Duurzaam Actueel - High tech verticale boerderij gaat helft van hoofdstad voeden

GrowX, de eerste hightech verticale boerderij in Amsterdam is woensdag geopend. Hiermee is de gemeente koploper in vertical farming. De verticale boerderij doet aan duurzame teelt in metershoog gestapelde kassen.

https://duurzaam-actueel.nl/high-tech-verticale-boerderij-gaat-helft-hoofdstad-voeden/ 

Verticale boerderij

GrowX bevindt zich in een bedrijfspand op bedrijventerrein Amstel III, zo meldt de gemeente. De boerderij is zo’n 250 vierkante meter, water sijpelt van boven naar beneden. In het begin wordt er slechts voor een aantal topchefs en restaurants groenten geproduceerd. Maar het is de bedoeling om geleidelijk uit te breiden naar 2.000 vierkante meter, zodat de boerderij in 2025 aan de helft van de Amsterdamse inwoners duurzaam geteelde groenten kan leveren die met vertical farming zijn geproduceerd. Amsterdam is de eerste stad ter wereld waar vertical farming de halve stad moet gaan voeden.

Weinig ruimte, weinig reistijd

Vertical farming speelt in op een toenemende voedselbehoefte als gevolg van de groeiende bevolking in steden. Nederland heeft op dit moment al drie keer haar eigen oppervlakte nodig om genoeg te produceren, waardoor veel groenten uit andere landen worden gehaald. Het transport kost brandstof en veroorzaakt CO2-uitstoot. Vertical farming in de stad vermindert de reistijd voor groenten en is beter voor de luchtkwaliteit.

Hightech gesloten systeem

De teelt vindt plaats in een hightech gesloten systeem dat ideale omstandigheden creëert, zodat geen oogst nog kan mislukken. De klimaatcontrole maakt het gebruik van pesticiden overbodig, waardoor wassen en naspoelen niet meer nodig is en er dus veel water wordt bespaard.