Duurzaam Bedrijfsleven - Mijlpaal: 1 terawatt aan zonne- en windenergie geïnstalleerd

Bloomberg New Energy Finance komt met interessante nieuwe data naar buiten. Sinds 30 juni van dit jaar is er wereldwijd meer dan 1.000 gigawatt aan zonne- en windenergie geïnstalleerd, ofwel 1 terawatt. Goed nieuws: de volgende terawatt bereiken we al in 2023 en wordt ongeveer 43 procent goedkoper.  Dat voorspelt BNEF in een nieuwsbericht.

https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/energie/29613/mijlpaal-1-terawatt-aan-zonne-en-windenergie-geinstalleerd

Zonnepanelen en windmolens

Er blijkt een goede balans te zijn tussen zonne- en windenergie. De mijlpaal van 1 terawatt bestaat voor 54 procent uit windenergie en 46 procent uit zonne-energie. De geïnstalleerde capaciteit aan duurzame energie neemt exponentieel toe. Sinds 2010 is die bijvoorbeeld verviervoudigt.

Interessant detail: de zonne-energiesector groeit vele malen sneller dan die van windenergie. BNEF verwacht dan ook dat windenergie overstegen zal worden door zonne-energie.

Dalende kosten

BNEF schat dat de eerste terawatt aan zonne- en windenergie ongeveer $ 2,3 bln heeft gekost. De volgende terawatt zal echter een stuk goedkoper zijn, voorspelt het onderzoeksbureau: $ 1,23 bln.

Duurzame energie

Zonne- en windenergie zijn de twee snelst groeiende en grootste vormen van duurzame energie, maar er is natuurlijk veel meer. Als BNEF deze andere vormen van duurzame energieopwekking, zoals waterkracht, ook mee zou nemen in de berekeningen, spreken we wereldwijd al over meer dan twee terawatt aan geïnstalleerde capaciteit.