Duurzaam Bedrijfsleven - Amsterdams bureau ontwikkelt circulaire keuken

Een keuken die niet vervangen wordt, maar voorzien wordt van nieuwe elementen en dan weer jaren mee kan. Dat is het idee achter het prototype van een circulaire keuken die het Amsterdam Institute voor Advanced Metropolitan Solutions en wetenschapers van faculteit bouwkunde aan de TU Delft ontwikkelden.

https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/infra/30899/circulaire-keuken

De keuken bestaat uit een ‘dockingstation’ waar modules in geplaatst worden. De modules zijn gemaakt van hoogwaardig en milieuvriendelijk materiaal en bestaan uit losse frames. Daar kunnen vervolgens functiemodules, zoals een fornuis of een wasbak, in geklikt worden. Door het kliksysteem is ook de stijl van de keuken eenvoudig te veranderen.

Door deze constructie verandert de keuken in een circulaire keuken, die jarenlang mee moet gaan. Het repareren en vernieuwen van de keuken is snel gebeurd. Omdat de keuken modulair is en uit verschillende onderdelen bestaat, is het mogelijk om individuele varianten toe te passen.

Circulair businessmodel

De nieuwe keuken is de afgelopen twee jaar ontwikkeld in samenwerking met keukenbouwer Bribus, woningcorporaties, keukeninstallateur ATAG en aannemingsbedrijf Dirkzwager Groep.

De circulaire keuken heeft een dito businessmodel. Het dockingstation en de basiselementen van de keuken kunnen bijvoorbeeld rechtstreeks aan een woningcorporatie verkocht worden, met een terugkoopgarantie en een onderhoudscontract. Hierdoor heeft de woningcorporatie weinig kosten aan de keuken en is zeker dat de keuken niet gesloopt hoeft te worden.

Om de circulaire keuken verder te ontwikkelen tot een object wat ook verkocht kan worden, krijgt het project een Europese subsidie van de Europese klimaatcommunity EIT Climate-KIC.