• Duurzaam Nieuws- NEMO heeft eerste worstje van kweekvlees 25 mei 2018

  NEMO Science Museum heeft het eerste commercieel verkochte kweekvlees worstje ter wereld in haar collectie opgenomen. Een worstje opgekweekt uit één cel van een eend. Een eend die nu nog steeds levend rondloopt.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/nemo-heeft-eerste-worstje-van-kweekvlees/

 • Duurzaam-Actueel - Bouw megabatterij Johan Cruijff ArenA van start 24 mei 2018

   

  In de Johan Cruijff ArenA is de bouw gestart van een megabatterij van 3MW. Het stadion heeft daardoor eind juni 2018 een wereldprimeur; de realisatie van het grootste energieopslagsysteem in een multifunctioneel gebouw bestaande uit onder andere honderden eerste generatie (gebruikte) Nissan LEAF batterijen. Dankzij de batterij wordt de energievoorziening in de ArenA nog betrouwbaarder en kan energie efficiënter worden gebruikt. In de toekomst kan het door projectpartners BAM, The Mobility House, Eaton en Nissan ontwikkelde innovatieve opslagsysteem ook een oplossing zijn voor andere energiebewuste bedrijven.

  https://duurzaam-actueel.nl/bouw-megabatterij-johan-cruijff-arena-van-start/

 • Duurzaam-Actueel - Vandenborre Winnaar Hansa Green Tour Start-Up Challenge 2018 23 mei 2018

  Vandenborre Energy Systems uit België is de winnaar van de Hansa Green Tour Start-Up Challenge 2018. Met een nieuwe innovatieve oplossing voor het opslaan van duurzaam opgewekte energie in waterstof voor thuisgebruik is de Solenco Powerbox een veelbelovende oplossing voor bestaande woningbouw om van het gas af te gaan zonder dure woningaanpassingen.

  https://duurzaam-actueel.nl/vandenborre-winnaar-hansa-green-tour-start-up-challenge-2018/

 • Duurzaam Nieuws - Schiermonnikoog gaat duurzaam melk produceren 20 mei 2018

  Boeren, Natuurmonumenten en gemeente Schiermonnikoog sluiten een deal voor een gezonde toekomst voor de zeven boerenbedrijven én de natuur op het eiland. De huidige melkveehouders lopen met hun intensieve bedrijfsvoering tegen milieugrenzen aan. De natuur en soortenrijkdom van de natte duinvalleien en de duinen op het eiland gaan in kwaliteit achteruit. Na een uitvoerige analyse en planvorming door het Louis Bolk Instituut hebben de partijen besloten om samen te werken aan een nieuw economisch perspectief voor de boeren, met een lagere milieubelasting en een rijkere natuur in de eilandpolder. Alle partijen beloven zich met het tekenen van de deal hiervoor in te spannen.

  ​​​​​​​https://www.duurzaamnieuws.nl/schiermonnikoog-gaat-duurzaam-melk-produceren/​​​​​​​

 • Duurzaam Nieuws - Klimaatakkoord gaat het land in 17 mei 2018

  Burgers krijgen de mogelijkheid rechtstreeks in gesprek te gaan met de onderhandelaars van het Klimaatakkoord. In mei en juni zijn hiervoor op vijf plaatsen in het land regiobijeenkomsten. Het is onderdeel van een reeks initiatieven om burgers nauwer te betrekken bij de grote veranderingen die nodig zijn om 49 procent minder Co2 uit te stoten.

  ​​​​​​​https://www.duurzaamnieuws.nl/klimaatakkoord-gaat-het-land-in/​​​​​​​

 • Trouw - Ruim 600 euro 'afsluitboete' voor huiseigenaar die gasloos gaat wonen, dat mag dus niet 16 mei 2018

  Wie gasvrij gaat wonen mag niet opdraaien voor hoge afsluitkosten. Dit heeft de landelijke geschillencommissie energie bepaald in een bindende uitspraak. Bram Bos, inwoner van Amsterdam, spande de zaak aan tegen de energienetbeheerder Liander, die 605 euro van Bos eiste voor het afsluiten van zijn verduurzaamde woning.

  https://www.trouw.nl/groen/ruim-600-euro-afsluitboete-voor-huiseigenaar-die-gasloos-gaat-wonen-dat-mag-dus-niet~ae519330/
   

