• Duurzaam Nieuws - Steeds meer gemeenten leggen tiny forest aan 16 augustus 2018

  De twaalf Tiny Forest partnergemeenten die dit najaar hun eerste minibos aanplanten zijn: Almere, Alphen aan den Rijn, Apeldoorn, Den Bosch, Goes en omstreken, Groningen, Hardenberg, Leiden, Maastricht, Meppel, Uithoorn en Utrecht. Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Zo’n minibos in de buurt zorgt voor een gezondere leefomgeving en brengt buurtbewoners dichter bij elkaar. Na de oproep van IVN Natuureducatie begin juni om partnergemeente te worden meldden 55 gemeenten zich aan, waaruit de eerste twaalf geselecteerd zijn. Zij leggen de komende drie jaar in totaal 56 Tiny Forests aan in samenwerking met IVN, scholen en buurtbewoners.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/steeds-meer-gemeenten-leggen-tiny-forest-aan/

 • Duurzaam Nieuws - Binnenkort maken we groene waterstof op de Noordzee 16 augustus 2018

  Een recent vrijgegeven studie door Energy Delta Institute toont aanzienlijke kostenbesparingen voor productie van groene waterstof  op de Noordzee aan.

  Door op beschikbare platformen groene waterstof te produceren uit windenergie van omringende windparken kan worden uitgespaard op de aanleg van een kabelverbinding tussen het windpark en de eindverbruiker. Naast deze berekeningen is ook gekeken naar de kosten van offshore stroomomzetting in windturbines en het omzetten van aardgas in waterstof.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/binnenkort-maken-we-groene-waterstof-op-de-noordzee/

 • Duurzaam Nieuws - Domino-effect kan hittetijdperk onafwendbaar maken 14 augustus 2018

  Zelfs als de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs gehaald worden, dreigt een domino-effect de aarde in een ‘hitte-tijdperk’ te brengen. Als bepaalde drempels overschreden worden, zal de opwarming pas stabiliseren op 4 tot 5 graden, met een zeespiegelstijging tot 60 meter, blijkt uit nieuw internationaal onderzoek.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/domino-effect-kan-hittetijdperk-onafwendbaar-maken/

 • Duurzaam Nieuws - Noord-Holland heeft primeur met zonnecellen op de vangrail 9 augustus 2018

  Voor het eerst ter wereld zijn er zonnecellen op de vangrail aangebracht. Het gaat om een stuk van 72 meter op een vangrail naast de provinciale weg N194 bij Heerhugowaard. Het is een proef met flexibele folie met zonnecellen. Onderzocht wordt of op een veilige en duurzame manier energie kan worden opgewekt voor wegverlichting en matrixborden, of voor levering aan het elektriciteitsnet. De proef duurt een jaar. 

  https://www.duurzaamnieuws.nl/noord-holland-heeft-primeur-met-zonnecellen-op-de-vangrail/

 • Duurzaam Bedrijfsleven - Mijlpaal: 1 terawatt aan zonne- en windenergie geïnstalleerd 3 augustus 2018

  Bloomberg New Energy Finance komt met interessante nieuwe data naar buiten. Sinds 30 juni van dit jaar is er wereldwijd meer dan 1.000 gigawatt aan zonne- en windenergie geïnstalleerd, ofwel 1 terawatt. Goed nieuws: de volgende terawatt bereiken we al in 2023 en wordt ongeveer 43 procent goedkoper.  Dat voorspelt BNEF in een nieuwsbericht.

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/energie/29613/mijlpaal-1-terawatt-aan-zonne-en-windenergie-geinstalleerd

 • Duurzaam Bedrijfsleven - In deze wijk worden duurzame innovaties getest 2 augustus 2018

  Planten die energie opwekken, wandelpaden van slooppuin en natuurlijke infiltratie van hemelwater. De wijk Kerckebosch Zeist is een proeftuin voor duurzame wijkontwikkeling. Duurzame bedrijven kunnen daarvan profiteren. Het hoort inmiddels tot de standaard duurzame wijkoplossingen: ledverlichting waardoor energieverbruik vermindert en zonnepanelen op de daken voor duurzame energieopwekking. Ook in de wijk Kerckebosch in Zeist maken deze toepassingen onderdeel uit van de verduurzamingsplannen. Maar in de wijk gebeurt meer: planten wekken energie op, bomen worden zoveel mogelijk verplant in plaats van gekapt en de effecten van klimaatverandering worden verminderd door aanleg van wadi’s.

