• Groene Courant - LeasePlan en Allego introduceren woon-werklaadservice 12 juli 2018

  LeasePlan en Allego hebben een samenwerking aangekondigd om elektrisch rijdende klanten van LeasePlan zowel thuis als op het werk toegang te geven tot eigen laadpunten. De laadpunten zijn geschikt voor alle elektrische voertuigen, gebruiken load-balancing en de stroomkosten worden automatisch verrekend.

  https://groenecourant.nl/elektrischeauto/leaseplan-en-allego-introduceren-woon-werklaadservice/

 • Duurzaam Nieuws - Chinees isolatiemateriaal blaast gat in ozonlaag 10 juli 2018

  Je bent goed bezig denk je. Isoleert je huis om minder energie te verspillen. Maar toch. Twee maanden geleden stelde de Amerikaanse meteorologische dienst NOAA vast dat de uitstoot van CFK’s, verantwoordelijk voor het groeiende gat in de ozonlaag, opnieuw aan het stijgen was. De oorzaak: de productie van goedkoop Chinees isolatiemateriaal.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/chinees-isolatiemateriaal-blaast-gat-in-ozonlaag/

 • Trouw - Klimaatdoelen? Deze boeren halen ze nu al 6 juli 2018

  DE STAAT VAN DE BOER
  Wat voor hun collega's nog toekomstmuziek is, doen koeienboeren in de Achterhoek al: werken met aandacht voor de natuur én daardoor meer verdienen. Alsof hij Abraham is die Lot de Jordaanvallei toont, zo staat Henk Jolink aan de rand van zijn erf. Kijk, wijst hij, ginds stroomt de Oude IJssel. De boerderij ligt op een zandrug. Over de landerijen tussen het woonhuis en de rivier kan Jolink, melkveehouder in het Gelderse Drempt, vertellen: het ene perceel pacht hij, op het volgende weidt hij zijn koeien, en daar in de verte mag de natuur haar gang gaan. "Duurzaamheid, daar moet je als boer gewoon iets mee", vindt Jolink.

  https://www.trouw.nl/groen/klimaatdoelen-deze-boeren-halen-ze-nu-al-~ac70289a/

 • Trouw - Het Nationale Klimaatakkoord: nog geen reden voor een feestje 5 juli 2018

  Dinsdag verschijnt het Nationale Klimaatakkoord. Reden voor een feestje? Nog even niet. Er wordt een vrij vage deal verwacht. Pijnlijke keuzes in de industrie en verkeer worden vooruit geschoven.
  Een overlegcircus was het. Eerst gemoedelijk, daarna verhit, zoals dat gaat met onderhandelingen die de eindstreep naderen. Toch kropen tientallen milieuorganisaties, overheden en bedrijven de afgelopen maanden steeds weer samen om het belangrijke Nationale Klimaatakkoord te kunnen sluiten.

  https://www.trouw.nl/groen/het-nationale-klimaatakkoord-nog-geen-reden-voor-een-feestje~a57629e4f/

 • Trouw - De gaskraan dicht? Slochteren heeft nog 240 kleine broe 4 juli 2018

  De Groningse gaskraan gaat in 2030 dicht. Alles wijst erop dat Nederlanders dan nog steeds 'gasverslaafd' zijn. Moeten de kleine gasveldjes overuren gaan draaien?
  Boven de strakke gevels glinsteren zonnepanelen, tot de nok aan toe. Het is apart om deze 39 huizen in het Schilderskwartier van Woerden zo te zien, want ze stammen uit de jaren zestig, dat is aan de bouwstijl nog af te leiden. Ze hebben net een facelift achter de rug, een totale renovatie. Woningcorporatie Groenwest maakte ze volledig duurzaam, met dikke isolatie. Alles draait nu zuinig op elektriciteit, van keukens tot ketels.

  https://www.trouw.nl/groen/de-gaskraan-dicht-slochteren-heeft-nog-240-kleine-broertjes~a3a1ee5b/

 • Duurzaam Nieuws - Groningse Energiebank stap naar gasvrij Nederland 3 juli 2018