 • Duurzaam Nieuws - Certificering is geen garantie voor meer duurzaamheid 15 mei 2018

  Duurzame labels zouden consumenten moeten helpen bij het nemen van milieuvriendelijke beslissingen. Maar certificering staat meer duurzaamheid eigenlijk in de weg en zouden fors moeten worden aangepast, stelt een nieuw rapport van de Changing Markets Foundation.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/certificering-is-geen-garantie-voor-meer-duurzaamheid/

 • Duurzaam Nieuws - Uitstoot CO2 weer hoger 15 mei 2018

  De CO2-uitstoot in Nederland was in het eerste kwartaal 2,5 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal van 2017. Volgens de eerste berekening groeide in dezelfde periode het bruto binnenlands product (bbp) met 2,8 procent. De toename van de CO2–uitstoot komt vooral doordat huishoudens en de dienstverlening meer gas verbruikt hebben voor verwarming. Dit meldt het CBS op basis van de nieuwste kwartaalcijfers over de CO2-uitstoot.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/uitstoot-co2-weer-hoger/

 • Duurzaam Nieuws - Schone energie uit water, maar dan anders 15 mei 2018

  We kennen waterkracht uit stuwdammen en uit getijdestromen. Hier en daar wordt geprobeerd om de golfbeweging van het zee-opppervlak in stroom om te zetten. Ook de WaveRoller zet de energie van golven om in elektriciteit, maar dan onder water. De installatie wordt dicht onder de kust geplaatst op een diepte tussen 8 en 20 meter.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/schone-energie-uit-water-maar-dan-anders/

 • Solar Magazine - Californië verplicht zonnepanelen voor nieuwbouwwoningen 14 mei 2018

  Californië is de eerste staat in de Verenigde Staten die zonnepanelen op nieuwbouwwoningen verplicht. De California Energy Commission heeft het nieuwe Building Energy Efficiency Standards goedgekeurd.

  ​​​​​​​https://solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie/i16007/californie-verplicht-zonnepanelen-voor-nieuwbouwwoningen​​​​​​​

 • Duurzaam Bedrijfsleven - Costa Rica kondigt volledige ban op fossiele brandstoffen aan 11 mei 2018

  Costa Rica wil het eerste gedecarboniseerde land ter wereld woorden, onder andere door fossiele brandstoffen volledig te verbannen. Op dit moment haalt Costa Rica zijn elektriciteit al voor meer dan 99 procent uit hernieuwbare bronnen.

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/energie/28511/nieuw-doel-costa-rica-volledige-ban-op-gebruik-fossiele-brandstoffen

 • Duurzaam Bedrijfsleven - Albert Heijn wil af van plastic tasjes voor groente en fruit 11 mei 2018

  Albert Heijn wil af van de plastic tasjes die bij de groente- en fruitafdelingen liggen. Deze zomer begint de supermarktketen met een pilot in tien winkels waarbij verschillende alternatieven worden getest.

  ​​​​​​​https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/retail/28495/albert-heijn-wil-af-van-plastic-tasjes-voor-groente-en-fruit​​​​​​​

 • Windenergie Courant - Provincie Brabant organiseert fietsexcursie langs windmolenlocaties A16 11 mei 2018

  De provincie Brabant organiseert op donderdag 17 mei 3 fietsexcursies naar de toekomstige locaties voor windmolens langs de A16. De provincie wil belangstellenden een zo realistisch mogelijk beeld geven van de veranderingen in het landschap en zo het maatschappelijk draagvlak voor de windmolens behouden en zo mogelijk vergroten.

  https://windenergiecourant.nl/onshore/provincie-brabant-organiseert-fietsexcursie-langs-windmolenlocaties-a16/

 • Duurzaam Bedrijfsleven - Twee keer zo sterk beton met lagere CO2-voetafdruk 9 mei 2018

  Britse wetenschappers hebben een technologie ontwikkeld om grafeen in beton op te nemen. Het resultaat is beton dat twee keer zo sterk is als het huidige materiaal met een lagere CO2-voetafdruk.

