• Duurzaam Actueel - Duurzaam adverteren? Bestaat dat? 7 mei 2018

  Het is inmiddels de talk of the town: de bouw van de enorme reclamemast, die wel érg dicht aan de A28 staat bij Assen. Het gevaarte wekt ontzag bij vriend en vijand. Begrijpelijk, met 2 LED schermen met een oppervlakte van 103 m2 per stuk. Om dit in perspectief te plaatsen: dit zijn 2 appartementen met 3 slaapkamers.

  ​​​​​​​https://duurzaam-actueel.nl/duurzaam-adverteren-bestaat-dat/​​​​​​​

 • Duurzaam Nieuws - Robots ontdekken grootste ‘dead zone’ ter wereld 6 mei 2018

  De dode zone in de Golf van Oman, waar het zeewater geen zuurstof of leven meer bevat, blijkt veel groter dan gedacht en groeit verder. Dat blijkt uit Brits onderzoek met onderwaterrobots. Wetenschappers vermoeden al langer dat er in  de regio een grote zuurstofarme zone is, maar grootschalig onderzoek was tot nog toe onmogelijk omdat de regio geplaagd wordt door spanningen en piraterij.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/robots-ontdekken-grootste-dead-zone-ter-wereld/​​​​​​​​​​​​​​

 • Trouw - Nederlands bedrijf wil schepen laten varen op oude pennen en tuinstoelen 3 mei 2018

  Als het aan het Nederlandse Bin2Barrel ligt, tanken schepen straks olie gewonnen uit niet-recyclebaar plastic. Een nieuwe fabriek in Amsterdam tovert weggegooid plastic om tot brandstof, die initiatiefnemer Bin2Barell wil verkopen aan de scheepvaart. Schippers hoeven dan geen zwaar vervuilende diesel of stookolie meer in hun tank te stoppen. De fabriek zal alleen plastic verwerken die niet-recyclebaar is. Dat zijn verpakkingen van eten, maar ook weggegooid speelgoed, tuinmeubilair, pennen en andere gebruiksartikelen.

  https://www.trouw.nl/groen/nederlands-bedrijf-wil-schepen-laten-varen-op-oude-pennen-en-tuinstoelen~a963a56d/

 • Trouw - Nieuwe batterij kan de doorbraak van elektrisch vliegen versnellen 3 mei 2018

  COLUMN

  Elektrische fietsen en elektrische auto's zijn inmiddels realiteit, elektrische bussen beginnen op de weg te verschijnen en elektrische vrachtwagens zullen niet lang meer op zich laten wachten. Wat nog een hele uitdaging lijkt, zijn elektrische vliegtuigen die groot genoeg zijn voor 100 of meer passagiers en verder kunnen vliegen dan van Amsterdam naar Eindhoven.

  https://www.trouw.nl/groen/nieuwe-batterij-kan-de-doorbraak-van-elektrisch-vliegen-versnellen~a7d8ca19/

 • CBS - Nederlandse economie vergroent, maar niet op elk vlak 30 april 2018

  De Nederlandse economie wordt steeds groener. De productieprocessen van bedrijven zijn schoner geworden en verbruiken naar verhouding minder grondstoffen. Ook zijn de productie en de werkgelegenheid van de bedrijven die milieugoederen en -diensten maken gestegen. De biodiversiteit en milieukwaliteit van de leefomgeving (bijvoorbeeld de waterkwaliteit) blijven echter achter. Dit blijkt uit cijfers van het CBS in de nieuwe publicatie Groene Groei, waarin ontwikkelingen van milieu-indicatoren in de periode 2000–2016 worden geëvalueerd.

  https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2018/18/nederlandse-economie-vergroent-maar-niet-op-elk-vlak

 • Groene Courant - Nieuwe waterstofauto uit Twente is zuiniger en sneller 27 april 2018

  Studententeam Green Team Twente van de Universiteit Twente heeft zijn nieuwe waterstofauto onthuld, de Aurora One, in de Grolsch Veste in Enschede. Deze strijdt in juli op wereldniveau om de titel meest zuinige en snelle stadsauto.

  https://groenecourant.nl/wetenschap/nieuwe-waterstofauto-uit-twente-is-zuiniger-en-sneller/

 • Groene Courant - Sleutelrol voor waterstof in 2 transitiescenario’s Berenschot 25 april 2018

