Brabants Dagblad - De baksteen lijkt zijn beste tijd te hebben gehad

BREDA - Duurzaam bouwen heeft de toekomst, maar of de aloude en vertrouwde baksteen een toekomst heeft… Dat is de vraag, zo bleek donderdag tijdens het jaarlijkse Bouwberaad van de Regio West-Brabant (RWB).

https://www.bd.nl/brabant/de-baksteen-lijkt-zijn-beste-tijd-te-hebben-gehad~a7840718/   

In het oude stadhuis van Breda kregen lokale bestuurders en vertegenwoordigers uit de bouwwereld door middel van presentaties en workshops een toekomst voorgeschoteld die anders gebouwd is dan het verleden. Woningen zullen in toenemende mate worden opgetrokken uit hout en biobased materiaal. Ze zouden op die manier beter te isoleren en dus veel duurzamer zijn. En dat laatste is waar het om draait, want ook Nederland moet zich aan de doelen van het klimaatakkoord van Parijs houden. “We zijn binnen de Europese Unie een middenmoter”, zei Martijn van Leerdam van het bedrijf Alklima BV dat handelt in elektrische klimaatapparatuur.

All electric 

Nederland moet met andere woorden all electric worden. Fossiele brandstoffen raken rap uit de gratie. Alleen Donald Trump gelooft er zo langzamerhand nog in. Op de dag dat gedeputeerde Erik van Merrienboer in Breda bekend maakte waar de 29 grote windmolens langs de A16 precies worden geplaatst, een andere belangrijke duurzaamheidsmaatregel, werd tijdens een workshop op het stadhuis duidelijk dat er nog heel wat moet gebeuren voordat de woningbouw up to date is. Van Merrienboer was aan het begin van de middag ook even op het stadhuis om met zijn aanwezigheid het belang van duurzaamheid te onderstrepen. Maar de economische praktijk is nogal weerbarstig. Een vertegenwoordiger van een bouwbedrijf merkte droogjes op dat de huidige bouwvoorschriften niet meebewegen met de ambitieuze klimaatdoelstellingen.

Bouwwijze

De Steenbergse wethouder Petra Lepolder, voorzitter van het Bouwberaad, zei echter dat de bouwwereld soms wel erg snel terugvalt op de oude vertrouwde bouwwijze. “We hebben, zeker op termijn, te maken met een krimp van de bevolking. Dat maakt het des te belangrijker dat de wijken die we nu bouwen goed, duurzaam en aantrekkelijk zijn”, zei Lepolder.

Lector Willem Böttger van Avans Hogeschool, deskundig op het gebied van biobased bouwen, gaf een aantal fraaie voorbeelden van duurzaam gebouwde en aantrekkelijke woningen. Groene plaggenwoningen op IJsland bijvoorbeeld. Maar geen van de aanwezigen had een antwoord op wat eigenlijk de hamvraag van de middag had moeten zijn. Nieuwe woningen kunnen duurzaam gebouwd worden, maar wat te doen met al die oude bestaande woningen?