Groene Courant - RAI Vereniging lanceert publiekssite over nieuwe emissietest voor personenauto’s

RAI Vereniging lanceert een publiekssite met informatie over de nieuwe ‘WLTP’-emissietest voor personenauto’s. De site wltp-info.nl is nu online. De site heeft als doel een breed publiek op een eenvoudige manier inzicht te geven in de manier waarop nieuwe auto’s op uitstoot van schadelijke stoffen, op CO2-uitstoot en brandstofverbruik worden getest.

http://groenecourant.nl/wetenschap/rai-vereniging-lanceert-publiekssite-over-nieuwe-emissietest-voor-personenautos/

Sinds 1 september 2017 worden alle auto’s die nieuw op de Europese markt komen, getest volgens de nieuwe WLTP-testmethode. Vanaf 1 september 2018 geldt de test voor alle nieuwe auto’s die worden verkocht. Deze WLTP-testmethode vervangt de oude NEDC-test en geeft beter inzicht in de uitstoot van CO2, van schadelijke stoffen en het brandstofverbruik van nieuwe auto’s. Behalve het verduidelijken van de verschillen tussen de oude (NEDC) testcyclus en de nieuwe WLTP-test en de voordelen daarvan, beantwoordt de site ook vragen van consumenten over bijvoorbeeld belastingen en brandstofverbruik.

RAI Vereniging voorzitter Steven van Eijck: ‘De nieuwe emissietest is voor de consument van groot belang om beter inzicht te krijgen in het werkelijk brandstofverbruik en de CO2-uitstoot van een auto. De oude NEDC-test was gedateerd en gaf niet langer een betrouwbaar inzicht in de werkelijke uitstoot en het brandstofverbruik van nieuwe personenauto’s. Om die reden is jarenlang gewerkt aan de nieuwe WLTP-test die op 1 september van dit jaar in de EU is ingevoerd.’ Het hele invoeringsproces moet in Nederland op 1 september 2018 zijn afgerond. De WLTP geldt dan voor alle nieuwverkochte auto’s.