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/recycling/28493/twee-keer-zo-sterk-beton-met-lagere-co2-voetafdruk

 • Duurzaam Actueel - Nieuw chemisch proces maakt productie van bioplastic eenvoudiger 8 mei 2018

  Onderzoekers van de KU Leuven hebben een nieuw procedé ontwikkeld om bio-afbreekbaar plastic te maken van melkzuur. De methode biedt nieuwe mogelijkheden om eenvoudiger en dus ook goedkoper bioplastic te produceren. Drinkbekers, verpakkingsmateriaal, theezakjes, plantpotjes die mee de grond ingaan … De voorbije jaren heeft bioplastic, ook wel PLA (polylactic acid) genoemd, zijn weg gevonden naar verschillende toepassingen. PLA-producten hebben allerlei voordelen. Ze worden gemaakt van een biologische grondstof, suiker, en zijn composteerbaar. Daarnaast is het biocompatibel en dus geschikt voor medisch gebruik in bijvoorbeeld chirurgische hechtdraad en schroeven. Het materiaal hoeft niet verwijderd te worden want het breekt veilig af in het lichaam.

  ​​​​​​​https://duurzaam-actueel.nl/nieuw-chemisch-proces-maakt-productie-van-bioplastic-eenvoudiger/​​​​​​​

 • Duurzaam Nieuws - Terug met die kurk 8 mei 2018

  Kurkretour is een nationaal programma voor hergebruik van kurk. Consumenten kunnen in Nederland gebruikte kurken inleveren in speciaal ontworpen displays in verschillende winkels, waaronder alle 20 Odin winkels, De Groene Winkel in Zeist, Gimsel Rotterdam, GoodyFood in Hilversum, en bij de Neleman wijnwinkel in Zutphen.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/terug-met-die-kurk/

 • Duurzaam Nieuws - Duurzaam shoppen bij IKEA 8 mei 2018

  IKEA heeft sinds kort een Sustainability Shop. Daar vinden bezoekers de duurzame verhalen achter IKEA en de producten – van de NORDRANA opbergsets die in Vietnam met de hand worden gemaakt in gecertificeerde centra tot de TOMAT plantenspuit gemaakt van gerecyclede plastic folies. Ook worden de bezoekers er geïnspireerd tot een duurzamer leven thuis. De Sustainability Shop krijgt een permanente plaats op de begane grond in IKEA Breda.

  ​​​​​​​https://www.duurzaamnieuws.nl/duurzaam-shoppen-bij-ikea/​​​​​​​

 • Duurzaam Nieuws - De duurzame uitdagingen voor chocolade 8 mei 2018

  Sociale verantwoordelijkheid en duurzaamheid van bedrijven zijn niet langer op angst gebaseerd, zoals in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw. Toen legden multinationals voor het eerst verband tussen duurzaamheid en zakelijk succes en was hun voornaamste motivatie hun kwetsbaarheid.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/de-duurzame-uitdagingen-voor-chocolade/

 • Duurzaam Actueel - Duurzaam adverteren? Bestaat dat? 7 mei 2018

  Het is inmiddels de talk of the town: de bouw van de enorme reclamemast, die wel érg dicht aan de A28 staat bij Assen. Het gevaarte wekt ontzag bij vriend en vijand. Begrijpelijk, met 2 LED schermen met een oppervlakte van 103 m2 per stuk. Om dit in perspectief te plaatsen: dit zijn 2 appartementen met 3 slaapkamers.

  ​​​​​​​https://duurzaam-actueel.nl/duurzaam-adverteren-bestaat-dat/​​​​​​​

 • Duurzaam Nieuws - Robots ontdekken grootste ‘dead zone’ ter wereld 6 mei 2018

  De dode zone in de Golf van Oman, waar het zeewater geen zuurstof of leven meer bevat, blijkt veel groter dan gedacht en groeit verder. Dat blijkt uit Brits onderzoek met onderwaterrobots. Wetenschappers vermoeden al langer dat er in  de regio een grote zuurstofarme zone is, maar grootschalig onderzoek was tot nog toe onmogelijk omdat de regio geplaagd wordt door spanningen en piraterij.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/robots-ontdekken-grootste-dead-zone-ter-wereld/​​​​​​​​​​​​​​

 • Trouw - Nederlands bedrijf wil schepen laten varen op oude pennen en tuinstoelen 3 mei 2018