  Via blockchain duurzame energie uitwisselen in één en dezelfde wijk en een innovatieve financieringswijze voor energiebesparende maatregelen in huis. Deze projecten onder de noemer ‘Groningse Energiebank’ kunnen een belangrijke stap zijn naar een aardgasloos Nederland. Wethouder Mattias Gijsbertsen presenteerde twee projecten aan Diederik Samsom tijdens het TransFuture Festival in Groningen.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/groningse-energiebank-stap-naar-gasvrij-nederland

 • Groene Courant - UNETO-VNI introduceert onlinetool Warmtepompverkenner 2 juli 2018

  UNETO-VNI introduceert samen met adviesbureau Business Development Holland (BDH) de online Warmtepompverkenner. Consumenten kunnen met behulp van de verkenner snel inzicht krijgen in het type warmtepomp dat geschikt is voor hun woning. 

  https://groenecourant.nl/algemeen/uneto-vni-introduceert-onlinetool-warmtepompverkenner/

 • Duurzaam Nieuws - Bomen in de stad net zo effectief als in regenwoud 30 juni 2018

  De meeste mensen denken niet aan Londen als een bos. Toch zijn er in de stad meer bomen dan mensen. En nu blijkt dat sommige delen van die stadsjungle evenveel CO2 per hectare opnemen als tropische regenwouden, schrijft Mathias Disney, onderzoeker aan het University College London.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/bomen-in-de-stad-net-zo-effectief-als-in-regenwoud/

 • Groene Courant - Provincie Noord-Holland kiest voor groen strooizout 26 juni 2018

  In de nabije toekomst zal er in Noord-Holland bij gladheid getest worden met ‘groen strooizout’, gemaakt van sap uit bermgras. Het project kan dankzij een Europese subsidie van 2,2 miljoen gaan proefdraaien op de N504 bij Alkmaar.

  https://groenecourant.nl/wetenschap/provincie-noord-holland-kiest-voor-groen-strooizout/

 • Duurzaam Actueel - Provincies en gemeenten in Groningen en Drenthe bestellen 1000 laadpalen 26 juni 2018

  De provincies Groningen en Drenthe gaan samen met 30 gemeenten 1000 openbare laadpalen voor elektrische auto’s bestellen. Eind vorig jaar tekenden beide provincies en energieorganisatie Enpuls de Green Deal Laadpalen tijdens de Klimaattop Noord-Nederland. Nu sluiten zich hier ook 30 gemeenten in Groningen en Drenthe bij aan. Komende maand ondertekenen alle samenwerkende partijen hiervoor een samenwerkingsovereenkomst. Om dit moment te markeren onthulden gedeputeerden Nienke Homan en Fleur Gräper-van Koolwijk, samen met betrokkenen, maandagmiddag 25 juni symbolisch een laadpaal bij P+R Hoogkerk.

  https://duurzaam-actueel.nl/provincies-en-gemeenten-in-groningen-en-drenthe-bestellen-1000-laadpalen/

 • Groene Courant - Start test in living lab: waterstofgas als alternatief voor aardgas 25 juni 2018

  Netwerkbedrijven Alliander, Enexis Groep en Stedin hebben in een living lab bij de TU Delft hun plan voor een Waterstof-straat gelanceerd: waterstofgas als alternatief voor aardgas. Geen aardgas meer binnen de bebouwde omgeving, maar groen waterstofgas. Of dat een praktisch bruikbare oplossing is, wordt met medewerking van netwerkbedrijven Alliander, Enexis Groep en Stedin onderzocht bij The Green Village.

  https://groenecourant.nl/wetenschap/start-test-in-living-lab-waterstofgas-als-alternatief-voor-aardgas/

 • Duurzaam Bedrijfsleven - RepAir t-shirt absorbeert vervuilde lucht terwijl je hem draagt 24 juni 2018

  Door het dragen van kleding bijdragen aan een schonere lucht? Het Italiaanse kledingmerk Kloters maakt het mogelijk. Kloters heeft namelijk een t-shirt ontworpen dat de uitstoot van twee auto’s kan absorberen.

