AD - Natuurclubs zien waarde proef pulskor

VLISSINGEN - Natuurorganisaties achten het mogelijk dat vissen met de elektrische pulskor een waardevolle rol zal spelen in de overgang naar een duurzame visserij op de Noordzee.  Wel is er gedegen onderzoek nodig voordat het licht voor deze vorm van visserij definitief op groen wordt gezet, schrijven Stichting De Noordzee,  Greenpeace Nederland, de Nederlandse Elasmobranchen Vereniging (die zich inzet voor haaien en roggen) en de Good Fish Foundation.

https://www.ad.nl/zeeland/natuurclubs-zien-waarde-proef-pulskor~a27cebc3/   

Volgende week praat de visserijcommissie van het Europees Parlement over de pulskorvisserij. Dat is een techniek waarbij platvissen als tong en schol met zwakke elektrische pulsen worden opgeschrikt en daardoor het net inzwemmen. Het is een alternatief voor de boomkorvisserij, waarbij zware kettingen over de zeebodem worden gesleept. De voordelen zijn volgens de Nederlandse Vissersbond minder verstoring van de zeebodem, veel lager energieverbruik en minder bijvangst.

Frankrijk

In het ontwerp van de nieuwe Europese verordening staat dat vissen met de pulskor onder voorwaarden wordt toegestaan. Maar met name vanuit Frankrijk zijn er bezwaren. In Nederland mogen 84 kotters, waarvan 17 uit Zeeland, dankzij een ontheffing met de pulskor vissen. De vrees is dat met name Frankrijk om een sterke beperking van het aantal ontheffingen zal worden gevraagd. 

Uiteindelijk zal de verordening in door het hele Europese Parlement moeten worden vastgesteld. ,,Die stemming zou in februari zijn, maar dat is niet zeker'', heeft Durk van Tuinen van de Nederlandse Vissersbond deze week in Brussel vernomen. Wat de vissers betreft komt het voorstel pas na de Europese verkiezingen in 2019 in stemming. Dan zijn ook de resultaten van het onderzoek naar de effecten van de pulskor op het zeeleven bekend. Als nu het aantal ontheffingen wordt beperkt komt meteen de discussie wie wel en wie niet mag blijven vissen. Daar zit de Vissersbond niet op te wachten.

Politiek getouwtrek

De natuurorganisaties zijn nog niet zover dat ze pulskor definitief als duurzaam bestempelen, maar vinden dat deze vernieuwende techniek niet bij voorbaat de nek omgedraaid mag worden 'door Europees politiek getouwtrek'. ,,Hoewel wij vinden dat het Nederlandse enthousiasme voor de pulsvisserij voorbarig is, zou de visserijsector niet moeten worden gestraft voor innovaties; dan gooien we het kind met het badwater weg'', schrijven ze op hun website.