Nieuwsartikel

Het Financieele Dagblad. Google stapt in Windturbinepark.

Google stapt in Windturbinepark

AFRIKA
Google stapt in ‘Nederlands’ windturbinepark in Kenia
Geschreven door: Mark Schenkel
Kampala
 
Google beoogt een belang te nemen van 12,5% in het grootste windturbinepark van Afrika, een initiatief van Nederlandse ondernemers.
 
Het Amerikaanse technologiebedrijf neemt in 2017, wanneer het Lake Turkana Wind Power Project in Kenia operationeel moet worden, het aandeel over van de Deense windturbineproducent Vestas.
 
Google neemt een belang in het project omdat het financieel gezien aantrekkelijk is en omdat het helpt bij de ontwikkeling van hernieuwbare energie in Kenia, zo verklaarde gisteren de vicepresident van Google voor de divisie energie, John Woolard. Google investeerde in 2013 reeds in een project voor zonne-energie in Zuid-Afrika.
 
Het is niet bekend hoeveel geld Google precies steekt in het Keniaanse project, waarmee tot dusver €630 mln is gemoeid. Dat maakt het tot de grootste private investering ooit in het land.
 
‘Een blijk van vertrouwen’, oordeelt Willem Dolleman, een van de Nederlandse initiatiefnemers van het windenergieproject, over de aankondiging van Google. Volgens hem heeft Google een groot boekenonderzoek gedaan en is het project ‘heel mooi en groen’.
 
Dolleman en enkele andere Nederlandse ondernemers hebben via het in Nijmegen geregistreerde holdingbedrijf KP&P Africa BV een consortium van investeerders bijeengebracht voor een windmolenpark van 365 turbines. Die staan bij het Turkanameer in het woestijnachtige noorden van Kenia, waar een stevige en constante wind waait. Het park moet 15% van de huidige capaciteit van Kenia’s elektriciteitsnetwerk leveren.
 
KP&P Africa BV bezit nog een belang van 25% in het project, iets minder dan het Britse investeringsbedrijf in energieopwekking Aldwych International. Een groep ontwikkelingsbanken, waaronder de Nederlandse FMO, is ook bij het project betrokken. Lake Turkana Wind Power Project heeft met de Keniaanse staat een overeenkomst gesloten voor de afname van stroom voor twintig jaar. De Wereldbank trok zich in 2012 terug uit het project omdat de afnameovereenkomst ongunstig zou zijn voor Kenia. De Afrikaanse Ontwikkelingsbank stapte in het gat en gaf een garantie af voor risico’s bij de aanleg van de transmissielijn.
 
Turbines staan bij het Turkanameer in het noorden van Kenia, waar een stevige en constante wind waait