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/infra/29593/deze-wijk-is-een-duurzame-proeftuin
   

 • Duurzaam Nieuws - Het internet als slachtoffer van klimaatverandering 31 juli 2018

  Duizenden kilometer internetkabels langs de Amerikaanse kust lopen in de komende vijftien jaar al ernstig gevaar door overstromingen. Dat blijkt uit een analyse door Amerikaanse Universiteiten. De studie, die deze week werd voorgesteld op een bijeenkomst van netwerkingenieurs in de VS, waarschuwt dat de kwetsbaarheid van de infrastructuur langs de kust de stabiliteit van het internet in gevaar kan brengen. Het gaat om onder meer glasvezelkabels, datacentra en knooppunten die dichtbij het zeeniveau liggen.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/het-internet-als-slachtoffer-van-klimaatverandering/

 • FD - Rijksoverheid wil gasverbruik in 2030 voor de helft groen hebben 31 juli 2018

  De helft van het gasverbruik van de Rijksoverheid in 2030, dan in totaal circa 70 miljoen kuub per jaar, moet duurzaam zijn. Dat meldt energienieuwswebsite Energeia op basis van een vooraankondiging van een nieuwe aanbestedingsprocedure voor de gasleveringen aan de overheid.

  https://fd.nl/economie-politiek/1264464/rijksoverheid-wil-gasverbruik-in-2030-voor-de-helft-groen-hebben

 • Duuzaam Nieuws - Nog maar 13 procent van de oceanen is ongerept 30 juli 2018

  Amper 13 procent van de wereldwijde oppervlakte aan oceanen is onbeschadigd door menselijke activiteit. Als die gebieden niet snel worden beschermd, zullen ze binnen de 50 jaar verdwenen zijn, waarschuwt onderzoek in het tijdschrift Current Biology. Commerciële visvangst, scheepvaart en vervuiling treffen een steeds groter deel van de oceanen. Het percentage van de oppervlakte dat nog als ‘ongerept’ kan bestempeld worden, is nog amper 13 procent.
   
  https://www.duurzaamnieuws.nl/nog-maar-13-procent-van-de-oceanen-is-ongerept/

 • Duurzaam Nieuws - Hittegolf houdt verband met klimaatverandering 28 juli 2018

  De extreme hittegolf die Europa al weken in de ban houdt, is zonder twijfel mede het gevolg van de klimaatverandering, zeggen Britse klimaatwetenschappers. Klimaat- en milieugroeperingen roepen op tot actie. De hittegolf die Europa al weken in de band houdt, leidde onder meer tot de enorme bosbranden in Griekenland die al aan 79 mensen het leven kostten. Opvallend is dat het hittegebied zich helemaal tot aan de poolcirkel uitstrekt. Het land kampt met een brandrisico dat 43 procent hoger ligt dan normaal en riep al internationale hulp in.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/hitte-houdt-verband-met-klimaatverandering/

   

 • Trouw - Boeren gebruiken iets minder landbouwgif, maar spuiten meer per hectare 26 juli 2018

  Boeren gebruiken over de hele linie iets minder bestrijdingsmiddelen, maar per hectare grond gebruiken ze meer. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De laatste meting was in 2012, de jongste cijfers gaan tot en met 2016. De Nederlandse landbouw gebruikte in 2016 3,5 procent minder bestrijdingsmiddelen. Opgeteld ging het om 5,7 miljoen kilo. De gemiddelde dosering per hectare nam toe doordat het totale aantal hectaren waarop chemische middelen worden gebruikt met 5 procent afnam in die vier jaar.

  https://www.trouw.nl/groen/boeren-gebruiken-iets-minder-landbouwgif-maar-spuiten-meer-per-hectare~a19a63e9/

 • Rijkswaterstaat - Rivierhout verrijkt leven in Nijmeegse Spiegelwaal 24 juli 2018

