• Duurzaam Actueel - Provincie Drenthe heeft primeur met verkeersborden van bamboe 17 juni 2018

  De provincie Drenthe heeft de primeur in Nederland met het toepassen van bamboe verkeersborden. In Coevorden bij een van de twee nieuwe rotondes in de Europaweg (N863) zijn de verkeersborden uitgevoerd in bamboe in plaats van het gebruikelijke aluminium. Daarnaast zet de provincie bij de nieuwe beschoeiing van de Drentsche Hoofdvaart hergebruikt beton in.

  https://duurzaam-actueel.nl/provincie-drenthe-heeft-primeur-met-verkeersborden-van-bamboe/

 • Duurzaam Actueel - Ikea gaat voor duurzaam en stopt met plastic wegwerpproducten 16 juni 2018

  Ikea: er gaan drastische veranderingen komen in Europa om het zwerfafval en de plastic soep te verminderen. Zo kondigde de Europese Commissie onlangs al aan om wergwerpplastic zoals bordjes, bestek en bekers te verbieden. Ikea laat weten in 2020 te stoppen met wegwerpproducten als rietjes, borden en tassen. Daarnaast wil de Zweedse meubelgigant in 2030 alleen nog maar hernieuwbare en gerecyclede producten aanbieden.

  https://duurzaam-actueel.nl/ikea-gaat-voor-duurzaam-en-stopt-met-plastic-wegwerpproducten/

 • Duurzaam Nieuws - Antarctica, zuidpool smelt drie keer sneller dan vijf jaar geleden 15 juni 2018

  De ijskap op Antarctica smelt in een recordtempo en dreigt een enorme zeespiegelstijging te veroorzaken met rampzalige gevolgen overal ter wereld. Dat blijkt uit twee nieuwe, alarmerende studies in Nature.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/zuidpool-smelt-drie-keer-sneller-dan-vijf-jaar-gelden/

 • Duurzaam Nieuws - Geen palmolie meer in Europese autotank 15 juni 2018

  Europa maakt een definitief eind aan het gebruik van palmolie voor biobrandstof. Wel zal het nog tot 2030 duren voor de meeste palmolie uit onze brandstof verdwenen is. Het besluit is cruciaal voor de bescherming van het regenwoud en de mensen die er leven. Hun leefomgeving wordt verwoest door grenzeloos uitbreidende palmolieplantages. Op dit moment verdwijnt nog 51% van alle palmolie-import als biobrandstof in Europese dieselauto's. De vraag naar palmolie zal door het Europese besluit vanaf 2023 gestaag afnemen.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/geen-palmolie-meer-in-europese-autotank/

 • Trouw - Hoe ziet de wereld eruit als West-Antarctica in zee verdwijnt? 15 juni 2018

  Klimaatrampen liggen in het verschiet nu de wereld meer opwarmt dan de 2 graden die als bovengrens geldt. Veel grote steden moeten de gevolgen vrezen, nu de zeespiegel zeker 3 meter zal stijgen. Nederland zal niet buiten schot blijven.

  ​​​​​​​https://www.trouw.nl/groen/hoe-ziet-de-wereld-eruit-als-west-antarctica-in-zee-verdwijnt-~af4229a4/​​​​​​​

 • Duurzaam Bedrijfsleven - Europese Unie: ‘In 2030 moet 32 procent van alle energie hernieuwbaar zijn’ 14 juni 2018

  Onderhandelaren van de Europese Commissie, het Europees Parlement en de Raad hebben vandaag een akkoord bereikt over het gebruik van hernieuwbare energie in Europa. In 2030 moet het aandeel van hernieuwbare energie zijn gestegen tot 32 procent.

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/energie/28965/europese-unie-in-2030-moet-32-procent-van-alle-energie-hernieuwbaar-zijn

 • Duurzaam Nieuws - Waterschappen zoeken briljante waterideeën 12 juni 2018

  Sterke dijken, schoon en voldoende water: de waterschappen werken hier dag in dag uit aan. De waterschappen willen dit werk zo goed en efficiënt mogelijk doen en staan daarom te springen om innovatieve ideeën en nieuwe technieken. Heeft u een vernieuwend en baanbrekend idee op het gebied van water? Zend uw innovatie dan in voor de Waterinnovatieprijs 2018!

