AD - Alphen: voorkom onrust om winning aardwarmte

In de omgeving van Alphen en Waddinxveen zoeken naar aardwarmte? Prima. Maar voorkom dat mensen bij het woord 'boringen' in de stress schieten.

Daarvoor waarschuwen B&W van Alphen in een brief aan de provincie Zuid-Holland. Dit in reactie op een aanvraag van het bedrijf Wayland Energy uit Bergschenhoek om onder het Bentwoud tot bij Hazerswoude-Dorp en Benthuizen naar winningsmogelijkheden te zoeken. 

https://www.ad.nl/alphen/alphen-voorkom-onrust-om-winning-aardwarmte~aaa6d1cd/  

In de winter warm water uit de diepe ondergrond oppompen voor verwarming van kassen of huizen en in de zomer koel water oppompen ter koeling van gebouwen. Daar draait het kort gezegd om bij het gebruik van aardwarmte. Wayland wil globaal tussen Waddinxveen, Benthuizen en Zoetermeer de winningsmogelijkheden in kaart brengen. Het zoekgebied ligt tegen Hazerswoude-Dorp aan.

Glastuinbouw

Hier aardwarmte gebruiken betekent dat een groot deel van de glastuinbouwbedrijven in de Zuidplaspolder kan worden verwarmd. Met drie of vier putten is 210.000 tot 280.000 megawatt aan warmte te winnen. Een deskundige van de Omgevingsdienst Midden-Holland: ,,Dat is vergelijkbaar met energie voor 12.000 tot 20.000 huishoudens. Daarmee kun je heel Waddinxveen verwarmen.''

Alphen vindt dat milieudoel op zich heel goed. De gemeente is zelf druk bezig met het stimuleren van duurzame energie. Maar, waarschuwen B&W, zorg ervoor dat streekbewoners goed snappen wat Wayland gaat doen.

Het college verwijst expliciet naar de onrust die al enkele jaren leeft in Woerden en tussen Haastrecht en Oudewater.

Onder Woerden-west en in het buitengebied van Haastrecht wil Vermilion olie en gas winnen. In Woerden is breed protest op gang gekomen, omdat wordt gevreesd voor 'Groningse toestanden' met scheurende en verzakkende huizen.

Het Alphense gemeentebestuur schrijft de provincie dan ook: ,,Vanwege die ervaringen én vanwege de ruimtelijke impact is te verwachten dat de opsporingsvergunning naar aardwarmte tot onrust kan leiden.'' Wayland moet dan ook actief en vroegtijdig de buurtbewoners informeren, vindt Alphen. Verder waarschuwt Alphen, net als Waddinxveen onlangs deed, voor verzilting en bodemdaling.