  Rijkswaterstaat, ARK Natuurontwikkeling, Wereld Natuur Fonds (WWF) en gemeente Nijmegen hebben vandaag acht dode eikenbomen in de nevengeul bij Nijmegen geplaatst. Dood hout hoort van nature thuis in de Nederlandse rivieren. Op en rond dit hout vinden diverse soorten insecten en vissen hun leefgebied. Het plaatsen van dit zogenaamde ‘rivierhout’ is een belangrijke schakel in de voedselketen en verbetert de waterkwaliteit.

  https://www.rijkswaterstaat.nl/over-ons/nieuws/nieuwsarchief/2018/07/rivierhout-verrijkt-leven-in-nijmeegse-spiegelwaal.aspx

 • Duurzaam Actueel - Oesterbank keert terug in Noordzee. Eerste resultaten positief 22 juli 2018

  “Ze leven!” Een luid gejuich was te horen op de vissersboot. Initiatiefnemers WWF en ARK natuurontwikkeling hebben in samenwerking met onderzoekers van Wageningen Marine Research, Bureau Waardenburg en Sas Consultancy in mei een oesterbank geplaatst; op 24 meter diepte zijn ongeveer 80.000 Noorse platte oesters uitgezet en negen 3-D geprinte rifstructuren met oesters. Dit weekend vindt de eerste monitoring plaats.

  https://duurzaam-actueel.nl/oesterbank-keert-terug-in-noordzee-eerste-resultaten-positief/

 • Duurzaam Nieuws - Vakantie-uitstoot met 10% gestegen, met name door groei vliegvakanties 21 juli 2018

  De CO₂-emissie veroorzaakt door vakanties van Nederlanders is in 2017 met 10 procent toegenomen tot een recordhoogte van 15,8 Megaton. Sinds 2002 zijn de totale emissies met bijna een kwart toegenomen. Daarbij speelde vooral de luchtvaartemissies door de groei van het aantal verre vliegvakanties een belangrijke rol. Dat blijkt uit de jaarlijkse analyse van de carbon footprint van de Nederlandse vakantieganger door het Centre for Sustainability, Tourism and Transport (CSTT) van NHTV Breda. Voor de analyse is gebruik gemaakt van gegevens uit het ContinuVakantieOnderzoek (CVO), beschikbaar gesteld door NBTC-NIPO Research.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/vakantie-uitstoot-met-10-gestegen-met-name-door-groei-vliegvakanties/

 • Duurzaam Nieuws - Ierland haalt investeringen weg uit fossiele energie 17 juli 2018

  Ierland verkoopt alle investeringen in gas, olie en steenkool. Het wordt daarmee het eerste land ter wereld dat zich aansluit bij de divestment-campagne. Bij divestment (desinvesteren) wordt de strijd tegen de klimaatverandering via aandelenportefeuilles gevoerd. Activisten roepen instellingen, overheden en andere aandeelhouders op om hun investeringen in vuile energie van de hand te doen. Met succes: in enkele jaren tijd is de beweging uitgegroeid van een kleinschalig initiatief aan universiteiten tot een wereldwijd fenomeen.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/ierland-haalt-investeringen-weg-uit-fossiele-energie/

 • Duurzaam Actueel - Staatsbosbeheer werkt aan beter klimaat en mooier landschap 13 juli 2018

  Staatsbosbeheer: dinsdag ontving minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat het Voorstel op hoofdlijnen van het Klimaatakkoord. Hierin worden voorstellen gedaan om de Nederlandse bijdrage aan de internationale klimaatdoelen vorm te geven. Bos, natuur, landschap en het duurzaam gebruik van grondstoffen zoals hout spelen een aanzienlijke rol in het halen van de klimaatafspraken. In dit Voorstel op hoofdlijnen worden verschillende aanbevelingen gedaan waar Staatsbosbeheer als grootste bos- en natuurbeheerder een belangrijke rol in kan vervullen. De klimaatafspraken zijn een maatschappelijke opgave, waar Staatsbosbeheer graag een bijdrage aan levert.

  https://duurzaam-actueel.nl/staatsbosbeheer-werkt-aan-beter-klimaat-en-mooier-landschap/

 • Groene Courant - 1,9 miljoen euro voor snellaadplein elektrische auto’s in Rotterdam 13 juli 2018