  Als het aan het Nederlandse Bin2Barrel ligt, tanken schepen straks olie gewonnen uit niet-recyclebaar plastic. Een nieuwe fabriek in Amsterdam tovert weggegooid plastic om tot brandstof, die initiatiefnemer Bin2Barell wil verkopen aan de scheepvaart. Schippers hoeven dan geen zwaar vervuilende diesel of stookolie meer in hun tank te stoppen. De fabriek zal alleen plastic verwerken die niet-recyclebaar is. Dat zijn verpakkingen van eten, maar ook weggegooid speelgoed, tuinmeubilair, pennen en andere gebruiksartikelen.

  https://www.trouw.nl/groen/nederlands-bedrijf-wil-schepen-laten-varen-op-oude-pennen-en-tuinstoelen~a963a56d/

 • Trouw - Nieuwe batterij kan de doorbraak van elektrisch vliegen versnellen 3 mei 2018

  COLUMN

  Elektrische fietsen en elektrische auto's zijn inmiddels realiteit, elektrische bussen beginnen op de weg te verschijnen en elektrische vrachtwagens zullen niet lang meer op zich laten wachten. Wat nog een hele uitdaging lijkt, zijn elektrische vliegtuigen die groot genoeg zijn voor 100 of meer passagiers en verder kunnen vliegen dan van Amsterdam naar Eindhoven.

  https://www.trouw.nl/groen/nieuwe-batterij-kan-de-doorbraak-van-elektrisch-vliegen-versnellen~a7d8ca19/

 • CBS - Nederlandse economie vergroent, maar niet op elk vlak 30 april 2018

  De Nederlandse economie wordt steeds groener. De productieprocessen van bedrijven zijn schoner geworden en verbruiken naar verhouding minder grondstoffen. Ook zijn de productie en de werkgelegenheid van de bedrijven die milieugoederen en -diensten maken gestegen. De biodiversiteit en milieukwaliteit van de leefomgeving (bijvoorbeeld de waterkwaliteit) blijven echter achter. Dit blijkt uit cijfers van het CBS in de nieuwe publicatie Groene Groei, waarin ontwikkelingen van milieu-indicatoren in de periode 2000–2016 worden geëvalueerd.

  https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2018/18/nederlandse-economie-vergroent-maar-niet-op-elk-vlak

 • Groene Courant - Nieuwe waterstofauto uit Twente is zuiniger en sneller 27 april 2018

  Studententeam Green Team Twente van de Universiteit Twente heeft zijn nieuwe waterstofauto onthuld, de Aurora One, in de Grolsch Veste in Enschede. Deze strijdt in juli op wereldniveau om de titel meest zuinige en snelle stadsauto.

  https://groenecourant.nl/wetenschap/nieuwe-waterstofauto-uit-twente-is-zuiniger-en-sneller/

 • Groene Courant - Sleutelrol voor waterstof in 2 transitiescenario’s Berenschot 25 april 2018

  Om de klimaatdiscussie te faciliteren heeft Berenschot 2 uiterste scenario’s opgesteld en doorgerekend: een elektronenscenario en een moleculenscenario. In beide transitiepaden wordt de CO₂-emissie in 2050 teruggebracht naar vrijwel 0. De toekomst ligt waarschijnlijk ergens tussen deze 2 scenario’s in. De scenario’s sluiten elkaar niet uit en hebben grotendeels dezelfde infrastructuur. Combinaties zijn goed denkbaar, maar waterstof is daarbij wel de sleutel.

  https://groenecourant.nl/wetenschap/sleutelrol-voor-waterstof-in-2-transitiescenarios-berenschot/

 • Duurzaam Bedrijfsleven - Restwarmteproject levert energiebesparing op in Zeeland 24 april 2018

  Agro-foodbedrijven Lamb Weston / Meijer en Wiskerke Onions liggen op schema met de aanleg van een restwarmtekoppeling. Met dit systeem levert Lamb Weston / Meijer restwarmte voor het drogen van Wiskerke Onions’ uienoogst.