  ​​​​​​​https://www.duurzaamnieuws.nl/waterschappen-zoeken-briljante-waterideeen/​​​​​​​

 • Duurzaam Nieuws - Nieuw keurmerk voor duurzaam wonen gelanceerd 10 juni 2018

  Dutch Green Building Council heeft op de PROVADA het DGBC Woonmerk gepresenteerd. Het keurmerk geeft een breed inzicht in de kwaliteiten van de woning en de omgeving, zowel voor bestaande bouw als nieuwbouw. Parallel aan de lancering ontving a.s.r. real estate de eerste certificaten voor projecten in Hilversum en Utrecht Terwijde. Beide projecten behaalden een very good score (drie van de vijf sterren).

  https://www.duurzaamnieuws.nl/nieuw-keurmerk-voor-duurzaam-wonen-gelanceerd/

 • Duurzaam Nieuws - Storelectric wint NAM70 Challenge met grootschalige opslag duurzame energie 10 juni 2018

  Storelectric Ltd. uit het Verenigd Koninkrijk is de winnaar geworden van de NAM70 Challenge. Hun innovatieve oplossing voor het grootschalig opslaan van duurzame energie, passend op de huidige infrastructuur, overtuigde de jury unaniem. Storelectric ontvangt €50.000,- en implementeert de voorgestelde innovatie samen met NAM. Hierdoor zal de energietransitie in Nederland een grote stap voorwaarts maken. Grootschalige energieopslag is namelijk een cruciale factor om de energietransitie in ons land te versnellen.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/storelectric-wint-nam70-challenge-voor-oplossing-grootschalige-opslag-duurzame-energie/

 • Duurzaam Actueel - Het eerste PlasticRoad fietspad van gerecycled plastic komt in Zwolle 8 juni 2018

  De PlasticRoad, de weg op basis van gerecycled plastic, wordt werkelijkheid. De provincie Overijssel en gemeente Zwolle bemachtigen de eerste pilots. In september is het eerste fietspad van plastic in Zwolle een feit. Een paar maanden later volgt het tweede fietspad elders in de provincie. Het concept PlasticRoad werd in 2015 gelanceerd door marktleider in de wegenbouw KWS (een Koninklijke VolkerWessels onderneming). In 2016 sloot KWS een partnerschap met Wavin en Total voor de verdere ontwikkeling van de PlasticRoad.

  https://duurzaam-actueel.nl/het-eerste-plasticroad-fietspad-van-gerecycled-plastic-komt-in-zwolle/

 • Duurzaam Bedrijfsleven - ‘Gasvrij wonen? Maak gebruik van oppervlaktewater’ 7 juni 2018

  Rijkswaterstaat en de Unie van Waterschappen stellen dat thermische energie uit oppervlaktewater (TEO) een duurzaam alternatief voor aardgas kan zijn. Bij grootschalige toepassing zou het kunnen voorzien in 25 tot 40 procent van de warmtevoorziening van gebouwen.

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/energie/28851/gasvrij-wonen-maak-gebruik-van-oppervlaktewater

 • Duurzaam Nieuws - Gevolgen gasloos wonen onbekend bij meeste consumenten 5 juni 2018

  Steeds meer organisaties en deskundigen zien de (hybride) warmtepomp als een serieus en duurzaam alternatief voor de traditionele cv-ketel. Tegelijkertijd blijkt dat consumenten nog maar weinig weten over de mogelijkheden van de warmtepomp. Ook hebben veel mensen geen idee of hun woning geschikt is voor verwarming met behulp van een warmtepomp. Het zijn enkele uitkomsten van een onderzoek dat allround technisch dienstverlener Feenstra deed onder een groot aantal huurders en bezitters van een eigen woning.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/gevolgen-gasloos-wonen-onbekend-bij-meeste-consumenten/

 • Duurzaam Nieuws - Tomaten gaan groeien op bio-CO2 3 juni 2018

  Glastuinders in de kop van Noord-Holland gaan hun gewassen voortaan laten groeien met BIO-CO2 dat wordt gewonnen uit de rookgassen van de bio-energiecentrale van HVC in Alkmaar. Chris Kuijten, directeur HVC: “Afvangen van BIO-CO2 uit rookgassen en afzetten als plantenvoeding aan tuinders leek een utopie, maar is na vier jaar voorbereiding werkelijkheid. HVC installeert momenteel in Alkmaar een afvang-installatie als demonstratieproef bij de bio-energiecentrale; de warmtebron die ook ruim 4.800 huishoudens in de regio Alkmaar van groene warmte voorziet. De installatie gaat dit jaar in bedrijf en we gaan het benutten van BIO-CO2 samen testen met de glastuinders uit de kop van Noord-Holland.”

