• Duurzaam Nieuws - ACM maakt import van windenergie uit Denemarken mogelijk 2 oktober 2018

  De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft de spelregels voor internationale elektriciteitshandel uitgebreid. Daarmee maakt zij de import van windenergie uit Denemarken mogelijk. De duurzame energie kan vanaf eind 2019 over de COBRA-kabel worden getransporteerd. TenneT en Energinet.dk leggen deze onderzeese verbinding tussen Nederland en Denemarken aan. De COBRA-kabel kan ongeveer 700 MW transporteren. Dat is evenveel capaciteit als een middelgrote elektriciteitscentrale levert.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/acm-maakt-import-van-windenergie-uit-denemarken-mogelijk/

 • Groene Courant - Vlaanderen voert premie in voor warmtepomp 1 oktober 2018

  Wie een warmtepompboiler voor sanitair warm water installeert (red. een speciaal type warmtepomp), kan daar in Vlaanderen vanaf 1 januari 2019 een premie voor krijgen van 400 euro. Dat heeft de Vlaamse regering beslist op voorstel van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein. Een warmtepompboiler haalt warmte uit de lucht en geeft die af aan sanitair water.

  https://groenecourant.nl/algemeen/vlaanderen-voert-premie-in-voor-warmtepomp/

 • Duurzaam Nieuws - Meeste Chinezen steunen klimaataanpak 1 oktober 2018

  China heeft opnieuw een bewogen zomer achter de rug met record hittegolven, dodelijke overstromingen en typhoons. Het extreme weer lijkt effect te hebben: 94 procent van de Chinezen is het ermee eens dat China achter het klimaatakkoord van Parijs moet staan. Maar tegelijk blijken velen niet goed te weten wat dat precies inhoudt.

  De impact van de klimaatverandering wordt zowel op het platteland als in de stad gevoeld en lijkt de interesse van de bevolking in de klimaatverandering te vergroten. Maar zal dat een blijvend effect hebben en maken de Chinezen zich erg zorgen over het klimaat?

  https://www.duurzaamnieuws.nl/meeste-chinezen-steunen-klimaataanpak/

 • Duurzaam Nieuws - Helft van alle orka ’s zal sterven door vervuiling 29 september 2018

  Vervuiling met PCB’s eist een dramatische tol van orka ’s. Wetenschappers voorspellen dat nog deze eeuw de helft van de populaties wereldwijd zal verdwijnen door de vervuiling.

   PCB’s werden in de vorige eeuw op grote schaal gebruikt, vooral in plastic en elektronica. Maar de schadelijke en blijvende effecten werden steeds duidelijker en in 2004 sloten meer dan negentig landen een verdrag om de stoffen uit te faseren. Toch blijft de erfenis van de vervuiling vernietigend voor veel orkapopulaties, blijkt uit internationaal onderzoek in Science.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/helft-van-alle-orkas-zal-sterven-door-vervuiling/

 • Nijmegen.nl - Nijmegen uitgeroepen tot duurzame toeristische bestemming 28 september 2018

  De gemeente Nijmegen heeft vandaag van de internationale organisatie Green Destinations een ‘gold award’ ontvangen tijdens het wereldcongres over Duurzaam Toerisme in Nijmegen. Daarmee krijgt Nijmegen internationaal erkenning en bekendheid  als een duurzame kwaliteitsbestemming. Wethouder Monique Esselbrugge van Economie en Toerisme  nam de prijs in ontvangst.

  Volgens de jury van Green Destinations scoorde Nijmegen onder andere erg goed op natuur, hotels met ecolabel, klantbeoordelingen, samenwerking van de gemeente met toeristische ondernemers en het betrekken van inwoners bij duurzaamheid.

  https://www.nijmegen.nl/nieuws/duurzaam-toerisme/

 • Duurzaam Actueel - Zuid-Holland kiest voor waterstof 27 september 2018

  De provincie Zuid-Holland neemt een fundamentele stap in het vergroenen van het busvervoer. Voor het eind van dit jaar zullen op Hoekse Waard en Goeree-Overflakkee de eerste vier bussen gaan rijden die waterstof als brandstof gebruiken. Een marktverkenning voor de aanschaf van nog eens 20 waterstofbussen is afgerond en de onderhandelingen met mobiliteitsbedrijf Connexxion zijn gaande. Het gebruik van waterstof past in de provinciale ambitie om fossiele brandstoffen in de economie te vervangen door duurzame alternatieven.

  https://duurzaam-actueel.nl/zuid-holland-kiest-voor-waterstof/

 • Duurzaam Actueel - Wat is duurzame kleding? 27 september 2018

  Duurzame kleding wordt steeds meer populairder bij het winkelend publiek. Je kunt haast geen kledingwinkel meer binnenlopen of je ziet de groene labels al hangen. Wat is nou precies duurzame kleding? En wat is het verschil met de normale kleding?

