AD - 24 uur lang werken aan klimaatprobleem

Studenten, onderzoekers en ondernemers komen vrijdag bijeen in The Green Village op de campus van de TU Delft. Het doel van deze 'Climathon' is 24 uur lang oplossingen zoeken voor klimaatproblemen.

https://www.ad.nl/delft/24-uur-lang-werken-aan-klimaatprobleem~a90fbd06/   

Het wordt druk bij The Green Village, een proeftuin voor duurzame innovaties, op de campus van de TU Delft. Veertig tot zestig studenten, onderzoekers en ondernemers komen in het 'groene dorp', zoals de TU het noemt, morgen samen om deel te nemen aan een speciale 'hackathon': de Climathon. Deze vindt tegelijkertijd wereldwijd plaats in 120 steden, met als doel gedurende 24 uur de klimaatproblemen van steden te 'hacken', aan te pakken.

Isolatie

In Delft werken de deelnemers specifiek aan energiebesparende maatregelen voor de stad. Zij willen, zo verklaart de organisatie, 'dit koppelen aan traditionele, duurzame maatregelen als woningisolatie en slimme apparaten in huis'.

Tijdens de Climathon zal het ook gaan om gedragsverandering van mensen als het gaat om duurzaamheid en besparen op energie. Wat je niet verbruikt, hoef je ook niet duurzaam op te wekken, zo is de gedachte bij het evenement op de campus van de TU Delft.

Aan de Climathon nemen morgen studenten en professionals deel uit de werkgebieden architectuur, economie, software engineering, biologie, windenergie en stedelijke ontwikkeling. De deelnemers zullen worden verdeeld in zogenoemde 'multidisciplinaire' teams, die elk een specifiek vraagstuk voorgeschoteld krijgen over energiebesparing.

Ze worden begeleid door experts, zoals een data-specialist die betrokken is bij de Toon Smart Thermostat, een onderzoeker van het Wuppertal Institute for Climate en experts van het Utrechtse instituut Climate-KIC.