AD - Bedrijf heeft wereldprimeur met zonnepanelen uit de ruimtevaart

Mondial Movers uit Alblasserdam wil altijd voorop lopen. Er hangen zonnepanelen uit de ruimtevaart aan de gevel. ,,Het begon eigenlijk in 2005. Toen gingen we over op halogeenlampen. In 2009 volgde een kleine windturbine op het dak en sinds 2011 rijden we in elektrische verhuiswagens. We willen bij de eerste energieneutrale bedrijven van de wereld horen", vertelt directeur Tom Stuij van het Alblasserdamse verhuisbedrijf Mondial Movers. Dat bedrijf heeft een wereldprimeur met zonnepanelen uit de ruimtevaart. Ze zijn doorschijnend: laten daglicht door, maar houden warmte, dus energie, vast.

https://www.ad.nl/dordrecht/bedrijf-heeft-wereldprimeur-met-zonnepanelen-uit-de-ruimtevaart~a938b68b/   

  

Stuij vertelt dat het hoofdkantoor op warme dagen een mankement kent. ,,Hoewel het een mooi gebouw is, zorgt de glazen gevel op het zuiden ervoor dat de temperatuur tot 40 graden oploopt wanneer de zon erop schijnt. Onze airco draait dan overuren."

Enthousiastelingen

Het beginnende bedrijf Wellsun uit Delft, opgericht door studenten van de Radboud universiteit en de TU Delft, bood uitkomst. ,,Ik kwam op een energievakbeurs een groep enthousiastelingen tegen. Die mensen hadden wat ons bedrijf zocht: een product om ons kantoor te verduurzamen en het gebouw minder warm te laten worden", legt Stuij uit.

Volgens de directeur is het nieuwe systeem bijzonder efficiënt. ,,Niet alleen zorgt het ervoor dat er nog licht naar binnen schijnt, in tegenstelling tot de traditionele zwarte zonnepanelen, ze kunnen naar de zon toe draaien." Dat maakt het systeem gecompliceerd. ,,Om genoeg op te brengen moeten zonnepanelen zo dicht mogelijk bij elkaar staan. Dat is moeilijk, want als ze te dicht bij elkaar staan draaien ze tegen elkaar aan. Er zijn al velden met panelen die draaien, bijvoorbeeld in Duitsland, maar die liggen horizontaal. Hier gaat het om stroken aan een wand die draaien."

Voor het verhuisbedrijf is een voortrekkersrol in duurzaamheid belangrijk, maar geen doel op zich. Stuij: ,,Wij willen door onze nek uit te steken andere bedrijven aansteken om ook een duurzame weg in te slaan, zodat er een beweging ontstaat. Veel bedrijven zijn nog sceptisch en durven het niet aan om te investeren in een betere toekomst. Wij willen die bedrijven laten zien: het kan wel en het loont."

Stuij werd naar eigen zeggen enthousiast gemaakt door de Club van Rome. ,,De club toonde aan dat het gewoon niet meer kan zoals het nu gaat. Door hen ben ik het licht uit gaan doen, energie gaan sparen in het dagelijks leven. Die persoonlijke visie is ook de bedrijfsvisie geworden."

Duistere fabrieken

Die visie maakt dat het bedrijf zich behalve op het energieverbruik ook op andere aspecten duurzaam gedraagt. ,,Dat gaat ver. Wij hebben 400 verhuizers in de regio met bedrijfskleding. We zorgen dat die kleding verantwoord geproduceerd is, qua materialen en omstandigheden van de arbeiders. Geen duistere fabrieken uit verre landen waar geen toezicht is. We willen betrouwbare certificaten bijgeleverd krijgen."

Worden de producten daar niet duurder van? ,,Jawel", antwoordt Stuij, ,,maar dat hoeft geen obstakel te zijn om met ons in zee te gaan. Misschien kost een duurzame aanpak 50 tot 100 euro meer per verhuizing. Op een hele verhuizing is dat geen groot bedrag. Als je een keer een etentje laat schieten kom je daar al aan en veel mensen hebben dat bedrag gelukkig wel over voor een duurzame aanpak. Mensen zijn steeds meer met dat soort zaken bezig zijn. "