  Om de klimaatdiscussie te faciliteren heeft Berenschot 2 uiterste scenario’s opgesteld en doorgerekend: een elektronenscenario en een moleculenscenario. In beide transitiepaden wordt de CO₂-emissie in 2050 teruggebracht naar vrijwel 0. De toekomst ligt waarschijnlijk ergens tussen deze 2 scenario’s in. De scenario’s sluiten elkaar niet uit en hebben grotendeels dezelfde infrastructuur. Combinaties zijn goed denkbaar, maar waterstof is daarbij wel de sleutel.

  https://groenecourant.nl/wetenschap/sleutelrol-voor-waterstof-in-2-transitiescenarios-berenschot/

 • Duurzaam Bedrijfsleven - Restwarmteproject levert energiebesparing op in Zeeland 24 april 2018

  Agro-foodbedrijven Lamb Weston / Meijer en Wiskerke Onions liggen op schema met de aanleg van een restwarmtekoppeling. Met dit systeem levert Lamb Weston / Meijer restwarmte voor het drogen van Wiskerke Onions’ uienoogst.

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/industrie/28315/restwarmteproject-levert-energiebesparing-op-in-zeeland

 • Duurzaam Nieuws - Bomen met gras temperen toenemende zomerhitte in de stad 24 april 2018

  Bomen koelen steden af, dat is bekend, maar met gras errond blijken ze de hitte nog beter te temperen. Zeker de robinia is op dat vlak een ideale stadsboom, concludeert Duits onderzoek.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/bomen-met-gras-temperen-toenemende-zomerhitte-in-de-stad/

 • Groene Courant - Eerste elektrische weg ter wereld geopend bij Stockholm 23 april 2018

  De eerste elektrische weg ter wereld die via een stroomrail in het wegdek het laden van elektrische voertuigen onderweg mogelijk maakt, is ingewijd nabij de luchthaven Arlanda ten noorden van Stockholm.

  https://groenecourant.nl/wetenschap/eerste-elektrische-weg-ter-wereld-geopend-bij-stockholm/

 • Duurzaam Actueel - Landal meest duurzame merk in de sector Travel en Leisure 22 april 2018

  Landal GreenParks is winnaar van de Sustainable Brand Index van 2018 in de categorie Travel en Leisure. Landal mag zich een jaar lang het meest duurzame reismerk van Nederland noemen op grond van onafhankelijk consumentenonderzoek. De onderscheiding werd gisteravond in Amsterdam uitgereikt door Harm Edens.

  https://duurzaam-actueel.nl/landal-meest-duurzame-merk-in-de-sector-travel-en-leisure/

 • Groene Courant - Klimaatakkoord voor minder broeikasgassen in de zeevaart 19 april 2018

  In Londen zijn op de slotdag van de conferentie van de Internationale Maritieme Organisatie (IMO) verregaande afspraken gemaakt over het fors terugdringen van de CO2-uitstoot door de zeevaart.

  De 173 bij de IMO aangesloten landen zijn het eens geworden dat de totale CO2-uitstoot van de internationale scheepvaart in 2050 moet zijn gehalveerd in vergelijking met 2008, en dat de sector daarna zo snel mogelijk volledig klimaatneutraal gaat werken. Om deze doelen te bereiken is een tussenstap afgesproken: in 2030 moeten schepen gemiddeld al 40 procent minder uitstoten. De afspraken zijn een belangrijke stap voor het verder uitwerken van maatregelen om de internationale scheepvaartsector versneld te vergroenen.

  ​​​​​​​https://groenecourant.nl/wetenschap/klimaatakkoord-voor-minder-broeikasgassen-in-de-zeevaart/

 • Duurzaam Bedrijfsleven - Abdij krijgt biologische waterzuivering 18 april 2018

  Trappistenabdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven krijgt de eerste Biomakerij van Nederland. Dit is simpel gezegd een biologische waterzuivering op basis van planten. Hoe dat eruit ziet, weet projectleider Jeannot Bergé. Hij vertelt erover in deze podcast.

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/recycling/28217/podcast-abdij-krijgt-biologische-waterzuivering

 • Duurzaam Bedrijfsleven- Inktloos printen: een nieuwe technologie met veel milieuvoordelen 17 april 2018

  Inkless heeft in een nieuwe investeringsronde € 1 mln opgehaald om hun nieuwe printtechnologie te verbeteren. De spin-off van de TU Delft maakt zwart-wit printen mogelijk zonder cartridges of toners.

