• Duurzaam Nieuws - Vooral huurwoningen commerciële sector slecht geïsoleerd 25 januari 2019

  Huurders in een huurwoning van een commerciële aanbieder wonen vaak in de slechts geïsoleerde woningen, blijkt uit een onderzoek van de Woonbond. De commerciële huursector telt bijna een miljoen woningen. Hiervan heeft 22% nog een label F of G. In de corporatiesector is dit 7%. Uit meldingen die de Woonbond ontving op hun ‘Meldpunt Energiealarm’ blijkt dan ook dat huurders in de commerciële sector vaker ontevreden zijn over de isolatie van hun woning. Zo geeft 74% van de commerciële huurders aan nog enkel glas te hebben en geeft maar liefst 90% aan dat hun woning slecht is geïsoleerd.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/vooral-huurwoningen-commerciele-sector-slecht-geisoleerd/

 • Duurzaam Bedrijfsleven - Vandaag nog aan de slag! 7 oplossingsrichtingen voor de nieuwe economie 24 januari 2019

  De Nieuwe Businessagenda 2019, een initiatief van MVO Nederland, is op 24 januari tijdens het duurzaamheidsfestival ‘de Groene Bubbel voorbij’ aan ruim duizend aanwezige ondernemers overhandigd. De agenda geeft zeven oplossingsrichtingen voor een nieuwe economie. De Nieuwe Businessagenda bestaat allereerst uit onderzoek naar de stand van het land op vijf relevante onderwerpen: uitstoot broeikasgassen, primaire grondstoffen, verspilling, biodiversiteit en ecosystemen, en inclusief werkgeverschap. Vervolgens is gekeken op welke terreinen doorbraken nodig zijn om klimaatneutraal, circulair en inclusief te ondernemen.

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/future-leadership/30905/nieuwe-economie-mvo

 • Duurzaam Bedrijfsleven - Unilever ontwikkelt navulbare circulaire verpakkingen 24 januari 2019

  Een duurzame verpakking die opnieuw gevuld wordt als hij leeg is, waardoor de verpakking niet weggegooid hoeft te worden. Dat is het idee achter Loop, het eerste ‘afvalvrije webwinkelplatform’ ter wereld. Negen merken van Unilever gaan hun verpakkingen aanpassen en leveren via het platform. Loop is een platform waar hoogwaardige duurzame verpakkingen geleverd worden. De filosofie is dat klanten de lege verpakkingen weer terugsturen naar de fabrikant om ze te laten navullen. Pakketvervoerder UPS verzorgt het transport.

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/recycling/30911/unilever-navulbare-verpakkingen

 • Duurzaam Bedrijfsleven - Amsterdams bureau ontwikkelt circulaire keuken 23 januari 2019

  Een keuken die niet vervangen wordt, maar voorzien wordt van nieuwe elementen en dan weer jaren mee kan. Dat is het idee achter het prototype van een circulaire keuken die het Amsterdam Institute voor Advanced Metropolitan Solutions en wetenschapers van faculteit bouwkunde aan de TU Delft ontwikkelden.

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/infra/30899/circulaire-keuken

 • Trouw - Frank Elderson, de man die de wereld van de haute finance wijst op klimaatrisico’s 21 januari 2019

  Centrale bankier Frank Elderson belandde in één keer op nummer 4 van de Trouw Duurzame 100. De manier waarop hij de financiële wereld wijst op klimaatrisico’s maakt indruk, ook binnen zijn eigen sector. Wij zijn hier bijeen om voor onze kinderen en kindskin­deren te behouden de parnassia, de gevlekte orchis, de moeras­wespenorchis, de welriekende nachtorchis, het rondbladig wintergroen, de blauwe zeedistel, de zeewinde, de zonnedauw en de prachtig blauwe klokjesgentiaan. Wij zijn hier bijeen om te waarborgen dat ook onze kindskinderen tijdens hun levenswandel over nog onuitgestippelde paden zullen worden vergezeld door zilvermeeuwen, scholeksters, ganzen, kievieten, wulpen, grutto’s, kluten, eidereenden en lepelaars.”

  https://www.trouw.nl/groen/frank-elderson-de-man-die-de-wereld-van-de-haute-finance-wijst-op-klimaatrisico-s~a1e99865/