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/retail/29071/repair-t-shirt-absorbeert-vervuilde-lucht-terwijl-je-hem-draagt

 • Duurzaam Actueel - Gebouwen in Nederland in 7 jaar tijd 50% energiezuiniger 23 juni 2018

  Ruim 60 marktpartijen presenteren Deltaplan Duurzame Renovatie

  Het energieverbruik van gebouwen gaat de komende 7 jaar met 50% omlaag. Uiteindelijk wordt al het vastgoed in Nederland geheel CO₂-neutraal. Deze ambitie stelt de Dutch Green Building Council (DGBC) in haar vandaag gepresenteerde Deltaplan Duurzame Renovatie, dat is ontwikkeld door ruim 60 grote marktpartijen. Het is een meerjarig verduurzamingsprogramma voor onder meer winkels, supermarkten, kantoren, logistieke centra en maatschappelijk vastgoed, waaronder scholen en zorg. De inzet is om het einddoel niet in 2050, zoals het kabinet ambieert, maar al in 2040 te realiseren. Dit is nodig om op tijd te voldoen aan de doelstelling van het Parijse klimaatakkoord.

  https://duurzaam-actueel.nl/gebouwen-in-nederland-in-7-jaar-tijd-50-energiezuiniger/

 • Duurzaam Bedrijfsleven - Deze huizen worden gezamenlijk een mini-energiecentrale 21 juni 2018

  In Voorhout worden all-electric woningen gerealiseerd die meer energie gaan opleveren dan dat ze verbruiken. Door onderlinge koppeling ontstaat een mini-energiecentrale. “We versnellen de energietransitie, mobiliteitstransitie én bouwtransitie”, zegt initiatiefnemer en CEO Adriaan Harthoorn van 4YEF (For Your Energy Freedom) op WeMakeThe.City over de zogenoemde Plusleven-woningen die de start-up in Voorhout bouwt.

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/stad-van-de-toekomst/29051/deze-huizen-worden-gezamenlijk-een-mini-energiecentrale

 • Groene Courant - Leeuwarden eerste binnenstad waar PostNL uitstootvrij gaat bezorgen 21 juni 2018

  Leeuwarden is de eerste binnenstad waar PostNL uitstootvrij gaat bezorgen. Alle pakketten in het centrum van de Friese hoofdstad worden voortaan elektrisch bezorgd. Wethouder Friso Douwstra nam in het kader van de Elfwegentocht het eerste elektrisch bezorgde pakket in ontvangst van Liesbeth Kaashoek, directeur Pakketten en Logistiek PostNL.

  https://groenecourant.nl/elektrischeauto/leeuwarden-eerste-binnenstad-waar-postnl-uitstootvrij-gaat-bezorgen/
   

 • Groene Courant - Eerste 2 bussen op groen gas gaan medio juli rijden op Texel 21 juni 2018

  Dankzij een samenwerking tussen schonebrandstoffenleverancier PitPoint, vervoerder Connexxion en xxx TESO wordt het openbaar vervoer op Texel duurzamer, schoner en zuiniger. Connexxion vervangt nog dit jaar dieselbussen door 2 groengasbussen.

  https://groenecourant.nl/elektrischeauto/eerste-2-bussen-op-groen-gas-gaan-medio-juli-rijden-op-texel/

 • Duurzaam Actueel - Provincie Drenthe heeft primeur met verkeersborden van bamboe 17 juni 2018

  De provincie Drenthe heeft de primeur in Nederland met het toepassen van bamboe verkeersborden. In Coevorden bij een van de twee nieuwe rotondes in de Europaweg (N863) zijn de verkeersborden uitgevoerd in bamboe in plaats van het gebruikelijke aluminium. Daarnaast zet de provincie bij de nieuwe beschoeiing van de Drentsche Hoofdvaart hergebruikt beton in.

  https://duurzaam-actueel.nl/provincie-drenthe-heeft-primeur-met-verkeersborden-van-bamboe/