  Het consortium FLEX EV heeft 1,9 miljoen euro subsidie ontvangen uit de nationale subsidieregeling DKTI-Transport voor het realiseren van een innovatief snellaadplein aan de zuidkant van Rotterdam en de aanschaf van 34 elektrische voertuigen.

  https://groenecourant.nl/elektrischeauto/19-miljoen-euro-voor-snellaadplein-elektrische-autos-in-rotterdam/

 • Duurzaam Actueel - Winnend plan voor Cartesiusdriehoek laat bewoners langer en gezonder leven 12 juli 2018

  Nieuwe toekomst voor voormalig werk- en rangeerterrein van NS in Utrecht
  De Cartesiusdriehoek in Utrecht wordt getransformeerd tot eerste blue zone in stedelijk gebied, dat blijkt uit het winnende plan ‘Blue District’ van MRP Development en Ballast Nedam Development voor de verkoop en ontwikkeling van het gebied. Het team is door NS en de gemeente Utrecht geselecteerd om de nieuwe Utrechtse woonwijk te ontwikkelen en tekende hiervoor vandaag de intentieovereenkomst. Het plan is gebaseerd op een wetenschappelijke theorie over plekken op de wereld waar mensen langer, gezonder en gelukkiger leven, de zogenaamde blue zones.

  ​​​​​​​https://duurzaam-actueel.nl/winnend-plan-voor-cartesiusdriehoek-laat-bewoners-langer-en-gezonder-leven/​​​​​​​

 • Groene Courant - LeasePlan en Allego introduceren woon-werklaadservice 12 juli 2018

  LeasePlan en Allego hebben een samenwerking aangekondigd om elektrisch rijdende klanten van LeasePlan zowel thuis als op het werk toegang te geven tot eigen laadpunten. De laadpunten zijn geschikt voor alle elektrische voertuigen, gebruiken load-balancing en de stroomkosten worden automatisch verrekend.

  https://groenecourant.nl/elektrischeauto/leaseplan-en-allego-introduceren-woon-werklaadservice/

 • Duurzaam Nieuws - Chinees isolatiemateriaal blaast gat in ozonlaag 10 juli 2018

  Je bent goed bezig denk je. Isoleert je huis om minder energie te verspillen. Maar toch. Twee maanden geleden stelde de Amerikaanse meteorologische dienst NOAA vast dat de uitstoot van CFK’s, verantwoordelijk voor het groeiende gat in de ozonlaag, opnieuw aan het stijgen was. De oorzaak: de productie van goedkoop Chinees isolatiemateriaal.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/chinees-isolatiemateriaal-blaast-gat-in-ozonlaag/

 • Trouw - Klimaatdoelen? Deze boeren halen ze nu al 6 juli 2018

  DE STAAT VAN DE BOER
  Wat voor hun collega's nog toekomstmuziek is, doen koeienboeren in de Achterhoek al: werken met aandacht voor de natuur én daardoor meer verdienen. Alsof hij Abraham is die Lot de Jordaanvallei toont, zo staat Henk Jolink aan de rand van zijn erf. Kijk, wijst hij, ginds stroomt de Oude IJssel. De boerderij ligt op een zandrug. Over de landerijen tussen het woonhuis en de rivier kan Jolink, melkveehouder in het Gelderse Drempt, vertellen: het ene perceel pacht hij, op het volgende weidt hij zijn koeien, en daar in de verte mag de natuur haar gang gaan. "Duurzaamheid, daar moet je als boer gewoon iets mee", vindt Jolink.

  https://www.trouw.nl/groen/klimaatdoelen-deze-boeren-halen-ze-nu-al-~ac70289a/

 • Trouw - Het Nationale Klimaatakkoord: nog geen reden voor een feestje 5 juli 2018

  Dinsdag verschijnt het Nationale Klimaatakkoord. Reden voor een feestje? Nog even niet. Er wordt een vrij vage deal verwacht. Pijnlijke keuzes in de industrie en verkeer worden vooruit geschoven.
  Een overlegcircus was het. Eerst gemoedelijk, daarna verhit, zoals dat gaat met onderhandelingen die de eindstreep naderen. Toch kropen tientallen milieuorganisaties, overheden en bedrijven de afgelopen maanden steeds weer samen om het belangrijke Nationale Klimaatakkoord te kunnen sluiten.

