DUIC - Milieudefensie doet oproep voor ‘Luchtwachters’

Vereniging Milieudefensie wil ‘Luchtwachters’ gaan inzetten om op lokaal niveau de luchtkwaliteit te bewaken:  inwoners van de stad die controleren of gemeenten zorgen dat de luchtkwaliteit aan de Europese normen voldoet.

https://www.duic.nl/algemeen/vereniging-milieudefensie-doet-oproep-voor-luchtwachters/   

Anne Knol, campagneleider Duurzame Mobiliteit Milieudefensie zegt dat Luchtwachters als lokale luizen in de pels aan de slag gaan. “Ze controleren niet alleen de maatregelen. Ze voeren ook de druk op bij lokale politici, organiseren acties en maken mensen bewust van de luchtvervuiling in hun stad.”

Milieudefensie spande in mei 2017 een kort geding aan tegen de Nederlandse staat voor het schenden van het grondrecht op gezondheid. Dat wonnen ze. De rechter droeg de overheid op om de luchtkwaliteit op de vervuilde plaatsen zo snel mogelijk aan de normen te laten voldoen.

Utrecht is een van de zeven steden waar Milieudefensie gebruik wil gaan maken van Luchtwachters. Volgens de stichting wordt in Nederland de wettelijke norm wat luchtkwaliteit betreft op 95 plekken overschreden. In Utrecht is de lucht het meest vervuild bij de Graadt van Roggenweg.