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/industrie/28315/restwarmteproject-levert-energiebesparing-op-in-zeeland

 • Duurzaam Nieuws - Bomen met gras temperen toenemende zomerhitte in de stad 24 april 2018

  Bomen koelen steden af, dat is bekend, maar met gras errond blijken ze de hitte nog beter te temperen. Zeker de robinia is op dat vlak een ideale stadsboom, concludeert Duits onderzoek.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/bomen-met-gras-temperen-toenemende-zomerhitte-in-de-stad/

 • Groene Courant - Eerste elektrische weg ter wereld geopend bij Stockholm 23 april 2018

  De eerste elektrische weg ter wereld die via een stroomrail in het wegdek het laden van elektrische voertuigen onderweg mogelijk maakt, is ingewijd nabij de luchthaven Arlanda ten noorden van Stockholm.

  https://groenecourant.nl/wetenschap/eerste-elektrische-weg-ter-wereld-geopend-bij-stockholm/

 • Duurzaam Actueel - Landal meest duurzame merk in de sector Travel en Leisure 22 april 2018

  Landal GreenParks is winnaar van de Sustainable Brand Index van 2018 in de categorie Travel en Leisure. Landal mag zich een jaar lang het meest duurzame reismerk van Nederland noemen op grond van onafhankelijk consumentenonderzoek. De onderscheiding werd gisteravond in Amsterdam uitgereikt door Harm Edens.

  https://duurzaam-actueel.nl/landal-meest-duurzame-merk-in-de-sector-travel-en-leisure/

 • Groene Courant - Klimaatakkoord voor minder broeikasgassen in de zeevaart 19 april 2018

  In Londen zijn op de slotdag van de conferentie van de Internationale Maritieme Organisatie (IMO) verregaande afspraken gemaakt over het fors terugdringen van de CO2-uitstoot door de zeevaart.

  De 173 bij de IMO aangesloten landen zijn het eens geworden dat de totale CO2-uitstoot van de internationale scheepvaart in 2050 moet zijn gehalveerd in vergelijking met 2008, en dat de sector daarna zo snel mogelijk volledig klimaatneutraal gaat werken. Om deze doelen te bereiken is een tussenstap afgesproken: in 2030 moeten schepen gemiddeld al 40 procent minder uitstoten. De afspraken zijn een belangrijke stap voor het verder uitwerken van maatregelen om de internationale scheepvaartsector versneld te vergroenen.

  ​​​​​​​https://groenecourant.nl/wetenschap/klimaatakkoord-voor-minder-broeikasgassen-in-de-zeevaart/

 • Duurzaam Bedrijfsleven - Abdij krijgt biologische waterzuivering 18 april 2018

  Trappistenabdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven krijgt de eerste Biomakerij van Nederland. Dit is simpel gezegd een biologische waterzuivering op basis van planten. Hoe dat eruit ziet, weet projectleider Jeannot Bergé. Hij vertelt erover in deze podcast.

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/recycling/28217/podcast-abdij-krijgt-biologische-waterzuivering

 • Duurzaam Bedrijfsleven- Inktloos printen: een nieuwe technologie met veel milieuvoordelen 17 april 2018

  Inkless heeft in een nieuwe investeringsronde € 1 mln opgehaald om hun nieuwe printtechnologie te verbeteren. De spin-off van de TU Delft maakt zwart-wit printen mogelijk zonder cartridges of toners.

  ​​​​​​​https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/recycling/28193/inktloos-printen-een-nieuwe-technologie-met-veel-milieuvoordelen​​​​​​​

 • Groene Courant - Warmtebedrijf Westland wil glastuinbouw van aardgas afhalen 9 april 2018

  Warmtebedrijf Westland wil de glastuinbouw van het aardgas afhalen. Het gaat de kassen in Nederlands belangrijkste glastuinbouwgebied verwarmen met restwarmte uit de Rotterdamse haven gecombineerd met geothermie. Hierdoor zullen glastuinbouwbedrijven in het Westland vanaf 2021 ruim 300 miljoen kubieke meter aardgas kunnen besparen, oplopend tot 900 miljoen kubieke meter in de jaren daarna.

  https://groenecourant.nl/algemeen/warmtebedrijf-westland-wil-glastuinbouw-van-aardgas-afhalen/

 • Trouw - Hoog op het dak wind zoeken kan helpen om flats aardgasvrij te maken 8 april 2018