  ​​​​​​​https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/recycling/28193/inktloos-printen-een-nieuwe-technologie-met-veel-milieuvoordelen​​​​​​​

 • Groene Courant - Warmtebedrijf Westland wil glastuinbouw van aardgas afhalen 9 april 2018

  Warmtebedrijf Westland wil de glastuinbouw van het aardgas afhalen. Het gaat de kassen in Nederlands belangrijkste glastuinbouwgebied verwarmen met restwarmte uit de Rotterdamse haven gecombineerd met geothermie. Hierdoor zullen glastuinbouwbedrijven in het Westland vanaf 2021 ruim 300 miljoen kubieke meter aardgas kunnen besparen, oplopend tot 900 miljoen kubieke meter in de jaren daarna.

  https://groenecourant.nl/algemeen/warmtebedrijf-westland-wil-glastuinbouw-van-aardgas-afhalen/

 • Trouw - Hoog op het dak wind zoeken kan helpen om flats aardgasvrij te maken 8 april 2018

  In de stad zet je niet zomaar windmolens neer. Maar een turbine past ook op daken. Dat kan helpen om flats en kantoren aardgasvrij te maken.
  Uit zijn auto tovert Alexander Suma (38) een ingeklapte telescoopladder tevoorschijn. Die ligt er altijd klaar, in de achterbak. Deze trap is voor de ondernemer in duurzame energie wat een mes is voor een slager, of een verrekijker voor een boswachter. Als Suma niet omhoog kan klauteren, is zijn baan moeilijk uit te voeren.

  https://www.trouw.nl/groen/hoog-op-het-dak-wind-zoeken-kan-helpen-om-flats-aardgasvrij-te-maken~a32d79f3/

 • Trouw - Opzij Tesla, deze Helmondse zonne-auto wil de wereld veroveren 6 april 2018

  Een luxe auto op zonne-energie, Nederlands fabricaat. Zit er muziek in de auto's van het Helmondse Lightyear?

  Een vliegtuig van eigen bodem als symbool van een voortvarende economie is het summum, maar een auto van eigen makelij is een goede tweede. In Helmond wordt handenwrijvend uitgekeken naar de Lightyear One, een elektrische auto die zichzelf kan opladen via zonne-energie. Nog dit jaar lopen de eerste oermodellen van de band, de productiehal is bijna klaar.

  https://www.trouw.nl/groen/opzij-tesla-deze-helmondse-zonne-auto-wil-de-wereld-veroveren~aa2e0f22/

 • Duurzaam Bedrijfsleven - ‘Vanaf deze zomer is gasaansluiting voor nieuwbouw verboden’ 5 april 2018

  De verplichte aardgasaansluiting van nieuwbouwwoningen vervalt per 1 juli, stelt Ferdi Licher, programmadirecteur bouwen en energie van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Vanaf deze zomer wil hij de gasaansluitplicht schrappen uit het Bouwbesluit.

  ​​​​​​​https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/infra/28011/vanaf-deze-zomer-is-gasaansluiting-voor-nieuwbouw-verboden​​​​​​​

 • Groene Courant - Eerste semi-elektrische schip Rijkswaterstaat te water 19 maart 2018

  Het eerste hybride schip van Rijkswaterstaat is te water gelaten. Het schip kan de dagelijkse werkzaamheden op oplaadbare batterijen uitvoeren. Daarnaast is de hydrodynamica van de romp zo ontworpen dat er een lage weerstand in het water ontstaat, waardoor het schip nog minder energie verbruikt. Het is ook voor het eerst dat de Rijksrederij schepen gaat inzetten waarbij de schroeven onder het schip draaien, zodat er alle kanten op gevaren kan worden.

  https://groenecourant.nl/wetenschap/eerste-semi-elektrische-schip-rijkswaterstaat-te-water/

 • FD - 5% groene, duurzame rente uit windenergie? 15 maart 2018

  Beleggen in windenergie zou 5% rente opleveren. Een van de risico's is dat er geen wind staat. Welke zijn er nog meer?

  https://fd.nl/werk-en-geld/1244791/5-groene-duurzame-rente-uit-windenergie

 • FD - Waar blijft toch die lage rente op groene obligaties? 14 maart 2018

  Weinig uitgiftes, veel belangstelling: wie naar de markt voor 'groene' obligaties kijkt zou verwachten dat de rendementen op dit schuldpapier lager zou uitpakken dan die op de gewone obligaties. Maar opvallend genoeg is tot nu toe het verschil in rendement niet of nauwelijks waarneembaar.

