Brabants Dagblad: Vught duurzaamste gemeente van Brabant

VUGHT – Vught is de meest duurzame gemeente van Brabant en staat landelijk op plek 3. Dit blijkt uit de ‘Nationale Monitor Duurzame Gemeenten 2017’ van Telos (Universiteit van Tilburg), die op 29 september wordt gepresenteerd bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

https://www.bd.nl/vught/vught-duurzaamste-gemeente-van-brabant~a1d729f6/   

Vorig jaar behaalde Vught landelijk de negende plek. Den Bosch stond op plek 223. Ook Sint-Michielsgestel staat dit jaar met een vierde plek (landelijk op plek 30) hoog op de ranglijst. 

De volledige lijst is vanaf morgen beschikbaar maar de top drie wordt dit jaar aangevuld door Heeze-Leende en Waalre. Moerdijk, Helmond en Woensdrecht scoren het laagst. In de Nationale monitor worden alle 388 gemeenten in Nederland met elkaar vergeleken op 109 verschillende onderwerpen gerelateerd aan duurzaamheid. Deze onderwerpen worden, op basis van een wetenschappelijk raamwerk, onderverdeeld over de drie P’s van duurzaamheid: People, Planet en Profit. De duurzaamheidscore die met deze methode berekend wordt, geeft aan in hoeverre het doel om 100% duurzaam te zijn wordt bereikt.

Zonnecentrale

Best heeft volgens Telos haar duurzaamheidscore het meest weten te verbeteren binnen de categorie van werkgemeenten. 

Vught nam eind vorig jaar de eerste zonnecentrale in gebruik op het dak van de brandweerkazerne en het BOR-gebouw. 65 panelen met een vermogen van 69 kWp produceren net zoveel energie als 20 huishoudens gemiddeld per jaar verbruiken.