Duurzaam Bedrijfsleven- Inktloos printen: een nieuwe technologie met veel milieuvoordelen

Inkless heeft in een nieuwe investeringsronde € 1 mln opgehaald om hun nieuwe printtechnologie te verbeteren. De spin-off van de TU Delft maakt zwart-wit printen mogelijk zonder cartridges of toners.

​​​​​​​https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/recycling/28193/inktloos-printen-een-nieuwe-technologie-met-veel-milieuvoordelen​​​​​​​

Inkless gebruikt een op lasers gebaseerde printtechnologie waar geen inkt voor nodig is. Het voordeel van inktloos printen is dat er geen inkt, cartridges en andere verbruiksmaterialen meer nodig zijn. Dit zorgt voor een kostendaling én een positieve bijdrage aan het milieu.

Inkt, cartridges en verpakkingen bevatten namelijk veel fossiele brandstoffen en grondstoffen. Daarnaast leidt het proces van productie, distributie, gebruik en verwijdering van deze benodigdheden tot veel energieverbruik, afval en CO2-uitstoot. Met de nieuwe technologie kan deze milieuvervuiling vermeden worden. 

De eerste markt: packaging & labelling

De eerste inktloze printer zal worden gelanceerd in de markt van packaging & labelling. Het gaat hierbij om het printen van streepjescodes, houdbaarheidsdata en productcodes op dozen en labels. Volgens Van der Veen is dit de ideale markt om te starten doordat deze markt wordt gedomineerd door zwart-wit printen. Daarnaast is het een markt die sterk aan het groeien is op dit moment.

Met het opgehaalde geld kan Inkless ervoor zorgen dat de technologie aan alle vereiste kwaliteits- en snelheidsprestaties voldoet, zodat vervolgens het product ontwikkelt kan het worden. Als het printen aanslaat in de markt van packaging & labelling, zal Inkless zich richten op productieprinters, office printers, consumentenprinters en bonnetjesprinters.

Afstudeerproject TU Delft

Inkless is ontstaan uit een afstudeerproject van Venkatesh Chandrasekar en Arnaud van der Veen. De start-up bestaat inmiddels uit acht werknemers en TU Delft is één van de aandeelhouders. De volgende financieringsronde voor de productontwikkeling staat gepland voor eind 2018.