  Dat is van belang omdat deze relatief nieuwe vorm van financiering door de voorstanders gezien wordt als een manier om tot een beter milieu te komen en de klimaatverandering tegen te gaan. Als het bijvoorbeeld goedkoper wordt om windmolenparken te financieren in plaats van kolencentrales vindt de transitie naar duurzame energie sneller plaats, zo is de gedachte.

  https://fd.nl/beurs/1245507/waar-blijft-toch-die-lage-rente-op-groene-obligaties?utm_source=nieuwsbrief&utm_campaign=fd-ochtendnieuwsbrief&utm_medium=email&utm_content=20180314&s_cid=671

 • Trouw - Tennet wil netwerk snel vergroenen 24 februari 2018

  Megawindparken, een groot 'windenergie-eiland' bij de Doggersbank en een 800 kilometer lange, grotendeels ondergrondse, kabel die in Duitsland windstroom transporteert. De plannen van stroomnetbeheerder Tennet zijn ambitieus.

 • Duurzaamnieuws.nl - Halen we de klimaatdoelen wel op tijd? 18 februari 2018

  We kunnen de doelen van het Energieakkoord mogelijk toch nog halen. Maar volgens de Borgingscommissie van de SER is daarvoor wel een pakket aanvullende maatregelen nodig om extra energie te besparen en de productie van duurzame energie te versnellen. De tijd om het te realiseren is beperkt en daarmee een kritische factor. Daarom worden nieuwe afspraken de komende twee jaar intensief gemonitord. Dit is nodig om het tempo erin te houden. De maatregelen staan in de Uitvoeringsagenda van de Borgingscommissie van het Energieakkoord die naar het Kabinet is gestuurd.

 • Trouw - Warmte uit de bodem is een kansrijk alternatief voor Gronings gas 16 februari 2018

  Huizen in Nederland kunnen prima worden verwarmd met aardwarmte. Gronings gas is dan niet meer nodig.

 • Trouw - De aarde als onuitputtelijke schone energiebron 16 februari 2018

  Europa kan scoren met aardwarmte, zegt geoloog Jon Limberger. Vandaag promoveert hij in Utrecht op een studie hierover. Mooi nieuws: Nederland lijkt bij uitstek geschikt. Kunnen we gas inruilen voor geothermie?

 • Trouw - Meer windmolens nodig om milieudoel te halen 13 februari 2018

  Er moeten snel nieuwe windmolens op land verschijnen, en bedrijven moeten grote volumes energie besparen. Dat is nodig om te zorgen dat Nederland de milieudoelen voor 2020 haalt, zoals afgesproken in het landelijke energieakkoord van 146 bedrijven, milieuclubs en overheden. De Sociaal Economische Raad (Ser), waakhond bij het energieakkoord, kondigt vandaag scherpe controle aan op de naleving.

 • Trouw - Coca Cola en tien andere grote bedrijven gaan over op recyclebaar plastic 29 januari 2018

  Elf multinationals beloven dat hun producten in 2025 verpakt zijn in volledig recyclebaar plastic. De bedrijven gaan daarmee een stap verder dan Eurocommissaris Frans Timmermans. Die stelde recent dat Europa in 2030 aan het aanzienlijk duurzamer plastic moet.

 • Duurzaamnieuws.nl - Dit wordt de Tesla voor de binnenvaart 21 januari 2018

  PortLiner gaat met behulp van een Europese subsidie van zeven miljoen euro een innovatief systeem ontwikkelen voor de containerbinnenvaart. De elektrische containerschepen zijn al de Tesla van de binnenvaart gedoopt.

 • De Gelderlander - Europarlement dwingt schonere energie af 17 januari 2018

  Europa moet tegen 2030 zorgen voor méér energiebesparing (35 in plaats van 30 procent) en méér hernieuwbare energie (35 in plaats van 27 procent). Met die Europees bindende doelstellingen jaagt het Europese Parlement zowel Brussel als de lidstaten op.

 • Trouw - Nog nooit stond de zeespiegel zo hoog als in 2017 12 januari 2018

  De zeespiegelstand langs de Nederlandse kust was vorig jaar hoger dan ooit gemeten. De stijging is een trend, die het gevolg is van het smelten van ijs en opwarming van de oceanen.

 • Duurzaamnieuws.nl - Van huishoudelijk afval naar butanol en waterstof 4 januari 2018

  Het toepassen van hogedruk en stoom is een bewezen methode voor de mobilisatie van waardevolle componenten uit biomassa. De methode wordt in het EU BESTF2-project, getiteld "Production of butanol and hydrogen by fermentation techniques using steam treated municipal solid waste (MSWBH)", ingezet voor de conversie van huishoudelijk afval (MSW) naar een geschikte grondstof voor de productie van butanol en waterstof op pilot-schaal.