  https://www.trouw.nl/groen/het-nationale-klimaatakkoord-nog-geen-reden-voor-een-feestje~a57629e4f/

 • Trouw - De gaskraan dicht? Slochteren heeft nog 240 kleine broe 4 juli 2018

  De Groningse gaskraan gaat in 2030 dicht. Alles wijst erop dat Nederlanders dan nog steeds 'gasverslaafd' zijn. Moeten de kleine gasveldjes overuren gaan draaien?
  Boven de strakke gevels glinsteren zonnepanelen, tot de nok aan toe. Het is apart om deze 39 huizen in het Schilderskwartier van Woerden zo te zien, want ze stammen uit de jaren zestig, dat is aan de bouwstijl nog af te leiden. Ze hebben net een facelift achter de rug, een totale renovatie. Woningcorporatie Groenwest maakte ze volledig duurzaam, met dikke isolatie. Alles draait nu zuinig op elektriciteit, van keukens tot ketels.

  https://www.trouw.nl/groen/de-gaskraan-dicht-slochteren-heeft-nog-240-kleine-broertjes~a3a1ee5b/

 • Duurzaam Nieuws - Groningse Energiebank stap naar gasvrij Nederland 3 juli 2018

  Via blockchain duurzame energie uitwisselen in één en dezelfde wijk en een innovatieve financieringswijze voor energiebesparende maatregelen in huis. Deze projecten onder de noemer ‘Groningse Energiebank’ kunnen een belangrijke stap zijn naar een aardgasloos Nederland. Wethouder Mattias Gijsbertsen presenteerde twee projecten aan Diederik Samsom tijdens het TransFuture Festival in Groningen.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/groningse-energiebank-stap-naar-gasvrij-nederland

 • Groene Courant - UNETO-VNI introduceert onlinetool Warmtepompverkenner 2 juli 2018

  UNETO-VNI introduceert samen met adviesbureau Business Development Holland (BDH) de online Warmtepompverkenner. Consumenten kunnen met behulp van de verkenner snel inzicht krijgen in het type warmtepomp dat geschikt is voor hun woning. 

  https://groenecourant.nl/algemeen/uneto-vni-introduceert-onlinetool-warmtepompverkenner/

 • Duurzaam Nieuws - Bomen in de stad net zo effectief als in regenwoud 30 juni 2018

  De meeste mensen denken niet aan Londen als een bos. Toch zijn er in de stad meer bomen dan mensen. En nu blijkt dat sommige delen van die stadsjungle evenveel CO2 per hectare opnemen als tropische regenwouden, schrijft Mathias Disney, onderzoeker aan het University College London.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/bomen-in-de-stad-net-zo-effectief-als-in-regenwoud/

 • Groene Courant - Provincie Noord-Holland kiest voor groen strooizout 26 juni 2018

  In de nabije toekomst zal er in Noord-Holland bij gladheid getest worden met ‘groen strooizout’, gemaakt van sap uit bermgras. Het project kan dankzij een Europese subsidie van 2,2 miljoen gaan proefdraaien op de N504 bij Alkmaar.

  https://groenecourant.nl/wetenschap/provincie-noord-holland-kiest-voor-groen-strooizout/

 • Duurzaam Actueel - Provincies en gemeenten in Groningen en Drenthe bestellen 1000 laadpalen 26 juni 2018

  De provincies Groningen en Drenthe gaan samen met 30 gemeenten 1000 openbare laadpalen voor elektrische auto’s bestellen. Eind vorig jaar tekenden beide provincies en energieorganisatie Enpuls de Green Deal Laadpalen tijdens de Klimaattop Noord-Nederland. Nu sluiten zich hier ook 30 gemeenten in Groningen en Drenthe bij aan. Komende maand ondertekenen alle samenwerkende partijen hiervoor een samenwerkingsovereenkomst. Om dit moment te markeren onthulden gedeputeerden Nienke Homan en Fleur Gräper-van Koolwijk, samen met betrokkenen, maandagmiddag 25 juni symbolisch een laadpaal bij P+R Hoogkerk.