  ​​​​​​​https://duurzaam-actueel.nl/wat-is-duurzame-kleding/​​​​​​​

 • Groene Courant - Nationaal Warmtepomp Trendrapport: in 2024 net zoveel warmtepompen als cv-ketels verkocht 27 september 2018

  De eerste editie van het Nationaal Warmtepomp Trendrapport is verschenen. Uit het rapport blijkt dat de markt verwacht dat al in 2024 net zoveel warmtepompen worden verkocht als cv-ketels. In 2017 werden 20.000 warmtepompen verkocht tegenover 400.000 cv-ketels.  Nieuwe wet- en regelgeving, hogere gasprijzen, het Klimaatakkoord en stimuleringsmaatregelen kunnen de markt een forse impuls geven. Warmtepompexperts spreken elkaar wel nog te vaak tegen, met onduidelijkheid voor de klant tot gevolg. Dat kan als rem op de groei werken is een van de andere belangrijke conclusies van het trendrapport dat gepresenteerd is tijdens de Warmtepomp Business Day.

  https://groenecourant.nl/algemeen/nationaal-warmtepomp-trendrapport-in-2024-net-zoveel-warmtepompen-als-cv-ketels-verkocht/

 • Duurzaam Bedrijfsleven - Is Nederland klaar voor smart grids? 27 september 2018

   

  De Nederlandse energietransitie is in volle gang. Aan zowel de vraag- als de aanbodkant worden ambitieuze stappen gezet en ambitieuzere plannen gemaakt. De transitie van de verbindende schakel, die van energietransport en -distributie, wordt echter nogal eens vergeten. Maar ook daar is werk aan de winkel. Hoe ver zijn we?

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/digital-revolution/29793/digitalisering-in-de-energietransitie-ii-is-nederland-klaar-voor-smart-grids

 • Groene Courant - Restwarmte Shell voor 16.000 huishoudens 27 september 2018

  Met het Pernis Restwarmte Initiatief leveren Shell, Havenbedrijf Rotterdam en Warmtebedrijf Rotterdam samen een bijdrage aan de versnelling van de Nederlandse energietransitie door 16.000 Rotterdamse huishoudens te verwarmen met restwarmte afkomstig van de raffinaderij in Pernis. In de Rotterdamse wijk Katendrecht is het officiële startschot gegeven voor het initiatief. Deze overgang van aardgas naar restwarmte levert jaarlijks een CO2-reductie op van 35.000 ton.

  https://groenecourant.nl/algemeen/restwarmte-shell-voor-16-000-huishoudens/

 • One World - Nieuwe schooltas nodig? Kies voor hip én verantwoord 25 september 2018

  Tips voor een duurzame en eerlijke rugzak

  De zomervakantie is voorbij. Voor veel kinderen en tieners betekent dit het begin van een nieuw schooljaar. Een goede rugtas mag dan natuurlijk niet ontbreken. Waar koop je die zonder schuldgevoel?

  https://www.oneworld.nl/fashion/nieuwe-schooltas-nodig-kies-voor-hip-en-verantwoord/

 • Groene Courant - Picnic gaat retourzendingen van alle webwinkels ophalen 25 september 2018

  Onlinesupermarkt Picnic neemt voortaan kosteloos de retourzendingen van alle webwinkels mee voor zijn klanten. Elektrische bezorgwagentjes nemen de pakketjes mee als zij de boodschappen bezorgen bij klanten en leveren deze af bij lokale distributiepunten, de Picnic-hubs. Sandd haalt de pakketjes daar dagelijks op en zorgt dat ze teruggebracht worden naar de verschillende webwinkels. Picnic komt bij de meeste klanten 1 of 2 keer per week  aan de deur.

  https://groenecourant.nl/elektrischeauto/picnic-gaat-retourzendingen-alle-webwinkels-ophalen/

 • Duurzaam Bedrijfsleven - 6 elektrische auto's die in 2019 in de showroom staan 24 september 2018

  Grote automerken hebben even de tijd nodig gehad om de switch naar elektrische auto’s te maken. In 2019 is het echter zover: langverwachte elektrische auto’s van de bekendste automerken ter wereld rollen dan eindelijk van de band. DuurzaamBedrijfsleven zet 5 elektrische auto’s op een rij die een grote impact kunnen maken.