 • De Volkskrant - Een nieuwe zaaimethode, ontwikkeld aan de UvA, kan beschadigd koraal herstellen 3 januari 2018

  Kweken we voortaan koraal in een speciale couveuse? De koraalriffen verdwijnen in rap tempo. Om het tij te keren hebben onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam een nieuwe zaaimethode ontwikkeld, zodat beschadigd koraal kan herstellen.

 • Duurzaam Actueel - INNOZOWA: een oplossing voor energie- en waterbeheerdoelen 21 december 2017

  Onlangs ondertekenden Waterschap Rivierenland, Blue 21 BV, Hakkers BV en de TU Delft een overeenkomst voor de gezamenlijke realisatie van een revolutionaire manier van het winnen van zonne-energie op water.

  https://duurzaam-actueel.nl/innozowa-oplossing-energie-en-waterbeheerdoelen/

 • Duurzaam Bedrijfsleven - Dit drijvende apparaat op zonne-energie maakt waterstof uit zeewater 21 december 2017

  Onderzoekers aan de Colombia University hebben een drijvend apparaat ontwikkeld, aangedreven door zonne-energie, dat waterstof extraheert uit zeewater.

  Dat meldt de universiteit in een persbericht.

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/energie/26487/dit-drijvende-apparaat-op-zonne-energie-maakt-waterstof-uit-zeewater

 • Duurzaam Bedrijfsleven - Rijksmuseum heeft primeur met duurzaamheidscertificaat 19 december 2017

  Het Rijksmuseum heeft een Breeam-NL In-Use-duurzaamheidscertificaat ontvangen met een Excellent-beoordeling. Dit is de op een na hoogste score van Breeam. Volgens het Rijksmuseum is het museum daarmee het eerste ter wereld dat vier sterren voor duurzaamheid ontvangt.

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/infra/26401/rijksmuseum-heeft-primeur-met-duurzaamheidscertificaat

 • Duurzaam Bedrijfsleven - Utrecht wil warmtevoorziening verduurzamen met geothermie 19 december 2017

  De provincie en gemeente Utrecht willen gebruik maken van aardwarmte om de warmtevoorziening in de stad te verduurzamen. Daarom dient de regio binnenkort een subsidieaanvraag in bij de Rijkdienst voor ondernemend Nederland. Utrecht wil daarmee een onderzoek starten naar de winning van aardwarmte, met een maximum van 3.000 meter diep.

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/energie/26431/utrecht-wil-warmtevoorziening-verduurzamen-met-geothermie

 • Duurzaam Bedrijfsleven - Australië neemt trein op zonne-energie in gebruik 19 december 2017

  De Byron Bay Railroad Company in Australië nam voor het eerst in dertien jaar de spoorwegen van de regio Byron weer in gebruik en deed dat op een bijzondere manier. ’s Werelds eerste trein die volledig op zonne-energie draait, rijdt nu over die spoorwegen.

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/mobiliteit/26443/australie-neemt-trein-op-zonne-energie-in-gebruik

 • Trouw - Bestuursvoorzitter DSM: China gaat uitstoot van CO2 belasten 17 december 2017

  China voert binnenkort een heffing in op de uitstoot van het broeikasgas CO2. Ook Canada en een aantal Midden- en Zuid-Amerikaanse landen zijn dat van plan, evenals de Amerikaanse staten Californië en Washington. Zo komt een wereldwijd systeem van heffingen op de uitstoot van CO2 in zicht.

  https://www.trouw.nl/groen/bestuursvoorzitter-dsm-china-gaat-uitstoot-van-co2-belasten~a93b423e/

 • Duurzaam Bedrijfsleven - 7 opvallende ontwikkelingen op de Klimaattop 16 december 2017

  Het draaide vooral om geld tijdens de Klimaattop die president Emmanuel Macron afgelopen dinsdag organiseerde in Parijs. Verschillende organisaties maakten van de gelegenheid gebruik om concrete, duurzaam-financiële beleidsmaatregelen te lanceren. Een overzicht.  

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/finance/26393/7-opvallende-ontwikkelingen-op-de-klimaattop

 • Trouw - De nieuwe economie ziet eruit als een donut 16 december 2017

  Nieuw is het niet wat de Britse econoom Kate Raworth zegt. Toch slaat haar pleidooi voor een duurzame en sociale economie aan. Het is een zoet, gefrituurd broodje met een gat in het midden, de donut. Geen voor de hand liggend voedsel om een pleidooi voor een nieuwe, duurzame economie aan op te hangen. 

  https://www.trouw.nl/cultuur/de-nieuwe-economie-ziet-eruit-als-een-donut~ad78787b/