  https://www.duurzaamnieuws.nl/tomaten-gaan-groeien-op-bio-co2/

 • Duurzaam Nieuws - Groene waterstof aan de basis van duurzame toekomst 3 juni 2018

  ‘De ontwikkeling van groene waterstof moet een belangrijke rol krijgen in het komende Klimaatakkoord en ook in het buitenlands beleid’. Die oproep deed Hans de Boer, voorzitter van VNO-NCW, tijdens de conferentie Nederland Waterstofland. Dankzij groene waterstof kan je windenergie opslaan en gebruiken op elk moment dat het je uitkomt. Daarnaast kan groene waterstof ons minder afhankelijk maken van Russisch gas en biedt het kansen voor Noord-Afrika.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/groene-waterstof-aan-de-basis-van-duurzame-toekomst/

 • Duurzaam Nieuws - Aandeel hernieuwbare energie naar 6,6 procent 3 juni 2018

  Het energieverbruik uit hernieuwbare bronnen in Nederland is in 2017 uitgekomen op 6,6 procent van het totale energieverbruik. Dit is een toename van 10 procent vergeleken met een jaar eerder. Het energieverbruik uit zon steeg met meer dan 30 procent. Het verbruik uit biomassa groeide ook, mede door een toename van het verbruik van biotransportbrandstoffen. Dit maakt het CBS bekend.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/aandeel-hernieuwbare-energie-naar-66-procent/

 • Trouw - Een gin-tonic zonder plastic rietje? Geen probleem, zeggen deze drie horecaondernemers 2 juni 2018

  Geen plastic rietjes, bestek of wattenstaafjes meer. Met een verbod dat de Europese Commissie deze week voorstelde, moet de plastic soep wat kleiner worden. Maar waar moet je dan je gin-tonic mee opslurpen of je frietje mee prikken? Geen probleem, zeggen deze drie horecaondernemers.

  https://www.trouw.nl/groen/een-gin-tonic-zonder-plastic-rietje-geen-probleem-zeggen-deze-drie-horecaondernemers~ab8c733b/

 • Duurzaam Actueel - FlexNode bouwt omkeerbare waterstof brandstofcel 27 mei 2018

  Binnen het Flexnode-project is een omkeerbare brandstofcelsysteem gebouwd waarbij niet alleen elektriciteit uit waterstof kan worden geproduceerd, maar ook andersom. Op die manier kunnen overschotten duurzame energie worden opgeslagen. Het gaat om een testopstelling op het Entrance-terrein in Groningen.

  https://duurzaam-actueel.nl/flexnode-bouwt-omkeerbare-waterstof-brandstofcel-op-entrance-terrein-groningen/

 • Duurzaam Actueel - Europese primeur Utrecht: 20 volledig elektrische auto’s op zon geladen na zonsondergang 25 mei 2018

   

  Een unieke inkijk in het energiesysteem van de toekomst: woensdag werden voor het eerst in Europa twintig volledig elektrische auto’s gelijktijdig geladen op de kracht van de zon, terwijl de zon al onder was. Bij de Jaarbeurs in Utrecht vond in het bijzijn van staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) een unieke demonstratie plaats van Smart Solar Charging. Naast de staatssecretaris waren onder meer burgemeester Jan van Zanen, directeur Jaarbeurs Albert Arp en de Utrechtse gedeputeerde Pim van den Berg aanwezig.

  https://duurzaam-actueel.nl/europese-primeur-utrecht-20-volledig-elektrische-autos-op-zon-geladen-na-zonsondergang/

 • Duurzaam Nieuws- NEMO heeft eerste worstje van kweekvlees 25 mei 2018

  NEMO Science Museum heeft het eerste commercieel verkochte kweekvlees worstje ter wereld in haar collectie opgenomen. Een worstje opgekweekt uit één cel van een eend. Een eend die nu nog steeds levend rondloopt.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/nemo-heeft-eerste-worstje-van-kweekvlees/

 • Duurzaam-Actueel - Bouw megabatterij Johan Cruijff ArenA van start 24 mei 2018

   

  In de Johan Cruijff ArenA is de bouw gestart van een megabatterij van 3MW. Het stadion heeft daardoor eind juni 2018 een wereldprimeur; de realisatie van het grootste energieopslagsysteem in een multifunctioneel gebouw bestaande uit onder andere honderden eerste generatie (gebruikte) Nissan LEAF batterijen. Dankzij de batterij wordt de energievoorziening in de ArenA nog betrouwbaarder en kan energie efficiënter worden gebruikt. In de toekomst kan het door projectpartners BAM, The Mobility House, Eaton en Nissan ontwikkelde innovatieve opslagsysteem ook een oplossing zijn voor andere energiebewuste bedrijven.