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/mobiliteit/29447/6-redenen-waarom-2019-het-jaar-van-de-elektrische-auto-wordt

 • One World - Er worden verticale woonbossen gebouwd in Nederland 24 september 2018

  Maar hoe ‘groen’ zijn deze groene flats?

  Wonen in hartje binnenstad, omringd door bomen en struiken. Die niet alleen vogels en vlinders aantrekken, maar ook zorgen voor isolatie en opslag van CO₂ en fijnstof. Maar waar halen deze ‘verticale woonbossen’ hun energie vandaan?

  https://www.oneworld.nl/powerswitch/hoe-groen-zijn-groene-gevels/

 • One World - Welkom in het eco-paradijs 21 september 2018

  Reportage Pingdi, de groenste stad van China

  Kortgeleden was het er bruin en grijs. Pingdi, een voorstadje van de Zuid-Chinese metropool Shengzhen, heeft een transformatie ondergaan. Het is nu een voorbeeld van duurzaamheid. Maar waarom zijn er zo weinig mensen?

  https://www.oneworld.nl/duurzaamheid/welkom-in-het-eco-paradijs/

 • De Ingenieur - ENERGIEOPSLAG MET WATER KAN IN NEDERLAND 21 september 2018

  Nederland zou werk moeten maken van het bouwen van een ondergrondse waterkrachtcentrale. Technisch is het goed mogelijk. Dat zegt de 86-jarige Jan Huynen, die gisteren promoveerde op dit onderwerp.

  Nederland loopt qua duurzame energie nog achter op andere landen, maar we zijn onze achterstand aan het inhalen. Er komen steeds meer zonnepanelen op huizen, de eerste zonneparken zijn aangelegd en ook windparken op zee worden steeds groter.

  Daardoor zal de CO2-uitstoot van ons land dalen. Maar de onbetrouwbaarheid van zon en wind brengt een risico met zich mee: we kunnen ineens zonder stroom zitten in Nederland.

  https://www.deingenieur.nl/artikel/energieopslag-met-water-kan-in-nederland

 • One World - Zo ziet het kantoor van de toekomst eruit 21 september 2018

  Een glansrol voor algen en schimmels

  Niet alleen hightech snufjes gaan de toekomst van kantoorgebouwen bepalen; om de panden energieneutraal te maken, gaat de natuur een cruciale rol spelen, zegt futuroloog Maurits Kreijveld.

  https://www.oneworld.nl/powerswitch/bedrijf/het-kantoor-van-de-toekomst/

 • Groene Courant - Greenwheels en NS introduceren elektrische deelauto 20 september 2018

  NS en Greenwheels hebben de eerste 2 Volkswagen e-Golfs gelanceerd. De elektrische deelauto’s zijn vanaf nu te vinden bij de energieneutrale parkeergarage naast station Driebergen-Zeist en bij station Rotterdam Centraal. President-directeur van NS Roger van Boxtel: ‘De reis van deur tot deur wordt steeds duurzamer. Dat moet ook.

  https://groenecourant.nl/wetenschap/greenwheels-en-ns-introduceren-elektrische-deelauto/

 • Duurzaam Nieuws - D66 en GroenLinks willen algeheel verbod op plastic tasjes in Den Haag 20 september 2018

  D66 en GroenLinks pleiten voor een verbod op plastic tasjes in Den Haag. Ondernemers mogen een plastic tas op dit moment nog tegen betaling verstrekken aan hun klanten. Als het aan de twee grootste progressieve partijen van Den Haag ligt, komt er snel een algeheel verbod. “De plasticsoep in zee is een groot probleem voor mens en dier. Door plastic in de ban te doen kunnen we het probleem aanpakken. Daarom vragen wij het stadsbestuur om het verstrekken van plastic tasjes in de hele stad te verbieden”, aldus raadslid Daniel Scheper (D66).

  https://www.duurzaamnieuws.nl/d66-en-groenlinks-willen-algeheel-verbod-op-plastic-tasjes-in-den-haag/

 • One World - Amandelmelk in de cappuccino? Nee, dankje 17 september 2018

  Welke plantaardige drank is het duurzaamst?
  Koemelk laten staan? Prima! Maar wat is dan het beste alternatief? Soja-, rijst-, cashew-, hazelnoot-, kokos- of haverdrank: het is een lijst om gek van te worden. Zijn ze allemaal even duurzaam?