  In de stad zet je niet zomaar windmolens neer. Maar een turbine past ook op daken. Dat kan helpen om flats en kantoren aardgasvrij te maken.
  Uit zijn auto tovert Alexander Suma (38) een ingeklapte telescoopladder tevoorschijn. Die ligt er altijd klaar, in de achterbak. Deze trap is voor de ondernemer in duurzame energie wat een mes is voor een slager, of een verrekijker voor een boswachter. Als Suma niet omhoog kan klauteren, is zijn baan moeilijk uit te voeren.

  https://www.trouw.nl/groen/hoog-op-het-dak-wind-zoeken-kan-helpen-om-flats-aardgasvrij-te-maken~a32d79f3/

 • Trouw - Opzij Tesla, deze Helmondse zonne-auto wil de wereld veroveren 6 april 2018

  Een luxe auto op zonne-energie, Nederlands fabricaat. Zit er muziek in de auto's van het Helmondse Lightyear?

  Een vliegtuig van eigen bodem als symbool van een voortvarende economie is het summum, maar een auto van eigen makelij is een goede tweede. In Helmond wordt handenwrijvend uitgekeken naar de Lightyear One, een elektrische auto die zichzelf kan opladen via zonne-energie. Nog dit jaar lopen de eerste oermodellen van de band, de productiehal is bijna klaar.

  https://www.trouw.nl/groen/opzij-tesla-deze-helmondse-zonne-auto-wil-de-wereld-veroveren~aa2e0f22/

 • Duurzaam Bedrijfsleven - ‘Vanaf deze zomer is gasaansluiting voor nieuwbouw verboden’ 5 april 2018

  De verplichte aardgasaansluiting van nieuwbouwwoningen vervalt per 1 juli, stelt Ferdi Licher, programmadirecteur bouwen en energie van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Vanaf deze zomer wil hij de gasaansluitplicht schrappen uit het Bouwbesluit.

  ​​​​​​​https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/infra/28011/vanaf-deze-zomer-is-gasaansluiting-voor-nieuwbouw-verboden​​​​​​​

 • Groene Courant - Eerste semi-elektrische schip Rijkswaterstaat te water 19 maart 2018

  Het eerste hybride schip van Rijkswaterstaat is te water gelaten. Het schip kan de dagelijkse werkzaamheden op oplaadbare batterijen uitvoeren. Daarnaast is de hydrodynamica van de romp zo ontworpen dat er een lage weerstand in het water ontstaat, waardoor het schip nog minder energie verbruikt. Het is ook voor het eerst dat de Rijksrederij schepen gaat inzetten waarbij de schroeven onder het schip draaien, zodat er alle kanten op gevaren kan worden.

  https://groenecourant.nl/wetenschap/eerste-semi-elektrische-schip-rijkswaterstaat-te-water/

 • FD - 5% groene, duurzame rente uit windenergie? 15 maart 2018

  Beleggen in windenergie zou 5% rente opleveren. Een van de risico's is dat er geen wind staat. Welke zijn er nog meer?

  https://fd.nl/werk-en-geld/1244791/5-groene-duurzame-rente-uit-windenergie

 • FD - Waar blijft toch die lage rente op groene obligaties? 14 maart 2018

  Weinig uitgiftes, veel belangstelling: wie naar de markt voor 'groene' obligaties kijkt zou verwachten dat de rendementen op dit schuldpapier lager zou uitpakken dan die op de gewone obligaties. Maar opvallend genoeg is tot nu toe het verschil in rendement niet of nauwelijks waarneembaar.

  Dat is van belang omdat deze relatief nieuwe vorm van financiering door de voorstanders gezien wordt als een manier om tot een beter milieu te komen en de klimaatverandering tegen te gaan. Als het bijvoorbeeld goedkoper wordt om windmolenparken te financieren in plaats van kolencentrales vindt de transitie naar duurzame energie sneller plaats, zo is de gedachte.

  https://fd.nl/beurs/1245507/waar-blijft-toch-die-lage-rente-op-groene-obligaties?utm_source=nieuwsbrief&utm_campaign=fd-ochtendnieuwsbrief&utm_medium=email&utm_content=20180314&s_cid=671

 • Trouw - Tennet wil netwerk snel vergroenen 24 februari 2018

  Megawindparken, een groot 'windenergie-eiland' bij de Doggersbank en een 800 kilometer lange, grotendeels ondergrondse, kabel die in Duitsland windstroom transporteert. De plannen van stroomnetbeheerder Tennet zijn ambitieus.