AD - Enthousiasme over klimaatneutrale B&B in haven Wijk bij Duurstede

De stadshaven van Wijk bij Duurstede zou met een klimaatneutrale bed and breakfast (B&B) en kleinschalige stadscamping hét visitekaartje van Wijk bij Duurstede moeten worden. Initiatiefnemer Gerrit van Beek is enthousiast over de steun die hij hiervoor krijgt van de werkgroep Duurzaamheid.

https://www.ad.nl/utrecht/enthousiasme-over-klimaatneutrale-benb-in-haven-wijk-bij-duurstede~a11e0121/   

,,Hopelijk komt de uitvoering van mijn plannen om de stadshaven te verfraaien nu in een stroomversnelling. Niet voor niets heeft de gemeente ervoor gekozen in 2030 klimaatneutraal te willen zijn. Dat zou in de haven zichtbaar kunnen worden”, zegt Van Beek.

De 73-jarige gepensioneerde transportondernemer wil er als geboren en getogen Wijkenaar al langer aan meewerken de haven mooier te maken. Een groot terrein onder de eeuwenoude molen Rijn en Lek kan volgens hem best een opknapbeurt gebruiken. De havenloods wil hij verbouwen tot een B&B-voorziening. Op het open terrein zouden een stadscamping en een theetuin moeten komen. ,,Want alleen een B&B is niet rendabel te maken.”

Mooi plekje

Toen hij negen jaar geleden stopte met zijn internationale transportbedrijf en het verkocht omdat hij geen opvolger had, hield hij het stukje van de voormalige industriehaven voor zichzelf om er op termijn ‘iets moois’ van te maken. 

Totdat de industriële haven – met zijn dominante betoncentrale – werd getransformeerd tot een passantenhaven, was dit terrein een verlengstuk van het transportbedrijf van Jo van Beek. Er werd zand en grind gelost en van daaruit vervoerd naar aannemers. Nu is het eigendom van Gerrit van Beek. ,,Het is een van de mooiste plekjes van Wijk. Kamperen onder molen Rijn en Lek, met zicht op de stad en het water”, zegt de oud-ondernemer. 

Opgetogen

Hij is opgetogen nu hij benaderd is door de Eigen Wijkse Energie Coöperatie en andere Wijkenaren die zich inzetten voor een ‘stadshaven als klimaatneutrale etalage’. De B&B-voorziening krijgt in het nieuwe plan zonnepanelen en een zonneboiler, ze wordt goed geïsoleerd en er wordt hemelwater gebruikt. Het ontbijt dat de gasten krijgen, wordt bereid uit lokale producten. In de theetuin wordt fairtrade-koffie en -thee geschonken. 

De camping moet een milieuvriendelijke, innovatieve en tegelijk historische uitstraling krijgen. De werkgroep Duurzaamheid denkt aan klimaatneutrale trekkershutten, milieuvriendelijk watergebruik en een zonneboiler voor de douches en het toiletgebouw. Op panelen worden bezoekers wegwijs gemaakt in het klimaatneutrale Wijk bij Duurstede. Fietsen, auto's en campers moeten er opgeladen kunnen worden met groene stroom van de Eigen Wijkse Energie Coöperatie. Ook komt er een standplaats voor elektrische deelauto's van MyWheels, die zowel door bewoners als bezoekers gebruikt kunnen worden.