Duurzaam Bedrijfsleven - Nederlandse primeur met plantage voor Europese bamboe

Bamboe hoeft binnenkort niet meer uit Azië of Zuid-Amerika gehaald te worden: in Portugal komt de eerste bamboeplantage van Europa. Het Nederlandse bedrijf BambooLogic gaat het aanleggen. De grassoort wordt steeds vaker gebruikt. De plantage van BambooLogic krijgt een oppervlakte van 150 hectare. Binnen twee jaar moet de plantage worden uitgebreid naar 2.000 hectare. Door een groeiende vraag naar bamboe wil het bedrijf de komende tijd ook plantages in Italië, Spanje en Griekenland openen. Met die locaties moet het totale oppervlak aan plantages op 8.000 hectare uitkomen.
 

https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/recycling/30973/europese-bamboe​​​​​​​​​​​​​​

Marktpotentie

CEO Jeroen Adriaans van het bedrijf is overtuigd van de internationale marktpotentie van de grondstof. Adriaans zette in Nederland kledingmerk Bamigo op, dat er ondergoed van maakt.“Het aantal toepassingen is door de snelle ontwikkeling van nieuwe technologieën oneindig. Met Bamigo ben ik vier jaar lang alleen in de kledingwereld succesvol geweest. Dat bedrijf draait uitstekend en daarom leek het mij uitdagend om nu breder met bamboe aan de slag te gaan”, stelt hij.

Groeiende markt voor bamboe

Bamboe wordt volgens BambooLogic steeds vaker gebruikt in de textielindustrie, ter vervanging van katoen. Ook in de bouw wordt tegenwoordig bamboe gebruikt. De grassoort bereikt binnen een jaar de maximale hoogte. Traditioneel hout doet daar twintig tot vijftig jaar over. In vergelijking met katoen hebben de planten slechts tien procent van de grond nodig, om eenzelfde volume te kweken.

Voordelen boven katoen

Het enige wat bamboeplantages nodig hebben, is zonlicht en water. Na de oogst blijft de plant staan en gaat de groei gewoon door. Hierdoor hoeven geen bossen gekapt te worden om aan de wereldwijde vraag te voldoen, bij katoen is dit wel noodzakelijk. Ook zijn de stoffen uit bamboe schoner dan die uit katoen, waardoor minder chemicaliën nodig zijn.

Minder transportkosten

Door bamboeplantages in Europa op te zetten worden veel voordelen behaald ten opzichte van de plantages in Azië. Omdat de plantages dichterbij zijn, zijn er minder transportkosten en importheffingen. Ook kan de CO2-emissie bij het transport omlaag.