  https://duurzaam-actueel.nl/bouw-megabatterij-johan-cruijff-arena-van-start/

 • Duurzaam-Actueel - Vandenborre Winnaar Hansa Green Tour Start-Up Challenge 2018 23 mei 2018

  Vandenborre Energy Systems uit België is de winnaar van de Hansa Green Tour Start-Up Challenge 2018. Met een nieuwe innovatieve oplossing voor het opslaan van duurzaam opgewekte energie in waterstof voor thuisgebruik is de Solenco Powerbox een veelbelovende oplossing voor bestaande woningbouw om van het gas af te gaan zonder dure woningaanpassingen.

  https://duurzaam-actueel.nl/vandenborre-winnaar-hansa-green-tour-start-up-challenge-2018/

 • Duurzaam Nieuws - Schiermonnikoog gaat duurzaam melk produceren 20 mei 2018

  Boeren, Natuurmonumenten en gemeente Schiermonnikoog sluiten een deal voor een gezonde toekomst voor de zeven boerenbedrijven én de natuur op het eiland. De huidige melkveehouders lopen met hun intensieve bedrijfsvoering tegen milieugrenzen aan. De natuur en soortenrijkdom van de natte duinvalleien en de duinen op het eiland gaan in kwaliteit achteruit. Na een uitvoerige analyse en planvorming door het Louis Bolk Instituut hebben de partijen besloten om samen te werken aan een nieuw economisch perspectief voor de boeren, met een lagere milieubelasting en een rijkere natuur in de eilandpolder. Alle partijen beloven zich met het tekenen van de deal hiervoor in te spannen.

  ​​​​​​​https://www.duurzaamnieuws.nl/schiermonnikoog-gaat-duurzaam-melk-produceren/​​​​​​​

 • Duurzaam Nieuws - Klimaatakkoord gaat het land in 17 mei 2018

  Burgers krijgen de mogelijkheid rechtstreeks in gesprek te gaan met de onderhandelaars van het Klimaatakkoord. In mei en juni zijn hiervoor op vijf plaatsen in het land regiobijeenkomsten. Het is onderdeel van een reeks initiatieven om burgers nauwer te betrekken bij de grote veranderingen die nodig zijn om 49 procent minder Co2 uit te stoten.

  ​​​​​​​https://www.duurzaamnieuws.nl/klimaatakkoord-gaat-het-land-in/​​​​​​​

 • Trouw - Ruim 600 euro 'afsluitboete' voor huiseigenaar die gasloos gaat wonen, dat mag dus niet 16 mei 2018

  Wie gasvrij gaat wonen mag niet opdraaien voor hoge afsluitkosten. Dit heeft de landelijke geschillencommissie energie bepaald in een bindende uitspraak. Bram Bos, inwoner van Amsterdam, spande de zaak aan tegen de energienetbeheerder Liander, die 605 euro van Bos eiste voor het afsluiten van zijn verduurzaamde woning.

  https://www.trouw.nl/groen/ruim-600-euro-afsluitboete-voor-huiseigenaar-die-gasloos-gaat-wonen-dat-mag-dus-niet~ae519330/
   

 • Duurzaam Nieuws - Certificering is geen garantie voor meer duurzaamheid 15 mei 2018

  Duurzame labels zouden consumenten moeten helpen bij het nemen van milieuvriendelijke beslissingen. Maar certificering staat meer duurzaamheid eigenlijk in de weg en zouden fors moeten worden aangepast, stelt een nieuw rapport van de Changing Markets Foundation.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/certificering-is-geen-garantie-voor-meer-duurzaamheid/

 • Duurzaam Nieuws - Uitstoot CO2 weer hoger 15 mei 2018

  De CO2-uitstoot in Nederland was in het eerste kwartaal 2,5 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal van 2017. Volgens de eerste berekening groeide in dezelfde periode het bruto binnenlands product (bbp) met 2,8 procent. De toename van de CO2–uitstoot komt vooral doordat huishoudens en de dienstverlening meer gas verbruikt hebben voor verwarming. Dit meldt het CBS op basis van de nieuwste kwartaalcijfers over de CO2-uitstoot.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/uitstoot-co2-weer-hoger/