  https://duurzaam-actueel.nl/provincies-en-gemeenten-in-groningen-en-drenthe-bestellen-1000-laadpalen/

 • Groene Courant - Start test in living lab: waterstofgas als alternatief voor aardgas 25 juni 2018

  Netwerkbedrijven Alliander, Enexis Groep en Stedin hebben in een living lab bij de TU Delft hun plan voor een Waterstof-straat gelanceerd: waterstofgas als alternatief voor aardgas. Geen aardgas meer binnen de bebouwde omgeving, maar groen waterstofgas. Of dat een praktisch bruikbare oplossing is, wordt met medewerking van netwerkbedrijven Alliander, Enexis Groep en Stedin onderzocht bij The Green Village.

  https://groenecourant.nl/wetenschap/start-test-in-living-lab-waterstofgas-als-alternatief-voor-aardgas/

 • Duurzaam Bedrijfsleven - RepAir t-shirt absorbeert vervuilde lucht terwijl je hem draagt 24 juni 2018

  Door het dragen van kleding bijdragen aan een schonere lucht? Het Italiaanse kledingmerk Kloters maakt het mogelijk. Kloters heeft namelijk een t-shirt ontworpen dat de uitstoot van twee auto’s kan absorberen.

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/retail/29071/repair-t-shirt-absorbeert-vervuilde-lucht-terwijl-je-hem-draagt

 • Duurzaam Actueel - Gebouwen in Nederland in 7 jaar tijd 50% energiezuiniger 23 juni 2018

  Ruim 60 marktpartijen presenteren Deltaplan Duurzame Renovatie

  Het energieverbruik van gebouwen gaat de komende 7 jaar met 50% omlaag. Uiteindelijk wordt al het vastgoed in Nederland geheel CO₂-neutraal. Deze ambitie stelt de Dutch Green Building Council (DGBC) in haar vandaag gepresenteerde Deltaplan Duurzame Renovatie, dat is ontwikkeld door ruim 60 grote marktpartijen. Het is een meerjarig verduurzamingsprogramma voor onder meer winkels, supermarkten, kantoren, logistieke centra en maatschappelijk vastgoed, waaronder scholen en zorg. De inzet is om het einddoel niet in 2050, zoals het kabinet ambieert, maar al in 2040 te realiseren. Dit is nodig om op tijd te voldoen aan de doelstelling van het Parijse klimaatakkoord.

  https://duurzaam-actueel.nl/gebouwen-in-nederland-in-7-jaar-tijd-50-energiezuiniger/

 • Duurzaam Bedrijfsleven - Deze huizen worden gezamenlijk een mini-energiecentrale 21 juni 2018

  In Voorhout worden all-electric woningen gerealiseerd die meer energie gaan opleveren dan dat ze verbruiken. Door onderlinge koppeling ontstaat een mini-energiecentrale. “We versnellen de energietransitie, mobiliteitstransitie én bouwtransitie”, zegt initiatiefnemer en CEO Adriaan Harthoorn van 4YEF (For Your Energy Freedom) op WeMakeThe.City over de zogenoemde Plusleven-woningen die de start-up in Voorhout bouwt.

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/stad-van-de-toekomst/29051/deze-huizen-worden-gezamenlijk-een-mini-energiecentrale

 • Groene Courant - Leeuwarden eerste binnenstad waar PostNL uitstootvrij gaat bezorgen 21 juni 2018

  Leeuwarden is de eerste binnenstad waar PostNL uitstootvrij gaat bezorgen. Alle pakketten in het centrum van de Friese hoofdstad worden voortaan elektrisch bezorgd. Wethouder Friso Douwstra nam in het kader van de Elfwegentocht het eerste elektrisch bezorgde pakket in ontvangst van Liesbeth Kaashoek, directeur Pakketten en Logistiek PostNL.

  https://groenecourant.nl/elektrischeauto/leeuwarden-eerste-binnenstad-waar-postnl-uitstootvrij-gaat-bezorgen/
   

 • Groene Courant - Eerste 2 bussen op groen gas gaan medio juli rijden op Texel 21 juni 2018

