• Volkskrant - Is het Groot Barrièrerif nog te redden? 28 november 2017

  Ja, kleine delen gezond koraal kunnen zorgen dat grote riffen herstellen
  Is het Groot Barrièrerif bij Australië, dat de laatste tijd omvangrijke schade heeft opgelopen, nog te redden? Ja, zeggen Australische wetenschappers. Herstel is mogelijk, maar alleen als de oorzaken van de aantasting worden weggenomen. 

  https://www.volkskrant.nl/wetenschap/is-het-groot-barriererif-nog-te-redden-ja-kleine-delen-gezond-koraal-kunnen-zorgen-dat-grote-riffen-herstellen~a4542060/  

 • One World - Zonne-energie breekt alle records in groeilanden 28 november 2017

  China is absolute koploper met 27 gigawatt
  In groeilanden worden in een nooit gezien tempo nieuwe zonnepanelen geïnstalleerd. China is de absolute koploper, met 27 gigawatt aan nieuwe capaciteit in 2016 alleen al.

  https://www.oneworld.nl/powerswitch/zonne-energie-breekt-records-groeilanden/

 • Duurzaam Nieuws - Klimaatverandering als inspiratie voor kunst 27 november 2017

  Nog tot 14 januari 2018 vindt in Museum Boijmans Van Beuningen de designtentoonstelling 'Change the system' plaats. Jólan van der Wiel is met zijn Tropic City Lab onderdeel van deze grote expositie die gaat over hoe veranderkracht en creativiteit nodig zijn om de maatschappelijke thema's schaarste, conflict en meerstemmigheid het hoofd te bieden. In zijn Tropic City Lab onderzoekt Van der Wiel hoe we ons in een veranderend klimaat kunnen laten inspireren door omstandigheden als extreme weersomstandigheden en het tropische ecosysteem. Van der Wiel creëert vormen, technieken en materialen om de stad van de tropen vorm te geven.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/klimaatverandering-als-inspiratie-voor-kunst/

 • Duurzaam Bedrijfsleven - Kunststofketen bevestigt steun voor circulaire economie 27 november 2017

   

  Europese kunststofbrancheverenigingen hebben hun steun aan de circulaire economie opnieuw bevestigd. De organisaties willen dat tegen 2025 geen plastic meer op de stortplaats belandt. 

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/recycling/26017/kunststofketen-bevestigt-steun-voor-circulaire-economie   

 • Duurzaam beleggen - BNP Paribas stopt met financieren tabaksindustrie 27 november 2017

  De Franse bank BNP Paribas stopt met investeren en het adviseren van bedrijven die actief zijn in de tabaksindustrie. De bank neemt vanwege de gezondheidsrisico’s die kleven aan roken afstand van die sector.

  https://www.duurzaam-beleggen.nl/2017/11/27/bnp-paribas-stopt-financieren-tabaksindustrie/   

 • Duurzaam bedrijfsleven - Ook Utrecht overweegt ja-ja-stickers tegen ongewenste reclamefolders 26 november 2017

   

  Na Amsterdam denkt ook de gemeente Utrecht na over de invoering van ja-ja-stickers op brievenbussen. Dat moet de bezorging van ongewenste reclamefolders bij inwoners tegengaan en daarmee het gebruik van papier verminderen. 

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/recycling/25999/ook-utrecht-overweegt-ja-ja-stickers-tegen-ongewenste-reclamefolders   

 • Duurzaam Nieuws - VOER laat zien hoe we vaart maken met de voedseltransitie 26 november 2017

