Groene Courant - Provincie Noord-Holland kiest voor groen strooizout

In de nabije toekomst zal er in Noord-Holland bij gladheid getest worden met ‘groen strooizout’, gemaakt van sap uit bermgras. Het project kan dankzij een Europese subsidie van 2,2 miljoen gaan proefdraaien op de N504 bij Alkmaar.

https://groenecourant.nl/wetenschap/provincie-noord-holland-kiest-voor-groen-strooizout/

Het grassapproject, dat 2 jaar geleden als idee bij de provincie Noord-Holland begon, heeft de naam Grass2Grit gekregen. Grass2Grit is een dooimiddel, gemaakt van het sap van bermgras en een groen alternatief voor strooizout. Het is milieuvriendelijker en bovendien ruim voorhanden, want 3 procent van Nederland bestaat uit bermen. Om de bermen aantrekkelijk te maken voor bloemen en kruiden (wat goed is voor bestuivende insecten) moet het gras 1 of 2 keer per jaar gemaaid en afgevoerd worden. Dit bermgras is geen afval maar kan een grondstof- en inkomstenbron zijn. Het gras kan gebruikt worden voor gladheidsbestrijding, maar ook als grondstof voor biogranulaat dat verwerkt kan worden tot bijvoorbeeld verkeersborden en paaltjes.

Gedeputeerde Duurzaamheid Jack van der Hoek: ‘We zijn erg blij dat het project deze subsidie heeft gekregen. In het bijzonder omdat het daarmee ook een mooie waardering is voor de provinciemedewerker die dit innovatieve concept heeft bedacht. Het laat zien dat Europa warmloopt voor groene en circulaire innovaties. We kunnen nu uitgebreid gaan testen en we hopen uiteraard dat we dit strooizout straks overal kunnen gebruiken.’