AD - 'Volkswagen pompt miljarden in elektrisch rijden'

Automaker Volkswagen zet de komende vijf jaar vol in op elektrisch rijden. Het Duitse bedrijf zou naar verluidt 72 miljard euro hebben gereserveerd voor onder meer de ontwikkeling van duurzame initiatieven, zo meldden bronnen.

https://www.ad.nl/economie/volkswagen-pompt-miljarden-in-elektrisch-rijden~af583961/   

Deze stap kan gevolgen hebben voor andere onderdelen van het bedrijf, aangezien de automaker de kapitaaluitgaven wil terugbrengen tot 6 procent van de omzet. Het vijfjarenplan zou momenteel door de raad van toezicht worden bestudeerd.

De productie van elektrische auto's voor de Europese markt zal naar verwachting gebeuren in de Duitse fabriek in Zwickau. Volkswagen, wereldwijd de grootste producent van auto's, wilde vandaag nog niet ingaan op de berichten.

Sjoemelsoftware

De Duitse autobouwer kwam in 2015 in opspraak, toen bekend werd dat het bedrijf consumenten jarenlang had voorgelogen over de uitstoot van schadelijke stoffen. Door de zogenoemde 'sjoemelsoftware' waren de wagens in de tests een stuk schoner dan ze daadwerkelijk waren.

De affaire leidde tot hoge boetes en schikkingen, oplopend tot in de miljarden. In de Verenigde Staten werden medewerkers zelfs veroordeeld tot celstraffen. Daarnaast lopen er nog verschillende claims tegen het concern.

Volkswagen is inmiddels in China ook bezig met de ontwikkeling en productie van duurzaam aangedreven modellen. Het bedrijf steekt daar 12 miljard euro in en wil zo'n 40 modellen lokaal produceren.