  Bio in de bonus, twee-sterren vlees of ijs met een duurzaamheidslabel. Dergelijke acties gaan het verschil niet maken. Juist initiatieven die de huidige manier van voedsel produceren en consumeren op meerdere vlakken doorbreken brengen een gezond, eerlijk en duurzaam voedselsysteem in Nederland dichterbij. Dus niet alleen biologisch geproduceerd, maar ook rechtstreekse levering. Niet alleen minder stoken in de kas, maar ook samenwerken aan hightech innovaties. Dat is een van de conclusies van VOER- vaart maken met de voedseltransitie, het boek waarin Youetta Visser en Sandra van Kampen handvatten bieden aan iedereen die wil bijdragen aan een beter voedselsysteem in Nederland. Stap één: laat het idee los dat Nederland de wereld gaat voeden. Exporteer kennis in plaats van bulkvoedsel.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/voer-laat-zien-hoe-we-vaart-maken-met-de-voedseltransitie/

 • Duurzaam bedrijfsleven - Finse producent maakt duurzaam brood met krekelmeel uit Nederland 25 november 2017

   

  Het Finse bakkersbedrijf Fazer Bakery verkoopt vanaf volgende week brood gemaakt met uit Nederland afkomstige krekels. Het brood is gemaakt van meel van gedroogde krekels in combinatie met tarwemeel en zaden. Elk brood bevat circa zeventig krekels. Door de toevoeging van de insecten zou het brood meer eiwitten bevatten dan tarwebrood.

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/futurefood/26005/finse-producent-maakt-duurzaam-brood-met-krekelmeel-uit-nederland    

 • Duurzaam Nieuws - Voorstel voor norm over duurzaamheidskeurmerken 25 november 2017

  Duurzaamheidskeurmerken hebben een grote vlucht genomen. Hierdoor is bij consumenten verwarring ontstaan over de betekenis en waarde van duurzaamheidskeurmerken. Binnen ISO is een voorstel aangenomen voor de ontwikkeling van een norm voor duurzaamheidskeurmerken. NEN organiseert op 13 december een bijeenkomst in Delft om Nederlandse belanghebbenden te informeren over deelname aan de ontwikkeling van deze norm.

  https://duurzaam-actueel.nl/voorstel-norm-duurzaamheidskeurmerken/   

 • Duurzaam bedrijfsleven - Haarlemmermeer verwelkomt eerste buurtbatterij voor bewoners 24 november 2017

   

  Rijsenhout, in de gemeente Haarlemmermeer, is het eerste dorp van Nederland dat een buurtbatterij mag verwelkomen waar ook bewoners gebruik van mogen maken. Bewoners van Rijsenhout kunnen hun opgewekte zonne-energie tijdelijk opslaan in de batterij, om er op een later moment gebruik van te maken. De buurtbatterij wordt de aankomende tijd door 35 huishoudens getest.

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/energie/26027/haarlemmermeer-verwelkomt-eerste-buurtbatterij-van-nederland   

 • Duurzaam Bedrijfsleven - Afvalfonds Verpakkingen: ’73 procent van verpakkingen gerecycled’ 23 november 2017

  Een jaarlijkse rapportage van het Afvalfonds Verpakkingen laat zien dat in 2016 73 procent van alle verpakkingen gerecycled is. Dit is een kleine groei ten opzichte van het jaar ervoor, waarmee de hoeveelheid boven de Nederlandse doelstelling van 70 procent komt.

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/recycling/25979/afvalfonds-verpakkingen-73-procent-van-verpakkingen-gerecycled   

 • Het nieuws van de vooruitgang - Swarovski gebruikt synthetische stenen 23 november 2017

  De nieuwe collectie van juwelier Swarovski bestaat deels uit kristallen en diamanten die in een laboratorium zijn ontwikkeld. Dat schrijft The New York Times.

  http://hetnieuwsvandevooruitgang.nl/2017/11/swarovski-gebruikt-synthetische-stenen/   

 • Trouw - In zijn tweede film blijft Al Gore ondanks alles optimistisch 23 november 2017

  Ruim tien jaar na ‘An Inconvenient Truth’ komt Al Gore met een vervolg. Weer luidt hij de noodklok, over verwoestingen door klimaatverandering. Dat de wereld niet ingrijpt, frustreert hem. Maar hij blijft optimistisch.

  https://www.trouw.nl/groen/in-zijn-tweede-film-blijft-al-gore-ondanks-alles-optimistisch~a20ab430/   

