AD - Hippe tiny houses, maar nog geen gelijkgestemde bewoners en geschikte plekken

BERGEN OP ZOOM - De wethouder doet wat hij kan, hij handelt zelfs 'met urgentie', maar het valt nog niet mee om tiny houses (letterlijk: kleine huisjes) van de grond te krijgen. 'Tiny houses zijn hip, maar de praktijk is weerbarstig', meldt het Bergse college van B en W aan de Bergse gemeenteraad.

https://www.ad.nl/bergen-op-zoom/hippe-tiny-houses-maar-nog-geen-gelijkgestemde-bewoners-en-geschikte-plekken~ae30bd10/   

Politiek Bergen op Zoom drong er in maart per motie op aan de bouw van tiny houses te stimuleren. Dit zijn volwaardige, duurzaam gebouwde kleine woningen tot ongeveer 28 vierkante meters. Het past in de trend van kleiner, maar kwalitatief goed wonen, waarbij doelgroepen zoals alleenstaanden, jongeren of expats bediend worden. In Bergen op Zoom timmert bedrijf Cubicco aan de weg met tiny houses.

Wethouder Patrick van der Velden wil er graag de boer mee op, maar constateert wel dat ook dit soort kleine huizen moet voldoen aan minimale eisen van veiligheid en duurzaamheid. Het is verder een 'uitdaging' om groepjes gelijkgestemde bewoners te vinden én geschikte bouwplekken. De combinatie van dit alles maakt het lastig. Toch kijkt Van der Velden met een gevoel van 'urgentie' naar de mogelijkheden binnen grondexploitaties en bouwprojecten.

Groene Gordijn

Cubicco sorteert ondertussen voor om de eerste acht kleine huisjes aan de Keplerstraat in Bergen op Zoom-Oost (project het Groene Gordijn) te laten verrijzen. Het gaat om vier woningen en vier appartementen tot ongeveer 45 vierkante meters, wat groter dus dan de kleinste tiny houses. Sander van Peer van Cubicco verwacht dat de assemblage in januari plaatsvindt in de bedrijfsruimte aan de Wattweg en de daadwerkelijke plaatsing van de huizen aan de Keplerstraat medio maart. Deze woningen voldoen aan de eisen in het Bouwbesluit.

De toekomstige bewoners zijn vooral expats, buitenlandse werknemers die langere tijd bij grotere (internationale) bedrijven in West-Brabant werken. ,,Het is niet fijn om maandenlang in een hotel te verblijven. Kleine huisjes zijn voor hen heel geschikt'', aldus Van Peer. Hij signaleert een sterk groeiende behoefte aan woonruimte voor expats. ,,Als we vandaag bouwen, zit het morgen vol.''