 • Duurzaam Actueel - KIDV presenteert resultaten onderzoeksprogramma Sustainable Packaging 21 januari 2019

  “Complexe vraagstukken kennen geen eenvoudige antwoorden. Dit geldt zeker ook over verduurzaming van verpakkingen. In alle fasen van de verpakkingsketen hebben beslissingen op de ene plek in de keten invloed op beslissingen en mogelijkheden op andere plaatsen in de keten. Dit levert vaak dilemma’s op. Het oplossen daarvan vraagt zowel in onderzoek als in de praktijk om een interdisciplinaire benadering. We moeten ervoor zorgen dat blijvende synergie wordt gerealiseerd tussen de maatschappelijke vragen en de wetenschappelijk inspanningen.”

  https://duurzaam-actueel.nl/kidv-presenteert-resultaten-onderzoeksprogramma-sustainable-packaging/

 • Duurzaam Actueel - Terra en Splash geven nieuwe Marmoleum Marbled kleur 15 januari 2019

  Superduurzame en fraaie collectie met dertig nieuwe kleuren en twee ‘verse’ dessins. Forbo Flooring introduceert deze maand haar nieuwe Marmoleum Marbled-collectie die mooi is voor binnen, maar ook goed voor buiten. Planet friendly en design hand in hand. Zo biedt Marmoleum Marbled maar liefst dertig nieuwe fraaie kleuren en twee ‘verse’ dessins, genaamd Terra en Splash. Marmoleum draagt daarnaast bij aan een gezond binnenklimaat want het materiaal is 100% natuurlijk en bevat bijvoorbeeld geen weekmakers. Bovendien wordt de nieuwe collectie CO2-neutraal geproduceerd waardoor zij goed is voor het milieu, niet bijdraagt aan klimaatverandering en dus onze aarde beschermt voor komende generaties.

  https://duurzaam-actueel.nl/terra-en-splash-geven-nieuwe-marmoleum-marbled-kleur/

 • Groene Courant - Haagse bedrijven en gemeente kiezen voor elektrisch taxivervoer 11 januari 2019

  AFAS Circustheater, Apollo Crown Plaza, COMM. De Bijenkorf, De Uithof, de gemeente Den Haag, Het Nationale Theater, Madurodam, Nederlands Danstheater, The New World Campus, Total, Shell, Siemens en Zootz hebben hun handtekening gezet onder de verklaring Schoon Taxivervoer.

  https://groenecourant.nl/elektrischeauto/haagse-bedrijven-en-gemeente-kiezen-voor-elektrisch-taxivervoer/

 • Groene Courant - 5 miljoen voor beste plan aardgasvrije wijk van Gelderland 8 januari 2019

  De Gelderse gemeente die het beste plan heeft om een bestaande woonwijk vrij van aardgas te maken, kan daarvoor 5 miljoen euro krijgen van de provincie Gelderland. Dat heeft Gedeputeerde Staten van Gelderland besloten. Met de subsidie kan 1 gemeente in 2019 1 wijk aardgasvrij maken. Met de subsidie Gelderse Proeftuin wil de provincie Gelderland samen met de gemeente ervaring opdoen met een bestaande wijk aardgasvrij maken.

  https://groenecourant.nl/algemeen/5-miljoen-voor-beste-plan-aardgasvrije-wijk-van-gelderland/

 • Duurzaam Nieuws - Utrechtse woningcorporaties zoeken betaalbare gevelisolatie 8 januari 2019

  De Utrechtse woningcorporaties Portaal, Bo-Ex en Mitros dagen met De Isolatie Uitdaging de markt uit om de beste oplossing voor gevelisolatie te ontwikkelen. Met betere gevelisolatie blijft de energierekening voor meer huurders betaalbaar en worden tienduizenden sociale huurwoningen duurzamer en comfortabeler. Iedereen kan tot en met 3 april een idee indienen via www.isolatieuitdaging.nl. Winnaars krijgen in totaal € 70.000 aan innovatiegeld om hun oplossing verder te ontwikkelen in proefwoningen van de woningcorporaties. 

  https://www.duurzaamnieuws.nl/utrechtse-woningcorporaties-zoeken-innovatieve-oplossingen-voor-betaalbare-gevelisolatie/