 • Duurzaam Actueel - Ikea gaat voor duurzaam en stopt met plastic wegwerpproducten 16 juni 2018

  Ikea: er gaan drastische veranderingen komen in Europa om het zwerfafval en de plastic soep te verminderen. Zo kondigde de Europese Commissie onlangs al aan om wergwerpplastic zoals bordjes, bestek en bekers te verbieden. Ikea laat weten in 2020 te stoppen met wegwerpproducten als rietjes, borden en tassen. Daarnaast wil de Zweedse meubelgigant in 2030 alleen nog maar hernieuwbare en gerecyclede producten aanbieden.

  https://duurzaam-actueel.nl/ikea-gaat-voor-duurzaam-en-stopt-met-plastic-wegwerpproducten/

 • Duurzaam Nieuws - Antarctica, zuidpool smelt drie keer sneller dan vijf jaar geleden 15 juni 2018

  De ijskap op Antarctica smelt in een recordtempo en dreigt een enorme zeespiegelstijging te veroorzaken met rampzalige gevolgen overal ter wereld. Dat blijkt uit twee nieuwe, alarmerende studies in Nature.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/zuidpool-smelt-drie-keer-sneller-dan-vijf-jaar-gelden/

 • Duurzaam Nieuws - Geen palmolie meer in Europese autotank 15 juni 2018

  Europa maakt een definitief eind aan het gebruik van palmolie voor biobrandstof. Wel zal het nog tot 2030 duren voor de meeste palmolie uit onze brandstof verdwenen is. Het besluit is cruciaal voor de bescherming van het regenwoud en de mensen die er leven. Hun leefomgeving wordt verwoest door grenzeloos uitbreidende palmolieplantages. Op dit moment verdwijnt nog 51% van alle palmolie-import als biobrandstof in Europese dieselauto's. De vraag naar palmolie zal door het Europese besluit vanaf 2023 gestaag afnemen.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/geen-palmolie-meer-in-europese-autotank/

 • Trouw - Hoe ziet de wereld eruit als West-Antarctica in zee verdwijnt? 15 juni 2018

  Klimaatrampen liggen in het verschiet nu de wereld meer opwarmt dan de 2 graden die als bovengrens geldt. Veel grote steden moeten de gevolgen vrezen, nu de zeespiegel zeker 3 meter zal stijgen. Nederland zal niet buiten schot blijven.

  ​​​​​​​https://www.trouw.nl/groen/hoe-ziet-de-wereld-eruit-als-west-antarctica-in-zee-verdwijnt-~af4229a4/​​​​​​​

 • Duurzaam Bedrijfsleven - Europese Unie: ‘In 2030 moet 32 procent van alle energie hernieuwbaar zijn’ 14 juni 2018

  Onderhandelaren van de Europese Commissie, het Europees Parlement en de Raad hebben vandaag een akkoord bereikt over het gebruik van hernieuwbare energie in Europa. In 2030 moet het aandeel van hernieuwbare energie zijn gestegen tot 32 procent.

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/energie/28965/europese-unie-in-2030-moet-32-procent-van-alle-energie-hernieuwbaar-zijn

 • Duurzaam Nieuws - Waterschappen zoeken briljante waterideeën 12 juni 2018

  Sterke dijken, schoon en voldoende water: de waterschappen werken hier dag in dag uit aan. De waterschappen willen dit werk zo goed en efficiënt mogelijk doen en staan daarom te springen om innovatieve ideeën en nieuwe technieken. Heeft u een vernieuwend en baanbrekend idee op het gebied van water? Zend uw innovatie dan in voor de Waterinnovatieprijs 2018!