 • Duurzaam Nieuws - Schone energie uit water, maar dan anders 15 mei 2018

  We kennen waterkracht uit stuwdammen en uit getijdestromen. Hier en daar wordt geprobeerd om de golfbeweging van het zee-opppervlak in stroom om te zetten. Ook de WaveRoller zet de energie van golven om in elektriciteit, maar dan onder water. De installatie wordt dicht onder de kust geplaatst op een diepte tussen 8 en 20 meter.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/schone-energie-uit-water-maar-dan-anders/

 • Solar Magazine - Californië verplicht zonnepanelen voor nieuwbouwwoningen 14 mei 2018

  Californië is de eerste staat in de Verenigde Staten die zonnepanelen op nieuwbouwwoningen verplicht. De California Energy Commission heeft het nieuwe Building Energy Efficiency Standards goedgekeurd.

  ​​​​​​​https://solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie/i16007/californie-verplicht-zonnepanelen-voor-nieuwbouwwoningen​​​​​​​

 • Duurzaam Bedrijfsleven - Costa Rica kondigt volledige ban op fossiele brandstoffen aan 11 mei 2018

  Costa Rica wil het eerste gedecarboniseerde land ter wereld woorden, onder andere door fossiele brandstoffen volledig te verbannen. Op dit moment haalt Costa Rica zijn elektriciteit al voor meer dan 99 procent uit hernieuwbare bronnen.

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/energie/28511/nieuw-doel-costa-rica-volledige-ban-op-gebruik-fossiele-brandstoffen

 • Duurzaam Bedrijfsleven - Albert Heijn wil af van plastic tasjes voor groente en fruit 11 mei 2018

  Albert Heijn wil af van de plastic tasjes die bij de groente- en fruitafdelingen liggen. Deze zomer begint de supermarktketen met een pilot in tien winkels waarbij verschillende alternatieven worden getest.

  ​​​​​​​https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/retail/28495/albert-heijn-wil-af-van-plastic-tasjes-voor-groente-en-fruit​​​​​​​

 • Windenergie Courant - Provincie Brabant organiseert fietsexcursie langs windmolenlocaties A16 11 mei 2018

  De provincie Brabant organiseert op donderdag 17 mei 3 fietsexcursies naar de toekomstige locaties voor windmolens langs de A16. De provincie wil belangstellenden een zo realistisch mogelijk beeld geven van de veranderingen in het landschap en zo het maatschappelijk draagvlak voor de windmolens behouden en zo mogelijk vergroten.

  https://windenergiecourant.nl/onshore/provincie-brabant-organiseert-fietsexcursie-langs-windmolenlocaties-a16/

 • Duurzaam Bedrijfsleven - Twee keer zo sterk beton met lagere CO2-voetafdruk 9 mei 2018

  Britse wetenschappers hebben een technologie ontwikkeld om grafeen in beton op te nemen. Het resultaat is beton dat twee keer zo sterk is als het huidige materiaal met een lagere CO2-voetafdruk.

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/recycling/28493/twee-keer-zo-sterk-beton-met-lagere-co2-voetafdruk

 • Duurzaam Actueel - Nieuw chemisch proces maakt productie van bioplastic eenvoudiger 8 mei 2018

  Onderzoekers van de KU Leuven hebben een nieuw procedé ontwikkeld om bio-afbreekbaar plastic te maken van melkzuur. De methode biedt nieuwe mogelijkheden om eenvoudiger en dus ook goedkoper bioplastic te produceren. Drinkbekers, verpakkingsmateriaal, theezakjes, plantpotjes die mee de grond ingaan … De voorbije jaren heeft bioplastic, ook wel PLA (polylactic acid) genoemd, zijn weg gevonden naar verschillende toepassingen. PLA-producten hebben allerlei voordelen. Ze worden gemaakt van een biologische grondstof, suiker, en zijn composteerbaar. Daarnaast is het biocompatibel en dus geschikt voor medisch gebruik in bijvoorbeeld chirurgische hechtdraad en schroeven. Het materiaal hoeft niet verwijderd te worden want het breekt veilig af in het lichaam.

