AD - Enschedeër bedenkt slim energiesysteem

ENSCHEDE - De Smart Energy Monitor van Dennis van Heijningen zegt wanneer je lang genoeg gedoucht hebt en zet de vaatwasser pas aan als de stroom goedkoop is. Hij won er de tweede prijs van de GRUNDERstein Award mee.

https://www.ad.nl/enschede/enschedeer-bedenkt-slim-energiesysteem~acdfc864/   

"Vrouwen douchen altijd veel langer dan mannen, toch? Al zullen ze dat nooit toegeven." Dennis van Heijningen lacht. De 45-jarige Enschedeër heeft er iets op gevonden. Zijn Smart Energy Monitor zet de feiten precies op een rij: hoe lang heeft de douchebeurt geduurd? Hoeveel water en gas of stroom is verbruikt? Wat heeft het gekost? Dat alles staat overzichtelijk in een app in de smartphone.

Inzicht

"Uit studies blijkt dat je 20 procent kunt besparen als je je bewust bent van hoeveel je verbruikt", zegt Van Heijningen. Hij ontwikkelde de Smart Energy Monitor als aanvulling op de slimme energiemeter die over een paar jaar in alle Nederlandse huishoudens moet hangen. "Het is veel te ingewikkeld om bij je verbruikcijfers te komen. De echte freaks doen het misschien, de gemiddelde consument niet", zegt van Heijningen. 

Het moet simpeler, bedacht Van Heijningen. En breder: niet alleen voor gas en elektriciteit, maar ook voor water. Zijn Smart Energy Monitor bestaat uit twee kleine kastjes: eentje wordt in de slimme meter geplaatst, de andere op de watermeter. Via een kabel zijn ze aangesloten op de router, die de data doorstuurt naar de bijbehorende app op de telefoon. "Een keer per dag slaat het kastje de meterstanden op. Ze worden 22 jaar lang bewaard, in je eigen omgeving", zegt Van Heijningen. 

Het kastje houdt om te beginnen het energieverbruik in de gaten. "Je kunt een maximale douchetijd instellen en een lamp laten knipperen als die is bereikt. Theoretisch zou je het water kunnen stopzetten, met behulp van een slimme doucheknop."

Slimme hoofdkraan

De Enschedeër is in gesprek met een partij over het ontwikkelen van een slimme hoofdkraan. "Stel, je verbruikt ineens heel veel water vanwege een leidingbreuk. Het systeem kan dat zien en de hoofdkraan uitschakelen. Dat is heel interessant voor verzekeringen."

Wordt de Smart Energy Monitor in een oplage van 1000 tot 2500 stuks geproduceerd, kost hij zo'n 70 euro per stuk. "Dan wordt hij voor een brede markt beschikbaar", zegt Van Heijningen. Voor particulieren zal het apparaat niet zomaar te koop zijn. "Ik denk meer aan woningcorporaties, die het aanbieden aan hun huurders om duurzaamheid te stimuleren." Ook cv-fabrikanten, verzekeraars, aannemers of gemeenten kunnen er volgens hem hun voordeel mee doen.

GRÜNDERstein Unternehmer Award

Dennis van Heijningen won met de Smart Energy Monitor de tweede prijs van de GRÜNDERstein Unternehmer Award voor startende ondernemers uit de Nederlands-Duitse grensregio rondom Gronau. De prijsuitreiking was afgelopen weekend in de Grote Kerk in Enschede. De Enschedeër werkte jarenlang als software-engineer en manager voor Nefit en Bosch. Begin dit jaar begon hij voor zichzelf en richtte hij zijn eigen bedrijf MEA-Innovation op.