  ​​​​​​​https://www.duurzaamnieuws.nl/waterschappen-zoeken-briljante-waterideeen/​​​​​​​

 • Duurzaam Nieuws - Nieuw keurmerk voor duurzaam wonen gelanceerd 10 juni 2018

  Dutch Green Building Council heeft op de PROVADA het DGBC Woonmerk gepresenteerd. Het keurmerk geeft een breed inzicht in de kwaliteiten van de woning en de omgeving, zowel voor bestaande bouw als nieuwbouw. Parallel aan de lancering ontving a.s.r. real estate de eerste certificaten voor projecten in Hilversum en Utrecht Terwijde. Beide projecten behaalden een very good score (drie van de vijf sterren).

  https://www.duurzaamnieuws.nl/nieuw-keurmerk-voor-duurzaam-wonen-gelanceerd/

 • Duurzaam Nieuws - Storelectric wint NAM70 Challenge met grootschalige opslag duurzame energie 10 juni 2018

  Storelectric Ltd. uit het Verenigd Koninkrijk is de winnaar geworden van de NAM70 Challenge. Hun innovatieve oplossing voor het grootschalig opslaan van duurzame energie, passend op de huidige infrastructuur, overtuigde de jury unaniem. Storelectric ontvangt €50.000,- en implementeert de voorgestelde innovatie samen met NAM. Hierdoor zal de energietransitie in Nederland een grote stap voorwaarts maken. Grootschalige energieopslag is namelijk een cruciale factor om de energietransitie in ons land te versnellen.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/storelectric-wint-nam70-challenge-voor-oplossing-grootschalige-opslag-duurzame-energie/

 • Duurzaam Actueel - Het eerste PlasticRoad fietspad van gerecycled plastic komt in Zwolle 8 juni 2018

  De PlasticRoad, de weg op basis van gerecycled plastic, wordt werkelijkheid. De provincie Overijssel en gemeente Zwolle bemachtigen de eerste pilots. In september is het eerste fietspad van plastic in Zwolle een feit. Een paar maanden later volgt het tweede fietspad elders in de provincie. Het concept PlasticRoad werd in 2015 gelanceerd door marktleider in de wegenbouw KWS (een Koninklijke VolkerWessels onderneming). In 2016 sloot KWS een partnerschap met Wavin en Total voor de verdere ontwikkeling van de PlasticRoad.

  https://duurzaam-actueel.nl/het-eerste-plasticroad-fietspad-van-gerecycled-plastic-komt-in-zwolle/

 • Duurzaam Bedrijfsleven - ‘Gasvrij wonen? Maak gebruik van oppervlaktewater’ 7 juni 2018

  Rijkswaterstaat en de Unie van Waterschappen stellen dat thermische energie uit oppervlaktewater (TEO) een duurzaam alternatief voor aardgas kan zijn. Bij grootschalige toepassing zou het kunnen voorzien in 25 tot 40 procent van de warmtevoorziening van gebouwen.

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/energie/28851/gasvrij-wonen-maak-gebruik-van-oppervlaktewater

 • Duurzaam Nieuws - Gevolgen gasloos wonen onbekend bij meeste consumenten 5 juni 2018

  Steeds meer organisaties en deskundigen zien de (hybride) warmtepomp als een serieus en duurzaam alternatief voor de traditionele cv-ketel. Tegelijkertijd blijkt dat consumenten nog maar weinig weten over de mogelijkheden van de warmtepomp. Ook hebben veel mensen geen idee of hun woning geschikt is voor verwarming met behulp van een warmtepomp. Het zijn enkele uitkomsten van een onderzoek dat allround technisch dienstverlener Feenstra deed onder een groot aantal huurders en bezitters van een eigen woning.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/gevolgen-gasloos-wonen-onbekend-bij-meeste-consumenten/

 • Duurzaam Nieuws - Tomaten gaan groeien op bio-CO2 3 juni 2018

  Glastuinders in de kop van Noord-Holland gaan hun gewassen voortaan laten groeien met BIO-CO2 dat wordt gewonnen uit de rookgassen van de bio-energiecentrale van HVC in Alkmaar. Chris Kuijten, directeur HVC: “Afvangen van BIO-CO2 uit rookgassen en afzetten als plantenvoeding aan tuinders leek een utopie, maar is na vier jaar voorbereiding werkelijkheid. HVC installeert momenteel in Alkmaar een afvang-installatie als demonstratieproef bij de bio-energiecentrale; de warmtebron die ook ruim 4.800 huishoudens in de regio Alkmaar van groene warmte voorziet. De installatie gaat dit jaar in bedrijf en we gaan het benutten van BIO-CO2 samen testen met de glastuinders uit de kop van Noord-Holland.”