  https://www.oneworld.nl/achtergrond/amandelmelk-in-de-cappuccino-nee-dankje/

 • Duurzaam Actueel - Studenten winnen wereldkampioenschap met hightech ligfiets 17 september 2018

  Wielrenster Lieke de Cock heeft het wereldkampioenschap snelfietsen gewonnen door met 120 km/u door de Nevadawoestijn in Amerika te fietsen. Dit deed ze in de VeloX 8 van het Human Power Team, een aerodynamische hightech ligfiets ontworpen en gebouwd door studenten van de TU Delft en Vrije Universiteit Amsterdam. Het studententeam deed mee aan de World Human Powered Speed Challenge, een internationale competitie waarin topsporters op aerodynamische fietsen strijden om de hoogste snelheid. Atletes Lieke de Cock en Jennifer Breet raceten voor het Human Power Team in de categorie vrouwen en wonnen het wereldkampioenschap door zowel eerste als tweede te worden.

  https://duurzaam-actueel.nl/studenten-winnen-wereldkampioenschap-met-hightech-ligfiets/

 • Duurzaam Nieuws - Groei biologisch in Nederland blijft achter bij buitenland 16 september 2018

  De totale omzet van biologische producten in Nederland is met 5 procent gestegen in 2017 tot ruim 1,5 miljard euro. Maar het marktaandeel blijft nog sterk achter bij landen als Denemarken, Zweden, Duitsland en de VS. De stijging in Nederland komt door meer biologische omzet in de supermarkten en horeca. Daarnaast groeit het aantal gecertificeerde boeren en het aantal bio-hectares in Nederland, waardoor de aanwas van biologische producten in Nederland in lijn is met de mondiale biologische omzetgroei naar bijna 100 miljard. Dit blijkt uit het  jaarlijkse Bionext Trendrapport 2017 met daarin de meest complete Nederlandse en mondiale ontwikkelingen van biologische landbouw en voeding.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/groei-biologisch-in-nederland-blijft-achter-bij-buitenland/

 • Duurzaam Actueel - Nederlandse start-up wint half miljoen euro voor luchtbellengordijn tegen plasticsoep 15 september 2018

  De Amsterdamse start-up The Great Bubble Barrier is de winnaar van de Postcode Lottery Green Challenge 2018. Tijdens de finale wist de 29-jarige Anne Marieke Eveleens de internationale jury te overtuigen met haar ‘Bubble Barrier’, een revolutionair luchtbellengordijn om de plasticsoep in onze oceanen te bestrijden. Als winnaar krijgt zij een cheque van 500.000 euro om haar groene innovatie verder te ontwikkelen.

  https://duurzaam-actueel.nl/nederlandse-start-up-wint-half-miljoen-euro-voor-luchtbellengordijn-tegen-plasticsoep/

 • One World - Klimaatverzet onder Trump 14 september 2018

  Hoe burgers, bedrijven, staten en steden het heft in eigen handen nemen. 
  De Amerikaanse president Trump kiest voor kolen. Maar bedrijven als Google en Walmart hebben hoge ambities om de CO₂-uitstoot te reduceren. Ook Amerikaanse burgers, steden en staten zitten niet stil. Slagen ze erin om de Klimaatdoelen van Parijs te behalen?

  https://www.oneworld.nl/powerswitch/klimaatverzet-onder-trump/

 • Duurzaam Nieuws - Schoonmaak van de oceanen is begonnen 13 september 2018

  Na de succesvolle start van The Ocean Cleanup, het eerste systeem dat plasticsoep gaat opruimen in de Grote Oceaan, is de jonge Nederlandse uitvinder Boyan Slat klaar voor fase twee van zijn project: de ophaling en recycling van het plastic en het onderzoek naar de afkomst ervan. 

  https://www.duurzaamnieuws.nl/schoonmaak-van-de-oceanen-is-begonnen/

 • Duurzaam Bedrijfsleven - NS maakt openbaar vervoer stukje duurzamer met biobrandstof 12 september 2018

  De bussen die NS inzet als vervanging voor treinen rijden vanaf 1 januari 2019 op biobrandstof uit afval. Hiermee maakt NS het openbaar vervoer wederom een stukje duurzamer. Eerder stapte de openbaar vervoerder al volledig over op windenergie voor de aandrijving van al zijn treinen.