 • Duurzaam Actueel - Elektriciteit in plaats van diesel voor vliegtuigen op luchthavens Royal Schiphol Group 4 januari 2019

  Royal Schiphol Group investeert in nieuw elektrisch grondmaterieel voor de afhandeling van vliegtuigen. Op Schiphol en andere Schiphol Group luchthavens komen meerdere zogeheten elektrische ‘ground power units’ (E-GPU). Deze E-GPU’s voorzien vliegtuigenop de grond van energie en vervangen de dieselvariant. De aanschaf van de E-GPU’s is in lijn met het actieplan ‘Slim & Duurzaam’ en het klimaatakkoord. De aanschaf leidt tot vermindering van de CO2-uitstoot van de Nederlandse luchthavens.

  https://duurzaam-actueel.nl/elektriciteit-in-plaats-van-diesel-voor-vliegtuigen-op-luchthavens-royal-schiphol-group/

 • Duurzaam Bedrijfsleven - 'Restaurant heeft grote invloed op duurzaam eetgedrag van gasten' 4 januari 2019

  Restaurantbezoekers eten aanzienlijk meer groenten en minder vlees of vis als dit door de horecaondernemer slim, aantrekkelijk en kwalitatief goed wordt aangeboden. Dat is aangetoond in vier wetenschappelijke onderzoeken bij negen horecabedrijven door Wageningen Economic Research, het Louis Bolk Instituut en adviesbureau Greendish.

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/retail/30783/restaurant-heeft-grote-invloed-op-duurzame-menukeuze-van-gasten

 • Duurzaam Bedrijfsleven - Aantal elektrische auto's in 2018 verdubbeld 4 januari 2019

  Net als voor zonnepanelen was 2018 ook een goed jaar voor elektrische auto’s. Het aantal nieuwe elektrische auto’s op de weg is verdubbeld ten opzichte van 2017. Er rijden nu bijna 50.000 personenauto’s op batterijen of waterstof. Het aantal volledig elektrische auto’s in Nederland lag eind 2018 op 48.767. Dat betekent een ruime verdubbeling ten opzichte van eind 2017; toen reden er 23.613 elektrische auto’s rond. De 24.024 nieuwe elektrische auto’s is een verdriedubbeling ten opzichte van 2017. In dat jaar werden 7.964 nieuwe auto’s geregistreerd.

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/mobiliteit/30787/elektrische-autos-2018

 • Duurzaam Actueel - Steeds meer inleverpunten voor verlichting 2 januari 2019

  Oude keukenspot, bureaulamp of tl-buis kapot? Dan hoef je gelukkig niet ver meer om je oude lamp of verlichtingsarmatuur in te leveren voor recycling. Het aantal inleverpuntenvoor oude verlichting is de afgelopen jaren flink toegenomen, naar maar liefst 5200. Zo kun je je oude lamp makkelijk inleveren tijdens het boodschappen doen. Sinds de zomer van 2018 moeten niet alleen lampen, maar ook consumentenarmaturen (zoals een bureaulamp, bedlamp, staande lamp of tuinlamp) worden ingeleverd voor recycling. Gelukkig is een inleverpunt nooit ver weg.

  https://duurzaam-actueel.nl/steeds-meer-inleverpunten-voor-verlichting/

 • Trouw - Wiedende robot solliciteert naar een baan bij de bioboer 2 januari 2019

  Mechanisch onkruid wieden moet voordeliger worden met de wiedbot. Eerst voor bioboeren, maar de makers willen dat hun robot op termijn een efficiënt alternatief wordt voor bespuiten. Vraag een biologische boer naar zijn meest arbeidsintensieve klus en het antwoord zal luiden: onkruid wieden. Maar er is nu hoop uit eigen land; de robot schiet te hulp.

  https://www.trouw.nl/groen/wiedende-robot-solliciteert-naar-een-baan-bij-de-bioboer~a028260e/

 • Duurzaam Nieuws - Belastingvoordeel 2019 voor investeringen in circulair ondernemen 28 december 2018