  https://www.duurzaamnieuws.nl/tomaten-gaan-groeien-op-bio-co2/

 • Duurzaam Nieuws - Groene waterstof aan de basis van duurzame toekomst 3 juni 2018

  ‘De ontwikkeling van groene waterstof moet een belangrijke rol krijgen in het komende Klimaatakkoord en ook in het buitenlands beleid’. Die oproep deed Hans de Boer, voorzitter van VNO-NCW, tijdens de conferentie Nederland Waterstofland. Dankzij groene waterstof kan je windenergie opslaan en gebruiken op elk moment dat het je uitkomt. Daarnaast kan groene waterstof ons minder afhankelijk maken van Russisch gas en biedt het kansen voor Noord-Afrika.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/groene-waterstof-aan-de-basis-van-duurzame-toekomst/

 • Duurzaam Nieuws - Aandeel hernieuwbare energie naar 6,6 procent 3 juni 2018

  Het energieverbruik uit hernieuwbare bronnen in Nederland is in 2017 uitgekomen op 6,6 procent van het totale energieverbruik. Dit is een toename van 10 procent vergeleken met een jaar eerder. Het energieverbruik uit zon steeg met meer dan 30 procent. Het verbruik uit biomassa groeide ook, mede door een toename van het verbruik van biotransportbrandstoffen. Dit maakt het CBS bekend.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/aandeel-hernieuwbare-energie-naar-66-procent/

 • Trouw - Een gin-tonic zonder plastic rietje? Geen probleem, zeggen deze drie horecaondernemers 2 juni 2018

  Geen plastic rietjes, bestek of wattenstaafjes meer. Met een verbod dat de Europese Commissie deze week voorstelde, moet de plastic soep wat kleiner worden. Maar waar moet je dan je gin-tonic mee opslurpen of je frietje mee prikken? Geen probleem, zeggen deze drie horecaondernemers.

  https://www.trouw.nl/groen/een-gin-tonic-zonder-plastic-rietje-geen-probleem-zeggen-deze-drie-horecaondernemers~ab8c733b/

 • Duurzaam Actueel - FlexNode bouwt omkeerbare waterstof brandstofcel 27 mei 2018

  Binnen het Flexnode-project is een omkeerbare brandstofcelsysteem gebouwd waarbij niet alleen elektriciteit uit waterstof kan worden geproduceerd, maar ook andersom. Op die manier kunnen overschotten duurzame energie worden opgeslagen. Het gaat om een testopstelling op het Entrance-terrein in Groningen.

  https://duurzaam-actueel.nl/flexnode-bouwt-omkeerbare-waterstof-brandstofcel-op-entrance-terrein-groningen/

 • Duurzaam Actueel - Europese primeur Utrecht: 20 volledig elektrische auto’s op zon geladen na zonsondergang 25 mei 2018

   

  Een unieke inkijk in het energiesysteem van de toekomst: woensdag werden voor het eerst in Europa twintig volledig elektrische auto’s gelijktijdig geladen op de kracht van de zon, terwijl de zon al onder was. Bij de Jaarbeurs in Utrecht vond in het bijzijn van staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) een unieke demonstratie plaats van Smart Solar Charging. Naast de staatssecretaris waren onder meer burgemeester Jan van Zanen, directeur Jaarbeurs Albert Arp en de Utrechtse gedeputeerde Pim van den Berg aanwezig.

  https://duurzaam-actueel.nl/europese-primeur-utrecht-20-volledig-elektrische-autos-op-zon-geladen-na-zonsondergang/

 • Duurzaam Nieuws- NEMO heeft eerste worstje van kweekvlees 25 mei 2018

  NEMO Science Museum heeft het eerste commercieel verkochte kweekvlees worstje ter wereld in haar collectie opgenomen. Een worstje opgekweekt uit één cel van een eend. Een eend die nu nog steeds levend rondloopt.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/nemo-heeft-eerste-worstje-van-kweekvlees/

