwe en duurzamere manier van zout strooien. Milieubedrijf AVRI begon hier vorig jaar al mee en breidt het gebied waar minder milieubelastend gestrooid wordt uit. De strooiwagens van AVRI gingen dinsdagavond de weg op om te strooien in verband met de verwachtte vorst van de komende dagen en de gladheid die dan mogelijk ontstaat.

  https://www.omroepgelderland.nl/nieuws/2392754/Nu-al-strooien-Jazeker-maar-niet-met-gewoon-zout

 • Omroep Gelderland - Tiny Houses in uiterwaarden Arnhem 12 december 2018

  ARNHEM - In uiterwaardengebied Meinerswijk in Arnhem staan sinds kort acht tiny houses, gerealiseerd door Volkshuisvesting in samenwerking met Kondor Wessels Projecten. In Meinerswijk staan sinds kort acht tiny houses, gerealiseerd door Volkshuisvesting in samenwerking met Kondor Wessels Projecten. In totaal zullen er zestien van dit soort woningen worden gebouwd. 

  https://www.omroepgelderland.nl/nieuws/2392825/Tiny-Houses-in-uiterwaarden-Arnhem

 • Beleggen in Windenergie - TEO & TEA in de energietransitie 11 december 2018

  De gemeente Amsterdam wil graag experimenteren met aquathermie (warmte uit water) om aan klimaatdoelstellingen te voldoen, zo meldt Het Parool deze week. Wethouder Sharon Dijksma ziet in aquathermie een goed alternatief voor aardgas. De gemeente heeft de doelstelling geformuleerd in 2040 volledig aardgasvrij te zijn en aquathermie zou daar een belangrijke rol in spelen en kunnen voorzien in de helft van de warmtevoorziening in de stad.

  https://www.beleggeninwindenergie.nl/nieuws/teo-tea-in-de-energietransitie

 • Duurzaam Bedrijfsleven - Volkswagen gaat voor 100 procent elektrisch 6 december 2018

  Volkswagen zegt de verbrandingsmotor definitief vaarwel. Vanaf 2026 begint het Duitse concern met de transformatie naar alleen nog maar elektrische auto’s. Dit liet Michael Jost, hoofd strategie bij Volkswagen, weten op een Duitse autobeurs. Volgens de Duitse krant Handelsblatt betekent het tijdspad van Volkswagen dat de laatste VW met een verbrandingsmotor rond 2040 verkocht wordt. De laatste modellen die aangedreven worden door benzine of diesel komen rond 2030 op de markt. Na die tijd rollen er alleen nog elektrische auto’s van de productiebanden.

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/mobiliteit/30621/volkswagen-100-procent-elektrisch