  De Milieulijst 2019 zet in op ondernemers die investeren in het sluiten van grondstofkringlopen. Met de nieuwe Milieulijst, die op 27 december is gepubliceerd in de Staatscourant, wil het kabinet de financiële overheidsinstrumenten MIA en Vamil meer inzetten voor het aanjagen van een circulaire economie. Het belastingvoordeel geldt voor investeringen in onder andere het verwerken van voedseloverschotten, het verlengen van de levensduur van producten en het weren van microplastics en giftige stoffen uit herbruikbare grondstoffen.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/belastingvoordeel-2019-voor-investeringen-in-circulair-ondernemen/

 • Duurzaam Bedrijfsleven - Wageningen University & Research opnieuw duurzaamste universiteit ter wereld 27 december 2018

  Wageningen University & Research (WUR) is de meest groene en duurzaamste universiteit ter wereld. Dat blijkt uit de nieuwste GreenMetricranking van de Universitas Indonesia (UI), waar Wageningen voor het tweede jaar op rij de eerste plek inneemt.

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/infra/30745/wageningen-university-research-opnieuw-duurzaamste-universiteit-ter-wereld

 • Duurzaam Actueel - Reiziger loopt warm voor korting: 60.000 warme dranken in eigen bekers 23 december 2018

  In minder dan drie maanden zijn er 60.000 warme dranken in eigen bekers van reizigers geserveerd. Jaarlijks drinken reizigers meer dan 30 miljoen warme dranken op de stations. Het merendeel wordt geschonken in kartonnen wegwerpbekers. Al die wegwerpbekers bij elkaar vormen een afvalslinger van Utrecht tot voorbij Moskou. Dat kan anders. Als reizigers een eigen beker meenemen, krijgen zij sinds 10 oktober 2018 bij meer dan 200 winkels op de stations een korting van 25 eurocent of meer.

  https://duurzaam-actueel.nl/reiziger-loopt-warm-voor-korting-60-000-warme-dranken-in-eigen-bekers/

 • Duurzaam Bedrijfsleven - Europa verbiedt wegwerpplastic 19 december 2018

  Wegwerpplastic mag in de Europese Unie niet meer verkocht worden. Vanaf 2021 geldt er een verbod op onder andere plastic rietjes, bekers en bestek die maar één keer gebruikt kunnen worden. Het Europees Parlement en afgevaardigden van de Europese lidstaten zijn het woensdag eens geworden over een verbod op wegwerpplastic. Hierdoor wordt onder andere de verkoop van plastic wegwerpservies als borden, rietjes, bestek en wegwerpbekers met een losse deksel verboden. Het wegwerpplastic is goed voor meer dan 70 procent van het zwerfvuil op zee.

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/circulaire-economie/30703/europa-wegwerpplastic

 • Trouw - Hoe verf duurzaam kan drogen door bindmiddel van sloophout 18 december 2018

  Verf moet vloeibaar zijn in de pot, maar opdrogen na het verven. Dat doet een bindmiddel. Levert sloophout een duurzaam bindmiddel op? 
  Fairf-oprichter Laurens van Dort ziet het als zijn missie om ‘de verfmarkt te veranderen in een duurzame kleurervaring voor de consument’. De zelfbenoemde kleurbaas stond in de Jonge Duurzame 100 van dit jaar en ontving de ASN Bank Wereldprijs 2018 in de categorie ­Natuur en Milieu. Van Dort laat zijn product maken in een fabriek die stroom opwekt met zonnepanelen. Ook draagt zijn bedrijf bij aan het project Favela Painting, dat bewoners van sloppenwijken in Rio de Janeiro een opleiding tot schilder aanbiedt. 

  https://www.trouw.nl/groen/hoe-verf-duurzaam-kan-drogen-door-bindmiddel-van-sloophout~a2103b7a/

 • Duurzaam Bedrijfsleven - Bijtelling omhoog: einde van de Tesla-hype? 14 december 2018

  Een nieuw jaar betekent vanuit de overheid vaak nieuwe regels. 2019 Begint gelijk met een ingrijpende maatregel voor de automobilisten: op 1 januari verandert de bijtelling voor privégebruik van zakelijke auto’s. Voor een nieuwe Tesla Model S, de meest verkochte elektrische auto in Nederland, stijgt de bijtelling met vele duizenden euro’s.