 • Duurzaam-Actueel - Bouw megabatterij Johan Cruijff ArenA van start 24 mei 2018

   

  In de Johan Cruijff ArenA is de bouw gestart van een megabatterij van 3MW. Het stadion heeft daardoor eind juni 2018 een wereldprimeur; de realisatie van het grootste energieopslagsysteem in een multifunctioneel gebouw bestaande uit onder andere honderden eerste generatie (gebruikte) Nissan LEAF batterijen. Dankzij de batterij wordt de energievoorziening in de ArenA nog betrouwbaarder en kan energie efficiënter worden gebruikt. In de toekomst kan het door projectpartners BAM, The Mobility House, Eaton en Nissan ontwikkelde innovatieve opslagsysteem ook een oplossing zijn voor andere energiebewuste bedrijven.

  https://duurzaam-actueel.nl/bouw-megabatterij-johan-cruijff-arena-van-start/

 • Duurzaam-Actueel - Vandenborre Winnaar Hansa Green Tour Start-Up Challenge 2018 23 mei 2018

  Vandenborre Energy Systems uit België is de winnaar van de Hansa Green Tour Start-Up Challenge 2018. Met een nieuwe innovatieve oplossing voor het opslaan van duurzaam opgewekte energie in waterstof voor thuisgebruik is de Solenco Powerbox een veelbelovende oplossing voor bestaande woningbouw om van het gas af te gaan zonder dure woningaanpassingen.

  https://duurzaam-actueel.nl/vandenborre-winnaar-hansa-green-tour-start-up-challenge-2018/

 • Duurzaam Nieuws - Schiermonnikoog gaat duurzaam melk produceren 20 mei 2018

  Boeren, Natuurmonumenten en gemeente Schiermonnikoog sluiten een deal voor een gezonde toekomst voor de zeven boerenbedrijven én de natuur op het eiland. De huidige melkveehouders lopen met hun intensieve bedrijfsvoering tegen milieugrenzen aan. De natuur en soortenrijkdom van de natte duinvalleien en de duinen op het eiland gaan in kwaliteit achteruit. Na een uitvoerige analyse en planvorming door het Louis Bolk Instituut hebben de partijen besloten om samen te werken aan een nieuw economisch perspectief voor de boeren, met een lagere milieubelasting en een rijkere natuur in de eilandpolder. Alle partijen beloven zich met het tekenen van de deal hiervoor in te spannen.

  ​​​​​​​https://www.duurzaamnieuws.nl/schiermonnikoog-gaat-duurzaam-melk-produceren/​​​​​​​

 • Duurzaam Nieuws - Klimaatakkoord gaat het land in 17 mei 2018

  Burgers krijgen de mogelijkheid rechtstreeks in gesprek te gaan met de onderhandelaars van het Klimaatakkoord. In mei en juni zijn hiervoor op vijf plaatsen in het land regiobijeenkomsten. Het is onderdeel van een reeks initiatieven om burgers nauwer te betrekken bij de grote veranderingen die nodig zijn om 49 procent minder Co2 uit te stoten.

  ​​​​​​​https://www.duurzaamnieuws.nl/klimaatakkoord-gaat-het-land-in/​​​​​​​

 • Trouw - Ruim 600 euro 'afsluitboete' voor huiseigenaar die gasloos gaat wonen, dat mag dus niet 16 mei 2018

  Wie gasvrij gaat wonen mag niet opdraaien voor hoge afsluitkosten. Dit heeft de landelijke geschillencommissie energie bepaald in een bindende uitspraak. Bram Bos, inwoner van Amsterdam, spande de zaak aan tegen de energienetbeheerder Liander, die 605 euro van Bos eiste voor het afsluiten van zijn verduurzaamde woning.

  https://www.trouw.nl/groen/ruim-600-euro-afsluitboete-voor-huiseigenaar-die-gasloos-gaat-wonen-dat-mag-dus-niet~ae519330/