 • NOS - ProRail-topman: trein moet meer concurreren met vliegtuig 23 november 2017

  Voor kortere afstanden binnen Europa moet er in de toekomst niet meer gevlogen worden, vindt ProRail-topman Pier Eringa. "De trein is vreselijk duurzaam. Als je naar Parijs, Londen, Frankfurt of Berlijn wil, moet je de trein pakken in plaats van het vliegtuig." De CO2-uitstoot van een vliegreis is per persoon grofweg tien keer zo hoog als dezelfde afstand per trein.

  https://nos.nl/artikel/2203085-prorail-topman-trein-moet-meer-concurreren-met-vliegtuig.html

 • Duurzaam Bedrijfsleven - Londense bussen rijden op biobrandstof gemaakt van koffiedik 22 november 2017

  Verschillende bussen in Londen rijden vanaf deze week op een biobrandstof die deels uit koffiedik bestaat. 

  Biobrandstof
  De biobrandstof is gemaakt door het bedrijf Bio-Bean en is een mix van diesel en koffiedik. De pilot met deze bijzondere biobrandstof staat wel nog in de kinderschoenen. Bio-Bean stelt dat het momenteel genoeg brandstof heeft geproduceerd om slechts één bus een jaar lang te laten rijden. Volgens Bio-Bean zorgt de brandstof voor een CO2-reductie van 10 tot 15 procent per busrit. 

 • Duurzaam Bedrijfsleven - Carrefour verpakt vlees en kaas in bakjes van klant zelf 22 november 2017

   

  Klanten van de Belgische supermarktketen Carrefour kunnen voortaan hun eigen bakjes, zakjes en potjes meenemen om boodschappen in te doen. Dat moet het gebruik van wegwerpverpakkingen verminderen.

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/retail/25969/carrefour-verpakt-vlees-en-kaas-in-bakjes-van-klant-zelf  

 • Duurzaam Bedrijfsleven - Sainsbury’s zet Formule 1-technologie in voor duurzame koelingen 22 november 2017

  De Britse supermarktketen Sainsbury’s gaat in zijn koelsystemen een technologische innovatie doorvoeren, die afkomstig is uit de Formule 1. De technologie leidt tot betere aerodynamische eigenschappen, met een lager energieverbruik tot gevolg.

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/retail/25957/sainsburys-zet-formule-1-technologie-in-voor-duurzame-koelingen   

 • Duurzaam Bedrijfsleven - Costa Rica draait 300 dagen achter elkaar op duurzame stroom 22 november 2017

   

  Costa Rica is weer een duurzame mijlpaal rijker. Het Midden-Amerikaanse land draaide maar liefst driehonderd dagen achter elkaar op duurzame stroom. Dat blijkt uit cijfers van het Costa Rican Institute of Electricity (ICE), meldt EcoWatch.

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/energie/25965/costa-rica-draait-300-dagen-achter-elkaar-op-duurzame-stroom    

 • AD - Duurzaam dancefestival DGTL wint DAM Prijs 22 november 2017

  Dancefestival DGTL heeft de woensdagavond de DAM Prijs in de wacht gesleept. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de duurzaamste mkb'er van Amsterdam.
  DGTL kreeg voor de winst een geldbedrag van 4.000 euro, bovenop de eerder ontvangen 1.500 euro voor het bereiken van de finale. Het festival vertegenwoordigde voor de competitie stadsdeel Oost en stond in de finale tegenover vijf andere deelnemers, Vandebron, Plastic Whale, Door, Lens-energie en De Ceuvel.    

  https://www.ad.nl/amsterdam/duurzaam-dancefestival-dgtl-wint-dam-prijs~aff217e4/  

 • Duurzaam Actueel - Klimaatgevolgen van duurzame biobrandstof wereldwijd in kaart gebracht 22 november 2017