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/mobiliteit/29899/ns-maakt-openbaar-vervoer-een-stukje-duurzamer-met-biobrandstof

 • Trouw - De aanpak van microplastics zit vol haken en ogen 11 september 2018

  Microplastics zijn een bron van milieuvervuiling. De EU wil ze daarom aanpakken, maar welke precies is nog vaag. Het Europees Parlement stemt deze week over een motie die het toevoegen van microplastics aan producten verbiedt als er ‘goede alternatieven’ voor zijn. Cosmeticafabrikanten liggen onder vuur om hun producten aan te passen. Maar hoe terecht is dat?

  https://www.trouw.nl/groen/de-aanpak-van-microplastics-zit-vol-haken-en-ogen~a6a905d4/

 • Groene Courant - EVMonitor: aantal volledig elektrische auto’s verdubbelt in 2018 10 september 2018

  Het aantal volledig elektrische auto’s in Nederland zal naar verwachting in 2018 verdubbelen ten opzichte van 2017. Noord-Holland is koploper met elektrische personenvoertuigen en bussen. Noord-Brabant loopt voorop met het aantal elektrische vrachtwagens. Dit blijkt uit de EVMonitor, een tool van EVConsult waarmee snel en gedetailleerd inzicht kan worden verkregen in het elektrisch vervoer in Nederland.

  https://groenecourant.nl/elektrischeauto/evmonitor-aantal-volledig-elektrische-autos-verdubbelt-in-2018/

 • Duurzaam Nieuws - Veel insecten sterven uit, rest wordt plaag 9 september 2018

  Stijgende temperatuur doet het aantal insecten toenemen en maakt ze schadelijker voor de landbouw, waarschuwt onderzoek in Science. Vooral de graanproductie in Europa is kwetsbaar. Insecten brengen nu ook al schade toe aan de oogsten van maïs, graan en rijst, maar hun impact werd tot nog toe zelden meegenomen in de modellen die de impact van het klimaat op de landbouw voorspellen.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/veel-insecten-sterven-uit-rest-wordt-plaag/

 • Duurzaam Nieuws - Schonere vrachtwagens zijn ook goed voor de economie 8 september 2018

  Een resolute keuze voor schonere vrachtwagens levert niet alleen schonere lucht op. Ze creëert ook economische groei en 120.000 nieuwe banen, en vermindert Europese olie-import met miljarden vaten. Dat blijkt uit een studie door Cambridge Econometrics.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/schonere-vrachtwagens-zijn-ook-goed-voor-de-economie/

 • Trouw - Dobberende 'plasticvanger' van Nederlander vaart uit 8 september 2018

  De enorme zogenoemde 'plasticvanger' van het project The Ocean Cleanup is begonnen aan een grote reis. Het gevaarte, bedacht door de nu 24-jarige Nederlander Boyan Slat, gaat naar de Grote Oceaan om de 'plastic soep' die daar in zee ligt op te ruimen. Via een livestream op internet is dat te volgen.

  https://www.trouw.nl/groen/dobberende-plasticvanger-van-nederlander-vaart-uit~a0840338/

 • Duurzaam Actueel - Green Deal Brouwers zet in op duurzamer watergebruik 7 september 2018

  Green Deal Brouwers: op initiatief van minister Schauvliege sluiten 9 brouwerijen op 6 september een Green Deal met de Vlaamse overheid. Ze engageren zich om het waterverbruik bij het brouwen van bier te verminderen tegen 2022.

  https://duurzaam-actueel.nl/green-deal-brouwers-zet-in-op-duurzamer-watergebruik/

 • Duurzaam Nieuws - Nieuwe regeling niet op tijd: salderen nog tot 2021 6 september 2018

  Minister Wiebes van economische zaken krijgt de nieuwe regeling, die in de plaats zou moeten komen voor de salderingsregeling voor duurzame energie, niet op tijd klaar. Dat bleek bij behandeling van het onderwerp in de Tweede kamer.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/nieuwe-regeling-niet-op-tijd-salderen-nog-tot-2021/

 • Trouw - Zonnepanelen halen energie uit de Sahara en geven regen terug 6 september 2018

  Als je de Saharawoestijn vol zet met windmolens en zonnepanelen krijg je niet alleen heel veel energie, maar ook regen. Dat kan in die droge streken zorgen voor plantengroei, die weer zal leiden tot meer regen. 