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/mobiliteit/30681/bijtelling-tesla

 • Duurzaam Nieuws - Zonneauto Lightyear al bij introductie te leasen 14 december 2018

  Lightyear is het eerste bedrijf ter wereld dat een elektrische zonneauto ontwikkelt voor consumenten. Naar verwachting rijdt de Pioneer Edition van de Lightyear One in 2020 op de Nederlandse wegen. LeasePlan Nederland gaat samenwerken met de Nederlandse scale-up.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/zonneauto-lightyear-al-bij-introductie-te-leasen/

 • Duurzaam Bedrijfsleven - Greenchoice stapt met Bundles in circulair witgoed 14 december 2018

  Energieleverancier Greenchoice en circulaire leverancier Bundles bundelen hun krachten met een initiatief om studentenhuizen duurzamer te maken. Via het programma GreenGood bieden ze studenten een lease-wasmachine, -droger of -vaatwasser. In Nederland zijn ongeveer 60.000 studentenhuizen. Jaarlijks worden daar zo’n 19.000 koelkasten, drogers en wasmachines vervangen. Volgens Greenchoice en Bundles wordt bij het vervangen vaak gekozen voor apparaten van lage kwaliteit, die hoge verbruikskosten met zich meebrengen.

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/circulaire-economie/30683/greenchoice-bundles-witgoed

 • Omroep Gelderland - Nu al strooien? Jazeker, maar niet met 'gewoon' zout 12 december 2018

  GELDERMALSEN - In de Betuwe wordt de bestrijding van gladde wegen uitgebreid met een nieuwe en duurzamere manier van zout strooien. Milieubedrijf AVRI begon hier vorig jaar al mee en breidt het gebied waar minder milieubelastend gestrooid wordt uit. De strooiwagens van AVRI gingen dinsdagavond de weg op om te strooien in verband met de verwachtte vorst van de komende dagen en de gladheid die dan mogelijk ontstaat.

  https://www.omroepgelderland.nl/nieuws/2392754/Nu-al-strooien-Jazeker-maar-niet-met-gewoon-zout

 • Omroep Gelderland - Tiny Houses in uiterwaarden Arnhem 12 december 2018

  ARNHEM - In uiterwaardengebied Meinerswijk in Arnhem staan sinds kort acht tiny houses, gerealiseerd door Volkshuisvesting in samenwerking met Kondor Wessels Projecten. In Meinerswijk staan sinds kort acht tiny houses, gerealiseerd door Volkshuisvesting in samenwerking met Kondor Wessels Projecten. In totaal zullen er zestien van dit soort woningen worden gebouwd. 

  https://www.omroepgelderland.nl/nieuws/2392825/Tiny-Houses-in-uiterwaarden-Arnhem

 • Beleggen in Windenergie - TEO & TEA in de energietransitie 11 december 2018

  De gemeente Amsterdam wil graag experimenteren met aquathermie (warmte uit water) om aan klimaatdoelstellingen te voldoen, zo meldt Het Parool deze week. Wethouder Sharon Dijksma ziet in aquathermie een goed alternatief voor aardgas. De gemeente heeft de doelstelling geformuleerd in 2040 volledig aardgasvrij te zijn en aquathermie zou daar een belangrijke rol in spelen en kunnen voorzien in de helft van de warmtevoorziening in de stad.

  https://www.beleggeninwindenergie.nl/nieuws/teo-tea-in-de-energietransitie

 • Duurzaam Bedrijfsleven - Volkswagen gaat voor 100 procent elektrisch 6 december 2018

  Volkswagen zegt de verbrandingsmotor definitief vaarwel. Vanaf 2026 begint het Duitse concern met de transformatie naar alleen nog maar elektrische auto’s. Dit liet Michael Jost, hoofd strategie bij Volkswagen, weten op een Duitse autobeurs. Volgens de Duitse krant Handelsblatt betekent het tijdspad van Volkswagen dat de laatste VW met een verbrandingsmotor rond 2040 verkocht wordt. De laatste modellen die aangedreven worden door benzine of diesel komen rond 2030 op de markt. Na die tijd rollen er alleen nog elektrische auto’s van de productiebanden.

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/mobiliteit/30621/volkswagen-100-procent-elektrisch

 • Afgeschreven turbinebladen van windmolens recyclen 5 december 2018

  Meer dan 20 jaar staan ze duurzaam te draaien, maar dan komt onvermijdelijk dat moment: de windmolen is afgeschreven. Wat gebeurt er met versleten windmolens? De mast en fundering zijn geen probleem. Die bestaan voornamelijk uit metaal en cement, dat makkelijk te recyclen valt.

