FD - Shell biedt op aanleg van tweede windpark bij Borssele

Shell doet mee in de tender om de aanleg van het tweede windpark bij Borssele. Dat zegt een woordvoerder van de oliemaatschappij, pal nadat de inschrijvingstermijn is verlopen. Shell deed eerder dit jaar ook al mee aan de tender voor het eerste windpark bij Zeeland, maar won die aanbesteding toen niet.

https://fd.nl/ondernemen/1169464/bij-sluiting-van-borssele-tender-zijn-alle-ogen-gericht-op-dong

Shell biedt op aanleg van tweede windpark bij Borssele

Shell doet mee in de tender om de aanleg van het tweede windpark bij Borssele. Dat zegt een woordvoerder van de oliemaatschappij, pal nadat de inschrijvingstermijn is verlopen. Shell deed eerder dit jaar ook al mee aan de tender voor het eerste windpark bij Zeeland, maar won die aanbesteding toen niet.

Het bedrijf brengt een bieding uit in hetzelfde consortium als dit voorjaar. Dat bestaat uit Shell, energiebedrijf Enecoen offshorebedrijf Van Oord. De Deense windturbinebouwer Vestas is hun 'voorkeursleverancier' voor windturbines. Binnen dertien weken moet duidelijk zijn welke partij de tender heeft gewonnen en wie dus het windpark mag gaan bouwen. Borssele is een van de grootste windprojecten in Europa.

Favoriet

Iedereen zal kijken naar Dong. Want op 5 juliwon dat bedrijf de eerste tender. Dong gaat 's werelds 'goedkoopste offshorewindpark' aanleggen, 22 kilometer voor de kust van het Zeeuwse dorpje Borssele. Het Deense concern gaat 'Borssele' aanleggen voor een prijs van gemiddeld 7,27 cent per kilowattuur, exclusief aansluitingskosten voor Tennet van 1,4 cent per kilowattuur. Dit is 5,1 cent subsidie minder dan van tevoren begroot.

Dus is Dong ook favoriet om de tweede aanbesteding te winnen. Want: de aanleg van een windpark op zee kost miljarden. Dan telt schaalgrootte. Het eerste park heeft 700 megawatt aan productiecapaciteit. Dong gaat in zee honderd windturbines neerzetten van elk zo’n 7 megawatt. Als de schepen toch al varen, als de technici hun berekening al aan het doen zijn en als er hele toevoerketen wordt opgetuigd voor het windpark — drukt het dan niet de prijs om er nog een windpark aan te leggen? Dat is efficiënter, en dan kunnen er mogelijk kortingen worden bedongen bij toeleveranciers. Dat prijsvoordeel heeft Dong, zeker aangezien de twee windparken naast elkaar liggen.

Veelvraat

'Nee', zei Jasper Vis woensdag, in Nederland verantwoordelijk voor het Deense energiebedrijf Dong Energy, 'ik kan niet zeggen of we meedoen met de tender om Borssele.' Donderdag aan het einde van de middag was hij niet bereikbaar voor commentaar.

'Iedereen kijkt naar wat Dong gaat doen', zegt een bankier die niet bij naam genoemd wil worden. Het bedrijf, dat sinds dit jaar genoteerd staat op de beurs in Kopenhagen en de Deense staat als grootaandeelhouder heeft, zei deze zomer nog dat het niet per se een veelvraat wil zijn die alle velden op de Noordzee naar zich toetrekt. 'Maar de vraag is hoe serieus je dat moet nemen', zegt de bankier.

Interesse

In elk geval is er vanuit de markt 'gezonde interesse' in de tender die donderdag aan het einde van de middag is gesloten. 'De grote partijen doen mee', zegt een andere bankier, tevens op voorwaarde van anonimiteit.

In juli zei Dorine Bosman, bij Shell betrokken bij de zogeheten Wind Business Development, nog dat Shell 'de handdoek niet in de ring gooide' nadat de oliemaatschappij de tender had verloren. Destijds werd alleen het winnende bod van de aanbesteding bekend. Shell heeft niet verteld hoeveel hun consortium bood op de aanbesteding. Ook bij deze tender wil de oliemaatschappij alleen zeggen dat het meedoet, maar niets over bedragen.

Achterhaald

Niemand durft daar iets over te zeggen. Zeker is dat Dong in juli, met het bod van 7,27 cent, de grenzen heeft verlegd. Dat was 'spectaculair', zei toen Ernst van Zuijlen, directeur TKI Wind op Zee. In de industrie wordt gesproken over een nieuwe benchmark — de 7,27 cent is de maatstaf voor dit soort parken. In Denemarken won Vattenfall onlangs de windparkaanbesteding voor 6,3 cent. Maar dat park is minder dan tien kilometer uit de kust en daarmee veel dichterbij, en dus goedkoper, dan Borssele.

Kansloos

De biedingen voor het windpark bij Zeeland zullen dus rond de 7,3 cent liggen. Misschien iets hoger, misschien nog iets lager. Maar een bod van 9 cent per kilowattuur lijkt kansloos. Dat symboliseert ook de razendsnelle kostenverlaging voor offshorewind. Twee jaar geleden zou 9 cent per kilowattuur nog zijn beschouwd als revolutionair, nu is dat achterhaald.

Tenen

'Het is allemaal heel low profile. Niemand noemt bedragen', zegt de bankier. 'Voor ons is het ook speculeren wat het winnende bod wordt.' Maar zeker is: de partijen die meedoen, willen ver gaan om te winnen, weet de bankier. 'Het komt hen echt uit hun tenen.'

Uiteindelijk scheelt dat subsidie. Bij het afsluiten van het Energieakkoord, drie jaar geleden, werd gerekend op € 18 mrd aan maximale subsidie voor wind op zee. De daadwerkelijke kosten zullen waarschijnlijk € 12 mrd zijn, meldde minister Henk Kamp van Economische Zaken ruim een jaar geleden aan de Kamer. Volgens banken is het waarschijnlijk dat dit nog lager is — mogelijk € 10 mrd. Dat is gunstig voor de Staat, en dus uiteindelijk ook voor de burgers.