  Slimme productie biobrandstof maakt forse CO2-reductie mogelijk. Biobrandstof is beter voor het milieu dan fossiele brandstof. Maar aanleg van akkers en kappen van bos om biobrandstof te kunnen produceren, kan ook voor extra broeikasgas zorgen. Wetenschappers hebben nu voor het eerst de mondiale potentie van biobrandstof in kaart gebracht. Ze komen uit op 30 exajoule per jaar met een relatief lage CO2-emmissie. Dat is een derde van het mondiale energieverbruik voor transport. De resultaten worden vandaag gepubliceerd in Nature Climate Change. De CO2-gevolgen blijken sterk afhankelijk van geografische verschillen. Met name het gebruik van natuurlijke graslanden en voormalige landbouwgrond kan wereldwijd veel geschikte biobrandstof opleveren.

  https://duurzaam-actueel.nl/klimaatgevolgen-duurzame-biobrandstof-wereldwijd-kaart-gebracht/   

 • Duurzaam Bedrijfsleven - Zelflerende app coacht melkboeren en bevordert duurzaamheid 21 november 2017

  De zelflerende app van Cow to Wow koppelt alle automatische systemen op een boerderij, zodat de boer er relevante informatie kan uithalen. Dat moet de melkveehouderij verduurzamen. 

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/futurefood/25949/zelflerende-app-coacht-melkboeren-en-bevordert-duurzaamheid 

 • Duurzaam Bedrijfsleven - Havens zetten Seabin in tegen plastic afval 21 november 2017

   

  Marina Muiderzand is de eerste Nederlandse jachthaven met een drijvende prullenbak. De zogenoemde Seabin moet voorkomen dat de plastic soep in de zeeën en oceanen toeneemt en het bewustzijn onder watersporters verhogen.

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/recycling/25933/havens-zetten-seabin-in-tegen-plastic-afval   

 • Duurzaam Bedrijfsleven - DSM en Auping ontwerpen volledig recyclebare matrassen 21 november 2017

  Joint venture DSM-Niaga en matrassenfabrikant Auping gaan samen volledig recyclebare matrassen ontwikkelen. De circulaire matrassen worden binnen drie jaar op de markt verwacht.

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/recycling/25959/dsm-en-auping-ontwerpen-volledig-recyclebare-matrassen   

 • Groene Courant - Intentieverklaring energieneutrale scholen Groningen 21 november 2017

  Bijna 200 schoolgebouwen toekomstbestendig verduurzamen en energieneutraal in 2035. Dit is de uitkomst van de intentieverklaring die 17 schoolbesturen en de gemeente Groningen hebben getekend op de Klimaattop Noord NL 2017. Deze intentieverklaring is tot stand gekomen door  een verregaande samenwerking tussen gemeentelijke afdelingen en de werkgroep Onderwijshuisvesting, waarin de gemeente en de schoolbesturen samenwerken.

  https://groenecourant.nl/wetenschap/intentieverklaring-energieneutrale-scholen-groningen/   

 • Duurzaam Actueel - Klippa – De moderne duurzame kassabon 21 november 2017

  De papieren kassabon: 30mln kilo afval, 13mln liter olie & 55mln liter water per jaar in NL. Tijd voor de digitale versie van Klippa.

  Alleen al in Nederland zorgt de papieren kassabon jaarlijks voor 30 miljoen kilo afval. Daarnaast wordt door de productie ook nog eens 13 miljoen liter olie en 55 miljoen liter water verspild. Dat dit nog kan in 2017, een tijd waarin iedereen vrijwel alles digitaal doet. Klippabrengt hier verandering in! Onze ambities liggen bovendien ver buiten Nederland omdat dit een wereldwijd probleem is. 