  Turbinebladen bestaan voor een groot deel uit composiet.

  Lees verder op beleggeninwindenergie.nl.

 • Duurzaam Bedrijfsleven - DNV GL: Warmtenet voor huizen goedkoper dan elektrisch verwarmen 4 december 2018

  In de energietransitie worden verschillende opties onderzocht. Een warmtenet op hoge temperatuur is goedkoper dan het elektrisch verwarmen van huizen, stelt een onderzoeksgroep onder leiding van DNV GL in een voorlopig rapport. In de onderzoeksgroep ‘Warmte Infrastructuur Nederland met verlaagde Systeem Temperatuur’ (WINST) zijn naast DNV GL de TU Eindhoven, technisch adviesbureau IF Technology, isolatiebedrijf Thermaflex en installatiebedrijf Visser & Smit Hanab betrokken.

  ​​​​​​​https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/energie/30607/dnv-gl-warmtenet​​​​​​​

 • Duurzaam Bedrijfsleven - Nissan ontwikkelt ‘ecosysteem’ bestaande uit batterijen 29 november 2018

  De batterij van de Nissan Leaf kan voor meer doeleinden ingezet worden dan alleen de elektrische auto aandrijven. Nissan wil met een ‘ecosysteem’ voor de batterijen meer toepassingen laten zien; variërend van een noodvoorziening bij stroomstoringen tot een duurzame oplossing in woningen. Nissan's plan bestaat uit drie onderdelen: Energy Supply, Energy Share en Energy Storage.  “Nissan Energy geeft onze klanten de mogelijkheid om hun auto’s voor veel meer te gebruiken dan alleen om te rijden. Ze kunnen nu gebruikt worden voor bijna ieder aspect van het leven”, stelt Daniele Schillaci, wereldwijd verantwoordelijk voor de verkoop van de elektrische Nissans.

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/mobiliteit/30573/nissan-ecosysteem-leaf

 • Duurzaam Bedrijfsleven - Plus vervangt plastic wegwerpservies door duurzamere alternatieven 29 november 2018

  Supermarktketen Plus stopt voor de zomer van 2019 met de verkoop van plastic wegwerpservies. De supermarkt biedt in plaats daarvan herbruikbare alternatieven aan. Ook roerstaafjes en rietjes worden van een ander materiaal gemaakt. De herbruikbare borden, bekers, bestek en kommen kunnen volgens Plus meer dan honderd keer gebruikt worden. “Dat wordt straks met de hele buurt weer afwassen en met hetzelfde serviesgoed en bestek snel opnieuw een BBQ-avond organiseren”, stelt de supermarktketen.

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/retail/30577/plus-alternatieven-wegwerpservies

 • Duurzaam Bedrijfsleven - Audi en Airbus testen kruising tussen autonome auto en drone 28 november 2018

  Autobouwer Audi en vliegtuigbouwer Airbus maken serieus werk van een elektrische vliegende taxi. Daarbij wordt een zelfrijdende elektrische auto gecombineerd met een drone. Tijdens de Amsterdam Drone Week presenteerden beide partijen een prototype van ‘Pop.Up Next’. “Vliegende taxi’s komen er aan. Daarvan zijn we bij Audi overtuigd”, aldus Bernd Martens, lid van de raad van bestuur bij de Duitse autobouwer en directeur van dochteronderneming Italdesign. “Meer en meer mensen zullen mobiel worden door automatisering. In de toekomst zullen ouderen, kinderen en mensen zonder rijbewijs robottaxi’s willen gebruiken”, stelt Martens.

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/mobiliteit/30569/audi-airbus-drone

 • Greenchoice plaatst megabatterij bij windmolenpark 27 november 2018

  Bij windmolenpark Hartelkanaal in Zuid-Holland plaatst Greenchoice een megabatterij voor de opslag van windenergie om om een bijdrage te leveren aan een stabiel en duurzaam energiesysteem in Nederland. 

  De batterij bestaat uit zes opslageenheden die elk een zeecontainer groot zijn. Samen kunnen ze 10 megawattuur (MWh) duurzaam opgewekte stroom opslaan. Daarmee is het de grootste batterijopslag bij een windmolenpark in Nederland.