  ​​​​​​​https://duurzaam-actueel.nl/nieuw-chemisch-proces-maakt-productie-van-bioplastic-eenvoudiger/​​​​​​​

 • Duurzaam Nieuws - Terug met die kurk 8 mei 2018

  Kurkretour is een nationaal programma voor hergebruik van kurk. Consumenten kunnen in Nederland gebruikte kurken inleveren in speciaal ontworpen displays in verschillende winkels, waaronder alle 20 Odin winkels, De Groene Winkel in Zeist, Gimsel Rotterdam, GoodyFood in Hilversum, en bij de Neleman wijnwinkel in Zutphen.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/terug-met-die-kurk/

 • Duurzaam Nieuws - Duurzaam shoppen bij IKEA 8 mei 2018

  IKEA heeft sinds kort een Sustainability Shop. Daar vinden bezoekers de duurzame verhalen achter IKEA en de producten – van de NORDRANA opbergsets die in Vietnam met de hand worden gemaakt in gecertificeerde centra tot de TOMAT plantenspuit gemaakt van gerecyclede plastic folies. Ook worden de bezoekers er geïnspireerd tot een duurzamer leven thuis. De Sustainability Shop krijgt een permanente plaats op de begane grond in IKEA Breda.

  ​​​​​​​https://www.duurzaamnieuws.nl/duurzaam-shoppen-bij-ikea/​​​​​​​

 • Duurzaam Nieuws - De duurzame uitdagingen voor chocolade 8 mei 2018

  Sociale verantwoordelijkheid en duurzaamheid van bedrijven zijn niet langer op angst gebaseerd, zoals in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw. Toen legden multinationals voor het eerst verband tussen duurzaamheid en zakelijk succes en was hun voornaamste motivatie hun kwetsbaarheid.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/de-duurzame-uitdagingen-voor-chocolade/

 • Duurzaam Actueel - Duurzaam adverteren? Bestaat dat? 7 mei 2018

  Het is inmiddels de talk of the town: de bouw van de enorme reclamemast, die wel érg dicht aan de A28 staat bij Assen. Het gevaarte wekt ontzag bij vriend en vijand. Begrijpelijk, met 2 LED schermen met een oppervlakte van 103 m2 per stuk. Om dit in perspectief te plaatsen: dit zijn 2 appartementen met 3 slaapkamers.

  ​​​​​​​https://duurzaam-actueel.nl/duurzaam-adverteren-bestaat-dat/​​​​​​​

 • Duurzaam Nieuws - Robots ontdekken grootste ‘dead zone’ ter wereld 6 mei 2018

  De dode zone in de Golf van Oman, waar het zeewater geen zuurstof of leven meer bevat, blijkt veel groter dan gedacht en groeit verder. Dat blijkt uit Brits onderzoek met onderwaterrobots. Wetenschappers vermoeden al langer dat er in  de regio een grote zuurstofarme zone is, maar grootschalig onderzoek was tot nog toe onmogelijk omdat de regio geplaagd wordt door spanningen en piraterij.

  https://www.duurzaamnieuws.nl/robots-ontdekken-grootste-dead-zone-ter-wereld/​​​​​​​​​​​​​​

 • Trouw - Nederlands bedrijf wil schepen laten varen op oude pennen en tuinstoelen 3 mei 2018

  Als het aan het Nederlandse Bin2Barrel ligt, tanken schepen straks olie gewonnen uit niet-recyclebaar plastic. Een nieuwe fabriek in Amsterdam tovert weggegooid plastic om tot brandstof, die initiatiefnemer Bin2Barell wil verkopen aan de scheepvaart. Schippers hoeven dan geen zwaar vervuilende diesel of stookolie meer in hun tank te stoppen. De fabriek zal alleen plastic verwerken die niet-recyclebaar is. Dat zijn verpakkingen van eten, maar ook weggegooid speelgoed, tuinmeubilair, pennen en andere gebruiksartikelen.

  https://www.trouw.nl/groen/nederlands-bedrijf-wil-schepen-laten-varen-op-oude-pennen-en-tuinstoelen~a963a56d/

 • Trouw - Nieuwe batterij kan de doorbraak van elektrisch vliegen versnellen 3 mei 2018

  COLUMN

  Elektrische fietsen en elektrische auto's zijn inmiddels realiteit, elektrische bussen beginnen op de weg te verschijnen en elektrische vrachtwagens zullen niet lang meer op zich laten wachten. Wat nog een hele uitdaging lijkt, zijn elektrische vliegtuigen die groot genoeg zijn voor 100 of meer passagiers en verder kunnen vliegen dan van Amsterdam naar Eindhoven.

  https://www.trouw.nl/groen/nieuwe-batterij-kan-de-doorbraak-van-elektrisch-vliegen-versnellen~a7d8ca19/