FD - Rijksoverheid wil gasverbruik in 2030 voor de helft groen hebben

De helft van het gasverbruik van de Rijksoverheid in 2030, dan in totaal circa 70 miljoen kuub per jaar, moet duurzaam zijn. Dat meldt energienieuwswebsite Energeia op basis van een vooraankondiging van een nieuwe aanbestedingsprocedure voor de gasleveringen aan de overheid.

https://fd.nl/economie-politiek/1264464/rijksoverheid-wil-gasverbruik-in-2030-voor-de-helft-groen-hebben

Het gaat om een aanbesteding voor de gasleveringen aan 1030 gebouwen en faciliteiten van de Nederlandse staat. Het Rijksvastgoedbedrijf zoekt naar een leverancier die in 2020 100 miljoen kuub gas kan leveren. Dat loopt naar verwachting terug tot minder dan 70 miljoen kuub in2030. Geleidelijk aan moet deoorsprong van dit gas veranderen:waar de nieuwe leverancier aan het begin van de aanbestedingsperiode enkel aardgas hoeft te leveren, moet in 2030 minstens de helft van het gas een duurzame oorsprong hebben.

Volgens Energeia zijn grote gasleveranciers bang dat die eis tot problemen op de markt leidt. Op dit moment is het totale beschikbare volume van groen gas slechts 100 miljoen kuub. Als het Rijksvastgoedbedrijf in een keer veel gaat afnemen verstoort dat de markt. Daarom komt er ook een aanbesteding voor de productie van groen gas. Die moet zo groot zijn dat ze de hele volledige behoefte kan dekken. De eerste levering van groen gas staat voor 2022 gepland.

Hoogcalorisch gas

Opvallend is dat de Staat niet van plan is met het resterende fossiele gasverbruik over te stappen van laagcalorisch naar hoogcalorisch gas. Het Groningengas is laagcalorisch en met het sluiten van de gaskraan aldaar is het nodig dat grootverbruikers op andere gasvormen overstappen. Minister Eric Wiebes (Economische Zaken) kwam eerder dit jaar met een 'vrij straf opgestelde brief' aan tweehonderd gasgrootverbruikers, met het verzoek over te schakelen op hoogcalorisch gas. Zij zullen het niet waarderen als het Rijksvastgoedbedrijf zelf niet overstapt.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken kon tegen Energeia niet zeggen of er voor het nog benodigde deel aardgas wordt gekeken naar de mogelijkheden voor omschakeling naar bijvoorbeeld hoogcalorisch gas.