FD - Goedkope windparken kunnen Staat tot € 2 mrd aan subsidie schelen

Een miljardenmeevaller lonkt voor de Staat. De kostprijs van offshore windmolenparken is de laatste jaren fors gedaald. Mogelijk hoeft er €2 mrd minder subsidie naar wind op zee dan nu nog is begroot.

http://fd.nl/economie-politiek/1162055/goedkope-windparken-kunnen-staat-tot-2-mrd-aan-subsidie-schelen

Goedkope windparken kunnen Staat tot € 2 mrd aan subsidie schelen

Een miljardenmeevaller lonkt voor de Staat. De kostprijs van offshore windmolenparken is de laatste jaren fors gedaald. Mogelijk hoeft er €2 mrd minder subsidie naar wind op zee dan nu nog is begroot.

Offshore windparken zijn een miljardenbusiness. Met staatssteun: de stroomprijzen van windmolens liggen boven die van ‘grijze’ stroom uit kolencentrales. Dus moet er subsidie bij.

In 2023 moet wind op zee 4450 megawatt elektriciteit opleveren, stond in het Energieakkoord. Daartoe moeten vijf grote windparken worden aangelegd.

Bij het afsluiten van het Energieakkoord, drie jaar geleden, werd gerekend op €18 mrd aan maximale subsidie. De daadwerkelijke kosten zullen waarschijnlijk €12 mrd zijn, meldde Kamp ruim een jaar geleden aan de Kamer. Het lijkt erop dat die €12 mrd te hoog is geschat.

Aanbesteding

Begin juli won Dong de aanbesteding voor de bouw van ‘Borssele’. Zo’n 22 kilometer uit de Zeeuwse kust verrijst straks ‘s wereld goedkoopste offshore-windpark. Borssele wordt alom gezien als een waterscheiding in de markt voor windenergie. In augustus is de tender voor het tweede windpark bij Borssele, later volgt de aanbesteding voor de overige drie parken.

‘De eerder door Kamp bijgestelde €12 mrd houdt nog geen rekening met het zeer lage Dong-bod en zal dus waarschijnlijk weer lager worden’, zegt Simone van Gendt, hoofd export & project finance markets bij Rabobank.

Het Borssele-tarief is geen maatstaf voor de rest van Europa, zegt Van Gendt. Locaties van zijn verschillend, de omvang van windparken loopt uiteen. ‘Maar voor de volgende Nederlandse projecten met deels vergelijkbare karakteristieken wekt Dong wel een bepaalde verwachting’, stelt Van Gendt. ‘Uitgaande van vijf windparken, met dezelfde omstandigheden, zou dit resulteren in een totale subsidie van ongeveer €10 mrd.’

Leercurve

ING-econoom Gerben Hieminga komt met een bandbreedte van tussen de €10 mrd en €12 mrd. ‘Latere projecten profiteren van de leercurve en zullen goedkoper zijn’, zegt de econoom.

De offshore-windsector begint tot wasdom te komen. Meer windparken aangelegd door bedrijven die steeds meer ervaring hebben vertaalt zich in een lagere kostprijs. Daarnaast zijn de externe omstandigheden gunstig: de prijzen voor staal en energie zijn laag, net als de rente. De malaise op de olie- en gasmarkt drukt de dagtarieven voor schepen.

Verder omlaag

Voorlopig kunnen de kosten nog verder omlaag, verwacht Hieminga. Ook na 2023 zullen er windparken worden gebouwd. ‘We zitten dan nog verder in de leercurve. Daardoor kunnen de kosten dalen’, zegt Hieminga.

Daar staat tegenover dat de windparken mogelijk verder op zee zullen worden neergezet, stelt Hieminga. ‘Dat kost meer geld. Nog los van het exacte bedrag is dat misschien wel het spannendst: hoe flexibel is de minister met zijn budget? Als er scherp wordt begroot moet er misschien geld bij. Maar de €12 mrd zoals die er nu ligt moet redelijk eenvoudig te doen zijn.’