  https://www.trouw.nl/home/zonnepanelen-halen-energie-uit-de-sahara-en-geven-regen-terug~aa8c35c2/

 • Duurzaam Nieuws - Geen importheffing meer op Chinese zonnepanelen 5 september 2018

  De importheffing op Chinese zonnepanelen die de Europese Commissie had ingesteld is opgeheven. De minimum importprijs was eerder al iets verlaagd maar is vanaf nu helemaal niet meer van toepassing. De Europese Commissie heeft vijf jaar lang Chinese zonnepanelen duurder gemaakt met heffingen. Zo moesten Europese fabrikanten van zonnepanelen worden beschermd.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/geen-importheffing-meer-op-chinese-zonnepanelen/

 • Windenergie Courant - Stichting De Noordzee en Natuur & Milieu gaan onderwaternatuur windparken versterken 3 september 2018

  Stichting De Noordzee en Natuur & Milieu starten een project voor het versterken van onderwaternatuur in windparken: de Rijke Noordzee. Het demonstratieproject levert een blauwdruk op voor natuurherstel onder water in alle windparken op zee. Tijdens een pilot in windpark Eneco Luchterduinen wordt onderzocht hoe natuurversterking en het opwekken van duurzame energie elkaar kunnen verrijken. In de pilot wordt samengewerkt met ASN Bank, Eneco en Van Oord.

  https://windenergiecourant.nl/wetenschap/stichting-de-noordzee-en-natuur-milieu-gaan-onderwaternatuur-windparken-versterken/

 • Duurzaam Nieuws - Einde van halogeenlampen in zicht 30 augustus 2018

  Vanaf 1 september dit jaar verdwijnt ook de halogeenpeer uit de handel. Vrijwel alle halogeenlampen van 230 Volt krijgen hetzelfde EU-verbod als de gloeilamp omdat veel zuinigere ledlampen in alle soorten en maten te koop zijn. Als je vandaag nog al je gloeilampen en halogeenlampen weggooit en vervangt door ledverlichting, bespaar je veel energie en zo’n €50 per jaar, berekent voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. In tegenstelling tot de meeste spullen en apparaten geldt voor onzuinige lampen juist dat weggooien milieuwinst oplevert.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/einde-van-halogeenlampen-in-zicht/

 • Duurzaam Nieuws - Voedingswaarde omlaag door toename CO2 30 augustus 2018

  Een stijging van het CO2-gehalte door menselijke activiteit leidt ertoe dat basisproducten zoals rijst en graan minder voedingsstoffen bevatten. Dat kan tot gevolg hebben dat 175 miljoen mensen tegen 2050 een tekort aan zink ontwikkelen, en 122 miljoen mensen een tekort aan proteïne. Dat blijkt uit een studie van de Harvard T.H. Chan School of Public Health. De onderzoekers constateerden ook dat 1 miljard vrouwen en kinderen een tekort aan ijzer kunnen ontwikkelen. Daarmee zouden ze een hoger risico lopen op bloedarmoede en andere kwalen en ziekten.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/voedingswaarde-omlaag-door-toename-co2/

 • Groene Courant - Nationale Huizen Route organiseert verkiezing duurzaamste huis van Nederland 29 augustus 2018

  Dit jaar vindt de verkiezing van het duurzaamste huis van Nederland plaats. Huiseigenaren van een duurzame woning kunnen zich tot en met 30 september 2018 aanmelden bij de Nationale Duurzame Huizen Route.

  https://groenecourant.nl/wetenschap/nationale-huizen-route-organiseert-verkiezing-duurzaamste-huis-van-nederland/

 • Duurzaam Actueel - Meer melkveebedrijven gaan voor zonnepanelen 28 augustus 2018

  Melkveehouders FrieslandCampina vergroten hun rol in de energietransitie. Het aantal melkveehouders dat de komende periode zonnepanelen krijgt via het FrieslandCampina Solar-programma is meer dan verdubbeld ten opzichte van vorig jaar. Aanvankelijk zouden er 344 extra melkveebedrijven meedoen. Het zijn er uiteindelijk 462 geworden. Daarmee komt het totaal aantal deelnemers aan het FrieslandCampina Solar-programma uit op 772 melkveebedrijven. In totaal kunnen er nu 840.000 panelen worden geplaatst. Deze voorzien in de helft van de elektriciteitsbehoefte van de productielocaties en kantoren van FrieslandCampina in Nederland.

  https://duurzaam-actueel.nl/meer-melkveebedrijven-gaan-voor-zonnepanelen/