Groene Courant - Vlaanderen voert premie in voor warmtepomp

Wie een warmtepompboiler voor sanitair warm water installeert (red. een speciaal type warmtepomp), kan daar in Vlaanderen vanaf 1 januari 2019 een premie voor krijgen van 400 euro. Dat heeft de Vlaamse regering beslist op voorstel van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein. Een warmtepompboiler haalt warmte uit de lucht en geeft die af aan sanitair water.

https://groenecourant.nl/algemeen/vlaanderen-voert-premie-in-voor-warmtepomp/

De premie loopt de komende 5 jaar en neemt langzaam af. In het eerste jaar bedraagt de premie 400 euro, de daaropvolgende 2 jaar daalt ze telkens met 100 euro. Vanaf 2021 tot en met 2023 bedraagt de premie nog 200 euro. Ook bedrijven zullen een premie kunnen krijgen als ze kiezen voor een warmtepompboiler. De hoogte van de premie wordt dan berekend aan de hand van een formule die rekening houdt met het vermogen van het toestel.

‘Een warmtepompboiler is tot 70 procent zuiniger in verbruik dan een klassieke elektrische boiler en is dus zeer energie-efficiënt. Met een degressieve premie willen we mensen aanzetten zo snel mogelijk voor hernieuwbare energie te kiezen om hun water te verwarmen’, aldus Bart Tommelein.