  Dankzij een samenwerking tussen schonebrandstoffenleverancier PitPoint, vervoerder Connexxion en xxx TESO wordt het openbaar vervoer op Texel duurzamer, schoner en zuiniger. Connexxion vervangt nog dit jaar dieselbussen door 2 groengasbussen.

  https://groenecourant.nl/elektrischeauto/eerste-2-bussen-op-groen-gas-gaan-medio-juli-rijden-op-texel/

 • Duurzaam Actueel - Provincie Drenthe heeft primeur met verkeersborden van bamboe 17 juni 2018

  De provincie Drenthe heeft de primeur in Nederland met het toepassen van bamboe verkeersborden. In Coevorden bij een van de twee nieuwe rotondes in de Europaweg (N863) zijn de verkeersborden uitgevoerd in bamboe in plaats van het gebruikelijke aluminium. Daarnaast zet de provincie bij de nieuwe beschoeiing van de Drentsche Hoofdvaart hergebruikt beton in.

  https://duurzaam-actueel.nl/provincie-drenthe-heeft-primeur-met-verkeersborden-van-bamboe/

 • Duurzaam Actueel - Ikea gaat voor duurzaam en stopt met plastic wegwerpproducten 16 juni 2018

  Ikea: er gaan drastische veranderingen komen in Europa om het zwerfafval en de plastic soep te verminderen. Zo kondigde de Europese Commissie onlangs al aan om wergwerpplastic zoals bordjes, bestek en bekers te verbieden. Ikea laat weten in 2020 te stoppen met wegwerpproducten als rietjes, borden en tassen. Daarnaast wil de Zweedse meubelgigant in 2030 alleen nog maar hernieuwbare en gerecyclede producten aanbieden.

  https://duurzaam-actueel.nl/ikea-gaat-voor-duurzaam-en-stopt-met-plastic-wegwerpproducten/

 • Duurzaam Nieuws - Antarctica, zuidpool smelt drie keer sneller dan vijf jaar geleden 15 juni 2018

  De ijskap op Antarctica smelt in een recordtempo en dreigt een enorme zeespiegelstijging te veroorzaken met rampzalige gevolgen overal ter wereld. Dat blijkt uit twee nieuwe, alarmerende studies in Nature.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/zuidpool-smelt-drie-keer-sneller-dan-vijf-jaar-gelden/

 • Duurzaam Nieuws - Geen palmolie meer in Europese autotank 15 juni 2018

  Europa maakt een definitief eind aan het gebruik van palmolie voor biobrandstof. Wel zal het nog tot 2030 duren voor de meeste palmolie uit onze brandstof verdwenen is. Het besluit is cruciaal voor de bescherming van het regenwoud en de mensen die er leven. Hun leefomgeving wordt verwoest door grenzeloos uitbreidende palmolieplantages. Op dit moment verdwijnt nog 51% van alle palmolie-import als biobrandstof in Europese dieselauto's. De vraag naar palmolie zal door het Europese besluit vanaf 2023 gestaag afnemen.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/geen-palmolie-meer-in-europese-autotank/

 • Trouw - Hoe ziet de wereld eruit als West-Antarctica in zee verdwijnt? 15 juni 2018

  Klimaatrampen liggen in het verschiet nu de wereld meer opwarmt dan de 2 graden die als bovengrens geldt. Veel grote steden moeten de gevolgen vrezen, nu de zeespiegel zeker 3 meter zal stijgen. Nederland zal niet buiten schot blijven.

  ​​​​​​​https://www.trouw.nl/groen/hoe-ziet-de-wereld-eruit-als-west-antarctica-in-zee-verdwijnt-~af4229a4/​​​​​​​

 • Duurzaam Bedrijfsleven - Europese Unie: ‘In 2030 moet 32 procent van alle energie hernieuwbaar zijn’ 14 juni 2018

  Onderhandelaren van de Europese Commissie, het Europees Parlement en de Raad hebben vandaag een akkoord bereikt over het gebruik van hernieuwbare energie in Europa. In 2030 moet het aandeel van hernieuwbare energie zijn gestegen tot 32 procent.

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/energie/28965/europese-unie-in-2030-moet-32-procent-van-alle-energie-hernieuwbaar-zijn