Duurzaam Bedrijfsleven - Chemiebedrijf wil plastic gebruiken als circulaire grondstof

Het Braziliaanse chemiebedrijf Braskem gaat onderzoeken of het mogelijk is om een circulaire keten voor plastic verpakkingen zoals groentezakjes en folie voor snacks en koekjes te maken. Na gebruik moeten de verpakkingen dan weer worden omgezet in chemische producten. Bij chemische recycling wordt plastic afval als grondstof voor de raffinage- en petrochemische industrie ingezet om eindproducten zoals brandstoffen, chemicaliën en nieuwe kunststoffen van te maken. Daarmee kan de chemische recycling een aanvulling zijn op traditionele mechanische recycling en daarmee nieuwe afzetmogelijkheden voor plastic afval creëren. Braskem is één van de grootste chemiebedrijven van Latijns-Amerika en produceert onder andere plastic op basis van suikerriet.

https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/industrie/31123/plastic-circulaire-grondstof

Hergebruik van grondstoffen

Het onderzoek wordt uitgevoerd met een aantal Braziliaanse partners, waaronder een universiteit in Rio de Janeiro. Na de chemische recycling kunnen de grondstoffen die overblijven weer opnieuw gebruikt worden. “Dit onderzoek naar chemische recycling draagt bij aan onze principes. Iedere dag willen we mogelijkheden en inititatieven creëren die de waarde van plastic afval vergroten. De meerwaarde van chemische recycling ligt in de mogelijkheden om plastic afval weer om te zetten naar een grondstof”, stelt Fabiana Quiroga, hoofd recycling bij Braskem.

Verkleurende verpakking

Braskem ontwikkelde eerder al een voedselverpakking die verkleurt als het voedsel bederft. De verpakking gebruikt specifieke indicatoren om de status van de versheid van de inhoud van de verpakking aan de consument te tonen. Chemische stoffen die zijn toegevoegd aan de thermoplastische hars in de verpakking, reageren met deze indicatoren. Wanneer de kwaliteit van een product verandert, verkleurt de verpakking om de consument te waarschuwen. 

Neste en Ioniqa

Onderzoeken naar chemische recycling worden door meer bedrijven uitgevoerd. Zo wil het Finse bedrijf Neste in 2030 meer dan een miljoen ton plastic afval per jaar verwerken tot nieuwe grondstof. Dichter bij huis bouwt het Limburgse bedrijf Ioniqa een fabriek voor de upcycling van PET-plastic. Daarmee kunnen grondstoffen voor plastic doorlopend gerecycled worden.