Groene Courant - Nationale Huizen Route organiseert verkiezing duurzaamste huis van Nederland

Dit jaar vindt de verkiezing van het duurzaamste huis van Nederland plaats. Huiseigenaren van een duurzame woning kunnen zich tot en met 30 september 2018 aanmelden bij de Nationale Duurzame Huizen Route.

https://groenecourant.nl/wetenschap/nationale-huizen-route-organiseert-verkiezing-duurzaamste-huis-van-nederland/

Een deskundige jury beoordeelt de woningen op onder andere energiezuinigheid, duurzaam materiaalgebruik en klimaatbestendigheid. In verschillende categorieën zijn prijzen te winnen. Naast de juryprijzen maken deelnemers uit Drenthe kans op de publieksprijs. Inwoners kunnen stemmen op het duurzaamste huis van de provincie. De provinciewinnaars gaan door naar de landelijke publieksprijs. De prijsuitreiking vindt plaats in november.

Het verhaal van de bewoners speelt een belangrijke rol bij de beoordeling. De juryprijzen zijn ingedeeld in 4 categorieën gebaseerd op bouwperiode en type woning. De jury staat voor de uitdaging om de goede voorbeelden met elkaar te vergelijken.  De jury wordt gevormd door Ad Straub (universitair hoofddocent Bouwkunde TU Delft), Leen van Dijke (voorzitter Stroomversnelling en Strategic Committee Nationaal Energie Bespaarfonds), Jan Tjemme van Wieringen (onderzoeker bij MilieuCentraal) en Fenneken Anneveld-van Wesel (architect en monumentenspecialist). Het vijfde jurylid wordt in september bekendgemaakt.