Duurzaam Bedrijfsleven - Havens zetten Seabin in tegen plastic afval

 

Marina Muiderzand is de eerste Nederlandse jachthaven met een drijvende prullenbak. De zogenoemde Seabin moet voorkomen dat de plastic soep in de zeeën en oceanen toeneemt en het bewustzijn onder watersporters verhogen.

https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/recycling/25933/havens-zetten-seabin-in-tegen-plastic-afval   

De Seabin is uitgevonden door Australische botenbouwers Andrew Turton en Pete Ceglinski. “Als we op het land een vuilnisbak kunnen hebben, waarom dan niet eentje in het water”, vroeg het tweetal zich af. Na vele jaren testen hebben ze met behulp van crowdfunding de drijvende prullenbak ontwikkeld.

Door middel van een elektrische waterpomp wordt plastic afval de prullenbak ingezogen, zonder dat vissen daar last van hebben. In een jaar tijd kan de prullenbak 83.000 plastic zakjes en 20.000 plastic flessen opruimen en recyclen, volgens de initiatiefnemers. Dat is in totaal een halve ton vuil.

Plastic soep

Per jaar belandt naar schatting 8 miljoen ton aan plastic in de oceaan, waar het een bedreiging vormt voor vissen, zeedieren en -vogels. De Seabin heeft dan ook als belangrijke functie om het bewustzijn van de problematiek te verhogen. 

Wereldwijd zijn er in de afgelopen weken Seabins geïnstalleerd in verschillende jachthavens. Als de drijvende prullenbak een succes wordt op Marina Muiderzand, wordt hij in meer Nederlandse havens ingezet.