Duurzaam Bedrijfsleven - Batterij Siemens gaat concurrentie met Tesla en Shell aan

Met een opslagbatterij speciaal voor huishoudens meldt Siemens zich op de markt voor thuisbatterijen. De opslagbatterij Junelight is modulair en heeft volgens de fabrikant een vermogen van 3,3 kilowattuur. Voor Tesla en Shell is Siemens een concurrent. De Junelight smart battery houdt volgens Siemens bij het op- en ontladen rekening met het weer en de weersvoorspelling. Hierdoor wordt de batterij alleen volledig opgeladen als er veel zonne-energie beschikbaar is.

https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/energie/31103/batterij-siemens

Smart battery

Het systeem kan uit maximaal 6 batterijen bestaan, waarmee het totale vermogen van de batterij op 19,8 kilowattuur uitkomt. Iedere kilowattuur die vanuit de batterij gebruikt wordt, levert een besparing van ongeveer een halve kilo CO2 op. De batterij is volgens Siemens in staat om een wamtepomp en verwarmingen aan te sturen. Door een app is de batterij aan te sturen.

Gebruik zonne-energie

“Steeds meer huiseigenaren wekken hun eigen zonne-energie op. Met dalende tarieven om energie terug te leveren en stijgende energieprijzen willen ze de energie volledig zelf gebruiken, wanneer ze willen. De Junelight smart battery creëert de technologische basis voor duurzaam energiemanagement”, stelt Andreas Matthé, CEO van Siemens’ businessunit Low Voltage en producten.

Verkoop in Duitsland

De markt voor zonne-energie in Duitsland zit in de lift. Vorig jaar voegde het land 2,96 gigawatt aan nieuwe capaciteit toe.

De batterij van Siemens is vooralsnog ook alleen te koop in Duitsland; Oostenrijk volgt later dit jaar. Hoe duur het systeem is, is bij Siemens niet te vinden. Bij een bedrijf in Nürnberg dat zonnepanelen en batterijen levert, wordt Junelight voor € 4.990,- verkocht.

Concurrentie

Met deze prijs is de batterij iets duurder dan de thuisbatterij van Sonnen, dat in 2015 een batterij lanceerde voor € 3.600. Vorige week nam Shell New Energies Sonnen over. De Powerwall van Tesla (waar ook een batterij bij hoort), wordt in Duitsland aangeboden vanaf ongeveer € 8.800.