 • Trouw - Natuurorganisaties gaan met boeren plan maken voor herstel biodiversiteit 21 november 2017

  Er komt een breed gedragen deltaplan voor biodiversiteitsherstel. Dat is vanmiddag besloten tijdens een overleg tussen organisaties voor natuurbescherming, wetenschappers, landbouwers en de agro-industrie.

  https://www.trouw.nl/groen/natuurorganisaties-gaan-met-boeren-plan-maken-voor-herstel-biodiversiteit~acc514c2/   

 • Duurzaam Actueel - Fietsen naar het werk in Twente loont 20 november 2017

  Binnenkort kunnen medewerkers die in Twente werken worden beloond voor iedere dag dat zij naar hun werk fietsen. Met de actie Fietsmaatjes stimuleren collega’s elkaar om naar het werk te fietsen. Daarbij krijgen deelnemers voor elke gefietste dag een financiële beloning. De actie moet het fietsgebruik in het woon-werkverkeer verder stimuleren en het autogebruik verminderen.


  https://duurzaam-actueel.nl/fietsen-naar-werk-twente-loont/  

 • Solar Magazine - Team Synergy wint publieksprijs ontwerp agrarisch zonnesysteem 20 november 2017

  Team Synergy heeft met een ruime meerderheid van stemmen de publieksprijs ‘Ontwerp een agrarisch zonnesysteem’ gewonnen. Doel van de prijsvraag was meer en betere zonne-energieoplossingen voor agrarische gebieden.

  https://solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie/i14886/team-synergy-wint-publieksprijs-ontwerp-agrarisch-zonnesysteem   

 • Duurzaam Bedrijfsleven - Verenigd Koninkrijk overweegt nieuwe heffingen op plastic voor eenmalig gebruik 20 november 2017

  Het Verenigd Koninkrijk wil de vervuiling van de oceaan tegengaan door nieuwe heffingen op plastic voor eenmalig gebruik, zoals afhaalverpakkingen en wegwerpbekers, in te voeren.

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/recycling/25925/verenigd-koninkrijk-overweegt-nieuwe-heffingen-op-plastic-voor-eenmalig-gebruik  

 • Duurzaam Bedrijfsleven - Groene sector creëert kansen voor economie 20 november 2017

  De werkgelegenheid in de milieusector is toegenomen. Cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) laten zien dat de werkgelegenheid tussen 2001 en 2015 met bijna 14 procent is gestegen in de sector.

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/recycling/25935/groene-sector-creeert-kansen-voor-economie  

 • NOS: Geld verdienen aan CO2 kan en is ook nog goed voor het milieu 19 november 2017

  Broeikasgas CO2 gebruiken als grondstof in plaats van het laten vrijkomen als nutteloos afval. Het is mogelijk. We kunnen er mee bouwen, er brandstof van maken of zelfs asbest mee afbreken. Bedrijven en onderzoekers zijn al druk bezig met het ontdekken en ontwikkelen van commerciële toepassingen.

  https://nos.nl/artikel/2203653-geld-verdienen-aan-co2-kan-en-is-ook-nog-goed-voor-het-milieu.html   

 • AD - Nieuw festival op komst 18 november 2017

  BuytenDelft is met de eerste voorbereidingen begonnen van het nieuwe BuytenBeleef Festival. Het festijn is bedoeld om kinderen te laten beleven hoe leuk het is om in de natuur te zijn. Het festival belooft veel aandacht te besteden aan duurzaamheid, water en techniek.

  https://www.ad.nl/delft/nieuw-festival-op-komst~ab941eec/   

 • Duurzaam Actueel: WUR onderzoekt samen met industrie voordelen dieet insectenlarven voor big, kuiken en milieu 18 november 2017

  In de komende vier jaar onderzoeken wetenschappers van Wageningen University & Researchsamen met de industrie of insectenlarven een duurzame voedingsbron zijn voor biggen en kuikens. Hierbij wordt voor het eerst de volledige milieu impact in kaart gebracht, om vast te stellen of het voeren van insecten kan leiden tot een lagere milieubelasting van dierlijke productie. Tegelijkertijd worden in dit onderzoek de potentiele voordelen voor het welzijn van kippen en varkens onderzocht.

  https://duurzaam-actueel.nl/wur-onderzoekt-samen-industrie-voordelen-dieet-insectenlarven-big-kuiken-en-milieu/   