  Lees verder op: beleggeninwindenergie.nl

 • Groen is het nieuwe grijs 26 november 2018

  Groen en duurzaamheid zijn al lang geen woorden meer die bij een breed publiek de associatie oproepen met geitenwollen sokken en naïeve wereldverbeteraars.

  Nee, de mening dat we zorgvuldiger moeten omgaan met de planeet is steeds breder gedragen. En dus moet de commercie hier in mee.

  Lees verder op: beleggeninwindenergie.nl.

   

 • Duurzaam Nieuws - Frankrijk gaat producten uit ontbossing verbieden 25 november 2018

  Frankrijk gaat de import van alle soja, palmolie, hout en andere producten die te maken hebben met ontbossing, verbieden. Parijs verhoogt daarmee de druk op de Europese Unie om met een gelijkaardig plan te komen. De nieuwe Franse nationale strategie, die is voorgesteld door het Franse ministerie van Leefmilieu en in 2030 effectief moet zijn, zal handel gebruiken om economische ontwikkeling in armere landen te ontkoppelen van houtkap.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/frankrijk-verbiedt-producten-uit-ontbossing/

 • Duurzaam Nieuws - Oost-Nederland gaat slimmer plastic maken 25 november 2018

  Hogere kwaliteit gerecycled plastic, zodat het beter kan worden hergebruikt. Dat is de insteek van het INTERREG-project Di-Plast. De ambitie is dat over 3,5 jaar een kleine honderd bedrijven in Oost-Nederland meewerken aan de nieuwe plastic kringloop en ruim 100.000 ton plastic meer hergebruiken. De bouw en de verpakkingsindustrie zijn twee grootverbruikers van plastic: 40% van al het plastic wordt gebruikt in de bouw en 20% van al het plastic eindigt als verpakking. Beide sectoren gebruiken nog weinig gerecycled plastic; respectievelijk 18% in de bouw en 8% bij verpakkingen. Een belangrijke reden hiervoor is de gebrekkige en niet constante kwaliteit van het aangeboden gerecyclede plastic.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/oost-nederland-gaat-slimmer-plastic-maken/
   

 • Kostbaar onderhoud aan molens Kinderdijk 23 november 2018

  Meerdere molens in UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk worden momenteel flink onder handen genomen. En dat kost geld, héél veel geld, dat deels wordt opgehoest door de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk.

  Lees verder op: windsharefund.org.

 • Trouw - De laadpaalstrijd laat zien: elektrisch rijden heeft al gewonnen 22 november 2018

  Wie nog twijfelt of elektrisch rijden het gaat winnen van benzine- en waterstofauto's, hoeft alleen maar naar de strijd om de laadpaal te kijken. Van Tesla tot BMW, van Shell tot BP, van E.On tot EDF en van Fastned tot Chargemaster: iedereen stort zich op de ‘stroompomp’. Uiteindelijk wint de consument.

  https://www.trouw.nl/groen/de-laadpaalstrijd-laat-zien-elektrisch-rijden-heeft-al-gewonnen~ae4020a8/

 • Duurzaam Bedrijfsleven - Ikea gaat luchtvervuiling te lijf en koopt stro op 22 november 2018

  Ikea gaat wereldwijd de luchtvervuiling te lijf met het initiatief ‘Better Air Now’. Het woonwarenhuis koopt stro dat verbrand wordt op en gebruikt het als grondstof voor nieuwe eigen meubelen. Het initiatief begint in India. Veel luchtvervuiling in India wordt veroorzaakt door het verbranden van de overblijfselen van rijstplanten. De planten worden verbrand, omdat de grond dan snel weer opnieuw ingezaaid kan worden. De branden leiden tot grote luchtvervuiling en smog.

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/recycling/30519/ikea-luchtvervuiling

 • Is er draagvlak voor de energietransitie? 21 november 2018

  Bij de Algemene Beschouwingen in september gaven coalitiepartijen CDA en VVD te kennen zich zorgen te maken over het draagvlak onder de bevolking voor de maatregelen die nodig zijn om de energietransitie te versnellen. Wat is de stand van zaken met betrekking tot dat draagvlak?

  Lees verder op: beleggeninwindenergie.nl.