Groene Courant - Friesland Campina bijna circulair door biovergister

Friesland Campina wordt grotendeels circulair – dankzij een nieuwe biovergister. Afgelopen zomer ging de biovergistingsinstallatie van Groot Zevert Vergisting in bedrijf. De installatie kan jaarlijks 11 miljoen kubieke meter biogas opwekken.

http://groenecourant.nl/algemeen/friesland-campina-bijna-circulair-door-biovergister/   

8 miljoen kubieke meter van het opgewekte biogas gaat via een 5 kilometer lange leiding naar Friesland Campina in Borculo. De overige 3 miljoen kubieke meter biogas zet Groot Zevert met warmtekrachtkoppelingen om in groene stroom en warmte. De warmte gebruikt Groot Zevert voor interne processen, zoals het opwarmen van de biovergisters. De groene stroom levert het bedrijf aan het elektriciteitsnet.

Ondertussen zit Groot Zevert Vergisting niet stil. Al tijdens de opening van de biovergistingsinstallatie ontvouwde het bedrijf zijn plannen voor het project: een Groene Mineralen Centrale. Die kan straks alle digestaat scheiden in onder meer fosfaat, stikstof en kali.

De resterende verarmde minerale organische stof kan, met irrigatiewater, regionaal als bodemverbeteraar hergebruikt kan worden. Dat bespaart tal van transportkilometers (red. zo’n 3.000 ritten, heeft men berekend) van mest naar het buitenland.

Arjan Prinsen van het Beltrumse familiebedrijf: ‘Eind 2018 moet het allemaal in gebruik zijn. Daarmee zetten we een volgende stap richting circulaire economie. Want dat weten we zeker: dit is echt de toekomst. Circulaire economie betekent immers ook lokale economie; dus door circulair te denken en te werken wordt het platteland versterkt’.