 • Trouw - Elk jaar 7 miljard milieuschade door industrie 18 november 2017

  De Nederlandse fiscale wetgeving kent meerdere hiaten bij het beprijzen van de milieuschade die bij de productie van goederen in Nederland ontstaat. Ongeveer 55 procent van het gebruik van fossiele energie, de grootste bron van milieuschade, wordt nu niet belast. Ook wordt het beprijzen van milieuschade te laat ingezet; de nadruk ligt nu op de consument, aan het einde van de keten, terwijl het veel effectiever zou zijn om in een eerder stadium van het productieproces groene belastingen te heffen. 

  https://www.duurzaamnieuws.nl/elk-jaar-7-miljard-milieuschade-door-industrie/  

 • Duurzaam Bedrijfsleven - Twintig landen beloven uitfasering van kolen voor 2030 17 november 2017

  Alliantie

  De zogeheten Powering Past Coal Alliance werd gepresenteerd tijdens de Klimaattop in Bonn, waar deze week het Klimaatakkoord van Parijs verder werd uitgewerkt. De alliantie wat betreft kolen is, net als het Klimaatakkoord van Parijs, niet bindend. 

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/energie/25903/twintig-landen-beloven-uitfasering-van-kolen-voor-2030  

 • Rijkswaterstaat - Ambitie Rijkswaterstaat: Afsluitdijk energieneutraal 17 november 2017

  De ambitie van Rijkswaterstaat is om de Afsluitdijk energieneutraal te maken. De energie die nodig is willen we dan ook lokaal, op eigen grond en duurzaam opwekken.

  https://www.rijkswaterstaat.nl/over-ons/nieuws/nieuwsarchief/p2017/11/ambitie-rijkswaterstaat-afsluitdijk-energieneutraal.aspx   

 • AD - Alphen: voorkom onrust om winning aardwarmte 17 november 2017

  In de omgeving van Alphen en Waddinxveen zoeken naar aardwarmte? Prima. Maar voorkom dat mensen bij het woord 'boringen' in de stress schieten.

  Daarvoor waarschuwen B&W van Alphen in een brief aan de provincie Zuid-Holland. Dit in reactie op een aanvraag van het bedrijf Wayland Energy uit Bergschenhoek om onder het Bentwoud tot bij Hazerswoude-Dorp en Benthuizen naar winningsmogelijkheden te zoeken. 

  https://www.ad.nl/alphen/alphen-voorkom-onrust-om-winning-aardwarmte~aaa6d1cd/  

 • AD - 'Volkswagen pompt miljarden in elektrisch rijden' 17 november 2017

  Automaker Volkswagen zet de komende vijf jaar vol in op elektrisch rijden. Het Duitse bedrijf zou naar verluidt 72 miljard euro hebben gereserveerd voor onder meer de ontwikkeling van duurzame initiatieven, zo meldden bronnen.

  https://www.ad.nl/economie/volkswagen-pompt-miljarden-in-elektrisch-rijden~af583961/   

 • One World - “We voelen in Nederland helemaal geen urgentie” 17 november 2017

  Interview op de klimaattop met VN Jongerenvertegenwoordigers Emma en Martijn

  Klimaatminister Wiebes is niet de enige newby in Bonn. De klimaattop is ook de vuurdoop voor Emma Clemens, sinds drie weken de nieuwe Nederlandse VN Jongerenvertegenwoordiger. OneWorld spreekt haar en collega Martijn Visser, die de titel nu een jaar draagt, op de top in Bonn. 

  https://www.oneworld.nl/duurzaamheid/we-voelen-nederland-geen-urgentie/  

 • One World - Grootste fonds ter wereld wil af van olie en gas 17 november 2017

  Milieuorganisaties spreken van “mijlpaal” voor divestment-campagne

  Het Noorse pensioenfonds, het grootste fonds ter wereld, wil af van investeringen in fossiele brandstoffen. Het fonds wil zich zo “beschermen tegen een permanente daling van de olie- en gasprijzen”. 

  https://www.oneworld.nl/duurzaamheid/grootste-fonds-wereld-wil-af-olie-en-gas/