FD - Banken bereiden zakelijke klanten voor: straks betalen voor spaargeld

Het Nederlandse bedrijfsleven moet er ernstig rekening mee houden dat het moet gaan betalen op bij de bank gestalde deposito’s. Zowel ABN Amro als ING heeft de algemene voorwaarden aangepast zodat de bank de negatieve marktrente kan doorberekenen aan klanten.

http://fd.nl/ondernemen/1160976/abn-amro-bereidt-zakelijke-klanten-voor-straks-betalen-voor-spaargeld

Banken bereiden zakelijke klanten voor: straks betalen voor spaargeld

Het Nederlandse bedrijfsleven moet er ernstig rekening mee houden dat het moet gaan betalen op bij de bank gestalde deposito’s. Zowel ABN Amro als ING heeft de algemene voorwaarden aangepast zodat de bank de negatieve marktrente kan doorberekenen aan klanten.

ABN Amro heeft een eerste groep van 70.000 zakelijke klanten hier dinsdag een brief over gestuurd. De bank heeft enkele honderdduizenden zakelijke klanten in Nederland en die zullen de komende tijd allemaal een dergelijke brief ontvangen. ING blijkt voor een enkele spaarvorm deze voorwaarden ook te hebben opgenomen, maar voor de regulier zakelijke betaal- en spaarrekeningen zijn de voorwaarden niet op negatieve rente ingesteld. Er wordt wel naar gekeken en met deze marktomstandigheden ligt het wel voor de hand dat we dat kunnen gaan doen, zegt een woordvoerder, maar daar zal dan met de klanten over gecommuniceerd gaan worden.

Een woordvoerder van Rabobank stelt dat volgens de huidige voorwaarden van de bank al negatieve rente in rekening zou kunnen worden gebracht, maar dat dat nu niet aan de orde is.

Grote klanten eerst

Het is voor het eerst dat banken in Nederland een voorbereidende stap zetten om een grote groep klanten een negatieve spaarrente te rekenen. Tot nu toe vragen banken naar eigen zeggen alleen de grootste depositohouders zoals pensioenfondsen om een vergoeding te betalen op spaargeld. In Duitsland betalen bedrijven al vaker rente op hun saldi. Een enkele bank brengt zelfs consumenten een negatieve spaarrente in rekening.

De driemaands interbancaire rente werd voor het eerst negatief in april 2015 en bedraagt nu -0,3%. De Europese Centrale Bank berekent sinds juni 2014 al negatieve rente aan banken die hun overtollige reserves bij de centrale bank parkeren. Sinds die tijd is de rente op de depositofaciliteit nog drie keer verlaagd en staat nu op -0,4%. Donderdag hield de ECB de rente op dat niveau, maar de markt houdt er rekening mee dat die rente verder kan worden verlaagd.

Uitzonderlijke omstandigheden

ABN Amro schrijft in de brief aan klanten dat het in staat wil zijn om ‘uitzonderlijke marktomstandigheden’ door te berekenen. ‘De marktrente is negatief, wij betalen al geld om bij de ECB te stallen’, aldus een woordvoerder. Er is volgens haar nog geen besluit genomen over of en wanneer klanten moeten betalen om geld bij de bank te stallen.

Klanten krijgen twee weken van te voren te horen of de bank een negatieve rente gaat rekenen. Klanten met relatief weinig geld op hun rekening worden zoveel mogelijk ontzien. Bijvoorbeeld door alleen boven een nader te bepalen saldo een negatieve rente te hanteren, zo valt in de brief van ABN Amro te lezen.

Alternatieven

Voor MKB-Nederland komt de stap van de banken niet uit de lucht vallen. De werkgeversvereniging hoopt dat banken hun klanten gaan informeren over alternatieven voor het aanhouden van deposito's. 'Het is vervelend, maar ook wel logisch. Het is een beweging die je breder ziet in Europa als reactie op de ECB.'