FD - Knab verlaagt spaarrente

Met ingang van donderdag verlaagt Knab Bank haar variabele spaarrente met 0,15%-punt naar 1,10%. Knab Bank, onderdeel van Aegon, was sinds mei vorig jaar de bank die de hoogste rente bood.

Door Huib Koel

18 februari 2016

 

Met ingang van donderdag verlaagt Knab Bank haar variabele spaarrente met 0,15%-punt naar 1,10%. Knab Bank, onderdeel van Aegon, was sinds mei vorig jaar de bank die de hoogste rente bood. Nu geeft zij evenveel rente als haar concurrenten NN Bank en de Belgische Argenta. Knab Bank vergoedt deze rente niet alleen op de spaarrekening maar ook op de betaalrekening van haar klanten.

De grootbanken, ABN Amro, ING Bank en Rabobank, verlaagden hun spaarrente in de maand januari naar 0,60%. Triodos Bank geeft de minste rente. Zij vergoedt dit jaar 0,30% aan rente. Gemiddeld geven de 28 financiële instellingen uit de FD databank nu minder dan 0,85% aan rente.

Sparen wordt stallen

Met de daling tot onder de 1,2% rente op een gewone, direct opvraagbare spaarrekening, komt er voor velen een einde aan het risicoloos reserveren van geld bij een financiële instelling met een positief rendement. Door de vermogensrendementsheffing van 1,2% - ofwel 30% over een fictief rendement van 4% - betekent dat sparen op een internetspaarrekening boven de belastingvrije vermogensdrempel van € 24.437 in box 3, geen geld meer oplevert.

Aflossen hypotheek

Heeft men geld boven de vermogensdrempel en een eigen huis met hypotheek, dan loont aflossen van de hypotheek. De waarde van de eigen woning valt in box 1 en die telt niet mee voor‎ de vermogensrendementsheffing. Naast de besparing van de netto hypotheekrente betaalt men niet de effectieve belasting van 1,2% op het spaargeld boven de drempel.

Advies advocaat-generaal

Deze week kwam de vermogensrendementsheffing in het nieuws door een advies van de advocaat-generaal van de Hoge Raad. Die gaf aan dat als de huidige heffing, op basis van een fictief rendement, tot vermogensverlies leidt, dan kan de rechter beslissen dat deze belasting niet geheven mag worden. De vermogensbelasting zou in strijd zijn met het eigendomsrecht. Of Knab Bank deze discussie gebruikt als aanleiding om haar rente te verlagen, is niet bekend. Knab Bank was nog wel de enige bank die meer rente gaf dan de vermogensrendementsheffing van 1,2%.